7 chyb při alergii na potraviny, které je snadné udělat. 9 nejčastějších potravinových alergií a jak se diagnostikují a léčí?
- Depositphotos
Barbora Nová
I když o potravinové alergii víte, může dojít k chybě. Například objednání italského sub, aniž byste se ujistili, že není vyroben z mortadely, může u člověka s alergií na pistácie vyvolat nežádoucí reakci.
Potravinové alergie se objevují, když vaše tělo reaguje na částečku potravy, jako by byla škodlivá. To nastartuje imunitní reakci, která spustí produkci protilátek imunoglobulinu E (IgE) a uvolňování histaminů.
Kýchání, kašel, kopřivka, svědění a otok obličeje jsou běžnými projevy alergické reakce. A u některých lidí může potravinová alergie vést k anafylaxi, což je vážný a potenciálně život ohrožující zdravotní stav.
I když jste v případě potravinové alergie své nebo svého dítěte velmi opatrní, existují záludné způsoby, jak tyto složky a potraviny mohou proklouznout pod vaším drobnohledem, a těchto chyb se lze snadno dopustit.
Nekontrolování složek
Potravinové alergeny se mohou do vašeho jídelníčku dostat prostřednictvím mnoha potravin, a to i v takových zařízeních, jako jsou komerční prodejny sendvičů.
Objednat si například sendvič v italském stylu se může zdát neškodné, ale může být vyroben z tradiční italské klobásy mortadella, která často obsahuje pistácie. Pokud neznáte tradiční italskou kuchyni, mohli byste předpokládat, že klobása nebude obsahovat ořechy.
Složky v sendvičích, jako jsou kari pasty, rybí omáčky a polévkové základy, mohou obsahovat mléčné výrobky, ořechy, sóju, pšenici nebo jiné alergeny.
Ignorování omáček a dalších dochucovatel
Omáčky a dochucovadla jsou další oblastí, kde může dojít k chybám při potravinové alergii.
Například omáčka pesto vypadá zeleně a bylinně, ale tradičně se vyrábí z piniových oříšků. Teriyaki a sójové omáčky často obsahují pšenici. A pokud máte alergii na ryby, uvědomte si, že dresinky na salát Caesar a worcesterská omáčka se často připravují s ančovičkami.
Za předpokladu, že „bez laktózy“ znamená „bez mléka a mléčných výrobků“
Intolerance laktózy a alergie na mléčné výrobky nejsou totéž. Pokud trpíte intolerancí laktózy, váš trávicí systém má potíže s štěpením mléčného cukru laktózy. Ale pokud máte alergii na mléčné výrobky, zaznamenáte alergickou reakci na mléčnou bílkovinu.
Potraviny označené jako „bez laktózy“ nemusí nutně obsahovat mléčné výrobky. Stále mohou obsahovat mléko nebo mléčné výrobky. Dokonce i potraviny označené jako „bez mléčných výrobků“ mohou mít jiné složky obsahující mléko (1).
Nezohledňování komerčních postupů zpracování
Komerčně balené potraviny mohou obsahovat alergeny v neočekávaných formách. Například konzervovaný tuňák může obsahovat vývar na bázi sóji nebo může být vyroben s použitím pojiva na bázi mléka.
Mnoho komerčně balených výrobků z hovězího masa a sendvičů je zpracováno s mlékem. Sušené mléko nebo mléčné bílkoviny se často používají jako pojivo v hovězích lahůdkách a mléčné bílkoviny jsou běžné ve změkčovadlech masa (1).
Je také možné, že průmyslově zpracované potraviny jsou baleny v zařízeních, která rovněž balí výrobky obsahující mléko, ořechy, pšenici a další potravinové alergeny. Proto je v těchto prostředích možná křížová kontaminace těmito alergeny.
Za předpokladu, že jsou na etiketách potravin uvedeny všechny alergeny
Evropská unie
V EU existuje 14 potravinových alergenů, které musí být uvedeny, pokud jsou použity jako složky v potravinách:
- obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves,
- korýši, např. krabi, krevety, humři,
- vejce,
- ryby,
- arašídy,
- sójové boby,
- mléko,
- ořechy – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy / queenslandské ořechy, celer,
- hořčice,
- sezamová semínka,
- oxid siřičitý a siřičitany používané jako konzervant (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l ve smyslu celkového oxidu siřičitého),
- lupina,
- měkkýši, např. slávky, ústřice, olihně, hlemýždi.
Spojené státy
Zákon o bezpečnosti, léčbě, vzdělávání a výzkumu potravinové alergie (FASTER) identifikuje devět hlavních potravinových alergenů, které musí být uvedeny na etiketách potravin ve Spojených státech (2):
- mléko
- vejce
- ryba
- korýši a měkkýši
- stromové ořechy
- arašídy
- pšenice
- sója
- sezam
Pokud máte vy nebo vaše dítě alergii na potraviny, které nejsou uvedeny v tomto seznamu, je možné, že na etiketách potravin nebude uvedeno upozornění na alergii. Na etiketě může být daná složka stále uvedena - ale také nemusí. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v současné době povoluje, aby se některé složky uváděly souhrnně jako „příchutě“, ‚koření‘ nebo „umělá dochucovadla“ (3).
Popíjení lahodných koktejlů...
I když můžete pít alkohol bez jakýchkoli problémů s alergií, vyzkoušení nového koktejlu nemusí být vždy bezpečné. Některé míchané nápoje, například whiskey sour a gin fizzes, obsahují vaječné bílky, které pomáhají vytvořit klasickou bílou pěnu na povrchu nápoje.
Blízký kontakt s někým, kdo nedávno konzumoval potravinový alergen
Je logické, že se u vás po konzumaci složky, na kterou jste alergičtí, objeví alergická reakce. Někdy se však mohou objevit příznaky potravinové alergie, i když jste alergen přímo nepožili.
Podle vědeckého článku z roku 2023 je možný pasivní přenos potravinových alergenů krví, slinami, spermatem a mateřským mlékem (4).
Závěr
Pokud vy nebo vaše dítě trpíte potravinovou alergií, ne vždy stačí věnovat pozornost základním složkám potravin. Potravinové alergeny se mohou skrývat na nečekaných místech, jako jsou omáčky a obaly výrobků, a i ti nejpečlivější lidé a rodiče mohou udělat chybu.
Když máte pochybnosti, vynechte je. Pokud si někdy nejste jisti nějakou potravinou nebo ingrediencemi, ze kterých je vyrobena, zvolte alternativu, kterou se cítíte jistí.
9 nejčastějších potravinových alergií a jak se diagnostikují a léčí?
- Depositphotos
Potravinová alergie je stav, kdy určité potraviny vyvolávají abnormální imunitní odpověď.
Podle amerického Food Allergy Research and Education (FARE) se odhaduje, že 33 milionů lidí a 1 ze 13 dětí ve Spojených státech má potravinovou alergii (1).
Ačkoli jakákoli potravina může způsobit alergii, americký Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že devět potravin představuje 90 % alergických reakcí (2).
Následují informace o příčinách, příznacích a léčbě devíti nejčastějších potravinových alergií.
Co je to potravinová alergie?
Potravinové alergie vznikají, když váš imunitní systém reaguje na bílkoviny v potravinách, protože je vnímá jako ohrožující. Vytváří přitom protilátky, což je druh krevních bílkovin, které se používají k rozpoznávání a boji proti infekci.
Existují dva typy alergických reakcí na potraviny.
- Zprostředkované imunoglobulinem E (IgE): Jedná se o nejčastější typ alergické reakce. Stává se to, když protilátky IgE uvolňují chemické látky, jako je histamin, aby se bránily vnímanému vetřelci. Histamin způsobuje typické příznaky alergie a může vést k anafylaxi, která může být život ohrožující (3).
- Nezprostředkované IgE: Při tomto typu reakce reagují na vnímanou hrozbu jiné části imunitního systému. Alergická reakce nezprostředkovaná IgE často zahrnuje kožní nebo zažívací příznaky, jako je například pálení žáhy a ekzém (4).
Alergie jiné než IgE mohou být obtížně diagnostikovatelné, protože příznaky mohou naznačovat potravinovou intoleranci a neexistuje na ně krevní test (5).
Jaké jsou příznaky potravinové alergie?
Příznaky potravinové alergie se mohou objevit již od několika minut po expozici, ale až po několika hodinách nebo dokonce dní po kontaktu s alergenem.
Příznaky mohou zahrnovat (6):
- otok jazyka, úst nebo obličeje
- potíže s dýcháním
- nízký krevní tlak
- zvracení
- průjem
- kopřivku
- svědivou vyrážku
V závažných případech může potravinová alergie způsobit anafylaxi. Může se jednat o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Může být moje alergická reakce urgentní?
Anafylaxe je závažná, život ohrožující reakce na alergen. Je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud po jídle zaznamenáte některý z následujících příznaků:
- náhlý otok úst, rtů, hrdla nebo jazyka
- náhlá vyrážka
- dušnost, sípání nebo lapání po dechu
- velmi rychlé, zrychlené dýchání
- potíže s polykáním
- náhlé závratě
- kůže, jazyk nebo rty zmodrají nebo zblednou
- nereagování, například potíže se zvednutím hlavy
- mdloby
- bezvědomí
1. Kravské mléko
Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších dětských alergií, která postihuje 2–3 % kojenců a batolat (7).
Přibližně 90 % dětí z tohoto onemocnění do tří let věku vyroste, takže u dospělých se logicky vyskytuje mnohem méně často.
Alergické reakce na kravské mléko se mohou objevit během několika minut po konzumaci mléka nebo také až o několik hodin později (8).
Jedinou léčbou alergie na kravské mléko je vyhnout se mu úplně. To zahrnuje potraviny a nápoje, které obsahují kravské mléko, jako jsou:
- mléko v prášku
- sýr
- máslo
- margarín
- jogurt
- krém
- zmrzlina
Ženy, které kojí alergické děti, mohou být nuceny vyřadit kravské mléko ze svého jídelníčku. Dětem, které nejsou kojeny, může zdravotnický pracovník doporučit jako vhodnou alternativu k výživě přípravek na bázi kravského mléka (9).
2. Vejce
Alergie na vejce je druhou nejčastější příčinou potravinové alergie u dětí. U 68 % dětí alergických na vejce však tuto alergii do 16 let přeroste (10).
Je možné být alergický na vaječné bílky, ale ne na žloutky, a naopak. Je to proto, že bílkoviny ve vaječných bílcích a žloutcích se mírně liší.
Přesto se většina proteinů, které spouštějí alergii, nachází ve vaječných bílcích, takže alergie na vaječný bílek je častější (11).
Stejně jako ostatní alergie je léčba alergie na vejce bezvaječná dieta. Možná se však nebudete muset vyhýbat všem potravinám souvisejícím s vejci (12).
Například studie z roku 2019 zjistila, že téměř 67 % dětí s alergií na vejce snese konzumaci muffinů obsahujících složku vařených vajec (13).
Tepelná úprava vajec může změnit tvar proteinů způsobujících alergie, což by mohlo vašemu tělu zabránit v tom, aby je považovalo za škodlivé.
Výzkum také naznačuje, že zavedení pečiva dětem s alergií na vejce může zkrátit dobu, kterou jim trvá, než tento stav přerostou. Výsledky jsou však rozporuplné a k potvrzení toho je zapotřebí více údajů (14).
Pokud jste alergičtí na vejce, promluvte si s odborníkem předtím, než budete jíst potraviny obsahující vejce, protože následky požití vajec, když jste na ně alergičtí, mohou být vážné.
3. Stromové ořechy
Alergie na stromové ořechy je alergie na některé ořechy a semena pocházející ze stromů. Je to běžná potravinová alergie, která může postihnout až 3 % lidí na celém světě (15).
Některé příklady stromových ořechů zahrnují:
- brazilské ořechy
- mandle
- kešu ořechy
- makadamové ořechy
- pistácie
- piniové oříšky
- vlašské ořechy
Pokud jste alergičtí na jakýkoli druh stromových ořechů, je nejlepší se vyhnout všem ořechům a potravinám vyrobeným z těchto ořechů, jako jsou ořechová másla a oleje. Být alergický na jeden druh stromových ořechů zvyšuje riziko vzniku alergie na jiné druhy stromových ořechů.
Studie z roku 2021 však ukazuje, že mnoho lidí alergických na jeden druh ořechů může tolerovat i jiné druhy. Autoři jako takové navrhují další strategie pro zvládnutí alergií na ořechy, jako je perorální imunoterapie (16).
Alergie na ořechy je obvykle celoživotní stav a méně než 10 % lidí z ní vyroste (17).
Přehled z roku 2010 potvrzuje, že je také zodpovědný za 1 ze 2 úmrtí souvisejících s anafylaxí (18).
Proto se důrazně doporučuje nosit autoinjektor epinefrinu, jako je EpiPen, vždy s sebou, pokud máte alergii na ořechy. Jedná se o potenciálně život zachraňující zařízení, které vám umožní píchnout si dávku adrenalinu, pokud začnete mít závažnou alergickou reakci.
Adrenalin, také známý jako epinefrin, může zvrátit účinky alergie a potenciálně vám zachránit život.
4. Arašídy
Stejně jako alergie na stromové ořechy jsou alergie na arašídy velmi časté a mohou způsobit závažné a potenciálně smrtelné alergické reakce.
Tyto dva stavy jsou považovány za odlišné, protože podzemnice olejná je luštěnina. Až 40 % lidí s alergií na arašídy je však zároveň alergických na alespoň jeden stromový ořech (19).
Odhaduje se, že více než 6,1 milionu lidí ve Spojených státech má podle FARE alergii na arašídy. Je to nejčastější alergie u lidí ve věku 18 let a mladších. Nicméně 20% dětí, u kterých se rozvine alergie na arašídy, může zjistit, že se to vyřeší, když se přesunou do věku dospívání (20, 21, 22).
Hlavní příčina alergií na arašídy není známa. Lidé s rodinnou anamnézou alergie na arašídy však mohou být více ohroženi.
Z tohoto důvodu se dříve předpokládalo, že zavedení arašídů prostřednictvím stravy kojící ženy nebo během odstavení může vyvolat alergii na arašídy.
Výzkum však naopak ukazuje, že včasné zavedení arašídů do stravy může být ochranné (23).
Stejně jako jiné alergie, léčba zahrnuje vyhýbání se všem arašídům a produktům obsahujícím arašídy.
FDA však schválila perorální imunoterapeutický lék s názvem Palforzia pro léčbu alergií na arašídy u dětí ve věku 4–17 let (24).
5. Korýši a měkkýši
Alergie na měkkýše je způsobena tím, že vaše tělo napadá proteiny z čeledi korýšů a měkkýšů, které jsou známé jako měkkýši.
Příklady měkkýšů zahrnují:
- krevety
- krevetky
- rak
- humr
- oliheň
- hřebenatky
Nejběžnějšími spouštěči alergií na mořské plody jsou proteiny tropomyosin, argininkináza a parvalbumin (25).
Příznaky alergie na měkkýše se obvykle objevují rychle.
Někdy je těžké odlišit alergii na mořské plody od nežádoucí reakce na kontaminant mořských plodů, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti.
Je to proto, že příznaky mohou být podobné, protože oba mohou způsobit zažívací potíže, jako je zvracení, průjem a bolest žaludku (26).
Alergie na měkkýše se časem nevyřeší, takže je nejlepší vyloučit všechny měkkýše z vaší stravy, abyste se vyhnuli alergické reakci.
Vdechování výparů z vaření měkkýšů může také vyvolat alergickou reakci u těch, kteří jsou alergičtí. Proto vám může být doporučeno, abyste se při vaření vyhýbali mořským plodům (27).
6. Pšenice
Alergie na pšenici je alergická reakce na jeden z proteinů nacházející se v pšenici.
Je častější u dětí, ale často z toho vyrostou ve věku 10 let (28).
Alergie na pšenici může způsobit příznaky podobné celiakii a potravinové intolerance, jako je neceliakální citlivost na lepek.
Alergie na pšenici způsobuje imunitně zprostředkovanou reakci na jeden ze stovek proteinů nalezených v pšenici.
Celiakie a neceliakální citlivost na lepek jsou způsobeny abnormální reakcí na lepek, což je jeden specifický protein, který se také vyskytuje v pšenici (29).
Alergické reakce na bílkoviny mohou být závažné a někdy dokonce smrtelné. Celiakie může být také smrtelná, pokud není diagnostikována, i když je to vzácné, protože většina z lidí se lepku dokáže úspěšně vyhnout (30).
Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se musí vyhýbat pšenici a dalším obilninám, které obsahují bílkovinu lepek.
Lidé s alergií na pšenici se musí pouze vyhýbat pšenici a mohou tolerovat lepek z obilovin, které neobsahují pšenici.
7. Sója
Alergie na sóju je vyvolána proteinem v sójových bobech nebo produktech obsahujících sójové boby.
Postihují až 0,5 % dětí a nejčastěji se vyskytují u kojenců a dětí do 3 let. Asi 70 % dětí nakonec z alergie vyroste (31).
Malý počet miminek alergických na kravské mléko je alergických i na sóju.
Příznaky se mohou pohybovat od svědění, brnění v ústech a rýmě až po vyrážku a astma nebo dýchací potíže. Ve vzácných případech může alergie na sóju také způsobit anafylaxi (32).
Mezi běžné potravinové spouštěče alergie na sóju patří sójové boby a sójové produkty, jako je sójové mléko nebo sójová omáčka. Vzhledem k tomu, že sója se nachází v mnoha potravinách, je důležité číst etikety potravin.
Stejně jako jiné alergie je jedinou léčbou alergie na sóju vyhýbání se sóji.
8. Ryby
Na rozdíl od jiných alergií, které jsou obvykle přítomny v dětství, až 40 % lidí s alergií na ryby uvádí, že se u nich projeví až v dospělosti (33).
Alergie na ryby může způsobit závažnou a potenciálně smrtelnou alergickou reakci. Hlavními příznaky jsou zvracení a průjem, ale ve vzácných případech se může objevit i anafylaxe.
Alergie na ryby je někdy zaměňována s reakcí na kontaminant v rybách, jako jsou bakterie, viry nebo toxiny.
Nicméně obvykle dostanete epinefrinový autoinjektor pro případ, že byste náhodou snědli rybu.
Je zajímavé, že měkkýši a ryby s ploutvemi nenesou stejné proteiny, takže lidé, kteří jsou alergičtí na měkkýše, nemusí být alergičtí na ryby.
To znamená, že mnoho lidí s alergií na ryby je alergických na jeden nebo více druhů ryb.
9. Sezam
V roce 2021 americký FDA prohlásil sezam za devátý hlavní alergen (34).
Výzkum ukazuje, že alergie na sezam se může vyskytnout až u 17 % dětí, které mají také alergické reakce zprostředkované IgE na arašídy a ořechy (35).
Sezam lze nalézt v široké škále potravin, jako je mimo jiné asijská kuchyně, pečivo a omáčky.
Od ledna 2023 musí být sezam označen na všech potravinách obsahujících sezam.
To však znamená, že produkty uložené před tímto datem mohou obsahovat sezam, ale nemají ho na etiketě. Proto je důležité kontrolovat data balení.
Ostatní potraviny
Výše uvedených 9 potravinových alergií je nejčastějších.
Dosud však bylo hlášeno přibližně 170 potravin, které způsobují alergické reakce. Některé z nich zahrnují (36):
- lněné semínko
- broskev
- banán
- avokádo
- kiwi
- mučenka
- celer
- česnek
- hořčičná semínka
- anýz
- heřmánek
Méně časté potravinové alergie mohou způsobit řadu příznaků, od mírného svědění rtů a úst až po život ohrožující anafylaxi.
Jak se potravinové alergie diagnostikují?
Odborník začne anamnézou a fyzikálním vyšetřením. Poté pravděpodobně objedná několik diagnostických testů, jako například:
- kožní prick test
- intradermální test
- krevní testy
- kalmetizace
- orální potravinové výzvy
- eliminační dieta
Pokud jste alergičtí na nějakou potravinu, odborník vám zpravidla poradí, jak to zvládnout. Mohou vás také odkázat na dietologa, který vám pomůže s úpravou vaší stravy.
Jak se léčí potravinové alergie?
V současné době neexistuje žádný lék na potravinové alergie (37).
Vědci však pokračují ve zkoumání nových způsobů, jak pomoci lidem zvládat potravinové alergie (38).
Ať už máte potravinovou alergii zprostředkovanou IgE nebo nezprostředkovanou IgE, nejlepším způsobem, jak se alergické reakci vyhnout, je vyhnout se jakýmkoli potravinám, které obsahují alergeny, na které jste alergičtí.
V závislosti na závažnosti vaší potravinové alergie může lékař předepsat léky, jako jsou (39):
- epinefrinové autoinjektory, které pomáhají zvrátit příznaky anafylaxe
- antihistaminika, která pomáhají zmírnit příznaky méně závažných alergických reakcí
- kortikosteroidy, které pomáhají snížit otoky při závažnějších alergických reakcích
Několik domácích léků vám také může pomoci zvládnout příznaky potravinové alergie, jako jsou probiotika, fyziologické nosní spreje a doplňky stravy s vitamínem C.
Je však důležité poznamenat, že omezený výzkum tyto léky podporuje.
Často kladené otázky
Jakých je 9 nejčastějších potravinových alergií?
Mezi nejčastější potravinové alergie patří kravské mléko, vejce, ořechy, arašídy, korýši, ryby, sója, pšenice a sezam.
Jaké jsou 3 příznaky a symptomy potravinové alergie?
Existují více než tři příznaky potravinových alergií, včetně příznaků, které ovlivňují kůži, trávicí systém a imunitní systém. Pokud se u vás nebo u někoho z vašich blízkých objeví příznaky anafylaxe, které mohou mimo jiné zahrnovat dušnost, sípání a hyperventilaci, je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Jak se zbavit potravinových alergií?
Neexistuje způsob, jak odstranit potravinové alergie z vašeho systému. Pokud zaznamenáte náhlý nástup příznaků, autoinjektor epinefrinu by mohl potenciálně zvrátit reakci a zachránit vám život.
Závěr
Devět potravin je odpovědných za 90 % potravinových alergií.
Potravinové alergie jsou způsobeny tím, že váš imunitní systém nesprávně identifikuje některé bílkoviny v potravinách jako škodlivé. To může způsobit potenciálně život ohrožující reakce.
Pokud máte podezření na potravinovou alergii, promluvte si o tom s odborníkem.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

———
Cordyceps sinensis

———
Sibiřská Čaga

———
Hericium erinaceus

———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

———
Shiitake

———
Hlíva ústřičná

———
Agaricus

———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

———
Ashwagandha

———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu

———
Graviola - Annona

———
Maca

———
Chitomax

———
Fenuprim

———
Dračí krev

———
Danshen Q10 cardio

———
Šafrán

———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

———
S-Acetyl-L-Glutathion

———
NMN (nikotinamid mononukleotid)

———
Brusinka komplex Phytosome - PhytoCran

———
Ginkgo biloba Phytosome - Cogni Flow

———
Probiotika a prebiotika pro zdraví střev a imunitu - Biome Boost

———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid), BRUSINKA, GINKGO BILOBA, PROBIOTIKA...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
DUBEN 2025 - 18 článků+3 videa
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
Přírodní léčba pejsků versus selhávající ortodoxní antibiotika - Coriolus + Kurkumin vítězí
Výzkum v roce 2024 přesně určil, co vede v roce 2025 ke zdravé dlouhověkosti
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
PROTOKOL PRO PREVENCI pro uzdravené klienty stránek "Úspěšná léčba"
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - účinky, darování a prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
Jak na jarní pylovou alergii? Elixír mládí Jana Hromady z Opavy
Kniha "Netradiční bylinkář" - Roman Kindl (212 stran)
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupisová: Tento model je v ohrožení života