7 účinků mastného jídla na vaše tělo. Jak funguje spojení střeva a mozku
- Depositphotos
Barbora Nová
Mastná jídla s vysokým obsahem kalorií, tuku a soli a nízkým obsahem zdravých živin mají krátkodobé i dlouhodobé negativní účinky na zdraví. Mezi ně patří průjem, přibývání na váze a akné.
Mastná jídla nenajdete jen ve fastfoodech, ale také na pracovištích, v restauracích, školách a dokonce i u vás doma.
Většina potravin, které jsou smažené nebo vařené s přebytečným tukem, jsou považovány za mastné. Patří mezi ně hranolky, bramborové lupínky, pizzy, cibulové kroužky, cheeseburgery a koblihy.
Tyto položky mají tendenci mít vysoký obsah kalorií, tuku, soli a rafinovaných sacharidů, ale nízký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
I když mohou být při zvláštních příležitostech příjemnou pochoutkou, tučná jídla mohou negativně ovlivnit vaše tělo a zdraví v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.
Následuje 7 negativních účinků mastných jídel na vaše tělo.
1. Mohou způsobit nadýmání, bolest žaludku a průjem
Pokud po konzumaci mastných jídel pociťujete průjem nebo příznaky poruchy trávení (dyspepsie), jako je nevolnost, nadýmání a nepříjemná „plnost“, pravděpodobně bude na vině to, jak vaše střeva zvládají mastná a tučná jídla.
Recenze z roku 2023 vysvětluje, že potraviny s vysokým obsahem tuku mohou zpomalit vyprazdňování žaludku nebo jak se rychlé jídlo přesouvá z vašeho žaludku do tenkého střeva. I když to může vést k pocitu plnosti během jídla, může to také přispět k nepříjemnému „těžkému“ pocitu v žaludku po jídle a k příznakům zažívacích potíží (1).
Tuky obecně potřebují více času na trávení ve srovnání s jinými živinami, protože vyžadují pankreatické enzymy a žluč z vašich jater. Pokud zahltíte svůj trávicí trakt příliš velkým množstvím tuku najednou, může to vytvořit projímavý účinek, který posune stolici přes střeva dříve, než se stihne plně vytvořit (průjem) (2).
2. Mohou poškodit váš střevní mikrobiom
Váš střevní mikrobiom je ekosystém mikroorganismů, které pomáhají se vším od trávení po imunitní funkce. Podle recenze z roku 2022 mohou diety s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vlákniny snížit rozmanitost vašeho střevního mikrobiomu a podpořit růst prozánětlivých bakterií nad prospěšnými bakteriemi (3).
Když se váš mikrobiom stane méně rozmanitým s prospěšnými mikroby, bude k dispozici méně mikroorganismů, které pomohou v základních funkcích souvisejících s rozkladem tuku, regulací zánětu a ochranou proti škodlivým patogenům.
3. Mohou vést k nárůstu hmotnosti a obezitě
Tuky jakéhokoli druhu mají vyšší obsah kalorií ve srovnání se sacharidy a bílkovinami. Jeden gram tuku obsahuje přibližně 9 kalorií ve srovnání se 4 kaloriemi na gram v sacharidech a bílkovinách (4).
Diety s vysokým obsahem tuku mohou přímo přispět ke kalorickému přebytku, kdy přijmete více energie, než vaše tělo potřebuje. Když máte více kalorií, než potřebujete, vaše tělo je ukládá jako tukové zásoby. Konzistentní kalorický přebytek může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě.
Mastná jídla mohou být záludným zdrojem kalorií, protože způsob vaření (jako je smažení) přidává tučné kalorie k položkám, které mohou být ve svém základu bílkovinami nebo sacharidy.
4. Mohou zvýšit vaše riziko srdečních chorob a mrtvice
Většina smažených jídel se smaží v rostlinných olejích, jako je sójový, světlicový a slunečnicový olej. Některé rostlinné oleje však mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Tyto tuky mohou být škodlivé, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství, zejména pokud nejsou vyváženy omega-3 (5).
Navíc když se oleje s vysokým obsahem polynenasycených tuků zahřívají na vysoké teploty při smažení, vytvářejí škodlivé produkty oxidace lipidů, které mohou přispívat k oxidativnímu stresu a zvýšenému riziku srdečních onemocnění (6).
Kromě toho může strava s vysokým obsahem nasycených tuků způsobit nerovnováhu ve vašem LDL cholesterolu a HDL cholesterolu a může přispět k zánětu celého těla a rozvoji plaku ve vašich tepnách.
5. Mohou zvýšit vaše riziko cukrovky
Mastná jídla mohou ovlivnit vaše riziko cukrovky tím, že podporují přibírání na váze, způsobují záněty a ovlivňují buněčný metabolismus.
Obezita je hlavním rizikovým faktorem diabetu 2. typu a tučná jídla mohou podporovat přibírání na váze, protože mají často vysoký obsah kalorií. Nadměrný tělesný tuk při obezitě může ovlivnit, jak dobře vaše buňky reagují na hormon inzulín, který je nezbytný pro vstřebávání glukózy z vašeho krevního oběhu. Přebytečný tělesný tuk se také může ukládat ve vašich játrech, což ovlivňuje, jak dobře zpracovávají glukózu, což dále přispívá k vysokým hladinám cukru v krvi (7).
6. Mohou způsobit akné
Pokud jste si všimli prasklin na kůži po konzumaci určitých mastných jídel, nemusí to být vždy na vině mastnota. Podle Asociace Americké akademie dermatologie jsou některá mastná jídla, jako jsou koblihy, hranolky a bramborové lupínky, také potraviny s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi poté, co je sníte (8).
Nárůsty krevního cukru mohou podporovat záněty a tvorbu kožního mazu, což jsou faktory, které mohou přispět k rozvoji akné.
To neznamená, že ostatní mastné potraviny jsou z obliga, pokud jde o vaši pokožku. Výzkum ukazuje, že nasycené tuky samy o sobě mohou podporovat zánět, který by mohl zhoršit kožní onemocnění (9).
7. Mohou narušit funkci mozku
Pravidelná konzumace tučných jídel může ovlivnit vaše kognitivní schopnosti. Podle revize z roku 2024 potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jako některá tučná jídla, ovlivňují zdraví centrálního nervového systému tím, že zvyšují (10):
- dysbiózu (nevyvážený střevní mikrobiom)
- propustnost střevní bariéry
- chronický zánět nízkého stupně
- oxidační stres
- dysfunkci v hematoencefalické bariéře
Váš mozek a vaše střevo jsou propojeny obousměrnou komunikační cestou nazývanou osa střevo-mozek. To znamená, že změny v jednom mohou ovlivnit funkci druhého. Když se vaše střevní propustnost zvýší konzumací mastných jídel, prozánětlivé molekuly a škodlivé patogeny mohou proniknout do vašeho krevního oběhu a cestovat do mozku a způsobit neurozánět.
Neurozánět může ovlivnit, jak dobře vaše neurony komunikují, a dysbióza může vést ke změnám v produkci neurotransmiterů nezbytných pro funkci centrálního nervového systému.
Jak se vyhnout mastným jídlům
Existuje několik způsobů, jak omezit nebo se vyhnout příjmu mastných potravin. Patří mezi ně nejen zdravější způsoby vaření, ale také výběr životního stylu.
Používejte zdravější způsoby vaření
Mastná jídla se často smaží, což znamená, že se připravují na velkém množství oleje. Mezi metody, které nepoužívají tolik oleje, patří:
- Fritování v troubě: Jedná se o pečení při velmi vysoké teplotě 232 °C, což umožňuje, aby potraviny byly křupavé s použitím menšího množství oleje než při fritování.
- Fritování na vzduchu: Stroje na smažení vzduchem cirkulují horký vzduch kolem jídla, díky čemuž jsou zvenku křupavé, ale uvnitř měkké. Spotřebuje o 70–80 % méně oleje než tradiční metody smažení, což znamená, že vaše jídlo nebude mastné.
- Vaření v páře: Tato metoda využívá páru z horké vody a nevyžaduje žádný olej. Je to skvělá alternativa při vaření jídel, jako jsou knedlíky, ryby a zelenina.
- Grilování: Ke grilování nepotřebujete příliš mnoho oleje. Tato technika je užitečná zejména pro maso a zeleninu.
Pokud se nechcete standardního smažení zcela vzdát, nezapomeňte použít odkapávač, aby tuk odkapával, a hotový pokrm ihned uložte na papírovou utěrku, aby se přebytečný tuk vsákl.
Nahraďte tučná jídla zdravějšími variantami
S minimálním úsilím můžete smažená jídla nahradit celistvými, výživnými variantami. Následuje několik alternativ k běžným mastným jídlům:
- Burgery. Místo toho, abyste zamířili do rychlého občerstvení, zkuste si doma připravit vlastní hamburgery s mletým hovězím masem, hlávkovým salátem a celozrnnými housky.
- Hranolky. Brambory pečené v troubě jsou skvělou alternativou k hranolkům. K obměně použijte jinou kořenovou zeleninu, jako jsou sladké brambory, pastinák a mrkev.
- Pizza. Namísto nákupu si zkuste doma připravit italskou pizzu s tenkou kůrkou. Můžete použít těsto z obchodu nebo domácí těsto se zdravými rajčaty, zeleninou a libovým masem. Sýr používejte lehce, abyste minimalizovali mastnotu.
- Brambůrky. Když dostanete chuť na slané jídlo, vyzkoušejte dokřupava zapečenou kapustu, jemně osolené zelené fazolky nebo měsíčky zapečených tortil nebo pity s hummusem nebo eidamem.
- Ryby a hranolky. Ryby jsou neuvěřitelně zdravé - ale mnohem méně, když jsou obalené a smažené. Dobrou alternativou jsou ryby smažené na pánvi nebo pečené s bramborovou kaší, pečenou zeleninou nebo salátem.
- Čínské jídlo s sebou. Mnoho čínských jídel je mastných a smažených. Místo těchto běžných jídel vyzkoušejte zeleninové smažené pokrmy, knedlíčky vařené v páře a polévky.
- Smažené kuře. Kuře se dá místo smažení klidně péct nebo grilovat.
- Koblihy. Pokud máte chuť na něco sladkého, zkuste smoothie, celozrnný muffin s ovocem nebo ořechy, pečené jablečné chipsy nebo kousek ovoce.
Závěr
Mastná jídla jako hranolky, hranolky, pizza a koblihy mají vysoký obsah kalorií a nezdravých tuků.
Vysoký příjem těchto potravin může vést k přibírání na váze, obezitě, srdečním onemocněním, cukrovce, nadýmání, průjmu, akné a poruchám mozkových funkcí.
I když je naprosto přijatelné vychutnávat si smažená jídla při zvláštních příležitostech, možná budete chtít omezit příjem a vybrat si zdravější alternativy jako součást vyvážené stravy.
Jak funguje spojení střeva a mozku. Role výživy
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Měli jste někdy pocit střevní nevolnosti nebo pocit motýlů v břiše? Tyto pocity vycházející z vašeho břicha ukazují, že mozek a střeva jsou propojeny.
Nejnovější studie navíc ukazují, že váš mozek ovlivňuje zdraví vašich střev a střeva mohou dokonce ovlivňovat zdraví vašeho mozku, přičemž komunikační systém mezi střevy a mozkem se nazývá osa střevo-mozek.
Tento článek se zabývá osou střevo-mozek a potravinami, které jsou prospěšné pro její zdraví.
Jak jsou střeva a mozek propojeny?
Osa střevo-mozek je označení pro komunikační síť, která spojuje vaše střeva a mozek (1, 2, 3).
Tyto dva orgány jsou fyzicky i biochemicky propojeny mnoha různými způsoby.
Bloudivý nerv a nervový systém
Neurony jsou buňky, které se nacházejí v mozku a centrálním nervovém systému a které říkají tělu, jak se má chovat. V lidském mozku se nachází přibližně 100 miliard neuronů (4).
Zajímavé je, že vaše střevo obsahuje 500 milionů neuronů, které jsou prostřednictvím nervů v nervovém systému propojeny s mozkem (5).
Bloudivý nerv je jedním z největších nervů spojujících vaše střeva a mozek. Vysílá signály oběma směry (6, 7).
Například ve studiích na zvířatech stres inhibuje signály vysílané bloudivým nervem a způsobuje také gastrointestinální problémy (8).
Podobně jedna studie u lidí zjistila, že lidé se syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnovou chorobou mají snížený tonus bloudivého nervu, což svědčí o jeho snížené funkci (9).
Zajímavá studie na myších zjistila, že podávání probiotik jim snížilo množství stresového hormonu v krvi. Když jim však byl přerušen bloudivý nerv, nemělo probiotikum žádný účinek (10).
To potvrzuje, že bloudivý nerv je důležitý pro osu střevo-mozek a jeho roli při stresu.
Neurotransmitery
Střeva a mozek jsou také propojeny prostřednictvím chemických látek zvaných neurotransmitery, přičemž neurotransmitery produkované v mozku řídí pocity a emoce.
Například neurotransmiter serotonin přispívá k pocitu štěstí a také pomáhá řídit tělesné hodiny (11).
Zajímavé je, že mnoho z těchto neurotransmiterů produkují také vaše střevní buňky a biliony mikrobů, které v nich žijí. Velká část serotoninu je produkována ve střevech (12).
Střevní mikrobi také produkují neurotransmiter zvaný kyselina gama-aminomáselná (GABA), který pomáhá ovládat pocity strachu a úzkosti (13).
Studie na laboratorních myších ukázaly, že některá probiotika mohou zvýšit produkci GABA a snížit úzkost a chování podobné depresi (14).
Střevní mikrobi vytvářejí další chemické látky, které ovlivňují mozek
Biliony mikrobů, které žijí ve střevech, vytvářejí také další chemické látky, které ovlivňují fungování mozku (15).
Střevní mikrobi produkují velké množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), jako jsou butyrát, propionát a acetát (16).
SCFA vytvářejí trávením vlákniny. SCFA ovlivňují funkci mozku mnoha způsoby, například snižují chuť k jídlu.
Jedna studie zjistila, že konzumace propionátu může snížit příjem potravy a snížit aktivitu v mozku související s odměnou z vysokoenergetického jídla (17).
Další SCFA, butyrát, a mikroby, které ho produkují, jsou také důležité pro vytváření bariéry mezi mozkem a krví, která se nazývá hematoencefalická bariéra (18).
Střevní mikrobi také metabolizují žlučové kyseliny a aminokyseliny a produkují další chemické látky, které ovlivňují mozek (15).
Žlučové kyseliny jsou chemické látky vyráběné játry, které se za normálních okolností podílejí na vstřebávání tuků ze stravy. Mohou však ovlivňovat i mozek.
Dvě studie na myších zjistily, že stres a sociální poruchy snižují produkci žlučových kyselin střevními bakteriemi a mění geny podílející se na jejich produkci (19, 20).
Střevní mikrobi ovlivňují zánět
Osa střevo-mozek je propojena také prostřednictvím imunitního systému.
Střeva a střevní mikrobi hrají důležitou roli ve vašem imunitním systému a zánětu tím, že řídí, co se do těla dostává a co se vylučuje (21).
Pokud je váš imunitní systém zapnutý příliš dlouho, může to vést k zánětu, který je spojen s řadou mozkových poruch, jako jsou deprese a Alzheimerova choroba (22).
Lipopolysacharid (LPS) je zánětlivý toxin vytvářený některými bakteriemi. Pokud se ho ze střeva do krve dostane příliš mnoho, může způsobit zánět. K tomu může dojít, když je střevní bariéra stane netěsnou, což umožňuje bakteriím a LPS přecházet do krve.
Zánět a vysoký obsah LPS v krvi jsou spojovány s řadou mozkových poruch včetně těžkých depresí, demence a schizofrenie (23).
Shrnutí:
- Střeva a mozek jsou fyzicky propojeny miliony nervů, především bloudivým nervem. Střeva a jejich mikrobi také řídí záněty a vytvářejí mnoho různých sloučenin, které mohou ovlivňovat zdraví mozku.
Probiotika, prebiotika a osa střevo-mozek
Střevní bakterie ovlivňují zdraví mozku, takže pozitivní změna střevních bakterií může zlepšit zdraví vašeho mozku.
Probiotika jsou živé bakterie, které při konzumaci přinášejí zdraví prospěšné účinky. Ne všechna probiotika jsou však stejná. Probiotika, která ovlivňují mozek, se často označují jako "psychobiotika" (24).
U některých probiotik bylo prokázáno, že zlepšují příznaky stresu, úzkosti a deprese (25, 26).
Jedna malá studie na lidech se syndromem dráždivého tračníku a mírnou až středně těžkou úzkostí nebo depresí zjistila, že užívání probiotika Bifidobacterium longum NCC3001 po dobu šesti týdnů výrazně zlepšilo příznaky (27).
Prebiotika, což jsou obvykle vlákniny, které jsou fermentovány střevními bakteriemi, mohou také ovlivňovat zdraví mozku.
Jedna studie zjistila, že užívání prebiotika zvaného galaktooligosacharidy po dobu tří týdnů významně snížilo množství stresového hormonu v těle, zvaného kortizol (28).
Shrnutí:
- Probiotika, která ovlivňují mozek, se také nazývají psychobiotika. Bylo prokázáno, že probiotika i prebiotika snižují hladinu úzkosti, stresu a deprese.
Jaké potraviny pomáhají ose střevo-mozek?
Několik skupin potravin je pro osu střevo-mozek specificky prospěšných.
Následují některé z těch nejdůležitějších:
- Omega-3 tuky: Tyto tuky se nacházejí v tučných rybách a ve vysokém množství také v lidském mozku. Studie na lidech a zvířatech ukazují, že omega-3 mohou zvýšit počet dobrých bakterií ve střevech a snížit riziko mozkových poruch (29, 30, 31).
- Kvašené potraviny: Jogurt, kefír, kysané zelí a sýry obsahují zdravé mikroby, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Bylo prokázáno, že kvašené potraviny mění činnost mozku (32).
- Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: Celozrnné obiloviny, ořechy, semena, ovoce a zelenina obsahují prebiotickou vlákninu, která je prospěšná pro střevní bakterie. Prebiotika mohou u lidí snižovat hladinu stresového hormonu (33).
- Potraviny bohaté na polyfenoly: Kakao, zelený čaj, olivový olej a káva obsahují polyfenoly, což jsou rostlinné chemické látky, které jsou tráveny střevními bakteriemi. Polyfenoly zvyšují počet zdravých střevních bakterií a mohou zlepšovat poznávací schopnosti mozku (34, 35).
- Potraviny bohaté na tryptofan: Tryptofan je aminokyselina, která se přeměňuje (prekurzor) na neurotransmiter serotonin. Mezi potraviny s vysokým obsahem tryptofanu patří krůtí maso, vejce a sýry.
Shrnutí:
- Řada potravin, jako jsou tučné ryby, fermentované potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, může pomoci zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech a zlepšit zdraví mozku.
Závěr
Osa střevo-mozek označuje fyzikální a chemické spojení mezi střevy a mozkem.
Mezi střevy a mozkem probíhají miliony nervů a neuronů. Neurotransmitery a další chemické látky produkované ve střevech ovlivňují také mozek.
Změnou typů bakterií ve střevech je možné zlepšit zdraví mozku.
Omega-3 mastné kyseliny, fermentované potraviny, probiotika a další potraviny bohaté na polyfenoly mohou zlepšit zdraví vašich střev, což může prospět ose střevo-mozek.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života