Nekalorické sladidlo erytritol souvisí s vyšší mírou srdečního infarktu a mrtvice
Stévie
- Pixabay
Barbora Nová
Nový výzkum publikovaný 27. února 2023 v časopise Nature Medicine uvádí, že bylo zjištěno, že oblíbené umělé sladidlo erythritol je spojeno s vyšším rizikem kardiovaskulárních příhod, jako je srdeční infarkt a mrtvice (1).
Vědci se také zabývali tím, co se stane, když přidají erytritol do plné krve nebo izolovaných krevních destiček. Krevní destičky jsou podle Národního onkologického ústavu (National Cancer Institute) malé kousky buněk, které se nacházejí v krvi a které pomáhají srážet krev a pomáhají při hojení ran (2).
Tým zjistil, že přítomnost sladidla usnadňuje krevním destičkám způsobit srážení krve, což by mohlo potenciálně zvýšit riziko.
Navíc poznamenali, že předklinické studie potvrdily, že erytritol má stejný účinek i při perorální konzumaci.
Dr. Stanley Hazen a jeho kolegové z Clevelandské kliniky ve své zprávě vysvětlili, že ačkoli se erytritol stále častěji objevuje v potravinách a dalších výrobcích - do té míry, že byl dokonce zjištěn v podzemní a kohoutkové vodě - o jeho dlouhodobých účincích se toho ví jen málo.
Dále se lidem s onemocněním, jako je obezita a srdeční choroby, často doporučuje používat umělá sladidla, aby zhubli. Autoři však upozornili, že epidemiologické studie již dříve zjistily souvislost mezi používáním těchto umělých sladidel a právě těmi stavy, kterým mají pomáhat.
Proto je podle nich obzvláště důležité zjistit, jakým způsobem mohou tyto látky ovlivňovat riziko ohrožení lidí.
Prokázala tato studie, že je erytritol nebezpečný?
Liz Weinandyová, registrovaná dietoložka z The Ohio State University Wexner Medical Center a praktická instruktorka v oboru lékařské dietetiky, uvedla, že v první řadě je třeba vzít v úvahu, že studie skutečně neprokázala, že erytritol způsobuje srdeční onemocnění a mrtvici.
"Je velký rozdíl mezi asociací a kauzalitou," vysvětlila. "Několik aspektů této studie bylo provedeno in vitro a in vivo, což nám může poskytnout informace, ale nemusí nutně znamenat, že se promítnou do stejných účinků u lidí, jaké byly pozorovány v laboratoři."
Toto omezení ve své studii uznávají i sami autoři a doporučují, že k potvrzení tohoto účinku je třeba provést další studie.
Je třeba také poznamenat, že i když zvyšuje kardiovaskulární riziko, může to být spíše otázka množství, než že by byl erytritol ze své podstaty nebezpečný. Přirozeně se vyskytuje v ovoci a zelenině, i když v mnohem menším množství, než jaké se konzumuje v uměle slazených potravinách.
Lidské tělo ho špatně metabolizuje, takže jeho přebytek se dostává do krevního oběhu. Právě tento nadbytek erytritolu může být podle autorů studie problematický.
Jak se vyhnout nadměrné konzumaci erytritolu
Samantha Cooganová, ředitelka programu Didactic Program in Nutrition & Dietetics na Nevadské univerzitě v Las Vegas, zopakovala, že je třeba rozlišovat mezi přirozeně se vyskytujícím erytritolem, který se nachází v potravinách, jako jsou hroznové víno, vodní meloun, houby a fermentované potraviny, a například stolní víno, sýry a sójová omáčka. V potravinách, ve kterých se přirozeně vyskytuje erytritol není nutné se vyhýbat.
Umělý erytritol se nachází především ve žvýkačkách a limonádách s nulovým obsahem cukru.
"Pokud žvýkáte žvýkačky, můžete si zkusit vybrat žvýkačky slazené xylitolem pro jeho další přínos pro zdraví zubů, který může pomoci v boji proti zubním bakteriím," doporučuje Samantha Cooganová.
"A místo dietní limonády nebo limonády bez cukru zkuste ochucenou perlivou minerální vodu... nebo si vyrobte vlastní "lázeňskou" vodu tak, že do vody v láhvi nebo džbánu vložíte celé ovoce nebo okurky."
Sharon Palmerová - registrovaná dietoložka, autorka a bloggerka na webu The Plant-Powered Dietitian - dodává, že erytritol lze nalézt také ve směsi s jinými umělými sladidly, jako je aspartam a stévie. Kromě toho se může objevit v potravinách a výrobcích, jako jsou sladkosti, proteinové a výživové tyčinky, pečivo, ovocné pomazánky, mražené dezerty, a dokonce i ústní vody.
Přestože mnoho potravin, nápojů a výrobků obsahuje přidaný erytritol, je poměrně snadné určit, které to jsou. A to přečtením složení na etiketě potraviny.
Lepší náhrady erythritolu
Pro osoby ohrožené srdečním infarktem a mrtvicí se podle Sharon Palmerové zdají být náhražky cukru, jako je stévie, bezpečné.
"Příliš mnoho 'skutečných' přidaných cukrů není dobrý nápad," tvrdí Palmerová a doporučuje, aby lidé udržovali přidané cukry, jako je med, stolní cukr, javorový sirup a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, pod 10 % denních kalorií (50 g při stravě o 2 000 kaloriích).
"To platí zejména pro osoby ohrožené kardiovaskulárními onemocněními, ty by měly udržovat příjem přidaného cukru na nízké úrovni, protože jeho vysoký příjem je spojen s kardio-metabolickými riziky."
Další dobrou alternativou, která poskytuje sladkost a zároveň napomáhá zdraví srdce a rovnováze cukru v krvi, je nahrazení cukru kořením, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček.
"V nápojích si na ně sice musíte zvyknout, ale všechny je lze snadno přidat a nahradit tím cukr v ovesné kaši, pečivu, marinádách, dresincích, dehydrovaném ovoci, posypat jimi čerstvé ovoce a saláty atd.," uvádí Sharon.
Vyvolávání nechtěného
Liz Weinandyová upozorňuje, že je třeba vzít v úvahu, že mnoho potravin obsahujících erytritol není zdravých už od začátku; a že používání náhražek cukru jim dodává "svatozář zdraví", kterou si nezaslouží.
Doporučuje "vrátit se k základům" a jíst celé, minimálně průmyslově zpracované potraviny.
"Sladkosti a dezerty, které obsahují cukr, omezte na malé množství, například na jednu až dvě porce týdně. Zkuste jíst různé druhy ovoce, abyste uspokojili chuť na sladké."
Liz Weinandyová na závěr poznamenala, že rostlinné potraviny obsahují mnoho sloučenin a živin - například draslík, vitamin C a polyfenoly - které pomáhají snižovat riziko srdeční a mozkové mrtvice.
"Na tom není nic falešného nebo umělého"
Závěr
Nová studie zjistila souvislost mezi umělým sladidlem erythritolem a srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí.
Při jeho přítomnosti v krvi dochází snadněji ke srážení krve, což může přispívat k riziku.
Erythritol zaznamenal v posledních letech rostoucí oblibu u pacientů s obezitou a srdečními chorobami.
Zatímco erytritol se přirozeně vyskytuje v rostlinných potravinách, umělý erytritol se konzumuje ve větším množství.
Stevia rebaudiana (stévie sladká, cukrová) - rostlinné sladidlo bez kalorií
Ing. Zdeněk Rozehnal
Po dlouhé době se konečně na našem trhu objevily přípravky obsahující stévii, což bylo nějaký čas nemožné kvůli legislativě EU, která požadovala schválení tohoto přípravku příslušnými orgány jako tzv. potraviny nového typu. Nyní je schválena k užívání jako sladidlo Nařízením komise (EU) č.1131 ze dne 11.11.2011 (E 960 Steviol-glykosidy), ale má i více využití. Je zajímavé, že v USA byla v devadesátých letech minulého století svedena velká právní bitva o využití stévie jako doplňku stravy. Naproti tomu v Japonsku byla v potravinách dlouhá desetiletí a nikdo s tím v této zemi problém neměl.
Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Rod Stevia čítá přes 140 druhů keřů a bylin. Lze ji pěstovat v jednoletém i ve víceletém cyklu. Je to teplomilná trvalka rostoucí od 9 °C.
Ve 20.století se začaly používat ve velké rozsahu sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin, které jsou v podezření, že mají karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu, což se povedlo zrealizovat. Nyní má stévia více než 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly. Je ale otázkou, zda lze v tomto případě použít termín "umělé sladidlo". Zde se také používá v nealko nápojích např. Coca Cola.
Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé Stévii mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto složky: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 – 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.
Stévie je nízkokalorické sladidlo, které snižuje hladinu krevního cukru. Odborníci uvádějí, že extrakt stevie cukrové (stevoisid a rebaudiosid) je až 300x sladší než sacharóza. Díky téměř nulové energetické hodnotě je doporučována nejen diabetikům. Studie provedená na krysách prokázala, že stévie u nich zvýšila citlivost na inzulín a docházelo u nich ke zvýšení tvorby tohoto tolik potřebného enzymu. Cukrovka je léčena v Jižní Americe stévií již stovky let a také v Japonsku, kde je ve značné míře používaná již od 70. let minulého století. Navíc steviocid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí, únavou nebo psychickými problémy.
Ve světě se běžně používá k oslazení dietních nápojů, cukrovinek, jogurtů apod. Hodí se také pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů, džemů, zákusků i moučníků. Dlouhodobá praxe ukázala, že k oslazení je nejlepší používat sušené listy a extrakty.
Rostlina se dá koupit v jarních měsících zhruba začátkem dubna jako venkovní rostlina ve velkých květinářstvích, či zahradnictvích. Nejlépe ji pěstujeme jako přenosnou rostlinu - od jara do podzimu na zahradě a v zimě ji umístíme do bytu, zimní zahrady apod. Při pěstování v květináči je ideální pro umístění této rostliny východní okno s dostatkem světla a tepla, přičemž dosahuje do 50 cm vzrůstu. Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Nadzemní část při slabším mrazu odumírá a rostlina nejlépe přezimuje při teplotě 5–10 °C. Uschlé výhony je nejlepší ostřihat až na jaře, když začnou růst nové. Zaléváme pouze tak, aby bal úplně nevyschl. Kořenové trsy je možné na jaře rozdělit. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat v čerstvém stavu, zmražené nebo sušené. Rostliny prodává například:
Co všechno tato rostlinka dokáže:
- dodá pokrmům či tekutinám potřebnou sladkost
- pomáhá diabetikům tím, že působí jako náhradní sladidlo (diabetes mellitus I. a II. typu), ale pomáhá i při léčení cukrovky (diabetes mellitus II.)
- urychluje hojení ran a po zahojení nezůstává jizva
- pozitivně reguluje baktérie v ústní dutině. Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry
- pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech
- prokazatelně snižuje únavu a pozitivně učinkuje na chronický únavový syndrom
- podporuje dobré trávení, pomáhá bojovat proti obezitě
- pomáhá proti kožním nemocem (akné, dermatitis, ekzém...)
- napomáhá buněčnému metabolizmu, posiluje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu
- snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích, tudíž pomáhá při odvykání kouření
Pěstování stévie
Pěstování ve skleníku, přímo venku nebo v květináči je pro nás asi nejpřístupnější metodou. Stévii se nejvíce daří ve skleníku, protože je poměrně teplý, bez větru, má dostatečnou vlhkost. Snad největším nepřítelem stevií jsou slimáci. Jelikož jsou stévie velice sladké, stávají se výbornou pochutinou pro slimáky ale i hmyz.
Semena stévie jsou světloklíčivá a to znamená, že semena se nesmí přehrnovat, ale musejí zůstat na povrchu zeminy. Zemina (substrát) musí být stále vlhká, ale ne přelitá. Semena jinak uhnijí. Zem by měla být sterilní, protože výsev by mohl být zničen plísní. Klíčení by mělo probíhat ve stálé teplotě 24 - 26 °C.
Stévie nesmí bý vystavována nízkým teplotám i přesto, že jsou dnešní stévie šlechtěné a jejich odolnost vyšší. Nevystavujte rostlinu nižší než je 10 stupňů Celsia. Stévie okamžitě přestává růst a může začít uvadat. Při teplotě 5 °C a níže stévie uvadá a umírá.
Dostatečně velkou a připravenou stévii ke sklizni, odstřihněte nebo odřízněte 10 - 12 cm nad zemí. Rostlina začně automaticky znovu růst a rozvětvovat se. Stévie je ideální sklízet ve chvíli, kdy vykvete 5% z celkového počtu rostlin. Pokud máte 1 rostlinu, počkejte až vykvete. Je vědecky dokázáno a praxí vyzkoušeno, že v době květu obsahuje stévie největší množství stevisoidů a tedy je v tomto období nejsladší.
Syntetická sladidla, především aspartam nemilují prospěšné střevní bakterie
- Pixabay
Barbora Nová
Umělá sladidla jsou syntetické náhražky cukru, které se přidávají do potravin a nápojů, aby jim dodaly sladkou chuť. Sladkost dodávají zpravidla bez dalších kalorií, což je lákavá volba pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Syntetická sladidla obsahují nejrůznější potraviny a výrobky denní potřeby, včetně cukrovinek, limonád, zubních past a žvýkaček.
V posledních letech však umělá sladidla vyvolávají oprávněně kontroverze. Lidé začínají pochybovat o tom, zda jsou tak bezpečná a zdravá, jak se vědci zprvu domnívali.
Jedním z jejich potenciálních problémů je, že mohou narušit rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech.
Střevní bakterie ovlivňují vaše zdraví a hmotnost
Bakterie ve střevech hrají významnou roli v mnoha procesech vašeho těla (1, 2).
Je známo, že prospěšné bakterie chrání střeva před infekcemi, produkují důležité vitaminy a živiny a dokonce pomáhají regulovat váš imunitní systém. Odhaduje se, že ve střevech se tvoří více než 60% imunity.
Nerovnováha bakterií, kdy vaše střevo obsahuje méně zdravých bakterií než obvykle, se nazývá dysbióza (3, 4).
Dysbióza je spojována s řadou střevních problémů, včetně zánětlivých střevních onemocnění (IBD), syndromu dráždivého tračníku (IBS) a celiakie (5).
Nedávné studie také ukazují, že dysbióza může hrát roli v tom, kolik vážíte (6, 7).
Vědci zkoumající střevní bakterie zjistili, že lidé s normální hmotností mají ve střevech obvykle jiný vzorec bakterií než lidé s nadváhou (4).
Studie porovnávající střevní bakterie jednovaječných dvojčat s nadváhou a s normální hmotností zjistily stejný jev, což ukazuje, že tyto rozdíly v bakteriích nejsou genetické (8).
Navíc když vědci přenesli bakterie ze střev jednovaječných lidských dvojčat do myší, myši, které dostaly bakterie od dvojčat s nadváhou, přibraly na váze, přestože všechny myši byly krmeny stejnou stravou (6).
Může to být způsobeno tím, že typ bakterií ve střevech lidí s nadváhou je účinnější při získávání energie ze stravy, takže lidé s těmito bakteriemi získají z určitého množství potravy více kalorií (4, 9).
Nové výzkumy navíc ukazují, že střevní bakterie mohou souviset s celou řadou dalších zdravotních potíží, včetně artritidy, cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a rakoviny (4).
Shrnutí:
- Rovnováha prospěšných bakterií ve střevech může hrát důležitou roli pro vaše zdraví a hmotnost.
Syntetická sladidla mění rovnováhu střevních bakterií
Většina umělých sladidel prochází trávicím systémem nestrávená a odchází z těla ven v nezměněné podobě (10).
Z tohoto důvodu se vědci dlouho domnívali, že nemají na organismus žádné účinky. Nedávný výzkum však odhalil, že umělá sladidla mohou ovlivňovat vaše zdraví tím, že mění rovnováhu bakterií ve střevech.
Vědci zjistili, že u zvířat krmených umělými sladidly dochází ke změnám střevních bakterií. Vědci testovali sladidla včetně Splendy, acesulfamu draselného, aspartamu a sacharinu (11, 12, 13, 14).
V jedné studii vědci zjistili, že když myši jedly v potravě sladidlo sacharin, změnil se počet a druhy bakterií v jejich střevech, včetně snížení počtu některých prospěšných bakterií. Ve stejném experimentu nebyly tyto změny pozorovány u myší krmených cukrovou vodou (14).
Vědci také poznamenali, že lidé, kteří jedí umělá sladidla, mají ve střevech jiný profil bakterií než ti, kteří umělá sladidla nejedí (10, 15).
Vliv umělých sladidel na střevní bakterie se však může u jednotlivých osob značně lišit. Pochopitelně záleží i na množství, protože studie na lidech potvrdily, že pouze u některých lidí může při konzumaci těchto sladidel dojít ke změnám střevních bakterií a zdravotního stavu (10, 16).
Shrnutí:
- Bylo prokázáno, že syntetická sladidla negativně ovlivňují rovnováhu bakterií ve střevě.
Umělá sladidla jsou spojena s obezitou a několika dalšími nemocemi
Umělá sladidla jsou často doporučována jako náhrada cukru lidem, kteří se snaží zhubnout (17).
Byly však vzneseny otázky ohledně jejich vlivu na hmotnost, protože někteří lidé zaznamenali zejména souvislost mezi konzumací umělých sladidel a zvýšeným rizikem obezity a také dalších onemocnění, jako je mrtvice, demence a diabetes 2. typu (18, 19).
Obezita
Umělá sladidla často používají lidé, kteří se snaží zhubnout, přičemž někteří z nich však tvrdí, že umělá sladidla mohou ve skutečnosti souviset s přibýváním na váze (20, 21).
Studie na lidech zatím zjistily rozporuplné výsledky. Některé observační studie spojují konzumaci umělých sladidel se zvýšením indexu tělesné hmotnosti (BMI), zatímco jiné s mírným snížením BMI (21, 22, 23, 24).
Výsledky experimentálních studií jsou rovněž nejednotné. Celkově se zdá, že nahrazení vysoce kalorických potravin a nápojů slazených cukrem těmi, které obsahují umělá sladidla, má příznivý vliv na BMI a hmotnost (25, 26).
Nedávný přehled však nedokázal najít žádný jednoznačný přínos umělých sladidel na hmotnost (23).
Diabetes 2. typu
Umělá sladidla nemají žádné bezprostřední měřitelné účinky na hladinu cukru v krvi, takže jsou považována za bezpečnou alternativu cukru pro osoby s cukrovkou (27).
Objevily se však obavy, že umělá sladidla mohou zvyšovat inzulinovou rezistenci a intoleranci glukózy (19).
Skupina vědců zjistila, že u myší krmených umělým sladidlem se zvýšila intolerance glukózy. To znamená, že myši byly méně schopné stabilizovat hladinu cukru v krvi po konzumaci cukru (14).
Stejná skupina vědců také zjistila, že když byly myším implantovány bakterie myší s glukózovou intolerancí, staly se rovněž glukózově intolerantními.
Některé observační studie u lidí zjistily, že častá dlouhodobá konzumace umělých sladidel je spojena se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu (21, 28, 29).
V současné době je však souvislost mezi cukrovkou 2. typu a umělými sladidly pouze asociační. K určení, zda umělá sladidla způsobují zvýšené riziko, je třeba provést další studie (30).
Mrtvice
Umělá sladidla jsou spojována se zvýšením rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně mrtvice (21, 23, 31, 32).
Studie nedávno zjistila, že u lidí, kteří vypijí jeden uměle slazený nápoj denně, je riziko mrtvice až třikrát vyšší než u lidí, kteří vypijí méně než jeden nápoj týdně (33).
Když se navíc vědci zabývali touto souvislostí dlouhodobě a vzali v úvahu i další faktory související s rizikem mrtvice, zjistili, že souvislost mezi umělými sladidly a mrtvicí není významná (34).
V současné době existuje jen málo důkazů, které by potvrzovaly souvislost mezi umělými sladidly a rizikem mrtvice. K jejímu objasnění je třeba provést další studie.
Demence
O tom, zda existuje souvislost mezi umělými sladidly a demencí, neexistuje mnoho výzkumů.
Nicméně stejná observační studie, která nedávno spojila umělá sladidla s mrtvicí, zjistila také souvislost s demencí (34).
Stejně jako v případě mrtvice byla tato souvislost pozorována pouze předtím, než byla čísla plně upravena tak, aby zohledňovala další faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku demence, jako je například diabetes 2. typu (35).
Navíc neexistují žádné experimentální studie, které by mohly prokázat příčinu a následek, takže je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda tato sladidla mohou způsobovat demenci.
Shrnutí:
- Umělá sladidla jsou spojována s řadou zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky 2. typu, mrtvice a demence. Tyto důkazy jsou však pouze pozorovací a neberou v úvahu další možné příčiny.
Jsou umělá sladidla méně nebo více škodlivá než cukr?
Navzdory obavám z umělých sladidel stojí za zmínku, že konzumace příliš velkého množství přidaného cukru je známá jako škodlivá. Ve skutečnosti většina doporučení je omezit příjem přidaného cukru kvůli zdravotním rizikům s ním spojeným.
Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru je spojena se zvýšeným rizikem vzniku zubních kazů, obezity, cukrovky 2. typu, horším duševním zdravím a rizikovými ukazateli srdečních onemocnění (36, 37, 38, 39).
Víme také, že snížení příjmu přidaného cukru může mít významné zdravotní účinky a snížit riziko onemocnění (40).
Na druhou stranu jsou umělá sladidla pro většinu lidí stále považována za bezpečnou variantu. Mohou také pomoci lidem, kteří se snaží snížit příjem cukru a zhubnout, alespoň krátkodobě (41).
Existují však určité důkazy, které spojují dlouhodobý vysoký příjem umělých sladidel se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu (21, 28, 29).
Pokud máte obavy, nejzdravější možností je co nejvíce snížit spotřebu cukru i umělých sladidel, přičemž dobrou volbou je použití stevoidů, které mají 0 kalorií a jsou rostlinného původu.
Shrnutí:
- Výměna přidaného cukru za umělá sladidla může pomoci lidem, kteří se snaží zhubnout a zlepšit zdraví svých zubů, ale dlouhodobé užívání nese zvýšená zdravotní rizika.
Závěr
Nebylo zatím jednoznačně prokázáno, že by krátkodobé užívání umělých sladidel bylo škodlivé.
Mohou vám pomoci snížit příjem kalorií a chránit vaše zuby, zejména pokud konzumujete hodně cukru.
Pokud se obáváte o dlouhodobou bezpečnost syntetických sladidel, tak je vyřaďte a zkuste třeba stévii.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života