6 toxinů v potravinách, které je dobré znát
- Pixabay
Barbora Nová
Pravděpodobně jste již slyšeli mnoho tvrzení, že některé běžné potraviny nebo složky potravin jsou toxické. Existuje však několik složek, které mohou být škodlivé, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství.
Následuje šest potravin, složek nebo sloučenin, kterých je dobré se obávat.
1. Bisfenol A a podobné sloučeniny
Bisfenol A (BPA) je chemická látka, která se dříve vyskytovala v plastových obalech mnoha běžných potravin a nápojů a ve výstelce uvnitř kovových plechovek (například těch, které se používají na konzervování rajčat).
Studie však prokázaly, že BPA se může z těchto nádob vyluhovat do potravin nebo nápojů uvnitř (1).
Předpokládá se, že BPA napodobuje estrogen tím, že se váže na receptory určené pro tento hormon. To může narušit typickou funkci hormonů (1).
Studie na březích zvířatech navíc prokázaly, že expozice BPA vede k problémům s reprodukcí a zvyšuje budoucí riziko rakoviny prsu a prostaty u vyvíjejícího se plodu (2, 3).
Některé pozorovací studie také zjistily, že vysoké hladiny BPA jsou spojeny s inzulinovou rezistencí, cukrovkou 2. typu a obezitou (4, 5).
Zatímco však studie na zvířatech zjistily souvislost mezi BPA a přibýváním na váze a inzulinovou rezistencí, jen málo studií na lidech zkoumalo souvislost mezi markery expozice BPA a cukrovkou (4, 5).
Většina plastů a plechovek dnes naštěstí BPA neobsahuje. BPA byl však v mnoha výrobcích nahrazen velmi podobnými sloučeninami, jako je bisfenol S, které mohou mít podobné účinky (6).
V jednom přehledu se uvádí, že BPS může být pro reprodukční systém toxičtější než BPA (6).
Chcete-li snížit expozici těmto potenciálně škodlivým sloučeninám, vyhýbejte se plastovému nádobí, jak jen to jde - včetně balené vody. Místo plastového nádobí používejte skleněné a nerezové nádobí a vyhledávejte potraviny balené ve skle, nikoli v hliníkových plechovkách.
Shrnutí:
- BPA se kdysi běžně vyskytoval v plastu a výstelce hliníkových plechovek, ale od té doby se z nich kvůli spojitosti s negativními účinky na zdraví většinou přestalo používat. Náhrady, jako je BPS, však mohou mít podobné nevýhody.
2. Umělé transmastné kyseliny
Umělé transmastné kyseliny se vyrábějí přečerpáváním vodíku do nenasycených olejů, jako jsou sójový a kukuřičný olej, aby se změnily na tuhé tuky. Bývají obsaženy v mnoha zpracovaných potravinách, jako jsou margaríny, pochutiny a balené pečivo.
Studie na zvířatech a pozorování však opakovaně prokázaly, že konzumace transmastných kyselin způsobuje záněty a má negativní vliv na zdraví srdce (7, 8, 9).
Z tohoto důvodu bylo používání umělých transmastných kyselin ve Spojených státech od ledna 2020 zcela zakázáno (10).
Nařízení Komise (EU) 2019/649 ze dne 24. dubna 2019 zavedlo limit pro obsah transmastných kyselin v potravinách platný i pro Česko. Evropská Komise potvrdila, že "vysoký příjem transmastných kyselin vážně zvyšuje riziko srdečních chorob více než jakákoli jiná živina na jednu kalorii" a příjem transmastných kyselin by měl být v rámci běžného stravování co nejnižší. Vysoký obsah transmastných kyselin mají levné uměle ztužené tuky a zaváděný 2% limit povede výrobce k používání tuků v minulosti tradičně používaných a neztužovaných, případně k pokročilejší technologii ztužování.
Některé potraviny živočišného původu mohou obsahovat některé přirozeně se vyskytující transmastné kyseliny, které však nemají tak negativní zdravotní účinky jako průmyslové transmastné kyseliny (9).
Shrnutí:
- Umělé transmastné kyseliny jsou vysoce zánětlivé a mohou přispívat ke vzniku srdečních onemocnění. V současné době je jejich používání v potravinách ve Spojených státech zakázáno, ale pokud porce potraviny obsahuje méně než 0,5 gramu transmastných kyselin, může být označena jako 0 gramů.
3. Polycyklické aromatické uhlovodíky
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou považovány za látky znečišťující životní prostředí. Vznikají při spalování organických materiálů, ale vyskytují se i v potravinách (11).
Při grilování nebo uzení masa při vysokých teplotách odkapává tuk na horké povrchy a vznikají těkavé PAU, které mohou pronikat do masa.
Ačkoli se dříve mělo za to, že hlavním viníkem je červené maso, bylo zjištěno, že vzorky grilovaného kuřecího masa a ryb obsahují podobné množství PAU (12, 13).
Uzené a grilované maso je ve skutečnosti jedním z hlavních zdrojů PAU v potravinách. PAU se však nacházejí také v mnoha druzích zpracovaných potravin (14, 15).
Vědci bohužel zjistili, že PAU jsou toxické a souvisejí se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva a prostaty (16, 17, 18, 19).
Přestože je nejlepší používat jiné způsoby vaření, jako je dušení nebo pomalé vaření, při grilování můžete snížit obsah PAU až o 89% minimalizací kouře a rychlým odstraněním kapek (20).
Shrnutí:
- Grilované a uzené maso má vysoký obsah PAU, které mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Metody tepelné úpravy, jako je dušení a pomalé vaření, mohou obsah PAU v mase snížit.
4. Kumarin ve skořici
Kumarin je toxická sloučenina, která se nachází ve skořici C. cassia, C. loureiroi a C. burmannii. Tyto druhy skořice se běžně vyskytují v obchodech s potravinami (21).
Ve vysokých dávkách je kumarin spojován se zvýšeným rizikem rakoviny a poškození jater. Kolik kumarinu vaše skořice obsahuje, však nelze zjistit, pokud si ji nenecháte otestovat (21).
Jedna studie zjistila, že děti, které si pravidelně sypou skořicí na ovesnou kaši, mohou mít nebezpečné množství přijímaného kumarinu, takže pokud skořici konzumujete pravidelně, je třeba si toho být vědomi (22).
Pokud se chcete kumarinu vyhnout, hledejte jiný druh skořice, tzv. cejlonskou skořici nebo "pravou skořici" z rostliny Cinnamomum verum. V obchodech se hůře shání (možná si ji budete muset objednat přes internet) a je dražší, ale obsahuje mnohem nižší množství kumarinu (2). 1
Shrnutí:
- Skořice Cassia obsahuje kumarin, který může při nadměrné konzumaci zvyšovat riziko poškození jater nebo rakoviny. Cejlonská skořice je hůře dostupná, ale obsahuje mnohem nižší množství kumarinu.
5. Přidané cukry
Přidané cukry jsou často označovány jako "prázdné kalorie". Škodlivé účinky cukru však sahají mnohem dál. Cukr s vysokým obsahem fruktózy, jako je například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, je v nadměrném množství spojován s mnoha závažnými onemocněními, včetně obezity, cukrovky 2. typu, metabolického syndromu, tukových onemocnění jater a rakoviny (23, 24, 25).
Potraviny s vysokým obsahem přidaných cukrů jsou také průmyslově vysoce zpracované a mohou mít návykové vlastnosti, které některým lidem ztěžují regulaci příjmu těchto potravin (26).
Na základě studií na zvířatech to někteří vědci přisuzují schopnosti cukru způsobovat uvolňování dopaminu, neurotransmiteru v mozku, který stimuluje dráhy odměny (26, 27).
Chcete-li snížit příjem přidaného cukru, omezte nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády a ovocné šťávy, a zpracované pochutiny a dezerty jezte jen příležitostně.
Shrnutí:
- Přidané cukry, které se nacházejí v mnoha potravinách, mohou přispívat k nežádoucímu nárůstu hmotnosti a rozvoji cukrovky 2. typu, ztukovatění jater a řady dalších chronických onemocnění.
6. Rtuť v rybách
Ryby jsou mimořádně zdravou živočišnou bílkovinou, ale některé druhy hlubokomořských ryb mohou obsahovat vysoké množství rtuti, známého toxinu. Je to důsledek toho, že se tato škodlivina dostává v moři do potravního řetězce (28).
Rostliny, které rostou ve vodách kontaminovaných rtutí, jsou konzumovány malými rybami, které jsou pak konzumovány většími rybami. Postupem času se rtuť hromadí v tělech těchto větších ryb, které nakonec konzumuje člověk.
Rtuť je neurotoxin, což znamená, že může poškodit mozek a nervy. Výzkum potvrzuje, že obzvláště ohroženy jsou malé děti a těhotné a kojící ženy, protože rtuť může ovlivnit vývoj mozku a nervového systému plodu a kojenců (29).
Analýza z roku 2014 zjistila, že v několika zemích byly hodnoty rtuti ve vlasech a krvi žen a dětí výrazně vyšší, než doporučuje Světová zdravotnická organizace, zejména v pobřežních komunitách a v blízkosti dolů (30).
Některé ryby, například makrela královská a mečoun, mají zpravidla extrémně vysoký obsah rtuti a je třeba se jim vyhýbat. Konzumace jiných druhů ryb se však stále doporučuje, protože mají mnoho zdraví prospěšných účinků (31).
Chcete-li omezit expozici rtuti, vybírejte si ryby s nízkým obsahem rtuti, jako je losos, treska, sleď a sumec (32).
Shrnutí:
- Některé hlubokomořské ryby, jako je makrela královská a mečoun, obsahují zpravidla vysoké množství toxické rtuti. Konzumace jiných druhů ryb, jako je losos a sleď, je však bezpečnější.
Závěr
Chcete-li minimalizovat riziko poškození, omezte co nejvíce konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, olejů ze semen, zpracovaného masa a přidaných cukrů.
Je však také důležité si uvědomit, že mnohé z těchto potravin jsou škodlivé pouze při soustavném pravidelném nebo vysokém příjmu, takže se jich nemusíte zcela vzdát - stačí je omezit na příležitostné pochutiny.
Více:
- Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a excitotoxiny
- Smrt nese jméno glyfosát LHÁŘ Jurečka. Je všude kolem nás, aneb realita vládnutí KDU-ČSL
- Pesticidy, kumulativní zhoubný účinek
- Herbicid Monsanta vraždí včely a tím přispívá k možnému globálnímu kolapsu zásobování potravinami
- Kolaps populace hmyzu - varování před zánikem lidstva
- Naše děti jsou vystaveny 10 000 chemikálií v potravinách, které jedí
- Studie ukazuje, že aspartam vylučuje neurotransmitery z mozku, což způsobuje, že mozek je vystaven zvýšenému chemickému poškození z potravin a vakcín
- Studie potvrdila, že chemické látky v šampónech, mýdlech a zubních pastách mění u dospívající mládeže pohlavní hormony
- Celá jedna kategorie zemědělských pesticidů poškozuje mozky dětí, výsledkem je, že jejich IQ globálně klesá
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života