Co byste měli vědět o celiakii vs. intoleranci lepku
- Depositphotos
Barbora Nová
Celiakie (CD) je onemocnění, při kterém imunitní systém člověka po konzumaci lepku napadá jeho vlastní tkáně. Nesnášenlivost lepku je odlišná a vzniká, když se lidé po konzumaci lepku necítí dobře.
Lepek je protein, který poskytuje vazbu a strukturu produktům obsahujícím různá zrna, včetně pšenice, ječmene a žita. Pro mnoho lidí je jeho konzumace bezpečná, ale někteří pociťují zdravotní problémy při konzumaci potravin, které jej obsahují.
Nesnášenlivost lepku, známá také jako citlivost na lepek nebo neceliakální citlivost na lepek (NCGS), nastává, když lidé po konzumaci produktů obsahujících lepek pociťují únavu, nepohodlí a některé zažívací příznaky. Snížení příjmu lepku nebo odstranění lepku ze stravy tyto příznaky řeší.
CD je autoimunitní porucha, při které tělo ničí střevní tkáň poté, co člověk konzumuje lepek. Lidé s celiakií by se měli vyhýbat výrobkům s lepkem nebo těm, které s lepkem přišly do styku při výrobě.
Následuje podrobnější vysvětlení obou stavů, včetně jejich příčin, příznaků, diagnózy a léčby.
Příčiny
Reakce těla na lepek hrají klíčovou roli v základních příčinách CD i necitlivosti na lepek. Příklady potravin s lepkem zahrnují (1):
- pšeničné výrobky, včetně pečiva, chleba a těstovin
- produkty z ječmene, jako je pivo, potravinářská barviva a slad
- žitné produkty, jako je chléb a obiloviny
U výrobků obsahujících oves mohlo během přepravy dojít ke křížové kontaminaci lepkem, což znamená, že některé z nich mohou u osob s CD vyvolat imunitní reakci. Osoby s CD však obvykle dobře snášejí specificky bezlepkové ovesné výrobky.
Základní příčiny různých reakcí pacientů s CD a pacientů s NCGS se však liší.
Příčiny celiakie
CD se nejčastěji vyskytuje u lidí s jednou ze dvou skupin genových změn: DQ2 a DQ8. Přibližně 30 % lidí má tyto genové varianty, ale pouze u 3 % lidí s těmito geny se vyvine CD. Lepek u lidí s těmito geny spouští abnormální imunitní odpověď (2, 3).
Příčiny nesnášenlivosti lepku
Výzkum příčin NCGS pokračuje. Lepek však nemusí být spouštěčem pro lidi s NCGS, přičemž možnou roli hrají další složky pšenice, jako jsou inhibitory amylázy-trypsinu (ATI) nebo fruktany. Ale lepek je jednoznačným spouštěčem CD (4).
Výzkum naznačuje, že gastrointestinální (GI) infekce, operace a některé léky mohou také vést k nesnášenlivosti lepku (5).
Příznaky
Příznaky CD a NCGS se liší. Lidé s CD pociťují různé příznaky po celém těle. Příznaky NCGS jsou podobné, ale mohou také zahrnovat více symptomů mimo GI (6).
Příznaky celiakie
GI symptomy CD jsou u dětí častější. Tyto příznaky se u jednotlivců liší, ale mohou zahrnovat (7):
- nadýmání a plynatost
- zácpu
- řídkou stolici, která má mastnou kvalitu a nepříjemný zápach
- intoleranci laktózy
- nevolnost
- zvracení
- bolest břicha
CD poškozuje střevo, což může ovlivnit, jak dítě vstřebává živiny během období klíčového pro růst. To může vést k následujícím účinkům:
- poškození zubní skloviny
- opožděná puberta
- menší přírůstek hmotnosti a pomalejší růst, než by lékaři očekávali pro věk dítěte
- změny nálady, včetně podrážděnosti
- neúmyslné hubnutí
Někteří jedinci s CD mají jiné než GI příznaky, včetně:
- únavy
- bolesti kostí
- bolesti kloubů
- dermatitis herpetiformis
- problémů s duševním zdravím, jako je úzkost a deprese
- příznaků v ústech, včetně sucha v ústech a vřídků
- problémů s nervovým systémem, jako jsou bolesti hlavy, problémů s rovnováhou a záchvaty
- reprodukčních problémů, včetně opožděné menstruace, neplodnosti nebo pravidelných potratů
Příznaky nesnášenlivosti lepku
Příznaky NCGS často zahrnují:
- plynatost
- mozkovou mlhu
- zácpu
- bolest hlavy
- bolesti kloubů
- průjem
- necitlivost paží, prstů a nohou
- nadýmání
- bolest břicha
- depresi
- únavu
Diagnóza
Lékaři diagnostikují CD pomocí následujícího (8):
- anamnézy, která zahrnuje dotazování se na příznaky a související stavy
- rodinné anamnézy
- lékařského vyšetření
Mohou také provádět řadu testů, včetně:
- krevních testů
- biopsie tenkého střeva
- kožní biopsie
- genetického testování
Žádný specifický test nemůže identifikovat NCGS. Pokud mají lidé ve stravě lepek, ale nemají pozitivní test na CD, může lékař diagnostikovat NCGS (9, 10).
Zdravotníci mohou doporučit bezlepkovou dietu, a pokud se příznaky při dodržování diety zlepší, pravděpodobně se tím potvrdí NCGS.
Léčba
Jediným způsobem, jak léčit CD nebo NCGS, je dodržovat bezlepkovou dietu. Lidé s těmito dietami se budou muset vyhnout kontaktu s lepkem (11).
Mohou také chtít uchovávat své jídlo odděleně od potravin obsahujících lepek a připravovat si jídlo odděleně, vyhýbat se jakémukoli sdílenému servírovacímu náčiní, prkénkům, troubám a toustovačům.
Bezlepkové potraviny, které mohou být bezpečné pro lidi s CD a NCGS, zahrnují:
- ovoce a zeleninu
- mléko, sýr, máslo a většinu dalších mléčných výrobků
- rýži a rýžové nudle
- maso a ryby (bez těsta nebo strouhanky)
- bezlepkové mouky, jako je rýžová, sójová, bramborová a kukuřičná
Závěr
CD i NCGS se vyskytují v důsledku problémů se zpracováním bílkovinného lepku. Přesné příčiny obou nejsou jasné, ale genetika hraje roli ve vývoji CD. CD nastává, když imunitní systém napadne střevní tkáň po expozici lepku.
Oba stavy způsobují řadu příznaků, včetně zácpy, plynatosti a bolesti břicha. Léčba obou zahrnuje celoživotní dodržování bezlepkové diety.
Lidé by měli kontaktovat odborníka, pokud zaznamenají jakékoli příznaky kteréhokoli stavu.
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Ing. Zdeněk Rozehnal
Určitě je dobré se zamyslet proč naši prarodiče v mládí netrpěli alergiemi na potraviny. Případně nebyly alergie zdaleka tak běžné jako dnes, protože například polovina českých dětí trpí atopickým ekzémem.
Alergie na potraviny jsou běžným pojmem, berou se jako normál a jsou stále více na vzestupu. Díky zkorumpovaným politikům, zkorumpované ortodoxní medicíně a zkorumpovaným masmédiím je šance na změnu malá. Tento stav představuje stále větší zátěž pro zdravotnictví, potažmo státní rozpočet.
Studie z roku 2013 "Centra pro kontrolu a prevenci nemocí" (CDC) prokázala skutečnost nárustu alergií u dětí na potraviny o 50% v období 1997 až 2011.
V současnosti v USA každé méně než 3 minuty skončí někdo na pohotovostním oddělení kvůli alergické reakci na jídlo – to je více než 200 000 případů za rok.
Alergen číslo 1
Známý Dr. Mercola zdůrazňuje, že alergie na mléko je alergií číslo jedna mezi alergiemi na potraviny v USA. Jednoznačně to připisuje používání růstového hormonu v mléce a následně i nadměrné používání antibiotik na chovatelských farmách, které se začalo uplatňovat v 90tých letech minulého století.
Nachází se v potravinách nějaký „cizí“ prvek, který tam předtím nebyl a souvisí s alergiemi?
Ano. Přesně tak!
Obecně, průmyslově zpracované potraviny přispívají k výskytu alergií z několika důvodů
Potraviny s největší mírou zpracování obsahují potravinová barviva, příchutě, konzervační látky a další přísady, které mohou mít hlavní vliv na vznik alergie. Avšak v obchodech s potravinami se skrývá ještě zákeřnější hrozba…
V polovině 90tých let byly vyvinuty nové potravinové bílkoviny, které se následně začaly používat při výrobě potravin, přičemž většina lidí dodnes o tom nemá ani tušení.
Jak tvrdí O’Brien, děje se to čistě kvůli ziskuchtivosti potravinářského průmyslu, přičemž zatím nebyly provedeny žádné testy, které by potvrdily, že konzumace geneticky upravených bílkovin nepřináší pro lidi i pro zvířata žádné riziko.
Jedna z prvních potravin, která prošla touto změnou je právě mléko. A zřejmě ne náhodou je mléko alergenem číslo jedna mezi potravinami v Evropě a USA.
V roce 1994 se v mlékárenském průmyslu začal používat geneticky modifikovaný růstový hormon rBGH při chovu krav za účelem zvýšení produkce mléka, přičemž vedlejším výsledkem byl zvýšený výskyt chorob u chovaného dobytka.
Aby se zbavili zvýšeného výskytu chorob u dobytka, museli producenti mléka začít používat i více antibiotik.
A to, jak dávno víme, je hlavním důvodem zvýšeného výskytu mikroorganismů odolných vůči antibiotikům u lidí
Určitě tušíte, proč naši prarodiče netrpěli alergiemi na potraviny
Je to opravdu docela jednoduché… Generace našich prarodičů konzumovala potraviny, které neobsahovaly žádné konzervační látky, a které nebyly průmyslově zpracovány. Potraviny pocházely většinou z farem a trhů.
Batolata měla nejlepší možný start do života, protože byla odchována na mateřském mléce.
V těch dobách jste sotva slyšeli o nějaké dietě, ne jako dnes, když naprostá většina potravin, které konzumujeme, může vést k nadýmání a obezitě.
A to právě kvůli všem přidaným chemikáliím, přísadám, stabilizátorům, konzervačním látkám, potravinářským barvivům, příchutím či genetické modifikaci – vše, co se dnes v potravinách běžně vyskytuje pod taktovkou EU.
Maso bylo ze zvířat, která nebyla napumpovaná chemií jako dnes. Když jste navštívili rodinu či přátele, často se jedlo venku na čerstvém vzduchu, a to od základu dobrou tradiční domáckou stravu.
Slepičí vývar připravený starým způsobem se používal pro léčení většiny chorob.
Naši prarodiče neměli tu možnost zůstat zavření uvnitř, s mobilními telefony, počítači a videohrami. Oni si hrávali venku na trávě, šplhali po stromech, jezdili na kole a dobře se bavili obklopeni matkou přírodou!
Nikdy neutíkali k lékaři. Když dostali horečku, tak ji přečkali. Když se cítili být nemocní, konzumovali polévky, vývary, a více odpočívali.
Neměli žádnou nouzovou telefonickou linku na svého lékaře či zdravotní sestru. A důvěřovali přirozeným samo léčivým schopnostem těla mnohem více než my dnes. Jejich strava byla lékem, bez ohledu na to, zda si to už uvědomovali nebo ne.
Způsob stravování a životní styl mají na naše tělo významný vliv. Každá buňka v našem těle potřebuje ke svému pořádnému fungování správnou výživu.
Špatná strava a životospráva narušují celistvost každé jedné buňky, a tak vedou k přecitlivělosti organismu na některé potraviny a v konečném důsledku k značnému nárůstu vážných chorob.
Závěr
Vypadá to tak, že alergie na potraviny, které byly jen před pár generacemi neznámým pojmem, jsou neočekávaným vedlejším účinkem několika vlivů životního prostředí zmíněných výše.
Jelikož se do potravin přidává stále více chemikálií, odrazem čehož je i rostoucí výskyt alergií, zůstává otázkou, jakou podobu bude mít stravování v budoucnosti.
Situace je velice varující. Většina mužů v ČR má ve věku 35 let problém s otěhotněním partnerky. Zajisté jsou hlavními viníky přídatné látky v potravinách a elektromagnetické záření. Vše dle norem EU!
Více:
- Mléko, to je zvýšené riziko úmrtí a zlomenin - švédská studie
- Soda bicarbona - noční můra farmaceutického průmyslu
- Jak se zdravě stravovat
- Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- Experti varují: Pokud používáte Alobal, hrozí vám vážné následky
- Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života