7 chyb při alergii na potraviny, které je snadné udělat. 9 nejčastějších potravinových alergií a jak se diagnostikují a léčí?

- Depositphotos

Barbora Nová

I když o potravinové alergii víte, může dojít k chybě. Například objednání italského sub, aniž byste se ujistili, že není vyroben z mortadely, může u člověka s alergií na pistácie vyvolat nežádoucí reakci.

Potravinové alergie se objevují, když vaše tělo reaguje na částečku potravy, jako by byla škodlivá. To nastartuje imunitní reakci, která spustí produkci protilátek imunoglobulinu E (IgE) a uvolňování histaminů.

Kýchání, kašel, kopřivka, svědění a otok obličeje jsou běžnými projevy alergické reakce. A u některých lidí může potravinová alergie vést k anafylaxi, což je vážný a potenciálně život ohrožující zdravotní stav.

I když jste v případě potravinové alergie své nebo svého dítěte velmi opatrní, existují záludné způsoby, jak tyto složky a potraviny mohou proklouznout pod vaším drobnohledem, a těchto chyb se lze snadno dopustit.

Nekontrolování složek

Potravinové alergeny se mohou do vašeho jídelníčku dostat prostřednictvím mnoha potravin, a to i v takových zařízeních, jako jsou komerční prodejny sendvičů.

Objednat si například sendvič v italském stylu se může zdát neškodné, ale může být vyroben z tradiční italské klobásy mortadella, která často obsahuje pistácie. Pokud neznáte tradiční italskou kuchyni, mohli byste předpokládat, že klobása nebude obsahovat ořechy.

Složky v sendvičích, jako jsou kari pasty, rybí omáčky a polévkové základy, mohou obsahovat mléčné výrobky, ořechy, sóju, pšenici nebo jiné alergeny.

Ignorování omáček a dalších dochucovatel

Omáčky a dochucovadla jsou další oblastí, kde může dojít k chybám při potravinové alergii.

Například omáčka pesto vypadá zeleně a bylinně, ale tradičně se vyrábí z piniových oříšků. Teriyaki a sójové omáčky často obsahují pšenici. A pokud máte alergii na ryby, uvědomte si, že dresinky na salát Caesar a worcesterská omáčka se často připravují s ančovičkami.

Za předpokladu, že „bez laktózy“ znamená „bez mléka a mléčných výrobků“

Intolerance laktózy a alergie na mléčné výrobky nejsou totéž. Pokud trpíte intolerancí laktózy, váš trávicí systém má potíže s štěpením mléčného cukru laktózy. Ale pokud máte alergii na mléčné výrobky, zaznamenáte alergickou reakci na mléčnou bílkovinu.

Potraviny označené jako „bez laktózy“ nemusí nutně obsahovat mléčné výrobky. Stále mohou obsahovat mléko nebo mléčné výrobky. Dokonce i potraviny označené jako „bez mléčných výrobků“ mohou mít jiné složky obsahující mléko (1).

Nezohledňování komerčních postupů zpracování

Komerčně balené potraviny mohou obsahovat alergeny v neočekávaných formách. Například konzervovaný tuňák může obsahovat vývar na bázi sóji nebo může být vyroben s použitím pojiva na bázi mléka.

Mnoho komerčně balených výrobků z hovězího masa a sendvičů je zpracováno s mlékem. Sušené mléko nebo mléčné bílkoviny se často používají jako pojivo v hovězích lahůdkách a mléčné bílkoviny jsou běžné ve změkčovadlech masa (1).

Je také možné, že průmyslově zpracované potraviny jsou baleny v zařízeních, která rovněž balí výrobky obsahující mléko, ořechy, pšenici a další potravinové alergeny. Proto je v těchto prostředích možná křížová kontaminace těmito alergeny.

Za předpokladu, že jsou na etiketách potravin uvedeny všechny alergeny

Evropská unie

V EU existuje 14 potravinových alergenů, které musí být uvedeny, pokud jsou použity jako složky v potravinách:  

  • obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves,  
  • korýši, např. krabi, krevety, humři,  
  • vejce,  
  • ryby,  
  • arašídy,  
  • sójové boby,  
  • mléko,  
  • ořechy – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy / queenslandské ořechy,  celer,  
  • hořčice,  
  • sezamová semínka,  
  • oxid siřičitý a siřičitany používané jako konzervant (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l ve smyslu celkového oxidu siřičitého),  
  • lupina,  
  • měkkýši, např. slávky, ústřice, olihně, hlemýždi. 

Spojené státy

Zákon o bezpečnosti, léčbě, vzdělávání a výzkumu potravinové alergie (FASTER) identifikuje devět hlavních potravinových alergenů, které musí být uvedeny na etiketách potravin ve Spojených státech (2):

  • mléko
  • vejce
  • ryba
  • korýši a měkkýši
  • stromové ořechy
  • arašídy
  • pšenice
  • sója
  • sezam

Pokud máte vy nebo vaše dítě alergii na potraviny, které nejsou uvedeny v tomto seznamu, je možné, že na etiketách potravin nebude uvedeno upozornění na alergii. Na etiketě může být daná složka stále uvedena - ale také nemusí. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v současné době povoluje, aby se některé složky uváděly souhrnně jako „příchutě“, ‚koření‘ nebo „umělá dochucovadla“ (3).

Popíjení lahodných koktejlů...

I když můžete pít alkohol bez jakýchkoli problémů s alergií, vyzkoušení nového koktejlu nemusí být vždy bezpečné. Některé míchané nápoje, například whiskey sour a gin fizzes, obsahují vaječné bílky, které pomáhají vytvořit klasickou bílou pěnu na povrchu nápoje.

Blízký kontakt s někým, kdo nedávno konzumoval potravinový alergen

Je logické, že se u vás po konzumaci složky, na kterou jste alergičtí, objeví alergická reakce. Někdy se však mohou objevit příznaky potravinové alergie, i když jste alergen přímo nepožili.

Podle vědeckého článku z roku 2023 je možný pasivní přenos potravinových alergenů krví, slinami, spermatem a mateřským mlékem (4).

Závěr

Pokud vy nebo vaše dítě trpíte potravinovou alergií, ne vždy stačí věnovat pozornost základním složkám potravin. Potravinové alergeny se mohou skrývat na nečekaných místech, jako jsou omáčky a obaly výrobků, a i ti nejpečlivější lidé a rodiče mohou udělat chybu.

Když máte pochybnosti, vynechte je. Pokud si někdy nejste jisti nějakou potravinou nebo ingrediencemi, ze kterých je vyrobena, zvolte alternativu, kterou se cítíte jistí.

9 nejčastějších potravinových alergií a jak se diagnostikují a léčí?

- Depositphotos

Potravinová alergie je stav, kdy určité potraviny vyvolávají abnormální imunitní odpověď.

Podle amerického Food Allergy Research and Education (FARE) se odhaduje, že 33 milionů lidí a 1 ze 13 dětí ve Spojených státech má potravinovou alergii (1).

Ačkoli jakákoli potravina může způsobit alergii, americký Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že devět potravin představuje 90 % alergických reakcí (2).

Následují informace o příčinách, příznacích a léčbě devíti nejčastějších potravinových alergií.

Co je to potravinová alergie?

Potravinové alergie vznikají, když váš imunitní systém reaguje na bílkoviny v potravinách, protože je vnímá jako ohrožující. Vytváří přitom protilátky, což je druh krevních bílkovin, které se používají k rozpoznávání a boji proti infekci.

Existují dva typy alergických reakcí na potraviny.

  • Zprostředkované imunoglobulinem E (IgE): Jedná se o nejčastější typ alergické reakce. Stává se to, když protilátky IgE uvolňují chemické látky, jako je histamin, aby se bránily vnímanému vetřelci. Histamin způsobuje typické příznaky alergie a může vést k anafylaxi, která může být život ohrožující (3).
  • Nezprostředkované IgE: Při tomto typu reakce reagují na vnímanou hrozbu jiné části imunitního systému. Alergická reakce nezprostředkovaná IgE často zahrnuje kožní nebo zažívací příznaky, jako je například pálení žáhy a ekzém (4).

Alergie jiné než IgE mohou být obtížně diagnostikovatelné, protože příznaky mohou naznačovat potravinovou intoleranci a neexistuje na ně krevní test (5).

Jaké jsou příznaky potravinové alergie?

Příznaky potravinové alergie se mohou objevit již od několika minut po expozici, ale až po několika hodinách nebo dokonce dní po kontaktu s alergenem.

Příznaky mohou zahrnovat (6):

  • otok jazyka, úst nebo obličeje
  • potíže s dýcháním
  • nízký krevní tlak
  • zvracení
  • průjem
  • kopřivku
  • svědivou vyrážku

V závažných případech může potravinová alergie způsobit anafylaxi. Může se jednat o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Může být moje alergická reakce urgentní?

Anafylaxe je závažná, život ohrožující reakce na alergen. Je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud po jídle zaznamenáte některý z následujících příznaků:

  • náhlý otok úst, rtů, hrdla nebo jazyka
  • náhlá vyrážka
  • dušnost, sípání nebo lapání po dechu
  • velmi rychlé, zrychlené dýchání
  • potíže s polykáním
  • náhlé závratě
  • kůže, jazyk nebo rty zmodrají nebo zblednou
  • nereagování, například potíže se zvednutím hlavy
  • mdloby
  • bezvědomí

1. Kravské mléko

Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších dětských alergií, která postihuje 2–3 % kojenců a batolat (7).

Přibližně 90 % dětí z tohoto onemocnění do tří let věku vyroste, takže u dospělých se logicky vyskytuje mnohem méně často.

Alergické reakce na kravské mléko se mohou objevit během několika minut po konzumaci mléka nebo také až o několik hodin později (8).

Jedinou léčbou alergie na kravské mléko je vyhnout se mu úplně. To zahrnuje potraviny a nápoje, které obsahují kravské mléko, jako jsou:

  • mléko v prášku
  • sýr
  • máslo
  • margarín
  • jogurt
  • krém
  • zmrzlina

Ženy, které kojí alergické děti, mohou být nuceny vyřadit kravské mléko ze svého jídelníčku. Dětem, které nejsou kojeny, může zdravotnický pracovník doporučit jako vhodnou alternativu k výživě přípravek na bázi kravského mléka (9).

2. Vejce

Alergie na vejce je druhou nejčastější příčinou potravinové alergie u dětí. U 68 % dětí alergických na vejce však tuto alergii do 16 let přeroste (10).

Je možné být alergický na vaječné bílky, ale ne na žloutky, a naopak. Je to proto, že bílkoviny ve vaječných bílcích a žloutcích se mírně liší.

Přesto se většina proteinů, které spouštějí alergii, nachází ve vaječných bílcích, takže alergie na vaječný bílek je častější (11).

Stejně jako ostatní alergie je léčba alergie na vejce bezvaječná dieta. Možná se však nebudete muset vyhýbat všem potravinám souvisejícím s vejci (12).

Například studie z roku 2019 zjistila, že téměř 67 % dětí s alergií na vejce snese konzumaci muffinů obsahujících složku vařených vajec (13).

Tepelná úprava vajec může změnit tvar proteinů způsobujících alergie, což by mohlo vašemu tělu zabránit v tom, aby je považovalo za škodlivé.

Výzkum také naznačuje, že zavedení pečiva dětem s alergií na vejce může zkrátit dobu, kterou jim trvá, než tento stav přerostou. Výsledky jsou však rozporuplné a k potvrzení toho je zapotřebí více údajů (14).

Pokud jste alergičtí na vejce, promluvte si s odborníkem předtím, než budete jíst potraviny obsahující vejce, protože následky požití vajec, když jste na ně alergičtí, mohou být vážné.

3. Stromové ořechy

Alergie na stromové ořechy je alergie na některé ořechy a semena pocházející ze stromů. Je to běžná potravinová alergie, která může postihnout až 3 % lidí na celém světě (15).

Některé příklady stromových ořechů zahrnují:

  • brazilské ořechy
  • mandle
  • kešu ořechy
  • makadamové ořechy
  • pistácie
  • piniové oříšky
  • vlašské ořechy

Pokud jste alergičtí na jakýkoli druh stromových ořechů, je nejlepší se vyhnout všem ořechům a potravinám vyrobeným z těchto ořechů, jako jsou ořechová másla a oleje. Být alergický na jeden druh stromových ořechů zvyšuje riziko vzniku alergie na jiné druhy stromových ořechů.

Studie z roku 2021 však ukazuje, že mnoho lidí alergických na jeden druh ořechů může tolerovat i jiné druhy. Autoři jako takové navrhují další strategie pro zvládnutí alergií na ořechy, jako je perorální imunoterapie (16).

Alergie na ořechy je obvykle celoživotní stav a méně než 10 % lidí z ní vyroste (17).

Přehled z roku 2010 potvrzuje, že je také zodpovědný za 1 ze 2 úmrtí souvisejících s anafylaxí (18).

Proto se důrazně doporučuje nosit autoinjektor epinefrinu, jako je EpiPen, vždy s sebou, pokud máte alergii na ořechy. Jedná se o potenciálně život zachraňující zařízení, které vám umožní píchnout si dávku adrenalinu, pokud začnete mít závažnou alergickou reakci.

Adrenalin, také známý jako epinefrin, může zvrátit účinky alergie a potenciálně vám zachránit život.

4. Arašídy

Stejně jako alergie na stromové ořechy jsou alergie na arašídy velmi časté a mohou způsobit závažné a potenciálně smrtelné alergické reakce.

Tyto dva stavy jsou považovány za odlišné, protože podzemnice olejná je luštěnina. Až 40 % lidí s alergií na arašídy je však zároveň alergických na alespoň jeden stromový ořech (19).

Odhaduje se, že více než 6,1 milionu lidí ve Spojených státech má podle FARE alergii na arašídy. Je to nejčastější alergie u lidí ve věku 18 let a mladších. Nicméně 20% dětí, u kterých se rozvine alergie na arašídy, může zjistit, že se to vyřeší, když se přesunou do věku dospívání (20, 21, 22).

Hlavní příčina alergií na arašídy není známa. Lidé s rodinnou anamnézou alergie na arašídy však mohou být více ohroženi.

Z tohoto důvodu se dříve předpokládalo, že zavedení arašídů prostřednictvím stravy kojící ženy nebo během odstavení může vyvolat alergii na arašídy.

Výzkum však naopak ukazuje, že včasné zavedení arašídů do stravy může být ochranné (23).

Stejně jako jiné alergie, léčba zahrnuje vyhýbání se všem arašídům a produktům obsahujícím arašídy.

FDA však schválila perorální imunoterapeutický lék s názvem Palforzia pro léčbu alergií na arašídy u dětí ve věku 4–17 let (24).

5. Korýši a měkkýši

Alergie na měkkýše je způsobena tím, že vaše tělo napadá proteiny z čeledi korýšů a měkkýšů, které jsou známé jako měkkýši.

Příklady měkkýšů zahrnují:

  • krevety
  • krevetky
  • rak
  • humr
  • oliheň
  • hřebenatky

Nejběžnějšími spouštěči alergií na mořské plody jsou proteiny tropomyosin, argininkináza a parvalbumin (25).

Příznaky alergie na měkkýše se obvykle objevují rychle.

Někdy je těžké odlišit alergii na mořské plody od nežádoucí reakce na kontaminant mořských plodů, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti.

Je to proto, že příznaky mohou být podobné, protože oba mohou způsobit zažívací potíže, jako je zvracení, průjem a bolest žaludku (26).

Alergie na měkkýše se časem nevyřeší, takže je nejlepší vyloučit všechny měkkýše z vaší stravy, abyste se vyhnuli alergické reakci.

Vdechování výparů z vaření měkkýšů může také vyvolat alergickou reakci u těch, kteří jsou alergičtí. Proto vám může být doporučeno, abyste se při vaření vyhýbali mořským plodům (27).

6. Pšenice

Alergie na pšenici je alergická reakce na jeden z proteinů nacházející se v pšenici.

Je častější u dětí, ale často z toho vyrostou ve věku 10 let (28).

Alergie na pšenici může způsobit příznaky podobné celiakii a potravinové intolerance, jako je neceliakální citlivost na lepek.

Alergie na pšenici způsobuje imunitně zprostředkovanou reakci na jeden ze stovek proteinů nalezených v pšenici.

Celiakie a neceliakální citlivost na lepek jsou způsobeny abnormální reakcí na lepek, což je jeden specifický protein, který se také vyskytuje v pšenici (29).

Alergické reakce na bílkoviny mohou být závažné a někdy dokonce smrtelné. Celiakie může být také smrtelná, pokud není diagnostikována, i když je to vzácné, protože většina z lidí se lepku dokáže úspěšně vyhnout (30).

Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se musí vyhýbat pšenici a dalším obilninám, které obsahují bílkovinu lepek.

Lidé s alergií na pšenici se musí pouze vyhýbat pšenici a mohou tolerovat lepek z obilovin, které neobsahují pšenici.

7. Sója

Alergie na sóju je vyvolána proteinem v sójových bobech nebo produktech obsahujících sójové boby.

Postihují až 0,5 % dětí a nejčastěji se vyskytují u kojenců a dětí do 3 let. Asi 70 % dětí nakonec z alergie vyroste (31).

Malý počet miminek alergických na kravské mléko je alergických i na sóju.

Příznaky se mohou pohybovat od svědění, brnění v ústech a rýmě až po vyrážku a astma nebo dýchací potíže. Ve vzácných případech může alergie na sóju také způsobit anafylaxi (32).

Mezi běžné potravinové spouštěče alergie na sóju patří sójové boby a sójové produkty, jako je sójové mléko nebo sójová omáčka. Vzhledem k tomu, že sója se nachází v mnoha potravinách, je důležité číst etikety potravin.

Stejně jako jiné alergie je jedinou léčbou alergie na sóju vyhýbání se sóji.

8. Ryby

Na rozdíl od jiných alergií, které jsou obvykle přítomny v dětství, až 40 % lidí s alergií na ryby uvádí, že se u nich projeví až v dospělosti (33).

Alergie na ryby může způsobit závažnou a potenciálně smrtelnou alergickou reakci. Hlavními příznaky jsou zvracení a průjem, ale ve vzácných případech se může objevit i anafylaxe.

Alergie na ryby je někdy zaměňována s reakcí na kontaminant v rybách, jako jsou bakterie, viry nebo toxiny.

Nicméně obvykle dostanete epinefrinový autoinjektor pro případ, že byste náhodou snědli rybu.

Je zajímavé, že měkkýši a ryby s ploutvemi nenesou stejné proteiny, takže lidé, kteří jsou alergičtí na měkkýše, nemusí být alergičtí na ryby.

To znamená, že mnoho lidí s alergií na ryby je alergických na jeden nebo více druhů ryb.

9. Sezam

V roce 2021 americký FDA prohlásil sezam za devátý hlavní alergen (34).

Výzkum ukazuje, že alergie na sezam se může vyskytnout až u 17 % dětí, které mají také alergické reakce zprostředkované IgE na arašídy a ořechy (35).

Sezam lze nalézt v široké škále potravin, jako je mimo jiné asijská kuchyně, pečivo a omáčky.

Od ledna 2023 musí být sezam označen na všech potravinách obsahujících sezam.

To však znamená, že produkty uložené před tímto datem mohou obsahovat sezam, ale nemají ho na etiketě. Proto je důležité kontrolovat data balení.

Ostatní potraviny

Výše uvedených 9 potravinových alergií je nejčastějších.

Dosud však bylo hlášeno přibližně 170 potravin, které způsobují alergické reakce. Některé z nich zahrnují (36):

  • lněné semínko
  • broskev
  • banán
  • avokádo
  • kiwi
  • mučenka
  • celer
  • česnek
  • hořčičná semínka
  • anýz
  • heřmánek

Méně časté potravinové alergie mohou způsobit řadu příznaků, od mírného svědění rtů a úst až po život ohrožující anafylaxi.

Jak se potravinové alergie diagnostikují?

Odborník začne anamnézou a fyzikálním vyšetřením. Poté pravděpodobně objedná několik diagnostických testů, jako například:

  • kožní prick test
  • intradermální test
  • krevní testy
  • kalmetizace
  • orální potravinové výzvy
  • eliminační dieta

Pokud jste alergičtí na nějakou potravinu, odborník vám zpravidla poradí, jak to zvládnout. Mohou vás také odkázat na dietologa, který vám pomůže s úpravou vaší stravy.

Jak se léčí potravinové alergie?

V současné době neexistuje žádný lék na potravinové alergie (37).

Vědci však pokračují ve zkoumání nových způsobů, jak pomoci lidem zvládat potravinové alergie (38).

Ať už máte potravinovou alergii zprostředkovanou IgE nebo nezprostředkovanou IgE, nejlepším způsobem, jak se alergické reakci vyhnout, je vyhnout se jakýmkoli potravinám, které obsahují alergeny, na které jste alergičtí.

V závislosti na závažnosti vaší potravinové alergie může lékař předepsat léky, jako jsou (39):

  • epinefrinové autoinjektory, které pomáhají zvrátit příznaky anafylaxe
  • antihistaminika, která pomáhají zmírnit příznaky méně závažných alergických reakcí
  • kortikosteroidy, které pomáhají snížit otoky při závažnějších alergických reakcích

Několik domácích léků vám také může pomoci zvládnout příznaky potravinové alergie, jako jsou probiotika, fyziologické nosní spreje a doplňky stravy s vitamínem C.

Je však důležité poznamenat, že omezený výzkum tyto léky podporuje.

Často kladené otázky

Jakých je 9 nejčastějších potravinových alergií?

Mezi nejčastější potravinové alergie patří kravské mléko, vejce, ořechy, arašídy, korýši, ryby, sója, pšenice a sezam.

Jaké jsou 3 příznaky a symptomy potravinové alergie?

Existují více než tři příznaky potravinových alergií, včetně příznaků, které ovlivňují kůži, trávicí systém a imunitní systém. Pokud se u vás nebo u někoho z vašich blízkých objeví příznaky anafylaxe, které mohou mimo jiné zahrnovat dušnost, sípání a hyperventilaci, je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Jak se zbavit potravinových alergií?

Neexistuje způsob, jak odstranit potravinové alergie z vašeho systému. Pokud zaznamenáte náhlý nástup příznaků, autoinjektor epinefrinu by mohl potenciálně zvrátit reakci a zachránit vám život.

Závěr

Devět potravin je odpovědných za 90 % potravinových alergií.

Potravinové alergie jsou způsobeny tím, že váš imunitní systém nesprávně identifikuje některé bílkoviny v potravinách jako škodlivé. To může způsobit potenciálně život ohrožující reakce.

Pokud máte podezření na potravinovou alergii, promluvte si o tom s odborníkem.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace čtyřech přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran
PhytoCran – Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro zdraví močových cest a podporu imunity Tento doplněk stravy kombinuje patentovaný brusinkový extrakt Anthocran Phytosome®, D-mannosu, přírodní...

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow
Cogni Flow – Ginkgo biloba Phytosome® Komplexní doplněk stravy pro podporu paměti, koncentrace a zdraví krevního oběhu. Obsahuje Ginkgo biloba (Ginkgoselect®), Bacopa monnieri, Rhodiolu růžovou,...

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost
Biome Boost Tento doplněk stravy kombinuje vysoce účinnou probiotickou směs s 20 miliardami CFU a 8 kmeny přátelských bakterií doplněné o prebiotický inulin. Obsahuje osvědčené kmeny jako...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

  NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

DUBEN 2025 - 18 článků+3 videa

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí

 

  Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

10 nejpůsobivějších účinků extraktu z Hericia pro mozek a tělo, chráníte si také hematoencefalickou bariéru

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha -  účinky, darování a prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy

Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života