Nový výzkum zjistil, že doplňky stravy s rybím olejem mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice u zdravých lidí
- Pixabay
Barbora Nová
- Nová studie zveřejněná 21. května 2024 zjistila, že doplňky stravy s rybím olejem jsou spojeny se zvýšeným rizikem prvního výskytu kardiovaskulárních onemocnění (KVO).
- Byly však přínosné pro ty, kteří již KVO mají.
- Předpokládá se, že rizika doplňků stravy s rybím olejem převažují nad přínosy u zdravých lidí.
- Odborníci nedoporučují používat doplňky stravy s rybím tukem, pokud jste v současné době zdraví.
- Nejlepší může být jíst zdravou stravu obsahující omega-3 zdroje, jako jsou tučné ryby.
Rybí olej získaný z tučných ryb, jako je losos, makrela a pstruh, se často doporučuje pro své protizánětlivé účinky, zejména u lidí s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem, abnormálními lipidy a revmatoidní artritidou.
Tučné ryby jsou skvělým zdrojem dvou omega-3 mastných kyselin, které lidské tělo potřebuje, ale neumí si je vyrobit samo: kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
I když se to může zdát jako dobrý nápad pro zdravé lidi doplňovat rybí tuk také jako prevenci nemocí, výsledky velké dlouhodobé studie zveřejněné v časopise BMJ Medicine ukazují, že nemusí tomu tak být (1).
Vědci totiž zjistili, že pravidelné používání rybího tuku může u zdravých lidí zvýšit riziko, že se u nich objeví první srdeční onemocnění a mrtvice.
Na druhé straně pravidelné užívání však pomohlo zpomalit progresi stávajícího KVO. Tím to také pomohlo snížit riziko jejich úmrtí.
Užívání rybího oleje souvisí se zvýšeným rizikem KVO u zdravých lidí
Vědci zahrnuli do studie 415 737 osob z UK Biobank, přičemž více než polovina (55 %) účastníků byly ženy a jejich věk se pohyboval od 40 do 69 let.
Shromážděné informace o osobách zahrnovaly jejich užívání doplňků stravy s rybím tukem a příjem tučných a netučných ryb.
Zdraví lidí bylo sledováno (medián sledování 11,9 roku) buď do jejich smrti, nebo do konce studie k 31. březnu 2021.
Přibližně třetina lidí uvedla, že pravidelně používá doplňky stravy s rybím olejem, přičemž většina z nich byli starší lidé, běloši a ženy.
Mezi těmi, kteří na začátku studie neměli žádné známé KVO, bylo pravidelné užívání doplňků stravy s rybím olejem spojeno s 13% vyšším rizikem rozvoje fibrilace síní a 5% vyšším rizikem mrtvice.
Na druhé straně pravidelní uživatelé rybího tuku, kteří měli na začátku studie KVO, však zaznamenali o 15 % nižší riziko přechodu od fibrilace síní k infarktu a o 9 % nižší riziko progrese srdečního selhání až po smrt.
Proč může rybí olej ovlivnit zdravé lidi jinak
Dr. Michael O. McKinney, primární lékař Healthy Outlook v Jacksonville na Floridě, vysvětlil, že omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v doplňcích stravy s rybím tukem, byly široce studovány a bylo zjištěno, že mají protizánětlivé účinky a účinky snižující hladinu lipidů.
"U jedinců s prokázaným KVO mohou tyto vlastnosti stabilizovat aterosklerotické plaky, snížit hladiny sérových triglyceridů a zlepšit endoteliální funkci, čímž se sníží kardiovaskulární nežádoucí příhody," uvedl.
Dr. McKinney však také poznamenal, že situace není tak jednoduchá, když jsou lidé v dobrém zdravotním stavu.
„Jejich potenciální přínos při vysokých dávkách omega-3 by mohl zvýšit riziko krvácení tím, že by jejich antikoagulační účinky převážily nad přínosy u osob bez významného rizika kardiovaskulárních onemocnění."
Užívání doplňků stravy s rybím olejem, když jste zdraví, může totiž také vést k nerovnováze mastných kyselin, což možná nechtěně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Dr. Sarah Bonzaová, certifikovaná rodinná lékařka a zakladatelka společnosti Bonza Health v Columbusu ve státě Ohio, uvedla, že dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že některé výzkumy ukazují, že rybí tuk může u zdravých lidí zvyšovat riziko fibrilace síní, což je porucha srdečního rytmu spojená s vyšším rizikem mrtvice (2).
„Nicméně u lidí s již existujícím špatným kardiovaskulárním zdravím mají omega-3 skutečně protizánětlivé a plaky stabilizující účinky, což pomáhá zpomalit progresi kardiovaskulárních onemocnění a snížit pravděpodobnost úmrtí na srdeční příhody."
„U pacientů s oslabeným kardiovaskulárním systémem tedy mohou být tyto výhody větší než rizika,“ uvedla dr. Bonzaová.
Co odborníci doporučují ohledně doplňků stravy s rybím olejem
"Pokud jste zdraví a snažíte se užívat kapsle s rybím olejem k prevenci srdečních chorob, možná bude lepší si své rozhodnutí promyslet," doporučuje dr. Bonzaová.
Dále uvedla, že American Heart Association nepodporuje užívání doplňků stravy s omega-3, pokud máte nízké riziko KVO, protože účinky jsou „mnohem zesílenější“ u pacientů s tímto onemocněním.
Místo toho dr. Bonzaová navrhuje jíst zdravou stravu s dostatkem přírodních zdrojů omega-3, jako jsou ryby.
Podle jejího názoru to bude prospěšnější pro vaše zdraví.
Na druhou stranu se faktory osobního zdravotního stavu liší, takže je důležité nejprve promluvit s odborníkem, než se rozhodnete upravit spotřebu doplňků stravy.
Doplňky stravy, které mohou nabízet podobné výhody jako rybí tuk
Dr. Bonzaová doporučuje suplementaci lněným olejem nebo chia semínky místo rybího tuku kvůli jejich vysokému obsahu kyseliny alfa-linolenové (ALA). Toto je rostlinná omega-3 mastná kyselina.
Navrhuje rozšířit svou stravu o tento typ mastných kyselin, protože mohou mít také protizánětlivé vlastnosti, které mohou prospět vašemu kardiovaskulárnímu zdraví, ale nesouvisí s rizikem fibrilace síní.
"Také strava, která obsahuje omega-3 ve formě ořechů, sójových produktů a obohacených potravin, poskytne stejné výhody bez vysokých dávek doplňků stravy."
Dr. McKinney doporučuje suplementaci dalšími doplňky stravy podporující srdce, jako je koenzym Q10 (CoQ10), a doplňky stravy s vlákninou, jako je psyllium.
Závěr
Nová studie zjistila, že suplementace rybím olejem byla spojena se zvýšeným rizikem rozvoje srdečních onemocnění a mrtvice u zdravých lidí.
Lidé s existující KVO však zaznamenali ochranné účinky proti další progresi jejich onemocnění.
Toto byla pozorovací studie, což neprokazuje kauzalitu.
Odborníci tvrdí, že rozdíl v tom, jak rybí olej ovlivňuje riziko lidí, může být způsoben skutečností, že u zdravých lidí mohou rizika spojená s doplňováním rybího oleje - jako je krvácení, nerovnováha mastných kyselin nebo fibrilace síní - převážit potenciální přínosy.
Pro zdravé lidi může být nejlepší přijímat omega-3 mastné kyseliny z potravin, jako jsou tučné ryby.
Lněný olej, chia semínka, potraviny obohacené o omega-3 mastné kyseliny, CoQ10 a psyllium mohou být bezpečnějšími doplňky stravy pro kardiovaskulární zdraví než rybí olej.
Koenzym Q10 - s věkem klesá podíl vlastní produkce, až se blíží nule

Ing. Zdeněk Rozehnal
Koenzym Q10, také ubichinon, ubidekarenon, koenzym Q, Q10, je druh (benzo)chinonu fungující jako koenzym. Q značí chinonovou funkční skupinu a číslo 10 počet isoprenylových podjednotek. Koenzym Q10 působí jako dodavatel kyslíku (energie) do buněk lidského těla a je to jeden z nejsilnějších antioxidantů jako melatonin.
Výskyt v potravě
Nejvíce je přítomen v kukuřici, ořechách, sóji, mase, rybách, špenátu, brokolici, v sezamovém a sójovém oleji.
Funkce
Koenzym Q10 je funkčně podobný vitamínům a je obsažen ve většině lidských buněk, vyjma červených krvinek a buněk v čočce, kterým chybí mitochondrie (buněčné elektrárny). Koenzym Q10 významně přispívá k přeměně energie z potravy do chemické energie. Z tohoto důvodu je nejvíce v těle obsažen v srdci, plících, játrech v orgánech s největšími požadavky na energii.
Tento koenzym má dvě základní funkce. Za prvé pomáhá v přeměnách v elektronovém transportním řetězci na membráně mitochondrií, například u akceptoru zvaného cytochrom bc1. Za druhé slouží jako antioxidant v mitochondriích a lipidových membránách, přičemž brání tyto struktury před volnými radikály. Koenzym Q10 z části vzniká v těle, z části je přijímám potravou. S věkem klesá podíl vlastní produkce, až se blíží nule.
Q10 a stárnutí
Stárnutí bývá spojováno s poklesem melatoninu tvořeném v mozku a i koenzymu Q10 v mitochondriálním obsahu. Mitochondriální respirační řetězec je velkým zdrojem volných kyslíkových radikálů. Tyto reaktivní kyslíkové sloučeniny indukují mutace mitochondriální DNA, což mimo jiné vede k narušení produkce energie.
Q10 a kardiovaskulární choroby
Srdeční selhání
Q10 má přímý antiaterogenní efekt. Q10 je schopen snížit koncentraci lipidových hydroperoxidů v aterosklerotických lézích a zmenšit velikost aterosklerotických plátů v aortě. Proto aplikace Q10 může být účinná v léčbě kardiologických pacientů. Zkušenosti potvrzují, že dochází ke zlepšení parametrů srdeční funkce, zmírnění dušnosti, lepší výkonnost a celkově ke zlepšení kvality života. U pacientů s chronickým srdečním selháním došlo také po podávání koenzymu Q10 ke snížení počtu dní hospitalizace. Proto se doporučuje používat Q10 jako adjuvantní terapii u pacientů s chronickým srdečním selháním.
Infarkt myokardu
U pacientů po akutním infarktu myokardu, kterým byl podáván Q10 došlo ke snížení projevů anginy pectoris, celkových arytmií a dysfunkce levé komory. Navíc bylo prokázáno snížení celkových srdečních příhod. Q10 může mít rychlé protektivní účinky, pokud se podá pacientům během 3 dnů od nástupu symptomů, společně se selenem. Studie ukázaly, že Q10 v kombinaci se selenem snižuje u seniorů kardiovaskulární úmrtnost o 54 %. Po proběhlém infarktu pomáhá koenzym Q10 a selen lépe zvládnout rehabilitaci a návrat do běžného života. Nicméně, čím dříve se nasadí, tím lépe.
Q10 a neurologická onemocnění
Pozitivní výsledky byly publikovány především u Parkinsonovy choroby. Nasazováním vysokých dávek koenzymu Q10 (až 1200 mg denně) se snížily až o 44% projevy úpadku funkce centrálního nervového systému, včetně denních aktivit - Wikipedie
Zkušenosti z praxe potvrzují, že kognitivně pohotovější lidé ve věku nad 70 let, mají obecně vyšší krevní hladinu Q10 než ostatní vrstevníci.
Q10 a neplodnost mužů
Byla nalezena spojitost mezi Q10 a počtem a kvalitou spermií.
Q10 a kůže
Také v kůži s věkem klesá obsah tohoto konzymu. Stárnutí kůže vede ke tvorbě vrásek a vyšší náchylnosti k poškození zářením. Q10 se ukázal efektivním proti UVA způsobenému oxidativnímu stresu a v prevenci poškození DNA.
Statiny
Bylo prokázáno, že pacienti léčení statiny měli při vyšetřeních snížené hladiny koenzymu Q10, protože tyto blokují HMG-CoA-reduktázu (3-hydroxy, 3-metyl glutaryl koenzym A reduktázu), klíčový enzym při endogenní syntéze cholesterolu. Avšak zablokováním syntézy cholesterolu je blokována i endogenní syntéza Q10 využívající týž enzym.
Doplňky stravy, doporučené dávkování
S kvalitním přípravkem s obsahem dobře vstřebatelného koenzymu Q10, je mnohem snadnější udržet si energetickou hladinu v normálu a předcházet tak únavě a stresu. Doporučená dávka je běžná od 10 do 30 mg denně, přičemž dochází k postupnému zvyšování hladiny v těle u lidí s deficitem. Normalizace stavu může trvat až 3 měsíce.
Poznatky:
- Při dlouhodém dávkování 100 mg koenzymu denně nebyly zjištěny nežádoucí efekty.
- Zvýšení hladiny Q10 doplňky stravy nemá vliv na vlastní produkci tohoto koenzymu.
- Vemte na vědomí: Q10 může ovlivnit léky na ředění krve a nesteroidní antirevmatika. Může také snižovat hladinu cukru a krevní tlak.
Chia semínko
Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která roste v některých zemích Jižní a Střední Ameriky. Tato semínka se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité při jakékoliv zvýšené fyzické námaze.
Chia semínko|zdroj prospěšných látek
Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž má klíčové zastoupení nenasycená mastná kyselina omega-3 a vláknina. Semínka dále obsahují řadu antioxidantů, vápník - až 5x více vápníku než v kravském mléce. Semínka obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní tedy lehce stravitelné formě.
Semínka chia jsou schopna významně snižovat hladinu krevního cukru, protože napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a tím se nedostavuje silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru.
Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárních onemocnění a to při konzumaci 2 - 3 lžíc semínek denně.
Chia semínko pro zdravý styl života
Semínka chia jsou významným nutričním pomocníkem také pro osoby vyznávající zdravý životní styl, sportovce, jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (vysoké sytíci vlastnosti vlákniny a gelu ze semínek chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť). Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem ... Obecně jsou tato semínka vhodná pro podporu zdraví jako takového.
Nutriční hodnoty ve 100 g
- Energie: 333 kcal
- Bílkoviny: 19 g
- Sacharidy: 17 g
- Tuky: 21 g z toho Omega-3: 13 g
- Vláknina: 32 g
- Sodík: 0 g
Další látky obsažené v semínkách chia:
- Vitamin A - pomáhá při regeneraci měkkých tkání a kostí. Podporuje správnou funkci sítnice, hraje důležitou roli ve vývoji zraku
- Vitamin B1 - zásadní pro metabolismus bílkovin a vedení nervových impulzů
- Vitamin B2 - nezbytný pro metabolismus bílkovin a tuků, pomáhá měnit potravu na energii
- Vitamín B3 - hraje zásadní roli v energetickém metabolismu buněk. Podílí se na produkci pohlavních hormonů a hormonů stresu
- Vitamín B9 - nezbytný pro nervový systém a kostní dřeň, podporuje regeneraci buněk
- Vitamin B12 - hraje důležitou roli při růstu a vývoji nervového systému, kostní dřeně, červených krvinek a syntézu správné fungování trávicího traktu. Je důležitý pro správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství
- Vitamin C - je silný antioxidant, usnadňuje vstřebávání jiných vitamínů a minerálů, pomáhá předcházet také onemocněním kardiovaskulárního systému a rozvoji civilizačních chorob
- Vitamin E - je silný antioxidant
- Vápník - 50g semínek chia obsahuje přibližně 600 mg plně využitelného vápníku, stejné množství mléka obsahuje jen přibližně 120 mg vápníku, který je z pasterizovaného mléka pro lidské tělo méně využitelný - ovlivňuje kvalitu kostí a zubů, je nezbytný pro činnost cév i krevního oběhu, působí jako aktivátor některých enzymů a podílí se na procesech při pohybu svalů
- Fosfor - podílí se na výstavbě a udržování kvality kostí a zubů, ovlivňuje sekreci mateřského mléka, tvorbu svalové hmoty a buněčný metabolismus
- Železo - podílí se na transportu kyslíku krví ke tkáním, reguluje biochemické procesy v mozku
Všeobecně chia semínka obsahují:
- dvakrát více vlákniny než obilné vločky
- dvakrát více draslíku než banány
- třikrát více selenu než len
- pětkrát více proteinů než červené fazole
- pětkrát více vápníku než mléko
- sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než v lněném semínku
- čtyřikrát více fosforu než mléko
- desetkrát více hořčíku než brokolice
- třikrát více železa než špenát
- třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
Semínka chia rozeznáváme dvojí barvy - bílá a hnědá. Na základě rozborů nebyly mezi bílými a hnědými semínky zjištěny zásadní výživové rozdíly. Pokud občas k nějakým rozdílům dochází, pak jsou tyto prakticky zanedbatelné a jedná se o jednotky procent.
Jak působí chia semínko na lidské tělo
Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (schopnost na sebe vázat vodu), jenž patří k nejdůležitějším znakům působení chia semínek na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek lze zaznamenat již po několika minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou nebo zeleninovou šťávou, jogurtem ... Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, kdy dochází ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím i k lepšímu fyzickému výkonu.
Obdobně semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku těchto semínek.
Tento jemný gel ze semínek chia v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato schopnost semínek chia je velmi přínosná především pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, těhotné a kojící ženy.
Omega 3
100 g semínek chia obsahuje 21 g tuků, z toho 13 g tvoří nenasycená mastná kyselina omega-3. Semínka nemají tvrdou slupku, proto není nutné, aby se používala mletá.
Proteiny (bílkoviny)
100 g semínek chia obsahuje 19 g proteinů. To je vyšší obsah proteinů než ve většině jiných semínek a zrn.
Vláknina
Semínka chia obsahují 32% vlákniny, přičemž obsah rozpustné vlákniny je přibližně 25% z celkového obsahu vlákniny. Doporučená denní dávka vlákniny na dospělou osobu je cca 25 - 35 g.
Antioxidanty
Semínka chia obsahují kromě minerálů i vitamíny, zejména vitamín C a E, ale také skořicovou kyselinu. Tyto vitamíny a skořicové kyseliny jsou mocnými antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a přispívají k trvanlivosti semínek chia a to tím, že chrání zdravé nenasycené mastné kyseliny od oxidace. Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč semínka chia mají někalikaletou dobu spotřeby, aniž by došlo ke znehodnocení živin. Semínka chia mají i významné protizánětlivé účinky vzhledem k obsahu právě zdraví prospěšných antioxidantů vitamínů C a E a kyseliny skořicové. Semínka chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka chia nejsou tvrdá na skus, neovlivňují chuť pokrmů, a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost. Dvě lžíce semínek chia zajistí významný příjem využitelného vápníku, vlákniny, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a dalších živin. Semínka chia neobsahují lepek (gluten) a mohou být konzumovány i osobami s alergií na lepek.
Semínka chia a hubnutí
Semínka chia mají vysoký obsah prospěšných mastných kyselin a vlákniny. Zvětšení objemu semínek chia tím, že se okolo každého vytváří gelová vrstva přispívá k pocitu sytosti. Jedna z odpovědí při dotazu na hubnutí zní "zvýšit množství konzumované vlákniny v jídelníčku". Vláknina ze semínek chia zkonzumovaných před jídlem omezuje chutě svými sytícími vlastnostmi. Semínka chia jsou dále bohatá na proteiny. Proteiny jsou stavební látkou pro tvorbu a udržení svalové hmoty. Dostatek bílkovin je důležitý k udržení svalové hmoty. Pokud nastane hladovění, může tělo používat vlastní svalovou hmotu jako zdroj energie a to je jedním z důvodů, proč při nesprávném jídelníčku dochází při hubnutí ke ztrátám svalů a ne tuků. Navíc ztráta svalové hmoty může vést ke zpomalení metabolismu, což je kontraproduktivní zejména při procesu hubnutí.
Další významnou vlastností semínek chia v procesu hubnutí je vliv gelu ze semínek chia v žaludku. Semínka při styku s vlhkou potravinou, nápojem, tekutinou či žaludeční šťávou tvoří jemný gel, který v žaludku tvoří fyzickou bariéru před trávicími enzymy. Tím semínka chia přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry. S tím souvisí výkyvy hladiny krevního cukru, což má přímou souvislost s přejídáním při nesprávném jídelníčku. Semínka chia svou funkcí ovlivňovat krevní cukr správným směrem přispívají k tomu, že nedochází k markantním výkyvům hladiny cukrů v krvi a oddaluje se pocit "hladu".
Chia semínka se nedoporučují lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17 (Laetril).
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života