Vědci tvrdí, že nepřiměřená konzumace kofeinu může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění
- Depositphotos
Barbora Nová
- Vědci uvádějí, že konzumace více než 400 miligramů kofeinu denně může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Nadměrný kofein z kávy, čaje, energetických nápojů a dalších nápojů může zvýšit srdeční frekvenci a zvýšit krevní tlak, což má dopad na riziko srdečních onemocnění.
- Odborníci poznamenávají, že konzumace mírného množství kofeinu má určité výhody, ale většina lidí by měla stále sledovat svůj celkový denní příjem kofeinu.
Ať už pijete hodně kávy, nebo jste závislí na energetických nápojích, možná byste měli zvážit jejich omezení.
V nové studii vědci tvrdí, že lidé, kteří konzumují 400 miligramů nebo více kofeinu denně po dlouhou dobu, mají vyšší riziko srdečních onemocnění.
Výzkum byl prezentován 15. srpna 2024 na konferenci ACC Asia 2024 v indickém Dillí, kterou pořádala American College of Cardiology. Zjištění nebyla dosud publikována v recenzovaném časopise (1, 2).
"Pravidelná konzumace kofeinu by mohla narušit parasympatický systém, což by vedlo ke zvýšenému krevnímu tlaku a srdeční frekvenci," uvedla vedoucí studie Nency Kagatharaová z oddělení interního lékařství na Zydus Medical College and Hospital v Indii (3).
„Cílem naší studie bylo zjistit vliv chronické konzumace kofeinu na zdraví srdce, konkrétně na obnovení srdeční frekvence a krevního tlaku.“
Chronický vysoký příjem kofeinu zvyšuje riziko srdečních onemocnění
Pro svou studii vědci hodnotili 92 lidí ve věku 18 až 45 let, kteří neměli zvýšený krevní tlak.
Pravidelná konzumace kofeinu byla definována jako příjem kofeinových nápojů 5 dní v týdnu po dobu delší než rok. Kofeinové nápoje se soustředily na kávu a čaj, stejně jako sycené nápoje, jako jsou:
- Coca-Cola
- Pepsi
- Red Bull
- Sting
- Monster
Vědci uvedli, že 400 mg kofeinu je zhruba ekvivalentní čtyřem šálkům kávy nebo dvěma energetickým nápojům.
Uvedli, že téměř 20 % účastníků studie konzumovalo více než 400 mg kofeinu denně. Poznamenali, že nejvyšší denní konzumentky kofeinu byly ženy, zaměstnané v obchodních a manažerských rolích a žijící v městských oblastech.
Všem účastníkům byl změřen puls a krevní tlak předtím, než podstoupili 3minutový krokový test. Jejich krevní tlak a srdeční frekvence byly znovu změřeny 1 minutu a 5 minut po dokončení krokového testu.
Vědci uvedli, že konzumace kofeinu 400 mg denně „prokázala, že významně ovlivňuje autonomní nervový systém, zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak v průběhu času,“ uvedla tisková zpráva (3).
Po 5 minutách odpočinku po krokovém testu měli účastníci, kteří konzumovali více než 600 mg kofeinu denně, významně zvýšenou srdeční frekvenci a také znatelně vyšší krevní tlak.
"Tato malá studie zjistila souvislost mezi zvýšeným denním příjmem kofeinu a opožděným obnovením krevního tlaku a srdeční frekvence po cvičení," uvedl dr. Cheng-Han Chen, intervenční kardiolog a lékařský ředitel strukturálního srdečního programu v MemorialCare Saddleback Medical Center v Laguna Hills v Kalifornii. Dr. Chen nebyl zapojen do této studie.
„Pokud by se zvýšený krevní tlak udržel delší dobu, mohl by potenciálně představovat zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění."
Co se stane, když je krevní tlak příliš vysoký?
Vysoký krevní tlak, také známý jako hypertenze, může časem oslabit srdce. To může vést k chronickým stavům, včetně:
- onemocnění koronárních tepen
- chronické onemocnění ledvin
- demence
K riziku vzniku vysokého krevního tlaku může u člověka přispívat řada faktorů, jako například:
- konzumace alkoholu
- kouření
- příjem soli
- stáří
- rodinná anamnéza
Tato nová studie ukazuje, že kofein může být nyní považován za riziko vysokého krevního tlaku.
"Vzhledem k jeho vlivu na autonomní nervový systém by pravidelná konzumace kofeinu mohla vystavit jinak zdravé jedince riziku hypertenze nebo jiných kardiovaskulárních příhod," uvedla Nency Kagatharaová. "Zvýšení povědomí o těchto rizicích je zásadní pro zlepšení zdraví srdce pro všechny."
„Nadměrný denní příjem kofeinu může krátkodobě způsobit zvýšenou srdeční frekvenci, podrážděnost, úzkost, bolesti hlavy a nespavost. Z dlouhodobého hlediska může způsobit hypertenzi a dokonce potenciálně ztrátu kostní hmoty."
Jaký je nejzdravější způsob konzumace kofeinu?
Dr. Chen uvedl, že mírný denní příjem kofeinu má několik zdravotních výhod. Patří mezi ně snížená rizika:
- selhání srdce
- diabetes typu 2
- rakovina jater
- rakovina děložní sliznice
Pokud se obáváte, jak může váš příjem kofeinu ovlivnit váš krevní tlak, existují strategie, které vám pomohou udržet krevní tlak ve zdravém rozmezí. Patří sem (4):
- pravidelné cvičení
- dodržování vyvážené stravy
- snížení příjmu sodíku
- udržení zdravé hmotnosti
- omezení kouření
- omezování nebo vyhýbání se alkoholu
Dr. Chen radí lidem, aby se vzdělávali v tom, kolik kofeinu obsahují kofeinové nápoje, které pijí.
"Pomůže jim to mít přehled o příjmu kofeinu během dne a umožní jim to vědět, kdy přestat, když je jejich denní příjem příliš vysoký," uvedl.
Kristin Kirkpatricková, registrovaná dietoložka na Clevelandské klinice, uvedla, že v minulosti proběhly studie ukazující, že umírněná konzumace kofeinu může být prospěšná pro zdraví srdce i jater.
Uvedla také, že některé minulé výzkumy dokonce prokázaly, že žvýkačky s kofeinem mohou zvýšit sportovní výkon. Jednoduchým pravidlem pro konzumaci kofeinu je, aby každý jednotlivec sledoval, jak na něj pití kávy, čaje nebo energetických nápojů působí (4).
„Většina mých pacientů mi mohla okamžitě říct, jak se cítí, když konzumují nadbytek kofeinu, takže prvním pravidlem v jakékoli oblasti výživy je poslouchat své tělo."
Každý jedinec je jiný, takže účinky kofeinu se mohou lišit od člověka k člověku. Káva může mít na některé lidi jiné účinky než čaj nebo energetické nápoje.
"Neexistuje žádný univerzální přístup k dietě, a to platí i pro konzumaci kofeinu."
„V neposlední řadě bych se snažila o co nejhutnější systém dodávání živin. Káva a čaj jsou pravděpodobně nejlepšími způsoby konzumace kofeinu, protože obsahují další bioaktivní látky, které podle studií mohou být zdraví prospěšné.“
Závěr
Nová studie zjistila, že konzumace více než 400 miligramů kofeinu denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Vědci tvrdí, že nadměrné množství kofeinu zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak.
Většina lidí si může užívat kofein dopřát v mírném množství, ale měli by sledovat jeho celkový denní příjem.
Káva a kofein - kolik kávy můžete denně pít?
- Pixabay
Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Z toho důvodu je pro mnoho lidí největším zdrojem antioxidantů (1, 2).
Studie také ukazují, že konzumenti kávy mají nižší riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, neurologické poruchy a onemocnění jater (3).
Možná vás však zajímá, kolik kávy je bezpečné pít a zda její nadměrný příjem nepřináší nějaká rizika.
Následuje vysvětlení, kolik kávy můžete bezpečně vypít.
Kolik kofeinu je v šálku kávy?
Kofein, účinná látka obsažená v kávě, je nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě (4).
Obsah kofeinu v kávě je velmi variabilní a pohybuje se od 50 do více než 400 mg v jednom šálku.
Malý šálek doma uvařené kávy může poskytnout 50 mg, zatímco 475 ml kávy Starbucks grande obsahuje více než 300 mg.
Obecně lze předpokládat, že průměrný 240ml šálek kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.
Některé zdroje uvádějí, že 400 mg kofeinu denně - což odpovídá 4 šálkům (945 ml) kávy - je pro většinu zdravých dospělých bezpečné (3, 5).
Mnoho lidí však bez problémů pije mnohem více.
Mějte na paměti, že existuje mnoho dalších zdrojů kofeinu, včetně čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů, čokolády a některých léků (6, 7).
Shrnutí:
- Obsah kofeinu ve vašem ranním džusíku se může pohybovat od 50 do více než 400 mg. Mnoho zdrojů doporučuje 400 mg kofeinu denně jako bezpečnou horní hranici pro zdravé dospělé osoby.
Krátkodobé příznaky nadměrného příjmu kofeinu
Pokud vypijete příliš mnoho kávy během krátké doby, mohou se u vás objevit psychické a fyzické příznaky, včetně:
- neklidu
- úzkosti
- závratě
- žaludeční nevolnosti
- podrážděnosti
- nespavosti
- zrychleného srdečního tepu
- třesu
Pokud se u vás tyto příznaky po vypití kávy objeví, je možné, že jste na kofein citliví a měli byste zvážit snížení jeho příjmu nebo se mu zcela vyhnout.
Ačkoli je možné zemřít na předávkování kofeinem, je to téměř nemožné pouze z kávy. Museli byste vypít více než 100 šálků (23,7 litru) za jediný den.
Existuje však několik vzácných případů, kdy lidé zemřeli po užití kofeinových doplňků stravy (8).
Shrnutí:
- Požití příliš velkého množství kofeinu může způsobit různé příznaky, které se většinou týkají mozku a trávicího systému.
Lidé snášejí různá množství kofeinu
Kofein působí na lidi různým způsobem. Bylo objeveno mnoho genů, které ovlivňují citlivost lidí na tento stimulant (9, 10).
Tyto geny ovlivňují enzymy, které rozkládají kofein v játrech, a také receptory v mozku, na které kofein působí.
Účinky kofeinu na spánek jsou rovněž geneticky podmíněné. Někteří lidé mohou vypít kávu a okamžitě usnout, zatímco jiní jsou po celou noc vzhůru.
V závislosti na vaší genetické výbavě můžete snášet hodně kofeinu - nebo velmi málo. Většina lidí je někde uprostřed.
Velmi důležitá je také vaše získaná tolerance. Ti, kteří pijí kávu každý den, mohou tolerovat mnohem více než ti, kteří ji pijí jen zřídka.
Je také důležité si uvědomit, že citlivost na kofein mohou ovlivnit zdravotní potíže.
Pokud trpíte úzkostí, panickou poruchou, srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo jinými zdravotními potížemi, můžete kofein tolerovat méně. Pokud chcete vědět více o své toleranci, poraďte se s odborníkem.
Shrnutí:
- Citlivost na kofein je velmi variabilní a závisí na genech a receptorech pro kofein ve vašem mozku.
Káva a dlouhověkost
Přestože vysoký příjem kofeinu způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, je káva spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je dokonce spojována s prodlouženou délkou života.
V jedné studii provedené na 402 260 lidech ve věku 50-71 let měli ti, kteří vypili 4-5 šálků kávy denně, nejnižší riziko úmrtí během 12-13 let trvání studie (11).
Dva další přehledy podpořily podobné výsledky (12, 13).
Výzkumy se však různí. Jedna nedávná studie zjistila, že pití 4 a více šálků denně je spojeno se zvýšeným - nikoli sníženým - rizikem úmrtí u lidí mladších 55 let (14).
Zde se nabízí otázka, nefinancují některé pozitivní studie výrobci a prodejci kávy? Všimněte si také, že tyto a většina dalších studií nespecifikují, zda se "šálek" vztahuje na standardní 240ml šálek nebo jen na obecnou nádobu, kterou mohou lidé používat k pití kávy nezávisle na objemu.
Nicméně rozdíly v objemu mezi různě velkými šálky na kávu nejsou obecně příliš velké.
Shrnutí:
- Ačkoli důkazy nejsou jednoznačné, několik studií naznačuje, že pijáci kávy žijí déle - přičemž optimální množství kávy se pohybuje kolem 4-5 šálků denně.
Káva a snížené riziko onemocnění
Káva je také spojována se sníženým rizikem různých onemocnění, včetně:
- Diabetes 2. typu. Čím více kávy lidé pijí, tím nižší je u nich riziko cukrovky 2. typu. Jedna studie zjistila, že s každým denním šálkem se toto riziko snižuje o 7% (15).
- Cirhóza jater. Pití 4 a více šálků kávy denně přináší největší snížení - až o 84% - rizika cirhózy jater, což je závažný důsledek některých jaterních onemocnění (16, 17).
- Rakovina jater. Riziko rakoviny jater se snižuje o 44% na každé 2 šálky denně (18).
- Alzheimerova choroba. V jedné studii bylo 3-5 šálků denně spojeno s 65% snížením rizika Alzheimerovy choroby (19).
- Parkinsonova choroba. Káva je spojena se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, přičemž největší snížení bylo pozorováno při 5 a více šálcích denně (20).
- Deprese. Studie ukázaly, že 4 a více šálků kávy denně jsou spojeny s o 20% nižším rizikem deprese a o 53% nižším rizikem sebevraždy (21, 22).
Cílit na 4-5 šálků kávy denně se tedy zdá být optimální.
Vzhledem k tomu, že všechny tyto studie měly pozorovací charakter, nemohou prokázat, že káva způsobila snížení výskytu onemocnění - pouze to, že pijáci kávy měli menší pravděpodobnost, že těmito nemocemi onemocní.
Přesto stojí za to mít tyto výsledky na paměti.
Ve většině případů by měla mít stejné příznivé účinky i káva bez kofeinu. Výjimkou je Parkinsonova choroba, na kterou má zřejmě vliv především kofein.
Shrnutí:
- Konzumace kávy je spojována se snížením rizika mnoha onemocnění, přičemž největší účinky se projevují při konzumaci přibližně 4-5 šálků denně.
Kofein v těhotenství
U těhotných žen může kofein projít placentou a dostat se k plodu. Plod má však s metabolismem kofeinu problémy.
Více studií spojuje vysoký příjem kofeinu během těhotenství se zvýšeným rizikem potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti (23, 24, 25, 26).
Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy omezily příjem kofeinu na 100-200 mg denně, tedy asi 1-2 šálky (240-475 ml) kávy.
Mnozí odborníci však doporučují se kávě v těhotenství zcela vyhnout. Pokud chcete být v naprostém bezpečí, je to rozumná volba.
Shrnutí:
- Objevily se obavy z vlivu kofeinu na vyvíjející se plod, proto se obecně doporučuje vyhnout se konzumaci kávy nebo ji minimalizovat, pokud jste těhotná.
Doporučený příjem
Důkazy naznačují, že optimální množství může být 4-5 šálků kávy denně.
Toto množství je spojeno s nejnižším rizikem předčasného úmrtí a také s nižším rizikem řady běžných onemocnění, z nichž některá postihují stovky milionů lidí.
To samozřejmě neznamená, že musíte pít kávu.
Lidé, kteří jsou citliví na kofein, mají určité zdravotní potíže nebo jim tento nápoj prostě nechutná, by se mu měli rozhodně vyhnout.
A co víc, pokud máte kávu rádi, ale zjistili jste, že má tendenci vyvolávat ve vás úzkost nebo problémy se spánkem, možná byste měli její konzumaci omezit nebo vyloučit.
Kromě toho můžete výhody kávy snadno znehodnotit tím, že do ní přidáte cukr nebo jiné nezdravé, vysoce kalorické přísady.
Přesto je možné kávu optimalizovat tak, abyste z ní získali maximum prospěšných látek.
Shrnutí:
- Důkazy naznačují, že největší přínos pro zdraví má 4-5 šálků kávy denně. Pokud jste však citliví na kofein, měli byste se zaměřit na nižší množství nebo se kávě vyhnout úplně.
Závěr
Pro lidi, kteří si kávu rádi dopřávají, existuje jen málo důkazů o škodlivosti - a spousta důkazů o prospěšnosti. Nicméně pozitivní studie mohou být financovány výrobci a prodejci kávy.
Optimální je sice 4-5 šálků denně, ale mnoho lidí snese bez problémů i více. Na druhou stranu jsou lidé, kteří kávu nesnášejí. Mnohdy je pro nepřijatelnější káva bez kofeinu.
Pokud rádi pijete hodně kávy a nepociťujete žádné vedlejší účinky, není důvod s jejím pitím přestat.
8 příznaků při odvykání od kofeinu
- Pixabay
Odvykání od kofeinu může způsobit několik příznaků, včetně bolesti hlavy, úzkosti, podrážděnosti a nízké hladiny energie. Prospěšné může být postupné snižování příjmu, udržování hydratace a dostatek spánku každou noc.
Kofein je celosvětově nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou (1).
Funguje jako stimulant centrální nervové soustavy, což znamená, že ovlivňuje nervovou činnost v mozku a zvyšuje bdělost a zároveň snižuje únavu (2).
Pokud se tělo stane na kofeinu závislé, může jeho vyřazení ze stravy způsobit abstinenční příznaky, které obvykle začínají 12-24 hodin po vysazení kofeinu.
Odvykání kofeinu je uznávanou lékařskou diagnózou a může postihnout každého, kdo pravidelně konzumuje kofein (3).
Následuje 8 běžných příznaků a symptomů při vysazení kofeinu.
1. Bolest hlavy
Bolesti hlavy patří mezi nejčastěji hlášené příznaky odvykání kofeinu (3).
Kofein způsobuje zúžení cév v mozku, což zpomaluje průtok krve.
Jedna studie z roku 2009 zjistila, že pouhých 250 miligramů (méně než tři šálky kávy) může snížit průtok krve mozkem až o 27 % (4).
Předpokládá se, že vzhledem k tomu, že konzumace kofeinu způsobuje zúžení cév, snížení nebo zastavení jeho příjmu umožní cévám otevřít se a zvýšit průtok krve do mozku (4).
Tato náhlá změna průtoku krve může způsobit bolestivé abstinenční bolesti hlavy, které mohou mít různou délku a závažnost, protože mozek se na zvýšení průtoku krve přizpůsobuje.
Bolesti hlavy ustoupí, jakmile se mozek na toto zvýšení průtoku krve adaptuje.
Ne všichni odborníci však s touto teorií souhlasí, proto je třeba provést další výzkum (4, 5).
Přestože vysazení kofeinu může způsobit bolesti hlavy, kofein se používá k léčbě některých typů bolestí hlavy, například migrény.
Kofein pomáhá zvýšit účinnost léků proti bolesti a snižuje bolest hlavy, pokud je konzumován samostatně (6).
Shrnutí:
- Vyřazení kofeinu způsobuje zvýšení průtoku krve do mozku, což může u některých lidí způsobovat bolesti hlavy.
2. Únava
Mnoho lidí je závislých na každodenním šálku kávy, který jim dodá energii.
Kofein pomáhá zvyšovat bdělost a snižovat únavu tím, že blokuje receptory pro adenosin, neurotransmiter, který může způsobovat pocit ospalosti (7).
Vyřazení kofeinu z jídelníčku však může mít opačný účinek a způsobit ospalost a únavu.
Například studie provedená v roce 2012 na 213 obvyklých konzumentech kofeinu prokázala, že abstinence od kofeinu po dobu 16 hodin způsobila zvýšený pocit únavy.
Navíc ti, kteří konzumovali kofein denně, měli závažnější abstinenční příznaky včetně únavy než ti, kteří ho konzumovali jen několikrát týdně (8).
Navíc jeho povzbuzující účinky vydrží v těle jen asi 4 až 6 hodin, což může vést k tomu, že v průběhu dne sáhnete po několika šálcích kávy nebo energetických nápojích, abyste si udrželi bdělost (7).
To může vést k nadměrnému příjmu kofeinu a závislosti na něm a výrazně zhoršit abstinenční příznaky.
Shrnutí:
- Káva působí v těle jako stimulant a její vysazení může způsobit, že se budete cítit unavení a ospalí.
3. Úzkost
Kofein je stimulant, který může často zvýšit srdeční frekvenci a krevní tlak (7).
U lidí, kteří jsou citliví na kofein, může pouhý jeden šálek kávy vyvolat pocit nervozity a úzkosti.
Konzumace kofeinu sice může vyvolat pocity úzkosti, ale jeho vynechání může způsobit i tento vedlejší účinek.
Úzkost je často uváděným příznakem u lidí, kteří vysadí pravidelnou konzumaci kofeinu (3).
Tělo se na něm může stát psychicky i fyziologicky závislé, což způsobuje pocity úzkosti.
Pokud navíc většinu kofeinu konzumujete ve formě limonády nebo kávy slazené cukrem, může náhlé snížení obsahu cukru úzkost vyvolanou vysazením kofeinu ještě zhoršit.
Studie na zvířatech naznačují, že náhlé vyřazení cukru ze stravy po dlouhém období jeho konzumace může vyvolat příznaky úzkosti (9).
Shrnutí:
- Tělo se může stát na kofeinu fyzicky i psychicky závislé. To může vést k pocitům úzkosti při jeho vysazení.
4. Potíže se soustředěním
Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé rozhodují pro konzumaci kofeinu ve formě kávy, čaje nebo energetických nápojů, je zvýšení koncentrace.
Kofeinové nápoje se běžně konzumují před zkouškami, sportovními výkony nebo prezentacemi, aby se zlepšilo soustředění.
Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu (známého také jako epinefrin), hormonu produkovaného nadledvinami v rámci normální reakce organismu na stres (10).
Zvyšuje také aktivitu excitačních neurotransmiterů dopaminu a noradrenalinu (11).
Tato kombinace reakcí zvyšuje srdeční tep a krevní tlak a stimuluje mozek, což vede ke zvýšení bdělosti a lepšímu soustředění.
Vyřazení kofeinu může mít negativní vliv na soustředění, protože tělo si na jeho absenci těžko zvyká.
Shrnutí:
- Kofein zvyšuje koncentraci tím, že zvyšuje hladinu některých neurotransmiterů a hormonů. Jeho vysazení nebo omezení může způsobit potíže se soustředěním na konkrétní úkoly.
5. Depresivní nálada
Kofein je dobře známý svou schopností zlepšovat náladu.
Jeho schopnost blokovat adenosin nejenže zvyšuje bdělost, ale bylo také zjištěno, že zlepšuje náladu (12).
Jedna malá studie hodnotící krátkodobé účinky kávy zjistila, že u lidí, kteří konzumovali kávu s kofeinem, došlo po 30 minutách k většímu zlepšení nálady ve srovnání s těmi, kteří konzumovali kávu bez kofeinu (13).
Řada studií navíc spojuje pravidelnou konzumaci kofeinu se snížením rizika deprese.
Například rozsáhlý přehled 12 studií zjistil, že lidé, kteří konzumovali velké množství kávy, měli o 24 % nižší riziko deprese než ti, kteří konzumovali menší množství kávy (14).
Podle výzkumu z roku 2008 mohou stimulační účinky kofeinu vést k pocitům pohody a zvýšené energie, které po ukončení příjmu kofeinu odezní (15).
Z tohoto důvodu může vaše nálada utrpět újmu, pokud se rozhodnete kofein vysadit.
Shrnutí:
- Kofein způsobuje zvýšenou bdělost a může zvyšovat pocity pohody. U pravidelných konzumentů kofeinu může jeho vysazení vést ke zhoršení nálady.
6. Podrážděnost
Pro pravidelné konzumenty kávy je běžné, že jsou před svým ranním šálkem kávy podráždění.
Viníkem tohoto pocitu podrážděnosti může být kofein obsažený v kávě.
Vzhledem k tomu, že kofein vydrží v organismu jen asi 5 hodin, mohou se po nočním odpočinku objevit abstinenční příznaky, jako je podrážděnost (3).
Pijáci kávy jsou zvyklí na účinky kofeinu, které zlepšují náladu, a také na dávku energie, kterou dostávají.
U některých lidí způsobuje vysazení kofeinových nápojů, jako je káva, podrážděnost a náladovost.
Ve skutečnosti může být pro silné uživatele kofeinu obtížné omezit množství, na které jsou zvyklí, aniž by to mělo negativní dopad na jejich náladu.
Ve studii z roku 2012, které se zúčastnilo 94 dospělých závislých na kofeinu, 89 % účastníků uvedlo, že ačkoli chtěli kofein omezit, jejich snaha nebyla úspěšná kvůli abstinenčním příznakům, včetně podrážděnosti a hněvu (16).
Shrnutí:
- Lidé, kteří jsou fyzicky nebo psychicky závislí na kofeinu, mohou při snaze zdržet se užívání tohoto stimulantu pociťovat podrážděnost nebo hněv.
7. Třes
Ačkoli to není tak časté jako jiné příznaky, u osob, které jsou na kofeinu vážně závislé, se v případě odvykání kofeinu může vyskytnout třes (3).
Vzhledem k tomu, že kofein je stimulantem centrálního nervového systému, mezi běžné vedlejší účinky nadměrného pití patří pocit nervozity nebo úzkosti a třes rukou (17).
Ve skutečnosti se osobám s úzkostnými poruchami konzumace kofeinu často nedoporučuje, aby se předešlo zhoršení pocitů úzkosti (18).
U lidí, kteří denně konzumují velké množství kofeinu, však může ukončení konzumace kofeinu vést i k třesu.
Třes související s vysazením kofeinu se obvykle objevuje v rukou a měl by trvat pouze 2 až 9 dní (3).
Pokud se u vás třes rukou vyskytuje déle než 9 dní, vyhledejte lékaře, aby vyloučil jiné příčiny.
Shrnutí:
- Jak konzumace nadměrného množství kofeinu, tak i jeho vysazení mohou u některých lidí způsobit třes rukou.
8. Nízká energie
Většina všech, kteří konzumují kofeinové nápoje a potraviny, hledá způsob, jak zlepšit zaostávající hladinu energie.
Faktory životního stylu, jako je špatný spánek, náročné zaměstnání a nezdravá strava, mohou vyčerpat energii, což způsobuje, že mnoho lidí sahá po vnějších zdrojích energie, jako je káva a energetické nápoje, aby je oživily.
Kofeinové nápoje jsou často používány jako berlička, která má dodat energii potřebnou k přežití dne nebo kompenzovat nedostatek spánku.
Usrknutí šálku kávy nebo energetického nápoje zvyšuje koncentraci, zrychluje srdeční tep a zvyšuje hladinu cukru v krvi, což vede k pocitu zvýšené fyzické a duševní energie (19, 20).
Tyto žádoucí účinky mohou vést k závislosti na kofeinu, což způsobuje potřebu stále většího množství kofeinu k dosažení stejného přílivu energie (21).
Proto si na nízkou energii často stěžují lidé, kteří snižují nebo vyřazují kofein (3).
Shrnutí:
- Kofein je stimulant, který způsobuje zvýšení energie, bdělosti a koncentrace. Jeho vysazení může u některých lidí způsobit nízkou energii.
Jak zmírnit abstinenční příznaky kofeinu
Příznaky odvykání kofeinu by měly trvat pouze 2 až 9 dní, přičemž nejvyšší intenzita příznaků se objevuje 24-51 hodin po vysazení kofeinu (3).
I když jsou tyto příznaky obvykle krátkodobé, mohou být nepříjemné a ztěžovat život.
Naštěstí existují způsoby, jak snížit pravděpodobnost výskytu těchto nepříjemných vedlejších účinků.
Vyzkoušejte následující tipy, jak zmírnit příznaky vysazení kofeinu nebo se jim zcela vyhnout:
Omezujte pomalu: Přestat okamžitě s kofeinem může pro tělo znamenat šok a zhoršit abstinenční příznaky. Postupné vysazování kofeinu může snížit pravděpodobnost výskytu nepříjemných vedlejších účinků.
Omezte konzumaci kofeinových nápojů postupně: Pokud jste zvyklí pít plnohodnotnou kávu, začněte pít napůl kávu bez kofeinu a napůl běžnou kávu, abyste pomalu snížili svou závislost. Ještě lepší je vyměnit jednu z káv za bylinný čaj bez kofeinu.
Zůstaňte hydratovaní: Pití dostatečného množství vody je při odbourávání kofeinu zásadní. Dehydratace může zhoršit abstinenční příznaky, jako je bolest hlavy a únava (22).
Dopřejte si dostatek spánku: V boji proti únavě se snažte spát doporučených 7 až 9 hodin denně (23).
Zvyšte si energii přirozenou cestou: Pokud se vaše energetická hladina po vysazení kofeinu zhoršila, zkuste do svého režimu zařadit přirozené zdroje energie, jako je cvičení, potraviny bohaté na živiny a techniky snižování stresu.
Shrnutí:
- Pomalé omezování kofeinu, udržování hydratace, dostatek spánku a hledání alternativních zdrojů energie jsou způsoby, jak snížit příznaky odvykání kofeinu.
Závěr
Kofein je hojně konzumovaný stimulant, který může u některých lidí vyvolat abstinenční příznaky.
Abstinenční příznaky se mohou objevit u každého, kdo pravidelně konzumuje kofein a pak náhle přestane s jeho užíváním.
Mezi běžné příznaky patří bolest hlavy, únava, nízká energie, podrážděnost, úzkost, špatná koncentrace, depresivní nálada a třes, které mohou trvat 2 až 9 dní (3).
Naštěstí existují způsoby, jak tyto příznaky zmírnit, včetně postupného omezování kofeinu, udržování hydratace, dostatku spánku a hledání způsobů, jak si přirozeně dodat energii.
Ačkoli se odvykání kofeinu může zpočátku zdát nesnesitelné, tato dočasná reakce je jen hrbolkem na cestě k omezení této závislosti.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života