Proč se výzkum Parkinsonovy choroby v roce 2023 zaměřuje také na střeva?
- Pixabay
Barbora Nová
Parkinsonovou chorobou trpí miliony lidí na celém světě, ale stále není jasné, co přesně ji způsobuje, a v současné době podle ortodoxní medicíny neexistuje žádný lék na toto onemocnění. Ve snaze lépe pochopit mechanismy, které se na ní podílejí, se někteří vědci nyní zaměřují na střeva. Proč a co by tento výzkum mohl odhalit?
Následuje zhodnocení jakou roli může hrát zdraví střev při Parkinsonově nemoci.
Miliony lidí na celém světě žijí s Parkinsonovou chorobou, neurologickým onemocněním, které ovlivňuje především pohyblivost, rovnováhu a ovládání svalů, ačkoli jeho příznaky mohou zahrnovat mnoho dalších problémů, od změn nálady přes gastrointestinální problémy až po zhoršení paměti a dalších kognitivních funkcí.
Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se celosvětový výskyt Parkinsonovy choroby za posledních 25 let zdvojnásobil a podle nejnovějších odhadů má toto onemocnění celosvětově za následek "5,8 milionu let života v invaliditě" (1).
Ačkoli je tento nárůst z velké části způsoben rostoucím počtem seniorů, existují také určité důkazy o tom, že roste i věkově upravený výskyt (2).
Dopaminergní léky, hluboká mozková stimulace a logopedická a ergoterapeutická léčba jsou některé z léčebných postupů, které jsou v současné době lidem s Parkinsonovou chorobou k dispozici, ale vědci neustále hledají další a lepší léčebné postupy.
Vědci se nejprve snaží lépe porozumět tomu, jak Parkinsonova choroba probíhá a jaké mechanismy v těle mohou ovlivnit její rozvoj, aby připravili půdu pro lepší léčbu.
Několik studií z posledních 12 měsíců se zaměřilo na jeden konkrétní aspekt Parkinsonovy nemoci, a to na zdraví střev. Proč je však zdraví střev u Parkinsonovy nemoci důležité a co by mohlo o nemoci prozradit?
Dr. Ayse Demirkanová je docentkou v oboru AI Multiomics for Health and Wellbeing na University of Surrey ve Velké Británii a spoluautorkou článku o otisku mikrobiomu u Parkinsonovy choroby, který vyšel v časopise Nature Communications v listopadu 2022 (3).
Proč se dívat do střev?
V posledních několika letech se objevuje stále více důkazů o tom, že mezi mozkem a střevy probíhá obousměrná komunikace. Vědci ji označili jako osu střevo-mozek (4).
Osa střevo-mozek se podílí na mnoha zdravotních stavech ovlivňujících mozek, od demence po deprese. A zatímco u jiných onemocnění může být spojení mezi střevy a mozkem méně zřejmé, u Parkinsonovy choroby, která se u některých lidí vyznačuje také gastrointestinálními příznaky, jako je zácpa, je zřetelnější (5).
Jeden z pohledů na Parkinsonovu nemoc, známý jako Braakova hypotéza, naznačuje, že v mnoha případech se neznámý patogen může dostat do mozku dvěma cestami, z nichž jedna zahrnuje střevo (6).
Podle této hypotézy by jednou z cest, jak se patogeny mohou dostat do mozku, mohlo být jejich spolknutí, dosažení střeva a následný postup do mozku prostřednictvím bloudivého nervu - nejdelšího lebečního nervu, který spojuje mozek mimo jiné se střevy. To pak může vyvolat vznik Parkinsonovy choroby.
Dr. Demirkanová připouští, že na první pohled se může zdát představa, že se pro lepší pochopení Parkinsonovy nemoci podíváme do střev, překvapivá, ale že Braakova hypotéza poskytuje zajímavý pohled, kterým lze posoudit možné mechanismy ve hře.
"Braakova hypotéza přichází s myšlenkou, že nemoc začíná ve střevech a pak se prostřednictvím bloudivého nervu šíří do dalších tkání a do mozku," uvedla.
Podle ní je Parkinsonova choroba neurologickým onemocněním, které je nejzajímavější studovat v souvislosti se zdravím střev, a to z jednoho prostého důvodu: Střevní mikrobiom u Parkinsona vyniká nejvíce.
Střevní mikrobiom se u Parkinsonovy nemoci liší
Díky nedávné studii, kterou provedli, dr. Demirkanová a její kolegové zjistili, že jedinci s Parkinsonovou chorobou mají odlišný střevní mikrobiom charakterizovaný dysbiózou - fenoménem nerovnováhy mezi tzv. dobrými a špatnými bakteriemi.
Z jejich studie vyplývá, že přibližně 30 % podílu střevních bakterií u osob s Parkinsonovou chorobou se liší od osob bez Parkinsonovy choroby.
"Zjistili jsme, že jedna třetina těchto mikrobů ve střevech lidí s Parkinsonovou chorobou je jiná," řekla dr. Demirkanová.
"Jedná se tedy o velmi silnou indikaci dysbiózy. A také to, jak bakterie fungují, jaké geny nesou, tyto aspekty byly také odlišné. Zjistili jsme například snížené množství producentů mastných kyselin s krátkým řetězcem, tedy bakterií, které jsou známé jako střevu přátelské...
Našli jsme zvýšený výskyt patogenních bakterií..., včetně Escherichia coli, a našli jsme také mnoho narušených bakteriálních drah, které potenciálně ovlivňují pohodu neuronálních tkání."
Dr. Demirkanová a její kolegové zjistili, že bakterie jako Bifidobacterium dentium, které mohou způsobovat infekce, například mozkové abscesy, se ve střevech lidí s Parkinsonovou chorobou vyskytují ve výrazně zvýšené míře.
Dalšími bakteriemi způsobujícími infekce, které byly u lidí s Parkinsonovou chorobou hojnější, byly E. coli, Klebsiella pneumoniae, která může způsobovat zápal plic, a Klebsiella quasipneumoniae, která může způsobovat podobné infekce.
Studie provedená doktorkou Demirkanovou nebyla jediným nedávným výzkumem, který přiblížil rozdíly ve střevních bakteriích v případě Parkinsona.
Výzkum z Helsinské univerzity - publikovaný 1. května 2023 v časopise Frontiers - na zvířecích modelech Parkinsonovy choroby naznačuje, že bakterie Desulfovibrio se mohou podílet na tomto onemocnění. Tyto bakterie produkují sirovodík, který může vést k formám zánětu (7).
Desulfovibrio se objevilo také ve studii z The Chinese University of Hong Kong, která vyšla 2. května 2023 v Nature Communications. Tato studie, jejímž cílem bylo nalézt metodu včasnější diagnostiky Parkinsonovy choroby, identifikovala "nadbytek" těchto bakterií u lidí s poruchou chování ve spánku REM a časnými markery Parkinsonovy choroby (8).
Porucha spánkového chování REM je porucha hlubokého spánku spojená s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby. U lidí s touto poruchou přestávají fungovat obvyklé mozkové mechanismy, které jim brání pohybově reagovat na obsah jejich snů, což znamená, že ve spánku provádějí nekontrolované pohyby.
Jaké jsou možné mechanismy?
Pokud střevní bakterie skutečně hrají roli v Parkinsonově nemoci, vyvstává otázka: Jaké mechanismy mohou zprostředkovat jejich vliv na neurologické zdraví?
Jednou z hypotéz naznačených ve studiích o spojení mezi střevy a mozkem u Parkinsonovy choroby je, že jedním z mechanismů může být systémový zánět, protože některé z bakterií, které jsou při tomto onemocnění přemnožené, jsou prozánětlivé, což znamená, že mohou vyvolat zánět.
Existuje výzkum, který naznačuje, že imunosupresivní léky jsou spojeny s nižším rizikem Parkinsonovy nemoci, což naznačuje, že podobný typ léků může také pomoci zvládnout tento stav (9).
Chronický zánět mozku je totiž důležitou součástí Parkinsonovy nemoci a některé studie zřejmě naznačují, že systémový zánět může zhoršovat zánět mozku a přispívat tak k progresi onemocnění (10, 11).
Některé zánětlivé stavy jsou skutečně spojeny s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby. Například jedna dánská studie z roku 2018 ukazuje, že lidé se zánětlivým onemocněním střev (IBD) mají o 22 % vyšší riziko Parkinsonovy choroby než jejich vrstevníci bez tohoto zánětlivého onemocnění.
Dr. Demirkanová souhlasí s tím, že zánět spojený s Parkinsonovou chorobou může začínat ve střevech a způsobují ho "špatné" bakterie. Zdůraznila však, že tento potenciální mechanismus zatím není potvrzen a k vyvození pevných závěrů je nutný další výzkum na toto téma.
Mohla by strava bojovat s dysbiózou u Parkinsonovy choroby?
Jestliže střevní bakterie mohou hrát roli v Parkinsonově nemoci, může se zdát rozumné vyvodit, že strava by mohla pomoci v boji proti střevní dysbióze a možná poskytnout snadnou možnost léčby symptomů.
Ačkoli existují určitá dietní doporučení a doplňky stravy, které mohou některým lidem pomoci ulevit od příznaků, zůstává nejasné, jak moc může strava skutečně změnit průběh této nemoci.
Jedna studie z roku 2022 potvrzuje, že strava s vysokým obsahem flavonoidů - přírodních barviv obsažených v mnoha druzích ovoce - je spojena s nižším rizikem úmrtí na Parkinsonovu chorobu.
Starší studie z roku 2018 zase tvrdí, že bílkovina, která se nachází v mnoha druzích ryb a nazývá se "parvalbumin", může pomoci předcházet Parkinsonově chorobě tím, že brání alfa-synukleinu shromažďovat se v mozku do shluků - což se děje v mozku lidí s Parkinsonovou chorobou, která narušuje signály mezi mozkovými buňkami (12).
Na otázku ohledně potenciálu stravy a doplňků stravy k regulaci střevních bakterií u lidí s Parkinsonovou chorobou však doktorka Demirkanová vyjádřila určité výhrady.
Zdůraznila, že vzhledem k tomu, že lidé mají různé rizikové faktory Parkinsonovy choroby a také různé iterace tohoto onemocnění, je obtížné vydávat obecná doporučení, která by se skutečně ukázala jako užitečná:
"Je pro mě velmi obtížné komukoli cokoli radit..., protože jsme všichni velmi individuální, náš střevní mikrobiom je individuální. Takže prevence onemocnění je podle mě jedna věc a dlouhodobé udržování je něco jiného, spolu s dalšími komplikacemi onemocnění. Takže nemohu opravdu nic radit, ale studie ukazují, že je problém se zvýšenou konzumací cukru... (13). Existují skutečně nějaké intervenční studie týkající se stravy, ale je velmi obtížné něco vyvozovat, protože studie nejsou opravdu dokončené. Je těžké vědět, jak poradit jedinci s určitou genetickou a celoživotní anamnézou vystavení různým věcem, protože nevíme, co v nich je."
Může cvičení pomoci při Parkinsonově chorobě?
Nicméně některé výzkumy naznačují, že cvičení může být účinným prostředkem ke zvládání příznaků Parkinsonovy nemoci.
Jedna studie z roku 2022, publikovaná v časopise Neurology, naznačuje, že pravidelné, středně intenzivní až intenzivní cvičení by mohlo pomoci zpomalit progresi Parkinsonovy choroby u osob v počátečních stadiích (14).
Výzkum z roku 2017 doporučil, že alespoň 2 a půl hodiny cvičení týdně by mohlo pomoci lidem s Parkinsonovou chorobou zlepšit jejich pohyblivost a zároveň zpomalit progresi onemocnění.
Dr. Demirkanová souhlasí, že cvičení může být užitečnou strategií pro zvládání Parkinsonovy nemoci. "Cvičení samo o sobě je úžasný způsob, jak formovat náš mozek a tělo," uvedla.
"Pro zvrácení patologie Parkinsonovy choroby existuje několik velkých fyziologických účinků, o kterých můžeme uvažovat. Pokud například běžíte maraton, je to velká věc, kterou musí vaše tělo projít. Příkladem je, že se vám na dlouhou dobu zvýší teplota těla jakoby horečnatým způsobem. Dochází k dlouhodobému zvýšení tepla v jádře, to je jedna věc, a to by určitě mělo mít důležitý vliv na střeva," vysvětlila.
Některé výzkumy skutečně naznačují, že tepelný stres probíhající během cvičení by mohl snížit průtok krve střevem, což by nakonec mohlo mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom tím, že by potenciálně potlačilo některé bakterie a uvolnilo prostor pro expanzi jiných.
Pokud jde o to, která forma cvičení je pro lidi s Parkinsonovou chorobou nejlepší, Cochraneův přehled zveřejněný v lednu 2023 dospěl k závěru, že téměř všechny formy cvičení mohou pomoci zlepšit kvalitu života lidí s tímto onemocněním.
Podle autorů přehledu stávající důkazy naznačují, že cvičení ve vodě "má pravděpodobně velký příznivý vliv" na kvalitu života. Vytrvalostní trénink je také užitečný, a to jak při zlepšování kvality života obecně, tak zejména při zvládání motorických příznaků.
Pokud jde o zvládání motorických symptomů, autoři píší, že stejně užitečný by mohl být tanec, cvičení ve vodě, cvičení chůze/rovnováhy/funkční cvičení a trénink více oblastí.
A některé dřívější výzkumy - u žen s nadváhou, ale bez Parkinsonovy nemoci - potvrzují, že vytrvalostní trénink vede ke zvýšení prospěšných bakterií zvaných Akkermansia, které přispívají ke zlepšení metabolických funkcí.
Parkinsonova nemoc začíná v nervových buňkách, které zajišťují čich
Ing. Zdeněk Rozehnal
Parkinsonova nemoc nezačíná v mozkových centrech řízení pohybu, ale v nervových buňkách, které zajišťují čich. Poté patologické změny postupují do žaludku a následně přes bloudivý nerv do mozku.
Tohle zjištění může jednoho dne otevřít možnost diagnostikovat tuto nemoc o mnoho dříve a předejít jejímu dalšímu rozvoji,” uvedl prof. Reichmann, president Evropské neurologické společnosti (ENS) na 22. kongresu ENS, který se konal v Praze v červnu 2012. „ I proto mluvíme o nově identifikovaných rizikových faktorech, jako je například kysličník uhelnatý nebo mangan či některé viry a bakterie. Parkinsonova choroba velmi pravděpodobně vzniká na podkladě kombinace genetické predispozice k zvýšené citlivosti a vlivů z prostředí (vskutku geniální myšlenka, klidně bych slovo "pravděpodobně" vypustil). S každým takovým objevem jsme blíže k vizi jak nových genových terapií, tak efektivních preventivních strategií.”
První data o dříve opomíjených příznacích
Výzkum se nyní také intenzivně zaměřuje na příznaky, spojené s Parkisonovou nemocí, které byly dosud často opomíjené. „Poprvé jsme schopní prezentovat konkrétní data,“ řekl prof. Reichmann.
Mezi nejčastější projevy patří:
- ztráta čichu (u 90 % pacientů),
- inkontinence (50 %),
- zácpa (45 %),
- impotence (30 %),
- generalizovaná bolest (30 %),
- deprese (30 %),
- anhedonie - tj. neschopnost příjemného prožívání (30%),
- demence (která postihuje téměř všechny nemocné v konečné fázi choroby),
- dvojité vidění (10 %),
- mastná pokožka,
- excesivní pocení.
Poslední výzkumy ukazují, že tyto příznaky, a z nich nejvíce deprese a demence, mají na kvalitu života pacientů ještě větší dopad než poruchy pohybu. Proto potřebujeme posílit sledování a léčbu těchto obtíží. Nemůžeme zasáhnout u všech, ale máme efektivní léčbu pro depresi, zácpu a nadměrné pocení. Nástup demence také může být oddálen a testuje se nový lék, který může přinejmenším přispět k zmírnění ztráty čichu.
Vhodné základní přírodní produkty
- Hericium - stimulace regenerace nervové tkáně hericenony a erinaciny, zlepšení kognitivních funkcí a nálady. Hericenony dokáží velmi účinně stimulovat syntézu nervového růstového faktoru. Navíc pozitivita na střevní trakt, likviduje také Helicobaktera pylori, původce žaludečních vředů.
- Glutathion - podle MUDr. Klinghardta úspěšné uzdravuje z Parkinsona.
- Kurkumin - zabíječ bakteriálních a virových patogenů.
- Chlorella - odstranění neurotoxinů z těla, především rtuti a hliníku z mozku.
10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo
Ing. Zdeněk Rozehnal, Oldřich Rolinek
Většina z nás by byla ráda chytřejší, šťastnější a zdravější. Přestože toho nelze dosáhnout jednoduše, tak nový výzkum spojený s houbou Hericium potvrzuje, že by to mohlo být podstatně jednodušší.
Houba Hericium erinaceus sice roste v Evropě, Asii a Severní Americe, ale její využití se dlouhodobě traduje především hlavně v Číně a Japonsku.
Tato houba je zde používaná po tisíce let, s cílem, co nejvíce chránit mozek před kognitivním poklesem, zvyšovat jeho paměť, podporovat imunitu, snižovat úzkost, zvyšovat náladu a pocit soustředění po celý den...
Houba Hericium erinaceus fyzicky vypadá jako hříva lva - dlouhá, bílá a chlupatá - s bohatými chapadlovými dredy houbové moudrosti, které vytryskly do všech stran. Ta se podobá mozkové tkáni (příroda takto poskytuje vizuální narážky na využití - v případě mozku také vlašský ořech). Houba obecně roste na tvrdších površích bohatých na rostlinnou celulózu, konkrétně na stromech v zalesněných oblastech. V Česku je chráněna a lze ji nalézt v Beskydech a Žďárských vrších.
V poslední době je „Lví hříva“ poměrně rozsáhle studována už i západní kulturou především na zvířecích modelech, ale proběhly i klinické studie u lidí, které potvrzují zkušenosti z Asie. Zveřejňování nadšených recenzí o účincích této houby mělo vliv v posledních letech na její zvýšené užívání mezi lidmi vyznávající zdravý styl života.
Co je přesně tak zvláštního na této houbě - superstar?
1. Chrání, regeneruje mozek a nervový systém
Lví hříva je opravdu jedinečná. V přírodě není žádná jiná bylina nebo houba, která má stejný účinek na stimulaci produkce nervového růstového faktoru a neurotrofického faktoru pocházejícího z mozku (BDNF). [1, 2] Jedná se o dvě pozoruhodné sloučeniny, které v podstatě stimulují růst nových nervových tkání a mozkových buněk. Harvardský psychiatr John Ratey popisuje BDNF jako „Zázrak zázraků pro váš mozek“. BDNF je silný protein, který v podstatě stimuluje produkci nových mozkových buněk a posiluje stávající buňky. Přesněji řečeno, když vaše tělo uvolní BDNF, převrátí přepínač na řadě genů, které potom spustí tvorbu zbrusu nových mozkových buněk. Díky vysoké úrovni BDNF se učíte rychleji, lépe si pamatujete a pomaleji stárnete.
Jako by to nestačilo, BDNF také zvyšuje neuroplasticitu mozku. Když dojde k poškození mozkových buněk nebo pokud čelíte stresové situaci, BDNF je chrání a pomáhá jim vrátit se ještě silnější. Je to dáno tím, že vaše nervové dráhy se stanou flexibilnějšími než před poškozením.
A to je jen BDNF. Tato houba je také nejúčinnějším přírodním produktem, který byl nalezen, k řešení pro regeneraci fungování nervových buněk prostřednictvím stimulačních účinků na produkci nervového růstového faktoru (NGF). NGF je podobný BDNF, ale působí v celém nervovém systému - nejen v mozku. Bylo prokázáno, že opravuje poškozené nervové tkáně, způsobuje regeneraci nervových vláken a také zlepšuje komunikaci mezi neurony a axony. V současné době se testuje jako experimentální léčba deprese, Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy a dalších nemocí způsobených degenerací nervového systému. [3, 4, 5] Předpokládá se, že tyto sloučeniny, kromě jiného, pomáhají chránit mozek před toxiny prostředí a bránit před přirozenými účinky stárnutí. [6]
2. Zlepšuje kognitivní funkce, paměť a schopnost se soustředit
Pokud hledáte přírodní, netoxické mozkové steroidy, pak už nemusíte hledat nic jiného než správný přípravek z Hericia. Spojení důkazů poukazuje na tuto houbu, která podporuje kognitivní fungování, posiluje mentální zaměření a zlepšuje paměť. Výzkum na lidech potvrdil pozitivní výsledky v oblasti duševního fungování hlavně u starších lidí [7] a vlastnosti houby zvyšující náladu pomáhají podporovat soustředěný a klidný stav mysli.
Zvířecí modely ukazují snížení beta-amyloidního plaku [8], což je hlavní bioindikátor, že tato houba může pomoci obnovit zdraví mozku; a existují také důkazy, že Lví hříva interaguje s částmi mozkových obvodů, konkrétně s kappa-opioidními receptory v mozku, které souvisejí s učením a pamětí. [9] Předpokládá se, že biologicky aktivní sloučeniny v Hericiu snadno procházejí hematoencefalickou bariérou pro optimální neurální aktivitu.
Je také důležité pochopit, že paměť je vrozeně svázána s tím, jak neurony a nervy fungují v mozku. Pokud má Lví hříva potenciál je chránit stimulací NGF a BDNF, může vylepšit řadu různých funkcí včetně paměti. Poslední výzkumy potvrzují, že je to možné a že se to děje v různé míře - v jedné studii, kde testovaným subjektům byly poskytnut extrakt z houby Hericium erinaceus, došlo k významnému zlepšení krátkodobé paměti. [10]
3. Zlepšuje náladu a pomáhá zmírnit příznaky úzkosti a deprese
Nedávná studie provedená na japonských ženách v menopauze konstatovala pozitivní výsledky v podpoře emocionálního pocitu a zmírnění stresu. [11] Sloučenina Amycenon (patentovaný extrakt ze Lví hřívy), byla testována na myších a pomáhala snižovat depresi a úzkost. [12] Další studie na myších také ukázaly, že houba zvyšuje hladinu acetylcholinu, nezbytného neurotransmiteru, který je důležitý pro náladu a duševní fungování. [13]
Přínosy houby Hericium mohou také pomoci zmírnit úzkost a depresi díky svým silným účinkům na potlačení zánětu. Nový výzkum ukazuje jasné vazby mezi duševním onemocněním a zánětem mozku a ukázalo se, že Lví hříva snižuje produkci zánětlivých proteinů. [14–15]
A konečně předběžné studie na myších ukazují, že může dosáhnout svých účinků zvýšením regulace neurogeneze v hippocampu. [16] Hipokampus (řec. hippocampus - mořský koník je součástí velkého mozku, který je umístěn je ve střední části spánkového laloku, jeden v pravé a druhý v levé mozkové hemisféře) je oblast mozku, o které neurovědci věří, že odpovídá za regulaci emoční stability a paměti.
4. Podpora imunity
Lví hříva, stejně jako většina léčivých hub, obsahuje beta-glukany, polysacharidy, které pomáhají podporovat správné fungování imunitního systému. [17]
Studie na zvířecích modelech prokázaly zlepšenou imunitní funkci, zejména prostřednictvím antimikrobiální aktivity ve střevech a dokonce i protirakovinné aktivity při použití Lví hřívy. Vzhledem ke svým bakteriálním účinkům ve střevech bylo prokázáno, že vyvolává pozitivní změny v probiotických střevních bakteriích, které samy o sobě mají četné pozitivní účinky, pokud jde o imunitu. Houba má také příznivé účinky na inzulinemickou odpověď a odezvu na hladinu cukru v krvi [18] a zdá se, že má různé protizánětlivé vlastnosti, z nichž všechny do značné míry spolupracují na různých drahách v tandemu, aby udržely imunitní systém těla na vrcholu.
5. Má vlastnosti proti stárnutí
Stejně jako mnoho bylin a hub, které fungují nesčetnými způsoby v celém těle, je jednou z výhod Lví hřívy pro zdraví člověka to, že vykazuje účinky proti stárnutí přímo i nepřímo tím, že obecně podporuje celkové zdraví a pohodu, a také specificky stimuluje tělesné procesy, které jsou spojeny se zpomaleným stárnutím. Kromě zpomalení stárnutí (a zvýšení rychlosti opravy) mozku a nervového systému se ukázalo, že polysacharidy Lví hřívy zvyšují aktivitu superoxiddismutázy (silný antioxidant a buněčný ochranný prostředek) v mozku a játrech a vykazují také vlastnosti proti stárnutí v kulturách lidských buněk. [19]
Jedna pozoruhodná studie dokonce zjistila, že myším, kterým byla injekčně podána smrtící dávka bakterií salmonel a k tomu byl denně podáván extrakt z Hericia, tak se téměř ztrojnásobilo jejich dožití! [20]
6. Hericium „opravuje“ střeva
Pravidelné užívání extraktu z Hericia s vysokou účinností přináší mnoho zdravotních výhod, v neposlední řadě pomáhá chránit střeva mnoha způsoby. Ukázalo se, že i ve studiích na myších chrání a léčí výstelku střev před vyvíjejícími se vředy a obecně pomáhá při zánětlivých stavech střev, jako je gastritida, Crohnova nemoc a kolitida. [21, 22, 23]
Jedna studie zaměřená na lidi s ulcerózní kolitidou zjistila, že užívání doplňku stravy na bázi hub obsahujícího 14% extraktu z Hericia výrazně snížilo příznaky a zlepšilo kvalitu života již po třech týdnech. [24]
7. Bojuje se zánětem
Pokud jde o léčivé houby, je jednou z největších výhod Lví hřívy to, že je jedna z nejlepších pro boj se záněty. Jedním ze způsobů, jak měřit schopnost boje se záněty, je antioxidační aktivita. V této oblasti je to superstar: jedna studie zkoumající antioxidační kapacitu 14 různých druhů hub zjistila, že Lví hříva měla čtvrtou nejvyšší antioxidační aktivitu. [25] Antioxidační potenciál každého druhu hub byl vypočítán na základě průměrných procent v poměru ke quercetinu. Ganoderma lucidum (Reishi) - 30,1 a Hericium erinaceus - 17,7%.
Nicméně, to není vše. Redukuje nadměrný oxid dusnatý, prostaglandiny, reaktivní kyslíkové radikály, prozánětlivý faktor NF-KB... Je tedy dobré, že Lví hříva pracuje na všech výše uvedených cestách docela mocně. [26, 27]
8. Snižuje riziko rakoviny
Rakovina je komplexní onemocnění a Lví hříva by se neměla v tomto případě považovat za lék; nový výzkum však ukazuje, že je slibný a rozhodně vyžaduje pokračování v této oblasti. Laboratorní a zvířecí studie ukazují, že tato houba má schopnosti bojovat proti rakovině díky několika jedinečným složkám. [28–29] Ve skutečnosti, když je extrakt z houby Hericium ve směsi s lidskými rakovinnými buňkami ve zkumavce, způsobí to, že rakovinné buňky umírají rychleji. Tento efekt byl prokázán u více typů rakovinných buněk, včetně rakovinných buněk tlustého střeva, žaludku, krve a jater. [30, 31]
Další fascinující studie zjistila, že extrakt z Hericia byl ve skutečnosti účinnější než tradiční léky proti rakovině při zpomalení růstu nádoru u myší a měl také méně vedlejších účinků. [32]
Je však také důležité si uvědomit, že účinky extraktu z Hericia na boj proti rakovině by měly být ještě testovány na lidech, takže je nezbytně nutný další výzkum, o který pochopitelně farmaceutické firmy nemají zájem. Takže docela patová situace.
9. Snižuje riziko srdečních chorob
V souladu se svou reputací jako tonikum pro zdraví celého těla přináší tato houba efekt pro zdravé srdce mnoha způsoby, zejména vyvážením hladiny cholesterolu a zlepšením krevního oběhu v těle. Jedna studie provedená na myších zjistila, že konzumace extraktu z Hericia značně snížila hodnotu LDL cholesterolu a triglyceridů a i celkový cholesterol a zároveň zvyšovala dobrý HDL cholesterol. Další studie na potkanech a myších zjistily, že Lví hříva také systémově zlepšuje metabolismus tuků. [33–34]
Jedna nová studie zjistila, že u potkanů, kterým byla podávána dieta s vysokým obsahem tuků a současně jim byl podáván denně extrakt z Hericia, byla o 27% nižší hladina triglyceridů a byl zjištěn 42% nižší hmotnostní přírůstek po 28 denní terapii ve srovnání se skupinou, které nebyl souběžně podáván extrakt z Hericia. [35]
Konečně může také zlepšit krevní oběh inhibicí agregace krevních destiček a zabránit ztluštění tepen charakteristických pro aterosklerózu.
10. Psycho-duchovní účinky
Pokud to všechno nestačilo, byla Lví hříva houba po celou historii ctěna pro své kulinářské, duchovní a léčivé vlastnosti zdokumentované především v Asii. Houba, která je dlouhodobě oblíbená u královských a buddhistických mnichů, byla historicky využívána k posílení a podpoře meditační praxe při generování „Qi“ - formy energie životní síly, která je nezbytná pro efektivní duchovní praxi a pro celkové zdraví a pohodu v těle. V Japonsku se o ní také hovořilo jako o „yamabushitake“, což znamená „horský kněz“, odkazující na její známé účinky - soustředění mysli a zvýšení duchovní energie.
Doplňky stravy s Hericiem
Nejlepší je aplikovat extrakt z Hericia s garancí 40% polysacharidů. Mělo by se jednat o dvojitý extrakt, jak v alkoholu, tak i ve vodě. Měl by být k dispozici Certifikát garantující kvalitu a vylučující kontaminaci nežádoucími látkami.
Ing. Jablonský CSc., v reportáži o vyléčení Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby Hericiem
Glutathion a Parkinsonova nemoc
Dietrich Klinghardt M.D., Ph.D.
výtah z přednášky "Těžké kovy a jejich vylučování" pro odbornou veřejnost na Spolkové vysoké technické škole v Curychu.
U neurologických onemocnění používáme Glutathion.
Zde je informace o dávkování, působí fantasticky zvláště u Parkinsonovy nemoci. Tehdy jsme začínali s 300 mg denně, toto množství jsme vstřikovali a pomalu jsme zvyšovali dávku až na 1.800 - 2.500 mg denně.
U Parkinsona působí léčivě téměř ve stejném okamžiku. Je to absolutní novinka, ještě neexistuje žádná literatura na toto téma a pacient odchází velmi často normálně z ordinace!
Je to tak, že tento efekt nevydrží příliš dlouho, jen asi 18 - 20 hodin a pak přijde znovu dřívější stav. Pak musíte dát okamžitě další injekci.
Pokud se to ale měsíce opakuje, prodlužuje se odstup mezi injekcemi a nakonec se pacient uzdraví.
Je to vzácné tajemství, které Vám zde dávám. Můžeme jej použít i u pacientů s ALS (onemocnění motoneuronu) a MS (roztroušená skleróza) jako podpůrnou metodu.
Glutathion se může podávat orálně (ústy) i aplikovat nitrožilně.
Dostatečné množství glutathionu v organizmu má – mimo jiné – tyto účinky:
- zlepšuje cévní prokrvení všech orgánů, snižuje riziko vzniku trombóz, čímž odstraňuje chorobné důsledky nedostatečného prokrvení
- zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
- potlačuje vznik a rozvoj nemocí trávicího traktu například žaludečních vředů, Crohnovy choroby, onemocnění slinivky ...
- brání vzniku a vývoji diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
- podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy)
- zvyšuje imunitu organizmu, zejména protivirovou, a snižuje důsledky onemocnění autoimunitními chorobami
- zlepšuje metabolismus všech buněk organizmu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí a tím i předčasnému stárnutí celého organizmu
- zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění
- zlepšuje stav arteriosklerotických změn (například mozkových cév)
- neutralizuje toxické látky jako jsou těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření potlačuje příčiny některých očních chorob – šedý a zelený zákal
- v neposlední řadě stojí za zmínku jeho protinádorový účinek
Glutahion na sebe váže rtuť. Glutathion je přirozený antioxidant, jenž se vyskytuje v našem těle. Mnoho zubařů na celém světě přešlo od DMPS ke Glutathionu. Tato látka na sebe váže mimo jiné také metylrtuť - nejjedovatější formu rtuti.
Glutathion v podstatě prodlužuje život a chrání tělo před předčasným stárnutím. Proto je více než vhodné glutathion do těla dodávat. L-Glutathion není toxický ani ve vysokých dávkách. L-Glutathion je nutné užívat pravidelně.
Jakmile je tělo glutathionem dostatečně saturováno, začne jeho blahodárné působení.
MUDr. David Perlmutter - Parkinsonova choroba - injekční aplikace 3 000 mg Glutathionu
Pacient: vietnamský veterán, 66 let (dg. Parkinson + expozice herbicidem agent orange). Stav při chemické ortodoxní léčbě - Mirapex, Sinemet a 30 minut po intravenózní aplikaci Glutathionu 3 000 mg.
S-acetyl-L-Glutathion
Glutathion je velmi silný antioxidant, který se v těle přirozeně tvoří a s věkem ubývá. Nejmodernější formou biologicky dostupného glutathionu je S-acetyl-l-glutathion, který je nejúčinnější. Jeho účinnost je totožná s intravenózním podáváním glutathionu.
K molekule glutathionu byla přidána funkční skupina zvaná acetyl, aby se překonaly běžné potíže se vstřebáváním v trávicím traktu, což umožňuje glutathionu vstupovat přímo do buněk. Podle výzkumů má acetylovaný glutathion větší stabilitu v krevním řečišti a zvyšuje hladinu glutathionu v buňkách účinněji než běžný glutathion. Díky stabilitě molekuly může glutathion překonávat i hematoencefalickou bariéru (působí přímo v mozku).
Z hlediska stability a biologické dostupnosti je acetylovaný glutathion novinkou v suplementaci glutathionu, která se vyrovná intravenóznímu podávání glutathionu. Ve srovnání s intravenózním podáváním glutathionu je však mnohem cenově výhodnější a snadněji se podává. Díky vysoké stabilitě SAG se může udržovat v trávicím traktu bez degradace a zs-acetylvyšovat množství glutathionu přímo v buňce.
Jak S-acetyl-L-Glutathion tělu prospívá
Skládá se ze tří aminokyselin: kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu a je nejsilnějším antioxidantem. Ačkoli je produkován všemi buňkami v těle, glutathion hraje obzvláště důležitou roli v játrech. Díky tomu chrání červené krvinky (v mitochondriích) před oxidačním poškozením tím, že vychytává reaktivní formy kyslíku (volné radikály), které neustále vznikají při metabolismu červených krvinek.
Vyšší hladina glutathionu v buňkách je proto spojena s vyšší produkcí buněčné energie a lepším zdravím buněk. Glutathion hraje také důležitou roli ve funkci imunitního systému a detoxikaci. S přibývajícím věkem se snižuje vlastní produkce glutathionu, stejně jako jeho tvorba vlivem špatné stravy, nadměrné konzumace alkoholu, stresu, infekcí, toxinů a znečištění životního prostředí. V důsledku nedostatku glutathionu v těle jsme náchylnější k infekcím a nemocem, protože nejsme schopni účinné detoxikace.
Složení v jedné kapsli:
- S-acetyl-l-glutathion 120 mg
- Resveratrol 50 mg
- Acerola 50 mg
- Quercetin 50 mg
Jak funguje spojení střeva a mozku. Role výživy
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Měli jste někdy pocit střevní nevolnosti nebo pocit motýlů v břiše? Tyto pocity vycházející z vašeho břicha ukazují, že mozek a střeva jsou propojeny.
Nejnovější studie navíc ukazují, že váš mozek ovlivňuje zdraví vašich střev a střeva mohou dokonce ovlivňovat zdraví vašeho mozku, přičemž komunikační systém mezi střevy a mozkem se nazývá osa střevo-mozek.
Tento článek se zabývá osou střevo-mozek a potravinami, které jsou prospěšné pro její zdraví.
Jak jsou střeva a mozek propojeny?
Osa střevo-mozek je označení pro komunikační síť, která spojuje vaše střeva a mozek (1, 2, 3).
Tyto dva orgány jsou fyzicky i biochemicky propojeny mnoha různými způsoby.
Bloudivý nerv a nervový systém
Neurony jsou buňky, které se nacházejí v mozku a centrálním nervovém systému a které říkají tělu, jak se má chovat. V lidském mozku se nachází přibližně 100 miliard neuronů (4).
Zajímavé je, že vaše střevo obsahuje 500 milionů neuronů, které jsou prostřednictvím nervů v nervovém systému propojeny s mozkem (5).
Bloudivý nerv je jedním z největších nervů spojujících vaše střeva a mozek. Vysílá signály oběma směry (6, 7).
Například ve studiích na zvířatech stres inhibuje signály vysílané bloudivým nervem a způsobuje také gastrointestinální problémy (8).
Podobně jedna studie u lidí zjistila, že lidé se syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnovou chorobou mají snížený tonus bloudivého nervu, což svědčí o jeho snížené funkci (9).
Zajímavá studie na myších zjistila, že podávání probiotik jim snížilo množství stresového hormonu v krvi. Když jim však byl přerušen bloudivý nerv, nemělo probiotikum žádný účinek (10).
To potvrzuje, že bloudivý nerv je důležitý pro osu střevo-mozek a jeho roli při stresu.
Neurotransmitery
Střeva a mozek jsou také propojeny prostřednictvím chemických látek zvaných neurotransmitery, přičemž neurotransmitery produkované v mozku řídí pocity a emoce.
Například neurotransmiter serotonin přispívá k pocitu štěstí a také pomáhá řídit tělesné hodiny (11).
Zajímavé je, že mnoho z těchto neurotransmiterů produkují také vaše střevní buňky a biliony mikrobů, které v nich žijí. Velká část serotoninu je produkována ve střevech (12).
Střevní mikrobi také produkují neurotransmiter zvaný kyselina gama-aminomáselná (GABA), který pomáhá ovládat pocity strachu a úzkosti (13).
Studie na laboratorních myších ukázaly, že některá probiotika mohou zvýšit produkci GABA a snížit úzkost a chování podobné depresi (14).
Střevní mikrobi vytvářejí další chemické látky, které ovlivňují mozek
Biliony mikrobů, které žijí ve střevech, vytvářejí také další chemické látky, které ovlivňují fungování mozku (15).
Střevní mikrobi produkují velké množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), jako jsou butyrát, propionát a acetát (16).
SCFA vytvářejí trávením vlákniny. SCFA ovlivňují funkci mozku mnoha způsoby, například snižují chuť k jídlu.
Jedna studie zjistila, že konzumace propionátu může snížit příjem potravy a snížit aktivitu v mozku související s odměnou z vysokoenergetického jídla (17).
Další SCFA, butyrát, a mikroby, které ho produkují, jsou také důležité pro vytváření bariéry mezi mozkem a krví, která se nazývá hematoencefalická bariéra (18).
Střevní mikrobi také metabolizují žlučové kyseliny a aminokyseliny a produkují další chemické látky, které ovlivňují mozek (15).
Žlučové kyseliny jsou chemické látky vyráběné játry, které se za normálních okolností podílejí na vstřebávání tuků ze stravy. Mohou však ovlivňovat i mozek.
Dvě studie na myších zjistily, že stres a sociální poruchy snižují produkci žlučových kyselin střevními bakteriemi a mění geny podílející se na jejich produkci (19, 20).
Střevní mikrobi ovlivňují zánět
Osa střevo-mozek je propojena také prostřednictvím imunitního systému.
Střeva a střevní mikrobi hrají důležitou roli ve vašem imunitním systému a zánětu tím, že řídí, co se do těla dostává a co se vylučuje (21).
Pokud je váš imunitní systém zapnutý příliš dlouho, může to vést k zánětu, který je spojen s řadou mozkových poruch, jako jsou deprese a Alzheimerova choroba (22).
Lipopolysacharid (LPS) je zánětlivý toxin vytvářený některými bakteriemi. Pokud se ho ze střeva do krve dostane příliš mnoho, může způsobit zánět. K tomu může dojít, když je střevní bariéra stane netěsnou, což umožňuje bakteriím a LPS přecházet do krve.
Zánět a vysoký obsah LPS v krvi jsou spojovány s řadou mozkových poruch včetně těžkých depresí, demence a schizofrenie (23).
Shrnutí:
- Střeva a mozek jsou fyzicky propojeny miliony nervů, především bloudivým nervem. Střeva a jejich mikrobi také řídí záněty a vytvářejí mnoho různých sloučenin, které mohou ovlivňovat zdraví mozku.
Probiotika, prebiotika a osa střevo-mozek
Střevní bakterie ovlivňují zdraví mozku, takže pozitivní změna střevních bakterií může zlepšit zdraví vašeho mozku.
Probiotika jsou živé bakterie, které při konzumaci přinášejí zdraví prospěšné účinky. Ne všechna probiotika jsou však stejná. Probiotika, která ovlivňují mozek, se často označují jako "psychobiotika" (24).
U některých probiotik bylo prokázáno, že zlepšují příznaky stresu, úzkosti a deprese (25, 26).
Jedna malá studie na lidech se syndromem dráždivého tračníku a mírnou až středně těžkou úzkostí nebo depresí zjistila, že užívání probiotika Bifidobacterium longum NCC3001 po dobu šesti týdnů výrazně zlepšilo příznaky (27).
Prebiotika, což jsou obvykle vlákniny, které jsou fermentovány střevními bakteriemi, mohou také ovlivňovat zdraví mozku.
Jedna studie zjistila, že užívání prebiotika zvaného galaktooligosacharidy po dobu tří týdnů významně snížilo množství stresového hormonu v těle, zvaného kortizol (28).
Shrnutí:
- Probiotika, která ovlivňují mozek, se také nazývají psychobiotika. Bylo prokázáno, že probiotika i prebiotika snižují hladinu úzkosti, stresu a deprese.
Jaké potraviny pomáhají ose střevo-mozek?
Několik skupin potravin je pro osu střevo-mozek specificky prospěšných.
Následují některé z těch nejdůležitějších:
- Omega-3 tuky: Tyto tuky se nacházejí v tučných rybách a ve vysokém množství také v lidském mozku. Studie na lidech a zvířatech ukazují, že omega-3 mohou zvýšit počet dobrých bakterií ve střevech a snížit riziko mozkových poruch (29, 30, 31).
- Kvašené potraviny: Jogurt, kefír, kysané zelí a sýry obsahují zdravé mikroby, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Bylo prokázáno, že kvašené potraviny mění činnost mozku (32).
- Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: Celozrnné obiloviny, ořechy, semena, ovoce a zelenina obsahují prebiotickou vlákninu, která je prospěšná pro střevní bakterie. Prebiotika mohou u lidí snižovat hladinu stresového hormonu (33).
- Potraviny bohaté na polyfenoly: Kakao, zelený čaj, olivový olej a káva obsahují polyfenoly, což jsou rostlinné chemické látky, které jsou tráveny střevními bakteriemi. Polyfenoly zvyšují počet zdravých střevních bakterií a mohou zlepšovat poznávací schopnosti mozku (34, 35).
- Potraviny bohaté na tryptofan: Tryptofan je aminokyselina, která se přeměňuje (prekurzor) na neurotransmiter serotonin. Mezi potraviny s vysokým obsahem tryptofanu patří krůtí maso, vejce a sýry.
Shrnutí:
- Řada potravin, jako jsou tučné ryby, fermentované potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, může pomoci zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech a zlepšit zdraví mozku.
Závěr
Osa střevo-mozek označuje fyzikální a chemické spojení mezi střevy a mozkem.
Mezi střevy a mozkem probíhají miliony nervů a neuronů. Neurotransmitery a další chemické látky produkované ve střevech ovlivňují také mozek.
Změnou typů bakterií ve střevech je možné zlepšit zdraví mozku.
Omega-3 mastné kyseliny, fermentované potraviny, probiotika a další potraviny bohaté na polyfenoly mohou zlepšit zdraví vašich střev, což může prospět ose střevo-mozek.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života