7 účinků mastného jídla na vaše tělo. Jak funguje spojení střeva a mozku

- Depositphotos

Barbora Nová

Mastná jídla s vysokým obsahem kalorií, tuku a soli a nízkým obsahem zdravých živin mají krátkodobé i dlouhodobé negativní účinky na zdraví. Mezi ně patří průjem, přibývání na váze a akné.

Mastná jídla nenajdete jen ve fastfoodech, ale také na pracovištích, v restauracích, školách a dokonce i u vás doma.

Většina potravin, které jsou smažené nebo vařené s přebytečným tukem, jsou považovány za mastné. Patří mezi ně hranolky, bramborové lupínky, pizzy, cibulové kroužky, cheeseburgery a koblihy.

Tyto položky mají tendenci mít vysoký obsah kalorií, tuku, soli a rafinovaných sacharidů, ale nízký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.

I když mohou být při zvláštních příležitostech příjemnou pochoutkou, tučná jídla mohou negativně ovlivnit vaše tělo a zdraví v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Následuje 7 negativních účinků mastných jídel na vaše tělo.

1. Mohou způsobit nadýmání, bolest žaludku a průjem

Pokud po konzumaci mastných jídel pociťujete průjem nebo příznaky poruchy trávení (dyspepsie), jako je nevolnost, nadýmání a nepříjemná „plnost“, pravděpodobně bude na vině to, jak vaše střeva zvládají mastná a tučná jídla.

Recenze z roku 2023 vysvětluje, že potraviny s vysokým obsahem tuku mohou zpomalit vyprazdňování žaludku nebo jak se rychlé jídlo přesouvá z vašeho žaludku do tenkého střeva. I když to může vést k pocitu plnosti během jídla, může to také přispět k nepříjemnému „těžkému“ pocitu v žaludku po jídle a k příznakům zažívacích potíží (1).

Tuky obecně potřebují více času na trávení ve srovnání s jinými živinami, protože vyžadují pankreatické enzymy a žluč z vašich jater. Pokud zahltíte svůj trávicí trakt příliš velkým množstvím tuku najednou, může to vytvořit projímavý účinek, který posune stolici přes střeva dříve, než se stihne plně vytvořit (průjem) (2).

2. Mohou poškodit váš střevní mikrobiom

Váš střevní mikrobiom je ekosystém mikroorganismů, které pomáhají se vším od trávení po imunitní funkce. Podle recenze z roku 2022 mohou diety s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vlákniny snížit rozmanitost vašeho střevního mikrobiomu a podpořit růst prozánětlivých bakterií nad prospěšnými bakteriemi (3).

Když se váš mikrobiom stane méně rozmanitým s prospěšnými mikroby, bude k dispozici méně mikroorganismů, které pomohou v základních funkcích souvisejících s rozkladem tuku, regulací zánětu a ochranou proti škodlivým patogenům.

3. Mohou vést k nárůstu hmotnosti a obezitě

Tuky jakéhokoli druhu mají vyšší obsah kalorií ve srovnání se sacharidy a bílkovinami. Jeden gram tuku obsahuje přibližně 9 kalorií ve srovnání se 4 kaloriemi na gram v sacharidech a bílkovinách (4).

Diety s vysokým obsahem tuku mohou přímo přispět ke kalorickému přebytku, kdy přijmete více energie, než vaše tělo potřebuje. Když máte více kalorií, než potřebujete, vaše tělo je ukládá jako tukové zásoby. Konzistentní kalorický přebytek může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě.

Mastná jídla mohou být záludným zdrojem kalorií, protože způsob vaření (jako je smažení) přidává tučné kalorie k položkám, které mohou být ve svém základu bílkovinami nebo sacharidy.

4. Mohou zvýšit vaše riziko srdečních chorob a mrtvice

Většina smažených jídel se smaží v rostlinných olejích, jako je sójový, světlicový a slunečnicový olej. Některé rostlinné oleje však mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Tyto tuky mohou být škodlivé, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství, zejména pokud nejsou vyváženy omega-3 (5).

Navíc když se oleje s vysokým obsahem polynenasycených tuků zahřívají na vysoké teploty při smažení, vytvářejí škodlivé produkty oxidace lipidů, které mohou přispívat k oxidativnímu stresu a zvýšenému riziku srdečních onemocnění (6).

Kromě toho může strava s vysokým obsahem nasycených tuků způsobit nerovnováhu ve vašem LDL cholesterolu a HDL cholesterolu a může přispět k zánětu celého těla a rozvoji plaku ve vašich tepnách.

5. Mohou zvýšit vaše riziko cukrovky

Mastná jídla mohou ovlivnit vaše riziko cukrovky tím, že podporují přibírání na váze, způsobují záněty a ovlivňují buněčný metabolismus.

Obezita je hlavním rizikovým faktorem diabetu 2. typu a tučná jídla mohou podporovat přibírání na váze, protože mají často vysoký obsah kalorií. Nadměrný tělesný tuk při obezitě může ovlivnit, jak dobře vaše buňky reagují na hormon inzulín, který je nezbytný pro vstřebávání glukózy z vašeho krevního oběhu. Přebytečný tělesný tuk se také může ukládat ve vašich játrech, což ovlivňuje, jak dobře zpracovávají glukózu, což dále přispívá k vysokým hladinám cukru v krvi (7).

6. Mohou způsobit akné

Pokud jste si všimli prasklin na kůži po konzumaci určitých mastných jídel, nemusí to být vždy na vině mastnota. Podle Asociace Americké akademie dermatologie jsou některá mastná jídla, jako jsou koblihy, hranolky a bramborové lupínky, také potraviny s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi poté, co je sníte (8).

Nárůsty krevního cukru mohou podporovat záněty a tvorbu kožního mazu, což jsou faktory, které mohou přispět k rozvoji akné.

To neznamená, že ostatní mastné potraviny jsou z obliga, pokud jde o vaši pokožku. Výzkum ukazuje, že nasycené tuky samy o sobě mohou podporovat zánět, který by mohl zhoršit kožní onemocnění (9).

7. Mohou narušit funkci mozku

Pravidelná konzumace tučných jídel může ovlivnit vaše kognitivní schopnosti. Podle revize z roku 2024 potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jako některá tučná jídla, ovlivňují zdraví centrálního nervového systému tím, že zvyšují (10):

Váš mozek a vaše střevo jsou propojeny obousměrnou komunikační cestou nazývanou osa střevo-mozek. To znamená, že změny v jednom mohou ovlivnit funkci druhého. Když se vaše střevní propustnost zvýší konzumací mastných jídel, prozánětlivé molekuly a škodlivé patogeny mohou proniknout do vašeho krevního oběhu a cestovat do mozku a způsobit neurozánět.

Neurozánět může ovlivnit, jak dobře vaše neurony komunikují, a dysbióza může vést ke změnám v produkci neurotransmiterů nezbytných pro funkci centrálního nervového systému.

Jak se vyhnout mastným jídlům

Existuje několik způsobů, jak omezit nebo se vyhnout příjmu mastných potravin. Patří mezi ně nejen zdravější způsoby vaření, ale také výběr životního stylu.

Používejte zdravější způsoby vaření

Mastná jídla se často smaží, což znamená, že se připravují na velkém množství oleje. Mezi metody, které nepoužívají tolik oleje, patří:

  • Fritování v troubě: Jedná se o pečení při velmi vysoké teplotě 232 °C, což umožňuje, aby potraviny byly křupavé s použitím menšího množství oleje než při fritování.
  • Fritování na vzduchu: Stroje na smažení vzduchem cirkulují horký vzduch kolem jídla, díky čemuž jsou zvenku křupavé, ale uvnitř měkké. Spotřebuje o 70–80 % méně oleje než tradiční metody smažení, což znamená, že vaše jídlo nebude mastné.
  • Vaření v páře: Tato metoda využívá páru z horké vody a nevyžaduje žádný olej. Je to skvělá alternativa při vaření jídel, jako jsou knedlíky, ryby a zelenina.
  • Grilování: Ke grilování nepotřebujete příliš mnoho oleje. Tato technika je užitečná zejména pro maso a zeleninu.

Pokud se nechcete standardního smažení zcela vzdát, nezapomeňte použít odkapávač, aby tuk odkapával, a hotový pokrm ihned uložte na papírovou utěrku, aby se přebytečný tuk vsákl.

Nahraďte tučná jídla zdravějšími variantami

S minimálním úsilím můžete smažená jídla nahradit celistvými, výživnými variantami. Následuje několik alternativ k běžným mastným jídlům:

  • Burgery. Místo toho, abyste zamířili do rychlého občerstvení, zkuste si doma připravit vlastní hamburgery s mletým hovězím masem, hlávkovým salátem a celozrnnými housky.
  • Hranolky. Brambory pečené v troubě jsou skvělou alternativou k hranolkům. K obměně použijte jinou kořenovou zeleninu, jako jsou sladké brambory, pastinák a mrkev.
  • Pizza. Namísto nákupu si zkuste doma připravit italskou pizzu s tenkou kůrkou. Můžete použít těsto z obchodu nebo domácí těsto se zdravými rajčaty, zeleninou a libovým masem. Sýr používejte lehce, abyste minimalizovali mastnotu.
  • Brambůrky. Když dostanete chuť na slané jídlo, vyzkoušejte dokřupava zapečenou kapustu, jemně osolené zelené fazolky nebo měsíčky zapečených tortil nebo pity s hummusem nebo eidamem.
  • Ryby a hranolky. Ryby jsou neuvěřitelně zdravé - ale mnohem méně, když jsou obalené a smažené. Dobrou alternativou jsou ryby smažené na pánvi nebo pečené s bramborovou kaší, pečenou zeleninou nebo salátem.
  • Čínské jídlo s sebou. Mnoho čínských jídel je mastných a smažených. Místo těchto běžných jídel vyzkoušejte zeleninové smažené pokrmy, knedlíčky vařené v páře a polévky.
  • Smažené kuře. Kuře se dá místo smažení klidně péct nebo grilovat.
  • Koblihy. Pokud máte chuť na něco sladkého, zkuste smoothie, celozrnný muffin s ovocem nebo ořechy, pečené jablečné chipsy nebo kousek ovoce. 

Závěr

Mastná jídla jako hranolky, hranolky, pizza a koblihy mají vysoký obsah kalorií a nezdravých tuků.

Vysoký příjem těchto potravin může vést k přibírání na váze, obezitě, srdečním onemocněním, cukrovce, nadýmání, průjmu, akné a poruchám mozkových funkcí.

I když je naprosto přijatelné vychutnávat si smažená jídla při zvláštních příležitostech, možná budete chtít omezit příjem a vybrat si zdravější alternativy jako součást vyvážené stravy.

Jak funguje spojení střeva a mozku. Role výživy

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Měli jste někdy pocit střevní nevolnosti nebo pocit motýlů v břiše? Tyto pocity vycházející z vašeho břicha ukazují, že mozek a střeva jsou propojeny.

Nejnovější studie navíc ukazují, že váš mozek ovlivňuje zdraví vašich střev a střeva mohou dokonce ovlivňovat zdraví vašeho mozku, přičemž komunikační systém mezi střevy a mozkem se nazývá osa střevo-mozek.

Tento článek se zabývá osou střevo-mozek a potravinami, které jsou prospěšné pro její zdraví.

Jak jsou střeva a mozek propojeny?

Osa střevo-mozek je označení pro komunikační síť, která spojuje vaše střeva a mozek (1, 2, 3).

Tyto dva orgány jsou fyzicky i biochemicky propojeny mnoha různými způsoby.

Bloudivý nerv a nervový systém

Neurony jsou buňky, které se nacházejí v mozku a centrálním nervovém systému a které říkají tělu, jak se má chovat. V lidském mozku se nachází přibližně 100 miliard neuronů (4).

Zajímavé je, že vaše střevo obsahuje 500 milionů neuronů, které jsou prostřednictvím nervů v nervovém systému propojeny s mozkem (5).

Bloudivý nerv je jedním z největších nervů spojujících vaše střeva a mozek. Vysílá signály oběma směry (6, 7).

Například ve studiích na zvířatech stres inhibuje signály vysílané bloudivým nervem a způsobuje také gastrointestinální problémy (8).

Podobně jedna studie u lidí zjistila, že lidé se syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnovou chorobou mají snížený tonus bloudivého nervu, což svědčí o jeho snížené funkci (9).

Zajímavá studie na myších zjistila, že podávání probiotik jim snížilo množství stresového hormonu v krvi. Když jim však byl přerušen bloudivý nerv, nemělo probiotikum žádný účinek (10).

To potvrzuje, že bloudivý nerv je důležitý pro osu střevo-mozek a jeho roli při stresu.

Neurotransmitery

Střeva a mozek jsou také propojeny prostřednictvím chemických látek zvaných neurotransmitery, přičemž neurotransmitery produkované v mozku řídí pocity a emoce.

Například neurotransmiter serotonin přispívá k pocitu štěstí a také pomáhá řídit tělesné hodiny (11).

Zajímavé je, že mnoho z těchto neurotransmiterů produkují také vaše střevní buňky a biliony mikrobů, které v nich žijí. Velká část serotoninu je produkována ve střevech (12).

Střevní mikrobi také produkují neurotransmiter zvaný kyselina gama-aminomáselná (GABA), který pomáhá ovládat pocity strachu a úzkosti (13).

Studie na laboratorních myších ukázaly, že některá probiotika mohou zvýšit produkci GABA a snížit úzkost a chování podobné depresi (14).

Střevní mikrobi vytvářejí další chemické látky, které ovlivňují mozek

Biliony mikrobů, které žijí ve střevech, vytvářejí také další chemické látky, které ovlivňují fungování mozku (15).

Střevní mikrobi produkují velké množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), jako jsou butyrát, propionát a acetát (16).

SCFA vytvářejí trávením vlákniny. SCFA ovlivňují funkci mozku mnoha způsoby, například snižují chuť k jídlu.

Jedna studie zjistila, že konzumace propionátu může snížit příjem potravy a snížit aktivitu v mozku související s odměnou z vysokoenergetického jídla (17).

Další SCFA, butyrát, a mikroby, které ho produkují, jsou také důležité pro vytváření bariéry mezi mozkem a krví, která se nazývá hematoencefalická bariéra (18).

Střevní mikrobi také metabolizují žlučové kyseliny a aminokyseliny a produkují další chemické látky, které ovlivňují mozek (15).

Žlučové kyseliny jsou chemické látky vyráběné játry, které se za normálních okolností podílejí na vstřebávání tuků ze stravy. Mohou však ovlivňovat i mozek.

Dvě studie na myších zjistily, že stres a sociální poruchy snižují produkci žlučových kyselin střevními bakteriemi a mění geny podílející se na jejich produkci (19, 20).

Střevní mikrobi ovlivňují zánět

Osa střevo-mozek je propojena také prostřednictvím imunitního systému.

Střeva a střevní mikrobi hrají důležitou roli ve vašem imunitním systému a zánětu tím, že řídí, co se do těla dostává a co se vylučuje (21).

Pokud je váš imunitní systém zapnutý příliš dlouho, může to vést k zánětu, který je spojen s řadou mozkových poruch, jako jsou deprese a Alzheimerova choroba (22).

Lipopolysacharid (LPS) je zánětlivý toxin vytvářený některými bakteriemi. Pokud se ho ze střeva do krve dostane příliš mnoho, může způsobit zánět. K tomu může dojít, když je střevní bariéra stane netěsnou, což umožňuje bakteriím a LPS přecházet do krve.

Zánět a vysoký obsah LPS v krvi jsou spojovány s řadou mozkových poruch včetně těžkých depresí, demence a schizofrenie (23).

Shrnutí:

  • Střeva a mozek jsou fyzicky propojeny miliony nervů, především bloudivým nervem. Střeva a jejich mikrobi také řídí záněty a vytvářejí mnoho různých sloučenin, které mohou ovlivňovat zdraví mozku.

Probiotika, prebiotika a osa střevo-mozek

Střevní bakterie ovlivňují zdraví mozku, takže pozitivní změna střevních bakterií může zlepšit zdraví vašeho mozku.

Probiotika jsou živé bakterie, které při konzumaci přinášejí zdraví prospěšné účinky. Ne všechna probiotika jsou však stejná. Probiotika, která ovlivňují mozek, se často označují jako "psychobiotika" (24).

U některých probiotik bylo prokázáno, že zlepšují příznaky stresu, úzkosti a deprese (25, 26).

Jedna malá studie na lidech se syndromem dráždivého tračníku a mírnou až středně těžkou úzkostí nebo depresí zjistila, že užívání probiotika Bifidobacterium longum NCC3001 po dobu šesti týdnů výrazně zlepšilo příznaky (27).

Prebiotika, což jsou obvykle vlákniny, které jsou fermentovány střevními bakteriemi, mohou také ovlivňovat zdraví mozku.

Jedna studie zjistila, že užívání prebiotika zvaného galaktooligosacharidy po dobu tří týdnů významně snížilo množství stresového hormonu v těle, zvaného kortizol (28).

Shrnutí:

  • Probiotika, která ovlivňují mozek, se také nazývají psychobiotika. Bylo prokázáno, že probiotika i prebiotika snižují hladinu úzkosti, stresu a deprese.

Jaké potraviny pomáhají ose střevo-mozek?

Několik skupin potravin je pro osu střevo-mozek specificky prospěšných.

Následují některé z těch nejdůležitějších:

  • Omega-3 tuky: Tyto tuky se nacházejí v tučných rybách a ve vysokém množství také v lidském mozku. Studie na lidech a zvířatech ukazují, že omega-3 mohou zvýšit počet dobrých bakterií ve střevech a snížit riziko mozkových poruch (29, 30, 31).
  • Kvašené potraviny: Jogurt, kefír, kysané zelí a sýry obsahují zdravé mikroby, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Bylo prokázáno, že kvašené potraviny mění činnost mozku (32).
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: Celozrnné obiloviny, ořechy, semena, ovoce a zelenina obsahují prebiotickou vlákninu, která je prospěšná pro střevní bakterie. Prebiotika mohou u lidí snižovat hladinu stresového hormonu (33).
  • Potraviny bohaté na polyfenoly: Kakao, zelený čaj, olivový olej a káva obsahují polyfenoly, což jsou rostlinné chemické látky, které jsou tráveny střevními bakteriemi. Polyfenoly zvyšují počet zdravých střevních bakterií a mohou zlepšovat poznávací schopnosti mozku (34, 35).
  • Potraviny bohaté na tryptofan: Tryptofan je aminokyselina, která se přeměňuje (prekurzor) na neurotransmiter serotonin. Mezi potraviny s vysokým obsahem tryptofanu patří krůtí maso, vejce a sýry.

Shrnutí:

  • Řada potravin, jako jsou tučné ryby, fermentované potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, může pomoci zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech a zlepšit zdraví mozku.

Závěr

Osa střevo-mozek označuje fyzikální a chemické spojení mezi střevy a mozkem.

Mezi střevy a mozkem probíhají miliony nervů a neuronů. Neurotransmitery a další chemické látky produkované ve střevech ovlivňují také mozek.

Změnou typů bakterií ve střevech je možné zlepšit zdraví mozku.

Omega-3 mastné kyseliny, fermentované potraviny, probiotika a další potraviny bohaté na polyfenoly mohou zlepšit zdraví vašich střev, což může prospět ose střevo-mozek.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

  NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

DUBEN 2025 - 6 článků+2 videa

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života