Kyselé potraviny a jejich zdravotní účinky
- Pixabay
Barbora Nová
Konzumace kyselých potravin, jako je průmyslově zpracované maso a citrusy, pravděpodobně nezmění rovnováhu pH vašeho těla. Výzkumy však ukazují, že vyvážená strava upřednostňující rostlinnou stravu je pro celkové zdraví nejlepší.
Vaše tělo pevně reguluje svou rovnováhu pH prostřednictvím různých mechanismů, které zahrnují více orgánů, jako jsou ledviny a plíce.
Ačkoli vaše strava může ovlivnit pH vaší moči, výzkum obecně potvrzuje, že konzumace kyselých nebo zásaditých potravin pravděpodobně významně neovlivní hladinu pH vaší krve (1).
Ve skutečnosti zvýšená hladina kyseliny v krvi obvykle ukazuje na základní zdravotní problém, jako je cukrovka, která není dobře zvládnuta, onemocnění plic nebo problémy s ledvinami (2).
Přesto se někteří lidé mohou rozhodnout omezit potraviny s vysokým obsahem kyselin, aby snížili jejich potenciální renální kyselou zátěž (PRAL), což se týká množství kyselin, které vaše tělo produkuje z potravin, které jíte. Čím vyšší je hodnocení PRAL, tím více kyseliny produkujete při trávení (3).
Výzkum zjistil, že snížení PRAL pomáhá při zachování funkce ledvin a také, že západní strava může zhoršit metabolickou acidózu (4).
Co je kyselost?
Hodnota pH vám říká, zda je něco kyselé, zásadité nebo neutrální.
- Hodnota pH 0 znamená vysokou úroveň kyselosti.
- pH 7 je neutrální.
- pH 14 je nejzásaditější neboli zásadité.
Vzdálenost mezi dvěma body na stupnici pH představuje desetinásobný rozdíl v kyselosti nebo zásaditosti látky. pH 6 je desetkrát kyselejší než pH 7 a tak dále.
Například kyselina z baterie je extrémně kyselá při 0, zatímco tekutý čistič odpadů je při 14 velmi alkalický. Čistá destilovaná voda je uprostřed při 7. Tedy není ani kyselá, ani zásaditá.
Stejně jako různé látky mají různé části lidského těla různé hodnoty pH.
Vaše ideální pH krve je mezi 7,35 a 7,45, což je mírně zásadité. Váš žaludek je obvykle kyselý při pH 3,5, což pomáhá správně rozkládat jídlo (5).
Jídlo a pití s vysokým obsahem kyselin
Potraviny považované za kyselé mají obecně hodnotu pH 4,6 nebo nižší.
Ale pH jídla před tím, než ho sníte, je méně důležité než množství kyselin nebo zásad produkovaných trávením a metabolismem tohoto jídla.
Nadměrné množství fosforu a bílkovin po dlouhou dobu může přispět k rozvoji metabolické acidózy. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb doporučuje, aby bílkoviny tvořily 10–30 % z vašich celkových kalorií (6).
Mezi potraviny, které mají tendenci způsobit větší kyselost v těle, pokud jsou konzumovány trvale a v nadměrném množství, patří (7):
- některé mléčné výrobky, včetně sýrů
- ryby a mořské plody
- průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem sodíku
- čerstvé maso a průmyslově zpracované maso, jako je hovězí a krůtí maso
- určité škrobové potraviny, jako je hnědá rýže, ovesné vločky nebo granola
- sycené nápoje, jako jsou limonády, sodovky nebo střiky
- potraviny s vysokým obsahem bílkovin a doplňky stravy s živočišnými bílkovinami
Obecně platí, že ovoce a zelenina jsou více alkalizující. Jejich zařazení do pestré stravy plné ovoce a zeleniny pomůže předejít nadměrné konzumaci živočišných bílkovin a předejít riziku rozvoje metabolické acidózy.
Ovoce s vysokým obsahem kyselin
Ačkoli většina druhů ovoce je kyselá, považuje se za alkalizující, což znamená, že ve skutečnosti pomáhá snižovat hladinu kyselin ve vašem těle.
To také znamená, že mají negativní PRAL. Čím negativnější je PRAL, tím více snižuje množství kyseliny ve vašem těle během trávení.
Následuje PRAL pro porci 100 gramů několika oblíbených druhů ovoce (8).
- limetky: -0,4
- borůvky: -0,6
- ostružiny: -1,0
- ananas: -1,1
- broskve: -1,5
- pomeranče: -1,6
- švestky: -1,7
- jablka: -1,8
- rajčata: -1,8
- fialové hrozny: -1,9
- zelené hrozny: -2,4
- banány: -5.2
- granátová jablka: -8.1
- rozinky: -9,0
Mějte na paměti, že ačkoli tyto plody v těle alkalizují, jejich počáteční kyselost by mohla zhoršit příznaky u těch, kteří mají problémy s horní částí trávicího traktu, jako je reflux.
Ve skutečnosti lékaři často radí lidem s onemocněním, jako je gastroezofageální refluxní choroba (GERD), aby omezili příjem kyselých potravin, včetně citrusových plodů, jako jsou pomeranče, grapefruity, citrony a limetky.
Čerstvá zelenina
Stejně jako ovoce, zelenina také alkalizuje a může pomoci snížit hladinu kyselin v těle.
Následuje PRAL pro porci 100 gramů nějaké běžné zeleniny (9):
- houby shiitake (vařené): -0,2
- artyčok (vařený): -0,5
- cuketa (vařená): -0,6
- rukola (syrová): -1,1
- bílé zelí (syrové): -1,5
- špenát (syrový): -1,5
- brambory (vařené): -1,7
- dýně (vařená): -1,9
- okurka (syrová): -2,0
- kapusta (syrová): -2,6
- ředkev (syrová): -4,7
- řepa (syrová): -5,4
Nápoje s vysokým obsahem kyselin
Můžete se vyhnout nápojům s vysokým obsahem fosforu, jako je pivo nebo horká čokoláda z balíčků kakaové směsi. Pokud chcete pít alkohol, zvolte červené nebo bílé víno s nižším obsahem fosforu.
Kyselina uhličitá, která je obsažena ve všech sycených nápojích, přispívá k celkové kyselosti vašeho těla. To se týká nejen nealkoholických nápojů, ale také střiků. Stejná kyselost může také poškodit vaše zuby (10).
Pokud chcete snížit kyselost, je nejlepší čistá pramenitá nebo filtrovaná voda z kohoutku.
Potraviny s nízkým obsahem kyselin
Pokud jde o výhody zásaditější stravy, současný výzkum uvádí, že může být užitečná pro zachování kostí a svalů a je zvláště prospěšná pro jedince se sníženou funkcí ledvin (11).
Kromě toho vám může pomoci omezit ztrátu svalové hmoty, posílit paměť a bdělost a pomoci vám žít déle (12).
Některé alkalizující (nebo neutrální) potraviny a nápoje, které můžete začlenit do svého jídelníčku, zahrnují:
- sója, jako je miso, sójové boby, tofu a tempeh
- jogurt a mléko
- většina čerstvé zeleniny, včetně brambor
- většina ovoce
- bylinky a koření, kromě soli, hořčice a muškátového oříšku
- fazole a čočka
- některá celá zrna, jako je proso, quinoa a amarant
- bylinné čaje
- tuky jako olivový olej, avokádo, ořechy a semínka
Účinky konzumace příliš velkého množství potravin produkujících kyseliny
Dieta, která obsahuje příliš mnoho potravin produkujících kyseliny, jako jsou živočišné bílkoviny, některé sýry a sycené nápoje, může způsobit kyselost ve vaší moči. To může způsobit tvorbu kamenů z kyseliny močové (druh ledvinových kamenů) (13).
Někteří odborníci spekulovali, že přílišná kyselost po dlouhou dobu může také způsobit poškození kostí. Je to proto, že kosti obsahují vápník, který vaše tělo používá k obnovení rovnováhy pH krve, když je příliš kyselá (14).
Mějte však na paměti, že výzkum přinesl protichůdné výsledky o tom, jak mohou kyselé potraviny ovlivnit zdraví kostí kvůli rozdílům v celkové stravě mezi testovanými subjekty.
Některé důkazy naznačují, že kyselina fosforečná, běžně se vyskytující v tmavších limonádách, je spojena s nižší hustotou kostí, když nahrazuje mléko, nápoj bohatý na vápník a bílkoviny (15).
Přehled výzkumu z roku 2017 poznamenává, že dlouhodobý příjem příliš kyselé stravy může přispět k acidóze nízkého stupně (16).
Autoři uvádějí, že i malé snížení pH po dlouhou dobu může mít negativní zdravotní účinky, jako jsou:
Jiné výzkumy potvrzují, že příliš mnoho kyselosti může také zvýšit vaše riziko rakoviny a srdečních chorob (17, 18).
Prevence
Pro ochranu svého zdraví nemusíte ze svého jídelníčku vylučovat veškeré kyselé potraviny.
Konzumace umírněných množství potravin produkujících kyseliny v rámci zdravé, vyvážené stravy s velkým množstvím alkalizujícího ovoce a zeleniny pravděpodobně nezpůsobí ztrátu svalů a kostní hmoty nebo zvýší riziko chronických onemocnění (19).
Konzumace více zásadotvorných potravin vám může pomoci lépe dosáhnout nutričních cílů, jak je stanoveno ve stravovacích pokynech pro Američany pro roky 2020–2025. Podle výzkumu z roku 2023 lidé, kteří konzumují stravu s negativním PRAL (to znamená, že je více zásadotvorná), splňují více nutričních cílů než ti, kteří mají dietu s pozitivním PRAL (kyselejší) (20, 21).
Výzkum z roku 2022 také doporučuje konzumovat méně soli a sycených nápojů (22).
Často kladené otázky
Jaké jsou příznaky nadměrného množství kyseliny ve vaší stravě?
Strava, která je příliš kyselá, často nevykazuje žádné příznaky. Většina potenciálních negativních účinků na zdraví se hromadí dlouhodobě (23).
Příznaky acidózy obvykle naznačují základní zdravotní stav. Mezi takové příznaky patří (24):
- rychlý srdeční tep
- bolesti hlavy
- únava
- zmatenost
- nevolnost a zvracení
Které kyselé potraviny bych měl omezit?
Snažte se omezit tyto potraviny, protože mohou negativně ovlivnit vaši acidobazickou rovnováhu nebo vaše zdraví (25):
- sůl
- koření s vysokým obsahem sodíku, jako je sójová omáčka, steaková omáčka, barbecue omáčka a některé salátové dresinky
- nealkoholické nápoje s oxidem uhličitým
- vysoce průmyslově zpracované maso
- některé druhy sýrů, včetně mozzarelly, parmezánu a brie
Dodržujte dobře vyváženou stravu se spoustou ovoce, zeleniny, zdravých tuků, celozrnných výrobků, libového masa (ryby, drůbež, nezpracované červené maso) a rostlinných bílkovin.
Je zásaditá strava prospěšná pro vaše zdraví?
Vyvážená strava se zaměřením na potraviny s nízkým obsahem PRAL je určitě nejlepší pro vaše celkové zdraví. Zásaditá strava však může omezit příjem některých zdravých potravin (26).
Závěr
Protože vaše tělo úzce reguluje svou rovnováhu pH pomocí řady komplikovaných mechanismů, je nepravděpodobné, že by dodržování striktně zásadité stravy významně ovlivnilo hladinu pH krve u většiny zdravých dospělých lidí.
Přesto, jíst dobře vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a zdravé tuky je skvělý způsob, jak pomoci vyvážit kyselou zátěž ve stravě a podpořit celkové zdraví.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života