Pití čaje z kombuchy může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu
Barbora Nová
Každodenní pití čaje z kombuchy může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu. Vyplývá to z nové studie zveřejněné 1. srpna 2023 v časopise Frontiers in Nutrition (1).
Vědci z Georgetown University's School of Health the University of Nebraska-Lincoln a MedStar Health uvádějí, že čtyřtýdenní pití fermentovaného čaje z kombuchy je spojeno s nižší hladinou cukru v krvi (nalačno) u lidí s diabetem 2. typu.
V tiskové zprávě uvádějí, že tato zjištění naznačují, že je třeba provést rozsáhlejší studie, které by potvrdily potenciální přínos pití čake z kombuchy ke snížení hladiny cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu (2).
Co výsledky této studie ukazují o souvislosti mezi čajem z kombuchy a regulací hladiny cukru v krvi?
"Tato průlomová studie přináší první důkazy o potenciálu kombuchy snižovat hladinu cukru v krvi u osob s diabetem 2. typu, nicméně k potvrzení těchto výsledků a navázání na ně je nutný další výzkum," uvedla Kelsey Costa, MS, RDN, dietoložka zastupující Národní koalici pro zdravotní péči (NCHC).
"Myslím, že výsledky studie ukazují výrazné zlepšení hladin cukru v krvi nalačno u osob s diabetem 2. typu," říká Amy Kimb, RDN, CDCES, dietoložka, certifikovaná specialistka na péči a edukaci diabetiků a mediální zástupkyně Akademie. erlainová
Vědci se zabývali účinky, které mělo pití šálku čaje z kombuchy denně po dobu čtyř týdnů na hladinu cukru v krvi. Údaje prokázaly, že kombucha (čaj) snížila průměrnou hladinu glukózy v krvi nalačno ze 164 na 116 miligramů na decilitr, zatímco rozdíl po čtyřech týdnech s placebem nebyl statisticky významný.
Americká diabetologická asociace doporučuje, aby se hladina cukru v krvi před jídlem pohybovala mezi 80 a 130 miligramy na decilitr (3).
Studie se zúčastnilo celkem 12 osob a jednalo se o zkříženou studii, takže každá skupina dostávala po dobu čtyř týdnů jak placebo, tak čaj z kombuchy, a to vše za současného sledování hladiny. Autoři studie uvádějí, že mezi jednotlivými pokusy byla dvouměsíční pauza, aby se "vyplavily" případné biologické účinky nápojů.
Co je třeba vědět o prospěšnosti kvasinek a bakterií pro zdraví
Kelse Costa uvedla, že ačkoli tato pilotní studie byla malého rozsahu, její výsledky jsou slibné a odpovídají vědeckým poznatkům o funkčních vlastnostech a potenciálu složek kombuchy při snižování hladiny cukru v krvi.
Vědci zjistili, že kombucha se skládá především ze tří klíčových složek:
- bakterie mléčného kvašení
- bakterie kyseliny octové
- kvasinky známé jako Dekkera
Některé druhy bakterií mléčného kvašení mají funkční vlastnosti, které pomáhají snižovat hladinu glukózy v krvi nalačno tím, že zabraňují vstřebávání glukózy v krvi po jídle ze střev (4).
Bylo také prokázáno, že kyselina octová, hlavní složka octa, zpomaluje vyprazdňování žaludku a snižuje hladinu glukózy nalačno u lidí s diabetem 2. typu. Toto zpožděné vstřebávání sacharidů umožňuje pozvolnější nárůst hladiny cukru v krvi po jídle.
Kvasinky Dekkera, ačkoli jsou studovány méně podrobně, pravděpodobně přispívají k příznivým účinkům kombuchy na metabolismus glukózy prostřednictvím fermentace a vedlejších produktů.
Obě odbornice upozorňují, že kombucha je obvykle nepasterizovaný výrobek a bakterie a kvasinky v ní obsažené ji mohou za určitých okolností činit nevhodnou pro těhotné ženy a osoby s oslabeným imunitním systémem.
Jak mohou probiotika a antioxidanty obsažené v čaji z kombuchy ovlivnit zdraví
Kombucha nabízí řadu zdravotních výhod, které z ní činí prospěšný doplněk stravy, zejména pro ty, kteří se snaží zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
Jednou z předpokládaných výhod kombuchy je, že čaj z kombuchy obsahuje probiotika. I když zatím neexistují důkazy, které by probiotické účinky kombuchy prokazovaly, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které by zase mohly mít probiotickou funkci."
Přehled výzkumu naznačuje, že probiotika mohou hrát roli v (5):
- snížení hladiny glukózy v krvi nalačno
- zlepšení lipidů a krevního tlaku (snížení těchto kardiovaskulárních rizikových faktorů u lidí s diabetem 2. typu).
- regulaci hladiny glukózy v krvi, protože pomáhá snižovat inzulinovou rezistenci
Kromě probiotik obsahuje kombucha také polyfenoly neboli antioxidanty, které mohou pomáhat chránit před různými nemocemi.
Čaj z kombuchy je také bohatým zdrojem antioxidantů zvaných flavonoidy, zejména ta, který se vyrábí ze zelených a červených druhů čaje.
Zařazení čaje z kombuchy do běžného jídelníčku může také pomoci podpořit antioxidační reakci organismu, což je důležité zejména v období zvýšeného psychického a fyzického stresu.
Jaký čaj z kombuchy je nejlepší pro snížení hladiny cukru v krvi?
Je důležité si uvědomit, že ne všechny čaje z kombuchy jsou vytvořeny stejným způsobem.
Kombuchu použitou ve studii vyrobila a darovala společnost Craft Kombucha, komerční výrobce z oblasti Washingtonu, DC. Byla přejmenována na Brindle Boxer Kombucha. Žádný z autorů studie nemá se společností Craft Kombucha žádné finanční vazby.
"Různé studie různých značek čaje z kombuchy od různých výrobců odhalují mírně odlišné mikrobiální směsi a množství," uvedl doktor Robert Hutkins z University of Nebraska-Lincoln a hlavní autor studie. "Hlavní bakterie a kvasinky jsou však vysoce reprodukovatelné a pravděpodobně funkčně podobné mezi jednotlivými značkami a šaržemi, což bylo pro naši studii uklidňující."
Amy Kimberlainová k tomu uvedla, že vzhledem k tomu, že existuje mnoho různých značek nebo výrobců čaje z kombuchy, bylo by důležité konkrétněji prozkoumat, zda tyto výhody byly pozorovány u kombuchy ze zeleného čaje oproti kombuchě z černého čaje, spolu s množstvím přidaného cukru (protože ten se používá k fermentaci čaje, ale přesto by mohl hrát roli v hladině cukru v krvi, pokud je k výrobě kombuchy použito nadměrné množství cukru anebo šťávy).
Proto je nejlepší vybírat čaj z kombuchy v tmavých lahvích, protože blokují světlo a světlo může poškodit prospěšné sloučeniny v čaji z kombuchy.
A přestože je výroba kombuchy doma technicky možná, Kelsey Costa doporučuje, aby pro zabránění kontaminace byla zásadní správná sanitace a používání ingrediencí.
Pozor, některé čaje z kombuchy mohou obsahovat přidané cukry
Při výběru čaje z kombuchy čtěte etiketu a volte varianty s nižším obsahem cukru a kalorií.
Je důležité věnovat pozornost přidanému cukru, protože některé značky mají více přidaného cukru než jiné a bylo prokázáno, že přidaný cukr přispívá k obezitě, ztučnění jater, srdečním chorobám a zvyšuje hladinu cukru v krvi (6).
Podle American Heart Association je maximální množství přidaného cukru, které lze denně zkonzumovat, 36 gramů (9 čajových lžiček) pro muže a 25 gramů (6 čajových lžiček) pro ženy (7).
Závěr
Nová malá studie ukazuje, že každodenní pití čaje z kombuchy může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí, kteří žijí s cukrovkou 2. typu.
Po vypití šálku čaje z kombuchy denně po dobu čtyř týdnů se průměrná hladina glukózy v krvi nalačno u účastníků studie snížila ze 164 na 116 miligramů na decilitr.
Předchozí výzkumy potvrzují, že pití čaje z kombuchy může mít pro lidi žijící s cukrovkou 2. typu další zdravotní přínosy, včetně snížení kardiovaskulárních rizik a inzulinové rezistence.
KOMBUCHA NÁSADA
KOMBUCHA EXTRAKT 30:1
Kombucha - dárek přírody
Běžně se můžeme dočíst, že kombuchová kultura je houba, ale není tomu tak. Jedná se totiž o symbiózu několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií. Každá kultura má zákonitě trochu jiné složení, které se mění s podmínkami v jakých je pěstována. Kolonii jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Životnost kombuchové kultury je zpravidla maximálně půl roku.
Kombucha, jejíž původ je pravděpodobně v Kargasoku, kde žije mnoho dlouhověkých lidí se k nám dostala z Japonska již před první světovou válkou. Již tehdy byly kolem jejích léčivých účinků prováděny rozsáhlé výzkumy. Během druhé světové války kultura kombuchy u nás zanikla a objevila se opět díky snahám o renezanci přírodních léčiv.
V příručkách se nachází ještě mnoho dalších názvů této kultury. Střízlivě zní "čajová houba", která je používána v dálně východních zemích od Ruska po Japonsko po staletí, jako pravý přírodní všelék. Každopádně kombucha představuje prostředek, který zlepšuje stav trpících a působí jako ochranný prostředek proti různým nemocem a proti ztrátě vitality. Aromatický nápoj připravený z kombuchy většinou z černého čaje obsahuje ve svém hotovém stavu po několikadenním kvašení celou řadu velmi cenných biologických látek.
Výhodou u všech terapií s kombuchou je, že její užívání nemá žádné vedlejší účinky, které by ve vlastním slova smyslu biologicky působily.
Jak dalece jde o biologické účinky ukazují bioelektronická vyšetření s kombuchou, které provedl doktor a biolog Wiesner. Také biofyzik Popp už dříve ukázal, že zdravé buňky vykazují určité biofotonové záření. Zmíněný lékař a biolog pak také při svých vyšetřeních stanovil, že mnohé léčivé rostliny a houby vykazují stejné záření jako zdravé lidské buňky. Bioelektronické testy u těchto vyšetření prokázaly, ža podávání produktů z kombuchy vede k okamžitému zlepšení regulační schopnosti celého organismu. Tyto výsledky také potvrzují, že se účinnost kombuchy opírá o více než pouhé biochemické procesy. Při těchto procesech mohou být pomocí testů zjištěny zajímavé výsledky vyšetřením krve u pacientů s rakovinou. Jedná se o elektronické biorezonanční testy. Při nich se ukázalo, že při testování biologických terapeutik s přidáním preparátů z kombuchy bylo zaregistrováno nápadné zesílení účinků na vyvolané terapeutikum. Také u lidí, kteří byli po jaderné havárii v Černobylu ozářeni se po podání kombuchového nápoje dostavilo snížení měřených hodnot ozáření.
Léčivá síla kombuchy
Dr. Rudolf Sklenář se zasloužil o rozvoj účinné biologické rakovinné terapie, při které kombucha hraje podstatnou roli. Denní lékařská praxe a jeho intenzivní bádání po mnoho let pomohly dr. Sklenářovi získat bohaté praktické poznatky a výsledky ohledně tohoto přírodního léčivého prostředku.
První veřejnou zmínku o svých lékařských poznatcích přinesl ohledně "čajové houby" již v roce 1964. "Houba" je nejen cenným biologickým terapeutikem při rakovinových onemocněních, ale má léčivé účinky také u jiných onemocněních látkové výměny.
Lékař, Dr.Rudolf Sklenar z Lichtenštejnska z Oberhessenu napsal v roce 1964 v periodiku "Experiental Healing Science" o své metodě diagnostiky a o léčebných úspěších: "Vynikající přírodní léčivý prostředek je houbový nápoj nazývaný kombucha, který se ze všech pohledů chová jako detoxikační látka a který rozkládá mikroorganismy právě tak jako cholesterol." Dr. Sklenar vyvinul biologickou metodu léčení rakoviny ve které kombucha, právě tak jako jiné biologické léky jako např. Coli-preparát, zabírají důležité místo při zklidnění žaludeční flóry.
V malé 8 stránkové publikaci nazvané "Diagnóza rakoviny založená na krvi a její léčení, před rakovinném stavu a na jiných metabolických nemocích pomocí kombuchy a Coli-preparátu", Dr. Sklenar píše, že vitamíny, kyselina mléčná a kyselina glukoronová mají velmi kladný vliv. "Tyto látky ničí zdraví škodlivé mikroorganismy (viry, bakterie, houby) a rozkládají je na méně škodlivé látky (kyselinu močovou, cholesterol apod.)". Působení kombuchy lze nazvat jako "vynikající detoxikační látka mající kladný dopad na organismus". Kombucha má navíc "pozoruhodný posilňující vliv na systém žláz a podporuje metabolismus."
Dr. Sklenar napsal, že byl schopen pomocí houbového čaje úspěšně léčit: dnu, revma, arteriosklerózu, artritidu, zácpu, impotenci, celkové vyčerpání, obezitu, furunkolozu, ledvinové kameny, cholesterol, rakovinu, zvláště v jejím ranném stádiu, apod.
Kombucha - hodnotný dárek přírody
Nápoj je získáván kontrolovaným kvasným procesem. Podle staré tradice jsou kultury houby přidávany do čajového nálevu a pomocí cukru přivedeny ke kvašení. Kombucha však nekvasí do lihového stavu, ale při kvašení vylučuje do nápoje řadu cenných vitamínů a různé aminokyseliny a párové kyseliny. U těchto kultur se jedná o symbiozu Saccharomyces lidwigii a Saccharomyces apiculatur, Bacterium xylium, Bacterium sylinoides, Bakterium glukonicum, Schizosacharomyces pombe, Acetobacter ketogenum, Torula-druhy, Pichia fermontas pombe, mimo jiných kvasnic. Tyto prvky vyrábějí prostřednictvím kvašení četné rozličné produkty látkové výměny, které přecházejí do nápoje. Mezi nimi jde především o gluconovou, glucurunovou kyselinu, mléčnou kyselinu, kyselinu octovou, stopy kyseliny vinné, dále organické kyseliny, fermenty a některé důležité vitamíny. Kyselina uhličitá dává nápoji jeho osvěžující charakter a je proto lidmi popisován jako pravý "hasič žízně". aromatické látky, které vznikají látkovou výměnou, vytvářejí tak typické aróma kombuchového nápoje. Tímto způsobem zůstává kvasící proces čistý a průhledný. Nápoj nepotřebuje žádné přídavné látky a ve svém přírodním stavu zůstává svým mnohostranným účinkem a léčivou sílou nenapodobitelným kompositem pro lidstvo.
Rozvojem chemie a moderní výrobou léčiv byla postižena kombucha stejným osudem jako náš heřmánek, třezalka, bezinky a jiné léčivé bylinky. V poslední době, kdy se lékařská praxe začíná opět zajímat o přírodní léčiva, dochází k renezanci i léčebných procedur kombuchou.
Kombucha - přírodní síly, které se nechají pít
Z obsažených látek je třeba se zvláště zmínit o kyselině glucuronové, která působí jako výtečná látka na odstranění jedů z organismu. Pomáhá proto také tělu zbavit se nikotinových zplodin z kouření a i při paralizaci neblahého vlivu životního prostředí na lidský organismus. Je proto pro lidské tělo tak důležitá, že jako párová kyselina je nápomocna spojení produktů látkové výměny, jakož i tělu cizích substancí (léky a jedy) a tak přispívá k odjedování. Kromě toho je ve vázané formě stavebním prvkem, tak významných polysacharidů jako hyalurunové kyseliny - hlavní substance tkání - oddaluje projevy stárnutí, chondroitinsulfátů - hlavní substance chrupavek, mukoitinsulfátů - stavební prvek žaludeční sliznice a sklivce v oku a heparidů. Proto kombucha příznivě ovlivňuje též onemocnění kostí, kůže, zlepšuje vidění, brzdí kornatění cév, odstraňuje nervozitu a výrazně posiluje celý žlázový systém organismu a výměny látkové.
Dále se v nápoji nachází kyselina mléčná a proto vykazuje silné brzdící účinky proti řadě baktérií, především proti střevním. Kombucha má tudíž i antibiotické vlastnosti. Pozoruhodné jsou výsledky výzkumu tří francouzských imunologů M.J.Bastide, M.Bastide a H.Hadibi, kterým se podařilo stimulovat imunologické síly proti infekčním nemocem prostřednoctvím kvasících zárodků Pichia enzymů.
Nemoci, které byly kombuchou úspěšně léčeny
Kombucha sestává z bílé asi 5 mm silné elastické hmoty - lesknoucí se membrány houbového pletiva, baktérií a kvasinek. Tato "houba" vytváří 25% glucoronové kyseliny, jejímž působením se vysvětluje odstraňování škodlivin z těla. Dochází ke zničení mikroorganismů a rozpouštění škvarků. Je výborným prostředkem pro lidi, kteří mají problémy s látkovou výměnou. Úspěšně byla použita při léčení rakoviny, především jejích předstádií, dně, artritis, reumatu, arterosklerózy, impotenci, otylosti, ledvinových zánětech a zánětech močových cest, hemeroidech, chronických zácpách, blíže nespecikovaných výtocích, poinfarktových stavech, chronických onemocnění jater, žlučníku, akné, různých ekzémů a řadě dalších zejména zánětlivých onemocnění.
Nasazení terapie při rakovině
Z biologie je známo, že nízké baktérie, žijící v alkalickém prostředí a formy hub všech druhů žijících v kyselém prostředí se při svém vývoji navzájem poškozují a brání růstu. Záleží proto na prostředí uvnitř orgnaismu. Stejně jako mnoho ostatních lékařů i dr.Sklenář pozoroval, že každému chronickému onemocnění v jeho konečné formě, tak i rakovině, předchází všeobecné onemocnění organismu, jehož výsledkem je v prvé řadě onemocnění látkové výměny. Pokračující otrava a vytváření zbytků v těle vytvoří potom prostředí pro rozvoj původce choroby. Jak známo každý nemocný rakovinou má nemocná střeva. Alternativní medicína již dávno preferuje větu "Smrt sedí ve střevech" - zde se má tvořit 60% imunity. Rakovina se proto nechá účinně ovivnit přes střevní baktérie. Fiziologické kořeny baktérií nejsou původci, ale naopak důležitými funkčními nositeli látkové výměny a obrannými předchůdci imunosystému. Tak mohl být také prokázán antikarcinogenní vitamín K2. Zde byly také objeveny dvě skupiny enzymů. Jeden enzym byl zcela neúčinný, druhý se proti tomu prosazoval neobyčejně silnou účinností. Tento vykazoval jednu z nejsilnějších protinádorových aktivit, které byly pozorovány.
U rakoviny houba proti houbě
K životu nutné sanaci střev u nemocných rakovinou prostřednictvím colipreparátů přistupuje radikální terapeutický účinek "houby" kombuchy. Německý lékař dr.Kohler docílil překvapivých účinků s glucuronovou kyselinou, která je obsažena v nápoji z kombuchy - u klinicky již odepsaných pacientů s rakovinou. Zveřejnil o tom článek v časopise "Lékařská praxe" č. 24/81.
Výsledky poznatků dr.Kohlera byly v časopise formulovány takto:
- žádné další metastázy
- zastavení poklesu váhy, dokonce mírné přibrání na váze
- zlepšení celkového stavu
- žádné upoutání a lůžko
- zvýšený zájem pacientů o okolní dění
- omezená spotřeba tišících prostředků
- potlačení dráždění ke kašli
Celou houbu, nejen některé z jejích látek nasazoval i dr.Sklenář k nápojům a preparátům jako protirakovinnou terapii u lidí. Tato terapie zahrnovala i prevenci.
Výroba kombuchového nápoje
Když jsem si rozmnožili zárodek houby tak, že již můžeme používat třílitrové nádoby, uvaříme obvyklým způsobem čaj a po schlazení asi na 37°C jej nalijeme do kameninové nebo skleněné nádoby. Přidáme asi 2 dcl hotového kombuchového nápoje a nakonec vložíme opláchnutou houbu. Do nádoby nedáme více než 2 litry čaje. Nemusíme také již dávat tolik cukru, jako když jsme houbu množili. Nejvhodnější je 8,5 dkg cukru na litr čaje. Čím více dáme cukru, tím je nápoj kyselejší.
Někteří lidé, kteří nesnášejí běžný černý čaj, mohou použít čaj bylinkový, nebo slabý odvar černé kávy. Nevhodný je zelený čaj nebo uměle aromatizovaný. Houbu můžeme použít opakovaně 3-4x, protože starší houba tmavne, ale hlavně nápoj z ní vyrobený již není tak chutný, postrádá charakteristickou vůni a perlivost. Stará houba je náchylnější k plesnivění. K běžnému užívání nápoje jednou osobou, postačí vyrábět jej ve třech sklenicích. Proto si necháme pouze tři nově vzniklé houby, ostatních se zbavujeme. Houbu nelze skladovat.
Co se týče množství vypitého nápoje za den, doporučuje se 1/3 - 2/3 litru, a to nejlépe po 1-2 dl ráno na lačno, před či po obědě a nějakou dobu před spaním (ráno organismus potřebné látky dobře vstřebá a v poledne a večer organické kyseliny pomohou při trávení). Samozřejmě je možné vypít denně i větší množství nápoje, zvláště při horším zdravotním stavu. Vždy však mějte na paměti, že všeho se má užívat s mírou. Aby bylo dosaženo blahodárného účinku na zdraví, je třeba užívat nápoj dlouhodobě. Někdy se pozitivní účinky dostaví po krátké době, jindy až po několika měsících či dokonce po roce, záleží na druhu onemocnění a organismu toho kterého člověka.
Cukr nelze nahradit umělým sladidlem. Proto pro silné diabetiky není kombuchový nápoj vhodný. Diabetik musí počítat s tím, že když vypije 2 dcl kombuchového nápoje, je to totéž jako by zkonzumoval 1,7 dkg cukru a podle toho musí upravit svůj jídelníček. Pro diabetiky je proto vhodnější nechat kombuchový nápoj místo 10 dnů kvasit 3 - 4 týdny. Takto získaný nápoj je však hodně kyselý a nedá se pít, proto se užívá po 2 - 3 lžících ve sklenici vody. V každém případě je nutné se radit s ošetřujícím lékařem.
Nejčastější příčiny plesnivění houby
Několik dnů po založení kombuchového nápoje se počne na hladině čaje tvořit tenký šedý škraloupek. Není to plíseň - je to nově se tvořící houba. Plíseň na houbě je vždy zelená a po plísni výrazně páchne. Nikdy se nesnažíme houbu omývat a houbu znovu používat. Není-li houba v zakouřeném prostředí, může být příčina plesnivění nízká teplota prostředí. Bývá to po nikotínu nejčastější důvod. Nápoj vzniká kvasným procesem a proto potřebuje bezpodmínečně i teplo. Teplota nesmí klesnout pod 22°C. Nejvhodnější teplota je 26 - 36 °C.
Další příčinou špatného kvašení a následně plesnivění může být i příliš chlórovaná voda. V takovém případě vodu převaříme a necháme 24 hodin odstát, než z ní připravíme čaj pro kombuchový nápoj.
Nabídka kombuchy
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života