Pesticidy mohou zvýšit vaše riziko rakoviny stejně jako kouření

- Pixabay

Barbora Nová

  • Expozice pesticidům v životním prostředí v důsledku průmyslového zemědělství potenciálně zvyšuje riziko rakoviny v míře podobné kouření.
  • V nové studii publikované 25. července 2024 vědci korelovali míru rakoviny v geografických oblastech na základě používání pesticidů.
  • Studie neprokazuje kauzalitu. Je zapotřebí více výzkumu, abychom pochopili, jak environmentální pesticidy ovlivňují riziko rakoviny.

Je pro vás expozice pesticidům z hlediska rizika rakoviny stejně špatná jako kouření?

Potenciálně ano, tvrdí nová vědecká studie.

Výzkum, publikovaný v časopise Frontiers in Cancer Control and Society, našel silnou souvislost mezi přítomností environmentálních pesticidů a několika druhů rakoviny, včetně leukémie, non-Hodgkinova lymfomu, rakoviny močového měchýře, plic a slinivky (1).

Autoři použili populační a geografická data ze zdrojů, včetně amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), Ministerstva zemědělství a US Geological Survey, aby zjistili souvislost korelaci mezi výskytem těchto druhů rakoviny a používáním pesticidů v různých regionech po celých Spojených státech.

Tento typ studie, známý jako ekologická studie, se používá k identifikaci obecných trendů, ale neprokazuje příčinnou souvislost, což autoři studie ochotně přiznávají.

Zjištěné trendy mezi pesticidy a rizikem vzniku rakoviny jsou podobné jako u kouření.

„Zjistili jsme, že se to týká každého nádorového onemocnění. Takže pesticidy ovlivňují všechno. A je to velmi podobné tomu, co vidíte u kouření. Pokud zvýšíte množství kouření, zvýšíte riziko vzniku každé rakoviny, i když některé z nich jsou ovlivněny více než jiné. A to je přesně to, co se stalo v tomto případě,“ uvedl dr. Isain Zapata, odborný asistent výzkumu a statistiky na Rocky Vista University a hlavní autor předmětné studie.

Loren Lipworthová, ScD, profesorka medicíny a zástupkyně ředitele oddělení epidemiologie ve Vanderbilt University Medical Center, která se na výzkumu nepodílela, uvedla, že kvůli jejímu designu musíme být opatrní při interpretaci zjištění této studie.

„Závěry, které lze z tohoto typu studie vyvodit, jsou takové, že mohou existovat určitá etiologická vodítka, mohou existovat určité signály o souvislostech mezi různými typy rakoviny a vzorci používání pesticidů na této velké ekologické populační úrovni, ale pokud jde o údaje na individuální úrovni, to studie neposkytuje."

Mapování potenciálního spojení mezi pesticidy a rakovinou

Tato studie je prvním komplexním zkoumáním účinků pesticidů na riziko rakoviny ve velkých geografických oblastech a populacích ve Spojených státech.

K vytvoření geografických oblastí použili vědci údaje z hlášení pro šedesát devět různých pesticidů. V podstatě vyčlenili oblasti USA využívané v zemědělství na základě nahlášeného používání pesticidů.

Například na Středozápadě, který je hlavním regionem v produkci kukuřice, je nejvyšší výskyt ekologických pesticidů. Naopak nejméně pesticidů je v oblasti Velkých plání, od severního Texasu po Severní Dakotu.

Poté, co autoři studie stanovili tyto zeměpisné oblasti, zjišťovali výskyt rakoviny v těchto oblastech.

Předpokládají, že riziko rakoviny pravděpodobně souvisí s množstvím používaných pesticidů a různými druhy zemědělské výroby, protože používání pesticidů se liší také v závislosti na činnosti. Například v Kalifornii, která je největším producentem zeleniny v zemi, by se pravděpodobně vyskytovaly jiné výsledky rakoviny než na Středozápadě, kde se pěstuje převážně kukuřice.

Dr. Zapata uvedl, že tato metodika poskytuje ucelenější dojem o tom, jak může dojít k expozici, a poznamenal, že jednotlivci jsou zřídkakdy vystaveni jedinému pesticidu, ale spíše „koktejlu“ různých kontaminantů v reálném světě.

„Budete vystaveni pesticidům, které se mohou šířit z farem v blízkosti vašeho bydliště. Mohou se zde vyskytovat průmyslová rezidua, která jsou specifická pro zemědělskou činnost v dané oblasti."

Specifické výsledky používání pesticidů

Do studie bylo zahrnuto 69 celostátně hlášených pesticidů. Jednotlivě byly mnohé spojeny s různými výsledky rakoviny.

  • Atrazin se používá k regulaci trav. Studie zjistila, že je trvale hlavním přispěvatelem ke zvýšenému riziku všech druhů rakoviny a rakoviny tlustého střeva (2).
  • Glyfosát je komerčně dostupný jako prostředek na hubení plevele jménem Roundup a je spojován se zvýšeným rizikem všech druhů rakoviny, rakoviny tlustého střeva a rakoviny slinivky.
  • Dicamba se běžně používá v zemědělství pro pěstování kukuřice a sóji. Tento pesticid byl spojen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a slinivky břišní (3).
  • Dimethomorph je fungicid. Byl identifikován v oblastech s vysokým rizikem leukémie a non-Hodgkinova lymfomu (4).

Navzdory těmto zjištěním dr. Zapata uvedl, že cílem jejich studie není zastavit používání pesticidů. "Nesnažíme se říct Středozápadu, OK, už nemůžete pěstovat kukuřici."

„Musíme jíst. Potřebujeme produkty pocházející ze zemědělství. A abychom dosáhli účinnosti, kterou potřebujeme k ekonomické udržitelnosti, musíme tyto chemikálie používat. Takže se z toho stává přístup založený na poměru nákladů a přínosů a rizik."

Silné a slabé stránky této studie

Autoři studie kontrolovali hlavní matoucí faktory, včetně kouření, socioekonomických faktorů a rozlohy zemědělské půdy. Při použití populačních údajů však nelze zohlednit všechny matoucí faktory.

Aby bylo jasno, i v regionu s vysokou mírou výskytu rakoviny a používání pesticidů nelze vzhledem k povaze studie přičítat jednu příčinu druhé. Je však signálem, že je zapotřebí dalšího výzkumu.

Studie nerozlišuje mezi skupinami lidí, jako jsou zemědělští dělníci, kteří mohou být pesticidům vystaveni přímo, a členy okolní komunity, jejichž expozice se může lišit na základě blízkosti a dalších faktorů.

„Je opravdu důležité, abychom měli k dispozici hodnocení expozice na úrovni osob. Existují lidé, kteří jsou exponováni pesticidy v rámci práce v zemědělství, ale ve stejné oblasti žijí lidé, kteří jsou exponováni jiným způsobem. Takže posouzení expozice na osobní úrovni je pro nás opravdu zásadní, abychom pochopili tento typ vědecké asociace,“ uvedla dr. Lipworthová.

Závěr

Celostátní populační studie ve Spojených státech zjistila širokou souvislost mezi používáním pesticidů v životním prostředí a různými formami rakoviny.

V různých geografických oblastech USA bylo šedesát devět různých pesticidů spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva, slinivky, plic a dalších rakovin.

Návrh studie ukazuje pouze souvislost, nikoli příčinnou souvislost. Je zapotřebí více výzkumu, abychom lépe pochopili, jak expozice pesticidům v životním prostředí ovlivňuje riziko rakoviny na osobní úrovni.

Škodí pesticidy v potravinách vašemu zdraví?

- Pixabay

WHO, Evropský úřad pro bezpečnost potravin... omezují množství pesticidů na základě dřívějších studií dlouhodobé expozice lidského zdraví. Existují možné negativní účinky na zdraví, ale to by vám nemělo bránit v tom, abyste si užívali zdraví prospěšných účinků ošetřených potravin.

Mnoho lidí se pesticidů v potravinách obává.

Pesticidy se používají ke snížení poškození plodin plevelem, hlodavci, hmyzem a choroboplodnými zárodky, což zvyšuje výnosy ovoce, zeleniny a dalších plodin.

Následují informace které se zaměřují na rezidua pesticidů neboli pesticidy, které se nacházejí na povrchu ovoce a zeleniny při jejich nákupu v potravinách, přičemž upozorňují na nejběžnější typy pesticidů používaných v moderním zemědělství a to, zda jejich rezidua ovlivňují lidské zdraví.

Co jsou pesticidy?

V nejširším slova smyslu jsou pesticidy chemické látky používané k potlačení jakéhokoli organismu, který by mohl napadnout nebo poškodit plodiny, zásoby potravin nebo domy.

Protože existuje mnoho druhů potenciálních škůdců, existuje několik druhů pesticidů. Následují některé příklady:

  • Insekticidy. Tyto pesticidy omezují ničení a kontaminaci pěstovaných a sklizených plodin hmyzem a jeho vajíčky.
  • Herbicidy. Herbicidy, známé také jako přípravky na hubení plevele, zlepšují výnosy plodin.
  • Rodenticidy. Jsou důležité pro kontrolu ničení a kontaminace plodin škůdci a chorobami přenášenými hlodavci.
  • Fungicidy. Tento typ pesticidů je důležitý zejména pro ochranu sklizených plodin a semen před houbovými chorobami.

Po mnoho let bylo používání pesticidů z velké části neregulované. Vliv pesticidů na životní prostředí a lidské zdraví je však od vydání knihy "Mlčící jaro" Rachel Carsonové v roce 1962 pod větší kontrolou.

Ideální pesticid by měl zničit cílového škůdce, aniž by měl negativní účinky na člověka, necílové rostliny, zvířata a životní prostředí.

Pesticidy však nejsou dokonalé a jejich používání může mít vysoce negativní účinky na zdraví a životní prostředí.

Shrnutí:

  • Cílem pesticidů je ničit škůdce bez negativních dopadů na člověka a životní prostředí. Pesticidy se v průběhu času zdokonalily, ale žádný z nich není dokonalý, pokud jde o ochranu proti škůdcům bez vedlejších účinků.

Druhy pesticidů

Pesticidy mohou být syntetické, což znamená, že jsou vytvořeny v průmyslových laboratořích, nebo organické.

Organické pesticidy neboli biopesticidy jsou přirozeně se vyskytující chemické látky, které však mohou být reprodukovány v laboratořích pro použití v ekologickém zemědělství.

Syntetické pesticidy

Syntetické pesticidy mají být:

  • stabilní
  • dobře skladovatelné
  • snadno distribuovatelné

Jsou také navrženy tak, aby byly účinné v boji proti škůdcům a měly nízkou toxicitu pro necílové živočichy a životní prostředí.

Mezi třídy syntetických pesticidů patří následující (1):

  • Organofosfáty. Jedná se o insekticidy, které cílí na nervový systém. Některé z nich byly zakázány nebo omezeny z důvodu náhodné expozice toxickým látkám.
  • Karbamáty. Tento typ insekticidů působí na nervový systém podobně jako organofosfáty, ale je méně toxický, protože účinky rychleji odeznívají.
  • Pyretroidy. Ty působí na nervový systém a jsou laboratorně vyráběnou verzí přírodního pesticidu, který se nachází v chryzantémách.
  • Organochlorové látky. Tyto insekticidy, mezi něž patří dichlordifenyltrichlorethan (DDT), byly z velké části zakázány nebo omezeny kvůli negativním účinkům na životní prostředí. Nicméně se stále nacházejí v tělech lidí po desítkách let od jejich zákazu.
  • Neonikotinoidy. Tento typ insekticidů se používá na listy a stromy a v současné době je pod drobnohledem Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) kvůli zprávám o nechtěném poškození včel.
  • Glyfosát. Tento herbicid, známý také pod názvem Roundup, se stal důležitým při pěstování geneticky modifikovaných plodin.

Ekologické nebo biopesticidy

Ekologické zemědělství využívá biopesticidy neboli přirozeně se vyskytující chemické pesticidy, které se vyvinuly v rostlinách.

Existuje příliš mnoho typů na to, abychom je zde uvedli, ale EPA zveřejnila seznam registrovaných biopesticidů.

Ministerstvo zemědělství USA také vede národní seznam schválených syntetických a omezených ekologických pesticidů.

Následuje několik příkladů důležitých ekologických pesticidů:

  • Rotenon. Jedná se o insekticid používaný v kombinaci s dalšími organickými pesticidy. Je přirozeně produkován několika tropickými rostlinami jako odpuzovač brouků a je notoricky známý jako toxický pro ryby.
  • Síran měďnatý. Tento pesticid ničí houby a některé plevele. Ačkoli je klasifikován jako biopesticid, vyrábí se průmyslově a ve vysokých koncentracích může být toxický pro člověka a životní prostředí.
  • Zahradnické oleje. Jedná se o olejové extrakty z různých rostlin s účinky proti hmyzu. Ty se liší svým složením a možnými vedlejšími účinky. Některé mohou škodit užitečnému hmyzu, jako jsou včely (2).
  • Bt toxin. Bt toxin, produkovaný bakteriemi a účinný proti několika druhům hmyzu, byl zaveden do některých typů plodin geneticky modifikovaných organismů (GMO).

Tento seznam není úplný, ale ilustruje dva důležité pojmy.

Za prvé, "ekologický" neznamená "bez pesticidů". Odkazuje spíše na specializované druhy pesticidů, které se vyskytují v přírodě a používají se místo syntetických pesticidů.

Za druhé, "přírodní" neznamená "netoxický". Stejně jako syntetické pesticidy mohou být i organické pesticidy škodlivé pro vaše zdraví a životní prostředí.

Shrnutí:

  • Syntetické pesticidy vznikají v laboratořích. Organické nebo biopesticidy vznikají v přírodě, ale mohou být reprodukovány v laboratořích. Přestože jsou přírodní, nejsou vždy bezpečné pro člověka ani pro životní prostředí.

Jak se reguluje obsah pesticidů v potravinách?

K pochopení toho, jaká množství pesticidů jsou škodlivá, se používá více druhů studií.

Některé příklady zahrnují měření hladin u lidí, kteří byli náhodně vystaveni příliš velkému množství pesticidů, testování na zvířatech a studium dlouhodobého zdraví lidí, kteří používají pesticidy při své práci.

Tyto informace se kombinují při vytváření limitů pro bezpečné vystavení.

Například nejnižší dávka pesticidu, která způsobuje i ten nejnepatrnější příznak, se nazývá "nejnižší pozorovaná hladina nežádoucích účinků" neboli LOAEL. Někdy se také používá termín "no observed adverse effect level" neboli NOAEL (3).

Organizace jako Světová zdravotnická organizace, Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Úřady pro kontrolu potravin a léčiv používají tyto informace k vytvoření prahové hodnoty expozice, která je považována za bezpečnou.

Za tímto účelem přidávají další bezpečnostní polštář tím, že stanovují prahové hodnoty 100-1 000krát nižší než LOAEL nebo NOAEL (3).

Shrnutí:

  • Bezpečnostní limity pro pesticidy v potravinách stanovuje několik regulačních organizací. Tyto limity jsou velmi konzervativní a omezují pesticidy na mnohonásobně nižší dávky, než je nejnižší známá dávka, která může způsobit poškození.

Jak spolehlivé jsou bezpečnostní limity?

Existuje několik problémů s nástroji a postupy používanými ke stanovení bezpečnostních limitů pro používání pesticidů.

Někteří vědci například poukazují na to, že regulační orgány při stanovování bezpečnostních limitů pesticidů často vycházejí z neúplných nebo nekonzistentních údajů (4).

Podle jedné zprávy EPA původně stanovila NOAEL pro chlorpyrifos, kontroverzní insekticid, na 0,03 mg/kg. Po provedení další analýzy s využitím dodatečných údajů, které byly v původní zprávě vynechány, však vědci zjistili, že správná hodnota NOAEL je ve skutečnosti mnohem nižší, a to 0,014 mg/kg (5).

Mnoho regulačních orgánů je při určování hladin toxicity závislých také na údajích dodaných ze studií financovaných průmyslem, které jsou často zavádějící a mohou mít vyšší pravděpodobnost zkreslení (6).

Další problém s bezpečnostními limity pesticidů spočívá v tom, že některé pesticidy - syntetické i organické - obsahují těžké kovy, jako je měď, které se v těle časem hromadí.

Jedna studie na 162 lidech totiž zjistila, že pěstitelé vinné révy měli v krvi 2-4krát vyšší hladiny těžkých kovů, jako je olovo, zinek a měď, v důsledku používání pesticidů ve srovnání s kontrolní skupinou (7).

Na druhou stranu studie půdy v Indii zjistila, že používání pesticidů nevedlo k vyšším hladinám těžkých kovů, než jaké byly zjištěny v půdě bez pesticidů (8).

Další kritika spočívá v tom, že některé z jemnějších chronických účinků pesticidů na zdraví nemusí být zjistitelné pomocí studií, které se používají pro stanovení bezpečných limitů.

Z tohoto důvodu je důležité průběžné sledování zdravotních výsledků u skupin s neobvykle vysokou expozicí, které pomůže zpřesnit předpisy.

Porušení těchto bezpečnostních limitů je poměrně neobvyklé. Kanadská studie hodnotila množství glyfosátu v 3 188 vzorcích ovoce, zeleniny, obilovin a dětské výživy a zjistila, že pouze 1,3 % z nich překračovalo maximální limit reziduí (9).

Zpráva Evropské unie z roku 2015 navíc zjistila, že 97,2 % vzorků potravin neobsahovalo kvantifikovatelná rezidua pesticidů nebo byla v zákonem povoleném množství (10).

Shrnutí:

  • Bezpečnostní limity pesticidů jsou často stanoveny na základě neúplných údajů nebo studií financovaných průmyslem. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, používání pesticidů může přispívat i k hromadění těžkých kovů v těle a další dlouhodobé zdravotní účinky pesticidů mohou být obtížně zjistitelné.

Jaké jsou zdravotní účinky vysoké expozice pesticidům?

Syntetické i organické biopesticidy mají škodlivé účinky na zdraví při dávkách vyšších, než jsou běžné dávky v ovoci a zelenině.

Jeden přehled například zjistil, že expozice pesticidům může být spojena s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby a může měnit specifické geny podílející se na jejím rozvoji (11).

Podobně analýza sedmi studií také zjistila, že expozice pesticidům může být spojena se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby (12).

Některé výzkumy navíc ukazují, že používání pesticidů může souviset i s některými typy rakoviny.

Podle jedné studie provedené na více než 30 000 manželkách aplikátorů pesticidů byla zvýšená expozice organofosfátům spojena s významně vyšším rizikem rakoviny související s hormony, jako je rakovina prsu, štítné žlázy a vaječníků (13).

Podobná zjištění přinesl i další přehled studií na lidech, zvířatech a zkumavkách, který uvádí, že expozice organofosfátovým pesticidům, jako je malathion, terbufos a chlorpyrifos, může být spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu v průběhu času (14).

Některé studie rovněž zjistily, že používání pesticidů může být spojeno se zvýšeným rizikem vzniku několika dalších typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty, plic a jater (15, 16, 17).

Shrnutí:

  • Zvýšená expozice pesticidům může souviset s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a několika typů rakoviny.

Jaké jsou účinky expozice pesticidům u dětí?

Studie naznačují, že používání pesticidů může mít zejména na děti několik negativních účinků.

Náhodné vystavení vysokým hladinám pesticidů u dětí je totiž spojováno s rakovinou, poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a autismem (18).

Podle jednoho z přehledů může mít i nízká expozice pesticidům negativní vliv na neurologický vývoj a chování dětí (19).

Jedna studie zahrnující 1 139 dětí zjistila o 50-90 % vyšší pravděpodobnost výskytu ADHD u dětí s nejvyššími hladinami pesticidů v moči ve srovnání s dětmi s nejnižšími hladinami pesticidů v moči (20).

V této studii nebylo jasné, zda pesticidy zjištěné v moči pocházely z produktů nebo z jiného vystavení prostředí, například z bydlení v blízkosti farmy.

Jiná studie ukázala, že prenatální expozice určitým typům pesticidů byla spojena s vyšší pravděpodobností výskytu poruch autistického spektra, zejména pokud k expozici došlo během prvního roku života (21).

Na druhou stranu studie z roku 2013 neprokázala žádné negativní zdravotní účinky u 350 dětí narozených ženám s vyššími hladinami pesticidů v moči během těhotenství ve srovnání s matkami s nižšími hladinami pesticidů (22).

Shrnutí:

  • Některé studie ukazují, že expozice pesticidům by mohla být spojena s vyšší pravděpodobností diagnózy rakoviny, ADHD a poruchy autistického spektra.

Kolik pesticidů je v potravinách?

Světová zdravotnická organizace vypracovala komplexní přehled pesticidů.

Jedna studie ukázala, že 3% polských jablek obsahovala pesticidy v množství přesahujícím zákonný bezpečnostní limit pro pesticidy v potravinách. Tyto hodnoty však nebyly dostatečně vysoké, aby způsobily škodu, a to ani u dětí. (23).

V přehledu zveřejněném Evropskou unií obsahovalo přibližně 2,8% testovaných vzorků potravin rezidua pesticidů v množství přesahujícím zákonem povolené množství (10).

Podobně kanadská zpráva zjistila, že 1,3% testovaných vzorků potravin bylo nad maximálním limitem reziduí pro glyfosát (9).

Přestože existuje několik problémů s bezpečnostními limity, které regulační organizace stanovily, není jasné, jak by množství pesticidů nalezených v potravinách mohlo ovlivnit dlouhodobé zdraví.

Obsah pesticidů lze snížit vařením nebo zpracováním potravin. Loupání nebo ořezávání ovoce a zeleniny může také odstranit rezidua pesticidů z vnější slupky, i když to může také snížit nutriční hodnotu (24, 25).

Jedna recenzní studie z roku 2010 zjistila, že množství pesticidů bylo sníženo o 10-80% různými metodami vaření a zpracování potravin (26).

Jiná analýza zjistila, že mytí vodou z vodovodu (i bez speciálních mýdel nebo detergentů) snižuje množství pesticidů o 60-70% (27).

Přesto mytí produktů vodou nemusí být nejúčinnější metodou pro odstranění reziduí pesticidů, protože pesticidy často pronikají hluboko do ovoce a zeleniny a mohou vyžadovat použití komerčních čisticích roztoků (25, 28).

Shrnutí:

  • Obsah pesticidů v konvenčních produktech je téměř vždy pod jejich bezpečnostními limity. Mohou být dále sníženy vařením, zpracováním nebo loupáním potravin. Nicméně jsou bezpečnostní limity správně nastaveny?

Je v organických potravinách méně pesticidů?

Není divu, že organické produkty mají nižší množství syntetických pesticidů, což se promítá do nižších množství syntetických pesticidů v těle (29).

Jedna studie na více než 4 400 dospělých ukázala, že ti, kteří hlásili alespoň mírné používání organických produktů, měli nižší obsah syntetických pesticidů v moči (30).

Nicméně organické produkty obsahují vyšší obsah biopesticidů.

Jedna starší studie oliv a olivových olejů používajících organické pesticidy zjistila zvýšené množství biopesticidů rotenonu, azadirachtinu, pyrethrinu a měďnatých fungicidů (31).

Tyto organické pesticidy mají také negativní účinky na životní prostředí, které jsou v některých případech horší než syntetické alternativy (32).

Někteří lidé tvrdí, že syntetické pesticidy mohou být časem škodlivější, protože jsou navrženy tak, aby měly větší trvanlivost a mohou vydržet déle v těle a životním prostředí.

To je někdy pravda. Nicméně existuje více příkladů organických pesticidů, které přetrvávají stejně dlouho nebo déle než průměrný syntetický pesticid (33).

Opačným názorem je, že organické biopesticidy jsou obvykle méně účinné než syntetické pesticidy, což způsobuje, že je zemědělci používají častěji a ve vyšších dávkách.

V jedné starší studii dokonce platilo, že zatímco syntetické pesticidy překračovaly bezpečnostní limity u 4 % nebo méně produktů, hladiny rotenonu a mědi trvale překračovaly své bezpečnostní limity (31, 34).

Celkově potenciální škodlivost syntetických a organických biopesticidů závisí na konkrétním pesticidu a dávce.

Shrnutí:

  • Organická produkce obsahuje méně syntetických pesticidů, ale více organických biopesticidů. Biopesticidy nejsou nutně bezpečnější a mohou mít negativní účinky na životní prostředí.

Je v GMO méně pesticidů?

GMO jsou plodiny, do kterých byly přidány geny, aby se posílil jejich růst, všestrannost nebo přirozená odolnost proti škůdcům (35).

Historicky byly planě rostoucí rostliny šlechtěny tak, aby měly lepší vlastnosti pro zemědělství tím, že se selektivně vysazovaly jen ty nejideálnější rostliny, které jsou k dispozici.

Tato forma genetického výběru byla použita u všech rostlin a živočichů v potravinových zásobách našeho světa.

Při šlechtění dochází ke změnám postupně po mnoho generací a je záhadou, proč přesně se rostlina stává odolnější. Zatímco rostlina je vybrána pro určitý znak, genetická změna, která tento znak způsobila, není pro šlechtitele viditelná.

GMO tento proces urychlují pomocí vědeckých technik, aby cílové rostlině daly specifický genetický znak. Očekávaný výsledek je znám předem, jako při modifikaci kukuřice na výrobu insekticidu Bt toxinu (36).

Protože GMO plodiny mají přirozeně zvýšenou odolnost, vyžadují pro úspěšné hospodaření méně pesticidů (37).

To pravděpodobně neprospívá lidem, kteří jedí produkty, protože riziko pesticidů v potravinách je nízké. Přesto mohou GMO snížit škodlivé účinky syntetických i organických biopesticidů na životní prostředí a zdraví při práci.

Mnohonásobné komplexní přezkumy studií na lidech i na zvířatech dospěly k závěru, že existují omezené důkazy, které by naznačovaly, že geneticky modifikované organismy jsou zdraví škodlivé (37, 38, 39, 40).

Objevily se určité obavy, že geneticky modifikované organismy, které jsou rezistentní vůči glyfosátu (Roundup), podporují používání tohoto herbicidu ve vyšších koncentracích.

Zatímco jedna studie naznačila, že vysoké hladiny glyfosátu mohou podporovat rakovinu laboratorních zvířat, tyto hladiny byly mnohem vyšší než ty, které se konzumují v geneticky modifikovaných produktech a dokonce i ty, které se konzumují při pracovních nebo environmentálních expozicích (41).

Přesto, zatímco výzkum účinků glyfosátu na rakovinu je smíšený, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej klasifikovala jako pravděpodobný lidský karcinogen (41, 42).

Shrnutí:

  • Geneticky modifikované organismy vyžadují méně pesticidů. To snižuje riziko poškození pesticidů pro zemědělce, sklízeče a lidi žijící v blízkosti farem.

Měli byste se vyhýbat potravinám používajícím pesticidy?

Mnoho lidí se může rozhodnout vyhýbat se pesticidům z ekologických důvodů nebo kvůli obavám z možných dlouhodobých zdravotních rizik expozice pesticidům.

Omezení expozice pesticidům může být důležité zejména pro děti, protože pesticidy mohou mít škodlivé účinky na růst a vývoj (20).

Vaření a loupání produktů může být jednoduchý způsob, jak snížit množství pesticidů. Můžete také zkusit pěstovat vlastní ovoce a zeleninu doma nebo nakupovat na místních farmářských trzích a informovat se o jejich metodách ochrany proti škůdcům.

Pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) také každý rok vydává „The Dirty Dozen“, což je žebříček množství pesticidů v oblíbeném ovoci a zelenině, který má spotřebitelům pomoci informovaněji se rozhodnout.

Mějte však na paměti, že existují drtivé vědecké důkazy, že konzumace velkého množství ovoce a zeleniny má mnoho zdravotních výhod, bez ohledu na to, zda je produkce ekologická nebo konvenční (43).

Proto byste se neměli úplně vyhýbat konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny kvůli obavám z expozice pesticidům.

Místo toho vám chytré volby a správná příprava jídla mohou pomoci využít mnoha výhod ovoce a zeleniny a zároveň minimalizovat rizika spojená s pesticidy.

Shrnutí:

  • Někteří se mohou rozhodnout vyhnout se pesticidům kvůli obavám o životní prostředí nebo zdraví. Existuje několik strategií, které můžete použít, abyste pomohli snížit expozici pesticidům a zároveň snědli velké množství ovoce a zeleniny.

Závěr

Pesticidy se běžně používají v moderní produkci potravin ke zlepšení výnosů plodin tím, že kontrolují plevel, hmyz a další hrozby pro produkci.

Jak syntetické, tak organické biopesticidy však mohou mít negativní účinky na zdraví a životní prostředí.

Kromě toho existují problémy s mnoha metodami používanými ke stanovení bezpečnostních limitů pro pesticidy v dodávkách potravin a dlouhodobé účinky expozice pesticidům jsou nejasné.

Přesto jsou ovoce a zelenina vysoce výživné a nabízejí mnoho zdravotních výhod, pokud jsou užívány jako součást vyvážené stravy, bez ohledu na to, zda jsou organické nebo konvenčně pěstované.

Chytřejší výběr nákupů, vaření a loupání produktů a volba ovoce a zeleniny, které obsahují nižší množství reziduí pesticidů, to je několik strategií, které můžete použít, abyste pomohli snížit svou expozici pesticidům.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

            ZÁŘÍ 2024 - 14 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života