Efektivnost středomořské stravy při tukovém onemocnění jater
- Pixabay
Barbora Nová
Ztučnělá játra, také známá jako jaterní steatóza, je stav, při kterém se tuk hromadí v játrech. Pod tuto střechu spadají jak jaterní onemocnění související s alkoholem, tak nealkoholické ztučnění jater (NAFLD).
Příliš mnoho tuku v játrech může vést k zánětu a potenciálně nevratnému poškození jater, které mění funkci jater – a tím i regulaci krevního cukru a odbourávání tuků (1).
Této akumulaci tuku však lze zabránit, zastavit ji a dokonce ji zvrátit pomocí zdravých stravovacích návyků.
Středomořská strava je bohatá na celá zrna, olivový olej, ovoce, zeleninu, ryby, ořechy a luštěniny a má nízký obsah přidaných cukrů a průmyslově zpracovaného masa. Je to jedna z nejvíce prozkoumaných diet (2, 3).
A nyní výzkumy ukazují, že dodržování středomořské stravy může být také prospěšné pro ztučnění jater (4).
Následují informace o výzkumu středomořské stravy a jejím vlivem na ztučnění jater, tipy pro dodržování tohoto stravovacího vzorce a dalšími úvahami o životním stylu pro ztučnění jater.
Pomáhá středomořská strava předcházet ztučnění jater?
Ačkoli se jedná o nově vznikající oblast výzkumu, důkazy potvrzují, že dodržování středomořské stravy může pomoci předcházet NAFLD.
Studie zahrnující 548 lidí s rizikem NAFLD zjistila, že přísně dodržování zásad středomořské stravy je prevencí NAFLD (5).
Jiná studie hodnotící dietní příjem 3 220 dospělých v Íránu zjistila, že dodržování středomořské stravy se zdá být spojeno se sníženou pravděpodobností NAFLD (6).
Účinek byl nejvýraznější u žen a u těch, které nenesly „nadměrnou“ váhu kolem střední části těla (6).
Středomořská strava může mít tento ochranný účinek proti NAFLD díky svým prokázaným výsledkům při zlepšování mnoha rizikových faktorů spojených s tímto onemocněním, včetně (7):
Navíc bylo zjištěno, že mnoho jednotlivých potravin zahrnutých do středomořské stravy, jako je olivový olej, ořechy, neškrobová zelenina, celozrnné výrobky a ovoce, je prospěšné pro prevenci nebo léčbu NAFLD (4).
Olivový olej
Olivový olej má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin a prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly, které mají v těle antioxidační účinky.
Konzumace mononenasycených tuků, jako je olivový olej, je spojena s příznivými hladinami cholesterolu, triglyceridů a krevního cukru (glukózy) a také s příznivým obvodem pasu (8, 9).
Tučné ryby
Středomořská strava je bohatá na omega-3 mastné kyseliny – typ polynenasycených tuků – z mořských plodů, jako je losos, makrela a tuňák.
Strava s nízkým obsahem omega-3 a vysokým obsahem omega-6 – dalšího polynenasyceného tuku, který se obvykle nachází v rafinovaných rostlinných olejích – je rizikovým faktorem pro NAFLD (10, 11).
A strava s vysokým obsahem omega-3 tuků může snížit další rizikové faktory pro NAFLD, včetně zlepšení regulace krevního cukru, zánětu a oxidačního stresu (8, 12).
Celá zrna
Celá zrna obsahují více vlákniny a polyfenolů než jejich rafinované – nebo „bílé“ – protějšky.
Vláknina se v trávicím traktu nerozkládá, a proto nedodává tělu žádné kalorie. Hraje důležitou roli při hubnutí tím, že podporuje pocity plnosti při nízkokalorické dietě (4, 13).
Pro lidi žijící s obezitou je úbytek hmotnosti často doporučeným opatřením k prevenci NAFLD (14).
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou potraviny bohaté na živiny, což znamená, že obsahují mnoho zdraví prospěšných sloučenin za málo kalorií.
Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a polyfenolů. Lidé, kteří konzumují velké množství ovoce a zeleniny, mají nižší riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu (4).
Shrnutí:
- Konzumace potravin tradičně zahrnutých do středomořské stravy může pomoci předcházet NAFLD snížením hlavních rizikových faktorů tohoto stavu včetně nadváhy a diabetu 2. typu.
Může středomořská strava zlepšit ztučnění jater?
Existuje také výzkum na podporu dodržování středomořské stravy pro ty, kteří mají ztučnělá játra.
V současné době neexistují žádné léky, které by se přímo zaměřovaly na snižování tuku v játrech, takže hlavním terapeutickým přístupem pro ztučnění jater způsobených alkoholem i nealkoholem je zaměřit se na životní styl (15).
Ztráta hmotnosti – dokonce i ztráta pouhých 5–10 % tělesné hmotnosti – je nejběžnějším způsobem, jak zlepšit výsledky ztučnění jater u lidí s nadváhou. Ale zdravé stravování, a to i při absenci hubnutí, může také prospět ztučnění jater (4).
Zejména středomořská strava zahrnuje potraviny, které dokážou zpomalit hromadění tuku v játrech a ve skutečnosti redukovat tuk zde uložený, což může zvrátit progresi onemocnění (1, 8).
Jedna studie porovnávající, jak tři typy středomořské stravy ovlivnily lidi s metabolickým syndromem, zjistila, že všechny tři byly spojeny se zlepšením symptomů, zatímco středomořská strava s nízkým glykemickým indexem se zdála přinést největší zlepšení (16).
A studie z roku 2021 zahrnující 294 lidí zjistila významné snížení jaterního tuku u těch, kteří dodržovali středomořskou dietu spojenou s cvičením (17).
Větší přínos byl pozorován u těch, kteří svou středomořskou stravu doplnili o další rostlinné polyfenoly z vlašských ořechů, zeleného čaje a okřehku (17).
Středomořská strava také zlepšuje citlivost těla na inzulín, podporuje řízení krevního cukru a zabraňuje hromadění tuku v játrech (18).
To je důležité, protože ti, kteří žijí se ztučnělými játry, mohou mít utlumenou odpověď na inzulín, hormon zodpovědný za přesun glukózy (nebo cukru) z krve do buněk, kde se má použít pro energii.
Tlumená reakce na inzulín, kromě vysoké hladiny cukru v krvi, znamená, že glukóza je transportována do jater k uskladnění – přebytečná glukóza v játrech se přeměňuje na tuk (18).
Studie z roku 2017 zjistila, že přesné dodržování středomořské stravy bylo spojeno se zlepšením inzulínové reakce u pacientů s NAFLD (5).
Shrnutí:
- Dodržování středomořské stravy může být bezpečným a účinným způsobem pro ty, kteří žijí se ztučnělými játry, jak zlepšit své zdraví. Zatímco většina výzkumu byla provedena u lidí s NAFLD, je to pravděpodobně stále vhodný způsob stravování pro ztučnění jater způsobených alkoholem.
Tipy pro dodržování středomořské diety pro ztučnění jater
Neexistují žádná přísná pravidla, pokud jde o dodržování středomořské stravy, protože je ovlivněna kuchyněmi různých zemí.
Mezi obecné zásady středomořské stravy patří důraz na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, luštěniny, ryby a olivový olej.
- Vyměňte rafinovaná zrna za celá zrna. Snažte se udržet zhruba polovinu vašich zrn vcelku. Celá zrna zahrnují potraviny jako oves, ječmen, pohanka, hnědá rýže a celozrnný chléb.
- Zařaďte dvě až tři porce tučných ryb týdně. Porce ryby je velká asi jako dlaň (100 až 120 gramů). Zaměřte se na ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, makrela a sardinky.
- Jezte denně alespoň pět porcí ovoce a zeleniny. Vyberte si možnosti, jako jsou rajčata, brokolice, okurky, květák, jablka, bobule a hrozny (19).
- Olivový olej používejte denně. Mějte po ruce láhev olivového oleje, kterou použijete na vaření nebo jako dresink na saláty.
- Omezte zpracované a červené maso. Středomořská strava má nízký obsah zpracovaného a červeného masa. Častá konzumace těchto potravin je spojena se srdečními chorobami, cukrovkou 2. typu a zvýšenou hladinou cholesterolu. Vyberte si průmyslově nezpracované červené maso, jako je hovězí, jehněčí nebo vepřové maso, které budete příležitostně jíst (4).
- Vyhýbejte se alkoholu. Zatímco středomořská strava obecně zahrnuje mírné množství červeného vína, lidé se ztučnělými játry by se měli vyhýbat konzumaci alkoholu.
- Omezte přidané cukry. Vysoký příjem přidaných cukrů, zejména ze stolního cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, je spojen se zvýšeným rizikem NAFLD a může zhoršit výsledky onemocnění (4, 20).
Shrnutí:
- Středomořská strava podporuje vysokou spotřebu rostlinných potravin, je bohatá na vlákninu a antioxidanty a omezuje přidané cukry a průmyslově zpracované maso.
Další intervence životního stylu při ztučnění jater
Středomořská strava není jediným životním stylem, který prospívá ztučnění jater.
- Ztráta hmotnosti: Ztráta hmotnosti kombinací diety a cvičení je nejvíce zavedenou léčbou ztukovatění jater u lidí s nadváhou. Zvažte spolupráci s odborníkem, abyste stanovili bezpečné množství, rychlost a metodu hubnutí. Pamatujte, že snížení hmotnosti o 5–10 % může být účinné (4).
- Cvičení: Fyzická aktivita může zlepšit citlivost na inzulín a snížit tvorbu tuku v játrech (21).
- DASH dieta: Dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) se ukázala jako prospěšná pro ztučnění jater. Tento způsob stravování může být pro některé lidi lepší volbou než středomořská strava, protože je přizpůsobivější zařadit různé potraviny napříč kulturami (22, 23).
Shrnutí:
- Dosažení nebo udržení zdravé hmotnosti, fyzická aktivita a konzumace rostlinné stravy s nízkým obsahem sodíku jsou prospěšné pro ztučnění jater a celkové zdraví.
Závěr
Dodržování středomořské stravy může být prospěšné při prevenci NAFLD a zlepšení nebo dokonce zvrácení závažnosti ztučnění jater. Může také pomoci s dalšími úzce souvisejícími chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a diabetes 2.
Účinek může být ještě výraznější, pokud je součástí nízkokalorické stravy fyzická aktivita.
Zatímco přímá korelace stravy ve vztahu k NAFLD je stále studována, může podporovat osoby s NAFLD nebo pomoci předcházet tomuto stavu.
Zvažte spolupráci s odborníkem, abyste zjistili, zda je středomořská strava pro vás to pravé – a pamatujte, že stravovací plán založený na zásadách středomořské stravy nemusí vylučovat potraviny, které jsou důležité pro vaši vlastní kulturu.
Silybin Phytosome® - silibinin s vysokou vstřebatelností - patentovaná novinka na ochranu a regeneraci jater
Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do určité míry metabolizují hormony, chemické léky a další látky. Játra také produkují enzymy, které podporují tento detoxikační proces.
Co do důležitosti, patří játra k nejdůležitějšímu orgánu, který se stará se o látkovou výměnu.
V roce 1968 izolovali němečtí vědci ze semen ostropestřce tři látky, mající ochranný vliv na játra: silibinin, silidianin a silikristin, z nichž klíčový je silibinin. Těmto látkám se souhrnně říká silymarin. Obsah silymarinu ve zralých semenech je 4 - 6%. Silymarin má na játra hned několik léčebných účinků. Váže se na receptory na membránách jaterních buněk, které propouštějí jedovaté látky, a tím zabraňuje jejich vniknutí do jaterní tkáně. Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy zodpovědnými za většinu poškození. Je výkonější v ochraně buněk před vysoce reaktivními molekulami než vitamíny C a E. Dále povzbuzuje obnovu poškozených buněk jater a posiluje imunitní systém.
Ostropestřec pro alkoholiky a obézní, po žloutence a otravě
Účinky silymarinu jsou tak výrazné, že se úspěšně používá dokonce i pro regeneraci silně poškozených jater u drogově závislých a léčených alkoholiků, nebo lidí s poškozenými játry následkem dlouhodobého užívání syntetických preparátů, po chemoterapii nebo otravách jedy nejrůznějšího druhu, i například po otravě houbami apod. Vhodné jsou i tam, kde k zanesení jater došlo buď v důsledku špatné výživy, nebo nadvýživy, tedy u lidí obézních. Zbavují naše tělo též například dnes tak běžných chemických přídatných látek z potravin, které našim játrům při vysokém množství nepopiratelně škodí.
Další příznivé účinky
U léčených rakovinou snižuje silymarin možnosti lékového poškození jater při chemoterapii a urychluje odstraňování toxických látek z těla. Silymarin také zklidňuje záněty a může zpomalovat množení kožních buněk při psoriáze (lupénce). Může být i prospěšný u emdometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti tím, že pomáhá zpracovat játrům ženský hormon estrogen. Zlepšuje odtok žluče.
Kombinace
Tato léčivka se v praxi kombinuje s jinými bylinami a živinami, například s pampeliškou, metioninem, cholinem a inozitolem. Tyto kombinace se nazývají lipotropní faktory nebo jaterní komplex. Lipotropní znamená schopnost metabolizovat tuky a bránit vytváření tukových zásob v játrech.
Silybin Phytosome® Power Complex
Vysoce vstřebatelná a výzkumy podložená forma výtažku z ostropestřce mariánského pro podporu jater. Jde o kombinací flavonoidového extraktu z ostropestřce mariánského – silibynu a fosfolipidů. Silybin je za normálních okolností ve vodě rozpustný flavonoid, který se díky fytosomální technologii zabuduje do fosfolipidové mřížky a vytváří tak komplex s fosfatidylcholinem. Díky tomu Silybin účiněji proniká do buněčných membrán jaterní tkáně. Fosfatidylcholin není v tomto případě pouze pasivním nosičem silibynu, ale přispívá též k regeneraci jater. Silybin Phytosome® je 5x účinnější než standardní extrakty z ostropestřce mariánského.
italský patent
á 90 kapslí
5násobná biologická využitelnost
Složení v 1 kapsli:
- 180 mg Silibyn Phytosome® Complex, patentovaná směs extraktu z ostropestřce mariánského a fosfatidylcholinu, vyrobeno v Itálii
- 370 mg inulin
Inulin je polysacharid, který se ve střevě chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, tak je inulin zdrojem energie pro symbiotické střevní baktérie - má prebiotický efekt.
Balení:
- 90 kapslí x 550 mg
- 100% čisté extrakty, neobsahuje plnidla ani konzervační látky
- HPMC rostlinné tobolky – vhodné pro vegetariány a vegany
Silybin® Phytosome® Power Complex je patentovaná forma silibininu navázaného na komplex fosfolipidů s klinicky prokázanou zvýšenou vstřebatelností a biologickou dostupnosti. Patentovana technologie Phytosome® do fosfolipidového přípravku zabuduje účinnou složku z ostropestřce mariánského. Obdobně funguje 1. novinka Kurkumin Phytosome®.
Technologie Phytosome®
Italská technologie Phytosome® je založena na biomimetickém konceptu.
Patentovaná technologie
- Silybin Phytosome® Power Complex obsahuje nejúčinější složku silymarinu – silibinin
- zvýšená vstřebatelnost a dostupnost o 500 % proti standardním extraktům z ostropestřce mariánského
Klinicky potvrzená účinnost
- preklinicky a klinicky zdokumentovaný bioaktivní silybinový přípravek
- celkem 5 publikovaných klinických studií
- fosfatidylcholin není jen pasivním nosičem, ale aktivně působí přímo na játra
Více:
Nízkokalorická středomořská dieta vám pomůže shodit břišní tuk a snížit zdravotní rizika
- Pixabay
Nový výzkum ukazuje, že konzumace nízkokalorické verze středomořské diety může lidem pomoci odbourat tělesný tuk a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- S přibývajícím věkem mají lidé tendenci přibírat břišní tuk a zároveň ztrácet svaly, přičemž tyto změny ve složení těla souvisejí s metabolickým syndromem.
- Středomořská strava se sníženým obsahem energie a zvýšená pohybová aktivita však mohou tento stav zmírnit.
- Strava středomořského typu klade důraz na rozmanitost zdravých celých potravin.
- Sledování velikosti porcí a omezení potravin s vyšší kalorickou hodnotou může pomoci při úbytku tuku.
S přibývajícím věkem jsme náchylnější k tomu, že se nám hluboko v břiše ukládá břišní tuk, známý také jako "viscerální tuk" (1).
Je také známo, že s přibývajícím věkem máme tendenci ztrácet svalovou hmotu (2).
Podle autorů nové studie, která byla publikována 18. října 2023 v časopise JAMA Network Open, jsou tyto změny ve složení těla spojeny s řadou zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu (3).
Uvádějí však, že kombinace středomořské diety se sníženým obsahem energie a fyzické aktivity tyto účinky zřejmě zmírňuje.
Studie zjistila, že dospělí středního věku a starší lidé s nadváhou nebo obezitou a metabolickým syndromem v průběhu studie ztratili viscerální tuk a vykázali větší snížení procenta celkového tuku.
Středomořská strava a aktivita ovlivňují složení těla
Studie Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus), která stále probíhá, je randomizovaná klinická studie, jejímž cílem je ověřit, jak se středomořská strava osvědčuje v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Španělská studie zahrnuje ženy a muže středního a vyššího věku, kteří jsou zařazeni do kategorie osob s nadváhou nebo obezitou a zároveň trpí metabolickým syndromem, což je soubor příznaků zahrnující obezitu, vysoký krevní tlak, vysokou hladinu triglyceridů v krvi, nízkou hladinu HDL cholesterolu a inzulinovou rezistenci.
Současná zpráva se zabývá podskupinou účastníků studie zahrnující 1 521 osob, u nichž bylo ve třech bodech studie stanoveno složení těla pomocí dvouenergetické rentgenové absorpciometrie (DXA).
Tyto osoby byly náhodně zařazeny do jedné ze dvou skupin.
Intervenční skupina konzumovala středomořskou dietu se sníženým obsahem energie, která omezila jejich kalorický příjem o 30 %. Zároveň zvýšili svou fyzickou aktivitu.
Kontrolní skupina jedla rovněž středomořskou stravu, ale bez omezení množství. Nezvýšila se ani jejich pohybová aktivita.
Po analýze údajů vědci zjistili "klinicky významné" změny ve složení těla u osob, které jedly méně kalorií a byly aktivnější.
U těchto osob došlo při sledování častěji ke zlepšení celkové tukové hmoty, celkové svalové hmoty a viscerálního tuku o 5 % a více, zejména po jednom roce.
Tým vědců dospěl k závěru, že středomořská strava se sníženým obsahem energie v kombinaci se zvýšenou fyzickou aktivitou zřejmě potlačuje některé změny tělesného složení, které se projevují stárnutím.
Co si o výsledcích studie myslí odborníci na zdraví
Dr. David Seres, profesor medicíny na Institutu lidské výživy při Columbia University Medical Center, který se na studii nepodílel, uvedl: "Výsledky studie nejsou až tak překvapivé a posilují skutečnost, že strukturovaný program stravy se sníženým obsahem kalorií a pohybové aktivity zřejmě funguje při hubnutí lépe než příležitostné poradenství."
Poznamenal však, že studie má několik problémů:
- "Důležité je, že způsob, jakým analyzovali výsledky, byl takzvaný post hoc, což znamená, že se rozhodli, co je důležité, až poté".
- "To znamená, že se vystavují riziku zkreslení. Je to méně vědecky přísné."
Institut pro rozvoj terapie ALS navrhuje, že je důležité opakovat výsledky post hoc analýz v nových studiích, aby se potvrdily (4).
Autoři sice tento potenciální problém výslovně nepřiznávají, ale upozorňují, že je nutné následné sledování, aby se potvrdilo, jak bude zdraví lidí ovlivněno v dlouhodobém horizontu.
Co je středomořská dieta se sníženým obsahem energie?
Registrovaná dietoložka Avery Zenkerová uvedla, že středomořská strava se sníženým obsahem energie je jednoduše strava, která má méně kalorií než typická středomořská strava.
"Kalorie jsou měřítkem energie, takže strava se sníženým obsahem energie je strava se sníženým obsahem kalorií. Nejčastějším důvodem pro záměrně sníženou kalorickou dietu je snížení hmotnosti."
Středomořská strava je styl stravování známý svými zdravotními přínosy. Bylo prokázáno, že snižuje riziko srdečních onemocnění i cukrovky.
Není to přísná dieta, ale spíše životní styl, která se skládá z různých druhů zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných obilovin, olivového oleje, ryb, ořechů, semen, bylinek a koření.
Jak si můžete osvojit středomořskou dietu pro odbourávání tuků
Lidé, kteří tento způsob stravování vyznávají, mohou snížit jeho kalorickou hodnotu tím, že sníží velikost porcí, budou konzumovat méně potravin s vyšším obsahem kalorií, jako je například olej, a omezí příjem rafinovaného cukru.
Důležité je také jíst vyváženou stravu obsahující zeleninu, ovoce, bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.
Kromě toho se doporučuje zaměřit se na celozrnné potraviny. Minimálně průmyslově zpracované potraviny obvykle nejsou problém, ale doporučuje se omezit průmyslově zpracované nebo ultra zpracované potraviny.
Například volte častěji celé ovoce než ovocné šťávy a celé obiloviny častěji než rafinované obiloviny.
V souvislosti s tím doporučuje jíst hodně vlákniny, protože nám může pomoci cítit se spokojení při zvýšeném příjmu kalorií. Vláknina se nachází ve většině rostlinných potravin středomořské stravy, včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a ořechů a semen.
Přidávání méně kalorických potravin bohatých na živiny může pomoci snížit celkový počet kalorií tím, že nahradí potraviny s vyšším obsahem kalorií. Mají také vysoký obsah vlákniny a vody, což může přispět k pocitu nasycení.
Abyste si pomohli udržet nízký příjem kalorií, je dobré praktikovat kontrolu porcí, zejména u potravin s vyšším obsahem kalorií, jako jsou ořechy, semínka a olivový olej.
Při výběru těchto potravin vám může pomoci měření pomocí objemu nebo měření podle hmotnosti.
Podle Avery Zenkerové je také užitečné praktikovat vědomé stravování, abyste se naladili na signály hladu a sytosti.
Aby byla jídla chutná, doporučuje se používat bylinky a koření ve velkém množství. Bylinky a koření dodávají jídlu chuť a zároveň živiny, jako jsou antioxidanty, a zanedbatelné množství kalorií.
Dále se doporučuje pít během dne vetší množství vody, protože někdy si naše tělo plete žízeň s hladem. Voda nám také může pomoci cítit se sytí, protože zabírá místo v žaludku.
Avery Zenkerová doporučuje se připravit na neúspěchy. Mít záložní plán pro případ, že hubnutí neprobíhá podle ideálního plánu, je skvělý způsob, jak si zachovat sebedůvěru a zůstat konzistentní.
Závěr
S přibývajícím věkem se nezřídka stává, že se v oblasti středu těla zakulacujeme a zároveň ztrácíme svalovou hmotu.
Tyto změny ve složení těla jsou však spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Nová studie zjistila, že středomořská strava se sníženým obsahem energie v kombinaci se zvýšenou fyzickou aktivitou může pomoci tyto změny související s věkem zmírnit.
Středomořská strava je životní styl, který klade důraz na konzumaci zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, olivového oleje, ryb, ořechů, semen, bylinek a koření.
Tuto dietu lze přizpůsobit pro odbourávání tuků snížením velikosti porcí a konzumací menšího množství potravin s vyšším obsahem kalorií a chudých na živiny.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života