Je pití červeného vína dobré nebo špatné?

- Pixabay

Barbora Nová

O prospěšnosti červeného vína pro zdraví se diskutuje již delší dobu.

Mnozí se domnívají, že sklenka denně je cennou součástí zdravého jídelníčku, zatímco jiní si myslí, že víno je poněkud přeceňováno.

Studie opakovaně prokázaly, že mírná konzumace červeného vína zřejmě snižuje riziko vzniku několika onemocnění, včetně srdečních chorob.

Mezi umírněnou a nadměrnou konzumací však existuje tenká hranice.

Následují podrobné účinky červeného vína na zdraví.

Co je červené víno a jak se vyrábí?

Červené víno se vyrábí drcením a kvašením celých hroznů tmavé barvy.

Existuje mnoho druhů červeného vína, které se liší chutí a barvou. Mezi běžné odrůdy patří například Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot noir a Zinfandel. Obsah alkoholu v nich se obvykle pohybuje v rozmezí 12-15 %.

Bylo prokázáno, že konzumace umírněného množství červeného vína je zdraví prospěšná. Je to především díky vysokému obsahu účinných antioxidantů.

Předpokládá se, že k některým prospěšným účinkům mírné konzumace vína přispívá také alkohol obsažený ve víně (1).

Shrnutí:

  • Červené víno se vyrábí kvašením tmavě zbarvených celých hroznů. Má vysoký obsah antioxidantů a bylo prokázáno, že jeho mírné pití je zdraví prospěšné.

Francouzský paradox

Červené víno je často považováno za příčinu "francouzského paradoxu".

Tato fráze odkazuje na zjištění, že Francouzi mají nízký výskyt srdečních onemocnění, přestože konzumují velké množství nasycených tuků a cholesterolu (2).

Někteří odborníci se domnívali, že červené víno je dietním prostředkem, který chrání francouzskou populaci před škodlivými účinky těchto živin.

Nové studie však ukázaly, že cholesterol a nasycené tuky ve stravě nezpůsobují srdeční choroby, pokud jsou konzumovány v přiměřeném množství (3, 4).

Pravým důvodem dobrého zdraví Francouzů je pravděpodobně skutečnost, že jedí více plnohodnotných potravin a celkově žijí zdravějším životním stylem.

Shrnutí:

  • Někteří lidé se domnívají, že za dobré zdraví francouzské populace může také červené víno a že je hlavním vysvětlením francouzského paradoxu. Ve skutečnosti však může mít na tyto výsledky větší vliv zdravější strava a životní styl.

Červené víno obsahuje účinné rostlinné sloučeniny a antioxidanty, včetně resveratrolu

Hrozny jsou bohaté na mnoho antioxidantů. Patří mezi ně resveratrol, katechin, epikatechin a proanthokyanidiny (5).

Předpokládá se, že tyto antioxidanty, zejména resveratrol a proantokyanidiny, jsou zodpovědné za zdraví prospěšné účinky červeného vína.

Proantokyanidiny mohou snižovat oxidační poškození v těle. Mohou také pomáhat předcházet srdečním onemocněním a rakovině (6, 7, 8).

Resveratrol se nachází ve slupkách hroznů. Je produkován v některých rostlinách jako reakce na poškození nebo poranění (9).

Tento antioxidant je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně boje proti zánětům a srážlivosti krve, a také snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Díky resveratrolu mohou také pokusná zvířata žít déle (10, 11, 12).

Obsah resveratrolu v červeném víně je však poměrně nízký. Museli byste zkonzumovat několik lahví denně, abyste dosáhli množství použitého ve studiích na zvířatech. To se ze zřejmých důvodů nedoporučuje (13, 14).

Pokud pijete víno jen kvůli obsahu resveratrolu, může být lepší nápad získávat ho pomocí doplňku stravy.

Shrnutí:

  • Účinné rostlinné sloučeniny obsažené v červeném víně jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy, včetně snížení zánětů, nižšího rizika srdečních onemocnění a rakoviny a prodloužení délky života.

Červené víno může snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a předčasného úmrtí

Malé množství červeného vína je spojováno s větším množstvím zdraví prospěšných látek než jakýkoli jiný alkoholický nápoj. K těmto přínosům dochází, pokud je součástí zdravé stravy, jako je například středomořská strava (5, 15).

Zdá se, že existuje křivka ve tvaru písmene J, která vysvětluje vztah mezi konzumací vína a rizikem srdečních onemocnění.

Lidé, kteří denně vypijí přibližně 150 ml červeného vína, mírně snižují své riziko ve srovnání s těmi, kteří víno nepijí (16, 17).

Vyšší příjem však riziko srdečních onemocnění dramaticky zvyšuje (14, 18).

Pití malého množství červeného vína může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že pomáhá udržet v krvi "dobrý" HDL cholesterol. Oxidační poškození a oxidace "špatného" LDL cholesterolu se může rovněž snížit až o 50 % (19, 20, 21).

Jedna studie také ukázala, že konzumace 2-3 sklenic dealkoholizovaného červeného vína denně může snížit krevní tlak (20).

Některé starší studie zjistily, že mírní pijáci vína mají nižší riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s nepijáky nebo pijáky piva a lihovin (21, 22, 23).

Shrnutí:

  • Pití 1-2 sklenic červeného vína denně může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vyšší množství však může toto riziko zvyšovat.

Další zdravotní výhody pití červeného vína

Červené víno je spojováno s několika dalšími zdravotními přínosy, z nichž mnohé jsou připisovány jeho silným antioxidantům.

Konzumace červeného vína je spojována s:

  • Snížením rizika demence: Pití 1-2 skleniček vína denně je spojováno se sníženým rizikem demence a Alzheimerovy choroby (24, 25).
  • Snížení rizika deprese: Studie na lidech středního a staršího věku ukázala, že ti, kteří vypili 2-7 sklenic vína týdně, měli menší pravděpodobnost, že propadnou depresi (26, 27).
  • Snížení inzulinové rezistence: Pití 2 sklenic běžného nebo dealkoholizovaného červeného vína denně po dobu 4 týdnů může snížit inzulinovou rezistenci (28, 29).
  • Snížení rizika infekce COVID-19: V nedávné studii bylo zjištěno, že červené víno a obohacené víno hrálo roli při ochraně testovaných osob před infekcí COVID-19, zatímco pivo a lihoviny prokazatelně zvyšovaly jejich riziko (30).

Zdá se být jasné, že malé až mírné množství červeného vína může být prospěšné. Je však třeba vzít v úvahu i některé důležité negativní aspekty, které jsou popsány níže.

Shrnutí:

  • Mírná konzumace červeného vína může snížit výskyt demence a deprese. Může také zvyšovat citlivost na inzulín a odolnost vůči viru COVID-19.

Negativní zdravotní účinky nadměrného pití alkoholu

Zatímco mírné množství červeného vína může přinášet zdravotní výhody, konzumace příliš velkého množství alkoholu může mít zničující zdravotní účinky.

Mezi ně patří hlavně:

  • Závislost na alkoholu: Pravidelné pití alkoholu se může vymknout kontrole a vést k alkoholismu (31).
  • Cirhóza jater: Při každodenní konzumaci více než 30 gramů alkoholu (přibližně 2-3 sklenky vína) se zvyšuje riziko vzniku onemocnění jater. Konečné stadium onemocnění jater, tzv. cirhóza, je život ohrožující (32).
  • Zvýšené riziko vzniku rakoviny: Konzumace alkoholu je rizikovým faktorem u 4 % všech druhů rakoviny. Nejčastějšími typy ovlivněnými alkoholem jsou rakovina prsu a tlustého střeva (33, 34).
  • Zvýšené riziko deprese: U těžkých pijáků je mnohem vyšší riziko deprese než u mírných pijáků nebo nepijáků (26, 35).
  • Přibývání na váze: Červené víno obsahuje dvakrát více kalorií než pivo a sladké nealkoholické nápoje. Nadměrná konzumace proto může přispívat k vysokému příjmu kalorií a k přibírání na váze (36, 37).
  • Zvýšené riziko úmrtí a onemocnění: Pití velkého množství vína, a to i jen 1-3 dny v týdnu, může u mužů zvyšovat riziko vzniku cukrovky. Vysoká konzumace alkoholu je také spojena se zvýšeným rizikem předčasného úmrtí (21, 38, 39).

Shrnutí:

  • Nadměrný příjem alkoholických nápojů může způsobit závislost na alkoholu, cirhózu jater a přibývání na váze. Může také zvyšovat riziko deprese, onemocnění a předčasného úmrtí.

Měli byste pít červené víno? Pokud ano, kolik?

Pokud rádi pijete červené víno, není třeba se znepokojovat, ledaže byste překračovali doporučené množství.

V Evropě a Americe se za mírnou konzumaci červeného vína považuje (40, 41):

  • 1-1,5 sklenice denně pro ženy.
  • 1-2 sklenice denně pro muže.

Některé zdroje také doporučují mít každý týden 1-2 dny bez alkoholu.

Mějte na paměti, že se to týká celkového příjmu alkoholu. Vypití tohoto množství červeného vína navíc k jiným alkoholickým nápojům by vás mohlo snadno dostat do pásma nadměrné konzumace.

Pokud jste v minulosti zneužívali návykové látky, pak byste se pravděpodobně měli vínu a jakýmkoli jiným alkoholickým nápojům zcela vyhnout. Velmi opatrní buďte také v případě, že se ve vaší rodině vyskytl alkoholismus.

Shrnutí:

  • Mírná konzumace červeného vína je definována jako 1-2 sklenky denně. Doporučuje se také, abyste měli alespoň 1-2 dny v týdnu bez alkoholu.

Závěr

Přestože je červené víno spojováno s některými zdravotními přínosy, žádný z nich není hoden podpory konzumace alkoholu.

Existuje mnoho jiných účinných způsobů, jak zlepšit své zdraví, které nevyžadují konzumaci něčeho, co může být škodlivé (42).

Pokud však již červené víno pijete, není třeba s ním přestávat (pokud ho nepijete příliš mnoho).

Pokud nepijete více než 1-2 skleničky denně, pak by vám mělo jen prospívat, pokud ho konzumujete s vyváženou stravou, jako je například středomořská strava.

Může denní sklenka vína prospět vašemu zdraví?

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Lidé pijí víno již tisíce let a jeho prospěšnost je velmii dobře zdokumentována (1).

Nově se objevující výzkumy stále potvrzují, že pití vína s mírou - přibližně sklenka denně - přináší několik výhod.

Následuje vše, co potřebujete vědět o zdravotních přínosech pití vína, o tom, který druh je nejzdravější, a o jeho možných nevýhodách.

Potenciální přínosy pití vína

Pití sklenky vína má několik výhod.

Víno je bohaté na antioxidanty

Existuje mnoho potravin a nápojů bohatých na antioxidanty a víno je jedním z nich.

Antioxidanty jsou sloučeniny, které zabraňují poškození buněk způsobenému zánětem a oxidačním stresem. Oxidační stres je stav způsobený nerovnováhou mezi antioxidanty a nestabilními molekulami zvanými volné radikály, které mohou poškodit vaše buňky (2).

Hrozny mají vysoký obsah polyfenolů, což jsou antioxidanty, u nichž bylo prokázáno, že snižují oxidační stres a zánět (3).

Protože červené hrozny mají vyšší obsah antioxidantů než bílé odrůdy, může pití červeného vína zvýšit hladinu antioxidantů v krvi ve větší míře než pití bílého (4).

Jedna dvoutýdenní studie na 40 dospělých osobách totiž zjistila, že konzumace 400 ml červeného vína denně zvyšuje stav antioxidantů (2).

Vyšší antioxidační stav je spojen se snížením rizika onemocnění. Například pití červeného vína je spojeno se sníženým rizikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, které souvisejí s oxidačním stresem (3).

Víno může pomáhat v boji proti zánětům

Víno obsahuje sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky.

Chronický zánět je škodlivý a může zvyšovat riziko onemocnění, jako jsou srdeční choroby, autoimunitní poruchy a některé druhy rakoviny. Proto je nejlepší tomuto typu zánětu co nejvíce předcházet (5).

Chronický zánět lze snížit pomocí stravy, snížení stresu a cvičení, přičemž mnoho potravin má schopnost snižovat zánět a za jednu z nich je považováno víno.

Studie potvrzují, že sloučenina zvaná resveratrol obsažená také ve víně má protizánětlivé vlastnosti a je zdraví prospěšná (5, 6).

Jedna studie na 4 461 dospělých osobách prokázala, že mírná konzumace vína je spojena se sníženou zánětlivou reakcí. Účastníci této studie sami uváděli svou spotřebu alkoholu. U těch, kteří konzumovali až 40 gramů alkoholu denně, se zánět projevil méně než u těch, kteří nepili (7).

A co víc, ve studii zahrnující 2 900 žen měly ty, které denně konzumovaly sklenku vína, výrazně nižší zánětlivé markery než ženy, které se alkoholu zdržely (8).

Na druhou stranu jiné výzkumy zjistily, že červené víno má méně dramatický účinek.

Studie na 87 dospělých osobách v průměrném věku 50 let zjistila, že pití 150 ml červeného vína denně způsobilo pouze mírné snížení zánětlivých markerů ve srovnání s abstinujícími alkoholiky (9).

Víno může prospívat zdraví srdce

Studie ukazují, že u osob, které konzumují mírné množství vína, se snižuje výskyt srdečních onemocnění (10).

Vědci se domnívají, že vysoká koncentrace polyfenolových antioxidantů v červeném víně může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu a metabolických onemocnění (11).

Některé výzkumy ukazují, že pití červeného vína může u lidí s vysokým krevním tlakem snížit krevní tlak, což může snížit riziko srdečních onemocnění (12).

Jiné studie však ukazují, že denní sklenka červeného vína nesnižuje krevní tlak u lidí s normálním krevním tlakem nebo u těch, kteří již mají srdeční onemocnění (13).

Víno navíc může interagovat s léky, které snižují krevní tlak (14).

Nadměrná konzumace alkoholu může mít navíc negativní účinky na zdraví srdce, včetně zvýšení krevního tlaku a vyššího rizika vzniku srdečních onemocnění (15).

O tom, zda umírněná konzumace vína prospívá zdraví srdce, se vedou diskuse, protože výzkum v této oblasti stále pokračuje (16).

Další přínosy

Umírněné pití vína může mít i další výhody:

  • Může mít příznivý vliv na duševní zdraví. Občasná sklenka vína může snížit riziko deprese. Nadměrné pití však může mít opačný účinek a vystavuje vás vyššímu riziku tohoto onemocnění (17, 18).
  • Může podporovat dlouhověkost. Studie zjistily, že pití mírného množství vína jako součásti zdravé stravy může díky vysokému obsahu antioxidantů ve víně prodloužit délku života (19, 20, 21).
  • Může podporovat zdravé střevní bakterie. Nedávné studie dokonce potvrzují, že červené víno může podporovat růst prospěšných střevních bakterií, což může zlepšit markery metabolického syndromu u lidí s obezitou (21, 22).

Shrnutí:

  • Některé výzkumy potvrzují, že umírněné pití vína přináší antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou zlepšit stav střevních bakterií a podpořit zdraví srdce, duševní zdraví a dlouhověkost. Většina výzkumů se zaměřila na červené víno.

Který druh vína má největší přínos?

Mnoho lidí se zajímá o rozdíly mezi červeným a bílým vínem. Bohužel je zapotřebí více výzkumu bílého vína, protože většina studií analyzujících prospěšnost pití vína se zaměřila na příznivé vlastnosti červeného vína.

Červené víno je všeobecně uznáváno pro svou vysokou koncentraci resveratrolu, silného antioxidantu, který se nachází ve slupkách hroznů (23, 24).

Ve skutečnosti má červené víno až desetkrát více resveratrolu než víno bílé (24).

Shrnutí:

  • Červené víno poskytuje více zdraví prospěšných látek než víno bílé. Je však třeba provést další výzkum, zejména u bílého vína.

Potenciální nevýhody

Nadměrná konzumace alkoholu může být škodlivá. Nadměrné pití a konzumace velkého množství alkoholu je spojena s negativními zdravotními důsledky (25, 26).

Ve Spojených státech totiž každoročně zemře v důsledku nadměrné konzumace alkoholu v průměru 87 798 lidí. To představuje 1 z 10 úmrtí dospělých ve věku 20 až 64 let (25).

Nadměrná konzumace alkoholu představuje několik zdravotních rizik, včetně zvýšeného rizika vzniku některých druhů rakoviny, cukrovky, srdečních onemocnění, onemocnění jater a slinivky břišní a také neúmyslných zranění (27).

Podle nedávné analýzy studií je optimální denní příjem vína 1 sklenka (150 ml) pro ženy a 2 sklenky (300 ml) pro muže. Pití tohoto umírněného množství vína je spojeno s příznivými účinky na zdraví, zatímco pití většího množství může mít vliv na zdraví (21).

Podobná doporučení obsahují i nejnovější výživové směrnice americké vlády. Doporučují, že pokud pijete alkohol, měli byste tak činit s mírou, což znamená jeden nápoj pro ženy a maximálně dva nápoje pro muže denně (28).

Mějte na paměti, že i když umírněná konzumace vína může přinést řadu zdravotních výhod, je důležité brát v úvahu celkovou kvalitu stravy. Nezdravý jídelníček může převážit nad přínosy pití sklenky vína denně (25).

Kromě toho by se někteří jedinci měli alkoholu zdržet, včetně nezletilých, těhotných žen a osob užívajících některé léky (29, 30).

Shrnutí:

  • Zatímco mírná konzumace vína může být zdraví prospěšná, nadměrná konzumace alkoholu může mít negativní zdravotní důsledky. Určití jedinci a skupiny obyvatel by se měli zdržet pití alkoholu.

Měli byste pít víno pro své zdraví?

Studie zjistily, že konzumace mírného množství vína spolu s vyváženou stravou bohatou na ovoce a zeleninu je zdraví prospěšná (31).

Výzkumy zjistily, že optimální denní množství je 1 sklenka (150 ml) pro ženy a 2 sklenky (300 ml) pro muže. Tento režim je součástí středomořské stravy a je spojován s příznivými zdravotními výsledky a prevencí nemocí (21, 28).

Ačkoli výzkumy potvrzují, že pití sklenky vína denně má několik potenciálních zdravotních přínosů, lze je získat také zdravou stravou.

Jinými slovy, pokud jste dosud víno nepili, nemusíte s ním začínat jen kvůli zdravotním přínosům.

Například zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, vlákninu, luštěniny, ryby a ořechy již poskytuje vysoké množství antioxidantů a pomáhá předcházet srdečním onemocněním (32).

Shrnutí:

  • I když každodenní sklenka vína může prospět vašemu zdraví, stejných zdravotních výhod můžete dosáhnout i konzumací zdravé stravy bohaté na ovoce, zeleninu a další plnohodnotné potraviny.

Závěr

Výzkumy potvrzují, že denní vypití sklenky červeného vína je prospěšné.

Mimo jiné poskytuje antioxidanty, může podporovat dlouhověkost a pomáhá chránit před srdečními chorobami a škodlivými záněty.

Zajímavé je, že červené víno má vyšší obsah antioxidantů než víno bílé. Přesto je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom lépe pochopili, které druhy vína přinášejí nejvíce prospěšných látek.

Je však důležité si uvědomit, že pití vína není prospěšné pro každého a není ani nutné. Stejné výhody můžete získat konzumací zdravé stravy.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           LISTOPAD 2024 - 22 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života