Pravidelná konzumace olivového oleje souvisí s nižším rizikem úmrtí souvisejících s demencí

- Pixabay

Barbora Nová

  • Nová studie publikovaná 6. května 2024 zjistila, že konzumace olivového oleje je spojena s nižším rizikem úmrtí souvisejících s demencí.
  • Studie sledovala 92 383 lidí po dobu 28 let.
  • Studie zjistila, že konzumace alespoň 7 gramů olivového oleje denně byla spojena s 28% nižším rizikem úmrtí na příčiny související s demencí.

Studie, kterou zveřejnil časopis JAMA, zkoumala data z let 1990 až 2018 a hodnotila spotřebu olivového oleje každé čtyři roky a rozdělila tuto spotřebu do čtyř kategorií (1):

  • Nikdy nebo méně než jednou za měsíc
  • Více než 0, ale pod nebo rovných 4,5 gramů denně
  • Více než 4,5 gramu denně, ale méně nebo rovných 7 gramů denně
  • Více než 7 gramů denně

(JAMA Network Open je měsíční lékařský časopis s otevřeným přístupem vydávaný Americkou lékařskou asociací pokrývající všechny aspekty biomedicínských věd).

Údaje byly převzaty z Nurses’ Health Study a Health Professionals Follow-up Study. Studie sledovala 92 383 lidí - 60 582 žen a 31 801 mužů - kteří byli „kognitivně vysoce funkční“; přičemž vyloučili každého, kdo měl v anamnéze rakovinu nebo kardiovaskulární onemocnění a s chybějícími údaji o příjmu olivového oleje nebo jejichž celkový energetický příjem byl „nevěrohodný“ (u žen pod 500 nebo více než 3 500 kcal příjmu denně, u mužů pod 800 nebo více než 4 200 kcal příjmu za den).

Během sledovaného období byly do dotazů prováděných každé čtyři roky zahrnuty otázky týkající se frekvence konzumovaných tuků a olejů, přičemž 1 polévková lžíce olivového oleje byla považována za 13,5 gramu.

Vědci v rámci výzkumu za 28 let zaregistrovali 4 751 úmrtí souvisejících s demencí v této studijní kohortě. Nakonec studie říká, že konzumace alespoň 7 gramů nebo asi půl polévkové lžíce olivového oleje denně byla spojena s 28% nižším rizikem úmrtí z příčin souvisejících s demencí.

"Kromě zdraví srdce tato zjištění rozšiřují současná dietní doporučení výběru olivového oleje a jiných rostlinných olejů pro kognitivní zdraví," napsali autoři studie

Jak olivový olej ovlivňuje kognitivní zdraví?

Olivový olej obsahuje vysoké hladiny takzvaných zdravých tuků – mononenasycených mastných kyselin – spolu s vitamínem E a polyfenoly, což jsou sloučeniny rostlinného původu, které mohou pomoci chránit tělo před cukrovkou 2. typu, srdečními chorobami a některými druhy rakoviny. Podporují také trávení a podporují zdraví mozku.

Melanie Murphy Richterová, registrovaná dietoložka a ředitelka komunikace pro výživovou společnost Prolon, která se na výzkumu nepodílela, uvedla, že tato jedinečná struktura olivového oleje usnadňuje jeho schopnost podporovat kognitivní funkce.

„Konzumace dostatečného množství mononenasycených tuků, včetně těch z olivového oleje, podporuje správnou komunikaci mezi mozkovými buňkami a také pomáhá obklopovat a izolovat nervová vlákna našeho mozku, což umožňuje účinný přenos elektrických impulzů podél našich nervových drah. Silné nervové dráhy jsou nezbytné pro různé mozkové funkce, jako je učení, mluvení a paměť,“ uvedla Melanie Richterová. „Polyfenoly v olivovém oleji, které jsou silnými antioxidanty, mají také neuroprotektivní účinky a mohou pomoci chránit neurony před zánětem a oxidačním stresem. Vysoká míra zánětu v mozku je silně spojena s neurodegenerativními poruchami, jako je demence, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Jak se olivový olej liší od jiných rostlinných nebo semenných olejů?

Olivový olej je hlavní složkou středomořské stravy, která je spojována s celkovým zdravím. Ale řada dalších olejů je pro spotřebitele široce dostupná: rostlinný, kokosový, slunečnicový a avokádový. To, co odlišuje olivový olej, jsou jeho tuky: spolu s vyšším obsahem mononenasycených tuků má olivový olej nižší množství nasycených tuků.

Zatímco naše tělo potřebuje pro optimální zdraví jak Omega 3, tak Omega 6, rostlinné oleje a oleje ze semen obsahují vyšší obsah Omega 6 než Omega 3, o kterých je známo, že podporují záněty v těle.

V současnosti lidé konzumují Omega 6 mastné kyseliny mnohem více než dříve, částečně kvůli konzumaci olejů ze semen v průmyslově zpracovaných potravinách (2).

To je spojeno s vyšším oxidačním stresem a nástupem onemocnění souvisejících se zánětem. Olivový olej má mnohem vyšší obsah Omega 3, což může pomoci vyvážit tyto poměry a podpořit lepší zdraví a dlouhověkost. Extra panenský olivový olej navíc obsahuje vyšší hladiny antioxidantů prostřednictvím polyfenolů, které mohou snížit riziko některých chronických onemocnění, jako je rakovina, cukrovka a další degenerace mozku.

Na co by si lidé měli dát pozor při výběru olivového oleje?

Kristin Kirkpatricková, registrovaná dietoložka na klinice Cleveland Clinic Dept of Department of Wellness & Preventive Medicine v Clevelandu, Ohio, a vedoucí pracovník v Meadows Behavioral Healthcare ve Wickenburgu v Arizoně, která se také nepodílela na výzkumu, uvedla, že „ olivový olej nemusí být drahý, aby byl kvalitní.“

Při výběru olivového oleje je třeba vzít v úvahu řadu faktorů, můžete zkontrolovat zemi původu, datum sklizně a typ láhve (tmavé sklo chrání olej před UV zářením). Kromě toho nezapomeňte hledat „extra panenský“ status, což je nejvyšší třída olivového oleje (3).

Ceny olivového oleje v poslední době prudce vzrostly, protože producenti začínají ovlivňovat obavy ohledně dodávek souvisejících s klimatem. Také Melanie Richterová varuje před volbou nejlevnějších odrůd, protože mohou obsahovat zpracované prvky, které působí proti zdravým aspektům oleje (4).

„Ne všechny olivové oleje jsou si rovné,“ uvedla Melanie Richterová. „Při výrobě olivového oleje se používají různé metody zpracování, které mohou buď chránit, nebo degradovat jeho celkový obsah živin. Například olivové oleje lisované za studena, které nejsou zpracovávány teplem nebo chemikáliemi, budou mít nejvyšší nutriční profil.

Závěr

Nová studie zjistila, že konzumace více než 7 gramů olivového oleje denně byla spojena s o 28 % nižším rizikem demence.

Vyšší koncentrace mononenasycených tuků a polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, činí olivový olej mimořádně prospěšným pro neurologické zdraví.

Ceny olivového oleje v poslední době vzrostly kvůli obavám o zásobování v souvislosti s klimatickými změnami, ale podle odborníků byste i tak měli být obezřetní při výběru typu oleje, který kupujete; nejlepší jsou extra panenský nebo za studena lisovaný bio olej.

Některé rostlinné oleje jsou tak toxické, jak to jen jde: záněty, oxidační stres, rakovina a další

X

Ethan Huff, 1. ledna 2024, Natural News

Pravděpodobně jste slyšeli o "tuctu špinavců" (článek i na konci stránky), ale co "osm nenávistných"? Nenávistná osmička odkazuje na osm nejškodlivějších rostlinných olejů, které kontaminují také průmyslově zpracované potraviny a ničí lidské zdraví.

Dr. Simon Goddek shromáždil informace pro příspěvek na X (dříve Twitter) o nenávistných osmi, které zahrnují následující rostlinné oleje:

1) Slunečnicový olej

2) Sójový olej

3) Bavlníkový olej

4) Světlicový olej

5) Kukuřičný olej

6) Olej z rýžových otrub

7) Hroznový olej

8) Řepkový olej

Všech osm těchto rostlinných olejů je silně průmyslově zpracováno daleko za hranicí, kdy jsou byť jen vzdáleně zdravé nebo výživné.

(Související: Začátkem roku 2023 vědci zjistili, že rostlinné oleje, jako je sójový a řepkový, mají "pozoruhodné estrogenní vlastnosti".)

Konzumace rostlinných olejů z osmi je spojena s předčasným úmrtím

Dr. Goddek, vědec s titulem PhD v oboru biotechnologie a vědecký novinář, který pracuje jako generální ředitel společnosti Sunfluencer, ve svém příspěvku uvádí sedm důvodů, proč bychom se měli rostlinným olejům z nenáviděných osmi za každou cenu vyhnout:

1) Rostlinné oleje jsou nepřirozeně extrahovány a zpracovány

Na rozdíl od kokosového a olivového oleje, které se získávají jednoduchým lisováním, musí být oleje ze semen, jako je řepkový, sójový a kukuřičný, extrahovány teplem a drsnými chemickými rozpouštědly, jako jsou produkty z ropy, která je následně oxidují a přeměňují na zdraví škodlivé transmastné kyseliny.

2) "Zelenina" je nesprávné pojmenování – nenáviděných osmi olejů, protože jsou toxické

Může to znít hezky, když se jim říká "rostlinné" oleje a podobně, ale pravdou je, že těch osm nenáviděných jsou průmyslové oleje ze semen, které se před 20. stoletím nikdy nekonzumovaly jako jídlo. V roce 1900 téměř nikdo nekonzumoval rostlinné oleje; Dnes jich průměrný člověk spotřebuje 30 kg ročně.

"Tento dramatický nárůst koresponduje s nárůstem chronických zdravotních problémů, což naznačuje souvislost mezi konzumací oleje ze semen a moderními nemocemi," vysvětluje Dr. Goddek.

3) Průmyslově zpracované oleje ze semen jsou nabité zánětlivými omega-6

Na rozdíl od nasycených tuků, které jsou pro tělo dobré, jsou průmyslové oleje mono- a polynenasycené oleje, které mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, zejména kyseliny linolové, které jsou prekurzorem prozánětlivých eikosanoidů.

"Tyto molekuly mohou způsobit chronický zánět a přispět k autoimunitním onemocněním," říká Dr. Goddek. "Nadměrná konzumace omega-6 bez rovnováhy omega-3 zhoršuje tyto zdravotní problémy."

4) Rostlinné oleje způsobují oxidační stres, rakovinu

Kyselina linolová a další omega-6 mastné kyseliny vytvářejí v těle řadu zdravotních problémů, z nichž v neposlední řadě patří oxidační stres, mitochondriální dysfunkce a genetické poškození. To zase může vést k růstu rakovinných nádorů, přičemž některé studie naznačují, že strava bohatá na rostlinné oleje přichází se 400% zvýšeným rizikem metastáz.

5) Rostlinné oleje přispívají k předčasným úmrtí

Sedmiletá studie zjistila, že konzumace rostlinných olejů vede k 62% zvýšení rizika úmrtnosti ze všech příčin, což je vyšší než riziko úmrtí spojené s těžkým kouřením nebo obezitou.

6) Konzumací rostlinných olejů ničíte své srdce

Minnesotský koronární experiment dále zjistil, že konzumace rostlinných olejů, jako je kukuřičný olej a margarín, zvyšuje riziko srdečního infarktu o 86 procent, přestože konzumenti rostlinných olejů mají nižší hladinu cholesterolu.

7) Rostlinné oleje zvyšují riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby o 700 procent

Další studie s názvem "MARGARIN studie" zjistila, že konzumace rostlinných olejů zvyšuje riziko mrtvice, srdečního infarktu nebo kardiovaskulárního úmrtí o 700 procent ve srovnání s lidmi, kteří konzumují více omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce.

Jsou vaše základní potraviny kontaminovány toxickými rostlinnými oleji? Více se dozvíte na FoodScience.news.

Zdroje pro tento článek zahrnují:

Originál: naturalnews.com/2024-01-01

Vědci varují před řepkovým olejem: Poškozuje Váš mozek a může způsobit demenci

- Pixabay
 

Anya Vienová, 12. září 2019

Určitě znáte větší množství druhů rostlinných olejů. Neznámější jsou olivový, slunečnicový, řepkový, kokosový. Naprostá většina z nich je přírodního původu, ale řepkový olej ne.

Jde totiž o to, že původní plodina a z ní olej obsahoval velké množství kyseliny erukové, což je delší dobu látka známá jako karcinogen. Proto byla upravena v kanadské univerzitní laboratoři dr. Baldurem Steffansonem a rozšířila se do celého světa. V současnosti proto neexistuje "organický" nebo "bio" řepkový olej, neboť samotná surovina, ze které se vyrábí, je obvykle geneticky upravené semeno řepky.

Jaká jsou největší zdravotní rizika konzumace potravin s řepkovým olejem

Řepkový olej:

  • snižuje množství vitamínu E v těle, prospěšného antioxidantu
  • zvyšuje ztuhlost (rigidita) membrán mozkových buněk, které mohou vyvolat degenerativní onemocnění. Právě výrazná rigidita je jedním z projevů Parkinsonovy nemoci rigidní
  • vzhledem k vysokému obsahu síry snadno žlukne, což může u lidí s bronchiálním nebo astmatickým onemocněním zhoršovat alergie a přidružené zdravotní problémy
  • studie na lidech odhalují, že řepka způsobuje nárust rakoviny plic
  • může zkrátit délku života zvířat a snížit u nich počet krevních destiček
  • každodenní konzumace může zvýšit vaše triglyceridy (druh krevních tuků) o více než 40 procent
  • rychle plesniví a také potlačuje činnost enzymů
  • „otvírá dveře“ volným radikálům, ničí přírodní antioxidanty a tím může být spojen se zvýšeným výskytem mnoha chorob
  • když je zkažený, nelze to chutí poznat, takže je těžké říct, zda náhodou nejíte také žluklou kyselinu erukovou

Závěr

  • Nezapomeňte, že neexistuje žádná taková látka, jako je zdravý řepkový olej.

Zdroj: newagora.ca

Jak může řepkový olej škodit zdraví

- Pixabay

Barbora Nová

Řepkový olej je rostlinný olej, který se vyskytuje v mnoha potravinách, přičemž mnoho lidí vyřadilo řepkový olej ze svého jídelníčku kvůli obavám z jeho zdravotních účinků a způsobu výroby.

Možná i vy si kladete otázku, zda je lepší řepkový olej používat, nebo se mu vyhýbat.

Následuje vysvětlení, zda je řepkový olej pro vás dobrý, nebo špatný.

Obsah živin v řepkovém oleji

Stejně jako většina ostatních olejů není řepkový olej dobrým zdrojem živin.

Jedna polévková lžíce (15 ml) řepkového oleje dodává:

  • Kalorie: 124
  • Vitamin E: 12% referenční hodnoty denního příjmu (RHP)
  • Vitamin K: 12% RHP

Kromě vitaminů E a K neobsahuje řepkový olej žádné vitaminy ani minerální látky.

Složení mastných kyselin

Řepkový olej je často označován za jeden z nejzdravějších olejů díky nízkému obsahu nasycených tuků.

Následuje procentuální rozdělení mastných kyselin obsažených v řepkovém oleji (1):

  • nasycené tuky: 7%
  • mononenasycené tuky: 64%
  • polynenasycené tuky: 28%

Polynenasycené tuky v řepkovém oleji zahrnují 21% kyseliny linolové - známější jako omega-6 mastná kyselina - a 11% kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je typ omega-3 mastné kyseliny pocházející z rostlinných zdrojů (2).

Mnoho lidí, zejména těch, kteří dodržují rostlinnou stravu, je závislých na zdrojích ALA, aby zvýšili hladinu omega-3 tuků DHA a EPA, které jsou rozhodující pro zdraví srdce a mozku.

Ačkoli vaše tělo může přeměnit ALA na DHA a EPA, výzkum ukazuje, že tento proces je velmi neefektivní. Přesto má ALA sama o sobě určité výhody, protože může snižovat riziko zlomenin a chránit před srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (3, 4).

Je důležité si uvědomit, že metody zahřívání používané při výrobě řepky a také metody vaření za vysokých teplot, jako je smažení, mají negativní vliv na polynenasycené tuky, jako je ALA.

Kromě toho může řepkový olej obsahovat až 4,2% transmastných kyselin, ale jejich množství se velmi liší a obvykle je mnohem nižší (5).

Umělé transmastné kyseliny jsou škodlivé i v malém množství, což přimělo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) k výzvě k celosvětovému odstranění umělých transmastných kyselin v potravinách do roku 2023 (6).

Shrnutí:

  • Kromě vitaminů E a K není řepkový olej dobrým zdrojem živin. Řepkový olej může obsahovat malé množství transmastných kyselin, které jsou zdraví škodlivé.

Potenciální nevýhody řepkového oleje

Řepka je druhou největší olejninou na světě. Jeho použití v potravinách se stále rozšiřuje.

Vzhledem k tomu, že se řepka stala jedním z nejoblíbenějších zdrojů tuku v komerčním potravinářském průmyslu, vzrostly obavy z jejího vlivu na zdraví.

Vysoký obsah omega-6 tuků

Jednou z nevýhod řepkového oleje je vysoký obsah omega-6 tuků. Stejně jako omega-3 tuky jsou omega-6 tuky nezbytné pro zdraví a plní v těle důležité funkce.

Moderní strava má však tendenci mít extrémně vysoký obsah omega-6 tuků - které se nacházejí v mnoha rafinovaných potravinách - a nízký obsah omega-3 tuků z celých potravin, což způsobuje nerovnováhu, která vede ke zvýšenému zánětu.

Zatímco nejzdravější poměr příjmu omega-6 a omega-3 tuků je 1:1 a přijatelný 3:1, v typické západní stravě se odhaduje přibližně 15:1, žrouti hamburgrů i 20:1! (7).

Tato nerovnováha souvisí s řadou chronických onemocnění, protože omega-3 je prozánětlivá a omega-3 protizánětlivá, jako je Alzheimerova choroba, obezita, srdeční choroby a rakovina (8, 9, 10).

Poměr omega-6 a omega-3 v řepkovém oleji je 2:1, což se nemusí zdát nijak zvlášť nepřiměřené (11).

Přesto, protože se řepkový olej vyskytuje v mnoha potravinách a má vyšší obsah omega-6 než omega-3, je považován za hlavní zdroj omega-6 ve stravě.

Abyste vytvořili vyváženější poměr, měli byste zpracované potraviny bohaté na řepkový a jiné nevhodné oleje nahradit přírodními, plnohodnotnými zdroji omega-3, jako jsou například tučné ryby nebo lněný olej s výraznou převahou omega-3.

Většinou GMO

Geneticky modifikované potraviny mají genetický materiál upravený tak, aby do nich byly vneseny nebo odstraněny určité vlastnosti (12).

Například vysoce žádané plodiny, jako je kukuřice a řepka, byly geneticky upraveny tak, aby byly odolnější vůči herbicidům a škůdcům.

Přestože někteří vědci považují GMO potraviny za bezpečné, panují obavy z jejich možného dopadu na životní prostředí, veřejné zdraví, kontaminaci plodin, vlastnická práva a bezpečnost potravin.

Více než 90% plodin řepky např. ve Spojených státech a Kanadě je geneticky upraveno (13).

Přestože jsou GMO potraviny již desítky let schváleny pro lidskou spotřebu, existuje jen málo údajů o jejich potenciálních zdravotních rizicích, což vede k tomu, že se jim mnoho lidí logicky vyhýbá.

Vysoce rafinované

Výroba řepkového oleje zahrnuje vysokou teplotu a působení chemických látek.

Řepkový olej, který je považován za chemicky rafinovaný olej, prochází fázemi - například bělením a dezodorizací - které zahrnují chemické ošetření (14).

Ve skutečnosti se rafinované oleje - včetně řepkového, sójového, kukuřičného a palmového - označují jako rafinované, bělené a deodorizované.

Rafinací se v olejích výrazně snižuje obsah živin, jako jsou esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a vitaminy (15, 16, 17).

Přestože existují nerafinované, za studena lisované řepkové oleje, většina řepkových olejů na trhu je vysoce rafinovaná a postrádá antioxidanty obsažené v nerafinovaných olejích, jako je například extra panenský olivový olej.

Shrnutí:

  • Řepkový olej je většinou vysoce rafinovaný a geneticky modifikovaný. Je také bohatým zdrojem omega-6 tuků, které mohou při velké konzumaci přispívat ke vzniku zánětů.

Řepkový olej může škodit zdraví

Přestože je řepkový olej jedním z nejpoužívanějších olejů v potravinářském průmyslu, existuje poměrně málo dlouhodobých studií o jeho vlivu na zdraví.

Navíc mnoho studií o jeho údajných zdravotních přínosech je sponzorováno řepkovým průmyslem (18, 19, 20, 21, 22).

Zákonitě proto některé důkazy ukazují, že řepkový olej může mít negativní vliv na zdraví.

Zvýšený zánět

Několik studií na zvířatech spojuje řepkový olej se zvýšeným zánětem a oxidačním stresem, přičemž oxidační stres znamená nerovnováhu mezi škodlivými volnými radikály, které mohou způsobit zánět, a antioxidanty, které zabraňují poškození volnými radikály nebo je zpomalují.

V jedné studii došlo u potkanů krmených 10% řepkového oleje ke snížení několika antioxidantů a zvýšení hladiny "špatného" LDL cholesterolu ve srovnání s potkany krmenými sójovým olejem.

Navíc dieta s řepkovým olejem výrazně zkrátila délku života a vedla k výraznému zvýšení krevního tlaku (23).

Jiná studie na potkanech prokázala, že sloučeniny vznikající při zahřívání řepkového oleje zvyšují některé zánětlivé markery (24).

Vliv na paměť

Studie na zvířatech také potvrzují, že řepkový olej může mít negativní vliv na paměť.

Studie na myších zjistila, že chronické vystavení stravě bohaté na řepkový olej vedlo k významnému poškození paměti a podstatnému zvýšení tělesné hmotnosti (25).

V roční studii na lidech bylo 180 seniorů náhodně zařazeno buď do kontrolní diety bohaté na rafinované oleje - včetně řepkového - nebo do diety, při níž byly všechny rafinované oleje nahrazeny 20-30 ml extra panenského olivového oleje denně.

U osob ve skupině s olivovým olejem došlo ke zlepšení mozkových funkcí (26).

Vliv na zdraví srdce

Ačkoli je řepkový olej propagován jako tuk zdravý pro srdce, některé studie toto tvrzení zpochybňují.

Ve studii z roku 2018 uvádělo 2 071 dospělých osob, jak často používají při vaření konkrétní druhy tuků.

Mezi účastníky s nadváhou nebo obezitou měli ti, kteří obvykle používali k vaření řepkový olej, vyšší pravděpodobnost metabolického syndromu než ti, kteří ho používali zřídka nebo nikdy (27).

Metabolický syndrom je soubor onemocnění - vysoká hladina cukru v krvi, nadbytek tuku v břiše, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu nebo triglyceridů , která se vyskytují společně a zvyšují riziko srdečních onemocnění.

Závěry studie z roku 2018 kontrastovaly s přehledem financovaným průmyslem, který spojoval konzumaci řepkového oleje s příznivým vlivem na rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je hladina celkového cholesterolu a "zlého" LDL cholesterolu (18).

Je důležité poznamenat, že mnoho studií, které naznačují prospěšnost řepkového oleje pro zdraví srdce, používá méně rafinovaný řepkový olej nebo nezahřívaný řepkový olej - nikoliv rafinovaný typ, který se běžně používá pro vaření za vysokých teplot (28, 29, 30, 31, 32, 33).

Navíc, ačkoli mnoho zdravotnických organizací prosazuje nahrazování nasycených tuků nenasycenými rostlinnými oleji, jako je řepkový, není jasné, zda je to prospěšné pro zdraví srdce.

V jedné analýze u 458 mužů měli ti, kteří nahradili nasycené tuky nenasycenými rostlinnými oleji, nižší hladinu "špatného" LDL cholesterolu - ale výrazně vyšší výskyt úmrtí, srdečních onemocnění a ischemické choroby srdeční než kontrolní skupina (34).

Nedávný přehled navíc dospěl k závěru, že nahrazení nasycených tuků rostlinnými oleji pravděpodobně nevede ke snížení počtu srdečních onemocnění, úmrtí na srdeční choroby ani celkové úmrtnosti (35).

Je třeba provést další výzkum týkající se řepkového oleje a zdraví srdce (36, 37).

Shrnutí:

  • Studie potvrzují, že řepkový olej může zvyšovat zánět a negativně ovlivňovat paměť a zdraví srdce.

Alternativní oleje na vaření

Je zřejmé, že k úplnému pochopení vlivu řepkového oleje na zdraví je zapotřebí dalšího výzkumu. Mezitím mnoho jiných olejů poskytuje zdraví prospěšné látky, které jsou důkladně podloženy vědeckými důkazy.

Mějte na paměti, že nasycené tuky, jako je kokosový olej, jsou nejlepší volbou při používání metod vaření za vysokých teplot - například při smažení - protože jsou nejméně náchylné k oxidaci.

Následující oleje jsou tepelně stabilní a mohou nahradit řepkový olej při různých způsobech vaření, například při smažení.

  • Olivový olej. Olivový olej je bohatý na protizánětlivé sloučeniny, včetně polyfenolových antioxidantů, které mohou předcházet srdečním onemocněním a duševnímu úpadku (38).
  • Kokosový olej. Kokosový olej je jedním z nejlepších olejů pro vaření při vysoké teplotě a může pomáhat zvyšovat "dobrý" HDL cholesterol (39).
  • Avokádový olej. Avokádový olej je odolný vůči vysokým teplotám a obsahuje karotenoidní a polyfenolové antioxidanty, které mohou prospívat zdraví srdce (40).

Následující oleje by měly být vyhrazeny pro salátové zálivky a další použití, která nevyžadují teplo:

  • Lněný olej. Studie ukazují, že lněný olej může pomáhat snižovat krevní tlak a tlumit záněty (41).
  • Olej z vlašských ořechů. Olej z vlašských ořechů má bohatou oříškovou chuť a bylo prokázáno, že snižuje vysokou hladinu cukru a cholesterolu v krvi (42, 43).
  • Konopný olej. Konopný olej je vysoce výživný a má oříškovou chuť, která je ideální na dochucení salátů (44).

Shrnutí:

  • Existuje mnoho účinných náhrad řepkového oleje. Tepelně odolné oleje - například kokosový a olivový - lze použít na vaření, zatímco lněný, ořechový a konopný olej lze využít v receptech, které nevyžadují teplo.

Závěr

Řepkový olej je olej ze semen, který se hojně používá při vaření a zpracování potravin.

Ve výzkumu řepkového oleje existuje mnoho protichůdných a rozporuplných zjištění.

Některé studie ho spojují se zlepšením zdravotního stavu (zpravidla financovány řepkovým průmyslem), mnohé však prokazují, že způsobuje záněty a poškozuje paměť a srdce.

Určitě je lepší volit raději oleje, u kterých bylo prokázáno, že jsou zdravé - například extra panenský olivový olej.

Řepkový olej používejte bez obav pouze na mazání strojů.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

      LEDEN 2025 - 28 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života