Quinoa: Výživové údaje a zdravotní přínosy
- Pixabay
Barbora Nová
Quinoa je semeno rostliny s vědeckým názvem Chenopodium quinoa. Má vyšší obsah živin než většina obilovin a často je označována za "superpotravinu".
Přestože se quinoa připravuje a konzumuje jako obilné zrno, je řazena mezi pseudocereálie, protože neroste na travině jako pšenice, oves a rýže.
Quinoa má křupavou strukturu a oříškovou chuť. Je také bezlepková, a proto si ji mohou dopřát i lidé citliví na lepek nebo pšenici (1, ). 2
Semena quinoy jsou plochá, oválná a obvykle světle žlutá, i když jejich barva může být od růžové až po černou. Její chuť se může lišit od hořké po sladkou (2).
Obvykle se vaří a může se přidávat do salátů, používat k zahuštění polévek nebo jíst jako příloha či snídaňová kaše.
Semena lze také naklíčit, rozemlít a použít jako mouku nebo popcorn. Quinoa je výbornou potravinou pro kojence (2).
Organizace spojených národů vyhlásila rok 2013 "Mezinárodním rokem quinoy" vzhledem k potenciálu semen přispět k celosvětové potravinové bezpečnosti (3).
Ačkoli quinoa technicky vzato není obilovina, podle Rady pro celozrnné obiloviny je stále považována za celozrnnou potravinu (4).
Následuje vše, co potřebujete vědět o quinoe.
Výživová fakta o quinoe
Vařená quinoa obsahuje 21 % sacharidů, 14,6 % bílkovin a 14,2 % tuků.
Jeden šálek (185 g) vařené quinoy obsahuje 222 kalorií.
Výživové údaje pro 100 gramů vařené quinoy jsou následující (5):
- Kalorií: 120
- Voda: 72 %
- Bílkoviny: 4,4 gramů
- Sacharidy: 21,3 gramů
- Cukr: 0,9 gramů
- Vláknina: 2,8 gramů
- Tuk: 1,9 gramu
Sacharidy
Sacharidy tvoří 21 % vařené quinoy, což je srovnatelné s ječmenem a rýží.
Přibližně 83 % sacharidů tvoří škroby. Zbytek tvoří převážně vláknina a malé množství cukrů (4 %) (5).
Quinoa má relativně nízký glykemický index (GI) 53, což znamená, že nemusí způsobit rychlý vzestup hladiny cukru v krvi (6).
GI je měřítkem toho, jak rychle po jídle stoupá hladina cukru v krvi. Konzumace stravy s nízkým glykemickým indexem může být spojena s nižším rizikem cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění (7, 8).
Vláknina
Vařená quinoa obsahuje více vlákniny než hnědá rýže a žlutá kukuřice (9, 10).
Vláknina tvoří 10 % sušiny vařené quinoy, z toho 80-90 % tvoří nerozpustná vláknina, jako je celulóza (9).
Nerozpustné vlákniny mohou být spojeny se snížením rizika cukrovky (11).
Navíc některé nerozpustné vlákniny mohou být ve střevech fermentovány, stejně jako rozpustné vlákniny, čímž vyživují přátelské bakterie a podporují lepší celkové zdraví (11).
Quinoa také obsahuje rezistentní škrob, který vyživuje prospěšné bakterie ve střevech, podporuje tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), zlepšuje zdraví střev a snižuje riziko onemocnění (11, 12, 13).
Bílkoviny
Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a bílkoviny jsou stavebními kameny všech tkání ve vašem těle.
Některé aminokyseliny jsou esenciální, protože si je vaše tělo nedokáže vyrobit, a proto je nutné je získávat ze stravy.
Vařená quinoa poskytuje 4,4 % bílkovin, což je více než většina obilovin, jako je ječmen, rýže a kukuřice (5, 14).
Quinoa je považována za kompletní zdroj bílkovin, což znamená, že poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin (14, 15).
Má výjimečně vysoký obsah aminokyseliny lysinu, která obvykle v rostlinách chybí. Je také bohatá na metionin a histidin, což z ní činí vynikající rostlinný zdroj bílkovin (1, 2).
Ne všechny bílkoviny jsou pro tělo stejně snadno stravitelné. Bílkoviny v quinoe jsou vysoce stravitelné (15, 16, 17, 18, 19).
Quinoa neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro lidi citlivé nebo alergické na lepek.
Tuk
Porce 100 gramů vařené quinoy obsahuje asi 2 gramy tuku.
Stejně jako ostatní obiloviny se tuk quinoy skládá především z kyseliny palmitové, olejové a linolové (17, 20, 21).
Shrnutí:
- Sacharidy v quinoe se skládají především ze škrobu, nerozpustné vlákniny a malého množství cukru a rezistentního škrobu. Tato obilovina je považována za kompletní bílkovinu a poskytuje 2 gramy tuku na 100 gramů.
Vitamíny a minerály ve quinoe
Quinoa je dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů, poskytuje více hořčíku, železa, vlákniny a zinku než mnoho běžných obilovin (22, 23).
Následují hlavní vitaminy a minerály obsažené v quinoe:
- Mangan: Tento stopový minerál, který se nachází ve vysokém množství v celých zrnech, je nezbytný pro metabolismus, růst a vývoj (24).
- Fosfor: Tento minerál, který se často vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, je nezbytný pro zdraví kostí a udržování různých tělesných tkání (25).
- Měď: Měď je minerál, který v západní stravě často chybí a který je důležitý pro zdraví srdce (26).
- Foláty: Foláty jsou jedním z vitaminů skupiny B, jsou nezbytné pro funkci buněk a růst tkání a jsou považovány za zvláště důležité pro těhotné osoby (27, 28).
- Železo: Tento základní minerál plní v těle mnoho důležitých funkcí, například přenáší kyslík v červených krvinkách.
- Hořčík: Hořčík, který je důležitý pro mnoho procesů v těle, v západní stravě často chybí (29).
- Zinek: Tento minerál je důležitý pro celkové zdraví a podílí se na mnoha chemických reakcích v těle (30).
Shrnutí:
- Quinoa je dobrým zdrojem několika minerálů, včetně manganu, fosforu, mědi, kyseliny listové, železa, hořčíku a zinku.
Další rostlinné sloučeniny ve quinoe
Quinoa obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, které přispívají k její chuti a zdravotním účinkům, včetně:
Saponin: Tyto rostlinné glykosidy chrání semena quinoy před hmyzem a dalšími hrozbami. Jsou hořké a obvykle se eliminují namočením, promytím nebo pražením před vařením (2, 31).
Quercetin: Tento silný polyfenolový antioxidant může pomáhat chránit před různými nemocemi, jako jsou srdeční choroby, osteoporóza a některé formy rakoviny (32, 33, 34).
Kaempferol: Tento polyfenolový antioxidant může snižovat riziko chronických onemocnění včetně rakoviny (35, 36).
Skvalen: Tento prekurzor steroidů působí ve vašem těle také jako antioxidant (37).
Kyselina fytová: Tato antinutriční látka snižuje vstřebávání minerálních látek, jako je železo a zinek. Kyselinu fytovou lze snížit namočením nebo naklíčením quinoy před vařením (38).
Šťavelany: Mohou se vázat s vápníkem, snižovat jeho vstřebávání a u citlivých jedinců zvyšovat riziko tvorby ledvinových kamenů (39).
Hořké odrůdy quinoy jsou bohatší na antioxidanty než sladší druhy, ale obě jsou dobrým zdrojem antioxidantů a minerálních látek.
Jedna studie dospěla k závěru, že quinoa má nejvyšší obsah antioxidantů z deseti běžných obilovin, pseudoobilovin a luštěnin (40).
Quinoa a příbuzné plodiny byly dokonce označeny za lepší zdroje flavonoidních antioxidantů než brusinky, které jsou považovány za velmi bohaté na flavonoidy (41).
Mějte na paměti, že obsah antioxidantů se může vařením snížit (42, 43).
Shrnutí:
- Quinoa má vysoký obsah mnoha rostlinných látek, zejména antioxidantů. Některé nežádoucí rostlinné sloučeniny lze eliminovat namáčením, omýváním nebo pražením před vařením.
Zdravotní přínosy quinoy
Výživná quinoa, bohatá na mnoho minerálních látek a rostlinných sloučenin, může být zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.
Některé údaje ukazují, že quinoa může zvýšit příjem živin a pomoci snížit hladinu cukru a triglyceridů v krvi.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Lidé s cukrovkou 2. typu nejsou schopni účinně využívat inzulín, což způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi a různé komplikace.
Rafinované sacharidy jsou spojovány se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění, zatímco celozrnné obiloviny, jako je quinoa, jsou spojovány se sníženým rizikem (44, 45, 46, 47).
Studie na potkanech s vysokofruktózovou dietou ukázala, že konzumace quinoy významně snížila hladinu cholesterolu, triglyceridů a cukru v krvi, které jsou spojeny s cukrovkou 2. typu (48).
Jedna studie in vitro na lidských buňkách porovnávala účinky quinoy s tradičními bezlepkovými pšeničnými produkty.
Quinoa snížila hladinu triglyceridů i volných mastných kyselin v krvi. Rovněž ovlivnila hladinu cukru v krvi v menší míře než bezlepkové těstoviny, bezlepkový chléb a tradiční chléb (49).
Může napomáhat hubnutí
Quinoa má mnoho vlastností, které z ní činí potravinu vhodnou pro hubnutí.
Má vyšší obsah bílkovin než podobné potraviny, jako je rýže, kukuřice a celozrnná pšenice (5).
Bílkoviny jsou považovány za klíčový faktor při hubnutí, protože podporují metabolismus a pocit sytosti. Přitom může pomáhat předcházet obezitě a souvisejícím onemocněním (50, 51).
Pro hubnutí je důležitá také vláknina, která podporuje snížení příjmu kalorií tím, že zvyšuje pocit sytosti a zlepšuje zdraví střev (52, 53).
Quinoa má vyšší obsah vlákniny než mnoho celozrnných potravin.
Hodnota GI quinoy je relativně nízká a bylo prokázáno, že nízkoglykemické potraviny zabraňují přejídání a snižují pocit hladu (8, 54, 55).
Quinoa neobsahuje lepek
Jako bezlepková pseudocereálie je quinoa vhodná pro lidi s nesnášenlivostí nebo alergií na lepek, například pro lidi s celiakií (56).
Výzkumy ukazují, že používání quinoy v bezlepkové dietě namísto jiných běžných bezlepkových přísad výrazně zvyšuje nutriční a antioxidační hodnotu stravy (57, 58, 59).
Výrobky na bázi quinoy jsou dobře snášeny a mohou být vhodnou alternativou pšenice v její původní formě a ve výrobcích, jako je chléb nebo těstoviny (60).
Shrnutí:
- Quinoa může snižovat hladinu cholesterolu, cukru v krvi a triglyceridů. Je vhodná při hubnutí, neobsahuje lepek a bylo prokázáno, že zvyšuje nutriční a antioxidační hodnotu bezlepkové diety.
Nežádoucí účinky quinoy
Quinoa je obvykle dobře snášena a nejsou hlášeny žádné nežádoucí účinky.
Fytáty
Podobně jako většina ostatních obilovin a zrn obsahuje quinoa fytáty.
Ty mohou snižovat vstřebávání minerálních látek, jako je železo a zinek (56).
Oxaláty
Quinoa patří do čeledi Chenopodiaceae, a proto má vysoký obsah oxalátů. Dalšími druhy ze stejné čeledi jsou špenát a červená řepa (39).
Tyto potraviny mohou u citlivých jedinců přispívat k tvorbě ledvinových kamenů (61).
Tyto účinky lze snížit propláchnutím a namočením quinoy před vařením.
Shrnutí:
- Quinoa je obecně dobře snášena, ale obsahuje fytáty a oxaláty. Ty mohou snižovat vstřebávání minerálních látek a u některých jedinců přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
Závěr
Quinoa v sobě skrývá více živin než většina ostatních obilovin a má poměrně vysoký obsah kvalitních bílkovin.
Je bohatá na vitaminy, minerály, rostlinné sloučeniny a antioxidanty.
Quinoa neobsahuje lepek, může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a napomáhat hubnutí.
Pokud chcete zvýšit obsah živin ve své stravě, může být dobrým začátkem nahrazení jiných obilovin, jako je rýže nebo pšenice, quinoou.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života