10 nejlepších druhů ovoce na hubnutí
- Pixabay
Barbora Nová
Mnoho druhů ovoce má nízký obsah kalorií, ale zároveň je bohaté na vlákninu, která může být prospěšná při hubnutí. Navíc bylo prokázáno, že některé druhy ovoce zvyšují pocit sytosti a snižují hlad nebo chuť k jídlu, včetně jablek, bobulí a melounů.
Ovoce je v přírodě hotová svačina plná vitamínů, vlákniny a dalších živin, které podporují zdravou výživu.
Ovoce má také obecně nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což vám může pomoci zhubnout.
Konzumace ovoce je totiž spojena s nižší tělesnou hmotností a nižším rizikem cukrovky, vysokého krevního tlaku, rakoviny a srdečních onemocnění (1, 2, 3).
Následuje 10 nejlepších druhů ovoce, které můžete jíst při hubnutí.
1. Grapefruit
Grapefruit je kříženec pomela a pomeranče a bývá spojován s dietou a hubnutím.
Půlka grapefruitu, tedy 120 gramů obsahuje jen 37 kalorií, ale poskytuje 51 % referenční hodnoty příjmu (RHP) vitaminu C. Červené odrůdy poskytují také malé množství vitaminu A (4).
Navíc má grapefruit nízký glykemický index (GI), což znamená, že uvolňuje cukr do krve pomaleji. Strava s nízkým glykemickým indexem může napomáhat hubnutí a udržení hmotnosti (5, 6, 7).
Nedávný přehled zjistil, že konzumace grapefruitů snižuje množství tělesného tuku, obvod pasu a krevní tlak ve srovnání s kontrolními skupinami (8).
Grapefruit má navíc vysoký obsah naringeninu, což je druh flavonoidu s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, který může chránit před cukrovkou a srdečními chorobami (9, 10, 11).
Grapefruit lze jíst samostatně, ale je také skvělým doplňkem salátů a dalších pokrmů.
Shrnutí:
- Grapefruit má velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitaminu C. Může být zdravou svačinkou před hlavními jídly, která pomůže snížit celkový příjem potravy.
2. Jablka
Jablka mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny - 116 kalorií a 5,4 g vlákniny na jeden velký plod (220 g) (12).
Bylo také zjištěno, že podporují hubnutí.
V jedné studii z roku 2008 dostávaly ženy po dobu 10 týdnů denně tři jablka, tři hrušky nebo tři ovesné sušenky - se stejnou kalorickou hodnotou. Skupina s jablky zhubla 0,93 kilogramu, skupina s hruškami 0,84 kg, zatímco hmotnost skupiny s ovesnými sušenkami se nezměnila (13).
Pozorovací studie v rámci několika čtyřletých časových intervalů od roku 1986 do roku 2010 na 124 086 osobách navíc zjistila, že lidé, kteří jedli jeno jablko denně, zhubli v průměru o 0,56 kg (14).
Výzkumy ukazují, že jablka je pro snížení hladu a chuti k jídlu nejlepší jíst celá - nikoliv odšťavněná (15, 16).
Dvě starší studie však uvádějí, že jablečný džus snižuje množství tělesného tuku ve srovnání s kontrolním nápojem se stejným počtem kalorií. Jablečný polyfenolový extrakt - vyrobený z jedné z přírodních sloučenin tohoto ovoce - je také spojován se zlepšením hladiny HDL (dobrého) cholesterolu a snížením zánětů (17, 18, 19).
Jablka si můžete vychutnat vařená nebo syrová na řadu způsobů. Zkuste je přidat do teplých i studených cereálií, jogurtů, dušených pokrmů a salátů nebo je upečte samotná.
Shrnutí:
- Jablka mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou velmi sytá. Studie potvrzují, že mohou podporovat hubnutí.
3. Bobuloviny
Bobule jsou nízkokalorické zdroje živin.
Například jeden šálek (120 g) malin obsahuje pouze 64 kalorií, ale dodává 36 % RHP vitaminu C a manganu a 12 % vitaminu K (20).
Jeden šálek (150 g) jahod obsahuje méně než 50 kalorií a poskytuje 3 g vlákniny, stejně jako 99 % RHP pro vitamin C a 26 % pro mangan (21).
Bylo také prokázáno, že bobule jsou sytící. Jedna malá studie zjistila, že lidé, kteří dostali 65kalorickou svačinu z bobulí, snědli při následujícím jídle méně jídla než ti, kteří dostali sladkosti se stejným počtem kalorií (22).
Konzumace bobulovitých plodů navíc může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu, snižovat krevní tlak a tlumit záněty, což může být užitečné zejména pro lidi s nadváhou (23, 24).
Čerstvé i mražené bobulovité ovoce lze přidat do cereálií nebo jogurtu k snídani, rozmixovat do zdravého smoothie, přimíchat do pečiva nebo zamíchat do salátu.
Shrnutí:
- Bobulovité ovoce má nízký obsah kalorií a obsahuje mnoho důležitých vitaminů. Mohou mít také pozitivní účinky na hladinu cholesterolu, krevní tlak a záněty.
4. Peckovité ovoce
Peckaté ovoce je skupina sezónního ovoce s masitým povrchem a peckou uvnitř. Patří mezi ně broskve, nektarinky, švestky, třešně a meruňky.
Toto ovoce má nízký glykemický index, nízký obsah kalorií a je bohaté na živiny, jako jsou vitaminy C a A, díky čemuž je vhodné pro lidi, kteří se snaží zhubnout (5).
Například jedna střední broskev (150 g) obsahuje 58 kalorií, zatímco 1 šálek (140 g) třešní poskytuje 87 kalorií a dvě malé švestky (130 g) nebo čtyři meruňky (140 g) mají méně než 70 kalorií (25, 26, 27, 28).
Ve srovnání s balenými svačinami, jako jsou chipsy nebo sušenky, jsou peckoviny výživnější a sytější variantou.
Peckoviny lze jíst čerstvé, nakrájené do ovocných salátů, přimíchané do vydatné kaše, nebo dokonce grilované či přidané do slaných pokrmů, jako je dušené maso.
Shrnutí:
- Peckovité ovoce, jako jsou broskve, nektarinky a švestky, představuje nízkokalorickou sezónní svačinu. Jsou dobrou alternativou k chipsům, sušenkám nebo jiným baleným potravinám.
5. Rebarbora
Rebarbora je ve skutečnosti zelenina, ale v Evropě a Severní Americe se často připravuje jako ovoce.
I když má jen 11 kalorií na stonek, obsahuje téměř 1 g vlákniny a téměř 12 % RHP vitaminu K (29).
Rebarborová vláknina navíc může pomáhat snižovat vysokou hladinu cholesterolu.
Ve studii provedené v roce 2007 na 83 lidech s aterosklerózou - onemocněním tepen - došlo u těch, kteří dostávali 50 mg na kg po dobu 6 měsíců, k významnému snížení hladiny cholesterolu a zlepšení funkce cév (30).
Rebarborové stonky můžete podusit a podávat s ovesnou kaší nebo oblíbenými cereáliemi. Ačkoli ji lze použít na mnoho způsobů, včetně dezertů, při snaze zhubnout je nejlepší držet se pokrmů z rebarbory s nízkým obsahem cukru.
Shrnutí:
- Rebarbora, která má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, může napomáhat hubnutí a může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.
6. Kiwi
Kiwi jsou malé hnědé plody s jasně zelenou nebo žlutou dužinou a drobnými černými semínky.
Kiwi je velmi bohaté na živiny, je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové a vlákniny a má významné zdravotní účinky (31, 32).
V jedné studii jedlo 41 lidí s prediabetem dvě zlatá kiwi denně po dobu 12 týdnů. Zaznamenali vyšší hladinu vitaminu C, snížení krevního tlaku a zmenšení obvodu pasu o 3,1 cm (33).
Další studie uvádějí, že kiwi může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat hladinu cholesterolu a podporovat zdraví střev - což jsou další výhody při hubnutí (34, 35, 36, 37).
Kiwi má nízký glykemický index, takže sice obsahuje cukr, ale ten se uvolňuje pomaleji, což vede k menšímu nárůstu hladiny cukru v krvi (34, 38).
Kromě toho je kiwi bohaté na vlákninu. Jeden malý oloupaný plod (70 g) obsahuje přes 2 g vlákniny, přičemž samotná slupka poskytuje 1 g další vlákniny (31, 39).
Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem vlákniny z ovoce a zeleniny podporuje hubnutí, zvyšuje pocit sytosti a zlepšuje zdraví střev (40).
Kiwi je měkké, sladké a chutné, pokud se konzumuje syrové, loupané nebo neloupané. Lze ho také odšťavňovat, používat do salátů, přidávat do ranních cereálií nebo používat do pečiva.
Shrnutí:
- Kiwi je velmi výživné a má řadu zdraví prospěšných účinků. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií jsou ideální při hubnutí.
7. Melouny
Melouny mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, díky čemuž jsou skvělé pro kontrolu hmotnosti.
Pouhý 1 šálek (150-170 g) melounu, například medového nebo vodního, poskytuje skromných 46-61 kalorií (41, 42).
Ačkoli melouny obsahují málo kalorií, jsou bohaté na vlákninu, draslík a antioxidanty, jako je vitamin C (41, 42).
Konzumace ovoce s vysokým obsahem vody vám navíc může pomoci shodit přebytečná kila (43).
Meloun má však vysoký GI, proto je důležitá kontrola porcí (44).
Melouny si můžete vychutnat čerstvé, nakrájené na kostičky nebo rozmixované do kuliček, které oživí ovocný salát. Dají se také snadno rozmixovat do ovocných koktejlů nebo zmrazit do ovocných nanuků.
Shrnutí:
- Melouny mají velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, což vám může pomoci zhubnout a udržet hydrataci.
8. Pomeranče
Stejně jako všechny citrusové plody mají pomeranče nízký obsah kalorií a zároveň vysoký obsah vitaminu C a vlákniny. Jsou také velmi syté (45).
I když mnoho lidí konzumuje místo pomerančových plátků pomerančový džus, studie zjistily, že konzumace celého ovoce - namísto pití ovocných šťáv - vede nejen k menšímu pocitu hladu a nižšímu příjmu kalorií, ale také ke zvýšení pocitu sytosti (15, 46).
Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být lepší pomeranče jíst než pít pomerančový džus. Ovoce můžete jíst samotné nebo ho přidat do oblíbeného salátu či dezertu.
Shrnutí:
- Pomeranče mají vysoký obsah vitaminu C a vlákniny. Navíc vám pomohou udržet pocit sytosti.
9. Banány
Při snaze zhubnout se někteří lidé vyhýbají banánům kvůli jejich vysokému obsahu cukru a kalorií.
Banány jsou sice kaloričtější než mnoho jiných druhů ovoce, ale jsou také bohatší na živiny, dodávají draslík, hořčík, mangan, vlákninu, řadu antioxidantů a vitaminy B6 a C (47, 48, 49).
Jejich nízký až střední glykemický index může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi a regulovat hmotnost - zejména u lidí s cukrovkou (5, 6, 7).
Jedna studie z roku 2014 navíc ukázala, že konzumace jednoho banánu denně snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi u lidí s vysokou hladinou cholesterolu (50).
Kvalitní, výživově bohaté a nízkokalorické potraviny, jako jsou banány, jsou zásadní pro každý plán zdravé regulace hmotnosti.
Banány si můžete vychutnat samotné jako vhodnou svačinu na cesty nebo je přidat syrové či tepelně upravené do nejrůznějších pokrmů.
Shrnutí:
- Díky dostatku živin a vlákniny jsou banány ideální součástí plánu zdravého hubnutí.
10. Avokádo
Avokádo je tučné a kalorické ovoce pěstované v teplých klimatických oblastech.
Půlka avokáda (100 g) obsahuje 161 kalorií, což z něj činí jedno z nejkaloričtějších druhů ovoce. Stejné množství poskytuje 18 % RHP vitaminu K a 20 % RHP folátů (51).
Navzdory vysokému obsahu kalorií a tuků může avokádo podporovat hubnutí.
V jedné studii dodržovalo 51 lidí s nadváhou nebo obezitou nízkokalorickou dietu, a to buď s jedním avokádem denně, nebo bez něj po dobu 12 týdnů. U obou skupin došlo k výraznému úbytku hmotnosti, což naznačuje, že avokádo je rozumnou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout (52).
Další studie zjistily, že konzumace avokáda může zvýšit pocit sytosti, snížit chuť k jídlu a zlepšit hladinu cholesterolu (53, 54).
Některé výzkumy také naznačují, že pravidelná konzumace avokáda může být spojena se zlepšením kvality stravy a snížením rizika srdečních onemocnění (55, 56).
Avokádo lze použít jako náhradu másla nebo margarínu na chléb a toasty. Můžete je také přidávat do salátů, koktejlů nebo dipů.
Shrnutí:
- Lidé, kteří jedí avokádo, mají tendenci vážit méně než lidé, kteří avokádo nejedí. Navzdory vysokému obsahu tuku může avokádo přispívat ke snižování a udržování hmotnosti.
Závěr
Ovoce je nezbytnou součástí zdravé stravy - a může napomáhat hubnutí.
Většina ovoce má nízký obsah kalorií a zároveň vysoký obsah živin a vlákniny, což může zvýšit vaši sytost.
Mějte na paměti, že nejlepší je jíst ovoce celé, nikoliv odšťavněné.
Navíc pouhá konzumace ovoce není klíčem k hubnutí. Vedle fyzické aktivity byste měli usilovat také o zdravou stravu založenou na celých a ne na průmyslově zpracovaných potravinách.
Chitomax a Fenuprim - přirozená a účinná cesta nejen k hubnutí
Dr.Sam Robbins Dr.Carmen Cooper
Využití Chitosanu jako přírodního a bezpečného blokátoru tuků k pomoci při snižování tělesné hmotnosti BEZ negativních vedlejších efektů, bez léků s vedlejšími účinky, bez nutnosti změny jídleníčku a bez cvičení (stejně efektivně jako s léky). Chitosan je účinný přírodní lék a účinná alternativa.
Jako doplněk stravy je Chitosan prodáván více než 20 let v Evropě a Japonsku s přívlastkem "blokátor tuků". Chitosan je často zmiňován i jako "Magnet na tuky", "Houba na tuky" a nebo "Past na tuky". Všechna tato přirovnání jsou správná, protože Chitosan přitahuje tuk, navazuje ho na sebe, a zachytává tuky v trávicím ústrojí.
Jak funguje
Jakmile se aktivuje v žaludku, naváže na sebe tuky a tukové kyseliny a skrz trávicí ústrojí je vyvede pryč z těla bez toho, aby se dostaly do organizmu. To pomáhá efektivně snížit množství kalorií vstřebaných do těla z potravy.
Studie potvrdily, že chitosan dokáže přitáhnout a navázat množství tuků rovnající se více než 6ti násobku vlastní hmotnosti přípravku. Chitosan působí přirozeně v organizmu a pomáhá odstarnit nadbytečný tuk z potravy, podporuje zdravou tělesnou hmotnost a udržuje zdravou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Nemá vedlejší účinky.
Jak se CHITOMAX odlišuje od chitosanu?
Chitomax je vysoce kvalitní chitosan, který byl speciálním patentovaným postupem upraven tak, aby se zlepšila jeho rozpustnost v žaludeční kyselině a zvýšila jeho schopnost vázat tuky. Standardní Chitosan se musí úplně rozpustit v žaludeční kyselině, aby mohl účinně působit,
což trvá u standardních produktů z chitosanu minimálně 60 minut a navíc s menší účinností
V laboratorních podmínkách bylo změřeno, že patentovaný Chitomax mnohem účinněji a rychleji váže triglyceridy než jiné chitosanové produkty. (viz graf)
Takto zvýšená účinnost je zajištěna vysokou rychlostí s jakou se Chitomax rozpouští v žaludku, vysokou hustotou a molekulární hmotností Chitomaxu.
Chitomax tak může být užíván s jídlem, nebo těsně před ním, na rozdíl od běžných chitosanových produktů, které je třeba užívat nejméně 30 minut před jídlem.
Nemusíte užívat 30 minut před jídlem, ale těsně před i při jídle
Užívání Chitomaxu:
Pro štíhlou postavu: těsně před jídlem užívat 1-2 kapsle, zapít sklenicí vody
Pro očistu organizmu: před spaním (cca ve 22 hodin) 1 kapsli zapít sklenicí vody
Balení: 60 kapslí
Kapsle: 540 mg, z toho 40 mg vitamínu C. Neobsahuje plnidla ani konzervační látky
Výrobce: Pharmacopea, Anglie
Princip působení Chitomaxu:
Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Na rozdíl od ostatních druhů vlákniny, ChitomaxTM po styku se žaludeční kyselinou získává pozitivní náboj. Kationty, které takto vzniknou, mu dávají právě schopnost vázat tuky na rozdíl od jiných druhů vlákniny.
U ChitomaxuTM byla fyzikální struktura chitosanu upravena, takže polymer je otevřen k rychlejšímu průniku ke skupinám aminokyselin, což vede k zrychlené rozpustnosti v žaludeční kyselině. Proto má ChitomaxTM tak mnohem vyšší schopnost vázat tuky než běžné produkty s chitosanu.
Hubnutí
Při průchodu do tenkého střeva se vytvoří gelová struktura, která okolo částic tuku vytvoří ochranou mřížku. Přirozeným způsobem tak podporuje hubnutí.
Očista organizmu
Zabraňuje vstřebávání škodlivých složek potravy organismem a vylučuje toxické látky (soli těžkých kovů – olovo, rtuť, kadmium, radionuklidy, chemická barviva).
Střevní mikroflora
Obnovuje mikroflóru zažívacího traktu a odstraňuje dysbakteriózu. Normalizuje trávicí proces. Díky kladnému náboji zabraňuje osvojení záporně nabitých tuků, spojuje se s nimi a odstraňuje je v nezměněné podobě spolu s výkaly.
Krevní tlak
Snižuje krevní tlak, odstraňuje negativní působení kuchyňské soli (NaCI) při hypertenzi. Tento efekt je podmíněný tím, že Chitomax (kladný iont) se spojuje s iontem chóru z kuchyňské soli (záporný iont) a odstraňuje ho spolu se stolici a zabraňuje vytvoření angiotenzinu = látky vyvolávající prudké stažení cév, které způsobuje zvýšení arteriálního tlaku.
Cholesterol
Snižuje hladinu lipidů (tuků v krvi), tedy i cholesterolu na normu, spojuje se s žlučovou kyselinou, pomocí níž se cholesterol vstřebává.
Rakovina
Chitomax má alkalické pH, proto vytváří vhodné prostředí na aktivizaci lymfocytů, které ničí cizorodé a zhoubné buňky, Je tedy imunokorektorem.
Protože je schopný přilnout k vnitřnímu povrchu cév, zabraňuje metastazování rakovinových buněk, v lymfatických a cévních cestách brání jejich přenosu do dalších orgánů.
Potlačuje rakovinovou intoxikaci, obnovuje apetit, zabraňuje rakovinové kachexii (rychlé ztrátě váhy nemocných se zhoubnými novotvary). Vhodná je kombinace s extraktem a spórem z Duanwood Red Reishi "houby nesmrtelnosti".
Cevní systém
Zlepšuje mikrocirkulaci tkaniv, odstraňuje stažení cév zejména nejmenších kapilár. Zlepšuje drenážní vlastnosti (schopnost očisty) lymfatického systému, který je hlavním místem hromaděni toxických látek a nejhůře se poddává detoxikaci, očišťuje vnitřní stěny cév.
Prevence diabetu
Snižuje hladinu cukru v moči a u nemocných s nadbytečnou váhou a působí jako profylaktický prostředek při riziku vzniku cukrovky.
FENUPRIM TMpatent
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová
FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě sacharidy to co jim zabraňuje zhubnout. Přípravek Fenuprim je navržen, tak že účinkuje právě na tuto problematickou oblast stravování. Navíc obsahuje Chitomax, takže i o nežádoucí tuky v potravě je „postaráno“.
FENUPRIM – složení produktu bylo vytvořeno a vyladěno na základě poznatků tradiční čínské medicíny. Kromě formování postavy má řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Přispívá tak nejen ke kráse, ale i ke zdraví. Splňuje základní předpoklad celostního působení.
Složení Fenuprimu:
Složení jedné tobolky:
- Fenugreek extrakt, pískavice extrakt 350 mg
- Chitosan (Chitomax) 150 mg
- Gymnéma lesní 70 mg
- Skořicovník (extrakt z kůry) 70 mg
- ALA – kyselina afalipoová 45 mg
Balení: 90 kapslí
Kapsle: 685 mg
Užívání Fenuprimu:
5 minut před jídlem užívat 2 kapsle, zapít nejméně 200 ml vody
Výrobce: Pharmacopea, Anglie
Vysoká nebezpečnost viscerálního tuku
- Pixabay
Určitá část lidí pohlíží na tělesný tuk jako na něco relativně neškodného, čeho se chceme zbavit jenom proto, abychom vypadali lépe, ale existuje určitý typ tuku, který se ukládá kolem orgánů, čímž přispívá k rozvoji mnoha chorob. Nazývá se viscerální.
Viscerální tuk
Viscerální tuk je nahromadění přebytečné nitrobřišní tukové tkáně. Jedná se o útrobní tuk, který je uložený hlouběji než podkožní tuk na břiše. Má gelovou strukturu a jeho specifikou je, že obaluje velké orgány v břišní dutině, čímž negativně ovlivňuje jejich činnost.
Znakem viscerálního tuku je vystouplé břicho a široký pas. Nejzjevnější a nejvýraznější je u obézních jedinců, nicméně viscerální tuk může mít kdokoli, aniž by to musel vědět.
Viscerální tuk je obzvláště nebezpečný, protože mění fungování vašeho těla.
Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno především s rizikem:
- Artritidy
- Demence
- Deprese
- Ischemické choroby srdeční
- Mrtvice
- Obezity
- Rakoviny
- Sexuální dysfunkce
Viscerální tuk jako samostaný orgán?
Viscerální tuk se považuje za toxický, přičemž škodí organismu dvakrát, protože je schopný také spouštět zánětlivé procesy. Jelikož má na tělo tak velký dopad, dá se vlastně považovat skoro za samostatný orgán.
Tukové buňky neukládají jen přebytečnou energii – potvrzuje se, že jsou v lidské fyziologii mnohem důležitější, než se předpokládalo. Tuková tkáň se totiž chová jako samostatný orgán, přičemž vylučuje hormony a zánětlivé látky.
Ukládání nadbytečného tuku kolem orgánů zvyšuje tvorbu prozánětlivých látek zvaných také cytokiny, což vede k zánětu. Zároveň ovlivňuje hormony, které regulují chuť k jídlu, hmotnost, náladu včetně činnosti mozku.
Vznik viscerálního tuku
Štíhlé břicho je zásadním ukazatelem zdraví. Tělo se jej snaží udržet regulací chuti k jídlu a výdeje energie. Tento systém chemické odezvy stojí na komunikaci mezi mozkem a ostatními důležitými orgány. Je zodpovědný za udržování správné váhy, nebo za sklon k přibírání a ukládání viscerálního tuku.
Základem hmotnosti, chuti k jídlu a nálady je úroveň krevního cukru, kterou zásadně reguluje hormon inzulin. Inzulin má za úkol udržovat hladinu krevního cukru v rovnováze a snižuje ji po konzumaci sladkého, případně potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Když trávíme jídlo, organismus rozloží molekuly cukru a škrobu na jednodušší částice nazývané glukóza a fruktóza.
Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování
Glukóza a fruktóza se dostane do krevního oběhu a tím dojde k uvolnění inzulinu ze slinivky. Inzulin má potom důležitý úkol dovést krevní cukr do buněk v celém těle. Když tento proces pracuje správně, dodá nám energii pro fungování mozku, tkání a svalů. Inzulin současně ovlivňuje zásoby tělesného tuku včetně viscerálního uloženého v břišní dutině..
Když je v krevním oběhu příliš glukózy a buňky už doplnily zásoby glykogenu, uloží se glukóza jako tuk. To se děje velice rychle při konzumaci rafinovaných zpracovaných sacharidů a potravin s cukrem. Zpracované škroby a potraviny s vysokým obsahem cukru se rychle přemění na jednoduché cukry a spustí větší uvolnění inzulinu ze slinivky. Výsledkem je obvykle nárůst hmotnosti a ještě větší chuť k jídlu, který vede k dlouhodobému přejídání.
Čím častěji a déle zůstává hladina inzulinu vysoká, tím je pravděpodobnější, že bude dotyčný shromažďovat nadměrný tělesný tuk a bojovat s nadváhou. Inzulin ovlivňuje i jiné hormony např. stresový hormon kortizol. Vysoké hladiny inzulinu v kombinaci s hormonální nerovnováhou může vést k silnému pocitu hladu, změnám nálady, nedostatku energie a různým jiným faktorům, které mají vliv vznik vážných nemocí.
Nabízí se otázka, proč někteří lidé ukládají tuk více jako viscerální tuk než jiní? Odpovědí je - konzumace příliš mnoha kalorií, pohlavní hormony, tvorba kortizolu, růstové hormony a hodně cukru ve stravě.
Viscerální tuk obaluje vnitřní orgány a mění jejich fungování
6 rizik vysoké úrovně viscerálního tuku
Ztěžuje hubnutí
Někteří lidé mají postupem času sklony být otylejší, přičemž jedním z hlavních důvodů je, že uložený tělesný tuk ovlivňuje pocit hladu, hlavně viscerální. Těžko se to připouští, ale metabolismus je z velké části řízen množstvím již uloženého tuku v těle. Uložený tuk ovlivňuje chuť k jídlu a kvůli hormonálním změnám, které působí, je snazší se přejídat.
Vyšší hladina inzulinu také podporuje efektivnější přeměnu kalorií na tělesný tuk, takže začarovaný kruh stále trvá. Zhubnutí za tohoto stavu je problém, protože vaše tělo se snaží udržet stávající váhu prostřednictvím ovládání hormonálních mediátorů mozku. Když jíte rafinované sacharidy, vytváří se nadbytek hormonů pro ukládání tuku a váha se zvyšuje. Zásadní je zbavit se závislosti na cukru a řešit vytváření viscerálního tuku co nejdříve a nenechat situaci vygradovat.
Zvýšená zánětlivost
Základním problémem je, že viscerální tuk vytváří hormony a zánětlivé molekuly, které putují přímo do jater a ještě více narušují hormonální procesy a působí zánětlivé reakce. Pokud máte větší tukové zásoby, než potřebujete, obzvláště kolem vnitřních orgánů jako jsou játra, srdce, ledviny, slinivka a střeva, vytváří se v těle zánět, trpí metabolismus, a proto je tento kruh obtížné prolomit.
Viscerální tuk nepůsobí jen pozdější zánět – sám se zanítí produkcí látky zvané interleukin-6, druhu zánětlivé molekuly. Tento druh tuku ukládá zánětlivé bílé krvinky a spouští řadu autoimunitních reakcí. Zánět je základem mnoha onemocnění, a proto je zánětlivý břišní tuk spojený se zhoršením kognitivních funkcí, artritidou, cukrovkou a tak dále.
Vyšší riziko cukrovky
Předpokládá se, že viscerální tuk hraje větší roli při inzulinové rezistenci než jiné typy tuků, což znamená zvýšené riziko vzniku cukrovky. Břišní tuk je například považován za větší zdravotní riziko než tuk na bocích nebo stehnech nejen pro cukrovku, ale i pro mnoho jiných chronických onemocnění. Některá zjištění naznačují, že ženy s postavou ve tvaru hrušky jsou před metabolickými onemocněními, jako cukrovka, chráněny lépe než lidé s velkým břichem.
Ačkoli mají muži větší sklony ukládat viditelné množství viscerálního tuku, ženy jsou rozhodně také ohroženy. Snížení množství viscerálního tuku pomocí zdravé stravy je jedna z nejdůležitějších přírodních cest léčby cukrovky, kterou máte ve své moci.
Vyšší riziko onemocnění srdce a mrtvice
Cytokiny vytvářené tukem jsou hlavními faktory přispívajícími k nemocem srdce a jiným zánětlivým poruchám. Když je tělo zanícené, játra jsou zahlcena cholesterolem a toxiny, a to vede k ukládání plaku v tepnách.
Viscerální tuk je spojený se zvýšeným rizikem markerů kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou vysoká hladina triglyceridů, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.
Zpráva vytvořená v roce 2013 v University Center Hospital of Quebec konstatovala, že viscerální tuk je úzce spojen se shlukujícími se kardiometabolickými rizikovými faktory a s uvolňováním prozánětlivých cytokinů. Díky němu vzniká inzulinová rezistence a zánět jater, snížené odstraňování lipoproteinů bohatých na triglyceridy; přítomnost malých, hustých částic LDL cholesterolu a snížená hladina HDL cholesterolu jsou některé z mnoha metabolických změn, které se k tomuto stavu vážou.
Vyšší pravděpodobnost demence
Čím dál více zjištění potvrzuje, že existuje silné spojení mezi obezitou, cévními onemocněními, zánětem a zhoršením kognitivních funkcí, včetně demence. Vlastně se zdá, že přebytek kilogramů na těle znamená menší objem mozku, a tak i jeho horší fungování v pokročilejším věku.
Výzkum ukazuje, že lidé s větším břichem mají vyšší riziko demence než ti s menším břichem. To platí i pro osoby s nadměrným množstvím tuku na břiše, které mají jinak normální hmotnost! Čím větší břicho (nebo poměr pasu k bokům), tím více negativních dopadů na paměťové centrum v mozku zvané hipokampus. Mnoho odborníků si v současnosti myslí, že za důležitý rizikový faktor rozvoje demence by se měla považovat hladina viscerální tukové tkáně spíše než BMI.
Výsledky studie z roku 2010 provedené Kardiologickým oddělením Oita Red Cross Hospital v Japonsku ukázaly, že zvýšené množství viscerálního tuku u pacientů bez demence s cukrovkou 2. typu je doprovázeno abnormálními změnami objemu hipokampu a inzulinovou rezistencí. Další studie také ukázaly, že čím větší má člověk poměr pasu k bokům, tím větší je riziko malých mrtvic, které jsou spojeny se zhoršením funkcí mozku.
Stále nevíme, jak přesně spolu viscerální tuk a demence souvisí, ale předpokládá se, že to má co dočinění s hormonem leptinem, který se uvolňuje z uloženého tuku a má nepříznivé účinky na mozek, regulaci chuti k jídlu, učení a paměť. Leptin a ghrelin jsou dva hormony, kterým je při přirozeném hubnutí potřeba věnovat nejvíce pozornosti.
Vyšší pravděpodobnost deprese a poruch nálady
Jelikož je nadbytečný tělesný tuk spojen s hormonálními změnami zahrnujícími například serotonin. Galanin a jiné mozkové neurotransmitery, může přebytek tělesného tuku negativně ovlivňovat náladu.
Studie provedená v roce 2014 na Lékařské fakultě Bostonské univerzity zjistila, že u dospělých ve středním věku jsou depresivní symptomy spojené s viscerální obezitou. Aby vědci prozkoumali vztah mezi mírou obezity (tuku) a deprese, prozkoumali viscerální tukovou tkáň na větším vzorku lidí a našli symptomy deprese u více než 1 500 žen (průměrný věk 52,2 let) a u více než 1 700 mužů (průměrný věk 49,8 let). Po korekcích u nich s ohledem na věk, BMI, kouření, alkohol a jiné faktory výsledky ukázaly, že větší množství uloženého viscerálního tuku znamenalo větší pravděpodobnost prožití deprese.
Jak ukazují i jiné studie, viscerální tuk je unikátní patogenní tuk, který se skládá z metabolicky aktivní tukové tkáně, která narušuje zdravou funkci neurotransmiterů.
Deprese je spojována s větším množstvím uloženého tuku obzvláště u žen, takže by pro ně mohlo být o to důležitější dodržovat protidepresivní dietu. Ve studii žen ve středním věku starších 50 let byl s projevy deprese spojen viscerální tuk. Ne však podkožní tuk na břiše.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života