Pití asi 4 šálků kávy denně může snížit riziko rakoviny hlavy a krku. Efekt extraktu z Coriolusu i při rakovině hltanu a jícnu - klinické studie
- Depositphotos
Barbora Nová
Rakovina hlavy a krku zahrnuje rakovinu v oblastech, jako jsou ústa, krk a hlasivky. Zajímavou oblastí studia je vztah mezi rakovinou hlavy a krku a nápoji, jako je káva a čaj (1).
Nedávná souhrnná analýza publikovaná 1. února 2025 v časopise Cancer se zabývala pitím kávy a čaje a rizikem vzniku rakoviny hlavy a krku. Analýza zkoumala více než 9 500 případů rakoviny hlavy a krku a více než 15 700 kontrol (2, 3).
Celkově bylo pití určitého množství kávy a čaje s kofeinem spojeno se sníženým rizikem rakoviny hlavy a krku ve srovnání s nepitím těchto nápojů.
Navíc pití mezi nulou a jedním šálkem kávy bez kofeinu bylo spojeno se sníženým rizikem rakoviny ústní dutiny. Vědci však zjistili, že pití více než jednoho šálku čaje denně bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny hrtanu.
Káva a čaj snižují riziko rakoviny hlavy a krku
Káva a čaj jsou dva velmi oblíbené nápoje. Autoři analýzy chtěli zjistit, jaký mají vztah k rakovině hlavy a krku, protože dřívější výzkum v této oblasti odhalil rozporuplná zjištění.
Vědci použili shromážděná data od International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium (INHANCE). Analýza zahrnovala data ze 14 případových a kontrolních studií na individuální úrovni, některé nové a některé dříve analyzované. Účastníci studií poskytli data prostřednictvím dotazníků, aby sdělili informace o životním stylu a sociodemografických faktorech. Všechny studie zahrnovaly údaje od účastníků o spotřebě kávy a čaje a navíc devět studií také obsahovalo informace o konzumaci kávy bez kofeinu (4).
Ve své statistické analýze byli vědci schopni přizpůsobit se několika faktorům ve svých modelech, včetně indexu tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, konzumace alkoholu, kouření a konzumace ovoce a zeleniny. Analýza se také zabývala konkrétními typy rakoviny hlavy a krku.
Celkem se vědci mohli podívat na 9 548 případů rakoviny hlavy a krku a 15 783 kontrol. Asi 93 % účastníků s rakovinou hlavy a krku byli běloši a více než 79 % případů byli muži.
Pití kávy s kofeinem „nebylo spojeno s rizikem vzniku HNC“ (rakoviny hlavy a krku) ve srovnání s nepitím kávy s kofeinem. Rovněž nezjistili souvislost mezi konzumací kávy s kofeinem nebo bez kofeinu a rizikem vzniku rakoviny hrtanu.
Kolik šálků kávy vám prospěje?
Vědci však zjistili vztah mezi pitím kávy s kofeinem a rakovinou hlavy a krku a všech jejích podskupin. Celkově bylo pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem denně spojeno se sníženým rizikem.
Pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem za den bylo spojeno s nižším rizikem vzniku rakoviny hlavy a krku, rakoviny dutiny ústní a rakoviny orofaryngu ve srovnání s nepitím kávy. Pití tří až čtyř šálků kávy denně bylo spojeno s nižším rizikem rakoviny hypofaryngu.
Vědci také zjistili, že pití mezi nulou a jedním šálkem kávy bez kofeinu denně bylo spojeno s nižší pravděpodobností vzniku rakoviny ústní dutiny.
Pití mezi nulou a jedním šálkem čaje denně bylo také spojeno se sníženým rizikem rakoviny hypofaryngu (polykacích cest) a rakoviny hlavy a krku celkově.
Vědci nenašli souvislost mezi pitím čaje a rakovinou ústní dutiny nebo orofaryngu (prostřední část hltanu). Na rozdíl od jiných zjištění vědci zjistili, že pití více než jednoho šálku čaje denně bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny hrtanu.
Vědci provedli stratifikovanou analýzu pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem a rakoviny dutiny ústní a orofaryngu, aby zjistili, zda se jedná o modifikátory účinku. Některé asociace nebyly v analýze významné „ve všech vrstvách pro určité faktory“. Výsledky však stále naznačují, že pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem denně je stále spojeno se sníženým rizikem rakoviny dutiny ústní a orofaryngu.
Dr. Kanwar Kelley, MD, JD, certifikovaný otolaryngolog (ENT) a spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Side Health, který nebyl zapojen do studie, uvedl ke studii následující:
„Tato nová studie shromažďuje několik souborů údajů, aby objasnila vliv konzumace kávy a čaje na vznik rakoviny hlavy a krku. To bylo provedeno z důvodu dřívějších rozdílných studií o tom, zda káva a čaj snižují nebo zvyšují riziko vzniku těchto nádorů. Použili aktualizované údaje ze studie, která se zabývala stejnou otázkou.“
„Tato studie prokázala snížené riziko rakoviny hlavy a krku s rostoucím množstvím kávy nebo čaje. "Většina účinku byla pozorována při pití více než čtyř šálků kofeinové kávy a méně než jednoho šálku čaje denně."
- Dr. Kanwar Kelley, MD, JD
Omezení studie
Údaje mají svá omezení. Zaprvé, studie se spoléhaly na hlášení účastníků, což zvyšuje riziko zkreslení a chybné klasifikace.
Chybějící data jsou také faktorem, který limituje zjištění. Vědci poznamenali, že jedna studie neměla údaje o příjmu ovoce a zeleniny, takže tato data musela být imputována. Nicméně analýza, která nezahrnovala tuto studii, ukázala podobné výsledky. Údaje ze studií také neobsahovaly informace o složkách, jako je doba trvání, druhy kávy nebo čaje nebo teplota nápoje.
Dalším problémem je harmonizace dat. Některé studie používaly rozsahy pro kávu a čaj a jiné používaly přesné množství. Při porovnání studií s rozsahy versus přesnými počty byly rozdíly ve výsledcích pro rakovinu hypofaryngu a kávu bez kofeinu.
Vědci museli také vyřadit údaje některých účastníků. Vyloučili například účastníky, kteří měli rakovinu slinných žláz nebo nosní dutiny. Tato studie se tedy nezabývala všemi podtypy, které jsou považovány za součást rakoviny hlavy a krku. Vyloučili také účastníky, u nichž se „překrývaly podúrovně hlavy a krku“.
Kromě jedné studie byl výzkum navíc jen z Evropy a Severní Ameriky, což omezuje zobecnění výsledků.
Výsledky této analýzy se liší od jiných údajů o ochranných účincích čaje. Vědci připouštějí, že tyto rozpory mohou být způsobeny druhem čaje a studovaným regionem. Výzkumníci také poznamenávají, že nebyli schopni rozlišit mezi čaji s kofeinem, bez kofeinu a bylinnými čaji. To by mohlo být cenné při budoucím výzkumu.
Autorka studie dr. Yuan-Chin Amy Leeová, PhD, docentka na Huntsman Cancer Institute a School of Medicine na University of Utah, ke studii uvedla:
„Neměli jsme dostatek informací k posouzení teploty nápojů, případných přísad do nápojů, způsobu přípravy nápojů a konkrétních druhů. Bylo by tedy užitečné prozkoumat, zda konzumace kávy a čaje bude mít nějaké další vedlejší účinky nebo dopady na celkové zdraví, a zahrnout více podrobností o konzumaci kávy a čaje.“
Mám pít více čaje nebo kávy?
Celkově údaje potvrzují zřetelný zdravotní přínos pití určitého množství kávy a čaje. To však neznamená, že by lidé měli začít drasticky zvyšovat svou spotřebu.
„Množství kávy, které je třeba vypít pro dosažení ochranného účinku, je pravděpodobně větší, než se obvykle vypije za den. Osoby citlivé na kofein budou mít pravděpodobně potíže s vypitím takového množství kávy, aby se dostavil účinek. Nakonec tato studie ukazuje, že si kávu můžeme dopřát i po ránu, ale nemusíme se snažit pít více než obvykle, abychom se ochránili před rakovinou hlavy a krku,“ uvedl dr. Kelley.
Dr. Vivian F. Wuová, MD, MPH., ORL-otolaryngolog a ředitelka Centra pro rakovinu hlavy a krku v Providence Saint John's Cancer Institute a Pacific Neuroscience Institute v Santa Monice, Kalifornie, která se na studii nepodílela, uvedla následující:
„Výsledky studie ukazují, že k dosažení přínosu jsou potřeba alespoň čtyři šálky kávy denně. Nevím jak vy, ale já se většinou po čtyřech šálcích kávy denně odrážím od stěn. Pití čtyř šálků kávy denně má pravděpodobně další zdravotní důsledky, na které nejsem odborník. To vše je třeba vzít v úvahu předtím, než budou učiněna jakákoli konečná doporučení.“
„Před rozhodnutím o pití kávy jako preventivního opatření by se lidé měli poradit se svými lékaři. Než budou moci být veřejnosti vydána jakákoli zdravotní doporučení, bude zapotřebí, aby skupina odborníků v této oblasti přezkoumala všechny dosavadní důkazy v oblasti výzkumu.“
- Dr. Yuan-Chin Amy Leeová, PhD
Závěr
Prevence je klíčovou součástí řešení dopadu rakoviny hlavy a krku.
Výzkum z nedávné souhrnné analýzy ukazuje, že pití určitého množství kávy nebo čaje by mohlo snížit riziko rakoviny hlavy a krku.
Lidé mohou činit moudrá rozhodnutí o spotřebě kávy a čaje, která jsou v souladu s potenciálními přínosy a riziky.
Káva a kofein - kolik kávy můžete denně vypít?
- Pixabay
Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Z toho důvodu je pro mnoho lidí největším zdrojem antioxidantů (1, 2).
Studie také ukazují, že konzumenti kávy mají nižší riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, neurologické poruchy a onemocnění jater (3).
Možná vás však zajímá, kolik kávy je bezpečné pít a zda její nadměrný příjem nepřináší nějaká rizika.
Následuje vysvětlení, kolik kávy můžete bezpečně vypít.
Kolik kofeinu je v šálku kávy?
Kofein, účinná látka obsažená v kávě, je nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě (4).
Obsah kofeinu v kávě je velmi variabilní a pohybuje se od 50 do více než 400 mg v jednom šálku.
Malý šálek doma uvařené kávy může poskytnout 50 mg, zatímco 475 ml kávy Starbucks grande obsahuje více než 300 mg.
Obecně lze předpokládat, že průměrný 240ml šálek kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.
Některé zdroje uvádějí, že 400 mg kofeinu denně - což odpovídá 4 šálkům (945 ml) kávy - je pro většinu zdravých dospělých bezpečné (3, 5).
Mnoho lidí však bez problémů pije mnohem více.
Mějte na paměti, že existuje mnoho dalších zdrojů kofeinu, včetně čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů, čokolády a některých léků (6, 7).
Shrnutí:
- Obsah kofeinu ve vašem ranním džusíku se může pohybovat od 50 do více než 400 mg. Mnoho zdrojů doporučuje 400 mg kofeinu denně jako bezpečnou horní hranici pro zdravé dospělé osoby.
Krátkodobé příznaky nadměrného příjmu kofeinu
Pokud vypijete příliš mnoho kávy během krátké doby, mohou se u vás objevit psychické a fyzické příznaky, včetně:
- neklidu
- úzkosti
- závratě
- žaludeční nevolnosti
- podrážděnosti
- nespavosti
- zrychleného srdečního tepu
- třesu
Pokud se u vás tyto příznaky po vypití kávy objeví, je možné, že jste na kofein citliví a měli byste zvážit snížení jeho příjmu nebo se mu zcela vyhnout.
Ačkoli je možné zemřít na předávkování kofeinem, je to téměř nemožné pouze z kávy. Museli byste vypít více než 100 šálků (23,7 litru) za jediný den.
Existuje však několik vzácných případů, kdy lidé zemřeli po užití kofeinových doplňků stravy (8).
Shrnutí:
- Požití příliš velkého množství kofeinu může způsobit různé příznaky, které se většinou týkají mozku a trávicího systému.
Lidé snášejí různá množství kofeinu
Kofein působí na lidi různým způsobem. Bylo objeveno mnoho genů, které ovlivňují citlivost lidí na tento stimulant (9, 10).
Tyto geny ovlivňují enzymy, které rozkládají kofein v játrech, a také receptory v mozku, na které kofein působí.
Účinky kofeinu na spánek jsou rovněž geneticky podmíněné. Někteří lidé mohou vypít kávu a okamžitě usnout, zatímco jiní jsou po celou noc vzhůru.
V závislosti na vaší genetické výbavě můžete snášet hodně kofeinu - nebo velmi málo. Většina lidí je někde uprostřed.
Velmi důležitá je také vaše získaná tolerance. Ti, kteří pijí kávu každý den, mohou tolerovat mnohem více než ti, kteří ji pijí jen zřídka.
Je také důležité si uvědomit, že citlivost na kofein mohou ovlivnit zdravotní potíže.
Pokud trpíte úzkostí, panickou poruchou, srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo jinými zdravotními potížemi, můžete kofein tolerovat méně. Pokud chcete vědět více o své toleranci, poraďte se s odborníkem.
Shrnutí:
- Citlivost na kofein je velmi variabilní a závisí na genech a receptorech pro kofein ve vašem mozku.
Káva a dlouhověkost
Přestože vysoký příjem kofeinu způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, je káva spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je dokonce spojována s prodlouženou délkou života.
V jedné studii provedené na 402 260 lidech ve věku 50-71 let měli ti, kteří vypili 4-5 šálků kávy denně, nejnižší riziko úmrtí během 12-13 let trvání studie (11).
Dva další přehledy podpořily podobné výsledky (12, 13).
Výzkumy se však různí. Jedna nedávná studie zjistila, že pití 4 a více šálků denně je spojeno se zvýšeným - nikoli sníženým - rizikem úmrtí u lidí mladších 55 let (14).
Zde se nabízí otázka, nefinancují některé pozitivní studie výrobci a prodejci kávy? Všimněte si také, že tyto a většina dalších studií nespecifikují, zda se "šálek" vztahuje na standardní 240ml šálek nebo jen na obecnou nádobu, kterou mohou lidé používat k pití kávy nezávisle na objemu.
Nicméně rozdíly v objemu mezi různě velkými šálky na kávu nejsou obecně příliš velké.
Shrnutí:
- Ačkoli důkazy nejsou jednoznačné, několik studií naznačuje, že pijáci kávy žijí déle - přičemž optimální množství kávy se pohybuje kolem 4-5 šálků denně.
Káva a snížené riziko onemocnění
Káva je také spojována se sníženým rizikem různých onemocnění, včetně:
- Diabetes 2. typu. Čím více kávy lidé pijí, tím nižší je u nich riziko cukrovky 2. typu. Jedna studie zjistila, že s každým denním šálkem se toto riziko snižuje o 7% (15).
- Cirhóza jater. Pití 4 a více šálků kávy denně přináší největší snížení - až o 84% - rizika cirhózy jater, což je závažný důsledek některých jaterních onemocnění (16, 17).
- Rakovina jater. Riziko rakoviny jater se snižuje o 44% na každé 2 šálky denně (18).
- Alzheimerova choroba. V jedné studii bylo 3-5 šálků denně spojeno s 65% snížením rizika Alzheimerovy choroby (19).
- Parkinsonova choroba. Káva je spojena se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, přičemž největší snížení bylo pozorováno při 5 a více šálcích denně (20).
- Deprese. Studie ukázaly, že 4 a více šálků kávy denně jsou spojeny s o 20% nižším rizikem deprese a o 53% nižším rizikem sebevraždy (21, 22).
Cílit na 4-5 šálků kávy denně se tedy zdá být optimální.
Vzhledem k tomu, že všechny tyto studie měly pozorovací charakter, nemohou prokázat, že káva způsobila snížení výskytu onemocnění - pouze to, že pijáci kávy měli menší pravděpodobnost, že těmito nemocemi onemocní.
Přesto stojí za to mít tyto výsledky na paměti.
Ve většině případů by měla mít stejné příznivé účinky i káva bez kofeinu. Výjimkou je Parkinsonova choroba, na kterou má zřejmě vliv především kofein.
Shrnutí:
- Konzumace kávy je spojována se snížením rizika mnoha onemocnění, přičemž největší účinky se projevují při konzumaci přibližně 4-5 šálků denně.
Kofein v těhotenství
U těhotných žen může kofein projít placentou a dostat se k plodu. Plod má však s metabolismem kofeinu problémy.
Více studií spojuje vysoký příjem kofeinu během těhotenství se zvýšeným rizikem potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti (23, 24, 25, 26).
Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy omezily příjem kofeinu na 100-200 mg denně, tedy asi 1-2 šálky (240-475 ml) kávy.
Mnozí odborníci však doporučují se kávě v těhotenství zcela vyhnout. Pokud chcete být v naprostém bezpečí, je to rozumná volba.
Shrnutí:
- Objevily se obavy z vlivu kofeinu na vyvíjející se plod, proto se obecně doporučuje vyhnout se konzumaci kávy nebo ji minimalizovat, pokud jste těhotná.
Doporučený příjem
Důkazy naznačují, že optimální množství může být 4-5 šálků kávy denně.
Toto množství je spojeno s nejnižším rizikem předčasného úmrtí a také s nižším rizikem řady běžných onemocnění, z nichž některá postihují stovky milionů lidí.
To samozřejmě neznamená, že musíte pít kávu.
Lidé, kteří jsou citliví na kofein, mají určité zdravotní potíže nebo jim tento nápoj prostě nechutná, by se mu měli rozhodně vyhnout.
A co víc, pokud máte kávu rádi, ale zjistili jste, že má tendenci vyvolávat ve vás úzkost nebo problémy se spánkem, možná byste měli její konzumaci omezit nebo vyloučit.
Kromě toho můžete výhody kávy snadno znehodnotit tím, že do ní přidáte cukr nebo jiné nezdravé, vysoce kalorické přísady.
Přesto je možné kávu optimalizovat tak, abyste z ní získali maximum prospěšných látek.
Shrnutí:
- Důkazy naznačují, že největší přínos pro zdraví má 4-5 šálků kávy denně. Pokud jste však citliví na kofein, měli byste se zaměřit na nižší množství nebo se kávě vyhnout úplně.
Závěr
Pro lidi, kteří si kávu rádi dopřávají, existuje jen málo důkazů o škodlivosti - a spousta důkazů o prospěšnosti. Nicméně pozitivní studie mohou být financovány výrobci a prodejci kávy.
Optimální je sice 4-5 šálků denně, ale mnoho lidí snese bez problémů i více. Na druhou stranu jsou lidé, kteří kávu nesnášejí. Mnohdy je pro nepřijatelnější káva bez kofeinu.
Pokud rádi pijete hodně kávy a nepociťujete žádné vedlejší účinky, není důvod s jejím pitím přestat.
Káva vs. černý čaj: Je jeden nápoj zdravější než druhý?
Ing. Zdeněk Rozehnal
Káva a čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přičemž černý čaj je nejvyhledávanější variantou z celkové spotřeby čajů, což představuje 78% veškeré produkce a spotřeby čaje (1).
Zatímco tyto dva produkty poskytují podobné zdravotní přínosy, mají některé rozdíly.
Tento článek porovnává kávu a černý čaj, aby vám pomohl při rozhodování, který si vybrat.
Obsah kofeinu
Kofein je nejstudovanější a nejznámější stimulant na světě (2, 3).
Je přítomen v mnoha běžných nápojích, včetně kávy a černého čaje, je znám svými příznivými i nepříznivými účinky na lidské zdraví.
Zatímco obsah kofeinu se může lišit v závislosti na době vaření, velikosti porce nebo způsobu přípravy, káva může snadno obsahovat dvakrát více kofeinu jako stejná porce čaje.
Množství kofeinu považovaného za bezpečné pro lidskou spotřebu je 400 mg za den. Jeden hrnek (240 ml) vařené kávy obsahuje v průměru 95 mg kofeinu ve srovnání se 47 mg v černém čaji (4, 5, 6).
Ačkoli se vědci při výzkumu pozitivních účinků kofeinu primárně zaměřili na kávu, oba nápoje - i když obsahují různá množství této látky - mohou přinést shodné zdravotní přínosy.
Příjem kofeinu může snížit riziko některých chronických onemocnění a zlepšit sportovní výkon, náladu a duševní bdělost (7, 8, 9).
Kofein funguje jako silný stimulant pro váš centrální nervový systém, a proto je ve sportu považován za látku zvyšující výkon (10, 11, 12).
Jeden přehled o 40 studiích zjistil, že příjem kofeinu zlepšil výsledky vytrvalostního cvičení o 12% ve srovnání s placebem (13).
Pokud jde o vliv kofeinu na duševní bdělost, výzkum ukazuje, že zlepšuje výkon v jednoduchých i složitých situacích (14, 15).
Studie u 48 lidí, kterým byl podán nápoj obsahující 75 nebo 150 mg kofeinu, odhalila ve srovnání s kontrolní skupinou (16) zlepšení reakčních časů, paměti a zpracování informací.
Jiné studie naznačují, že kofein může snížit riziko diabetu 2. typu zlepšením citlivosti na inzulín (17).
Přehled 9 studií u 193 000 lidí ukázal, že pravidelné pití kávy významně snížilo riziko diabetu typu 2 (18, 19).
Mírný příjem kofeinu je navíc spojen s ochrannými účinky proti demenci, Alzheimerově chorobě, metabolickému syndromu a nealkoholické chorobě jater (20, 21, 22, 23, 24).
Shrnutí:
- Kofein je silný stimulant, který je spojován s ochrannými účinky proti některým chronickým onemocněním. Káva obsahuje více kofeinu na jednu porci než černý čaj, ale oba nápoje mohou přinést stejné výhody.
Bohaté nápoje na antioxidanty
Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály, což může zabránit vzniku určitých chronických chorob (25).
Čaj i káva obsahují antioxidanty, především polyfenoly, které přispívají k jejich charakteristickým vlastnostem chuti a zdraví (26, 27, 28, 29).
V čaji a kávě je přítomno mnoho skupin polyfenolů.
Theaflaviny, thearubiginy a katechiny jsou primární v černém čaji, zatímco káva je bohatá na flavonoidy a kyselinu chlorogenovou (CGA) (30, 31).
Nedávná studie zjistila, že theaflaviny a thearubiginy inhibovaly růst buněk rakoviny plic a tlustého střeva a nakonec je zabíjely (32).
Studie s leukemickými buňkami odhalily podobné výsledky, což naznačuje, že černý čaj může mít vlastnosti chránící před rakovinou, je však třeba dalšího výzkumu (33).
Na druhé straně studie o protinádorových vlastnostech kávy zjistila, že její obsah CGA působí jako silný inhibitor růstu rakovinných buněk a chrání před rakovinou gastrointestinálního traktu a jater (34, 35).
Dlouhodobé studie u lidí a další výzkum, který analyzoval větší množství důkazů, ukazují, že káva a čaj mohou také chránit před jinými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, močového měchýře a konečníku (36, 37, 38, 39, 40).
Kromě antioxidačních aktivit byly polyfenoly spojeny se sníženou mírou srdečních chorob (41). Přispívají také ke zdraví srdce pomocí různých mechanismů na ochranu cév. Navíc mají: (42, 43, 44):
- Antiangiogenní účinek. Blokují tvorbu nových krevních cév, které mohou živit rakovinné buňky.
- Antiaterogenní účinek. Zabraňují tvorbě plaků v krevních cévách, snižují možnosti infarktu a riziko mrtvice.
- Vasodilatační faktor. Podporují relaxaci krevních cév, což pomáhá v případech vysokého krevního tlaku.
10letá studie u 75 000 zdravých lidí zjistila, že pití 4 hrnků (960 ml) nebo více černého čaje denně bylo spojeno s 21% nižším rizikem cévní mozkové příhody ve srovnání s abstinenty (45).
Další 10letá studie u 34 500 zdravých žen ukázala, že pití 5 hrnků (1,2 litru) nebo více kávy denně snížilo riziko mrtvice o 23% ve srovnání s abstinety (46).
Shrnutí:
- Káva i čaj obsahují různé typy polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, které chrání před srdečními chorobami a rakovinou.
Mohou zvýšit hladinu energie
Káva i čaj vám mohou poskytnout energii, ale různými způsoby.
Účinek kávy zvyšující energii
Kofein v kávě zvyšuje vaši hladinu energie. Zvyšuje bdělost a snižuje únavu zvýšením hladin dopaminu a blokováním adenosinu (8, 47).
Dopamin je chemická látka, která zvyšuje srdeční frekvenci. Na druhé straně má adenosin účinek na podporu spánku. Tím, že ho kofein blokuje, snižuje vaše pocity únavy.
A co víc, účinek kávy na hladinu energie nastává téměř okamžitě.
Po požití vaše tělo absorbuje 99% svého kofeinu během 45 minut, ale maximální koncentrace v krvi se objevují již za 15 minut po požití (48).
Proto mnoho lidí dává přednost šálku kávy, když potřebují okamžitou podporu energie.
Vliv čaje na energii
Ačkoli černý čaj má méně kofeinu, je bohatý na L-theanin, silný antioxidant, který také stimuluje váš mozek (49, 50).
Na rozdíl od kofeinu může L-theanin poskytovat antistresové účinky zvýšením alfa vln mozku, které se vám pomohou uklidnit se a uvolnit se (51).
To působí proti povzbuzujícímu účinku kofeinu a dává vám uvolněný, ale ostražitý duševní stav bez pocitu ospalosti.
Studie zjistily, že konzumace L-theaninu spolu s kofeinem - stejně jako v čaji - vám může pomoci udržet vaši bdělost a pozornost (52, 53).
Tato kombinace může být důvodem, proč vám čaj dává uklidňující a příjemnější podporu energie než káva.
Shrnutí:
- Káva i černý čaj zvyšují vaši energii. Káva vám však dává okamžitý nástup energie, zatímco černý čaj nabízí její postupný vzestup.
Možné výhody pro hubnutí
Díky vysoké koncentraci kofeinu vám káva pomůže zhubnout.
Kofein může zvýšit počet spálených kalorií o 3–13% a tento účinek působí po dobu 3 hodin po příjmu, což se projeví v spálení dalších 79–150 kalorií (54, 55, 56, 57).
Káva byla také spojena s vlastnostmi spalování tuků inhibicí produkce tukových buněk. Některé studie přisoudily tento účinek obsahu chlorogenové kyseliny (58, 59).
Studie na 455 lidech uvedla, že pravidelný příjem kávy byl spojen s nižší tukovou tkání. Podobné výsledky byly získány v přehledu 12 studií, z nichž vyplývá, že kyselina chlorogenová napomáhá hubnutí a metabolismu tuků u myší (60, 61).
Na druhé straně se zdá, že čajové polyfenoly, jako je theaflavin, také přispívají k hubnutí.
Theaflaviny údajně inhibují pankreatickou lipázu, enzym, který hraje klíčovou roli v metabolismu tuků (62).
Studie na potkanech ukazují, že čajové polyfenoly mohou snižovat koncentraci lipidů v krvi a snižovat přírůstek hmotnosti - i když zvířata snědla stravu s vysokým obsahem tuků (63).
Zdá se také, že polyfenoly černého čaje mění rozmanitost střevní mikrobioty nebo zdravých bakterií ve střevech, což může ovlivnit úpravu hmotnosti.
Studie na potkanech také potvrdily, že změnou střevní mikrobioty mohou čajové polyfenoly inhibovat přírůstek hmotnosti a tuku (64, 65).
K potvrzení těchto výsledků je však třeba dalšího výzkumu.
Shrnutí:
- Kofein v kávě a polyfenoly v čaji vám mohou pomoci zhubnout, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií na lidech.
Je jeden lepší kafe nebo černý čaj?
Přestože káva byla spojena s mnoha vedlejšími účinky, jako je srdeční selhání, zvýšená srdeční frekvence a vysoký krevní tlak, výzkum ukazuje, že mírná konzumace je bezpečná (66).
Přestože se jejich antioxidační složení liší, káva a černý čaj jsou vynikajícími zdroji těchto důležitých sloučenin, které mohou chránit před různými stavy, včetně srdečních chorob a některých forem rakoviny.
Další připisovaná zdravotní tvrzení
Další zdravotní tvrzení připisovaná kávě zahrnují ochranu před Parkinsonovou chorobou a snížené riziko cukrovky typu 2 a cirhózy jater. Na druhé straně může čaj chránit před zánětem dutin, onemocnění ledvin a artritidou (1).
Káva má vyšší obsah kofeinu než čaj, což může být dobré pro ty, kteří hledají okamžitou energetickou opravu. U citlivých lidí však může způsobit úzkost a zhoršený spánek (8).
Také díky účinku kofeinu na váš mozek může vysoký příjem kávy vést k závislosti (67).
Pokud jste na kofein velmi citliví, může být čaj lepší volbou. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu s uklidňujícími vlastnostmi, které vás mohou uvolnit a zároveň zvýšit vaši bdělost.
Navíc si můžete vybrat bezkofeinový nápoj nebo si vybrat bylinný čaj, který je přirozeně bez kofeinu. I když nebudou poskytovat stejné výhody, mohou nabízet také výhody (68).
Shrnutí:
- Káva a čaj nabízejí podobné zdravotní přínosy, včetně hubnutí, protirakovinového účinku a vlastností zvyšujících energii. Přesto si můžete vybrat mezi nimi v souvislosti s vaší kofeinovou citlivostí.
Závěr
Káva a černý čaj mohou napomáhat hubnutí a chránit před některými chronickými onemocněními různými metabolickými procesy.
Vysoký obsah kofeinu v kávě vám navíc může rychle posílit energii, zatímco kombinace kofeinu a L-theaninu v černém čaji nabízí pozvolnější zvyšování energie.
Oba nápoje jsou v přiměřeném množství zdravé a bezpečné.
Imunostimulační a protinádorový účinek extraktů z Reishi a Coriolusu na úrovni klinických studií a stav jejich zavedení do praxe (Klinická onkologie č. 6/2020)
Extrakt z Reishi
Extrakt z Coriolusu
(karcinomy nosohltanu [52], 38 pacientů, delší přežití ... radioterapie nebo chemoterapie s extraktem Coriolusu a bez jeho extraku)
(karcinomy jícnu po operaci [53], delší přežití... chemoterapie s extraktem Coriolusu a bez jeho extraktu)
Jiná studie se zaměřila na 38 karcinomů nosohltanu léčených radioterapií anebo chemoradioterapií. Extrakt z Coriolu byl po léčbě přidán 21 z nich a ostatní představovali kontrolní skupinu. Ve skupině s přidáním Coriolu došlo ke snížení výskytu vzdálených metastáz a prodloužení 5letého přežití [52].
K prodloužení přežití přidáním PSK po operaci došlo také u karcinomu jícnu [53], močového měchýře [54] anebo již zmiňovaného prsu [55]. Studie na příkladu karcinomu močového měchýře po jeho chirurgickém odstranění provedla pooperační randomizaci 187 pacientů do 4 skupin: A – bez další léčby, B – s chemoterapií, C – s PSK, D – s chemoterapií a PSK. Denní dávka PSK byla v této studii 3 000 mg. Po 3 le-tech bylo procento bez recidivy následující: A – 39 %, B – 38 %, C – 59 %, D – 50 %. Stejným způsobem bylo vedle toho randomizováno 71 pacientů po operaci recidiv onemocnění a výsledky 3 let bez návratu onemocnění byly: A – 15 %, B – 28 %, C – 49 %, D – 31 %. Po zahrnutí obou skupin do analýzy, tedy celkem 258 pacientů jak s primárním, tak i s recidivujícím onemocněním, byly výsledky následující: A – 33 %, B – 36 %, C – 56 %, D – 43 %. Extrakt z Coriolu tedy snížil riziko návratu onemocnění jak v monoterapii při srovnání se skupinou bez jakékoliv pooperpační léčby (C vs. A), tak i při kombinaci s chemoterapií oproti pacientům s chemoterapií samotnou (D vs. B). To, že v celkové analýze vyšla skupina se samotným PSK paradoxně lépe než skupina s kombinací PSK a chemoterapie (C vs. D), vysvětlují autoři možností oslabení imunity dlouhodobě podávanou chemoterapií [54].
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života