Artritida - jakým potravinám a nápojům je vhodné se vyhnout
- Pixabay
Barbora Nová
Některé potraviny a nápoje mohou zvýšit riziko artritidy nebo zhoršit příznaky, například vysoce průmyslově zpracované potraviny a slazené nápoje.
Pokud trpíte artritidou, správná volba stravy může nejen pomoci zvládnout vaše příznaky, ale také snížit riziko komplikací, pomoci zlepšit vaši celkovou pohodu a zlepšit kvalitu života.
Existuje více než 100 typů artritidy, ale osteoartritida (OA) je nejčastější. Mezi další typy patří revmatoidní artritida (RA), psoriatická artritida (PsA) a dna, přičemž všechny zahrnují určitý stupeň zánětu.
To, co se rozhodnete jíst a pít s artritidou, může ovlivnit vaše příznaky a celkovou pohodu.
Následují informace o některých potravinách a nápojích, kterým je vhodné se vyhnout, pokud máte artritidu.
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout při artritidě
1. Přidané cukry
Každý může mít prospěch z omezení příjmu cukru, a zejména pokud má artritidu. Přidané cukry se nacházejí v cukroví, sodovce, zmrzlině a mnoha dalších potravinách, včetně barbecue omáčky, salátových dresinků a kečupu.
Ve studii, která zahrnovala 217 lidí s RA, účastníci poznamenali, že mezi 20 potravinami se zdálo, že s největší pravděpodobností zhoršují jejich příznaky cukrem slazená soda a dezerty (1).
2. Průmyslově zpracované a červené maso
Některé výzkumy spojují červené maso a zpracované maso se zánětem, který může zvýšit příznaky artritidy.
Například lidé, kteří jedí hodně průmyslově zpracovaného a červeného masa, mohou mít vyšší hladinu interleukinu-6 (IL-6), C-reaktivního proteinu (CRP) a homocysteinu. To jsou markery zánětu (2).
Výše zmíněná studie na 217 lidech s RA také zjistila, že červené maso běžně zhoršuje příznaky RA (2 ).
Recenze z roku 2019 dospěla k závěru, že rostlinná strava, která vylučuje červené maso, může zlepšit příznaky artritidy (3).
Mezitím výzkum publikovaný v roce 2022 našel souvislost mezi vyšším rizikem RA a konzumac íprůmyslově zpracovaného masa ve srovnání s rybami a mořskými plody. Autoři však nenašli žádnou souvislost mezi RA a červeným masem nebo drůbeží (4).
3. Potraviny obsahující lepek
Lepek je skupina bílkovin v pšenici, ječmeni, žitu a dalších obilovinách. Některé výzkumy to spojují se zvýšeným zánětem a potvrzují, že bezlepková dieta může zmírnit příznaky artritidy (5).
Lidé s celiakií mají také vyšší riziko RA než lidé bez celiakie (6).
Některé omezené výzkumy naznačují, že bezlepková veganská strava může snížit aktivitu onemocnění a zlepšit zánět (7).
4. Vysoce průmyslově zpracované potraviny
Ultra průmyslově zpracované položky – jako je rychlé občerstvení, snídaňové cereálie a pečivo – mají tendenci mít vysoký obsah rafinovaných obilovin, přidaného cukru, konzervačních látek, fruktózy a dalších potenciálně zánětlivých složek, které mohou zhoršovat příznaky artritidy.
Výzkum prokazuje, že vysoce průmyslově zpracované potraviny mohou zvýšit vaše riziko RA tím, že přispívají k zánětu a obezitě, což je také rizikový faktor pro RA (8).
A co víc, ve studii u 56 lidí s RA ti, kteří jedli vyšší množství průmyslově ultrazpracovaných potravin, vykazovali zvýšené rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně vyšších hladin glykovaného hemoglobinu (HbA1c), dlouhodobého ukazatele kontroly hladiny cukru v krvi (9).
Průmyslově zpracované potraviny jako takové mohou zhoršit vaše celkové zdraví a zvýšit riziko dalších onemocnění.
5. Některé rostlinné oleje
Diety s vysokým obsahem omega-6 tuků a nízkým obsahem omega-3 tuků mohou zhoršit příznaky bolesti kolene, která je běžná u OA a RA.
Tyto tuky jsou nezbytné pro zdraví, ale nerovnováha může zvýšit riziko zánětu.
Omega-3 je přítomna v tučných rybách, olejnatých semenech a zelené zelenině, zatímco omega-6 se vyskytuje v margarínech, rostlinném tuku a olejích na vaření (10).
Zajištění rovnováhy mezi těmito typy olejů může zlepšit příznaky artritidy.
Tip: Použijte olivový olej jako příklad oleje s nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin a zároveň zvyšte příjem tučných ryb, abyste pomohli optimalizovat poměr omega-6 a omega-3.
- 5 vhodných olejů na vaření a 4, kterým se při tepelné úpravě vyhnout. Jednoduchá prevence rakoviny
- Některé rostlinné oleje jsou tak toxické, jak to jen jde: záněty, oxidační stres, rakovina a další
- Více zde: https://www.uspesna-lecba.cz/strava/rostlinne-oleje-jsou-tak-toxicke-jak-jen-to-jde-zanety-oxidacni-stres-rakovina-a-dalsi/
- Některé rostlinné oleje jsou tak toxické, jak to jen jde: záněty, oxidační stres, rakovina a další
6. Potraviny s vysokým obsahem soli
Omezení soli může být dobré pro lidi s artritidou.
Mezi potraviny s vysokým obsahem soli patří krevety, konzervovaná polévka, pizza, některé sýry, zpracované maso a mnoho dalších zpracovaných položek.
Studie na myších z roku 2019 zjistila, že artritida byla závažnější u myší, které konzumovaly stravu s vysokým obsahem soli, než u těch, jejichž strava obsahovala méně soli (11).
Výzkum také naznačil, že vysoký příjem sodíku může být rizikovým faktorem pro autoimunitní onemocnění, jako je zánětlivá artritida u lidí. Jedním z faktorů může být, že sůl stimuluje imunologické procesy, které vedou k zánětu (12, 13).
Mezitím studie z roku 2015 spojila vysoký příjem sodíku se zvýšeným rizikem RA. Studie sledovala data od 18 555 lidí (14).
7. Potraviny s vysokým obsahem AGE
Konečné produkty dietní pokročilé glykace (AGE) jsou molekuly vytvořené prostřednictvím reakcí mezi cukry a bílkovinami nebo tuky. Přirozeně se vyskytují v tepelně neupravených živočišných potravinách a vznikají určitými způsoby vaření.
Mezi potraviny s vysokým obsahem AGE patří (15):
- živočišné potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků, které jsou smažené, pečené, grilované nebo opékané, jako například:
slanina
smažený nebo grilovaný steak
pečené nebo smažené kuře
grilované párky v rohlíku
- hranolky
- umělé tuky
- majonéza
Když se AGE hromadí ve vašem těle ve velkém množství, může se objevit oxidační stres a zánět. Oxidační stres a tvorba AGE jsou spojeny s progresí onemocnění u lidí s artritidou (16).
Lidé se zánětlivou artritidou – jako je RA – mohou mít v těle vyšší hladiny AGE než ti bez. Akumulace AGE v kostech a kloubech může hrát určitou roli ve vývoji a progresi OA (17).
Nahrazení potravin s vysokým AGE výživnými, plnohodnotnými potravinami, jako je zelenina, ovoce, luštěniny a ryby, může snížit celkovou zátěž AGE ve vašem těle (18).
Nápoje, kterým je třeba se vyhnout při artritidě
1. Červené víno a jiný alkohol
Je pravda, že červené víno obsahuje resveratrol, antioxidant, který může mít zdravotní přínosy. Jakékoli užívání alkoholu má však své stinné stránky.
K potvrzení role, kterou alkohol hraje při artritidě, je zapotřebí více výzkumu, ale vědci nedoporučují pití alkoholu jako způsob prevence artritidy nebo zvládání jejích příznaků.
Například:
- Pití alkoholu jednou týdně nebo častěji může zvýšit riziko OA (19).
- Konzumace alkoholu zvyšuje hladiny kyseliny močové v těle, která může přispívat ke dně (20).
- Studie z roku 2019 naznačila, že příjem alkoholu může zvýšit strukturální poškození páteře u lidí s axiální spondyloartrózou (21).
- Výzkum z roku 2021 zjistil souvislost mezi rozvíjející se konzumací alkoholu a RA u žen, i když ne u mužů (22).
Stručně řečeno, je nejlepší omezit konzumaci alkoholu, protože to může zhoršit příznaky artritidy.
2. Nápoje slazené cukrem
Slazené nápoje, jako jsou limonády, mohou významně zvýšit vaše riziko artritidy.
Ve studii s 1 209 dospělými osobami ve věku 20–30 let měli ti, kteří pili nápoje slazené fruktózou pětkrát týdně nebo více, třikrát větší pravděpodobnost, že budou mít artritidu, než ti, kteří konzumovali jen málo nebo žádné nápoje slazené fruktózou (23).
Nápoje obsahující fruktózu mohou také vést ke zvýšení hladiny kyseliny močové, což může zhoršit dnu (24).
Limonády a další slazené nápoje obsahují cukr, aspartam a kyselinu fosforečnou, které mohou také ovlivnit schopnost těla absorbovat vápník, který je nezbytný pro zdraví kostí.
3. Káva
Podle americké Arthritis Foundation (AF) není jasné, zda je káva dobrá pro lidi s artritidou nebo ne. Na jedné straně obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět. Na druhou stranu by si lidé měli dávat pozor na obsah kofeinu (25).
Pokud máte rádi šálek kávy, je nejlepší:
- konzumujte ne více než 1–2 šálky denně
- vyvarujte se pití kávy příliš brzy před spaním
- nepřidávejte do kávy příliš mnoho cukru, sirupu nebo smetany
- Káva a kofein - kolik kávy můžete denně pít?
4. Mléko
Někteří lidé zjišťují, že mléko a další mléčné výrobky vyvolávají zánětlivou reakci, ale neplatí to pro každého. Pokud snesete mléko, je dobrým zdrojem vitamínu D a vápníku (26).
Vyberte si mléčné výrobky s nízkým nebo nulovým obsahem tuku, abyste snížili riziko přibírání na váze a nezdravých tuků.
Často kladené otázky
Jaké jsou 5 nejhorších potravin pro artritidu?
5 hlavních potravin nebo složek potravin, kterým je třeba se vyhnout při artritidě, jsou:
- trans-tuky (částečně hydrogenované rostlinné oleje): mohou vyvolat zánět a jsou také špatné pro vaše srdce
- lepek: lidé s artritidou mohou zlepšit své příznaky na bezlepkové dietě
- rafinované sacharidy: mohou zvýšit zánět
- rafinované cukry: rafinované cukry, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, mohou zvýšit zánět; nacházejí se v cukrovinkách, limonádách, zmrzlině a mnoha dalších průmyslově zpracovaných potravinách
- průmyslově zpracované a smažené potraviny: zejména ty s vysokým obsahem konečných produktů pokročilé glykace (AGP), jako je slanina, grilovaný steak, pečené nebo smažené kuře, majonéza a hranolky
Měli byste také zvážit omezení nebo vyloučení nápojů slazených cukrem, červeného vína a jiného alkoholu. Stojí za zmínku, že nadměrný příjem soli je také spojen s vyšším rizikem rozvoje revmatoidní artritidy, zejména u těch, kteří kouří (27).
Jaké potraviny je vhodné jíst při artritidě?
Vyvážená strava, která poskytuje řadu antioxidantů a dalších živin, je s největší pravděpodobností prospěšná pro každého jedince s artritidou. To znamená zaměřit se na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé oleje, jako je olivový olej. Zvažte možnost vyzkoušet středomořskou dietu.
Jsou banány dobré nebo špatné na artritidu?
Banány jsou dobré na artritidu, protože obsahují antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět, a draslík, který může pomoci posílit kosti.
Jaké ovoce a zelenina nejsou dobré pro artritidu?
Někteří lidé říkají, že lilek, rajčata, brambory a papriky zřejmě zhoršují bolest a zánět při artritidě. Všechny jsou součástí rodiny lilkovitých a obsahují solanin. Neexistují však žádné vědecké důkazy, které by to potvrzovaly, a tyto potraviny nabízejí řadu základních živin (28).
Někteří odborníci se domnívají, že citrusové plody, jako jsou citrony, nemusí být užitečné, ale jiné důkazy naznačují, že flavonoidy v citrusových plodech mohou být prospěšné díky svým protizánětlivým vlastnostem. Proto je potřeba další výzkum (29).
Závěr
Pokud máte artritidu, zdravá strava a životní styl mohou pomoci zlepšit vaše příznaky.
Výzkum doporučuje vyhýbat se určitým potravinám a nápojům, včetně vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, červenému masu, smaženým jídlům, alkoholu a všemu, co obsahuje přidané cukry.
Mějte na paměti, že faktory životního stylu, jako je úroveň vaší aktivity, tělesná hmotnost a kouření, jsou také důležité pro zvládnutí artritidy.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Příčina autoimunitních nemocí, jako je revmatoidní artritida, by mohla být ve vaší lednici
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Objevily se vzrušující informace z University of Central Florida (UCF) pro ty, kteří jsou geneticky náchylní k revmatoidní artritidě. Při analýze kmene bakterií běžně se vyskytujícího u krav, zvaného Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), byla zjištěna jeho přímá souvislost s revmatoidní artritidou u lidí. Toto zjištění vedlo vědce k doporučení, aby lékaři varovali své pacienty před konzumací kravského mléka a hovězího masa, které mohou obsahovat bakterie MAP.
Co je revmatoidní artritida?
Je to chronické autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k zánětu, otoku a bolesti kloubů (zejména rukou a nohou). Imunitní systém, který normálně chrání tělo před bakteriemi a infekcemi, mylně útočí také na klouby pacienta. Neléčená revmatoidní artritida může postupně zničit klouby, kosti a přilehlé chrupavky.
Revmatoidní artritidu má ve Spojených státech více než 1,3 milionu lidí (v Česku přes 80 000, poměrově přibližně 2x více) a většina z nich jsou ženy. K propuknutí revmatoidní artritidy zpravidla dochází mezi 30 a 60 lety, zejména u osob s rodinnou anamnézou této nemoci. Vědci dosud nenašli žádnou skutečnou příčinu tohoto chronického onemocnění, ale několik genetických markerů (tj. TRAF1, C5 a PTPN22), expozice tabákového kouře, hormony, obezita a emoční stres byly v minulosti spojeny s nástupem revmatoidní artritidy.
Infekce jako spouštěč
Kromě dalších možných příčin revmatoidní artritidy je podezření na infekci způsobenou bakteriemi a viry jako spouštěč tohoto vývoje. Studie zveřejněná koncem roku 2015 v časopise Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, však otevřela dveře k potvrzení tohoto podezření. Studie zjistila, že genetické markery revmatoidní artritidy, které jsou také markery diabetu 1. typu a Crohnovy choroby, jsou zvláště citlivé na environmentální expozice.
Vědci z UCF na základě této studie se chopili příležitosti prokázat spojení revmatoidní artritidy se skutečným infekčním onemocněním. Tým odborníků - specialista na infekční choroby Saleh Naser, revmatolog (lékař se specializací na artritidu), Dr. Shazia Bég a doktorand Robert Sharp získali grant na studium souvislostí MAP s revmatoidní artritidou. Protože MAP byl spojen s Crohnovou chorobou se stejnou genetickou predispozicí jako revmatoidní artritida, bylo možné tyto dva pojmy snadno spojit.
Mléko a revmatoidní artritida - možná příčina?
Dr. Saleh Naser a jeho tým z UCF uvedli na začátku roku 2018, že skutečně existuje souvislost mezi MAP a revmatoidní artritidou. Ačkoli je nutný další výzkum, aby bylo možné lépe porozumět vztahu mezi těmito dvěma entitami, ale již se na některé běžné potraviny obsahující MAP pohlíží s větší opatrností, pokud jde o propuknutí této nemoci. Odhaduje se, že přibližně polovina krav v USA má MAP a proto jejich mléko, maso, produkty pohnojené kravským hnojem a další vedlejší produkty krav mohou nést tento kmen bakterií. Doposud nebylo sice učiněno žádné doporučení, jak tyto potraviny vyjmout (omezit) z vaší stravy, ale budoucí výzkum v této oblasti se pravděpodobně zaměří na detekci a odstranění MAP především z potravinových zdrojů.
Týmová vědecká pracovnice Dr. Shazia Bég řekla pro Frontier Science News:
„Doposud jsme neznali příčinu revmatoidní artritidy, takže jsme nadšeni, že jsme toto spojení našli, ale stále ještě zbývá hodně zjistit a ověřit. Musíme definitivně potvrdit, zda zvýšené množství MAP u těchto pacientů souvisí s revmatoidní artritidou, a jestli u těchto pacientů způsobilo revmatoidní artritidu. Pokud to ověříme, potom můžeme léčbu zaměřit na MAP bakterie. “
Česko
V Česku má revmatoidní artritidu více než osmdesát tisíc lidí a meziročně jejich počet roste. Účinná biologická léčba byla dostupná do roku 2019 jen pro pacienty s vysokou zánětlivou aktivitou, u kterých standardní terapie byla neúčinná. Od července 2019 se výrazně zlevnila jedna skupina biologických přípravků a to pro pacienty s revmatoidní artritidou znamenalo, že za stejnou sumu peněz mohou lékaři léčit více nemocných i se střední závažnosti onemocnění.
To je dobrá zpráva, ale definitivní zjištění příčiny (jedné z hlavních příčin) revmatoidní artritidy - MAP bakterie - by bylo skvělou zprávou.
Nicméně vyřazení (omezení) kravských produktů ze stravy již dnes určitě není na škodu, hlavně také i z jiných důvodů
Zdroj: www.healthy-holistic-living.com
Více:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života