Pití asi 4 šálků kávy denně může snížit riziko rakoviny hlavy a krku. Efekt extraktu z Coriolusu i při rakovině hltanu a jícnu - klinické studie

- Depositphotos

Barbora Nová

Rakovina hlavy a krku zahrnuje rakovinu v oblastech, jako jsou ústa, krk a hlasivky. Zajímavou oblastí studia je vztah mezi rakovinou hlavy a krku a nápoji, jako je káva a čaj (1).

Nedávná souhrnná analýza publikovaná 1. února 2025 v časopise Cancer se zabývala pitím kávy a čaje a rizikem vzniku rakoviny hlavy a krku. Analýza zkoumala více než 9 500 případů rakoviny hlavy a krku a více než 15 700 kontrol (2, 3).

Celkově bylo pití určitého množství kávy a čaje s kofeinem spojeno se sníženým rizikem rakoviny hlavy a krku ve srovnání s nepitím těchto nápojů.

Navíc pití mezi nulou a jedním šálkem kávy bez kofeinu bylo spojeno se sníženým rizikem rakoviny ústní dutiny. Vědci však zjistili, že pití více než jednoho šálku čaje denně bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny hrtanu.

Káva a čaj snižují riziko rakoviny hlavy a krku

Káva a čaj jsou dva velmi oblíbené nápoje. Autoři analýzy chtěli zjistit, jaký mají vztah k rakovině hlavy a krku, protože dřívější výzkum v této oblasti odhalil rozporuplná zjištění.

Vědci použili shromážděná data od International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium (INHANCE). Analýza zahrnovala data ze 14 případových a kontrolních studií na individuální úrovni, některé nové a některé dříve analyzované. Účastníci studií poskytli data prostřednictvím dotazníků, aby sdělili informace o životním stylu a sociodemografických faktorech. Všechny studie zahrnovaly údaje od účastníků o spotřebě kávy a čaje a navíc devět studií také obsahovalo informace o konzumaci kávy bez kofeinu (4).

Ve své statistické analýze byli vědci schopni přizpůsobit se několika faktorům ve svých modelech, včetně indexu tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, konzumace alkoholu, kouření a konzumace ovoce a zeleniny. Analýza se také zabývala konkrétními typy rakoviny hlavy a krku.

Celkem se vědci mohli podívat na 9 548 případů rakoviny hlavy a krku a 15 783 kontrol. Asi 93 % účastníků s rakovinou hlavy a krku byli běloši a více než 79 % případů byli muži.

Pití kávy s kofeinem „nebylo spojeno s rizikem vzniku HNC“ (rakoviny hlavy a krku) ve srovnání s nepitím kávy s kofeinem. Rovněž nezjistili souvislost mezi konzumací kávy s kofeinem nebo bez kofeinu a rizikem vzniku rakoviny hrtanu.

Kolik šálků kávy vám prospěje?

Vědci však zjistili vztah mezi pitím kávy s kofeinem a rakovinou hlavy a krku a všech jejích podskupin. Celkově bylo pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem denně spojeno se sníženým rizikem.

Pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem za den bylo spojeno s nižším rizikem vzniku rakoviny hlavy a krku, rakoviny dutiny ústní a rakoviny orofaryngu ve srovnání s nepitím kávy. Pití tří až čtyř šálků kávy denně bylo spojeno s nižším rizikem rakoviny hypofaryngu.

Vědci také zjistili, že pití mezi nulou a jedním šálkem kávy bez kofeinu denně bylo spojeno s nižší pravděpodobností vzniku rakoviny ústní dutiny.

Pití mezi nulou a jedním šálkem čaje denně bylo také spojeno se sníženým rizikem rakoviny hypofaryngu (polykacích cest) a rakoviny hlavy a krku celkově.

Vědci nenašli souvislost mezi pitím čaje a rakovinou ústní dutiny nebo orofaryngu (prostřední část hltanu). Na rozdíl od jiných zjištění vědci zjistili, že pití více než jednoho šálku čaje denně bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny hrtanu.

Vědci provedli stratifikovanou analýzu pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem a rakoviny dutiny ústní a orofaryngu, aby zjistili, zda se jedná o modifikátory účinku. Některé asociace nebyly v analýze významné „ve všech vrstvách pro určité faktory“. Výsledky však stále naznačují, že pití více než čtyř šálků kávy s kofeinem denně je stále spojeno se sníženým rizikem rakoviny dutiny ústní a orofaryngu.

Dr. Kanwar Kelley, MD, JD, certifikovaný otolaryngolog (ENT) a spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Side Health, který nebyl zapojen do studie, uvedl ke studii následující:

„Tato nová studie shromažďuje několik souborů údajů, aby objasnila vliv konzumace kávy a čaje na vznik rakoviny hlavy a krku. To bylo provedeno z důvodu dřívějších rozdílných studií o tom, zda káva a čaj snižují nebo zvyšují riziko vzniku těchto nádorů. Použili aktualizované údaje ze studie, která se zabývala stejnou otázkou.“

 „Tato studie prokázala snížené riziko rakoviny hlavy a krku s rostoucím množstvím kávy nebo čaje. "Většina účinku byla pozorována při pití více než čtyř šálků kofeinové kávy a méně než jednoho šálku čaje denně."

 - Dr. Kanwar Kelley, MD, JD

Omezení studie

Údaje mají svá omezení. Zaprvé, studie se spoléhaly na hlášení účastníků, což zvyšuje riziko zkreslení a chybné klasifikace.

Chybějící data jsou také faktorem, který limituje zjištění. Vědci poznamenali, že jedna studie neměla údaje o příjmu ovoce a zeleniny, takže tato data musela být imputována. Nicméně analýza, která nezahrnovala tuto studii, ukázala podobné výsledky. Údaje ze studií také neobsahovaly informace o složkách, jako je doba trvání, druhy kávy nebo čaje nebo teplota nápoje.

Dalším problémem je harmonizace dat. Některé studie používaly rozsahy pro kávu a čaj a jiné používaly přesné množství. Při porovnání studií s rozsahy versus přesnými počty byly rozdíly ve výsledcích pro rakovinu hypofaryngu a kávu bez kofeinu.

Vědci museli také vyřadit údaje některých účastníků. Vyloučili například účastníky, kteří měli rakovinu slinných žláz nebo nosní dutiny. Tato studie se tedy nezabývala všemi podtypy, které jsou považovány za součást rakoviny hlavy a krku. Vyloučili také účastníky, u nichž se „překrývaly podúrovně hlavy a krku“.

Kromě jedné studie byl výzkum navíc jen z Evropy a Severní Ameriky, což omezuje zobecnění výsledků.

Výsledky této analýzy se liší od jiných údajů o ochranných účincích čaje. Vědci připouštějí, že tyto rozpory mohou být způsobeny druhem čaje a studovaným regionem. Výzkumníci také poznamenávají, že nebyli schopni rozlišit mezi čaji s kofeinem, bez kofeinu a bylinnými čaji. To by mohlo být cenné při budoucím výzkumu.

Autorka studie dr. Yuan-Chin Amy Leeová, PhD, docentka na Huntsman Cancer Institute a School of Medicine na University of Utah, ke studii uvedla:

„Neměli jsme dostatek informací k posouzení teploty nápojů, případných přísad do nápojů, způsobu přípravy nápojů a konkrétních druhů. Bylo by tedy užitečné prozkoumat, zda konzumace kávy a čaje bude mít nějaké další vedlejší účinky nebo dopady na celkové zdraví, a zahrnout více podrobností o konzumaci kávy a čaje.“

Mám pít více čaje nebo kávy?

Celkově údaje potvrzují zřetelný zdravotní přínos pití určitého množství kávy a čaje. To však neznamená, že by lidé měli začít drasticky zvyšovat svou spotřebu.

Množství kávy, které je třeba vypít pro dosažení ochranného účinku, je pravděpodobně větší, než se obvykle vypije za den. Osoby citlivé na kofein budou mít pravděpodobně potíže s vypitím takového množství kávy, aby se dostavil účinek. Nakonec tato studie ukazuje, že si kávu můžeme dopřát i po ránu, ale nemusíme se snažit pít více než obvykle, abychom se ochránili před rakovinou hlavy a krku,“ uvedl dr. Kelley.

Dr. Vivian F. Wuová, MD, MPH., ORL-otolaryngolog a ředitelka Centra pro rakovinu hlavy a krku v Providence Saint John's Cancer Institute a Pacific Neuroscience Institute v Santa Monice, Kalifornie, která se na studii nepodílela, uvedla následující:

„Výsledky studie ukazují, že k dosažení přínosu jsou potřeba alespoň čtyři šálky kávy denně. Nevím jak vy, ale já se většinou po čtyřech šálcích kávy denně odrážím od stěn. Pití čtyř šálků kávy denně má pravděpodobně další zdravotní důsledky, na které nejsem odborník. To vše je třeba vzít v úvahu předtím, než budou učiněna jakákoli konečná doporučení.“

„Před rozhodnutím o pití kávy jako preventivního opatření by se lidé měli poradit se svými lékaři. Než budou moci být veřejnosti vydána jakákoli zdravotní doporučení, bude zapotřebí, aby skupina odborníků v této oblasti přezkoumala všechny dosavadní důkazy v oblasti výzkumu.“

 - Dr. Yuan-Chin Amy Leeová, PhD

Závěr

Prevence je klíčovou součástí řešení dopadu rakoviny hlavy a krku.

Výzkum z nedávné souhrnné analýzy ukazuje, že pití určitého množství kávy nebo čaje by mohlo snížit riziko rakoviny hlavy a krku.

Lidé mohou činit moudrá rozhodnutí o spotřebě kávy a čaje, která jsou v souladu s potenciálními přínosy a riziky.

Káva a kofein - kolik kávy můžete denně vypít?

- Pixabay

Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Z toho důvodu je pro mnoho lidí největším zdrojem antioxidantů (1, 2).

Studie také ukazují, že konzumenti kávy mají nižší riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, neurologické poruchy a onemocnění jater (3).

Možná vás však zajímá, kolik kávy je bezpečné pít a zda její nadměrný příjem nepřináší nějaká rizika.

Následuje vysvětlení, kolik kávy můžete bezpečně vypít.

Kolik kofeinu je v šálku kávy?

Kofein, účinná látka obsažená v kávě, je nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě (4).

Obsah kofeinu v kávě je velmi variabilní a pohybuje se od 50 do více než 400 mg v jednom šálku.

Malý šálek doma uvařené kávy může poskytnout 50 mg, zatímco 475 ml kávy Starbucks grande obsahuje více než 300 mg.

Obecně lze předpokládat, že průměrný 240ml šálek kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.

Některé zdroje uvádějí, že 400 mg kofeinu denně - což odpovídá 4 šálkům (945 ml) kávy - je pro většinu zdravých dospělých bezpečné (3, 5).

Mnoho lidí však bez problémů pije mnohem více.

Mějte na paměti, že existuje mnoho dalších zdrojů kofeinu, včetně čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů, čokolády a některých léků (6, 7).

Shrnutí:

  • Obsah kofeinu ve vašem ranním džusíku se může pohybovat od 50 do více než 400 mg. Mnoho zdrojů doporučuje 400 mg kofeinu denně jako bezpečnou horní hranici pro zdravé dospělé osoby.

Krátkodobé příznaky nadměrného příjmu kofeinu

Pokud vypijete příliš mnoho kávy během krátké doby, mohou se u vás objevit psychické a fyzické příznaky, včetně:

  • neklidu
  • úzkosti
  • závratě
  • žaludeční nevolnosti
  • podrážděnosti
  • nespavosti
  • zrychleného srdečního tepu
  • třesu

Pokud se u vás tyto příznaky po vypití kávy objeví, je možné, že jste na kofein citliví a měli byste zvážit snížení jeho příjmu nebo se mu zcela vyhnout.

Ačkoli je možné zemřít na předávkování kofeinem, je to téměř nemožné pouze z kávy. Museli byste vypít více než 100 šálků (23,7 litru) za jediný den.

Existuje však několik vzácných případů, kdy lidé zemřeli po užití kofeinových doplňků stravy (8).

Shrnutí:

  • Požití příliš velkého množství kofeinu může způsobit různé příznaky, které se většinou týkají mozku a trávicího systému.

Lidé snášejí různá množství kofeinu

Kofein působí na lidi různým způsobem. Bylo objeveno mnoho genů, které ovlivňují citlivost lidí na tento stimulant (9, 10).

Tyto geny ovlivňují enzymy, které rozkládají kofein v játrech, a také receptory v mozku, na které kofein působí.

Účinky kofeinu na spánek jsou rovněž geneticky podmíněné. Někteří lidé mohou vypít kávu a okamžitě usnout, zatímco jiní jsou po celou noc vzhůru.

V závislosti na vaší genetické výbavě můžete snášet hodně kofeinu - nebo velmi málo. Většina lidí je někde uprostřed.

Velmi důležitá je také vaše získaná tolerance. Ti, kteří pijí kávu každý den, mohou tolerovat mnohem více než ti, kteří ji pijí jen zřídka.

Je také důležité si uvědomit, že citlivost na kofein mohou ovlivnit zdravotní potíže.

Pokud trpíte úzkostí, panickou poruchou, srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo jinými zdravotními potížemi, můžete kofein tolerovat méně. Pokud chcete vědět více o své toleranci, poraďte se s odborníkem.

Shrnutí:

  • Citlivost na kofein je velmi variabilní a závisí na genech a receptorech pro kofein ve vašem mozku.

Káva a dlouhověkost

Přestože vysoký příjem kofeinu způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, je káva spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je dokonce spojována s prodlouženou délkou života.

V jedné studii provedené na 402 260 lidech ve věku 50-71 let měli ti, kteří vypili 4-5 šálků kávy denně, nejnižší riziko úmrtí během 12-13 let trvání studie (11).

Dva další přehledy podpořily podobné výsledky (12, 13).

Výzkumy se však různí. Jedna nedávná studie zjistila, že pití 4 a více šálků denně je spojeno se zvýšeným - nikoli sníženým - rizikem úmrtí u lidí mladších 55 let (14).

Zde se nabízí otázka, nefinancují některé pozitivní studie výrobci a prodejci kávy? Všimněte si také, že tyto a většina dalších studií nespecifikují, zda se "šálek" vztahuje na standardní 240ml šálek nebo jen na obecnou nádobu, kterou mohou lidé používat k pití kávy nezávisle na objemu.

Nicméně rozdíly v objemu mezi různě velkými šálky na kávu nejsou obecně příliš velké.

Shrnutí:

  • Ačkoli důkazy nejsou jednoznačné, několik studií naznačuje, že pijáci kávy žijí déle - přičemž optimální množství kávy se pohybuje kolem 4-5 šálků denně.

Káva a snížené riziko onemocnění

Káva je také spojována se sníženým rizikem různých onemocnění, včetně:

  • Diabetes 2. typu. Čím více kávy lidé pijí, tím nižší je u nich riziko cukrovky 2. typu. Jedna studie zjistila, že s každým denním šálkem se toto riziko snižuje o 7% (15).
  • Cirhóza jater. Pití 4 a více šálků kávy denně přináší největší snížení - až o 84% - rizika cirhózy jater, což je závažný důsledek některých jaterních onemocnění (16, 17).
  • Rakovina jater. Riziko rakoviny jater se snižuje o 44% na každé 2 šálky denně (18).
  • Alzheimerova choroba. V jedné studii bylo 3-5 šálků denně spojeno s 65% snížením rizika Alzheimerovy choroby (19).
  • Parkinsonova choroba. Káva je spojena se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, přičemž největší snížení bylo pozorováno při 5 a více šálcích denně (20).
  • Deprese. Studie ukázaly, že 4 a více šálků kávy denně jsou spojeny s o 20% nižším rizikem deprese a o 53% nižším rizikem sebevraždy (21, 22).

Cílit na 4-5 šálků kávy denně se tedy zdá být optimální.

Vzhledem k tomu, že všechny tyto studie měly pozorovací charakter, nemohou prokázat, že káva způsobila snížení výskytu onemocnění - pouze to, že pijáci kávy měli menší pravděpodobnost, že těmito nemocemi onemocní.

Přesto stojí za to mít tyto výsledky na paměti.

Ve většině případů by měla mít stejné příznivé účinky i káva bez kofeinu. Výjimkou je Parkinsonova choroba, na kterou má zřejmě vliv především kofein.

Shrnutí:

  • Konzumace kávy je spojována se snížením rizika mnoha onemocnění, přičemž největší účinky se projevují při konzumaci přibližně 4-5 šálků denně.

Kofein v těhotenství

U těhotných žen může kofein projít placentou a dostat se k plodu. Plod má však s metabolismem kofeinu problémy.

Více studií spojuje vysoký příjem kofeinu během těhotenství se zvýšeným rizikem potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti (23, 24, 25, 26).

Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy omezily příjem kofeinu na 100-200 mg denně, tedy asi 1-2 šálky (240-475 ml) kávy.

Mnozí odborníci však doporučují se kávě v těhotenství zcela vyhnout. Pokud chcete být v naprostém bezpečí, je to rozumná volba.

Shrnutí:

  • Objevily se obavy z vlivu kofeinu na vyvíjející se plod, proto se obecně doporučuje vyhnout se konzumaci kávy nebo ji minimalizovat, pokud jste těhotná.

Doporučený příjem

Důkazy naznačují, že optimální množství může být 4-5 šálků kávy denně.

Toto množství je spojeno s nejnižším rizikem předčasného úmrtí a také s nižším rizikem řady běžných onemocnění, z nichž některá postihují stovky milionů lidí.

To samozřejmě neznamená, že musíte pít kávu.

Lidé, kteří jsou citliví na kofein, mají určité zdravotní potíže nebo jim tento nápoj prostě nechutná, by se mu měli rozhodně vyhnout.

A co víc, pokud máte kávu rádi, ale zjistili jste, že má tendenci vyvolávat ve vás úzkost nebo problémy se spánkem, možná byste měli její konzumaci omezit nebo vyloučit.

Kromě toho můžete výhody kávy snadno znehodnotit tím, že do ní přidáte cukr nebo jiné nezdravé, vysoce kalorické přísady.

Přesto je možné kávu optimalizovat tak, abyste z ní získali maximum prospěšných látek.

Shrnutí:

  • Důkazy naznačují, že největší přínos pro zdraví má 4-5 šálků kávy denně. Pokud jste však citliví na kofein, měli byste se zaměřit na nižší množství nebo se kávě vyhnout úplně.

Závěr

Pro lidi, kteří si kávu rádi dopřávají, existuje jen málo důkazů o škodlivosti - a spousta důkazů o prospěšnosti. Nicméně pozitivní studie mohou být financovány výrobci a prodejci kávy.

Optimální je sice 4-5 šálků denně, ale mnoho lidí snese bez problémů i více. Na druhou stranu jsou lidé, kteří kávu nesnášejí. Mnohdy je pro nepřijatelnější káva bez kofeinu.

Pokud rádi pijete hodně kávy a nepociťujete žádné vedlejší účinky, není důvod s jejím pitím přestat.

Káva vs. černý čaj: Je jeden nápoj zdravější než druhý?

Ing. Zdeněk Rozehnal

Káva a čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přičemž černý čaj je nejvyhledávanější variantou z celkové spotřeby čajů, což představuje 78% veškeré produkce a spotřeby čaje (1).

Zatímco tyto dva produkty poskytují podobné zdravotní přínosy, mají některé rozdíly.

Tento článek porovnává kávu a černý čaj, aby vám pomohl při rozhodování, který si vybrat.

Obsah kofeinu

Kofein je nejstudovanější a nejznámější stimulant na světě (2, 3).

Je přítomen v mnoha běžných nápojích, včetně kávy a černého čaje, je znám svými příznivými i nepříznivými účinky na lidské zdraví.

Zatímco obsah kofeinu se může lišit v závislosti na době vaření, velikosti porce nebo způsobu přípravy, káva může snadno obsahovat dvakrát více kofeinu jako stejná porce čaje.

Množství kofeinu považovaného za bezpečné pro lidskou spotřebu je 400 mg za den. Jeden hrnek (240 ml) vařené kávy obsahuje v průměru 95 mg kofeinu ve srovnání se 47 mg v černém čaji (4, 5, 6).

Ačkoli se vědci při výzkumu pozitivních účinků kofeinu primárně zaměřili na kávu, oba nápoje - i když obsahují různá množství této látky - mohou přinést shodné zdravotní přínosy.

Příjem kofeinu může snížit riziko některých chronických onemocnění a zlepšit sportovní výkon, náladu a duševní bdělost (7, 8, 9).

Kofein funguje jako silný stimulant pro váš centrální nervový systém, a proto je ve sportu považován za látku zvyšující výkon (10, 11, 12).

Jeden přehled o 40 studiích zjistil, že příjem kofeinu zlepšil výsledky vytrvalostního cvičení o 12% ve srovnání s placebem (13).

Pokud jde o vliv kofeinu na duševní bdělost, výzkum ukazuje, že zlepšuje výkon v jednoduchých i složitých situacích (14, 15).

Studie u 48 lidí, kterým byl podán nápoj obsahující 75 nebo 150 mg kofeinu, odhalila ve srovnání s kontrolní skupinou (16) zlepšení reakčních časů, paměti a zpracování informací.

Jiné studie naznačují, že kofein může snížit riziko diabetu 2. typu zlepšením citlivosti na inzulín (17).

Přehled 9 studií u 193 000 lidí ukázal, že pravidelné pití kávy významně snížilo riziko diabetu typu 2 (18, 19).

Mírný příjem kofeinu je navíc spojen s ochrannými účinky proti demenci, Alzheimerově chorobě, metabolickému syndromu a nealkoholické chorobě jater (20, 21, 22, 23, 24).

Shrnutí:

  • Kofein je silný stimulant, který je spojován s ochrannými účinky proti některým chronickým onemocněním. Káva obsahuje více kofeinu na jednu porci než černý čaj, ale oba nápoje mohou přinést stejné výhody.

Bohaté nápoje na antioxidanty

Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály, což může zabránit vzniku určitých chronických chorob (25).

Čaj i káva obsahují antioxidanty, především polyfenoly, které přispívají k jejich charakteristickým vlastnostem chuti a zdraví (26, 27, 28, 29).

V čaji a kávě je přítomno mnoho skupin polyfenolů.

Theaflaviny, thearubiginy a katechiny jsou primární v černém čaji, zatímco káva je bohatá na flavonoidy a kyselinu chlorogenovou (CGA) (30, 31).

Nedávná studie zjistila, že theaflaviny a thearubiginy inhibovaly růst buněk rakoviny plic a tlustého střeva a nakonec je zabíjely (32).

Studie s leukemickými buňkami odhalily podobné výsledky, což naznačuje, že černý čaj může mít vlastnosti chránící před rakovinou, je však třeba dalšího výzkumu (33).

Na druhé straně studie o protinádorových vlastnostech kávy zjistila, že její obsah CGA působí jako silný inhibitor růstu rakovinných buněk a chrání před rakovinou gastrointestinálního traktu a jater (34, 35).

Dlouhodobé studie u lidí a další výzkum, který analyzoval větší množství důkazů, ukazují, že káva a čaj mohou také chránit před jinými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, močového měchýře a konečníku (36, 37, 38, 39, 40).

Kromě antioxidačních aktivit byly polyfenoly spojeny se sníženou mírou srdečních chorob (41). Přispívají také ke zdraví srdce pomocí různých mechanismů na ochranu cév. Navíc mají: (42, 43, 44):

  • Antiangiogenní účinek. Blokují tvorbu nových krevních cév, které mohou živit rakovinné buňky.
  • Antiaterogenní účinek. Zabraňují tvorbě plaků v krevních cévách, snižují možnosti infarktu a riziko mrtvice.
  • Vasodilatační faktor. Podporují relaxaci krevních cév, což pomáhá v případech vysokého krevního tlaku.

10letá studie u 75 000 zdravých lidí zjistila, že pití 4 hrnků (960 ml) nebo více černého čaje denně bylo spojeno s 21% nižším rizikem cévní mozkové příhody ve srovnání s abstinenty (45).

Další 10letá studie u 34 500 zdravých žen ukázala, že pití 5 hrnků (1,2 litru) nebo více kávy denně snížilo riziko mrtvice o 23% ve srovnání s abstinety (46).

Shrnutí:

Mohou zvýšit hladinu energie

Káva i čaj vám mohou poskytnout energii, ale různými způsoby.

Účinek kávy zvyšující energii

Kofein v kávě zvyšuje vaši hladinu energie. Zvyšuje bdělost a snižuje únavu zvýšením hladin dopaminu a blokováním adenosinu (8, 47).

Dopamin je chemická látka, která zvyšuje srdeční frekvenci. Na druhé straně má adenosin účinek na podporu spánku. Tím, že ho kofein blokuje, snižuje vaše pocity únavy.

A co víc, účinek kávy na hladinu energie nastává téměř okamžitě.

Po požití vaše tělo absorbuje 99% svého kofeinu během 45 minut, ale maximální koncentrace v krvi se objevují již za 15 minut po požití (48).

Proto mnoho lidí dává přednost šálku kávy, když potřebují okamžitou podporu energie.

Vliv čaje na energii

Ačkoli černý čaj má méně kofeinu, je bohatý na L-theanin, silný antioxidant, který také stimuluje váš mozek (49, 50).

Na rozdíl od kofeinu může L-theanin poskytovat antistresové účinky zvýšením alfa vln mozku, které se vám pomohou uklidnit se a uvolnit se (51).

To působí proti povzbuzujícímu účinku kofeinu a dává vám uvolněný, ale ostražitý duševní stav bez pocitu ospalosti.

Studie zjistily, že konzumace L-theaninu spolu s kofeinem - stejně jako v čaji - vám může pomoci udržet vaši bdělost a pozornost (52, 53).

Tato kombinace může být důvodem, proč vám čaj dává uklidňující a příjemnější podporu energie než káva.

Shrnutí:

  • Káva i černý čaj zvyšují vaši energii. Káva vám však dává okamžitý nástup energie, zatímco černý čaj nabízí její postupný vzestup.

Možné výhody pro hubnutí

Díky vysoké koncentraci kofeinu vám káva pomůže zhubnout.

Kofein může zvýšit počet spálených kalorií o 3–13% a tento účinek působí po dobu 3 hodin po příjmu, což se projeví v spálení dalších 79–150 kalorií (54, 55, 56, 57).

Káva byla také spojena s vlastnostmi spalování tuků inhibicí produkce tukových buněk. Některé studie přisoudily tento účinek obsahu chlorogenové kyseliny (58, 59).

Studie na 455 lidech uvedla, že pravidelný příjem kávy byl spojen s nižší tukovou tkání. Podobné výsledky byly získány v přehledu 12 studií, z nichž vyplývá, že kyselina chlorogenová napomáhá hubnutí a metabolismu tuků u myší (60, 61).

Na druhé straně se zdá, že čajové polyfenoly, jako je theaflavin, také přispívají k hubnutí.

Theaflaviny údajně inhibují pankreatickou lipázu, enzym, který hraje klíčovou roli v metabolismu tuků (62).

Studie na potkanech ukazují, že čajové polyfenoly mohou snižovat koncentraci lipidů v krvi a snižovat přírůstek hmotnosti - i když zvířata snědla stravu s vysokým obsahem tuků (63).

Zdá se také, že polyfenoly černého čaje mění rozmanitost střevní mikrobioty nebo zdravých bakterií ve střevech, což může ovlivnit úpravu hmotnosti.

Studie na potkanech také potvrdily, že změnou střevní mikrobioty mohou čajové polyfenoly inhibovat přírůstek hmotnosti a tuku (64, 65).

K potvrzení těchto výsledků je však třeba dalšího výzkumu.

Shrnutí:

  • Kofein v kávě a polyfenoly v čaji vám mohou pomoci zhubnout, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií na lidech.

Je jeden lepší kafe nebo černý čaj?

Přestože káva byla spojena s mnoha vedlejšími účinky, jako je srdeční selhání, zvýšená srdeční frekvence a vysoký krevní tlak, výzkum ukazuje, že mírná konzumace je bezpečná (66).

Přestože se jejich antioxidační složení liší, káva a černý čaj jsou vynikajícími zdroji těchto důležitých sloučenin, které mohou chránit před různými stavy, včetně srdečních chorob a některých forem rakoviny.

Další připisovaná zdravotní tvrzení

Další zdravotní tvrzení připisovaná kávě zahrnují ochranu před Parkinsonovou chorobou a snížené riziko cukrovky typu 2 a cirhózy jater. Na druhé straně může čaj chránit před zánětem dutin, onemocnění ledvin a artritidou (1).

Káva má vyšší obsah kofeinu než čaj, což může být dobré pro ty, kteří hledají okamžitou energetickou opravu. U citlivých lidí však může způsobit úzkost a zhoršený spánek (8).

Také díky účinku kofeinu na váš mozek může vysoký příjem kávy vést k závislosti (67).

Pokud jste na kofein velmi citliví, může být čaj lepší volbou. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu s uklidňujícími vlastnostmi, které vás mohou uvolnit a zároveň zvýšit vaši bdělost.

Navíc si můžete vybrat bezkofeinový nápoj nebo si vybrat bylinný čaj, který je přirozeně bez kofeinu. I když nebudou poskytovat stejné výhody, mohou nabízet také výhody (68).

Shrnutí:

  • Káva a čaj nabízejí podobné zdravotní přínosy, včetně hubnutí, protirakovinového účinku a vlastností zvyšujících energii. Přesto si můžete vybrat mezi nimi v souvislosti s vaší kofeinovou citlivostí.

Závěr

Káva a černý čaj mohou napomáhat hubnutí a chránit před některými chronickými onemocněními různými metabolickými procesy.

Vysoký obsah kofeinu v kávě vám navíc může rychle posílit energii, zatímco kombinace kofeinu a L-theaninu v černém čaji nabízí pozvolnější zvyšování energie.

Oba nápoje jsou v přiměřeném množství zdravé a bezpečné.

Imunostimulační a protinádorový účinek extraktů z Reishi a Coriolusu na úrovni klinických studií a stav jejich zavedení do praxe (Klinická onkologie č. 6/2020)

Extrakt z Reishi

Extrakt z Coriolusu

(karcinomy nosohltanu [52], 38 pacientů, delší přežití ... radioterapie nebo chemoterapie s extraktem Coriolusu a bez jeho extraku)

(karcinomy jícnu po operaci [53], delší přežití... chemoterapie s extraktem Coriolusu a bez jeho extraktu)

Jiná  studie  se  zaměřila  na  38  karcinomů  nosohltanu  léčených  radioterapií  anebo  chemoradioterapií.  Extrakt  z  Coriolu  byl  po  léčbě přidán  21  z  nich  a  ostatní  představovali  kontrolní  skupinu. Ve skupině s přidáním Coriolu došlo ke  snížení  výskytu  vzdálených  metastáz  a prodloužení 5letého přežití [52].

K prodloužení přežití přidáním PSK po operaci došlo také u karcinomu jícnu [53], močového  měchýře  [54]  anebo  již  zmiňovaného prsu [55]. Studie  na  příkladu  karcinomu  močového měchýře po jeho chirurgickém odstranění  provedla  pooperační  randomizaci  187  pacientů  do  4 skupin:  A  –  bez  další léčby, B – s chemoterapií, C – s PSK, D  –  s  chemoterapií  a  PSK.  Denní  dávka  PSK  byla  v  této  studii  3  000  mg.  Po 3  le-tech bylo procento bez recidivy následující: A – 39 %, B – 38 %, C – 59 %, D – 50 %. Stejným způsobem bylo vedle toho randomizováno  71 pacientů  po  operaci  recidiv  onemocnění  a  výsledky  3  let  bez  návratu  onemocnění  byly:  A  –  15  %,  B  –  28  %,  C  –  49  %,  D  –  31 %.  Po  zahrnutí obou  skupin  do  analýzy,  tedy  celkem  258  pacientů  jak  s  primárním,  tak  i  s  recidivujícím onemocněním, byly výsledky následující: A – 33 %, B – 36 %, C – 56 %, D  –  43  %.  Extrakt  z  Coriolu  tedy  snížil  riziko  návratu  onemocnění  jak  v  monoterapii  při srovnání  se  skupinou  bez  jakékoliv pooperpační léčby (C vs. A), tak i při kombinaci s chemoterapií oproti pacientům  s  chemoterapií  samotnou (D  vs.  B).  To, že v celkové analýze vyšla skupina se samotným  PSK  paradoxně  lépe  než  skupina s kombinací PSK a chemoterapie (C vs. D), vysvětlují  autoři  možností  oslabení  imunity  dlouhodobě  podávanou  chemoterapií [54].

CELÝ ČLÁNEK 

Z KLINICKÉ ONKOLOGIE

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

   BŘEZEN 2025 - 14 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života