Nová studie došla k závěru, že hořká čokoláda ve srovnání s mléčnou čokoládou může pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu o 21 %
Barbora Nová
- Nová studie zveřejněná 4. prosince 2024 ukazuje, že konzumace tmavé čokolády je spojena s významným snížením rizika diabetu 2.
- Mléčná čokoláda nebyla spojena s rizikem cukrovky 2. typu, ale byla spojována s nadměrným dlouhodobým přírůstkem hmotnosti.
- Výměna hořké čokolády za mléčnou by mohla prospět zdraví, ale podle odborníků je klíčem umírněnost.
- Nejlepší způsob, jak snížit riziko diabetu 2. typu, je dodržovat zdravý jídelníček s nízkým obsahem rafinovaných sacharidů a přidaného cukru a pravidelně cvičit.
Hořká čokoláda je považována za zdravou požitek a spousta výzkumů podporuje výhody této nutriční elektrárny, a to i pro ty, kteří mají diabetes 2.
Některé dřívější studie zkoumaly pozitivní účinky kakaových antioxidantů na riziko cukrovky 2. typu, ale zjištění byla rozporuplná. Několik studií srovnávalo účinky hořkéé čokolády s účinky mléčné čokolády (1).
Nová pozorovací studie zveřejněná online v The BMJ ukazuje, že hořká čokoláda, nikoli mléčná, může pomoci snížit riziko diabetu 2. typu (T2D). Účastníci, kteří konzumovali pět nebo více porcí hořké čokolády týdně, měli o 21 % nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu (2).
Vědci také zjistili, že mléčná čokoláda má minimální vliv na riziko cukrovky. Místo toho to bylo spojeno s nadměrným dlouhodobým přírůstkem hmotnosti, což je známý rizikový faktor pro diabetes 2.
„Naše zjištění ukazují, že ne každá čokoláda je stejná,“ uvedla v prohlášení hlavní autorka nové studie Binkai Liuová, doktorand na katedře výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health (3).
"Pro každého, kdo miluje čokoládu, je to připomínka, že malá rozhodnutí, jako je výběr tmavé čokolády před mléčnou, může mít pozitivní vliv na jejich zdraví."
Jak tmavá vs. mléčná čokoláda ovlivňuje riziko cukrovky
Vědci z Harvardu použili údaje od 192 000 dospělých osob ze studií Nurses' Health Studies I a II a Health Professionals Follow-up Study.
Účastníci uváděli svůj stav diabetu, tělesnou hmotnost a stravovací návyky, včetně konzumace čokolády, po dobu 30 let. Všechny subjekty neměly na začátku studie diabetes.
Do konce studie bylo téměř 19 000 lidí diagnostikováno s cukrovkou 2. typu. Z téměř 112 000 lidí, kteří uvedli příjem čokolády, se u 5 000 vyvinul tento stav.
Ve srovnání s jedinci, kteří čokoládu konzumovali jen zřídka, měli ti, kteří konzumovali alespoň 150 gramů čokolády týdně, o 10 % snížené riziko rozvoje diabetu 2. typu.
Největší snížení rizika však zaznamenali ti, kteří konzumovali hořkou čokoládu. S každou porcí hořké čokolády spotřebovanou každý týden bylo o 3 % sníženo riziko vzniku cukrovky 2. typu. Celkově měli ti, kteří konzumovali hořkou čokoládu, o 21 % nižší riziko rozvoje tohoto stavu.
Konzumace mléčné čokolády však přispěla k dlouhodobému nárůstu hmotnosti, pravděpodobně kvůli vyšším hladinám laktózy a přidaného cukru.
„Nejvíce nás překvapil ostrý kontrast vlivu hořké a mléčné čokolády na riziko cukrovky a dlouhodobé řízení hmotnosti. Navzdory podobnému množství energie a nasycených tuků se ukazuje, že hořká čokoláda nabízí ochranné účinky, pravděpodobně kvůli svému bohatému obsahu polyfenolů. Tento zajímavý rozdíl zdůrazňuje potenciální roli polyfenolů při utváření zdravotních výsledků a vyžaduje další zkoumání,“ uvedla Binkai Liuová.
Autoři tvrdí, že výběr tmavé čokolády před mléčnou čokoládou by mohl mít pozitivní dopad na zdraví. Poznamenávají však, že příjem čokolády účastníků byl ve srovnání s celostátním průměrem relativně nízký. Tato zjištění proto nemusí platit pro ty, kteří konzumují hodně čokolády.
Kromě toho vědci neměli údaje o konkrétních procentech kakaa v čokoládě nebo o konkrétních značkách nebo kvalitě konzumované čokolády (tj. zda byla organická nebo konvenční).
Aby se tato zjištění potvrdila, další výzkum by se měl zaměřit na provádění randomizovaných kontrolovaných studií mezi účastníky středního věku, ideálně s delším trváním. Takové studie by pomohly stanovit kauzalitu a poskytly hlubší vhled do základních mechanismů, které tyto asociace řídí.
Proč je hořká čokoláda tak zdravá?
Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů, které by mohly pomoci snížit zánět a snížit inzulínovou rezistenci u diabetu 2.
Hořká čokoláda obsahuje minimálně 50 % kakaa, zatímco mléčná obsahuje méně kakaa a často více přidaného cukru. Čím vyšší obsah kakaa a nižší obsah cukru, tím větší přínos pro zdraví (4).
Kakao je bohaté na bioaktivní sloučeniny, jako jsou flavan-3-oly, u kterých bylo prokázáno, že zlepšují citlivost na inzulín a vykazují antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto polyfenolové sloučeniny pravděpodobně hrají klíčovou roli v pozorovaném snížení rizika diabetu 2. typu.
Zatímco hořká a mléčná čokoláda obsahují podobné hladiny nasycených tuků a cukru, pozorovali jsme jasný rozdíl v jejich spojení s přírůstkem hmotnosti. Přesný mechanismus zůstává nejasný, ale je možné, že polyfenoly v hořké čokoládě působí proti negativním účinkům nasycených tuků a cukru na přírůstek hmotnosti a další kardiometabolické výsledky. Tento ochranný faktor může být v mléčné čokoládě méně přítomen nebo zcela chybí kvůli jejímu nižšímu obsahu kakaa.
Kelsey Costaová, MS, RDN, registrovaná dietoložka a zakladatelka společnosti Dietitian Insights uvedla, že na rozdíl od mléčné čokolády je hořká čokoláda bohatá na flavonoidy, jako je epikatechin a katechin.
„Zatímco mechanismy nejsou zcela jasné, předpokládá se, že flavonoidy zlepšují citlivost na inzulín tím, že posilují funkci endotelu (buněk krevních cév), snižují oxidační stres a regulují metabolismus glukózy."
Flavonoidy z hořké čokolády mohou také inhibovat některé enzymy, jako je alfa-glukosidáza, která štěpí sacharidy na glukózu v našem tenkém střevě. Inhibice tohoto enzymu může zpomalit vstřebávání glukózy a pomoci zabránit skokům v krvi po jídle.
Tyto potenciální účinky přispívají k úloze hořké čokolády při snižování rizika cukrovky 2. typu a podpoře metabolického zdraví, na rozdíl od mléčné čokolády, která obvykle obsahuje mnohem více přidaného cukru a méně těchto prospěšných sloučenin.
Pravá hořká čokoláda s nejméně 70% obsahem kakaa má vyšší obsah antioxidantů a nižší obsah cukru ve srovnání s jinými formami čokolády.
Hořká čokoláda (70 %) má nižší glykemický index než mléčná čokoláda, což vede k pomalejšímu a pozvolnějšímu nárůstu hladiny cukru v krvi. Je to pravděpodobně kvůli jeho jedinečnému složení, které zahrnuje zdravé tuky, jako je kakaové máslo, silné flavonoidní antioxidanty a nižší obsah cukru.
Všeho s mírou, i hořké čokolády
Hořká čokoláda má mnoho podob a liší se procenty kakaa, kvalitou, výrobními postupy atd. Některé značky mohou obsahovat nezdravé skryté přísady a vyšší množství cukru.
Podle doktora Pouyi Shafipoura, certifikovaného lékaře rodinné medicíny a obezitologie ve zdravotním centru Providence Saint John's Health Center v Santa Monice, Kalifornie, je hořká čokoláda navzdory známým výhodám často bohatá na cukr a tuk a nemusí být nejlepším doporučením pro snížení rizika cukrovky.
"Není to ve skutečnosti standardizované jako lék nebo konkrétní doplněk. Je to něco, co bych doporučil jako způsob léčby diabetu? Pravděpodobně ne. Pro lidi by to byla alternativní zdravá svačina, kteří by si dali 120 až 150 gramů týdně jako pamlsek místo mléčné čokolády, bonbonů nebo jiných sladkostí."
Pro ty, kteří jsou ohroženi prediabetem a diabetem 2. typu, dr. Shafipour doporučil omezit příjem hořké čokolády na 150 gramů týdně.
„Inzulinová rezistence a vyšší hladina glukózy nalačno nejsou neobvyklé. Všeho s mírou,“ uvedl.
Kelsey Costaová uvádí, že většina zdravých jedinců může bezpečně konzumovat 30 až 60 gramů 70% hořké čokolády denně.
„Při přidávání hořké čokolády do svého jídelníčku dbejte na příjem kalorií a vybírejte varianty s minimálním přidaným cukrem. Pokud to vyhovuje vašemu rozpočtu, vyberte si organické, značkové tradiční odrůdy pro zdravější a etičtější variantu. Hořká čokoláda nabídne nejvíce výhod, když ji užíváte s mírou jako součást vyvážené stravy bohaté na rostliny," uvedla.
Další způsoby, jak snížit riziko cukrovky
Výměna hořké čokolády za mléčnou nemusí ke snížení rizika diabetu 2. typu stačit, zvláště pokud máte genetickou predispozici nebo jiné rizikové faktory, jako je vysoký index tělesné hmotnosti (BMI).
Dr. Shafipour doporučuje rizikovým jedincům dodržovat dietu s nízkým nebo žádným obsahem sacharidů a dodržovat zdravý stravovací vzorec, jako je středomořská dieta. Doporučuje také praktikovat přerušovaný půst a dostatek vlákniny.
Několik porcí hořké čokolády týdně může být pro většinu lidí v pořádku. Mezi další nápady na občerstvení bohaté na antioxidanty patří:
- jablka
- bobuloviny
- melouny
- grapefruit
- okurka
- černý nebo zelený čaj
Kromě stravy může mít na riziko cukrovky velký vliv i životní styl. Abyste si dlouhodobě udrželi zdraví, odborníci obecně doporučují následující:
- pravidelnou fyzickou aktivitu
- necvičební fyzická aktivita (např. chůze po schodech)
- omezit nebo se vyhnout alkoholu
- přestat kouřit (pokud kouříte)
- 7–8 hodin kvalitního spánku
Závěr
Hořká čokoláda může být v umírněné míře zdravým požitkem pro lidi s cukrovkou 2. typu.
Nová pozorovací studie došla k závěru, že hořká čokoláda ve srovnání s mléčnou čokoládou může pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu o 21 %.
Odborníci tvrdí, že hořká čokoláda by se měla konzumovat s mírou spolu se zdravou, vyváženou stravou s nízkým obsahem sacharidů a přidaného cukru a bohatou na antioxidanty. Návyky zdravého životního stylu, jako je pravidelné cvičení a dostatečný spánek, jsou také prospěšné pro udržení celkového zdraví.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života