Vědci tvrdí, že nepřiměřená konzumace kofeinu může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění

- Depositphotos

Barbora Nová

  • Vědci uvádějí, že konzumace více než 400 miligramů kofeinu denně může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Říká se, že nadměrný kofein z kávy, čaje, energetických nápojů a dalších nápojů může zvýšit srdeční frekvenci a zvýšit krevní tlak, což má dopad na riziko srdečních onemocnění.
  • Odborníci poznamenávají, že konzumace mírného množství kofeinu má určité výhody, ale většina lidí by měla stále sledovat svůj celkový denní příjem kofeinu.

Ať už pijete hodně kávy, nebo jste závislí na energetických nápojích, možná byste měli zvážit jejich omezení.

V nové studii vědci tvrdí, že lidé, kteří konzumují 400 miligramů nebo více kofeinu denně po dlouhou dobu, mají vyšší riziko srdečních onemocnění.

Výzkum byl prezentován 15. srpna 2024 na konferenci ACC Asia 2024 v indickém Dillí, kterou pořádala American College of Cardiology. Zjištění nebyla dosud publikována v recenzovaném časopise (1, 2).

"Pravidelná konzumace kofeinu by mohla narušit parasympatický systém, což by vedlo ke zvýšenému krevnímu tlaku a srdeční frekvenci," uvedla vedoucí studie Nency Kagatharaová z oddělení interního lékařství na Zydus Medical College and Hospital v Indii (3).

„Cílem naší studie bylo zjistit vliv chronické konzumace kofeinu na zdraví srdce, konkrétně na obnovení srdeční frekvence a krevního tlaku.“

Chronický vysoký příjem kofeinu zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Pro svou studii vědci hodnotili 92 lidí ve věku 18 až 45 let, kteří neměli zvýšený krevní tlak.

Pravidelná konzumace kofeinu byla definována jako příjem kofeinových nápojů 5 dní v týdnu po dobu delší než rok. Kofeinové nápoje se soustředily na kávu a čaj, stejně jako sycené nápoje, jako jsou:

  • Coca-Cola
  • Pepsi
  • Red Bull
  • Sting
  • Monster

Vědci uvedli, že 400 mg kofeinu je zhruba ekvivalentní čtyřem šálkům kávy nebo dvěma energetickým nápojům.

Uvedli, že téměř 20 % účastníků studie konzumovalo více než 400 mg kofeinu denně. Poznamenali, že nejvyšší denní konzumentky kofeinu byly ženy, zaměstnané v obchodních a manažerských rolích a žijící v městských oblastech.

Všem účastníkům byl změřen puls a krevní tlak předtím, než podstoupili 3minutový krokový test. Jejich krevní tlak a srdeční frekvence byly znovu změřeny 1 minutu a 5 minut po dokončení krokového testu.

Vědci uvedli, že konzumace kofeinu 400 mg denně „prokázala, že významně ovlivňuje autonomní nervový systém, zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak v průběhu času,“ uvedla tisková zpráva (3).

Po 5 minutách odpočinku po krokovém testu měli účastníci, kteří konzumovali více než 600 mg kofeinu denně, významně zvýšenou srdeční frekvenci a také znatelně vyšší krevní tlak.

"Tato malá studie zjistila souvislost mezi zvýšeným denním příjmem kofeinu a opožděným obnovením krevního tlaku a srdeční frekvence po cvičení," uvedl dr. Cheng-Han Chen, intervenční kardiolog a lékařský ředitel strukturálního srdečního programu v MemorialCare Saddleback Medical Center v Laguna Hills v Kalifornii. Dr. Chen nebyl zapojen do této studie.

„Pokud by se zvýšený krevní tlak udržel delší dobu, mohl by potenciálně představovat zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění."

Co se stane, když je krevní tlak příliš vysoký?

Vysoký krevní tlak, také známý jako hypertenze, může časem oslabit srdce. To může vést k chronickým stavům, včetně:

K riziku vzniku vysokého krevního tlaku může u člověka přispívat řada faktorů, jako například:

Tato nová studie ukazuje, že kofein může být nyní považován za riziko vysokého krevního tlaku.

"Vzhledem k jeho vlivu na autonomní nervový systém by pravidelná konzumace kofeinu mohla vystavit jinak zdravé jedince riziku hypertenze nebo jiných kardiovaskulárních příhod," uvedla Nency Kagatharaová. "Zvýšení povědomí o těchto rizicích je zásadní pro zlepšení zdraví srdce pro všechny."

„Nadměrný denní příjem kofeinu může krátkodobě způsobit zvýšenou srdeční frekvenci, podrážděnost, úzkost, bolesti hlavy a nespavost. Z dlouhodobého hlediska může způsobit hypertenzi a dokonce potenciálně ztrátu kostní hmoty."

Jaký je nejzdravější způsob konzumace kofeinu?

Dr. Chen uvedl, že mírný denní příjem kofeinu má několik zdravotních výhod. Patří mezi ně snížená rizika:

Pokud se obáváte, jak může váš příjem kofeinu ovlivnit váš krevní tlak, existují strategie, které vám pomohou udržet krevní tlak ve zdravém rozmezí. Patří sem (4):

Dr. Chen radí lidem, aby se vzdělávali v tom, kolik kofeinu obsahují kofeinové nápoje, které pijí.

"Pomůže jim to mít přehled o příjmu kofeinu během dne a umožní jim to vědět, kdy přestat, když je jejich denní příjem příliš vysoký," uvedl.

Kristin Kirkpatricková, registrovaná dietoložka na Clevelandské klinice, uvedla, že v minulosti proběhly studie ukazující, že umírněná konzumace kofeinu může být prospěšná pro zdraví srdce i jater.

Uvedla také, že některé minulé výzkumy dokonce prokázaly, že žvýkačky s kofeinem mohou zvýšit sportovní výkon. Jednoduchým pravidlem pro konzumaci kofeinu je, aby každý jednotlivec sledoval, jak na něj pití kávy, čaje nebo energetických nápojů působí (4).

„Většina mých pacientů mi mohla okamžitě říct, jak se cítí, když konzumují nadbytek kofeinu, takže prvním pravidlem v jakékoli oblasti výživy je poslouchat své tělo."

Každý jedinec je jiný, takže účinky kofeinu se mohou lišit od člověka k člověku. Káva může mít na některé lidi jiné účinky než čaj nebo energetické nápoje.

"Neexistuje žádný univerzální přístup k dietě, a to platí i pro konzumaci kofeinu."

„V neposlední řadě bych se snažila o co nejhutnější systém dodávání živin. Káva a čaj jsou pravděpodobně nejlepšími způsoby konzumace kofeinu, protože obsahují další bioaktivní látky, které podle studií mohou být zdraví prospěšné.“

Závěr

Nová studie zjistila, že konzumace více než 400 miligramů kofeinu denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění. 

Vědci tvrdí, že nadměrné množství kofeinu zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak. 

Většina lidí si může užívat kofein dopřát v mírném množství, ale měli by sledovat jeho celkový denní příjem.

Káva a kofein - kolik kávy můžete denně pít?

- Pixabay

Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Z toho důvodu je pro mnoho lidí největším zdrojem antioxidantů (1, 2).

Studie také ukazují, že konzumenti kávy mají nižší riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, neurologické poruchy a onemocnění jater (3).

Možná vás však zajímá, kolik kávy je bezpečné pít a zda její nadměrný příjem nepřináší nějaká rizika.

Následuje vysvětlení, kolik kávy můžete bezpečně vypít.

Kolik kofeinu je v šálku kávy?

Kofein, účinná látka obsažená v kávě, je nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě (4).

Obsah kofeinu v kávě je velmi variabilní a pohybuje se od 50 do více než 400 mg v jednom šálku.

Malý šálek doma uvařené kávy může poskytnout 50 mg, zatímco 475 ml kávy Starbucks grande obsahuje více než 300 mg.

Obecně lze předpokládat, že průměrný 240ml šálek kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.

Některé zdroje uvádějí, že 400 mg kofeinu denně - což odpovídá 4 šálkům (945 ml) kávy - je pro většinu zdravých dospělých bezpečné (3, 5).

Mnoho lidí však bez problémů pije mnohem více.

Mějte na paměti, že existuje mnoho dalších zdrojů kofeinu, včetně čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů, čokolády a některých léků (6, 7).

Shrnutí:

  • Obsah kofeinu ve vašem ranním džusíku se může pohybovat od 50 do více než 400 mg. Mnoho zdrojů doporučuje 400 mg kofeinu denně jako bezpečnou horní hranici pro zdravé dospělé osoby.

Krátkodobé příznaky nadměrného příjmu kofeinu

Pokud vypijete příliš mnoho kávy během krátké doby, mohou se u vás objevit psychické a fyzické příznaky, včetně:

  • neklidu
  • úzkosti
  • závratě
  • žaludeční nevolnosti
  • podrážděnosti
  • nespavosti
  • zrychleného srdečního tepu
  • třesu

Pokud se u vás tyto příznaky po vypití kávy objeví, je možné, že jste na kofein citliví a měli byste zvážit snížení jeho příjmu nebo se mu zcela vyhnout.

Ačkoli je možné zemřít na předávkování kofeinem, je to téměř nemožné pouze z kávy. Museli byste vypít více než 100 šálků (23,7 litru) za jediný den.

Existuje však několik vzácných případů, kdy lidé zemřeli po užití kofeinových doplňků stravy (8).

Shrnutí:

  • Požití příliš velkého množství kofeinu může způsobit různé příznaky, které se většinou týkají mozku a trávicího systému.

Lidé snášejí různá množství kofeinu

Kofein působí na lidi různým způsobem. Bylo objeveno mnoho genů, které ovlivňují citlivost lidí na tento stimulant (9, 10).

Tyto geny ovlivňují enzymy, které rozkládají kofein v játrech, a také receptory v mozku, na které kofein působí.

Účinky kofeinu na spánek jsou rovněž geneticky podmíněné. Někteří lidé mohou vypít kávu a okamžitě usnout, zatímco jiní jsou po celou noc vzhůru.

V závislosti na vaší genetické výbavě můžete snášet hodně kofeinu - nebo velmi málo. Většina lidí je někde uprostřed.

Velmi důležitá je také vaše získaná tolerance. Ti, kteří pijí kávu každý den, mohou tolerovat mnohem více než ti, kteří ji pijí jen zřídka.

Je také důležité si uvědomit, že citlivost na kofein mohou ovlivnit zdravotní potíže.

Pokud trpíte úzkostí, panickou poruchou, srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo jinými zdravotními potížemi, můžete kofein tolerovat méně. Pokud chcete vědět více o své toleranci, poraďte se s odborníkem.

Shrnutí:

  • Citlivost na kofein je velmi variabilní a závisí na genech a receptorech pro kofein ve vašem mozku.

Káva a dlouhověkost

Přestože vysoký příjem kofeinu způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, je káva spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je dokonce spojována s prodlouženou délkou života.

V jedné studii provedené na 402 260 lidech ve věku 50-71 let měli ti, kteří vypili 4-5 šálků kávy denně, nejnižší riziko úmrtí během 12-13 let trvání studie (11).

Dva další přehledy podpořily podobné výsledky (12, 13).

Výzkumy se však různí. Jedna nedávná studie zjistila, že pití 4 a více šálků denně je spojeno se zvýšeným - nikoli sníženým - rizikem úmrtí u lidí mladších 55 let (14).

Zde se nabízí otázka, nefinancují některé pozitivní studie výrobci a prodejci kávy? Všimněte si také, že tyto a většina dalších studií nespecifikují, zda se "šálek" vztahuje na standardní 240ml šálek nebo jen na obecnou nádobu, kterou mohou lidé používat k pití kávy nezávisle na objemu.

Nicméně rozdíly v objemu mezi různě velkými šálky na kávu nejsou obecně příliš velké.

Shrnutí:

  • Ačkoli důkazy nejsou jednoznačné, několik studií naznačuje, že pijáci kávy žijí déle - přičemž optimální množství kávy se pohybuje kolem 4-5 šálků denně.

Káva a snížené riziko onemocnění

Káva je také spojována se sníženým rizikem různých onemocnění, včetně:

  • Diabetes 2. typu. Čím více kávy lidé pijí, tím nižší je u nich riziko cukrovky 2. typu. Jedna studie zjistila, že s každým denním šálkem se toto riziko snižuje o 7% (15).
  • Cirhóza jater. Pití 4 a více šálků kávy denně přináší největší snížení - až o 84% - rizika cirhózy jater, což je závažný důsledek některých jaterních onemocnění (16, 17).
  • Rakovina jater. Riziko rakoviny jater se snižuje o 44% na každé 2 šálky denně (18).
  • Alzheimerova choroba. V jedné studii bylo 3-5 šálků denně spojeno s 65% snížením rizika Alzheimerovy choroby (19).
  • Parkinsonova choroba. Káva je spojena se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, přičemž největší snížení bylo pozorováno při 5 a více šálcích denně (20).
  • Deprese. Studie ukázaly, že 4 a více šálků kávy denně jsou spojeny s o 20% nižším rizikem deprese a o 53% nižším rizikem sebevraždy (21, 22).

Cílit na 4-5 šálků kávy denně se tedy zdá být optimální.

Vzhledem k tomu, že všechny tyto studie měly pozorovací charakter, nemohou prokázat, že káva způsobila snížení výskytu onemocnění - pouze to, že pijáci kávy měli menší pravděpodobnost, že těmito nemocemi onemocní.

Přesto stojí za to mít tyto výsledky na paměti.

Ve většině případů by měla mít stejné příznivé účinky i káva bez kofeinu. Výjimkou je Parkinsonova choroba, na kterou má zřejmě vliv především kofein.

Shrnutí:

  • Konzumace kávy je spojována se snížením rizika mnoha onemocnění, přičemž největší účinky se projevují při konzumaci přibližně 4-5 šálků denně.

Kofein v těhotenství

U těhotných žen může kofein projít placentou a dostat se k plodu. Plod má však s metabolismem kofeinu problémy.

Více studií spojuje vysoký příjem kofeinu během těhotenství se zvýšeným rizikem potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti (23, 24, 25, 26).

Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy omezily příjem kofeinu na 100-200 mg denně, tedy asi 1-2 šálky (240-475 ml) kávy.

Mnozí odborníci však doporučují se kávě v těhotenství zcela vyhnout. Pokud chcete být v naprostém bezpečí, je to rozumná volba.

Shrnutí:

  • Objevily se obavy z vlivu kofeinu na vyvíjející se plod, proto se obecně doporučuje vyhnout se konzumaci kávy nebo ji minimalizovat, pokud jste těhotná.

Doporučený příjem

Důkazy naznačují, že optimální množství může být 4-5 šálků kávy denně.

Toto množství je spojeno s nejnižším rizikem předčasného úmrtí a také s nižším rizikem řady běžných onemocnění, z nichž některá postihují stovky milionů lidí.

To samozřejmě neznamená, že musíte pít kávu.

Lidé, kteří jsou citliví na kofein, mají určité zdravotní potíže nebo jim tento nápoj prostě nechutná, by se mu měli rozhodně vyhnout.

A co víc, pokud máte kávu rádi, ale zjistili jste, že má tendenci vyvolávat ve vás úzkost nebo problémy se spánkem, možná byste měli její konzumaci omezit nebo vyloučit.

Kromě toho můžete výhody kávy snadno znehodnotit tím, že do ní přidáte cukr nebo jiné nezdravé, vysoce kalorické přísady.

Přesto je možné kávu optimalizovat tak, abyste z ní získali maximum prospěšných látek.

Shrnutí:

  • Důkazy naznačují, že největší přínos pro zdraví má 4-5 šálků kávy denně. Pokud jste však citliví na kofein, měli byste se zaměřit na nižší množství nebo se kávě vyhnout úplně.

Závěr

Pro lidi, kteří si kávu rádi dopřávají, existuje jen málo důkazů o škodlivosti - a spousta důkazů o prospěšnosti. Nicméně pozitivní studie mohou být financovány výrobci a prodejci kávy.

Optimální je sice 4-5 šálků denně, ale mnoho lidí snese bez problémů i více. Na druhou stranu jsou lidé, kteří kávu nesnášejí. Mnohdy je pro nepřijatelnější káva bez kofeinu.

Pokud rádi pijete hodně kávy a nepociťujete žádné vedlejší účinky, není důvod s jejím pitím přestat.

8 příznaků při odvykání od kofeinu

- Pixabay

Odvykání od kofeinu může způsobit několik příznaků, včetně bolesti hlavy, úzkosti, podrážděnosti a nízké hladiny energie. Prospěšné může být postupné snižování příjmu, udržování hydratace a dostatek spánku každou noc.

Kofein je celosvětově nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou (1).

Funguje jako stimulant centrální nervové soustavy, což znamená, že ovlivňuje nervovou činnost v mozku a zvyšuje bdělost a zároveň snižuje únavu (2).

Pokud se tělo stane na kofeinu závislé, může jeho vyřazení ze stravy způsobit abstinenční příznaky, které obvykle začínají 12-24 hodin po vysazení kofeinu.

Odvykání kofeinu je uznávanou lékařskou diagnózou a může postihnout každého, kdo pravidelně konzumuje kofein (3).

Následuje 8 běžných příznaků a symptomů při vysazení kofeinu.

1. Bolest hlavy

Bolesti hlavy patří mezi nejčastěji hlášené příznaky odvykání kofeinu (3).

Kofein způsobuje zúžení cév v mozku, což zpomaluje průtok krve.

Jedna studie z roku 2009 zjistila, že pouhých 250 miligramů (méně než tři šálky kávy) může snížit průtok krve mozkem až o 27 % (4).

Předpokládá se, že vzhledem k tomu, že konzumace kofeinu způsobuje zúžení cév, snížení nebo zastavení jeho příjmu umožní cévám otevřít se a zvýšit průtok krve do mozku (4).

Tato náhlá změna průtoku krve může způsobit bolestivé abstinenční bolesti hlavy, které mohou mít různou délku a závažnost, protože mozek se na zvýšení průtoku krve přizpůsobuje.

Bolesti hlavy ustoupí, jakmile se mozek na toto zvýšení průtoku krve adaptuje.

Ne všichni odborníci však s touto teorií souhlasí, proto je třeba provést další výzkum (4, 5).

Přestože vysazení kofeinu může způsobit bolesti hlavy, kofein se používá k léčbě některých typů bolestí hlavy, například migrény.

Kofein pomáhá zvýšit účinnost léků proti bolesti a snižuje bolest hlavy, pokud je konzumován samostatně (6).

Shrnutí:

  • Vyřazení kofeinu způsobuje zvýšení průtoku krve do mozku, což může u některých lidí způsobovat bolesti hlavy.

2. Únava

Mnoho lidí je závislých na každodenním šálku kávy, který jim dodá energii.

Kofein pomáhá zvyšovat bdělost a snižovat únavu tím, že blokuje receptory pro adenosin, neurotransmiter, který může způsobovat pocit ospalosti (7).

Vyřazení kofeinu z jídelníčku však může mít opačný účinek a způsobit ospalost a únavu.

Například studie provedená v roce 2012 na 213 obvyklých konzumentech kofeinu prokázala, že abstinence od kofeinu po dobu 16 hodin způsobila zvýšený pocit únavy.

Navíc ti, kteří konzumovali kofein denně, měli závažnější abstinenční příznaky včetně únavy než ti, kteří ho konzumovali jen několikrát týdně (8).

Navíc jeho povzbuzující účinky vydrží v těle jen asi 4 až 6 hodin, což může vést k tomu, že v průběhu dne sáhnete po několika šálcích kávy nebo energetických nápojích, abyste si udrželi bdělost (7).

To může vést k nadměrnému příjmu kofeinu a závislosti na něm a výrazně zhoršit abstinenční příznaky.

Shrnutí:

  • Káva působí v těle jako stimulant a její vysazení může způsobit, že se budete cítit unavení a ospalí.

3. Úzkost

Kofein je stimulant, který může často zvýšit srdeční frekvenci a krevní tlak (7).

U lidí, kteří jsou citliví na kofein, může pouhý jeden šálek kávy vyvolat pocit nervozity a úzkosti.

Konzumace kofeinu sice může vyvolat pocity úzkosti, ale jeho vynechání může způsobit i tento vedlejší účinek.

Úzkost je často uváděným příznakem u lidí, kteří vysadí pravidelnou konzumaci kofeinu (3).

Tělo se na něm může stát psychicky i fyziologicky závislé, což způsobuje pocity úzkosti.

Pokud navíc většinu kofeinu konzumujete ve formě limonády nebo kávy slazené cukrem, může náhlé snížení obsahu cukru úzkost vyvolanou vysazením kofeinu ještě zhoršit.

Studie na zvířatech naznačují, že náhlé vyřazení cukru ze stravy po dlouhém období jeho konzumace může vyvolat příznaky úzkosti (9).

Shrnutí:

  • Tělo se může stát na kofeinu fyzicky i psychicky závislé. To může vést k pocitům úzkosti při jeho vysazení.

4. Potíže se soustředěním

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé rozhodují pro konzumaci kofeinu ve formě kávy, čaje nebo energetických nápojů, je zvýšení koncentrace.

Kofeinové nápoje se běžně konzumují před zkouškami, sportovními výkony nebo prezentacemi, aby se zlepšilo soustředění.

Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu (známého také jako epinefrin), hormonu produkovaného nadledvinami v rámci normální reakce organismu na stres (10).

Zvyšuje také aktivitu excitačních neurotransmiterů dopaminu a noradrenalinu (11).

Tato kombinace reakcí zvyšuje srdeční tep a krevní tlak a stimuluje mozek, což vede ke zvýšení bdělosti a lepšímu soustředění.

Vyřazení kofeinu může mít negativní vliv na soustředění, protože tělo si na jeho absenci těžko zvyká.

Shrnutí:

  • Kofein zvyšuje koncentraci tím, že zvyšuje hladinu některých neurotransmiterů a hormonů. Jeho vysazení nebo omezení může způsobit potíže se soustředěním na konkrétní úkoly.

5. Depresivní nálada

Kofein je dobře známý svou schopností zlepšovat náladu.

Jeho schopnost blokovat adenosin nejenže zvyšuje bdělost, ale bylo také zjištěno, že zlepšuje náladu (12).

Jedna malá studie hodnotící krátkodobé účinky kávy zjistila, že u lidí, kteří konzumovali kávu s kofeinem, došlo po 30 minutách k většímu zlepšení nálady ve srovnání s těmi, kteří konzumovali kávu bez kofeinu (13).

Řada studií navíc spojuje pravidelnou konzumaci kofeinu se snížením rizika deprese.

Například rozsáhlý přehled 12 studií zjistil, že lidé, kteří konzumovali velké množství kávy, měli o 24 % nižší riziko deprese než ti, kteří konzumovali menší množství kávy (14).

Podle výzkumu z roku 2008 mohou stimulační účinky kofeinu vést k pocitům pohody a zvýšené energie, které po ukončení příjmu kofeinu odezní (15).

Z tohoto důvodu může vaše nálada utrpět újmu, pokud se rozhodnete kofein vysadit.

Shrnutí:

  • Kofein způsobuje zvýšenou bdělost a může zvyšovat pocity pohody. U pravidelných konzumentů kofeinu může jeho vysazení vést ke zhoršení nálady.

6. Podrážděnost

Pro pravidelné konzumenty kávy je běžné, že jsou před svým ranním šálkem kávy podráždění.

Viníkem tohoto pocitu podrážděnosti může být kofein obsažený v kávě.

Vzhledem k tomu, že kofein vydrží v organismu jen asi 5 hodin, mohou se po nočním odpočinku objevit abstinenční příznaky, jako je podrážděnost (3).

Pijáci kávy jsou zvyklí na účinky kofeinu, které zlepšují náladu, a také na dávku energie, kterou dostávají.

U některých lidí způsobuje vysazení kofeinových nápojů, jako je káva, podrážděnost a náladovost.

Ve skutečnosti může být pro silné uživatele kofeinu obtížné omezit množství, na které jsou zvyklí, aniž by to mělo negativní dopad na jejich náladu.

Ve studii z roku 2012, které se zúčastnilo 94 dospělých závislých na kofeinu, 89 % účastníků uvedlo, že ačkoli chtěli kofein omezit, jejich snaha nebyla úspěšná kvůli abstinenčním příznakům, včetně podrážděnosti a hněvu (16).

Shrnutí:

  • Lidé, kteří jsou fyzicky nebo psychicky závislí na kofeinu, mohou při snaze zdržet se užívání tohoto stimulantu pociťovat podrážděnost nebo hněv.

7. Třes

Ačkoli to není tak časté jako jiné příznaky, u osob, které jsou na kofeinu vážně závislé, se v případě odvykání kofeinu může vyskytnout třes (3).

Vzhledem k tomu, že kofein je stimulantem centrálního nervového systému, mezi běžné vedlejší účinky nadměrného pití patří pocit nervozity nebo úzkosti a třes rukou (17).

Ve skutečnosti se osobám s úzkostnými poruchami konzumace kofeinu často nedoporučuje, aby se předešlo zhoršení pocitů úzkosti (18).

U lidí, kteří denně konzumují velké množství kofeinu, však může ukončení konzumace kofeinu vést i k třesu.

Třes související s vysazením kofeinu se obvykle objevuje v rukou a měl by trvat pouze 2 až 9 dní (3).

Pokud se u vás třes rukou vyskytuje déle než 9 dní, vyhledejte lékaře, aby vyloučil jiné příčiny.

Shrnutí:

  • Jak konzumace nadměrného množství kofeinu, tak i jeho vysazení mohou u některých lidí způsobit třes rukou.

8. Nízká energie

Většina všech, kteří konzumují kofeinové nápoje a potraviny, hledá způsob, jak zlepšit zaostávající hladinu energie.

Faktory životního stylu, jako je špatný spánek, náročné zaměstnání a nezdravá strava, mohou vyčerpat energii, což způsobuje, že mnoho lidí sahá po vnějších zdrojích energie, jako je káva a energetické nápoje, aby je oživily.

Kofeinové nápoje jsou často používány jako berlička, která má dodat energii potřebnou k přežití dne nebo kompenzovat nedostatek spánku.

Usrknutí šálku kávy nebo energetického nápoje zvyšuje koncentraci, zrychluje srdeční tep a zvyšuje hladinu cukru v krvi, což vede k pocitu zvýšené fyzické a duševní energie (19, 20).

Tyto žádoucí účinky mohou vést k závislosti na kofeinu, což způsobuje potřebu stále většího množství kofeinu k dosažení stejného přílivu energie (21).

Proto si na nízkou energii často stěžují lidé, kteří snižují nebo vyřazují kofein (3).

Shrnutí:

  • Kofein je stimulant, který způsobuje zvýšení energie, bdělosti a koncentrace. Jeho vysazení může u některých lidí způsobit nízkou energii.

Jak zmírnit abstinenční příznaky kofeinu

Příznaky odvykání kofeinu by měly trvat pouze 2 až 9 dní, přičemž nejvyšší intenzita příznaků se objevuje 24-51 hodin po vysazení kofeinu (3).

I když jsou tyto příznaky obvykle krátkodobé, mohou být nepříjemné a ztěžovat život.

Naštěstí existují způsoby, jak snížit pravděpodobnost výskytu těchto nepříjemných vedlejších účinků.

Vyzkoušejte následující tipy, jak zmírnit příznaky vysazení kofeinu nebo se jim zcela vyhnout:

Omezujte pomalu: Přestat okamžitě s kofeinem může pro tělo znamenat šok a zhoršit abstinenční příznaky. Postupné vysazování kofeinu může snížit pravděpodobnost výskytu nepříjemných vedlejších účinků.
Omezte konzumaci kofeinových nápojů postupně: Pokud jste zvyklí pít plnohodnotnou kávu, začněte pít napůl kávu bez kofeinu a napůl běžnou kávu, abyste pomalu snížili svou závislost. Ještě lepší je vyměnit jednu z káv za bylinný čaj bez kofeinu.
Zůstaňte hydratovaní: Pití dostatečného množství vody je při odbourávání kofeinu zásadní. Dehydratace může zhoršit abstinenční příznaky, jako je bolest hlavy a únava (22).
Dopřejte si dostatek spánku: V boji proti únavě se snažte spát doporučených 7 až 9 hodin denně (23).
Zvyšte si energii přirozenou cestou: Pokud se vaše energetická hladina po vysazení kofeinu zhoršila, zkuste do svého režimu zařadit přirozené zdroje energie, jako je cvičení, potraviny bohaté na živiny a techniky snižování stresu.

Shrnutí:

  • Pomalé omezování kofeinu, udržování hydratace, dostatek spánku a hledání alternativních zdrojů energie jsou způsoby, jak snížit příznaky odvykání kofeinu.

Závěr

Kofein je hojně konzumovaný stimulant, který může u některých lidí vyvolat abstinenční příznaky.

Abstinenční příznaky se mohou objevit u každého, kdo pravidelně konzumuje kofein a pak náhle přestane s jeho užíváním.

Mezi běžné příznaky patří bolest hlavy, únava, nízká energie, podrážděnost, úzkost, špatná koncentrace, depresivní nálada a třes, které mohou trvat 2 až 9 dní (3).

Naštěstí existují způsoby, jak tyto příznaky zmírnit, včetně postupného omezování kofeinu, udržování hydratace, dostatku spánku a hledání způsobů, jak si přirozeně dodat energii.

Ačkoli se odvykání kofeinu může zpočátku zdát nesnesitelné, tato dočasná reakce je jen hrbolkem na cestě k omezení této závislosti.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

            ZÁŘÍ 2024 - 14 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života