Zdravá strava v mladším věku může snížit riziko pozdějšího poklesu kognitivních funkcí
- Pixabay
Barbora Nová
- Nová studie zveřejněná v červnu 2024, která sledovala stravu a kognitivní schopnosti v průběhu sedmi desetiletí, zjistila, že jedinci se zdravější stravou měli v průběhu času lepší kognitivní výsledky.
- Výzkumu se účastnila kohorta více než 3 000 jedinců žijících ve Spojeném království narozených v roce 1946.
- Zjištění potvrzují, že konzumace zdravé stravy v dětství a ve středním věku je důležitá pro zachování zdraví mozku ve stáří.
Dieta je důležitou součástí udržování bystrého mozku, jak stárnete. Nový výzkum ukazuje, že čím dříve začnete zdravě jíst, tím lépe.
V první studii svého druhu vědci sledovali stravu a stravovací návyky více než 3 000 jedinců žijících ve Spojeném království a korelovali je s jejich kognitivními schopnostmi po dobu sedmi desetiletí. Ti, kteří měli nejkvalitnější stravu, měli v průběhu času tendenci mít lepší kognitivní schopnosti ve srovnání s jejich vrstevníky, kteří jedli nezdravou stravu.
"Pokles kognitivních funkcí může začít ve věku 65 let. Ale existuje dlouhá doba latence, možná 10 až 15 let před objevením se symptomů, že k těmto změnám mozku již může dojít." Takže jsme si mysleli, že strava mnohem dříve než ve věku 65 let může být důležitým faktorem v tom, co se děje v našem pozdějším životě. A naše předběžná zjištění naznačují, že tomu tak může být,“ uvedla Kelly Caraová, PhD, čerstvá absolventka Fakulty nutriční vědy a politiky Geralda J. a Dorothy R. Friedmanových na Tufts University a autorka výzkumu.
Dr. Caraová představila svá zjištění na NUTRITION 2024, výročním setkání Americké společnosti pro výživu, které proběhlo 29.6.-2.7.2024 v Chicagu. Zjištění dosud nebyla publikována ve vědeckém časopise a jsou zatím považována za předběžná (1).
Pozvánka na rok 2025
Nicméně jsou přesvědčivé a mají praktické důsledky pro každého, kdo se zajímá o udržení zdraví mozku pomocí stravy. Odborníci tvrdí, že jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu, ryby a celozrnné výrobky – jako je středomořská strava – je dobrým místem, kde začít.
„Zjištění jsou v souladu s podobnými studiemi a skutečně dokládají důležitost, kterou hraje strava v raném věku pro ovlivnění zdraví (v tomto případě kognitivního zdraví) později v životě,“ uvedla Kristin Kirkpatricková, MS RD, nutriční specialistka na Cleveland Clinic. spoluautorka knihy Regenerative Health.
Sedm desetiletí výzkumu potvrzuje, že zdravá strava zlepšuje zdraví mozku
Předmětný výzkum je založen na datech z the Medical Research Council’s National Survey of Health and Development, která shromažďuje zdravotní a lékařské informace od britských občanů již téměř 100 let (2).
Výzkum sledoval jednu konkrétní kohortu 3 059 jedinců narozených v roce 1946 a rovnoměrně rozdělených mezi muže a ženy. Těm, kteří dnes žijí, je 78 let a stále jsou zapojeni do studie.
Členové kohorty uvedli své stravovací informace v pěti různých časových bodech (věk 4, 36, 43, 53 a 63). Zaznamenali také kognitivní schopnosti na základě standardního testování sedmkrát během tohoto časového období, ve věku od 8 do 69 let.
"Nikdy jsem se nesetkala s žádnou kohortou, která by sledovala stravování tak brzy jako tato kohorta, kde byla strava poprvé hodnocena ve čtyřech letech a pak znovu v průběhu střední dospělosti a nyní i v pozdějším věku," uvedla dr. Caraová.
Strava byla hodnocena pomocí standardního měřítka známého jako Index zdravého stravování (HEI), který zohledňuje 13 různých složek, včetně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, přidaných cukrů a dalších, aby se vytvořilo složené skóre individuální stravy (3).
Hodnocení také používalo deníky a probíhalo několik dní, nikoli jen jeden den, což vytvořilo podrobnější obrázek o kvalitě stravy jednotlivce.
"Máme lepší představu o tom, jaká byla v té době obvyklá strava této osoby, namísto pouhého jediného opatření, jsme schopni zprůměrovat za těch několik dní, v podstatě reprezentovat jejich stravu v tomto desetiletí."
Ti, kteří se stravovali zdravěji, zejména ve středním věku (během průzkumu ve věku 43 let), měli lepší kognitivní schopnosti až do věku 69 let. Konkrétně 47 % osob s nejhorší kvalitou stravy mělo také nejhorší kognitivní výsledky. Na druhé straně 48 % osob s nejkvalitnější stravou mělo také nejlepší kognitivní výsledky.
To znamená obecné schopnosti v oblasti jazyka, paměti, reakčního času a vizuálního zpracování, tedy všech těchto věcí.
Potraviny a typy diet, které podporují zdravý mozek
Správné potraviny mohou podpořit zdraví vašeho mozku snížením oxidačního stresu a zpomalením mentálního úpadku souvisejícího s věkem.
Tzv. „mozkové“ potraviny mají často vysoký obsah antioxidantů a zdravých tuků, jako jsou bobule, ořechy a tučné ryby, včetně:
- Dýňová semínka
- Káva
- Losos
- Sleď
- Sardinky
- Vlašské ořechy
Zaměřte se na pestrobarevné ovoce a zeleninu ve stravě (každý den alespoň 6 barev), denní porci listové zeleniny a omezte alkohol a průmyslově ultra zpracované potraviny. Pokud nemáte rádi tučné ryby, zvažte také doplňování nenasycené mastné kyseliny omega-3.
Dr. Caraová i Kristin Kirkpatricková zdůrazňují důležitost stravy jako celku spíše než přemýšlení o konkrétních jednotlivých složkách. Zdravé stravování po celý život je o důslednosti a nalezení správné rovnováhy toho, co vám vyhovuje.
"Jde o to, že pokud mě inspiruje vědomí, že to, co dnes jím, má skutečně vliv na to, jak bude vypadat moje budoucnost z hlediska mého poznávání, může to být další důvod, proč si můžu říct, že to stojí za to," uvedla dr. Caraová.
Závěr
První studie svého druhu sledovala informace o stravě a kognitivní schopnosti u více než 3 000 jedinců během sedmi desetiletí.
Vědci zjistili, že ti, kteří měli tendenci mít kvalitnější stravu, také vykazovali lepší kognitivní schopnosti v průběhu času ve srovnání s těmi, kteří se stravovali nezdravě.
Odborníci tvrdí, že přemýšlet o stravě holisticky a jíst stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a ryby, jako je středomořská strava, je důležité pro zdraví mozku.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života