Více než 10 postupných kumulovaných likvidací těla při nepřiměřené konzumaci přidaného cukru

- Pixabay

Barbora Nová

Přidaný cukr je pro vás v malých množstvích v pořádku, ale příliš mnoho může vést k přibírání na váze, akné, cukrovce 2. typu a může zvýšit vaše riziko několika vážných zdravotních stavů a v závěru ke smrti.

Od omáčky marinara po arašídové máslo, přidaný cukr lze nalézt i v těch nejneočekávanějších produktech.

Mnoho lidí spoléhá na rychlé, průmyslově zpracované potraviny pro jídla a svačiny. Jelikož tyto produkty často obsahují přidaný cukr, tvoří velkou část jejich denního příjmu kalorií.

V západních zemích průměrný dospělý člověk zkonzumuje každý den odhadem 17 čajových lžiček přidaného cukru. To představuje 14 % celkového příjmu kalorií u dospělých po dietě s 2 000 kaloriemi (1).

Odborníci se domnívají, že nadměrná konzumace cukru je jednou z mnoha příčin obezity spolu s genetikou, fyzickou aktivitou a ekonomickým postavením.

To je důvod, proč dietní pokyny doporučují omezit kalorie z přidaného cukru na méně než 10 % denně (2).

Následuje více než 10 příčin postupné likvidace těla při nepřiměřené konzumaci přidaného cukru.

1. Přibírání na váze až do morbidní obezity

Míra obezity celosvětově stoupá, přičemž důkazy potvrzují, že přidaný cukr – často z nápojů slazených cukrem – je hlavním přispěvatelem k obezitě (3).

Nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády, džusy a sladké čaje, jsou nabité fruktózou, typem jednoduchého cukru.

Konzumace fruktózy zvyšuje váš hlad a touhu po jídle více než glukóza, hlavní typ cukru, který se nachází v potravinách obsahujících škrob.

Studie na zvířatech navíc ukazují, že nadměrná konzumace fruktózy může způsobit rezistenci vůči leptinu, důležitému hormonu, který reguluje hlad a říká vašemu tělu, aby přestalo jíst (4).

Jinými slovy, slazené nápoje neutlumí váš hlad, takže je snadné rychle zkonzumovat velké množství tekutých kalorií. To může vést k nárůstu hmotnosti.

Výzkum jednoznačně ukazuje, že konzumace slazených nápojů je spojena s přibíráním na váze a zvýšeným rizikem diabetu 2 (5).

Také pití velkého množství nápojů slazených cukrem je spojeno se zvýšeným množstvím viscerálního tuku, což je druh hlubokého břišního tuku spojeného s onemocněními, jako je cukrovka a srdeční choroby (6).

2. Zvýšení rizika srdečních onemocnění

Strava s vysokým obsahem cukru je spojována se zvýšeným rizikem mnoha nemocí, včetně srdečních chorob, které jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí (7, 8).

Důkazy potvrzují, že diety s vysokým obsahem cukru mohou vést k obezitě a zánětu, stejně jako k vysokým hladinám triglyceridů, krevního cukru a krevního tlaku – to vše jsou rizikové faktory pro srdeční onemocnění (9).

Navíc konzumace příliš velkého množství cukru, zejména z nápojů slazených cukrem, byla spojena s aterosklerózou, což je onemocnění charakterizované tukovými usazeninami, které ucpávají tepny (10).

Studie na více než 25 877 dospělých zjistila, že jedinci, kteří konzumovali více přidaného cukru, měli větší riziko rozvoje srdečních onemocnění a koronárních komplikací ve srovnání s jedinci, kteří konzumovali méně přidaného cukru (11).

Zvýšený příjem cukru nejen zvyšuje kardiovaskulární riziko, ale také zvýšuje riziko mrtvice.

Ve stejné studii bylo více než osm porcí nápojů slazených cukrem týdně spojeno se zvýšeným rizikem mrtvice.

Jedna plechovka limonády o objemu 473 ml obsahuje 37 gramů cukru a 155 kalorií, což odpovídá 8 % vaší denní spotřeby kalorií na základě diety s 2 000 kaloriemi (12).

To znamená, že jeden slazený nápoj denně vás může přiblížit k doporučenému dennímu limitu pro přidaný cukr.

3. Spojitost s akné

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, včetně sladkých jídel a nápojů, je spojována s vyšším rizikem vzniku akné.

Potraviny s vyšším glykemickým indexem, jako jsou průmyslově zpracované sladkosti, zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji než potraviny s nižším glykemickým indexem.

Konzumace sladkých potravin může způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi a inzulínu, což vede ke zvýšené sekreci androgenů, produkci oleje a zánětu – to vše hraje roli při rozvoji akné.

Důkazy ukázaly, že nízkoglykemické diety jsou spojeny se sníženým rizikem akné, zatímco vysokoglykemické diety jsou spojeny s vyšším rizikem akné (13).

Například studie s 24 452 účastníky zjistila, že konzumace tučných a sladkých produktů, slazených nápojů a mléka byla spojena se současným akné u dospělých (14).

Mnoho populačních studií navíc ukázalo, že venkovské komunity, které konzumují tradiční, průmyslově nezpracované potraviny, mají mnohem nižší výskyt akné ve srovnání s městskými oblastmi s vysokými příjmy, kde jsou průmyslově zpracované potraviny součástí standardní stravy (15).

Tato kontrolovaná studie však také ukázala, že chlapci žijící ve městě měli nízkou míru akné. Proto jsou zapotřebí další studie.

Tato zjištění se shodují s teorií, že strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukru přispívá k rozvoji akné.

4. Zvyšuje riziko cukrovky 2. typu

Diabetes je hlavní příčinou úmrtnosti a zkrácení průměrné délky života. Její prevalence se za posledních 30 let více než zdvojnásobila a projekce odhadují, že její zátěž bude nadále stoupat (16).

Nadměrná konzumace cukru je historicky spojována se zvýšeným rizikem cukrovky.

I když žádná studie neprokázala, že konzumace cukru způsobuje cukrovku, existují silné souvislosti.

Jíst velké množství cukru může nepřímo zvýšit riziko cukrovky tím, že přispívá k přibírání na váze a zvýšenému tělesnému tuku – obojí představuje riziko pro rozvoj cukrovky.

Obezita, která může být způsobena nadměrnou konzumací cukru, je považována za nejsilnější rizikový faktor cukrovky.

A co víc, dlouhodobá konzumace vysokého cukru vede k rezistenci na inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který reguluje hladinu cukru v krvi.

Inzulínová rezistence způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a výrazně zvyšuje riziko cukrovky.

Kromě toho výzkum zjistil, že lidé, kteří pijí nápoje slazené cukrem, mají větší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou (17).

Studie zahrnující osoby, které pily slazené nápoje po dobu více než 4 let, zjistila, že zvýšená konzumace slazených nápojů – včetně nealkoholických nápojů a 100% ovocné šťávy – je spojena s vyšším rizikem diabetu 2 (18).

5. Zvýšené riziko rakoviny

Konzumace nadměrného množství cukru může zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Za prvé, strava bohatá na sladké potraviny a nápoje může vést k obezitě, která výrazně zvyšuje vaše riziko rakoviny.

Také diety s vysokým obsahem cukru zvyšují zánět ve vašem těle a mohou způsobit inzulínovou rezistenci, což obojí zvyšuje riziko rakoviny.

Systematický přehled analyzující 37 prospektivních kohortových studií zjistil, že ve dvou z pěti studií o přidaném cukru bylo pozorováno o 60 až 95 % zvýšené riziko rakoviny při vyšším příjmu cukru (19).

Stejný přehled zjistil, že v 8 z 15 studií o sladkých potravinách a nápojích bylo pozorováno o 23 až 200 % zvýšené riziko rakoviny při větší konzumaci sladkých nápojů.

Jiné studie zjistily, že příjem cukru souvisí s konkrétními typy rakoviny.

Studie s více než 22 720 muži trvající více než 9 let zjistila, že zvýšená spotřeba cukru ze slazených nápojů byla spojena s vyšším rizikem rakoviny prostaty (20).

Studie z roku 2017 zjistila, že rakovina jícnu souvisí se zvýšenou konzumací sacharózy neboli stolního cukru a slazených dezertů a nápojů (21).

Výzkum souvislosti mezi příjmem přidaného cukru a rakovinou pokračuje a je zapotřebí více studií, aby bylo možné plně porozumět tomuto složitému vztahu.

6. Zvyšuje riziko deprese

Zatímco zdravá strava může pomoci zlepšit vaši náladu, strava s vysokým obsahem přidaného cukru a průmyslově zpracovaných potravin může přispět ke změnám nálady a emocí. Může dokonce zvýšit vaše šance na rozvoj deprese.

Vysoká spotřeba cukru je spojena s kognitivními poruchami, problémy s pamětí a emočními poruchami, jako je úzkost a deprese (22).

Vědci se domnívají, že chronický systémový zánět, inzulinová rezistence a narušený dopaminergní systém signalizace odměny – to vše může být způsobeno zvýšenou konzumací cukru – mohou přispívat ke škodlivému dopadu cukru na duševní zdraví (23).

Studie z roku 2017, která sledovala 8 000 lidí, ukázala, že muži, kteří konzumovali 67 gramů nebo více cukru denně, měli o 23 % vyšší pravděpodobnost rozvoje deprese než muži, kteří jedli méně než 40 gramů denně (24).

Další starší studie na více než 69 000 ženách prokázala, že ženy s nejvyšším příjmem přidaných cukrů měly výrazně vyšší riziko deprese ve srovnání s ženami s nejnižším příjmem (25).

7. Urychluje proces stárnutí pokožky

Vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí pleti. Časem se objeví bez ohledu na váš zdravotní stav. Špatný výběr potravin však může vrásky zhoršit a urychlit proces stárnutí pleti.

Konečné produkty pokročilé glykace (AGEs) jsou sloučeniny tvořené reakcemi mezi cukrem a bílkovinami ve vašem těle. Předpokládá se, že hrají klíčovou roli při stárnutí kůže.

Konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru vede k produkci AGE, což může způsobit předčasné stárnutí pokožky.

AGEs poškozují kolagen a elastin, což jsou proteiny, které pomáhají pokožce natahovat se a udržovat její mladistvý vzhled.

Když dojde k poškození kolagenu a elastinu, kůže ztrácí pevnost a začíná ochabovat.

Kařdopádně k úplnému pochopení souvislosti mezi cukrem a kožními změnami u lidí je zapotřebí více výzkumu.

8. Zvyšuje buněčné stárnutí

 Telomery  jsou struktury nacházející se na konci chromozomů, což jsou molekuly, které drží část nebo celou vaši genetickou informaci.

Telomery fungují jako ochranné čepičky, které zabraňují poškození chromozomů nebo jejich splynutí.

S přibývajícím věkem se telomery přirozeně zkracují, což způsobuje stárnutí buněk a jejich poruchu.

I když je zkracování telomer přirozenou součástí stárnutí, určité volby životního stylu mohou tento proces urychlit.

Bylo prokázáno, že konzumace velkého množství cukru urychluje zkracování telomer, což zvyšuje buněčné stárnutí (26).

Pilotní studie na 61 dětech předškolního věku zjistila, že zvýšená konzumace nápojů slazených cukrem souvisí se snížením délky telomer, což znamená stárnutí buněk (27). Telomery - článek níže.

9. Vyčerpává vaši energii

Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru rychle zvyšují hladinu krevního cukru a inzulínu, což vede ke zvýšení energie.

Tento nárůst energetické hladiny je však pomíjivý.

Výrobky s vysokým obsahem cukru, ale s nedostatkem bílkovin, vlákniny nebo tuků vedou ke krátkodobému přílivu energie, po kterém rychle následuje prudký pokles hladiny cukru v krvi, často označovaný jako pád.

Neustálé výkyvy hladiny cukru v krvi mohou vést k velkým výkyvům hladiny energie.

Metaanalýza zkoumající vliv cukru na náladu zjistila, že konzumace sacharidů, zejména cukru, snižuje bdělost do 60 minut po konzumaci a zvyšuje únavu do 30 minut po konzumaci (28).

Abyste se vyhnuli tomuto cyklu vyčerpání energie, vybírejte zdroje sacharidů s nízkým obsahem přidaného cukru a bohaté na vlákninu.

Spárování sacharidů s bílkovinami nebo tuky je další skvělý způsob, jak udržet hladinu cukru v krvi a energetickou hladinu stabilní.

Například jíst jablko spolu s malou hrstí mandlí je vynikající svačina pro prodlouženou a konzistentní hladinu energie.

10. Vede ke ztučnění jater

Vysoký příjem fruktózy je trvale spojován se zvýšeným rizikem ztučnění jater.

Fruktóza je běžný typ cukru, přičemž jedním z hlavních zdrojů je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS) používaný ke slazení limonád, cukrovinek, pečiva, obilovin a dalších potravin.

Na rozdíl od glukózy a jiných druhů cukru, které jsou přijímány mnoha buňkami v celém těle, je fruktóza téměř výhradně štěpena játry.

V játrech se fruktóza přeměňuje na energii nebo se ukládá jako glykogen. Játra však mohou uložit pouze tolik glykogenu, než se přebytečné množství přemění na tuk.

Velké množství přidaného cukru ve formě fruktózy přetěžuje vaše játra, což vede k nealkoholickému ztučnění jater (NAFLD), což je stav charakterizovaný nadměrným hromaděním tuku v játrech.

Studie na zvířatech zjistila, že krmení myší stravou s vysokým obsahem fruktózy po dlouhou dobu vedlo ve srovnání s kontrolní skupinou ke zhoršení jejich střevní bariéry, zánětu jater, nádorům jater a známkám ztučnění jater (29).

Stejná studie zjistila, že stejné množství fruktózy vede s větší pravděpodobností ke vzniku ztukovatění jater, pokud je konzumováno spíše v nápojích než v potravinách a pokud je konzumováno jednorázově než několik dávek rozložených do delšího časového období.

Studie z roku 2015 na více než 5900 dospělých ukázala, že lidé, kteří denně pijí nápoje slazené cukrem, mají o 56 % vyšší riziko rozvoje NAFLD ve srovnání s lidmi, kteří je nepijí (30).

Další zdravotní rizika

Kromě výše uvedených rizik může cukr poškodit vaše tělo mnoha dalšími způsoby.

Výzkum ukazuje, že příliš mnoho přidaného cukru může:

  • Zvýšit riziko onemocnění ledvin: Fruktóza může zvýšit sérové ​​koncentrace urátů, což vede k rozvoji onemocnění ledvin. Trvale vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit jemné krevní cévy ve vašich ledvinách, což zvyšuje riziko onemocnění ledvin.
  • Mít negativní vliv na zdraví zubů: Jíst příliš mnoho cukru může způsobit zubní kaz. Bakterie ve vašich ústech se živí cukrem a uvolňují kyselé vedlejší produkty, které způsobují demineralizaci zubů.
  • Zvyšit riziko vzniku dny: Dna je zánětlivý stav charakterizovaný bolestí kloubů. Přidané cukry zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi, čímž zvyšují riziko rozvoje nebo zhoršení dny.
  • Urychlit pokles kognitivních funkcí: Diety s vysokým obsahem cukru mohou vést ke zhoršení paměti a jsou spojovány se zvýšeným rizikem demence, Alzheimerovy choroby a mrtvice.

Výzkum vlivu přidaného cukru na zdraví pokračuje a neustále se objevují nové objevy.

Jak snížit příjem cukru

Nadměrný přidaný cukr má mnoho negativních zdravotních účinků.

Přestože občasná konzumace malých množství je neškodící, měli byste se snažit omezit cukr, kdykoli je to možné.

Naštěstí, pouhé zaměření se na konzumaci celých, průmyslově nezpracovaných potravin automaticky snižuje množství cukru ve vaší stravě.

Následuje několik tipů, jak snížit příjem přidaných cukrů:

  • Vyměňte limonády, energetické nápoje, džusy a slazené čaje za vodu nebo neslazený neperlivý nápoj.
  • Pijte černou kávu bez cukru nebo použijte přírodní alternativu, např. stévii.
  • Oslaďte si obyčejný jogurt čerstvým nebo mraženým ovocem, místo abyste kupovali ochucený, cukrem naložený jogurt.
  • Místo ovocných smoothies slazených cukrem konzumujte celé ovoce.
  • Vyměňte bonbóny za domácí směs ovoce, ořechů a pár hořkých čokoládových lupínků.
  • Použijte olivový olej a ocet místo sladkých salátových dresinků, jako je medová hořčice.
  • Vyberte si marinády, ořechové máslo, kečup a omáčku marinara s nulovým přidaným cukrem.
  • Hledejte cereálie, granolu a granolové tyčinky s méně než 4 gramy cukru na porci.
  • Vyměňte ranní cereálie za misku rolovaných ovesných vloček s ořechovým máslem a čerstvým ovocem nebo za omeletu z čerstvé zeleniny.
  • Místo želé nakrájejte na sendvič s arašídovým máslem čerstvé banány.
  • Používejte přírodní ořechové máslo místo sladkých pomazánek, jako je Nutella.
  • Vyhněte se alkoholickým nápojům, které jsou slazené sodou, džusem, medem, cukrem nebo agáve.
  • Nakupujte po obvodu obchodu s potravinami a zaměřte se na čerstvé, celé ingredience.

Kromě toho je vedení jídelního deníku vynikajícím způsobem, jak si lépe uvědomit hlavní zdroje cukru ve vaší stravě.

Nejlepší způsob, jak omezit příjem přidaného cukru, je připravovat si vlastní zdravá jídla doma a vyhýbat se nákupu potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru.

Často kladené otázky

Co je to přidaný cukr?

Přidané cukry jsou cukry, které se přidávají při zpracování potravin, při přípravě nebo u stolu.

Například sacharóza nebo dextróza přidávaná během průmyslového zpracování potravin je přidaným cukrem, stejně jako med používaný ke slazení čaje u vašeho kuchyňského stolu.

Co je považováno za potravinu s vysokým obsahem cukru?

Potraviny, které obsahují blízko nebo více než doporučené množství, mohou být považovány za vysoký obsah cukru.

Muži by neměli konzumovat více než 9 čajových lžiček (36 gramů nebo 150 kalorií) přidaného cukru denně (31).

Ženy by neměly konzumovat více než 6 čajových lžiček (25 gramů nebo 100 kalorií) přidaného cukru denně (32).

Mezi potraviny s vysokým obsahem cukru patří:

Zatímco některé potraviny s vysokým obsahem cukru mohou být zřejmé, mnoho potravin má překvapivě vysoký obsah cukru.

Závěr

Jíst příliš mnoho přidaného cukru má mnoho negativních zdravotních účinků, protože přemíra slazených potravin a nápojů kromě jiných nebezpečných zdravotních stavů vede k nárůstu hmotnosti, problémům s krevním cukrem a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.

Z těchto důvodů by měl být přidaný cukr omezen na minimum, kdykoli je to možné, což je snadné, když dodržujete dietu bohatou na živiny založenou na celých potravinách.

Pokud potřebujete ve svém jídelníčku omezit přidaný cukr, vyzkoušejte některé z výše uvedených malých změn. Než se nadějete, váš návyk na cukr bude minulostí.

Telomery, ochrana chromozomů a jejich vliv na zdraví a délku života až 125 let

Telomery jsou ochranné konce na každém z našich chromozomů, které chrání tato dlouhá, svinutá vlákna DNA během procesu replikace. Přímou korelaci mezi délkou telomer a zdravím a délkou života vědci teprve zkoumají. Již nyní je ovšem jasné, že délka telomer člověka je ovlivněna genetickými i environmentálními faktory a má těsný vztah ke stárnutí a rozvoji některých chorob. Zajímavé je, že některé potraviny, jako třeba extrakt z houby Coriolus versicolor (Outkovka pestrá), zpomalují zkracování telomer během procesu replikace.

Naše tělo tvoří přes 100 bilionů buněk. Když se podíváme blíž, uvidíme, že každá buňka obsahuje jadérko. A právě tam se nacházejí chromozomy. Chromozomy jsou dlouhá vlákna DNA, genů, které rozhodují, kdo jsme, jak vypadáme, jak vysocí budeme atd. Teď se podíváme na jediný chromozom. Každý chromozom je tvořen dvěma vlákny a každé obsahuje jednu molekulu DNA. DNA je jako dlouhý řetězec informačních korálků, které určují všechno, co se nás týká. Řetězce DNA obsahují jednotky zvané báze a typický chromozom má přibližně 100 milionů bází. Tyto řetězce jsou stočené do spirály jako na obrázku. Takže kdybychom celý řetězec chromozomu rozpletli, na každém konci bychom našli telomeru. Tyto speciální „korálky“ slouží k ochraně vlákna DNA během procesu replikace.

Teoretický věk člověka je 125 let

Délka telomery je při narození 15 000 bází. Pokaždé, když se chromozom rozdělí, telomera se trošku zkrátí. A to tak, že už v jednom roce mají naše telomery jen 10 000 bází. Když se telomery dostanou pod 5 000 bází, buňka umírá. Pokud se pod 5 000 dostane dostatečný počet chromozomů, umíráme stářím. Zajímavé je, že většina vědců a výzkumníků se shoduje, že teoretický věk průměrného člověka na základě toho, jak dlouho trvá, než se telomery zkrátí pod 5 000 bází, je asi 125 let. Důvodů, proč většina lidí nežije tak dlouho, je několik, například neschopnost imunitního systému bojovat s nemocemi a neschopnost těla bránit zkracování telomer.

Každá replikace DNA telomery zkrátí

Když se buňka dělí, projde procesem replikace DNA. Ta probíhá v podstatě tak, že se vlákno chromozomu rozdělí napůl a každá polovina se potom replikuje na celé vlákno DNA, takže potom máte 2 přesně stejné chromozomy. S jediným rozdílem, na konci tohoto procesu jsou telomery o něco kratší než ty původní. Ptáte se proč? Replikace DNA je trochu jako stavění zdi z cihel. První vrstvu cihel znázorňuje polovina původního chromozomu. Tělo (zedník) potom položí další řadu cihel na tu první, všech 100 bilionů „cihel“ v řetězci. Zedník couvá a pokládá jednotlivé cihly, když se však dostane na konec řady, nemá se na co postavit, aby mohl položit poslední cihlu (jednu z cihel telomery), aniž by ze zdi spadl. Takže druhá vrstva je o kousek kratší než ta první. Když se buňka dělí příště, stane se totéž. A tak to pokračuje dál a dál s každou replikací a dělením buňky.

Co urychluje zkracování telomer

Zkracování telomer můžeme urychlit nezdravým životním stylem, stresem a životním prostředím, ve kterém žijeme. Tyto činnosti vytváří volné radikály, které se na telomery váží a mohou je předčasně zkrátit. Poznámka: Podle výzkumu, který prezentovala Americká asociace pro výzkum rakoviny na odborné konferenci "Rakovina tlustého střeva od biologie po terapii", pořádané 27. – 30. října 2010, vědci poprvé našli spojitost mezi délkou telomer a zvýšeným rizikem rakoviny.

Tajemství rozmnožovacích buněk – telomeráza

Je zajímavé, že telomery v rozmnožovacích buňkách těla se nezkracují. Takže teoreticky nestárnou. Je to díky vytváření enzymu jménem telomeráza. Telomeráza je enzym tvořený bílkovinami a ribonukleovou kyselinou (RNA) a jeho úkolem je udržovat telomery DNA na koncích chromozomů. Telomeráza udržuje kvalitu i kvantitu DNA, která se nachází na koncích každého chromozomu. Při dělení rozmnožovací buňky zedník taky spadne a telomera je kratší než na původním chromozomu. Ale telomeráza „zázračně“ zapůsobí a nahradí chybějící cihly telomery, takže je nový chromozom stejný jako ten původní.

Takže co to všechno znamená? To, že se telomery většiny našich buněk zkracují během procesu replikace DNA, je součástí přirozeného stárnutí. Regulace délky telomer je tedy jednou z klíčových cest, jak tělu dodat schopnost bojovat proti nemocem a degradaci způsobené věkem.

Polysacharidy PSK a PSP z Coriolusu

Takže jak můžeme účinně ovládat telomery a pomáhat opravovat a udržovat imunitní systém? Základem je zdravý životní styl a umění práce se stresem. Je vhodné i doplnit jídelníček o některé potraviny. Polysacharidy PSP a PSK, který se nachází ve extraktech z Coriolusu versicolor, na lidské tělo působí jako modulátor, pomáhá řídit délku telomer během dělení buněk a pomáhá opravovat imunitní systém a udržovat jeho schopnost účinně bojovat proti nemocem.

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) je houba, která se v Asii a Evropě používá už stovky let. V USA se stává uznávaným a běžně dostupným lékem teprve nyní. Na rozdíl od většiny v současnosti předepisovaných léků jsou polysacharidy PSP a PSK z coriolusu versicolor - outkovky pestré naprosto přírodní. Když se kolem sebe rozhlédneme, příroda nás učí věci, které západní lékařská věda až dosud převážně ignorovala.

Farmaceutický průmysl nás bohužel přivedl k filosofii intervence, ne prevence. Nás by však měla zajímat především právě prevence, nikoli intervence. O tu jde ze všeho nejvíc.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

         PROSINEC 2024 - 26 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života