7 prokázaných zdravotních přínosů hořké čokolády
Barbora Nová
Střídmá konzumace hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa vám může dodat antioxidanty a minerály a může vás chránit před srdečními chorobami. Může však také obsahovat velké množství cukru a kalorií.
Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví.
Vyrábí se ze semen kakaovníku a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, které můžete najít.
Studie ukazují, že tmavá čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních onemocnění.
Následuje 7 zdravotních přínosů hořké čokolády neboli kakaa, které jsou podloženy vědeckými poznatky.
1. Hořká čokoláda je velmi výživná
Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, pak je poměrně výživná, protože obsahuje slušné množství rozpustné vlákniny a je plná minerálních látek.
Stogramová tabulka hořké čokolády se 70-85 % kakaa obsahuje (1):
- 11 gramů vlákniny
- 66 % RHP železa
- 57 % RHP hořčíku
- 196 % RHP mědi
- 85 % RHP manganu
Kromě toho obsahuje dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu.
Samozřejmě, že 100 gramů je poměrně velké množství, které byste neměli konzumovat denně. Tyto živiny také obsahují 600 kalorií a mírné množství cukru.
Z tohoto důvodu je lepší konzumovat hořkou čokoládu s mírou.
Kakao a hořká čokoláda mají také dobrý profil mastných kyselin. Tuky se skládají převážně z kyseliny olejové (zdraví prospěšný tuk, který se nachází také v olivovém oleji), kyseliny stearové a palmitové.
Kyselina stearová má neutrální vliv na hladinu cholesterolu v těle. Kyselina palmitová může hladinu cholesterolu zvyšovat, ale tvoří pouze třetinu celkového kalorického obsahu tuků.
Hořká čokoláda obsahuje také povzbuzující látky, jako je kofein a teobromin, ale je nepravděpodobné, že byste kvůli ní v noci nespali, protože množství kofeinu je ve srovnání s kávou velmi malé.
Shrnutí:
- Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a několik dalších minerálních látek.
2. Hořká čokoláda je silný zdroj antioxidantů
ORAC je zkratka pro kapacitu absorpce kyslíkových radikálů. Je to měřítko antioxidační aktivity potravin.
V podstatě vědci postaví proti vzorku potraviny hromadu volných radikálů (špatných) a zjišťují, jak dobře dokáží antioxidanty v potravině volné radikály zneškodnit.
Na základě těchto studií je čokoláda považována za bohatou na antioxidanty. Biologická relevance hodnot ORAC je však zpochybňována, protože se měří v laboratoři a v těle nemusí mít stejný účinek.
Výzkumy u lidí neprokazují u čokolády vždy stejný rozsah antioxidačních účinků. Odborníci však tvrdí, že zatím není dostatek důkazů, aby se dalo s jistotou říci, že tomu tak je (2).
Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Patří mezi ně mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny. Podle výzkumů mohou polyfenoly v hořké čokoládě v kombinaci s dalšími potravinami, jako jsou mandle a kakao, pomáhat snižovat některé formy LDL ("špatného") cholesterolu (3).
Jedna studie ukázala, že kakao a hořká čokoláda mají větší antioxidační aktivitu, polyfenoly a flavanoly než jakékoli jiné testované ovoce, mezi které patřily borůvky a bobule acai (4).
Shrnutí:
- Kakao a hořká čokoláda mají širokou škálu účinných antioxidantů. Ve skutečnosti jich mají mnohem více než většina ostatních potravin.
3. Hořká čokoláda může zlepšovat průtok krve a snižovat krevní tlak
Flavanoidy v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého (NO) (5).
Jednou z funkcí NO je vysílat signály tepnám, aby se uvolnily, což snižuje odpor při průtoku krve, a tím snižuje krevní tlak.
Mnoho kontrolovaných studií ukazuje, že kakao a hořká čokoláda mohou zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak, i když účinky jsou obvykle mírné (6, 7).
Jedna studie na lidech s cukrovkou 2. typu a vysokým krevním tlakem však neprokázala žádný účinek, takže to berte s rezervou (8).
Je možné, že lidé, kteří se již léčí s vysokým krevním tlakem, nemusí mít z přidání kakaových flavanolů do stravy žádný další prospěch.
Vzhledem k velkým rozdílům mezi jednotlivými studiemi na toto téma je zřejmé, že je zapotřebí dalšího výzkumu (9, 10).
Shrnutí:
- Bioaktivní látky obsažené v kakau mohou zlepšovat průtok krve v tepnách a způsobovat malé, ale statisticky významné snížení krevního tlaku.
4. Hořká čokoláda zvyšuje HDL a chrání LDL před oxidací
Konzumace hořké čokolády může zlepšit několik důležitých rizikových faktorů srdečních onemocnění. Může chránit před vysokou hladinou cholesterolu.
V malé studii bylo zjištěno, že konzumace hořké čokolády doplněné flavanolem lykopenem významně snižuje hladinu celkového cholesterolu, LDL ("zlého") cholesterolu a triglyceridů (11).
Některé formy LDL cholesterolu jsou náchylnější k oxidaci, k níž dochází, pokud v těle reagují s volnými radikály. Oxidací se samotná částice LDL stává reaktivní a je schopna poškodit další tkáně, například výstelku tepen v srdci.
Je tedy logické, že kakao snižuje obsah forem LDL náchylných k oxidaci. Obsahuje hojnost silných antioxidantů, které se skutečně dostávají do krevního oběhu a chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením (3).
Flavanoly obsažené v hořké čokoládě mohou také snižovat inzulinovou rezistenci, která je dalším častým rizikovým faktorem onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka (12).
Hořká čokoláda však obsahuje také cukr, který může mít opačný účinek.
Shrnutí:
- Hořká čokoláda zlepšuje několik důležitých rizikových faktorů onemocnění. Snižuje hladinu LDL náchylného k oxidaci a zlepšuje citlivost na inzulín.
5. Hořká čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
Sloučeniny obsažené v hořké čokoládě zřejmě vysoce chrání před oxidací LDL cholesterolu.
Z dlouhodobého hlediska by tak mělo docházet k mnohem menšímu usazování cholesterolu v tepnách, což by mělo vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Ve skutečnosti výzkumy ukazují poměrně drastické zlepšení.
Řada studií časem prokázala, že konzumace kakaa nebo čokolády bohaté na flavanol může snížit krevní tlak a zlepšit kardiovaskulární zdraví (13).
Přehled studií ukázal, že konzumace čokolády 3x týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 9 % . Častější konzumace čokolády prokázala jen malý dodatečný přínos (14).
Jiný přehled naznačil, že konzumace 45 g čokolády týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 11 %. Konzumace více než 100 gramů týdně zřejmě nepřináší zdravotní výhody (15).
Klinická studie z roku 2017 zjistila, že u osob, které konzumovaly mandle s hořkou čokoládou nebo bez ní, došlo ke zlepšení hladiny LDL cholesterolu (3).
Ačkoli jsou všechna tato zjištění slibná, je třeba více důkazů, abychom věděli, zda to byla právě čokoláda, která snížila riziko.
Jelikož je však biologický proces znám (nižší krevní tlak a nižší LDL náchylné k oxidaci), je pravděpodobné, že pravidelná konzumace hořké čokolády může snížit riziko srdečních onemocnění.
Shrnutí:
- Výzkumy ukazují snížení rizika srdečních onemocnění u těch, kteří konzumují střídmé množství čokolády.
6. Hořká čokoláda může chránit pokožku před sluncem
Bioaktivní sloučeniny obsažené v hořké čokoládě mohou být skvělé i pro vaši pokožku.
Flavanoly mohou chránit před poškozením slunečním zářením, zlepšují průtok krve kůží a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky (16).
Minimální erytémová dávka (MED) je minimální množství UVB paprsků, které je nutné k tomu, aby 24 hodin po vystavení pokožce způsobilo její zarudnutí.
Studie prokázaly, že MED se může zvýšit, a dokonce zdvojnásobit po konzumaci tmavé čokolády nebo kakaa s vysokým obsahem flavanolu po dobu 12 týdnů (16).
Výsledkem je, že vaše pokožka má lepší ochranu před sluncem.
Pokud se chystáte na dovolenou na pláži, zvažte, zda si v předchozích týdnech a měsících nebudete dopřávat navíc hořkou čokoládu. Než se však vzdáte běžné péče o pleť ve prospěch většího množství hořké čokolády, poraďte se s dermatologem. A nezapomeňte, že čokoláda nemůže nahradit opalovací krém a další formy ochrany před sluncem.
Shrnutí:
- Studie ukazují, že flavanoly z kakaa mohou zlepšit prokrvení pokožky a chránit ji před poškozením sluncem.
7. Hořká čokoláda může zlepšit funkci mozku
Studie ukazují, že konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu může u mladých lidí zlepšit průtok krve mozkem. To může vysvětlovat, proč se zdá, že každodenní konzumace kakaa zlepšuje pozornost, verbální učení a paměť (17).
Kakaové flavanoidy mohou také pomáhat udržovat kognitivní funkce u seniorů s mírnou kognitivní poruchou a snižovat pravděpodobnost progrese demence. Je však třeba provést další výzkum (18).
Kakao navíc obsahuje stimulační látky, jako je kofein a teobromin, což může být klíčovým důvodem, proč může krátkodobě zlepšovat mozkové funkce (19).
Shrnutí:
- Kakao nebo hořká čokoláda mohou zlepšovat funkci mozku tím, že zvyšují průtok krve. Obsahuje také stimulační látky, jako je kofein a teobromin.
Závěr
Existují přesvědčivé důkazy o tom, že kakao může mít silný přínos pro zdraví, zejména chrání před srdečními chorobami.
To samozřejmě neznamená, že byste měli každý den konzumovat velké množství čokolády. Stále je plná kalorií a snadno se jí přejíte.
Možná si dejte čtvereček nebo dva po večeři a snažte se je vychutnat. Pokud chcete získat prospěšné účinky kakaa bez kalorií obsažených v čokoládě, zvažte přípravu horkého kakaa bez smetany a cukru.
Uvědomte si také, že spousta čokolády na trhu není výživná.
Vybírejte si kvalitní hořkou čokoládu se 70% nebo vyšším obsahem kakaa.
Tmavé čokolády obvykle obsahují určité množství cukru, ale obvykle je ho málo a čím je čokoláda tmavší, tím méně cukru obsahuje.
Čokoláda je pozoruhodná potravina, která úžasně chutná a zároveň má významné zdravotní účinky.
10 prokázaných zdravotních přínosů kakaového prášku
- Pixabay
Barbora Nová
Mezi zdraví prospěšné účinky kakaa patří snížení zánětů, zlepšení zdraví srdce a mozku a kontrola hladiny cukru v krvi a hmotnosti.
Předpokládá se, že kakao poprvé použila mayská civilizace ve Střední Americe, přičemž do Evropy ho přivezli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si ho oblíbili jako lék podporující zdraví.
Kakaový prášek se vyrábí rozdrcením kakaových bobů a odstraněním tuku neboli kakaového másla.
Dnes je kakao nejznámější díky své roli při výrobě čokolády. Moderní výzkum však odhalil, že skutečně obsahuje důležité sloučeniny, které mohou prospívat vašemu zdraví.
Následuje 10 zdravotních přínosů kakaového prášku.
1. Kakaový prášek je bohatý na polyfenoly, které přinášejí několik zdraví prospěšných účinků
Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty, které se nacházejí v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno.
Jsou spojovány s řadou zdravotních přínosů, včetně snížení zánětů, lepšího průtoku krve, nižšího krevního tlaku a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi (1).
Kakao je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Je obzvláště bohaté na flavanoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Zpracování a zahřívání kakaa však může způsobit ztrátu jeho prospěšných vlastností. Často se také upravuje alkalicky, aby se snížila jeho hořkost, což má za následek 60% snížení obsahu flavanolů (1).
Ačkoli je tedy kakao skvělým zdrojem polyfenolů, ne všechny výrobky obsahující kakao vám poskytnou stejné výhody.
Shrnutí:
- Kakao je bohaté na polyfenoly, které mají významné účinky na zdraví, mj. snížení zánětů a zlepšení hladiny cholesterolu. Zpracování kakaa do čokolády nebo jiných výrobků může podstatně snížit obsah polyfenolů.
2. Kakao může snižovat vysoký krevní tlak zlepšením hladiny oxidu dusnatého
Kakao, a to jak v práškové formě, tak ve formě hořké čokolády, může pomáhat snižovat krevní tlak (2).
Tento účinek byl poprvé zaznamenán u ostrovních obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli mnohem nižší krevní tlak než jejich příbuzní na pevnině, kteří kakao nepili (3).
Předpokládá se, že flavanoly obsažené v kakau zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, což může zlepšit funkci cév a snížit krevní tlak (2, 3).
V jednom přehledu bylo analyzováno 35 pokusů, při nichž bylo pacientům podáváno 1,4-105 gramů kakaových výrobků, což představuje zhruba 30-1 218 mg flavanolů. Bylo zjištěno, že kakao způsobilo malé, ale významné snížení krevního tlaku o 2 mmHg.
Navíc byl tento účinek větší u lidí, kteří již měli vysoký krevní tlak, než u těch, kteří ho neměli, a u starších lidí ve srovnání s mladšími (3).
Je však důležité si uvědomit, že zpracování kakaových bobů výrazně snižuje počet flavanolů, takže účinky se u průměrné tabulky čokolády s největší pravděpodobností neprojeví.
Shrnutí:
- Studie odhalily, že kakao je bohaté na flavanoly, které snižují krevní tlak tím, že zlepšují hladiny oxidu dusnatého a funkce krevních cév. Kakao obsahující mezi 30-1 218 mg flavanolů může snížit krevní tlak v průměru o 2 mmHg.
3. Kakaový prášek může snížit riziko infarktu a mrtvice
Zdá se, že kromě snížení krevního tlaku má kakao i další vlastnosti, které mohou snížit riziko infarktu a mrtvice (1, 4, 5).
Kakao bohaté na flavanol zvyšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi, který uvolňuje a rozšiřuje tepny a cévy a zlepšuje průtok krve (2, 5).
Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu, má podobný účinek na ředění krve jako aspirin, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje záněty (2, 4, 6).
Tyto vlastnosti jsou spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice (1, 5, 7, 8).
Přehled devíti studií na 157 809 osobách ukázal, že vyšší konzumace čokolády je spojena s významně nižším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a úmrtí (9).
Dvě švédské studie zjistily, že konzumace čokolády je spojena s nižším výskytem srdečního selhání při dávkách do jedné porce 19-30 gramů čokolády denně, ale při konzumaci vyššího množství se tento účinek neprojevil (10, 11).
Tyto výsledky naznačují, že častá konzumace malého množství čokolády bohaté na kakao může mít ochranný vliv na vaše srdce.
Shrnutí:
- Kakao může zlepšit průtok krve a snížit hladinu cholesterolu. Konzumace až jedné porce čokolády denně může snížit riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice.
4. Polyfenoly zlepšují průtok krve mozkem a jeho funkci
Několik studií zjistilo, že polyfenoly, například ty obsažené v kakau, mohou snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění tím, že zlepšují funkci mozku a průtok krve.
Flavanoly mohou procházet hematoencefalickou bariérou a podílejí se na biochemických drahách, které vytvářejí neurony a důležité molekuly pro funkci vašeho mozku.
Flavanoly navíc ovlivňují tvorbu oxidu dusnatého, který uvolňuje svaly cév, čímž zlepšuje průtok krve a prokrvení mozku (12, 13).
Dvoutýdenní studie na 34 seniorech, kterým bylo podáváno kakao s vysokým obsahem flavanolů, zjistila, že průtok krve mozkem se po jednom týdnu zvýšil o 8 % a po dvou týdnech o 10 % (14).
Další studie potvrzují, že denní příjem kakaových flavanolů může zlepšit mentální výkonnost u lidí s mentálním postižením i bez něj (15, 16, 17).
Tyto studie naznačují pozitivní vliv kakaa na zdraví mozku a možné pozitivní účinky na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Shrnutí:
- Flavanoly obsažené v kakau mohou podpořit tvorbu neuronů, funkci mozku a zlepšit průtok krve a zásobování mozkové tkáně. Mohou hrát roli v prevenci věkem podmíněné degenerace mozku, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
5. Kakaový prášek může různými způsoby zlepšovat náladu a příznaky deprese
Kromě pozitivního vlivu kakaa na mentální degeneraci související s věkem může jeho působení na mozek také zlepšit náladu a příznaky deprese (2).
Pozitivní účinky na náladu mohou být způsobeny flavanoly obsaženými v kakau, přeměnou tryptofanu na přirozený stabilizátor nálady serotonin, obsahem kofeinu nebo jednoduše smyslovým požitkem z konzumace čokolády (12, 18, 19).
Jedna studie zaměřená na konzumaci čokolády a úroveň stresu u těhotných žen zjistila, že častější konzumace čokolády byla spojena se snížením stresu a zlepšením nálady u dětí (20).
Jiná studie navíc zjistila, že pití kakaa s vysokým obsahem polyfenolů zlepšuje klid a spokojenost (12).
Studie u starších mužů navíc ukázala, že konzumace čokolády souvisí se zlepšením celkového zdravotního stavu a lepší psychickou pohodou (21).
Výsledky těchto prvních studií jsou sice slibné, ale než bude možné vyvodit jednoznačnější závěry, je třeba provést další výzkum vlivu kakaa na náladu a depresi.
Shrnutí:
- Kakao může mít určité pozitivní účinky na náladu a příznaky deprese tím, že snižuje stres a zlepšuje klid, spokojenost a celkovou psychickou pohodu.
6. Flavanoly mohou zlepšovat příznaky diabetu 2. typu
Ačkoli nadměrná konzumace čokolády rozhodně není dobrá pro kontrolu hladiny cukru v krvi, kakao má ve skutečnosti určité antidiabetické účinky.
Studie v laboratoři ukazují, že kakaové flavanoly mohou zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech, zlepšit sekreci inzulínu, snížit zánět a stimulovat vstřebávání cukru z krve do svalů (22).
Některé studie prokázaly, že vyšší příjem flavanolů, včetně těch z kakaa, může vést ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu (22, 23).
Přehled studií na lidech navíc ukázal, že konzumace hořké čokolády bohaté na flavanol nebo kakaa může zlepšit citlivost na inzulín a kontrolu hladiny cukru v krvi a snížit zánět u diabetiků i nediabetiků. (22).
Navzdory těmto slibným výsledkům jsou ve výzkumu rozpory, přičemž některé studie zjistily pouze omezený účinek, mírně horší kontrolu diabetu nebo žádný účinek (22, 24, 25).
Nicméně tyto výsledky v kombinaci s konkrétnějšími pozitivními účinky na zdraví srdce naznačují, že kakaové polyfenoly mohou mít pozitivní vliv na prevenci i kontrolu cukrovky.
Shrnutí:
- Kakao a hořká čokoláda mohou snižovat riziko vzniku cukrovky a udržovat zdravou krevní hladinu cukru. Ve vědeckých studiích však existují některé rozporuplné výsledky, takže je zapotřebí dalšího výzkumu.
7. Kakaový prášek může napomáhat kontrole hmotnosti mnoha překvapivými způsoby
Poněkud paradoxně může konzumace kakaa, a to i ve formě čokolády, pomoci kontrolovat vaši hmotnost.
Předpokládá se, že kakao může pomáhat tím, že reguluje spotřebu energie, snižuje chuť k jídlu a záněty a zvyšuje oxidaci tuků a pocit sytosti (26, 27).
Populační studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali čokoládu častěji, měli nižší BMI než lidé, kteří ji jedli méně často, přestože první skupina jedla také více kalorií a tuku (28).
Studie hubnutí pomocí nízkosacharidové diety navíc zjistila, že skupina, které bylo denně podáváno 42 gramů 81% kakaové čokolády, hubla rychleji než skupina s běžnou stravou (29).
Jiné studie však zjistily, že konzumace čokolády zvyšuje hmotnost. Mnohé z nich však nerozlišovaly mezi druhem konzumované čokolády - bílá a mléčná čokoláda nemají stejný přínos jako hořká (30, 31).
Celkově se zdá, že kakao a výrobky bohaté na kakao mohou být užitečné při dosahování úbytku hmotnosti nebo při udržování hmotnosti.
Shrnutí:
- Kakaové výrobky jsou spojovány s nižší hmotností a přidání kakaa do vaší stravy může pomoci dosáhnout rychlejšího úbytku hmotnosti.
8. Kakao múže mít ochranné účinky proti rakovině
Flavanoly obsažené v ovoci, zelenině a dalších potravinách přitahují velký zájem díky svým protirakovinným vlastnostem, nízké toxicitě a malému množství nežádoucích vedlejších účinků.
Kakao má ze všech potravin nejvyšší koncentraci flavanolů v přepočtu na hmotnost a může významně přispět k jejich množství ve stravě (32).
Studie na složkách kakaa ukázaly, že mají antioxidační účinky, chrání buňky před poškozením reaktivními molekulami, bojují proti zánětu, inhibují růst buněk, vyvolávají smrt rakovinných buněk a pomáhají předcházet jejich šíření (32, 33).
Studie na zvířatech využívající stravu bohatou na kakao nebo kakaové extrakty zaznamenaly pozitivní výsledky při snižování výskytu rakoviny prsu, slinivky břišní, prostaty, jater a tlustého střeva a také leukémie (32).
Studie u lidí prokázaly, že strava bohatá na flavanoly je spojena se snížením rizika vzniku rakoviny (34, 35, 36).
Malé studie na lidech týkající se kakaa a rakoviny potvrzují, že kakao může být silným antioxidantem a může hrát roli v prevenci rakoviny. Je však zapotřebí provést mnohem více výzkumů (37).
Shrnutí:
- Flavanoly obsažené v kakau mají slibné protirakovinné účinky, které byly prokázány ve studiích.
9. Obsah teobrominu a teofylinu může pomoci lidem s astmatem
Astma je chronické zánětlivé onemocnění, které způsobuje obstrukci a zánět dýchacích cest a může být život ohrožující (38, 39).
Předpokládá se, že kakao může být prospěšné pro lidi s astmatem, protože obsahuje antiastmatické sloučeniny, jako je teobromin a teofylin.
Theobromin je podobný kofeinu a může pomáhat při úporném kašli. Kakaový prášek obsahuje asi 1,9 gramu této sloučeniny na 100 gramů (38, 39, 40).
Teofylin pomáhá rozšiřovat plíce, uvolňovat dýchací cesty a snižuje zánět (39).
Studie na zvířatech prokázaly, že kakaový extrakt může snížit zúžení dýchacích cest i tloušťku tkáně (38).
Tyto poznatky však zatím nebyly klinicky testovány u lidí a není jasné, zda je kakao bezpečné používat s jinými antiastmatickými léky.
Shrnutí:
- Kakaový extrakt prokázal ve studiích na zvířatech některé antiastmatické vlastnosti. Než jej však bude možné doporučit jako léčebný prostředek, je třeba provést studie na lidech.
10. Antibakteriální a imunitu stimulující vlastnosti kakaa mohou prospět vašim zubům a pokožce
Několik studií zkoumalo ochranné účinky kakaa proti zubnímu kazu a onemocnění dásní.
Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, antienzymatické a imunostimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví ústní dutiny.
V jedné studii se u potkanů infikovaných bakteriemi v dutině ústní, kterým byl podáván extrakt z kakaa, výrazně snížil výskyt zubních kazů ve srovnání s potkany, kterým byla podávána pouze voda (2).
Neexistují však žádné významné studie na lidech a většina kakaových výrobků, které lidé konzumují, obsahuje také cukr. V důsledku toho bude třeba vyvinout nové výrobky, aby bylo možné vyzkoušet příznivé účinky kakaa na zdraví ústní dutiny.
Navzdory rozšířenému názoru není kakao v čokoládě příčinou akné. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že kakaové polyfenoly mají významný přínos pro vaši pleť (2).
Bylo prokázáno, že dlouhodobý příjem kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky a zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky (41, 42, 43).
Shrnutí:
- Kakao může podporovat zdravé zuby tím, že bojuje proti bakteriím, které způsobují zubní kazy, ačkoli toto neplatí pro výrobky obsahující cukr. Podporuje také zdravou pokožku tím, že ji chrání před slunečním zářením a zlepšuje krevní oběh, povrchovou strukturu kůže a hydrataci pokožky.
Kakao se snadno se zařazuje do jídelníčku
Přesné množství kakaa, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste dosáhli příznivých účinků na zdraví, není jasné.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje pro dosažení příznivých účinků na zdraví srdce 2,5 gramu kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolů nebo 10 gramů hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů obsahující nejméně 200 mg flavanolů denně (44).
Toto číslo však jiní vědci považují za příliš nízké a tvrdí, že k dosažení prospěšných účinků je zapotřebí vyšší množství flavanolů (1, 45).
Celkově je důležité vybírat si zdroje kakaa s vysokým obsahem flavanolů - čím méně zpracované, tím lépe.
Následují zábavné způsoby, jak přidat kakao do svého jídelníčku:
- Jezte hořkou čokoládu: Ujistěte se, že je kvalitní a obsahuje alespoň 70 % kakaa.
- Horké/studené kakao: Smíchejte kakao s s oblíbeným mléčným nebo nemléčným mlékem pro přípravu čokoládového koktejlu.
- Smoothies: Kakao může být přidat do svého oblíbeného receptu na zdravé smoothie, abyste mu dodali bohatší a čokoládovou chuť.
- Pudinky: Do domácích pudinků, jako jsou chia pudinky k snídani nebo rýžový pudink, můžete přidat surový kakaový prášek (ne holandský).
- Veganská čokoládová pěna: Zpracujte avokádo, kakao, mandlové mléko, čokoládu, sladidlo, například datle, a připravte si hustou veganskou čokoládovou pěnu.
- Posypte ovoce: Kakaem je obzvlášť dobré posypat banány nebo jahody.
- Granola tyčinky: Přidejte kakao do oblíbených müsli tyčinek, abyste zvýšili jejich zdraví prospěšné účinky a obohatili jejich chuť.
Shrnutí:
- Pro zdraví srdce přidejte 2,5 gramu kakaového prášku nebo 10 gramů čokolády s vysokým obsahem flavanolu. Přidání kakaa může dodat pokrmům lahodnou čokoládovou chuť.
Závěr
Kakao okouzluje svět již tisíce let a v podobě čokolády je velkou součástí moderní kuchyně.
Mezi zdravotní přínosy kakaa patří snížení zánětů, zlepšení zdraví srdce a mozku, kontrola hladiny cukru v krvi a hmotnosti a zdravé zuby a pokožka.
Je výživné a snadno se přidává do jídelníčku kreativními způsoby. Pokud však chcete maximalizovat zdravotní přínosy, ujistěte se, že používáte nealkalizovaný kakaový prášek nebo hořkou čokoládu obsahující více než 70 % kakaa.
Nezapomeňte, že čokoláda stále obsahuje značné množství cukru a tuků, takže pokud se ji chystáte používat, držte se rozumné velikosti porcí a kombinujte ji se zdravou vyváženou stravou.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života