Nadměrné užívání alkoholu je spojené s vyšším rizikem 6 typů rakoviny
- Depositphotos
Barbora Nová
- Výzkum ukazuje, že šest typů rakoviny je spojeno s nadměrnou konzumací alkoholu, včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku a jater.
- V roce 2019 bylo 5,4 % případů rakoviny ve Spojených státech připisováno konzumaci alkoholu.
- Lidé mohou snížit riziko rakoviny snížením příjmu alkoholu.
Americká asociace pro výzkum rakoviny (AACR) zveřejnila 18. září 2024 Zprávu o pokroku v oblasti rakoviny v roce 2024, která poukazuje na silnou souvislost mezi užíváním alkoholu a šesti typy rakoviny. Děje se tak v době, kdy se výskyt některých z těchto druhů rakoviny zvyšuje u mladších dospělých lidí (1).
V mnoha případech však mohou lidé podniknout kroky k výraznému snížení rizika vzniku určitých typů rakoviny.
Podle AACR je 40 % všech rakovin ve Spojených státech spojeno s ovlivnitelnými rizikovými faktory, včetně nadměrné konzumace alkoholu, užívání tabáku, fyzické nečinnosti a nezdravé stravy.
Snížením příjmu alkoholu mohou lidé snížit své šance na rozvoj některých druhů rakoviny.
„Zvýšená konzumace alkoholu byla spojena s vyššími riziky souvisejícími s alkoholem a se všemi druhy rakoviny,“ napsali autoři studie z 22. srpna 2022 citované v nové Zprávě o rakovině 2024, „zatímco trvalé odvykání a omezení pití alkoholu bylo spojeno s nižšími riziky souvisejícími s alkoholem a se všemi druhy rakoviny“ (2).
Na základě tohoto výzkumu mohou lidé, kteří sníží konzumaci alkoholu nebo zcela přestanou pít, podle zprávy AACR snížit riziko vzniku nádorových onemocnění souvisejících s alkoholem o 8% a riziko vzniku všech nádorových onemocnění o 4%.
K tomuto výsledku došlo po srovnání s těmi, kteří pokračovali v pití alkoholických nápojů na stejné úrovni, případně zvýšili jejich pití.
Několik rakovin spojených s užíváním alkoholu
Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko šesti různých typů rakoviny:
- některé typy rakoviny hlavy a krku
- rakovina prsu
- kolorektální rakovina
- spinocelulární karcinom jícnu
- rakovina jater
- rakoviny žaludku
Ve Spojených státech bylo v roce 2019 podle zprávy 5,4 % případů rakoviny připisováno konzumaci alkoholu. Pití v raném věku může také zvýšit riziko vzniku rakoviny později v životě.
Výzkum navíc ukazuje, že mírné a vysoké množství pití během těhotenství může zvýšit šanci, že se u dítěte po narození rozvine leukémie, uvedla AACR.
Zatímco předmětná zpráva ukazuje, že celková úmrtnost na rakovinu ve Spojených státech mezi lety 1991 a 2021 klesla – což znamená zhruba o 4,1 milionu životů méně ztracených kvůli rakovině – některé druhy rakoviny jsou stále na vzestupu.
Určité typy rakoviny s časným nástupem – vyskytující se u dospělých lidí mladších 50 let – přibývají, včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku a dalších, uvádí zpráva.
Mnoho lidí si neuvědomuje rizika rakoviny spojená s pitím alkoholu
Ačkoli omezení konzumace alkoholu může pomoci snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny, mnoho lidí si neuvědomuje, že alkohol je rizikovým faktorem rakoviny.
Jeden průzkum vědců z The Ohio State University Comprehensive Cancer Center zjistil, že 51 % lidí nespojovalo konzumaci alkoholu s rakovinou tlustého střeva. Naproti tomu většina lidí označila rodinnou anamnézu za rizikový faktor této rakoviny (3).
Doktor Nilesh Vora, hematolog, lékařský onkolog a lékařský ředitel MemorialCare Todd Cancer Institute v Long Beach Medical Center v kalifornském Long Beach, poukázal na to, že souvislost mezi alkoholem a některými typy rakoviny není jako inforamace nová, stejnou souvislost prokázal již dřívější výzkum.
"Překvapuje mě, že mnoho lidí, jak bylo zdokumentováno v této zprávě, si toho není vědomo," uvedl.
Součástí řešení je podle AACR zlepšení zpráv o veřejném zdraví, podobně jako kampaně, které poučovaly lidi o nebezpečích tabáku a pomohly snížit počet úmrtí na rakovinu plic.
"Veřejné komunikační kampaně (jako jsou varovné štítky specifické pro rakovinu zobrazené na alkoholických nápojích) spolu s účinnými klinickými strategiemi, které snižují nebo eliminují konzumaci alkoholu, musí být zváženy, aby se snížila zátěž rakoviny související s alkoholem," uvádí zpráva.
"Toto vzdělávání začíná v ordinaci praktického lékaře, kde můžeme pracovat na tom, aby si pacienti byli vědomi rizik alkoholu, a v důsledku toho se sami lépe rozhodovali," uvedl dr. Vora
Jak pít alkohol bez zvýšení rizika rakoviny
AACR ve své zprávě zahrnuje doporučení, kolik alkoholu můžete bezpečně konzumovat, na základě Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025 (4).
Pokud pijete alkohol, je nejlepší to dělat přiměřeně. Pro ženy to znamená jeden nebo méně nápojů denně a dva nebo méně nápojů denně pro muže.
Riziko vzniku rakoviny zvyšuje nadměrná konzumace alkoholu, takže byste se měli držet pod mírnou hranicí.
Závěr
Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko šesti různých typů rakoviny: určitých typů rakoviny hlavy a krku, rakoviny prsu, kolorektálního karcinomu, spinocelulárního karcinomu jícnu, rakoviny jater a žaludku.
V roce 2019 bylo 5,4 % případů rakoviny ve Spojených státech připisováno konzumaci alkoholu. Konzumace alkoholu v raném věku může také zvýšit riziko vzniku rakoviny později v životě.
Lidé mohou snížit riziko vzniku rakoviny snížením příjmu alkoholu. Americká asociace pro výzkum rakoviny vyzývá o lepším informování veřejnosti o rizicích alkoholu spojených s rakovinou.
Co se stane s vaším tělem, když na 30 dní přestanete pít alkohol
- Pixabay
- Ačkoli se přínosy mohou u jednotlivých lidí značně lišit, měsíční pauza od alkoholu může vašemu tělu prospět.
- Pokud pijete alkohol nadměrně, může vynechání alkoholu přinést zdravotní výhody například pro vaše játra, srdce a mozek.
- Současné výživové směrnice pro Američany doporučují konzumovat alkohol s mírou - maximálně jeden nápoj denně pro ženy a maximálně dva nápoje denně pro muže.
- Konzumace alkoholu je spojována s rakovinou hlavy, krku, jícnu, jater, prsu, tlustého střeva a konečníku.
Mnoho lidí se obrací k "Suchému lednu" jako k motivaci začít nový rok bez alkoholu.
Ale i když se může zdát, že měsíční abstinence od alkoholu je módním krátkodobým novoročním předsevzetím, je s ní spojeno několik zdravotních výhod.
"Přínosy se mohou u jednotlivých osob lišit v závislosti na tom, o jak velkou změnu oproti jejich základnímu chování se jedná," uvedla doktorka Rekha B. Kumarová, odborná ředitelka Americké rady pro obezitologii.
Dr. Kumarová vysvětlila, že někdo, kdo pije minimálně, ale rozhodne se pro "Suchý leden", "může mít pocit kontroly nad svým zdravím nebo pocit úspěchu z dosažení stanoveného cíle". Zatímco jiní, kteří pijí hodně, "mohou kromě dosažení stanoveného cíle zaznamenat výraznější fyziologické účinky, jako je větší duševní jasnost, lepší spánek, úbytek hmotnosti a pocit 'detoxikace'".
Doktor Amitava Dasgupta, profesor patologie a laboratorní medicíny na McGovern Medical School při UTHealth v Houstonu a autor knihy The Science of Drinking, souhlasí.
Dr. Dasgupta uvedl, že pro společenské a umírněné pijáky nebude mít účast v "Suchém lednu" na jejich těle velký vliv. Nicméně pro lidi, kteří překračují doporučení ve Výživových doporučeních pro Američany, může podle něj "Suchý leden" přinést pozitivní změny (1).
Směrnice uvádějí, že alkohol by se měl konzumovat s mírou - maximálně jeden nápoj denně pro ženy a maximálně dva nápoje denně pro muže.
"Studie ukazují, že i když pijete nadměrně jednou za měsíc, zvyšuje to riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice," řekl dr. Dasgupta. "Mé varování není určeno lidem, kteří pijí s mírou. Je pro lidi, kteří pijí příliš mnoho."
Výhody "Suchého ledna"
Těm, kteří pijí často nebo se opíjejí, může "Suchý leden" pomoci vašemu tělu následujícími způsoby.
1. Úleva pro játra
U těch, kteří nadměrně pijí, může časem dojít k cirhóze jater.
"Nestane se to během jednoho dne, ale u každého, kdo pije nadměrně, což je opět více než dva nápoje denně u mužů a jeden denně u žen, dochází k tukovým změnám v játrech, takže když přestanete pít, jsou tyto změny vratné a játra se mohou opět normalizovat," řekl dr. Dasgupta.
Protože jsou játra tolerantní orgán, mohou se podle něj pozitivní změny projevit již během několika týdnů po vysazení alkoholu.
Dr. Kumarová dodala, že při absenci alkoholu se "játra mohou soustředit na své další úkoly, jako je odbourávání dalších toxinů produkovaných tělem, metabolismus tuků a nadbytečných hormonů, které je třeba odbourat".
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Alkohol je metabolizován játry a enzymem zvaným dehydrogenáza. Při nadměrném pití se však tento enzym nasytí a je metabolizován jiným enzymem.
"Když je metabolizován touto jinou cestou, produkuje spoustu volných radikálů, o kterých je známo, že oxidují špatný cholesterol (LDL), a když je LDL oxidován, usazuje se na krčních tepnách a vytváří (ucpávky)," řekl dr. Dasgupta.
Na druhou stranu, pokud pijete s mírou, alkohol nemá na LDL cholesterol žádný vliv a naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL).
"Pití jedné nebo dvou skleniček vína jednou až dvakrát týdně má určité zdravotní výhody, zejména pro muže po čtyřicítce; snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění... u žen můžete tyto výhody získat kdykoli, není to závislé na věku," řekl dr. Dasgupta.
Poznamenává však, že lidé čínského a indického původu nemají z pití alkoholu prospěch z genetického důvodu, který není jasně znám.
"(Pointa) je, chránit srdce nízkým množstvím alkoholu, ale zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění vysokým množstvím alkoholu," řekl dr. Dasgupta.
Pro další zlepšení stavu srdce při vyřazení alkoholu doporučuje přidat cvičení, které rovněž zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.
3. Snižuje riziko rakoviny
Národní toxikologický program amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb uvádí alkohol ve své Zprávě o karcinogenech jako známý lidský karcinogen (2).
Zpráva uvádí, že riziko vzniku rakoviny spojené s alkoholem se u člověka zvyšuje s tím, čím více alkoholu v průběhu času pravidelně vypije. Uvádí se souvislost mezi konzumací alkoholu a vznikem následujících typů rakoviny:
- hlavy a krku
- jícnu
- jater
- prsu
- tlustého střeva a konečníku
Údaje z roku 2009 zveřejněné v časopise American Journal of Public Health odhadují, že přibližně 3,5 % úmrtí na rakovinu ve Spojených státech souvisí s alkoholem (3).
4. Ztráta hmotnosti
Ačkoli je alkohol vysoce kalorický a víno, pivo a míchané nápoje přidávají do jídelníčku cukr, nicméně dr. Kumarová říká, že jeho vyřazení může, ale nemusí pomoci zhubnout.
"Opět záleží na tom, jaká je výchozí spotřeba alkoholu. Pokud těžší pijáci vyřadí alkohol na delší dobu, mohou zaznamenat úbytek hmotnosti, zlepšení složení těla, méně viscerálního tuku, zlepšení triglyceridů (jedna z tukových částic v krvi)," řekla.
V závislosti na pacientovi prý někdy navrhuje omezit konzumaci alkoholu, aby se snížila hmotnost.
"Některým pacientům, kteří optimalizovali všechny ostatní aspekty svého života (strava je bezvadná, pohyb maximální, spánek přiměřený, stres zvládnutý), jsem doporučila úplně vyloučit alkohol, abych zjistila, zda jsou obzvláště citliví na účinky alkoholu na přibývání na váze," řekla dr. Kumarová. "Například mnoho žen v období kolem menopauzy uvádí, že po alkoholu přibírají na váze mnohem snadněji než před menopauzou."
Pokud však spoléháte na to, že vám "Suchý leden" pomůže zhubnout, není to podle dr. Kumarové nejlepší volba.
"Doporučila bych spíše omezit několik věcí než je zcela vyloučit, abyste se vyhnuli pocitu deprivace, který může vést k opětovnému jídlu/pití a opětovnému přibírání na váze," řekla.
5. Zvýšíte výkon mozku
Dr. Dasgupta říká, že nejvhodnější lidé, kteří by měli praktikovat "Suchý leden" a být bez příjmu alkoholu po celý rok, jsou ti, kterým je méně než 21 let, a to nejen z právních důvodů.
"Existuje důvod, proč je legální věk pro pití alkoholu 21 let. Pití mladistvých a vysokoškoláků je obrovský problém. Může způsobit ztrátu paměti a zásah do vývoje mozku. Pro vysokoškoláky je nejlepší být abstinenty," řekl.
Totéž platí i pro ty, kteří trpí poruchou způsobenou užíváním alkoholu, nebo pro ty, kteří ji mají v rodinné anamnéze.
"Alkoholici mají některé specifické poruchy mozku, které jsou způsobeny nadměrným pitím alkoholu. Poškození mozku může snížit paměť a koncentraci," řekl dr. Dasgupta.
Závěr
"Suchý leden" může mít přínos pro ty, kteří pijí více než doporučené dva nápoje denně pro muže a jeden nápoj denně pro ženy.
"Nejlepšího prospěchu z alkoholu dosáhnete, když budete pít s mírou. Být jen 1 měsíc na suchu a pak se vrátit k nadměrnému pití je špatný nápad. Pokud pijete nadměrně, je lepší příjem alkoholu snížit," řekl dr. Dasgupta. "A být (na suchu) 90 dní vám přinese více výhod... poskytne to více času játrům, aby se uzdravila, a srdci, aby se také uzdravilo."
Těm, kteří pijí s mírou, podle dr. Kumarové účast na "Suchém lednu" neuškodí, ale ani nemusí přinést mnoho dobrého.
"Existují lidé, kteří se naučili praktikovat velmi rozumnou konzumaci alkoholu, která přispívá k psychosociální pohodě způsobem, který nenarušuje jejich zdraví. U těchto lidí by úplné vyřazení zdravé/mírné/společenské konzumace mohlo narušit jejich sociální dynamiku, kulturní faktory kolem jídla a mírně narušit rutinu zvládání stresu," uvedla.
Pití alkoholu: základní úhly pohledu, plusy a mínusy
- Pixabay
Internet je plný smíšených zpráv o alkoholu. Na jedné straně je mírné množství alkoholu spojováno s prospěšností pro zdraví. Na druhou stranu je návykový a vysoce toxický - zejména když ho vypijete příliš mnoho.
Pravdou je, že zdravotní účinky alkoholu se u jednotlivých osob liší a mohou záviset na množství a druhu konzumovaného alkoholu.
Následuje pojednání o tom, jak alkohol ovlivňuje vaše zdraví.
Co je to alkohol?
Hlavní psychoaktivní složkou alkoholických nápojů je ethanol.
Obecně se etanol označuje jako "alkohol" a je to látka, která způsobuje opilost, přičemž ho vyrábějí kvasinky, které tráví cukr v některých potravinách bohatých na sacharidy, jako jsou hrozny - z nichž se vyrábí víno - nebo obilí - z něhož se vyrábí pivo.
Alkohol je jednou z nejoblíbenějších psychoaktivních látek na světě. Může mít silné účinky na vaši náladu a duševní stav.
Tím, že alkohol zvyšuje sebevědomí a snižuje ostych, může lidi povzbuzovat k jednání bez zábran. Zároveň zhoršuje úsudek a může podporovat chování, kterého lidé mohou nakonec litovat (1, 2).
Někteří lidé pijí malé množství najednou, zatímco jiní mají sklon k nárazovému pití. Nárazové pití zahrnuje pití velkého množství najednou.
Shrnutí:
- Ethanol, účinná látka alkoholických nápojů, se obecně označuje jako "alkohol". Může mít silné účinky na váš duševní stav.
Úloha vašich jater
Vaše játra jsou pozoruhodný orgán se stovkami základních funkcí.
Jednou z jejich hlavních rolí je neutralizace různých toxických látek, které zkonzumujete. Z tohoto důvodu jsou vaše játra obzvláště náchylná k poškození v důsledku konzumace alkoholu (3).
Onemocnění jater způsobená konzumací alkoholu se souhrnně označují jako alkoholická onemocnění jater.
Jako první z nich se objevuje ztučnění jater, které je charakterizováno zvýšeným množstvím tuku uvnitř jaterních buněk.
Ztukovatění jater se postupně rozvíjí u 90 % těch, kteří vypijí více než 15 ml alkoholu denně (4, 5).
U těžkých pijáků může nárazové pití alkoholu způsobit zánět jater. V nejhorším případě dojde k odumření jaterních buněk a jejich nahrazení zjizvenou tkání, což vede k závažnému onemocnění zvanému cirhóza (3, 6, 7).
Cirhóza je nevratná a je spojena s mnoha závažnými zdravotními problémy. U pokročilé cirhózy může být jedinou možností transplantace jater.
Shrnutí:
- Alkohol je metabolizován v játrech a jeho častý příjem může vést ke zvýšenému množství tuku uvnitř jaterních buněk. Zneužívání alkoholu může vést k cirhóze, což je velmi závažné onemocnění.
Vliv alkoholu na mozek
Nadměrná konzumace alkoholu může mít četné nepříznivé účinky na váš mozek.
Ethanol snižuje komunikaci mezi mozkovými buňkami - krátkodobý účinek, který je zodpovědný za mnoho příznaků opilosti.
Nadměrné pití může dokonce vést k výpadku paměti, což je jev charakterizovaný ztrátou paměti neboli amnézií během epizody silného opilství (8).
Tyto účinky jsou pouze dočasné, ale chronické nadužívání alkoholu může způsobit trvalé změny v mozku, které často vedou ke zhoršení jeho funkce (9, 10, 11).
Protože je mozek velmi citlivý na poškození, může chronické zneužívání alkoholu zvýšit riziko demence a způsobit zmenšení mozku u dospělých středního a vyššího věku (12, 13, 14, 15).
V nejhorším případě může vážné poškození mozku způsobené alkoholem zhoršit schopnost vést samostatný život.
Naopak střídmé pití alkoholu je spojeno se snížením rizika demence - zejména u seniorů (16, 17, 18).
Shrnutí:
- Zatímco intoxikace alkoholem je pouze dočasná, chronické zneužívání alkoholu může trvale narušit mozkové funkce. Mírné pití alkoholu však může mít pro zdraví mozku přínos - zejména u seniorů.
Deprese v souvislosti s příjmem alkoholu
Příjem alkoholu a deprese spolu úzce, ale složitě souvisejí (19).
Ačkoli se zdá, že příjem alkoholu a deprese zvyšuje stejně riziko obou, zneužívání alkoholu může být silnějším příčinným faktorem (20, 21, 22).
Mnoho lidí, kteří čelí úzkosti a depresi, pije záměrně, aby snížili stres a zlepšili náladu. Pití alkoholu sice může přinést několikahodinovou úlevu, ale může zhoršit celkové duševní zdraví a vyvolat začarovaný kruh (23, 24).
Ve skutečnosti je těžké pití alkoholu u některých jedinců hlavní příčinou deprese, proto může léčba základního zneužívání alkoholu vést k velkému zlepšení (25, 26, 27).
Shrnutí:
- Zneužívání alkoholu a deprese spolu souvisejí. Lidé mohou začít zneužívat alkohol v důsledku deprese nebo se do deprese dostat zneužíváním alkoholu.
Tělesná hmotnost a pití alkoholu
Obezita představuje vážný zdravotní problém, přičemž alkohol je po tuku druhou nejkaloričtější živinou - v každém gramu obsahuje přibližně 7 kalorií.
Pivo má podobný počet kalorií jako sladké nealkoholické nápoje, zatímco červené víno jich má dvakrát více (28, 29, 30).
Studie zkoumající souvislost mezi alkoholem a hmotností však poskytly rozporuplné výsledky (31).
Zdá se, že určitou roli mohou hrát návyky a preference při pití alkoholu.
Například lehké až mírné pití alkoholu je spojeno s nižším přírůstkem hmotnosti, zatímco silné pití je spojeno se zvýšeným přírůstkem hmotnosti (32, 33, 34).
Ve skutečnosti - zatímco pravidelné pití piva může způsobit zvětšení obvodu pasu - známé "pivní břicho" - konzumace vína může mít opačný účinek (31, 35, 36).
Shrnutí:
- Důkazy o alkoholu a přibývání na váze jsou smíšené. Silné pití alkoholu a piva je spojeno se zvýšeným přírůstkem hmotnosti, zatímco lehké až středně silné pití alkoholu a vína je spojeno se snížením přírůstku hmotnosti.
Zdraví srdce a pití alkoholu
Srdeční choroby jsou hlavní příčinou úmrtí v moderní společnosti. Jedná se o širokou kategorii onemocnění, z nichž nejčastější jsou ischemická choroba srdeční, srdeční infarkty a mrtvice.
Vztah mezi alkoholem a srdečními chorobami je složitý a závisí na několika faktorech.
Lehké až středně silné pití alkoholu je spojeno se snížením rizika srdečních onemocnění, zatímco silné pití alkoholu toto riziko zřejmě zvyšuje (37, 38, 39, 40).
Americká kardiologická asociace však zdůrazňuje, že pokud nepijete, nezačínejte pít, a pokud pijete, je zásadní omezit množství vypitého alkoholu (41).
Příznivé účinky střídmého pití mají několik možných důvodů.
Mírná konzumace alkoholu může:
- Zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu v krvi (42).
- Snížit koncentraci fibrinogenu, látky, která přispívá ke vzniku krevních sraženin (43).
- Snížit riziko cukrovky, dalšího významného rizikového faktoru srdečních onemocnění (44).
- Dočasně snižují stres a úzkost (41, 45).
Shrnutí:
- Zatímco mírná konzumace alkoholu může riziko srdečních onemocnění snížit, nadměrná konzumace alkoholu je může zvýšit.
Cukrovka 2. typu a pití alkoholu
Cukrovkou 2. typu trpí přibližně 8 % světové populace (46).
Diabetes 2. typu, který se vyznačuje abnormálně vysokou hladinou cukru v krvi, je způsoben sníženým příjmem glukózy neboli krevního cukru vašimi buňkami - jevem známým jako inzulinová rezistence.
Předpokládá se, že umírněné pití alkoholu snižuje inzulinovou rezistenci a bojuje proti hlavním příznakům diabetu (47, 48, 49, 50).
Výsledkem je, že pití alkoholu při jídle může snížit vzestup hladiny cukru v krvi o 16-37 % více než pití vody. Krevní cukr mezi jídly - tzv. glykémie nalačno - může také klesat (51, 52).
Ve skutečnosti má vaše celkové riziko cukrovky tendenci klesat s mírnou konzumací alkoholu. Pokud však jde o silné pití a nárazové pití, vaše riziko se zvyšuje (53, 54, 55, 56).
Shrnutí:
- Mírná konzumace alkoholu může snížit příznaky cukrovky 2. typu tím, že zvyšuje vstřebávání krevního cukru vašimi buňkami.
Rakovina a pití alkoholu
Rakovina je závažné onemocnění způsobené abnormálním růstem buněk.
Konzumace alkoholu je rizikovým faktorem pro vznik především rakoviny úst, krku, tlustého střeva, prsu a jater (57, 58, 59).
Buňky vystýlající ústa a hrdlo jsou vůči škodlivým účinkům alkoholu obzvláště zranitelné.
Dokonce i lehká konzumace alkoholu - do jednoho nápoje denně - je spojena s 20% zvýšením rizika rakoviny úst a krku (59, 60).
Riziko se zvyšuje tím více, čím více ho konzumujete. Předpokládá se, že více než čtyři nápoje denně způsobují pětinásobné zvýšení rizika rakoviny úst a krku a také zvýšení rizika rakoviny prsu, tlustého střeva a jater (58, 59, 61, 62).
Shrnutí:
- Pití alkoholu může zvyšovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména rakoviny úst a krku.
Zneužívání alkoholu může způsobit vrozené vady
Zneužívání alkoholu během těhotenství je v západních zemích hlavní příčinou vrozených vad, kterým lze předcházet. Pití alkoholu v těhotenství může vést k abnormálním rysům obličeje, nízké porodní hmotnosti, problémům s centrální nervovou soustavou a dalším závažným problémům (63, 64).
Pití alkoholu na počátku těhotenství je pro vyvíjející se dítě obzvláště rizikové (65).
Může mít totiž nepříznivé účinky na vývoj, růst, inteligenci a chování - což může dítě ovlivnit po zbytek jeho života (63).
Shrnutí:
- Zneužívání alkoholu je jednou z nejčastějších příčin vrozených vad na světě. Plod je zranitelný zejména na počátku těhotenství.
Riziko úmrtí při nadměrném pití alkoholu
Možná se tomu nechce věřit, ale alkohol vám může pomoci žít déle.
Studie ukazují, že lehká a mírná konzumace alkoholu může snížit riziko předčasného úmrtí - zejména v západních společnostech (66, 67).
Současně je zneužívání alkoholu třetí hlavní příčinou úmrtí, kterým lze v USA předcházet, protože je velkým faktorem chronických onemocnění, nehod, dopravních nehod a sociálních problémů (68).
Shrnutí:
- Mírná konzumace alkoholu může prodloužit délku života, zatímco zneužívání alkoholu je silným rizikovým faktorem předčasného úmrtí.
Nebezpečí závislosti na alkoholu
Někteří lidé se na účincích alkoholu stávají závislými, což je stav známý jako závislost na alkoholu nebo alkoholismus.
Odhaduje se například, že 12 % Američanů bylo někdy v životě závislých na alkoholu. Závislost na alkoholu je jednou z hlavních příčin zneužívání alkoholu a invalidity v USA a silným rizikovým faktorem různých onemocnění (69, 70).
K problémovému pití alkoholu může lidi předurčovat řada faktorů, jako je rodinná anamnéza, sociální prostředí, duševní zdraví a genetika.
Existuje mnoho různých podtypů závislosti na alkoholu, které se vyznačují touhou po alkoholu, neschopností abstinovat nebo ztrátou sebekontroly při pití (71).
Obecně platí, že pokud alkohol negativně ovlivňuje kvalitu vašeho života, můžete mít problém se závislostí na alkoholu nebo s alkoholismem.
Shrnutí:
- Konzumace alkoholu může u predisponovaných jedinců vést k závislosti na alkoholu nebo k alkoholismu.
Zneužívání alkoholu je pro zdraví zhoubné
Těžké pití alkoholu je nejčastější formou zneužívání drog.
Chronické nadužívání alkoholu může mít katastrofální zdravotní následky, ovlivňuje celý organismus a způsobuje řadu zdravotních problémů.
Může například způsobit poškození jater, včetně cirhózy, poškození mozku, srdeční selhání, cukrovku, rakovinu a náchylnost k infekcím (9, 54, 58, 72, 73, 74).
Pokud pijete hodně alkoholu, dodržování zdravého jídelníčku a pohybového režimu bude pro vaše zdraví stále prospěšné, ale ne tolik jako dostat konzumaci alkoholu pod kontrolu nebo zcela abstinovat.
Shrnutí:
- Chronické nadužívání alkoholu může způsobit devastaci vašeho těla a mozku a zvýšit riziko mnoha onemocnění.
Který typ alkoholického nápoje je nejlepší?
Některé alkoholické nápoje mohou být lepší než jiné, přičemž červené víno se zdá být obzvláště prospěšné, protože má velmi vysoký obsah zdravých antioxidantů.
Ve skutečnosti může být červené víno spojováno s větším množstvím zdraví prospěšných látek než jakýkoli jiný alkoholický nápoj (75, 76, 77, 78, 79).
Přesto konzumace vysokého množství nezajišťuje větší zdravotní přínosy. Nadměrné pití alkoholu způsobuje zdravotní problémy - bez ohledu na druh nápoje.
Shrnutí:
- Červené víno může být jedním z nejzdravějších alkoholických nápojů, pravděpodobně díky vysoké koncentraci antioxidantů.
Kolik je příliš mnoho alkoholu?
Doporučení pro konzumaci alkoholu obvykle vycházejí z počtu standardních nápojů za den.
Problémem je, že většina lidí nemá představu o tom, co lze považovat za "standardní nápoj". Situaci ještě zhoršuje fakt, že oficiální definice standardního nápoje se v jednotlivých zemích liší.
Například v USA je standardním nápojem jakýkoli nápoj, který obsahuje 14 gramů čistého alkoholu (ethanolu).
Mírné pití je definováno jako maximálně jeden standardní nápoj denně u žen a maximálně dva u mužů, zatímco silné pití je definováno jako více než tři nápoje denně u žen a čtyři u mužů (80).
Důležité jsou také vzorce pití. Nárazové pití je jednou z forem zneužívání alkoholu a může způsobit škody.
Shrnutí:
- Mírné pití je definováno jako maximálně jeden standardní nápoj denně u žen a maximálně dva u mužů.
Závěr
Alkohol je oblíbená látka, kterou si užívají miliony lidí na celém světě. je však také plný rizik (80).
Pití malého množství - zejména červeného vína - je spojováno s různými zdravotními přínosy.
Na druhou stranu zneužívání alkoholu a závislost na něm jsou spojeny se závažnými negativními dopady na fyzické i duševní zdraví. Mějte na paměti, že riziko vzniku rakoviny se může zvýšit - bez ohledu na to, kolik pijete.
Pokud máte sklon k nadměrnému pití nebo pozorujete, že alkohol způsobuje ve vašem životě problémy, měli byste se mu co nejvíce vyhýbat.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života