Množství kofeinu v thajském, zeleném a dalších čajích

 

 

 

 

 

 

 

- Pixabay

Barbora Nová

Kofein je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v kávě, čaji, kakau, oříšcích kola, yerba maté a bobulích guarany. Působí jako stimulant na centrální nervový systém, díky čemuž pomáhá soustředit se a cítit se méně unavení (1).

Může ovšem také způsobovat některé nepříjemné vedlejší účinky, jako je úzkost, neklid, nepravidelný srdeční tep a potíže se spánkem - proto je obecně dobré nedopřávat si ho příliš mnoho (1).

Čaj je sice stále zdrojem kofeinu, ale obsahuje ho podstatně méně než káva.

Následuje porovnání obsahu kofeinu v zeleném čaji, bílém čaji, černém čaji, oolongu, matcha, yerba maté a thajském čaji, abyste mohli zjistit, který z nich může být pro vaše potřeby nejvhodnější.

Kolik kofeinu obsahují různé druhy čaje?

Přesné množství kofeinu v čaji závisí především na jeho odrůdě. Následuje srovnání množství kofeinu, které můžete očekávat v jednom šálku (240 ml) nejběžnějších druhů čajů (2, 3, 4):

  • Černý čaj: 35 mg
  • Zelený čaj: 32 mg
  • Bílý čaj: 34 mg
  • Oolong: 39 mg
  • Matcha: 57-133 mg
  • Yerba maté: 128 mg

Mějte na paměti, že čím déle čaj louhujete, tím vyšší je obsah kofeinu. Pokud si přejete snížit množství kofeinu v šálku čaje, zvažte jeho louhování po dobu jedné minuty namísto obvyklých tří (5).

Jak je to s obsahem kofeinu v thajském ledovém čaji?

Thajský ledový čaj je nápoj z černého čaje, kondenzovaného mléka a koření. Pro jeho přípravu je obvykle nutné černý čaj a koření louhovat ve vroucí vodě po dobu 30 minut, poté zchladit a přidat kondenzované mléko.

Vzhledem k delší době louhování obsahuje thajský ledový čaj pravděpodobně o něco více kofeinu než klasický šálek černého čaje, i když přesný rozdíl v obsahu kofeinu je obtížné vyčíslit (2).

Další faktory, které mohou ovlivnit obsah kofeinu v čaji

Kromě doby louhování ovlivňuje množství kofeinu v šálku čaje také teplota vody a to, zda používáte čajový sáček nebo sypané čajové lístky (5, 6).

Čím vyšší je teplota vody, tím snadněji se kofein z čajových lístků vyluhuje (5).

Obsah kofeinu v čaji může ovlivnit také tvrdost vody. Předpokládá se, že čaj uvařený ve velmi tvrdé vodě obsahuje až 1,4krát více kofeinu než stejný čaj uvařený ve velmi měkké vodě (6).

Pokud vám doma teče v potrubí tvrdá voda, pravděpodobně to poznáte podle bílých minerálních nánosů kolem vodovodních baterií nebo bílých skvrn na sklenicích a příborech vycházejících z myčky.

A konečně, čaj připravený z čajového sáčku obvykle obsahuje o něco více kofeinu než čaj připravený ze sypaných čajových lístků.

Je to proto, že lístky obsažené v čajových sáčcích byly obvykle rozemlety na jemnější částečky, což umožňuje, aby se z nich obsažený kofein snáze vylouhoval (7).

Shrnutí:

  • Množství kofeinu ve vašem šálku čaje závisí na druhu čaje, na tom, zda je sypaný nebo sáčkový, na době louhování a na teplotě a tvrdosti vody použité k jeho přípravě.

Co se stane, když si dáte příliš mnoho kofeinu?

Zatímco kofein je obecně považován za bezpečný, pokud je konzumován s mírou, jeho nadměrné množství může způsobit nežádoucí účinky od mírných až po závažné.

Mezi mírné nežádoucí účinky mohou patřit problémy se spánkem, zvýšené močení, svalové záškuby, žaludeční nevolnost, podrážděnost, neklid, úzkost a nepravidelný srdeční tep.

Závažné příznaky mohou zahrnovat dezorientaci, halucinace, psychózu nebo záchvaty. Tyto závažné nežádoucí účinky jsou však obvykle způsobeny mnohem větší spotřebou kofeinu, než je obvyklé (1).

Kolik kofeinu je příliš mnoho?

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je bezpečný denní příjem až 400 mg kofeinu denně (8, 9).

Pro představu to představuje asi 8 šálků (1,9 litru) černého, zeleného, bílého nebo oolong čaje nebo asi 3 šálky (720 ml) matcha nebo yerba maté.

Příliš mnoho kofeinu během těhotenství však může být spojeno s nižší porodní hmotností a zvýšeným rizikem potratu (1).

Důkazy o této souvislosti nejsou jednoznačné, ale pro jistotu se těhotným často doporučuje omezit množství kofeinu na 200 mg denně nebo méně. 

Shrnutí:

  • Příliš mnoho kofeinu může způsobit řadu mírných až závažných nežádoucích účinků. Chcete-li minimalizovat riziko, snažte se omezit konzumaci čaje na 3-8 šálků denně v závislosti na druhu.

Měli byste se zcela vyhnout kofeinu?

V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že byste se měli kofeinu zcela vyhýbat. Přesto se lidem s následujícími zdravotními potížemi obecně doporučuje minimálně omezit konzumaci kofeinu (1):

  • závažné úzkostné poruchy
  • srdeční onemocnění nebo nepravidelný srdeční tep
  • žaludeční vředy
  • reflux
  • problémy s játry nebo ledvinami
  • záchvaty

Kofein může také interagovat s funkcí některých farmaceutických léčiv, což může způsobit toxickou reakci, zesílit nebo snížit jejich funkci. Proto pokud v současné době užíváte nějaké léky, nezapomeňte si u svého lékaře dvakrát ověřit, zda s nimi kofein může interagovat.

Za zmínku také stojí, že na základě genetiky jsou někteří lidé na kofein citlivější než jiní. Pokud patříte mezi ně, mohou se u vás projevit nežádoucí účinky, i když požíváte jen malé množství kofeinu (1).

Pokud jste citliví na kofein, dávejte přednost malému množství černého, zeleného, bílého nebo oolong čaje před matcha nebo yerba maté - nebo se raději držte bylinných čajů.

Shrnutí:

  • Lidé, kteří užívají některé léky, jsou citliví na kofein nebo trpí určitými zdravotními potížemi, jako jsou srdeční onemocnění nebo silná úzkost, by měli zvážit omezení kofeinu nebo se mu vyhnout.

Závěr

Množství kofeinu v čaji závisí na druhu a způsobu jeho výroby. Obecně platí, že zelené, bílé, černé a oolong čaje obsahují méně kofeinu než thajský ledový čaj, matcha nebo yerba maté.

Abyste se vyhnuli nadměrné konzumaci kofeinu, zkuste omezit denní příjem na 3-8 šálků čaje v závislosti na odrůdě.

Pokud jste na kofein obzvlášť citliví nebo trpíte silnou úzkostí, srdečními chorobami, refluxem, žaludečními vředy, záchvaty nebo máte problémy s játry či ledvinami, zvažte omezení příjmu nebo přejděte raději na bylinný čaj.

A pokud užíváte léky, nezapomeňte se zeptat odborníka, zda je pro vás konzumace kofeinu bezpečná a jaké množství kofeinu denně je vhodné.

Přechod z kávy na čaj je skvělým způsobem, jak snížit spotřebu kofeinu. Chcete-li množství kofeinu v čaji ještě více snížit, volte místo sáčků sypané čajové lístky a louhujte čaj jednu minutu místo obvyklých tří.

Káva vs. černý čaj: Je jeden nápoj zdravější než druhý?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Káva a čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přičemž černý čaj je nejvyhledávanější variantou z celkové spotřeby čajů, což představuje 78% veškeré produkce a spotřeby čaje (1).

Zatímco tyto dva produkty poskytují podobné zdravotní přínosy, mají některé rozdíly.

Tento článek porovnává kávu a černý čaj, aby vám pomohl při rozhodování, který si vybrat.

Obsah kofeinu

Kofein je nejstudovanější a nejznámější stimulant na světě (2, 3).

Je přítomen v mnoha běžných nápojích, včetně kávy a černého čaje, je znám svými příznivými i nepříznivými účinky na lidské zdraví.

Zatímco obsah kofeinu se může lišit v závislosti na době vaření, velikosti porce nebo způsobu přípravy, káva může snadno obsahovat dvakrát více kofeinu jako stejná porce čaje.

Množství kofeinu považovaného za bezpečné pro lidskou spotřebu je 400 mg za den. Jeden hrnek (240 ml) vařené kávy obsahuje v průměru 95 mg kofeinu ve srovnání se 47 mg v černém čaji (4, 5, 6).

Ačkoli se vědci při výzkumu pozitivních účinků kofeinu primárně zaměřili na kávu, oba nápoje - i když obsahují různá množství této látky - mohou přinést shodné zdravotní přínosy.

Příjem kofeinu může snížit riziko některých chronických onemocnění a zlepšit sportovní výkon, náladu a duševní bdělost (7, 8, 9).

Kofein funguje jako silný stimulant pro váš centrální nervový systém, a proto je ve sportu považován za látku zvyšující výkon (10, 11, 12).

Jeden přehled o 40 studiích zjistil, že příjem kofeinu zlepšil výsledky vytrvalostního cvičení o 12% ve srovnání s placebem (13).

Pokud jde o vliv kofeinu na duševní bdělost, výzkum ukazuje, že zlepšuje výkon v jednoduchých i složitých situacích (14, 15).

Studie u 48 lidí, kterým byl podán nápoj obsahující 75 nebo 150 mg kofeinu, odhalila ve srovnání s kontrolní skupinou (16) zlepšení reakčních časů, paměti a zpracování informací.

Jiné studie naznačují, že kofein může snížit riziko diabetu 2. typu zlepšením citlivosti na inzulín (17).

Přehled 9 studií u 193 000 lidí ukázal, že pravidelné pití kávy významně snížilo riziko diabetu typu 2 (18, 19).

Mírný příjem kofeinu je navíc spojen s ochrannými účinky proti demenci, Alzheimerově chorobě, metabolickému syndromu a nealkoholické chorobě jater (20, 21, 22, 23, 24).

Shrnutí:

  • Kofein je silný stimulant, který je spojován s ochrannými účinky proti některým chronickým onemocněním. Káva obsahuje více kofeinu na jednu porci než černý čaj, ale oba nápoje mohou přinést stejné výhody.

Bohaté nápoje na antioxidanty

Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály, což může zabránit vzniku určitých chronických chorob (25).

Čaj i káva obsahují antioxidanty, především polyfenoly, které přispívají k jejich charakteristickým vlastnostem chuti a zdraví (26, 27, 28, 29).

V čaji a kávě je přítomno mnoho skupin polyfenolů.

Theaflaviny, thearubiginy a katechiny jsou primární v černém čaji, zatímco káva je bohatá na flavonoidy a kyselinu chlorogenovou (CGA) (30, 31).

Nedávná studie zjistila, že theaflaviny a thearubiginy inhibovaly růst buněk rakoviny plic a tlustého střeva a nakonec je zabíjely (32).

Studie s leukemickými buňkami odhalily podobné výsledky, což naznačuje, že černý čaj může mít vlastnosti chránící před rakovinou, je však třeba dalšího výzkumu (33).

Na druhé straně studie o protinádorových vlastnostech kávy zjistila, že její obsah CGA působí jako silný inhibitor růstu rakovinných buněk a chrání před rakovinou gastrointestinálního traktu a jater (34, 35).

Dlouhodobé studie u lidí a další výzkum, který analyzoval větší množství důkazů, ukazují, že káva a čaj mohou také chránit před jinými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, močového měchýře a konečníku (36, 37, 38, 39, 40).

Kromě antioxidačních aktivit byly polyfenoly spojeny se sníženou mírou srdečních chorob (41). Přispívají také ke zdraví srdce pomocí různých mechanismů na ochranu cév. Navíc mají: (42, 43, 44):

  • Antiangiogenní účinek. Blokují tvorbu nových krevních cév, které mohou živit rakovinné buňky.
  • Antiaterogenní účinek. Zabraňují tvorbě plaků v krevních cévách, snižují možnosti infarktu a riziko mrtvice.
  • Vasodilatační faktor. Podporují relaxaci krevních cév, což pomáhá v případech vysokého krevního tlaku.

10letá studie u 75 000 zdravých lidí zjistila, že pití 4 hrnků (960 ml) nebo více černého čaje denně bylo spojeno s 21% nižším rizikem cévní mozkové příhody ve srovnání s abstinenty (45).

Další 10letá studie u 34 500 zdravých žen ukázala, že pití 5 hrnků (1,2 litru) nebo více kávy denně snížilo riziko mrtvice o 23% ve srovnání s abstinety (46).

Shrnutí:

Mohou zvýšit hladinu energie

Káva i čaj vám mohou poskytnout energii, ale různými způsoby.

Účinek kávy zvyšující energii

Kofein v kávě zvyšuje vaši hladinu energie. Zvyšuje bdělost a snižuje únavu zvýšením hladin dopaminu a blokováním adenosinu (8, 47).

Dopamin je chemická látka, která zvyšuje srdeční frekvenci. Na druhé straně má adenosin účinek na podporu spánku. Tím, že ho kofein blokuje, snižuje vaše pocity únavy.

A co víc, účinek kávy na hladinu energie nastává téměř okamžitě.

Po požití vaše tělo absorbuje 99% svého kofeinu během 45 minut, ale maximální koncentrace v krvi se objevují již za 15 minut po požití (48).

Proto mnoho lidí dává přednost šálku kávy, když potřebují okamžitou podporu energie.

Vliv čaje na energii

Ačkoli černý čaj má méně kofeinu, je bohatý na L-theanin, silný antioxidant, který také stimuluje váš mozek (49, 50).

Na rozdíl od kofeinu může L-theanin poskytovat antistresové účinky zvýšením alfa vln mozku, které se vám pomohou uklidnit se a uvolnit se (51).

To působí proti povzbuzujícímu účinku kofeinu a dává vám uvolněný, ale ostražitý duševní stav bez pocitu ospalosti.

Studie zjistily, že konzumace L-theaninu spolu s kofeinem - stejně jako v čaji - vám může pomoci udržet vaši bdělost a pozornost (52, 53).

Tato kombinace může být důvodem, proč vám čaj dává uklidňující a příjemnější podporu energie než káva.

Shrnutí:

  • Káva i černý čaj zvyšují vaši energii. Káva vám však dává okamžitý nástup energie, zatímco černý čaj nabízí její postupný vzestup.

Možné výhody pro hubnutí

Díky vysoké koncentraci kofeinu vám káva pomůže zhubnout.

Kofein může zvýšit počet spálených kalorií o 3–13% a tento účinek působí po dobu 3 hodin po příjmu, což se projeví v spálení dalších 79–150 kalorií (54, 55, 56, 57).

Káva byla také spojena s vlastnostmi spalování tuků inhibicí produkce tukových buněk. Některé studie přisoudily tento účinek obsahu chlorogenové kyseliny (58, 59).

Studie na 455 lidech uvedla, že pravidelný příjem kávy byl spojen s nižší tukovou tkání. Podobné výsledky byly získány v přehledu 12 studií, z nichž vyplývá, že kyselina chlorogenová napomáhá hubnutí a metabolismu tuků u myší (60, 61).

Na druhé straně se zdá, že čajové polyfenoly, jako je theaflavin, také přispívají k hubnutí.

Theaflaviny údajně inhibují pankreatickou lipázu, enzym, který hraje klíčovou roli v metabolismu tuků (62).

Studie na potkanech ukazují, že čajové polyfenoly mohou snižovat koncentraci lipidů v krvi a snižovat přírůstek hmotnosti - i když zvířata snědla stravu s vysokým obsahem tuků (63).

Zdá se také, že polyfenoly černého čaje mění rozmanitost střevní mikrobioty nebo zdravých bakterií ve střevech, což může ovlivnit úpravu hmotnosti.

Studie na potkanech také potvrdily, že změnou střevní mikrobioty mohou čajové polyfenoly inhibovat přírůstek hmotnosti a tuku (64, 65).

K potvrzení těchto výsledků je však třeba dalšího výzkumu.

Shrnutí:

  • Kofein v kávě a polyfenoly v čaji vám mohou pomoci zhubnout, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií na lidech.

Je jeden lepší kafe nebo černý čaj?

Přestože káva byla spojena s mnoha vedlejšími účinky, jako je srdeční selhání, zvýšená srdeční frekvence a vysoký krevní tlak, výzkum ukazuje, že mírná konzumace je bezpečná (66).

Přestože se jejich antioxidační složení liší, káva a černý čaj jsou vynikajícími zdroji těchto důležitých sloučenin, které mohou chránit před různými stavy, včetně srdečních chorob a některých forem rakoviny.

Další připisovaná zdravotní tvrzení

Další zdravotní tvrzení připisovaná kávě zahrnují ochranu před Parkinsonovou chorobou a snížené riziko cukrovky typu 2 a cirhózy jater. Na druhé straně může čaj chránit před zánětem dutin, onemocnění ledvin a artritidou (1).

Káva má vyšší obsah kofeinu než čaj, což může být dobré pro ty, kteří hledají okamžitou energetickou opravu. U citlivých lidí však může způsobit úzkost a zhoršený spánek (8).

Také díky účinku kofeinu na váš mozek může vysoký příjem kávy vést k závislosti (67).

Pokud jste na kofein velmi citliví, může být čaj lepší volbou. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu s uklidňujícími vlastnostmi, které vás mohou uvolnit a zároveň zvýšit vaši bdělost.

Navíc si můžete vybrat bezkofeinový nápoj nebo si vybrat bylinný čaj, který je přirozeně bez kofeinu. I když nebudou poskytovat stejné výhody, mohou nabízet také výhody (68).

Shrnutí:

  • Káva a čaj nabízejí podobné zdravotní přínosy, včetně hubnutí, protirakovinového účinku a vlastností zvyšujících energii. Přesto si můžete vybrat mezi nimi v souvislosti s vaší kofeinovou citlivostí.

Závěr

Káva a černý čaj mohou napomáhat hubnutí a chránit před některými chronickými onemocněními různými metabolickými procesy.

Vysoký obsah kofeinu v kávě vám navíc může rychle posílit energii, zatímco kombinace kofeinu a L-theaninu v černém čaji nabízí pozvolnější zvyšování energie.

Oba nápoje jsou v přiměřeném množství zdravé a bezpečné, pokud neužíváte některé chemické léky.

CHRAŇTE SI HEMATOENCEFALICKOU BARIÉRU

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           LISTOPAD 2024 - 22 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života