Imunita a její možné oslabení 10 potravinami
- Pixabay
Barbora Nová
Vaše strava ovlivňuje to, jak se cítíte a jak dobře vaše tělo funguje.
Zatímco strava bohatá na živiny a vyvážená strava podporuje imunitní systém, strava s nízkým obsahem živin a vysokým obsahem průmyslově ultra zpracovaných potravin imunitní systém oslabuje (1, 2).
Následuje 10 potravin, které mohou oslabovat váš imunitní systém.
1. Potraviny, které obsahují některé přídatné látky
Mnoho potravin, zejména průmyslově ultra zpracovaných, obsahuje přídatné látky, které zlepšují jejich trvanlivost, texturu a chuť. Nicméně některé z nich mohou negativně ovlivnit vaši imunitní odpověď.
Například některé emulgátory, které se přidávají do zpracovaných potravin pro zlepšení textury a trvanlivosti, mohou měnit střevní bakterie, poškozovat střevní sliznici a vyvolávat záněty, což může způsobit poruchy imunitního systému (3).
Karboxymethylcelulóza (CMC) a polysorbát-80 (P80) jsou běžně používané emulgátory, které byly ve studiích na hlodavcích spojeny s poruchou imunitního systému (4, 5).
Podobně studie na lidech a zvířatech ukázaly, že běžná přídatná látka karagenan může vyvolávat střevní zánět a potlačovat imunitní reakci, ačkoli k lepšímu pochopení těchto účinků je zapotřebí dalšího výzkumu (6, 7, 8, 9, 10, 11).
A konečně, kukuřičný sirup, sůl, umělá sladidla a přírodní potravinářská přísada citrát mohou také negativně ovlivňovat imunitní systém (3).
Shrnutí:
- Průmyslově ultrazpracované potraviny obsahují přídatné látky, jako jsou emulgátory, zahušťovadla a sladidla, které mohou velice negativně ovlivňovat funkci imunitního systému.
2. Průmyslově zpracované maso
Stejně jako smažené potraviny má i zpracované maso připravované při vysokých teplotách vysoký obsah AGEs.
Studie, která analyzovala obsah AGE v 549 potravinách, například zjistila, že nejvyšší obsah AGE mají smažená slanina, opékané párky v rohlíku, pečená kuřecí stehna s kůží a grilovaný steak (12).
Zpracované maso má také vysoký obsah nasycených tuků. Některé výzkumy prokazují, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků a nízkým obsahem nenasycených tuků může přispívat k poruchám funkce imunitního systému (13)
Navíc strava s vysokým obsahem nasycených tuků může přispívat k systémovému zánětu a poškozovat funkci imunitního systému (14, 15, 16).
Kromě toho je vysoký příjem zpracovaného masa a uzenin spojován s různými onemocněními, včetně rakoviny tlustého střeva (17, 18).
Shrnutí:
- Strava s vysokým obsahem zpracovaného masa a masa připravovaného při vysokých teplotách je spojována se zvýšeným rizikem onemocnění a může poškozovat imunitní systém.
3. Uměle slazené potraviny a nápoje
Některá umělá sladidla jsou spojována se změněným složením střevních bakterií, zvýšeným zánětem ve střevech a otupením imunitní odpovědi (19, 26, 21).
Stále více důkazů naznačuje, že umělá sladidla, včetně sukralózy a sacharinu, mohou způsobovat nerovnováhu střevních bakterií. Někteří vědci předpokládají, že nadužívání umělých sladidel může být škodlivé pro zdraví imunitního systému (22, 23, 24).
Některé výzkumy na hlodavcích a omezené případové studie u lidí navíc potvrzují, že vysoký příjem umělých sladidel může přispívat k progresi autoimunitních onemocnění (25, 26).
Přesto se ne všechny studie shodují a některé prokázaly, že mírný denní příjem těchto sladidel nezpůsobuje změny ve střevních bakteriích ani v imunitních funkcích (27, 28).
Shrnutí:
- Umělá sladidla jsou spojována se změnami střevních bakterií, které mohou poškozovat imunitní funkce. Některé výzkumy navíc potvrzují, že vysoký příjem může přispívat k progresi autoimunitních onemocnění.
4. Rychlé občerstvení
Rychlé občerstvení je spojováno s mnoha negativními zdravotními důsledky. Jeho příliš častá konzumace se může podepsat i na vašem imunitním systému.
Strava s vysokým obsahem rychlého občerstvení a vysoce zpracovaných potravin může vyvolávat záněty, zvyšovat propustnost střev a způsobovat nerovnováhu bakterií ve střevech, což vše může negativně ovlivnit vaše imunitní zdraví (29).
Rychlé občerstvení může také obsahovat chemické látky bis(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP) a diisononyl ftalát (DiNP), což jsou dva typy ftalátů. Ftaláty se mohou do rychlého občerstvení vyluhovat například prostřednictvím obalů nebo plastových rukavic používaných při přípravě jídla (3).
Je známo, že ftaláty narušují endokrinní systém neboli systém produkující hormony. Mohou také zvyšovat produkci zánětlivých proteinů, které mohou oslabit vaši imunitní reakci na patogeny a způsobit poruchy imunitní regulace (30, 31, 32).
Kromě toho mohou ftaláty snižovat rozmanitost střevních bakterií, což může negativně ovlivnit váš imunitní systém (31, 33).
Shrnutí:
- Omezte příjem rychlého občerstvení na minimum. Jeho nadměrná konzumace je spojena se zdravotními riziky a může poškodit váš imunitní systém.
5. Smažené potraviny
Smažené potraviny obsahují velké množství molekul, které se nazývají konečné produkty pokročilé glykace (AGE). AEG vznikají při reakci cukrů s bílkovinami nebo tuky během vaření za vysoké teploty, například při smažení.
Pokud je jejich hladina v těle příliš vysoká, mohou AGE přispívat k zánětům a poškození buněk (34).
Předpokládá se, že AGE oslabují imunitní systém několika způsoby, mimo jiné tím, že podporují zánět, vyčerpávají antioxidační mechanismy vašeho těla, vyvolávají buněčnou dysfunkci a negativně ovlivňují střevní bakterie (35, 36, 37).
Vědci se proto domnívají, že strava s vysokým obsahem AGE může zvyšovat náchylnost k nemocem, jako je malárie, a zvyšovat riziko onemocnění, jako je metabolický syndrom, některé druhy rakoviny a srdeční choroby (38, 39, 40).
Omezením smažených potravin, jako jsou hranolky, bramborové lupínky, smažené kuře, smažený steak, smažená slanina a smažené ryby, snížíte příjem AGEs (34).
Shrnutí:
- Smažená jídla neprospívají celkovému zdraví a mohou způsobovat poruchy imunitního systému. Smažené potraviny mají vysoký obsah AGEs a měly by být v každé zdravé stravě omezeny.
6. Přidaný cukr
Není pochyb o tom, že omezení množství přidaného cukru, které konzumujete, podporuje vaše celkové zdraví a funkci imunitního systému.
Potraviny, které výrazně zvyšují hladinu cukru v krvi, jako například potraviny s vysokým obsahem přidaných cukrů, zvyšují produkci zánětlivých bílkovin, jako je tumor nekróza alfa (TNF-α), C-reaktivní protein (CRP) a interleukin-6 (IL-6), které negativně ovlivňují funkci imunitního systému (41).
To je zvláště důležité u lidí s cukrovkou, protože ti mohou mít zvýšenou hladinu cukru v krvi déle než lidé s dobře regulovanou hladinou cukru v krvi.
Vysoká hladina cukru v krvi navíc může potlačit reakci neutrofilů a fagocytů, dvou typů imunitních buněk, které pomáhají chránit před infekcí (42).
Dále bylo prokázáno, že vysoká hladina cukru v krvi může poškodit funkci střevní bariéry a způsobit nerovnováhu střevních bakterií, což může změnit imunitní reakci a zvýšit náchylnost organismu k infekcím (43, 44).
Například studie z roku 2012 provedená na 562 starších dospělých osobách ukázala, že osoby se zvýšenou hladinou cukru v krvi měly také nižší imunitní reakce a vyšší hladinu zánětlivého markeru CRP (45).
Podobně i mnoho dalších studií spojuje vysokou hladinu cukru v krvi se zhoršenou imunitní reakcí u lidí s cukrovkou i bez ní (46, 47, 48).
Navíc strava s vysokým obsahem přidaného cukru může u některých skupin obyvatelstva zvyšovat náchylnost k některým autoimunitním onemocněním, včetně revmatoidní artritidy (49, 50, 51).
Omezení příjmu potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru, včetně zmrzliny, dortů, sladkostí a sladkých nápojů, může zlepšit váš celkový zdravotní stav a podpořit zdravou funkci imunitního systému.
Shrnutí:
- Studie spojují vysokou hladinu cukru v krvi se zhoršenou imunitní reakcí. Omezení příjmu potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru může podpořit lepší hospodaření s cukrem v krvi a imunitní reakci.
7. Slané potraviny
Slané potraviny, jako jsou chipsy, mražené večeře a rychlé občerstvení, mohou zhoršovat imunitní odpověď vašeho organismu, protože strava s vysokým obsahem soli může vyvolávat záněty tkání a zvyšovat riziko autoimunitních onemocnění.
Ve studii z roku 2016 konzumovalo 6 zdravých mužů nejprve 12 gramů soli denně po dobu 50 dnů. Poté následovalo přibližně 50 dní konzumace 9 gramů soli denně a následně po podobnou dobu 6 gramů soli denně. Nakonec konzumovali 12 gramů denně po dobu dalších 30 dní (52).
Při dietě s vysokým obsahem soli, která obsahovala 12 gramů denně, měli muži vyšší hladinu bílých krvinek zvaných monocyty a zánětlivých markerů IL-23 a IL-6. Měli také nižší protizánětlivý protein IL-10, což svědčí o nadměrné imunitní reakci (52).
Sůl může také inhibovat normální funkci imunitního systému, potlačovat protizánětlivou reakci, měnit střevní bakterie a podporovat tvorbu imunitních buněk, které se podílejí na patogenezi autoimunitních onemocnění (53, 54).
Vědci se totiž domnívají, že nadměrný příjem soli může souviset s nárůstem autoimunitních onemocnění v západních zemích (55).
Navíc bylo prokázáno, že nadměrná konzumace soli zhoršuje stávající autoimunitní onemocnění, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, revmatoidní artritida a lupus (56).
Snížení příjmu kuchyňské soli a potravin s vysokým obsahem soli proto může prospět vaší imunitě.
Shrnutí:
- Studie ukazují, že vysoký příjem soli může narušovat normální funkci imunitního systému, podporovat záněty a zvyšovat vaši náchylnost k autoimunitním onemocněním.
8. Potraviny s vysokým obsahem omega-6 tuků
Vaše tělo potřebuje ke svému fungování jak tuky omega-6, tak omega-3.
Západní strava má obvykle vysoký obsah omega-6 tuků a nízký obsah omega-3 tuků. Tato nerovnováha je spojována se zvýšeným rizikem onemocnění a pravděpodobně i s poruchami imunitního systému.
Pžedpokládá se, že strava s vysokým obsahem tuků omega-6 podporuje expresi prozánětlivých proteinů, které mohou oslabovat imunitní reakci, zatímco strava s vyšším obsahem tuků omega-3 produkci těchto proteinů snižuje a posiluje imunitní funkce (57, 58).
Studie u lidí s obezitou navíc naznačují, že vysoký příjem tuků omega-6 ve stravě může vést k poruchám imunitních funkcí a zvyšovat riziko některých onemocnění, jako je astma a alergická rýma (57, 59).
Vztah mezi omega-6 tuky a imunitní reakcí je však komplikovaný a je třeba provést další výzkum na lidech (60).
Bez ohledu na to vědci doporučují udržovat zdravou rovnováhu mezi omega-6 a omega-3 tuky, za kterou se považuje poměr přibližně 1:1 až 4:1, aby se podpořilo celkové zdraví (61).
To znamená jíst více potravin s vysokým obsahem omega-3 - jako je losos, makrela, sardinky, vlašské ořechy a chia semínka - a méně potravin s vysokým obsahem omega-6, jako je slunečnicový řepkový olej, kukuřičný olej a sójový olej.
Shrnutí:
- Konzumace většího množství potravin bohatých na omega-3 a menšího množství potravin bohatých na omega-6 může podpořit optimální funkci imunitního systému.
9. Vysoce rafinované sacharidy
Příliš častá konzumace vysoce rafinovaných sacharidů, jako je bílý chléb a sladké pečivo, může poškodit váš imunitní systém.
Jedná se o typy potravin s vysokým glykemickým indexem, které způsobují zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi, což může vést ke zvýšené produkci volných radikálů a zánětlivých proteinů, jako je CRP (62, 63)
Navíc strava bohatá na rafinované sacharidy může měnit střevní bakterie, což může negativně ovlivnit váš imunitní systém (64, 65).
Pro podporu imunitního zdraví je rozumné volit výživné zdroje sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, jako je škrobová zelenina, oves, ovoce a luštěniny, namísto rafinovaných sacharidů.
Shrnutí:
- Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů může mít nepříznivý vliv na váš imunitní systém. Výběr výživnějších zdrojů sacharidů, jako je ovoce a škrobová zelenina, je pro vaše celkové zdraví lepší volbou.
10. Některé potraviny s vysokým obsahem tuku
Strava s vysokým obsahem nasycených tuků a nízkým obsahem nenasycených tuků je spojována s poruchami imunitního systému.
Vysoký příjem nasycených tuků může aktivovat určité signální dráhy, které vyvolávají zánět, a tím potlačují funkci imunitního systému. Strava s vysokým obsahem tuků může také zvyšovat náchylnost k infekcím tím, že potlačuje imunitní systém a funkci bílých krvinek (66, 67).
Studie na hlodavcích navíc ukazují, že strava s vysokým obsahem tuku může způsobit změny střevních bakterií a poškodit střevní sliznici, což může zvýšit riziko infekce a onemocnění (68, 69).
Vědci stále zkoumají, jak různé mastné kyseliny ovlivňují imunitní systém, a je třeba provést další studie na lidech.
Přesto je konzumace vyvážené stravy s vysokým obsahem vlákniny a zdravých zdrojů tuků pravděpodobně dobrým způsobem, jak podpořit zdraví imunitního systému.
Shrnutí:
- Konzumace stravy s vysokým obsahem nasycených tuků může zhoršovat funkci imunitního systému. Dodržování vyvážené stravy s vysokým obsahem vlákniny je pravděpodobně dobrým způsobem, jak podpořit zdraví imunitního systému.
Závěr
Svůj imunitní systém můžete podpořit zdravým životním stylem.
To znamená omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem přidaných cukrů a soli, zpracované maso a smažené potraviny, které mohou mít nepříznivý vliv na imunitní funkce vašeho těla.
Pro podporu imunitního systému je nejlepší dodržovat vyváženou stravu bohatou na plnohodnotné potraviny s vysokým obsahem živin a co nejvíce omezit příjem průmyslově ultra zpracovaných potravin.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života