Více než 10 postupných kumulovaných likvidací těla při nepřiměřené konzumaci přidaného cukru
- Pixabay
Barbora Nová
Přidaný cukr je pro vás v malých množstvích v pořádku, ale příliš mnoho může vést k přibírání na váze, akné, cukrovce 2. typu a může zvýšit vaše riziko několika vážných zdravotních stavů a v závěru ke smrti.
Od omáčky marinara po arašídové máslo, přidaný cukr lze nalézt i v těch nejneočekávanějších produktech.
Mnoho lidí spoléhá na rychlé, průmyslově zpracované potraviny pro jídla a svačiny. Jelikož tyto produkty často obsahují přidaný cukr, tvoří velkou část jejich denního příjmu kalorií.
V západních zemích průměrný dospělý člověk zkonzumuje každý den odhadem 17 čajových lžiček přidaného cukru. To představuje 14 % celkového příjmu kalorií u dospělých po dietě s 2 000 kaloriemi (1).
Odborníci se domnívají, že nadměrná konzumace cukru je jednou z mnoha příčin obezity spolu s genetikou, fyzickou aktivitou a ekonomickým postavením.
To je důvod, proč dietní pokyny doporučují omezit kalorie z přidaného cukru na méně než 10 % denně (2).
Následuje více než 10 příčin postupné likvidace těla při nepřiměřené konzumaci přidaného cukru.
1. Přibírání na váze až do morbidní obezity
Míra obezity celosvětově stoupá, přičemž důkazy potvrzují, že přidaný cukr – často z nápojů slazených cukrem – je hlavním přispěvatelem k obezitě (3).
Nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády, džusy a sladké čaje, jsou nabité fruktózou, typem jednoduchého cukru.
Konzumace fruktózy zvyšuje váš hlad a touhu po jídle více než glukóza, hlavní typ cukru, který se nachází v potravinách obsahujících škrob.
Studie na zvířatech navíc ukazují, že nadměrná konzumace fruktózy může způsobit rezistenci vůči leptinu, důležitému hormonu, který reguluje hlad a říká vašemu tělu, aby přestalo jíst (4).
Jinými slovy, slazené nápoje neutlumí váš hlad, takže je snadné rychle zkonzumovat velké množství tekutých kalorií. To může vést k nárůstu hmotnosti.
Výzkum jednoznačně ukazuje, že konzumace slazených nápojů je spojena s přibíráním na váze a zvýšeným rizikem diabetu 2 (5).
Také pití velkého množství nápojů slazených cukrem je spojeno se zvýšeným množstvím viscerálního tuku, což je druh hlubokého břišního tuku spojeného s onemocněními, jako je cukrovka a srdeční choroby (6).
2. Zvýšení rizika srdečních onemocnění
Strava s vysokým obsahem cukru je spojována se zvýšeným rizikem mnoha nemocí, včetně srdečních chorob, které jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí (7, 8).
Důkazy potvrzují, že diety s vysokým obsahem cukru mohou vést k obezitě a zánětu, stejně jako k vysokým hladinám triglyceridů, krevního cukru a krevního tlaku – to vše jsou rizikové faktory pro srdeční onemocnění (9).
Navíc konzumace příliš velkého množství cukru, zejména z nápojů slazených cukrem, byla spojena s aterosklerózou, což je onemocnění charakterizované tukovými usazeninami, které ucpávají tepny (10).
Studie na více než 25 877 dospělých zjistila, že jedinci, kteří konzumovali více přidaného cukru, měli větší riziko rozvoje srdečních onemocnění a koronárních komplikací ve srovnání s jedinci, kteří konzumovali méně přidaného cukru (11).
Zvýšený příjem cukru nejen zvyšuje kardiovaskulární riziko, ale také zvýšuje riziko mrtvice.
Ve stejné studii bylo více než osm porcí nápojů slazených cukrem týdně spojeno se zvýšeným rizikem mrtvice.
Jedna plechovka limonády o objemu 473 ml obsahuje 37 gramů cukru a 155 kalorií, což odpovídá 8 % vaší denní spotřeby kalorií na základě diety s 2 000 kaloriemi (12).
To znamená, že jeden slazený nápoj denně vás může přiblížit k doporučenému dennímu limitu pro přidaný cukr.
3. Spojitost s akné
Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, včetně sladkých jídel a nápojů, je spojována s vyšším rizikem vzniku akné.
Potraviny s vyšším glykemickým indexem, jako jsou průmyslově zpracované sladkosti, zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji než potraviny s nižším glykemickým indexem.
Konzumace sladkých potravin může způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi a inzulínu, což vede ke zvýšené sekreci androgenů, produkci oleje a zánětu – to vše hraje roli při rozvoji akné.
Důkazy ukázaly, že nízkoglykemické diety jsou spojeny se sníženým rizikem akné, zatímco vysokoglykemické diety jsou spojeny s vyšším rizikem akné (13).
Například studie s 24 452 účastníky zjistila, že konzumace tučných a sladkých produktů, slazených nápojů a mléka byla spojena se současným akné u dospělých (14).
Mnoho populačních studií navíc ukázalo, že venkovské komunity, které konzumují tradiční, průmyslově nezpracované potraviny, mají mnohem nižší výskyt akné ve srovnání s městskými oblastmi s vysokými příjmy, kde jsou průmyslově zpracované potraviny součástí standardní stravy (15).
Tato kontrolovaná studie však také ukázala, že chlapci žijící ve městě měli nízkou míru akné. Proto jsou zapotřebí další studie.
Tato zjištění se shodují s teorií, že strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukru přispívá k rozvoji akné.
4. Zvyšuje riziko cukrovky 2. typu
Diabetes je hlavní příčinou úmrtnosti a zkrácení průměrné délky života. Její prevalence se za posledních 30 let více než zdvojnásobila a projekce odhadují, že její zátěž bude nadále stoupat (16).
Nadměrná konzumace cukru je historicky spojována se zvýšeným rizikem cukrovky.
I když žádná studie neprokázala, že konzumace cukru způsobuje cukrovku, existují silné souvislosti.
Jíst velké množství cukru může nepřímo zvýšit riziko cukrovky tím, že přispívá k přibírání na váze a zvýšenému tělesnému tuku – obojí představuje riziko pro rozvoj cukrovky.
Obezita, která může být způsobena nadměrnou konzumací cukru, je považována za nejsilnější rizikový faktor cukrovky.
A co víc, dlouhodobá konzumace vysokého cukru vede k rezistenci na inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který reguluje hladinu cukru v krvi.
Inzulínová rezistence způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a výrazně zvyšuje riziko cukrovky.
Kromě toho výzkum zjistil, že lidé, kteří pijí nápoje slazené cukrem, mají větší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou (17).
Studie zahrnující osoby, které pily slazené nápoje po dobu více než 4 let, zjistila, že zvýšená konzumace slazených nápojů – včetně nealkoholických nápojů a 100% ovocné šťávy – je spojena s vyšším rizikem diabetu 2 (18).
5. Zvýšené riziko rakoviny
Konzumace nadměrného množství cukru může zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Za prvé, strava bohatá na sladké potraviny a nápoje může vést k obezitě, která výrazně zvyšuje vaše riziko rakoviny.
Také diety s vysokým obsahem cukru zvyšují zánět ve vašem těle a mohou způsobit inzulínovou rezistenci, což obojí zvyšuje riziko rakoviny.
Systematický přehled analyzující 37 prospektivních kohortových studií zjistil, že ve dvou z pěti studií o přidaném cukru bylo pozorováno o 60 až 95 % zvýšené riziko rakoviny při vyšším příjmu cukru (19).
Stejný přehled zjistil, že v 8 z 15 studií o sladkých potravinách a nápojích bylo pozorováno o 23 až 200 % zvýšené riziko rakoviny při větší konzumaci sladkých nápojů.
Jiné studie zjistily, že příjem cukru souvisí s konkrétními typy rakoviny.
Studie s více než 22 720 muži trvající více než 9 let zjistila, že zvýšená spotřeba cukru ze slazených nápojů byla spojena s vyšším rizikem rakoviny prostaty (20).
Studie z roku 2017 zjistila, že rakovina jícnu souvisí se zvýšenou konzumací sacharózy neboli stolního cukru a slazených dezertů a nápojů (21).
Výzkum souvislosti mezi příjmem přidaného cukru a rakovinou pokračuje a je zapotřebí více studií, aby bylo možné plně porozumět tomuto složitému vztahu.
6. Zvyšuje riziko deprese
Zatímco zdravá strava může pomoci zlepšit vaši náladu, strava s vysokým obsahem přidaného cukru a průmyslově zpracovaných potravin může přispět ke změnám nálady a emocí. Může dokonce zvýšit vaše šance na rozvoj deprese.
Vysoká spotřeba cukru je spojena s kognitivními poruchami, problémy s pamětí a emočními poruchami, jako je úzkost a deprese (22).
Vědci se domnívají, že chronický systémový zánět, inzulinová rezistence a narušený dopaminergní systém signalizace odměny – to vše může být způsobeno zvýšenou konzumací cukru – mohou přispívat ke škodlivému dopadu cukru na duševní zdraví (23).
Studie z roku 2017, která sledovala 8 000 lidí, ukázala, že muži, kteří konzumovali 67 gramů nebo více cukru denně, měli o 23 % vyšší pravděpodobnost rozvoje deprese než muži, kteří jedli méně než 40 gramů denně (24).
Další starší studie na více než 69 000 ženách prokázala, že ženy s nejvyšším příjmem přidaných cukrů měly výrazně vyšší riziko deprese ve srovnání s ženami s nejnižším příjmem (25).
7. Urychluje proces stárnutí pokožky
Vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí pleti. Časem se objeví bez ohledu na váš zdravotní stav. Špatný výběr potravin však může vrásky zhoršit a urychlit proces stárnutí pleti.
Konečné produkty pokročilé glykace (AGEs) jsou sloučeniny tvořené reakcemi mezi cukrem a bílkovinami ve vašem těle. Předpokládá se, že hrají klíčovou roli při stárnutí kůže.
Konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru vede k produkci AGE, což může způsobit předčasné stárnutí pokožky.
AGEs poškozují kolagen a elastin, což jsou proteiny, které pomáhají pokožce natahovat se a udržovat její mladistvý vzhled.
Když dojde k poškození kolagenu a elastinu, kůže ztrácí pevnost a začíná ochabovat.
Kařdopádně k úplnému pochopení souvislosti mezi cukrem a kožními změnami u lidí je zapotřebí více výzkumu.
8. Zvyšuje buněčné stárnutí
Telomery jsou struktury nacházející se na konci chromozomů, což jsou molekuly, které drží část nebo celou vaši genetickou informaci.
Telomery fungují jako ochranné čepičky, které zabraňují poškození chromozomů nebo jejich splynutí.
S přibývajícím věkem se telomery přirozeně zkracují, což způsobuje stárnutí buněk a jejich poruchu.
I když je zkracování telomer přirozenou součástí stárnutí, určité volby životního stylu mohou tento proces urychlit.
Bylo prokázáno, že konzumace velkého množství cukru urychluje zkracování telomer, což zvyšuje buněčné stárnutí (26).
Pilotní studie na 61 dětech předškolního věku zjistila, že zvýšená konzumace nápojů slazených cukrem souvisí se snížením délky telomer, což znamená stárnutí buněk (27). Telomery - článek níže.
9. Vyčerpává vaši energii
Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru rychle zvyšují hladinu krevního cukru a inzulínu, což vede ke zvýšení energie.
Tento nárůst energetické hladiny je však pomíjivý.
Výrobky s vysokým obsahem cukru, ale s nedostatkem bílkovin, vlákniny nebo tuků vedou ke krátkodobému přílivu energie, po kterém rychle následuje prudký pokles hladiny cukru v krvi, často označovaný jako pád.
Neustálé výkyvy hladiny cukru v krvi mohou vést k velkým výkyvům hladiny energie.
Metaanalýza zkoumající vliv cukru na náladu zjistila, že konzumace sacharidů, zejména cukru, snižuje bdělost do 60 minut po konzumaci a zvyšuje únavu do 30 minut po konzumaci (28).
Abyste se vyhnuli tomuto cyklu vyčerpání energie, vybírejte zdroje sacharidů s nízkým obsahem přidaného cukru a bohaté na vlákninu.
Spárování sacharidů s bílkovinami nebo tuky je další skvělý způsob, jak udržet hladinu cukru v krvi a energetickou hladinu stabilní.
Například jíst jablko spolu s malou hrstí mandlí je vynikající svačina pro prodlouženou a konzistentní hladinu energie.
10. Vede ke ztučnění jater
Vysoký příjem fruktózy je trvale spojován se zvýšeným rizikem ztučnění jater.
Fruktóza je běžný typ cukru, přičemž jedním z hlavních zdrojů je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS) používaný ke slazení limonád, cukrovinek, pečiva, obilovin a dalších potravin.
Na rozdíl od glukózy a jiných druhů cukru, které jsou přijímány mnoha buňkami v celém těle, je fruktóza téměř výhradně štěpena játry.
V játrech se fruktóza přeměňuje na energii nebo se ukládá jako glykogen. Játra však mohou uložit pouze tolik glykogenu, než se přebytečné množství přemění na tuk.
Velké množství přidaného cukru ve formě fruktózy přetěžuje vaše játra, což vede k nealkoholickému ztučnění jater (NAFLD), což je stav charakterizovaný nadměrným hromaděním tuku v játrech.
Studie na zvířatech zjistila, že krmení myší stravou s vysokým obsahem fruktózy po dlouhou dobu vedlo ve srovnání s kontrolní skupinou ke zhoršení jejich střevní bariéry, zánětu jater, nádorům jater a známkám ztučnění jater (29).
Stejná studie zjistila, že stejné množství fruktózy vede s větší pravděpodobností ke vzniku ztukovatění jater, pokud je konzumováno spíše v nápojích než v potravinách a pokud je konzumováno jednorázově než několik dávek rozložených do delšího časového období.
Studie z roku 2015 na více než 5900 dospělých ukázala, že lidé, kteří denně pijí nápoje slazené cukrem, mají o 56 % vyšší riziko rozvoje NAFLD ve srovnání s lidmi, kteří je nepijí (30).
Další zdravotní rizika
Kromě výše uvedených rizik může cukr poškodit vaše tělo mnoha dalšími způsoby.
Výzkum ukazuje, že příliš mnoho přidaného cukru může:
- Zvýšit riziko onemocnění ledvin: Fruktóza může zvýšit sérové koncentrace urátů, což vede k rozvoji onemocnění ledvin. Trvale vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit jemné krevní cévy ve vašich ledvinách, což zvyšuje riziko onemocnění ledvin.
- Mít negativní vliv na zdraví zubů: Jíst příliš mnoho cukru může způsobit zubní kaz. Bakterie ve vašich ústech se živí cukrem a uvolňují kyselé vedlejší produkty, které způsobují demineralizaci zubů.
- Zvyšit riziko vzniku dny: Dna je zánětlivý stav charakterizovaný bolestí kloubů. Přidané cukry zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi, čímž zvyšují riziko rozvoje nebo zhoršení dny.
- Urychlit pokles kognitivních funkcí: Diety s vysokým obsahem cukru mohou vést ke zhoršení paměti a jsou spojovány se zvýšeným rizikem demence, Alzheimerovy choroby a mrtvice.
Výzkum vlivu přidaného cukru na zdraví pokračuje a neustále se objevují nové objevy.
Jak snížit příjem cukru
Nadměrný přidaný cukr má mnoho negativních zdravotních účinků.
Přestože občasná konzumace malých množství je neškodící, měli byste se snažit omezit cukr, kdykoli je to možné.
Naštěstí, pouhé zaměření se na konzumaci celých, průmyslově nezpracovaných potravin automaticky snižuje množství cukru ve vaší stravě.
Následuje několik tipů, jak snížit příjem přidaných cukrů:
- Vyměňte limonády, energetické nápoje, džusy a slazené čaje za vodu nebo neslazený neperlivý nápoj.
- Pijte černou kávu bez cukru nebo použijte přírodní alternativu, např. stévii.
- Oslaďte si obyčejný jogurt čerstvým nebo mraženým ovocem, místo abyste kupovali ochucený, cukrem naložený jogurt.
- Místo ovocných smoothies slazených cukrem konzumujte celé ovoce.
- Vyměňte bonbóny za domácí směs ovoce, ořechů a pár hořkých čokoládových lupínků.
- Použijte olivový olej a ocet místo sladkých salátových dresinků, jako je medová hořčice.
- Vyberte si marinády, ořechové máslo, kečup a omáčku marinara s nulovým přidaným cukrem.
- Hledejte cereálie, granolu a granolové tyčinky s méně než 4 gramy cukru na porci.
- Vyměňte ranní cereálie za misku rolovaných ovesných vloček s ořechovým máslem a čerstvým ovocem nebo za omeletu z čerstvé zeleniny.
- Místo želé nakrájejte na sendvič s arašídovým máslem čerstvé banány.
- Používejte přírodní ořechové máslo místo sladkých pomazánek, jako je Nutella.
- Vyhněte se alkoholickým nápojům, které jsou slazené sodou, džusem, medem, cukrem nebo agáve.
- Nakupujte po obvodu obchodu s potravinami a zaměřte se na čerstvé, celé ingredience.
Kromě toho je vedení jídelního deníku vynikajícím způsobem, jak si lépe uvědomit hlavní zdroje cukru ve vaší stravě.
Nejlepší způsob, jak omezit příjem přidaného cukru, je připravovat si vlastní zdravá jídla doma a vyhýbat se nákupu potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru.
Často kladené otázky
Co je to přidaný cukr?
Přidané cukry jsou cukry, které se přidávají při zpracování potravin, při přípravě nebo u stolu.
Například sacharóza nebo dextróza přidávaná během průmyslového zpracování potravin je přidaným cukrem, stejně jako med používaný ke slazení čaje u vašeho kuchyňského stolu.
Co je považováno za potravinu s vysokým obsahem cukru?
Potraviny, které obsahují blízko nebo více než doporučené množství, mohou být považovány za vysoký obsah cukru.
Muži by neměli konzumovat více než 9 čajových lžiček (36 gramů nebo 150 kalorií) přidaného cukru denně (31).
Ženy by neměly konzumovat více než 6 čajových lžiček (25 gramů nebo 100 kalorií) přidaného cukru denně (32).
Mezi potraviny s vysokým obsahem cukru patří:
- sladkosti, včetně cukrovinek, koláčů, dortů a sušenek
- mléčné dezerty jako zmrzlina a mléčné koktejly
- limonády
- ovocný džus
- sportovní nápoje (33)
- nízkotučný jogurt (34)
- koření jako kečup, medová hořčice a BBQ (Barbecue) omáčka (35)
- mnoho běžných snídaňových cereálií (36)
Zatímco některé potraviny s vysokým obsahem cukru mohou být zřejmé, mnoho potravin má překvapivě vysoký obsah cukru.
Závěr
Jíst příliš mnoho přidaného cukru má mnoho negativních zdravotních účinků, protože přemíra slazených potravin a nápojů kromě jiných nebezpečných zdravotních stavů vede k nárůstu hmotnosti, problémům s krevním cukrem a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.
Z těchto důvodů by měl být přidaný cukr omezen na minimum, kdykoli je to možné, což je snadné, když dodržujete dietu bohatou na živiny založenou na celých potravinách.
Pokud potřebujete ve svém jídelníčku omezit přidaný cukr, vyzkoušejte některé z výše uvedených malých změn. Než se nadějete, váš návyk na cukr bude minulostí.
Telomery, ochrana chromozomů a jejich vliv na zdraví a délku života až 125 let
Telomery jsou ochranné konce na každém z našich chromozomů, které chrání tato dlouhá, svinutá vlákna DNA během procesu replikace. Přímou korelaci mezi délkou telomer a zdravím a délkou života vědci teprve zkoumají. Již nyní je ovšem jasné, že délka telomer člověka je ovlivněna genetickými i environmentálními faktory a má těsný vztah ke stárnutí a rozvoji některých chorob. Zajímavé je, že některé potraviny, jako třeba extrakt z houby Coriolus versicolor (Outkovka pestrá), zpomalují zkracování telomer během procesu replikace.
Naše tělo tvoří přes 100 bilionů buněk. Když se podíváme blíž, uvidíme, že každá buňka obsahuje jadérko. A právě tam se nacházejí chromozomy. Chromozomy jsou dlouhá vlákna DNA, genů, které rozhodují, kdo jsme, jak vypadáme, jak vysocí budeme atd. Teď se podíváme na jediný chromozom. Každý chromozom je tvořen dvěma vlákny a každé obsahuje jednu molekulu DNA. DNA je jako dlouhý řetězec informačních korálků, které určují všechno, co se nás týká. Řetězce DNA obsahují jednotky zvané báze a typický chromozom má přibližně 100 milionů bází. Tyto řetězce jsou stočené do spirály jako na obrázku. Takže kdybychom celý řetězec chromozomu rozpletli, na každém konci bychom našli telomeru. Tyto speciální „korálky“ slouží k ochraně vlákna DNA během procesu replikace.
Teoretický věk člověka je 125 let
Délka telomery je při narození 15 000 bází. Pokaždé, když se chromozom rozdělí, telomera se trošku zkrátí. A to tak, že už v jednom roce mají naše telomery jen 10 000 bází. Když se telomery dostanou pod 5 000 bází, buňka umírá. Pokud se pod 5 000 dostane dostatečný počet chromozomů, umíráme stářím. Zajímavé je, že většina vědců a výzkumníků se shoduje, že teoretický věk průměrného člověka na základě toho, jak dlouho trvá, než se telomery zkrátí pod 5 000 bází, je asi 125 let. Důvodů, proč většina lidí nežije tak dlouho, je několik, například neschopnost imunitního systému bojovat s nemocemi a neschopnost těla bránit zkracování telomer.
Každá replikace DNA telomery zkrátí
Když se buňka dělí, projde procesem replikace DNA. Ta probíhá v podstatě tak, že se vlákno chromozomu rozdělí napůl a každá polovina se potom replikuje na celé vlákno DNA, takže potom máte 2 přesně stejné chromozomy. S jediným rozdílem, na konci tohoto procesu jsou telomery o něco kratší než ty původní. Ptáte se proč? Replikace DNA je trochu jako stavění zdi z cihel. První vrstvu cihel znázorňuje polovina původního chromozomu. Tělo (zedník) potom položí další řadu cihel na tu první, všech 100 bilionů „cihel“ v řetězci. Zedník couvá a pokládá jednotlivé cihly, když se však dostane na konec řady, nemá se na co postavit, aby mohl položit poslední cihlu (jednu z cihel telomery), aniž by ze zdi spadl. Takže druhá vrstva je o kousek kratší než ta první. Když se buňka dělí příště, stane se totéž. A tak to pokračuje dál a dál s každou replikací a dělením buňky.
Co urychluje zkracování telomer
Zkracování telomer můžeme urychlit nezdravým životním stylem, stresem a životním prostředím, ve kterém žijeme. Tyto činnosti vytváří volné radikály, které se na telomery váží a mohou je předčasně zkrátit. Poznámka: Podle výzkumu, který prezentovala Americká asociace pro výzkum rakoviny na odborné konferenci "Rakovina tlustého střeva od biologie po terapii", pořádané 27. – 30. října 2010, vědci poprvé našli spojitost mezi délkou telomer a zvýšeným rizikem rakoviny.
Tajemství rozmnožovacích buněk – telomeráza
Je zajímavé, že telomery v rozmnožovacích buňkách těla se nezkracují. Takže teoreticky nestárnou. Je to díky vytváření enzymu jménem telomeráza. Telomeráza je enzym tvořený bílkovinami a ribonukleovou kyselinou (RNA) a jeho úkolem je udržovat telomery DNA na koncích chromozomů. Telomeráza udržuje kvalitu i kvantitu DNA, která se nachází na koncích každého chromozomu. Při dělení rozmnožovací buňky zedník taky spadne a telomera je kratší než na původním chromozomu. Ale telomeráza „zázračně“ zapůsobí a nahradí chybějící cihly telomery, takže je nový chromozom stejný jako ten původní.
Takže co to všechno znamená? To, že se telomery většiny našich buněk zkracují během procesu replikace DNA, je součástí přirozeného stárnutí. Regulace délky telomer je tedy jednou z klíčových cest, jak tělu dodat schopnost bojovat proti nemocem a degradaci způsobené věkem.
Polysacharidy PSK a PSP z Coriolusu
Takže jak můžeme účinně ovládat telomery a pomáhat opravovat a udržovat imunitní systém? Základem je zdravý životní styl a umění práce se stresem. Je vhodné i doplnit jídelníček o některé potraviny. Polysacharidy PSP a PSK, který se nachází ve extraktech z Coriolusu versicolor, na lidské tělo působí jako modulátor, pomáhá řídit délku telomer během dělení buněk a pomáhá opravovat imunitní systém a udržovat jeho schopnost účinně bojovat proti nemocem.
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) je houba, která se v Asii a Evropě používá už stovky let. V USA se stává uznávaným a běžně dostupným lékem teprve nyní. Na rozdíl od většiny v současnosti předepisovaných léků jsou polysacharidy PSP a PSK z coriolusu versicolor - outkovky pestré naprosto přírodní. Když se kolem sebe rozhlédneme, příroda nás učí věci, které západní lékařská věda až dosud převážně ignorovala.
Farmaceutický průmysl nás bohužel přivedl k filosofii intervence, ne prevence. Nás by však měla zajímat především právě prevence, nikoli intervence. O tu jde ze všeho nejvíc.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života