Pravidelná konzumace olivového oleje souvisí s nižším rizikem úmrtí souvisejících s demencí
- Pixabay
Barbora Nová
- Nová studie publikovaná 6. května 2024 zjistila, že konzumace olivového oleje je spojena s nižším rizikem úmrtí souvisejících s demencí.
- Studie sledovala 92 383 lidí po dobu 28 let.
- Studie zjistila, že konzumace alespoň 7 gramů olivového oleje denně byla spojena s 28% nižším rizikem úmrtí na příčiny související s demencí.
Studie, kterou zveřejnil časopis JAMA, zkoumala data z let 1990 až 2018 a hodnotila spotřebu olivového oleje každé čtyři roky a rozdělila tuto spotřebu do čtyř kategorií (1):
- Nikdy nebo méně než jednou za měsíc
- Více než 0, ale pod nebo rovných 4,5 gramů denně
- Více než 4,5 gramu denně, ale méně nebo rovných 7 gramů denně
- Více než 7 gramů denně
(JAMA Network Open je měsíční lékařský časopis s otevřeným přístupem vydávaný Americkou lékařskou asociací pokrývající všechny aspekty biomedicínských věd).
Údaje byly převzaty z Nurses’ Health Study a Health Professionals Follow-up Study. Studie sledovala 92 383 lidí - 60 582 žen a 31 801 mužů - kteří byli „kognitivně vysoce funkční“; přičemž vyloučili každého, kdo měl v anamnéze rakovinu nebo kardiovaskulární onemocnění a s chybějícími údaji o příjmu olivového oleje nebo jejichž celkový energetický příjem byl „nevěrohodný“ (u žen pod 500 nebo více než 3 500 kcal příjmu denně, u mužů pod 800 nebo více než 4 200 kcal příjmu za den).
Během sledovaného období byly do dotazů prováděných každé čtyři roky zahrnuty otázky týkající se frekvence konzumovaných tuků a olejů, přičemž 1 polévková lžíce olivového oleje byla považována za 13,5 gramu.
Vědci v rámci výzkumu za 28 let zaregistrovali 4 751 úmrtí souvisejících s demencí v této studijní kohortě. Nakonec studie říká, že konzumace alespoň 7 gramů nebo asi půl polévkové lžíce olivového oleje denně byla spojena s 28% nižším rizikem úmrtí z příčin souvisejících s demencí.
"Kromě zdraví srdce tato zjištění rozšiřují současná dietní doporučení výběru olivového oleje a jiných rostlinných olejů pro kognitivní zdraví," napsali autoři studie
Jak olivový olej ovlivňuje kognitivní zdraví?
Olivový olej obsahuje vysoké hladiny takzvaných zdravých tuků – mononenasycených mastných kyselin – spolu s vitamínem E a polyfenoly, což jsou sloučeniny rostlinného původu, které mohou pomoci chránit tělo před cukrovkou 2. typu, srdečními chorobami a některými druhy rakoviny. Podporují také trávení a podporují zdraví mozku.
Melanie Murphy Richterová, registrovaná dietoložka a ředitelka komunikace pro výživovou společnost Prolon, která se na výzkumu nepodílela, uvedla, že tato jedinečná struktura olivového oleje usnadňuje jeho schopnost podporovat kognitivní funkce.
„Konzumace dostatečného množství mononenasycených tuků, včetně těch z olivového oleje, podporuje správnou komunikaci mezi mozkovými buňkami a také pomáhá obklopovat a izolovat nervová vlákna našeho mozku, což umožňuje účinný přenos elektrických impulzů podél našich nervových drah. Silné nervové dráhy jsou nezbytné pro různé mozkové funkce, jako je učení, mluvení a paměť,“ uvedla Melanie Richterová. „Polyfenoly v olivovém oleji, které jsou silnými antioxidanty, mají také neuroprotektivní účinky a mohou pomoci chránit neurony před zánětem a oxidačním stresem. Vysoká míra zánětu v mozku je silně spojena s neurodegenerativními poruchami, jako je demence, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Jak se olivový olej liší od jiných rostlinných nebo semenných olejů?
Olivový olej je hlavní složkou středomořské stravy, která je spojována s celkovým zdravím. Ale řada dalších olejů je pro spotřebitele široce dostupná: rostlinný, kokosový, slunečnicový a avokádový. To, co odlišuje olivový olej, jsou jeho tuky: spolu s vyšším obsahem mononenasycených tuků má olivový olej nižší množství nasycených tuků.
Zatímco naše tělo potřebuje pro optimální zdraví jak Omega 3, tak Omega 6, rostlinné oleje a oleje ze semen obsahují vyšší obsah Omega 6 než Omega 3, o kterých je známo, že podporují záněty v těle.
V současnosti lidé konzumují Omega 6 mastné kyseliny mnohem více než dříve, částečně kvůli konzumaci olejů ze semen v průmyslově zpracovaných potravinách (2).
To je spojeno s vyšším oxidačním stresem a nástupem onemocnění souvisejících se zánětem. Olivový olej má mnohem vyšší obsah Omega 3, což může pomoci vyvážit tyto poměry a podpořit lepší zdraví a dlouhověkost. Extra panenský olivový olej navíc obsahuje vyšší hladiny antioxidantů prostřednictvím polyfenolů, které mohou snížit riziko některých chronických onemocnění, jako je rakovina, cukrovka a další degenerace mozku.
Na co by si lidé měli dát pozor při výběru olivového oleje?
Kristin Kirkpatricková, registrovaná dietoložka na klinice Cleveland Clinic Dept of Department of Wellness & Preventive Medicine v Clevelandu, Ohio, a vedoucí pracovník v Meadows Behavioral Healthcare ve Wickenburgu v Arizoně, která se také nepodílela na výzkumu, uvedla, že „ olivový olej nemusí být drahý, aby byl kvalitní.“
Při výběru olivového oleje je třeba vzít v úvahu řadu faktorů, můžete zkontrolovat zemi původu, datum sklizně a typ láhve (tmavé sklo chrání olej před UV zářením). Kromě toho nezapomeňte hledat „extra panenský“ status, což je nejvyšší třída olivového oleje (3).
Ceny olivového oleje v poslední době prudce vzrostly, protože producenti začínají ovlivňovat obavy ohledně dodávek souvisejících s klimatem. Také Melanie Richterová varuje před volbou nejlevnějších odrůd, protože mohou obsahovat zpracované prvky, které působí proti zdravým aspektům oleje (4).
„Ne všechny olivové oleje jsou si rovné,“ uvedla Melanie Richterová. „Při výrobě olivového oleje se používají různé metody zpracování, které mohou buď chránit, nebo degradovat jeho celkový obsah živin. Například olivové oleje lisované za studena, které nejsou zpracovávány teplem nebo chemikáliemi, budou mít nejvyšší nutriční profil.
Závěr
Nová studie zjistila, že konzumace více než 7 gramů olivového oleje denně byla spojena s o 28 % nižším rizikem demence.
Vyšší koncentrace mononenasycených tuků a polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, činí olivový olej mimořádně prospěšným pro neurologické zdraví.
Ceny olivového oleje v poslední době vzrostly kvůli obavám o zásobování v souvislosti s klimatickými změnami, ale podle odborníků byste i tak měli být obezřetní při výběru typu oleje, který kupujete; nejlepší jsou extra panenský nebo za studena lisovaný bio olej.
Některé rostlinné oleje jsou tak toxické, jak to jen jde: záněty, oxidační stres, rakovina a další
X
Ethan Huff, 1. ledna 2024, Natural News
Pravděpodobně jste slyšeli o "tuctu špinavců" (článek i na konci stránky), ale co "osm nenávistných"? Nenávistná osmička odkazuje na osm nejškodlivějších rostlinných olejů, které kontaminují také průmyslově zpracované potraviny a ničí lidské zdraví.
Dr. Simon Goddek shromáždil informace pro příspěvek na X (dříve Twitter) o nenávistných osmi, které zahrnují následující rostlinné oleje:
1) Slunečnicový olej
2) Sójový olej
3) Bavlníkový olej
4) Světlicový olej
5) Kukuřičný olej
6) Olej z rýžových otrub
7) Hroznový olej
8) Řepkový olej
Všech osm těchto rostlinných olejů je silně průmyslově zpracováno daleko za hranicí, kdy jsou byť jen vzdáleně zdravé nebo výživné.
(Související: Začátkem roku 2023 vědci zjistili, že rostlinné oleje, jako je sójový a řepkový, mají "pozoruhodné estrogenní vlastnosti".)
Konzumace rostlinných olejů z osmi je spojena s předčasným úmrtím
Dr. Goddek, vědec s titulem PhD v oboru biotechnologie a vědecký novinář, který pracuje jako generální ředitel společnosti Sunfluencer, ve svém příspěvku uvádí sedm důvodů, proč bychom se měli rostlinným olejům z nenáviděných osmi za každou cenu vyhnout:
1) Rostlinné oleje jsou nepřirozeně extrahovány a zpracovány
Na rozdíl od kokosového a olivového oleje, které se získávají jednoduchým lisováním, musí být oleje ze semen, jako je řepkový, sójový a kukuřičný, extrahovány teplem a drsnými chemickými rozpouštědly, jako jsou produkty z ropy, která je následně oxidují a přeměňují na zdraví škodlivé transmastné kyseliny.
2) "Zelenina" je nesprávné pojmenování – nenáviděných osmi olejů, protože jsou toxické
Může to znít hezky, když se jim říká "rostlinné" oleje a podobně, ale pravdou je, že těch osm nenáviděných jsou průmyslové oleje ze semen, které se před 20. stoletím nikdy nekonzumovaly jako jídlo. V roce 1900 téměř nikdo nekonzumoval rostlinné oleje; Dnes jich průměrný člověk spotřebuje 30 kg ročně.
"Tento dramatický nárůst koresponduje s nárůstem chronických zdravotních problémů, což naznačuje souvislost mezi konzumací oleje ze semen a moderními nemocemi," vysvětluje Dr. Goddek.
3) Průmyslově zpracované oleje ze semen jsou nabité zánětlivými omega-6
Na rozdíl od nasycených tuků, které jsou pro tělo dobré, jsou průmyslové oleje mono- a polynenasycené oleje, které mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, zejména kyseliny linolové, které jsou prekurzorem prozánětlivých eikosanoidů.
"Tyto molekuly mohou způsobit chronický zánět a přispět k autoimunitním onemocněním," říká Dr. Goddek. "Nadměrná konzumace omega-6 bez rovnováhy omega-3 zhoršuje tyto zdravotní problémy."
4) Rostlinné oleje způsobují oxidační stres, rakovinu
Kyselina linolová a další omega-6 mastné kyseliny vytvářejí v těle řadu zdravotních problémů, z nichž v neposlední řadě patří oxidační stres, mitochondriální dysfunkce a genetické poškození. To zase může vést k růstu rakovinných nádorů, přičemž některé studie naznačují, že strava bohatá na rostlinné oleje přichází se 400% zvýšeným rizikem metastáz.
5) Rostlinné oleje přispívají k předčasným úmrtí
Sedmiletá studie zjistila, že konzumace rostlinných olejů vede k 62% zvýšení rizika úmrtnosti ze všech příčin, což je vyšší než riziko úmrtí spojené s těžkým kouřením nebo obezitou.
6) Konzumací rostlinných olejů ničíte své srdce
Minnesotský koronární experiment dále zjistil, že konzumace rostlinných olejů, jako je kukuřičný olej a margarín, zvyšuje riziko srdečního infarktu o 86 procent, přestože konzumenti rostlinných olejů mají nižší hladinu cholesterolu.
7) Rostlinné oleje zvyšují riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby o 700 procent
Další studie s názvem "MARGARIN studie" zjistila, že konzumace rostlinných olejů zvyšuje riziko mrtvice, srdečního infarktu nebo kardiovaskulárního úmrtí o 700 procent ve srovnání s lidmi, kteří konzumují více omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce.
Jsou vaše základní potraviny kontaminovány toxickými rostlinnými oleji? Více se dozvíte na FoodScience.news.
Zdroje pro tento článek zahrnují:
Originál: naturalnews.com/2024-01-01
Vědci varují před řepkovým olejem: Poškozuje Váš mozek a může způsobit demenci
Anya Vienová, 12. září 2019
Určitě znáte větší množství druhů rostlinných olejů. Neznámější jsou olivový, slunečnicový, řepkový, kokosový. Naprostá většina z nich je přírodního původu, ale řepkový olej ne.
Jde totiž o to, že původní plodina a z ní olej obsahoval velké množství kyseliny erukové, což je delší dobu látka známá jako karcinogen. Proto byla upravena v kanadské univerzitní laboratoři dr. Baldurem Steffansonem a rozšířila se do celého světa. V současnosti proto neexistuje "organický" nebo "bio" řepkový olej, neboť samotná surovina, ze které se vyrábí, je obvykle geneticky upravené semeno řepky.
Jaká jsou největší zdravotní rizika konzumace potravin s řepkovým olejem
Řepkový olej:
- snižuje množství vitamínu E v těle, prospěšného antioxidantu
- zvyšuje ztuhlost (rigidita) membrán mozkových buněk, které mohou vyvolat degenerativní onemocnění. Právě výrazná rigidita je jedním z projevů Parkinsonovy nemoci rigidní
- vzhledem k vysokému obsahu síry snadno žlukne, což může u lidí s bronchiálním nebo astmatickým onemocněním zhoršovat alergie a přidružené zdravotní problémy
- studie na lidech odhalují, že řepka způsobuje nárust rakoviny plic
- může zkrátit délku života zvířat a snížit u nich počet krevních destiček
- každodenní konzumace může zvýšit vaše triglyceridy (druh krevních tuků) o více než 40 procent
- rychle plesniví a také potlačuje činnost enzymů
- „otvírá dveře“ volným radikálům, ničí přírodní antioxidanty a tím může být spojen se zvýšeným výskytem mnoha chorob
- když je zkažený, nelze to chutí poznat, takže je těžké říct, zda náhodou nejíte také žluklou kyselinu erukovou
Závěr
- Nezapomeňte, že neexistuje žádná taková látka, jako je zdravý řepkový olej.
Zdroj: newagora.ca
Jak může řepkový olej škodit zdraví
- Pixabay
Barbora Nová
Řepkový olej je rostlinný olej, který se vyskytuje v mnoha potravinách, přičemž mnoho lidí vyřadilo řepkový olej ze svého jídelníčku kvůli obavám z jeho zdravotních účinků a způsobu výroby.
Možná i vy si kladete otázku, zda je lepší řepkový olej používat, nebo se mu vyhýbat.
Následuje vysvětlení, zda je řepkový olej pro vás dobrý, nebo špatný.
Obsah živin v řepkovém oleji
Stejně jako většina ostatních olejů není řepkový olej dobrým zdrojem živin.
Jedna polévková lžíce (15 ml) řepkového oleje dodává:
- Kalorie: 124
- Vitamin E: 12% referenční hodnoty denního příjmu (RHP)
- Vitamin K: 12% RHP
Kromě vitaminů E a K neobsahuje řepkový olej žádné vitaminy ani minerální látky.
Složení mastných kyselin
Řepkový olej je často označován za jeden z nejzdravějších olejů díky nízkému obsahu nasycených tuků.
Následuje procentuální rozdělení mastných kyselin obsažených v řepkovém oleji (1):
- nasycené tuky: 7%
- mononenasycené tuky: 64%
- polynenasycené tuky: 28%
Polynenasycené tuky v řepkovém oleji zahrnují 21% kyseliny linolové - známější jako omega-6 mastná kyselina - a 11% kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je typ omega-3 mastné kyseliny pocházející z rostlinných zdrojů (2).
Mnoho lidí, zejména těch, kteří dodržují rostlinnou stravu, je závislých na zdrojích ALA, aby zvýšili hladinu omega-3 tuků DHA a EPA, které jsou rozhodující pro zdraví srdce a mozku.
Ačkoli vaše tělo může přeměnit ALA na DHA a EPA, výzkum ukazuje, že tento proces je velmi neefektivní. Přesto má ALA sama o sobě určité výhody, protože může snižovat riziko zlomenin a chránit před srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (3, 4).
Je důležité si uvědomit, že metody zahřívání používané při výrobě řepky a také metody vaření za vysokých teplot, jako je smažení, mají negativní vliv na polynenasycené tuky, jako je ALA.
Kromě toho může řepkový olej obsahovat až 4,2% transmastných kyselin, ale jejich množství se velmi liší a obvykle je mnohem nižší (5).
Umělé transmastné kyseliny jsou škodlivé i v malém množství, což přimělo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) k výzvě k celosvětovému odstranění umělých transmastných kyselin v potravinách do roku 2023 (6).
Shrnutí:
- Kromě vitaminů E a K není řepkový olej dobrým zdrojem živin. Řepkový olej může obsahovat malé množství transmastných kyselin, které jsou zdraví škodlivé.
Potenciální nevýhody řepkového oleje
Řepka je druhou největší olejninou na světě. Jeho použití v potravinách se stále rozšiřuje.
Vzhledem k tomu, že se řepka stala jedním z nejoblíbenějších zdrojů tuku v komerčním potravinářském průmyslu, vzrostly obavy z jejího vlivu na zdraví.
Vysoký obsah omega-6 tuků
Jednou z nevýhod řepkového oleje je vysoký obsah omega-6 tuků. Stejně jako omega-3 tuky jsou omega-6 tuky nezbytné pro zdraví a plní v těle důležité funkce.
Moderní strava má však tendenci mít extrémně vysoký obsah omega-6 tuků - které se nacházejí v mnoha rafinovaných potravinách - a nízký obsah omega-3 tuků z celých potravin, což způsobuje nerovnováhu, která vede ke zvýšenému zánětu.
Zatímco nejzdravější poměr příjmu omega-6 a omega-3 tuků je 1:1 a přijatelný 3:1, v typické západní stravě se odhaduje přibližně 15:1, žrouti hamburgrů i 20:1! (7).
Tato nerovnováha souvisí s řadou chronických onemocnění, protože omega-3 je prozánětlivá a omega-3 protizánětlivá, jako je Alzheimerova choroba, obezita, srdeční choroby a rakovina (8, 9, 10).
Poměr omega-6 a omega-3 v řepkovém oleji je 2:1, což se nemusí zdát nijak zvlášť nepřiměřené (11).
Přesto, protože se řepkový olej vyskytuje v mnoha potravinách a má vyšší obsah omega-6 než omega-3, je považován za hlavní zdroj omega-6 ve stravě.
Abyste vytvořili vyváženější poměr, měli byste zpracované potraviny bohaté na řepkový a jiné nevhodné oleje nahradit přírodními, plnohodnotnými zdroji omega-3, jako jsou například tučné ryby nebo lněný olej s výraznou převahou omega-3.
Většinou GMO
Geneticky modifikované potraviny mají genetický materiál upravený tak, aby do nich byly vneseny nebo odstraněny určité vlastnosti (12).
Například vysoce žádané plodiny, jako je kukuřice a řepka, byly geneticky upraveny tak, aby byly odolnější vůči herbicidům a škůdcům.
Přestože někteří vědci považují GMO potraviny za bezpečné, panují obavy z jejich možného dopadu na životní prostředí, veřejné zdraví, kontaminaci plodin, vlastnická práva a bezpečnost potravin.
Více než 90% plodin řepky např. ve Spojených státech a Kanadě je geneticky upraveno (13).
Přestože jsou GMO potraviny již desítky let schváleny pro lidskou spotřebu, existuje jen málo údajů o jejich potenciálních zdravotních rizicích, což vede k tomu, že se jim mnoho lidí logicky vyhýbá.
Vysoce rafinované
Výroba řepkového oleje zahrnuje vysokou teplotu a působení chemických látek.
Řepkový olej, který je považován za chemicky rafinovaný olej, prochází fázemi - například bělením a dezodorizací - které zahrnují chemické ošetření (14).
Ve skutečnosti se rafinované oleje - včetně řepkového, sójového, kukuřičného a palmového - označují jako rafinované, bělené a deodorizované.
Rafinací se v olejích výrazně snižuje obsah živin, jako jsou esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a vitaminy (15, 16, 17).
Přestože existují nerafinované, za studena lisované řepkové oleje, většina řepkových olejů na trhu je vysoce rafinovaná a postrádá antioxidanty obsažené v nerafinovaných olejích, jako je například extra panenský olivový olej.
Shrnutí:
- Řepkový olej je většinou vysoce rafinovaný a geneticky modifikovaný. Je také bohatým zdrojem omega-6 tuků, které mohou při velké konzumaci přispívat ke vzniku zánětů.
Řepkový olej může škodit zdraví
Přestože je řepkový olej jedním z nejpoužívanějších olejů v potravinářském průmyslu, existuje poměrně málo dlouhodobých studií o jeho vlivu na zdraví.
Navíc mnoho studií o jeho údajných zdravotních přínosech je sponzorováno řepkovým průmyslem (18, 19, 20, 21, 22).
Zákonitě proto některé důkazy ukazují, že řepkový olej může mít negativní vliv na zdraví.
Zvýšený zánět
Několik studií na zvířatech spojuje řepkový olej se zvýšeným zánětem a oxidačním stresem, přičemž oxidační stres znamená nerovnováhu mezi škodlivými volnými radikály, které mohou způsobit zánět, a antioxidanty, které zabraňují poškození volnými radikály nebo je zpomalují.
V jedné studii došlo u potkanů krmených 10% řepkového oleje ke snížení několika antioxidantů a zvýšení hladiny "špatného" LDL cholesterolu ve srovnání s potkany krmenými sójovým olejem.
Navíc dieta s řepkovým olejem výrazně zkrátila délku života a vedla k výraznému zvýšení krevního tlaku (23).
Jiná studie na potkanech prokázala, že sloučeniny vznikající při zahřívání řepkového oleje zvyšují některé zánětlivé markery (24).
Vliv na paměť
Studie na zvířatech také potvrzují, že řepkový olej může mít negativní vliv na paměť.
Studie na myších zjistila, že chronické vystavení stravě bohaté na řepkový olej vedlo k významnému poškození paměti a podstatnému zvýšení tělesné hmotnosti (25).
V roční studii na lidech bylo 180 seniorů náhodně zařazeno buď do kontrolní diety bohaté na rafinované oleje - včetně řepkového - nebo do diety, při níž byly všechny rafinované oleje nahrazeny 20-30 ml extra panenského olivového oleje denně.
U osob ve skupině s olivovým olejem došlo ke zlepšení mozkových funkcí (26).
Vliv na zdraví srdce
Ačkoli je řepkový olej propagován jako tuk zdravý pro srdce, některé studie toto tvrzení zpochybňují.
Ve studii z roku 2018 uvádělo 2 071 dospělých osob, jak často používají při vaření konkrétní druhy tuků.
Mezi účastníky s nadváhou nebo obezitou měli ti, kteří obvykle používali k vaření řepkový olej, vyšší pravděpodobnost metabolického syndromu než ti, kteří ho používali zřídka nebo nikdy (27).
Metabolický syndrom je soubor onemocnění - vysoká hladina cukru v krvi, nadbytek tuku v břiše, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu nebo triglyceridů , která se vyskytují společně a zvyšují riziko srdečních onemocnění.
Závěry studie z roku 2018 kontrastovaly s přehledem financovaným průmyslem, který spojoval konzumaci řepkového oleje s příznivým vlivem na rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je hladina celkového cholesterolu a "zlého" LDL cholesterolu (18).
Je důležité poznamenat, že mnoho studií, které naznačují prospěšnost řepkového oleje pro zdraví srdce, používá méně rafinovaný řepkový olej nebo nezahřívaný řepkový olej - nikoliv rafinovaný typ, který se běžně používá pro vaření za vysokých teplot (28, 29, 30, 31, 32, 33).
Navíc, ačkoli mnoho zdravotnických organizací prosazuje nahrazování nasycených tuků nenasycenými rostlinnými oleji, jako je řepkový, není jasné, zda je to prospěšné pro zdraví srdce.
V jedné analýze u 458 mužů měli ti, kteří nahradili nasycené tuky nenasycenými rostlinnými oleji, nižší hladinu "špatného" LDL cholesterolu - ale výrazně vyšší výskyt úmrtí, srdečních onemocnění a ischemické choroby srdeční než kontrolní skupina (34).
Nedávný přehled navíc dospěl k závěru, že nahrazení nasycených tuků rostlinnými oleji pravděpodobně nevede ke snížení počtu srdečních onemocnění, úmrtí na srdeční choroby ani celkové úmrtnosti (35).
Je třeba provést další výzkum týkající se řepkového oleje a zdraví srdce (36, 37).
Shrnutí:
- Studie potvrzují, že řepkový olej může zvyšovat zánět a negativně ovlivňovat paměť a zdraví srdce.
Alternativní oleje na vaření
Je zřejmé, že k úplnému pochopení vlivu řepkového oleje na zdraví je zapotřebí dalšího výzkumu. Mezitím mnoho jiných olejů poskytuje zdraví prospěšné látky, které jsou důkladně podloženy vědeckými důkazy.
Mějte na paměti, že nasycené tuky, jako je kokosový olej, jsou nejlepší volbou při používání metod vaření za vysokých teplot - například při smažení - protože jsou nejméně náchylné k oxidaci.
Následující oleje jsou tepelně stabilní a mohou nahradit řepkový olej při různých způsobech vaření, například při smažení.
- Olivový olej. Olivový olej je bohatý na protizánětlivé sloučeniny, včetně polyfenolových antioxidantů, které mohou předcházet srdečním onemocněním a duševnímu úpadku (38).
- Kokosový olej. Kokosový olej je jedním z nejlepších olejů pro vaření při vysoké teplotě a může pomáhat zvyšovat "dobrý" HDL cholesterol (39).
- Avokádový olej. Avokádový olej je odolný vůči vysokým teplotám a obsahuje karotenoidní a polyfenolové antioxidanty, které mohou prospívat zdraví srdce (40).
Následující oleje by měly být vyhrazeny pro salátové zálivky a další použití, která nevyžadují teplo:
- Lněný olej. Studie ukazují, že lněný olej může pomáhat snižovat krevní tlak a tlumit záněty (41).
- Olej z vlašských ořechů. Olej z vlašských ořechů má bohatou oříškovou chuť a bylo prokázáno, že snižuje vysokou hladinu cukru a cholesterolu v krvi (42, 43).
- Konopný olej. Konopný olej je vysoce výživný a má oříškovou chuť, která je ideální na dochucení salátů (44).
Shrnutí:
- Existuje mnoho účinných náhrad řepkového oleje. Tepelně odolné oleje - například kokosový a olivový - lze použít na vaření, zatímco lněný, ořechový a konopný olej lze využít v receptech, které nevyžadují teplo.
Závěr
Řepkový olej je olej ze semen, který se hojně používá při vaření a zpracování potravin.
Ve výzkumu řepkového oleje existuje mnoho protichůdných a rozporuplných zjištění.
Některé studie ho spojují se zlepšením zdravotního stavu (zpravidla financovány řepkovým průmyslem), mnohé však prokazují, že způsobuje záněty a poškozuje paměť a srdce.
Určitě je lepší volit raději oleje, u kterých bylo prokázáno, že jsou zdravé - například extra panenský olivový olej.
Řepkový olej používejte bez obav pouze na mazání strojů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života