7 hlavních zdravotních přínosů květáku
- Pixabay
Barbora Nová
Květák obsahuje mnoho živin a rostlinných sloučenin, které mohou snižovat riziko několika onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.
Květák je mimořádně zdravá zelenina, která je významným zdrojem živin.
Navíc je květák vhodný pro hubnutí a jeho zařazení do jídelníčku je neuvěřitelně snadné.
Následuje 7 vědecky podložených zdravotních přínosů květáku.
1. Květák obsahuje mnoho živin
Výživový profil květáku je poměrně působivý.
Květák má velmi nízký obsah kalorií, a přitom je bohatý na řadu vitaminů a minerálních látek (1).
Následuje přehled živin, které se nacházejí v 1 šálku neboli 100 gramech syrového květáku (1):
- Kalorie: 27
- Vláknina: 2 g
- Vitamin C: 58 % denní referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Vitamín K: 14 % RHP
- Vitamin B6: 12 % RHP
- Folát: 15 % RHP
- Kyselina pantotenová: 14 % RHP
- Draslík: 7 % RHP
- Mangan: 9 % RHP
- Cholin: 8 % RHP
- Hořčík: 4 % RHP
- Fosfor: 4 % RHP
Shrnutí:
- Květák je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu C, kyseliny listové a vitaminu K.
2. Květák má vysoký obsah vlákniny
Květák má poměrně vysoký obsah vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví.
V 1 šálku (100 g) syrového květáku jsou 2 g vlákniny, což představuje 7 % denní potřeby (1).
Vláknina je důležitá, protože vyživuje zdravé bakterie ve střevech, které pomáhají snižovat záněty a podporují zdraví trávicího traktu (2, 3).
Konzumace dostatečného množství vlákniny může přispět ke snížení rizika zažívacích potíží, jako je zácpa, divertikulitida a zánětlivé onemocnění střev (IBD) (4, 5, 6).
Studie navíc ukazují, že strava bohatá na vlákninu, jako je květák, je spojena s nižším rizikem několika onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny a cukrovky (7, 8).
Vláknina může hrát roli i v prevenci obezity, a to díky své schopnosti podporovat pocit sytosti a snižovat celkový příjem kalorií (2, 9).
Shrnutí:
- Květák obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro zdraví trávicího traktu a může snižovat riziko vzniku několika chronických onemocnění.
3. Květák je dobrý zdroj antioxidantů
Květák je skvělým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a záněty (10).
Podobně jako ostatní brukvovitá zelenina má květák obzvláště vysoký obsah glukosinolátů a izothiokyanátů, dvou skupin antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že zpomalují růst rakovinných buněk (11, 12, 13).
Květák obsahuje také karotenoidní a flavonoidní antioxidanty, které mají protirakovinné účinky a mohou snižovat riziko některých dalších onemocnění, včetně srdečních chorob (14, 15, 16, 17, 18).
Květák navíc obsahuje velké množství vitaminu C, který působí jako antioxidant. Vitamin C je také známý svými protizánětlivými účinky, které mohou posilovat imunitní systém a snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny (19, 20, 21).
Shrnutí:
- Květák poskytuje významné množství antioxidantů, které jsou prospěšné pro snížení zánětu a ochranu před několika chronickými onemocněními.
4. Květák může napomáhat hubnutí
Květák má několik vlastností, které mohou pomoci při hubnutí.
Zaprvé je nízkokalorický - v jednom šálku (100 g) je pouze 27 kalorií, takže ho můžete jíst hodně, aniž byste výrazně zvýšili svůj kalorický příjem (1).
Může také sloužit jako nízkokalorická náhrada vysoce kalorických potravin, jako je rýže a mouka.
Květák jako dobrý zdroj vlákniny zpomaluje trávení a podporuje pocit sytosti. To může pomoci snížit počet kalorií, které během dne sníte, což je důležitý faktor při kontrole hmotnosti (2, 9).
Vysoký obsah vody je dalším aspektem květáku příznivým pro hubnutí. Ve skutečnosti 92 % jeho hmotnosti tvoří voda. Konzumace velkého množství nízkokalorických potravin s vysokým obsahem vody je spojena s hubnutím (1, 22).
Shrnutí:
- Květák má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny a vody - všechny tyto vlastnosti mohou napomáhat při hubnutí.
5. Květák má vysoký obsah cholinu
Květák má vysoký obsah cholinu, základní živiny, kterou mnoho lidí nepřijímá v dostatečném množství (23).
Jeden šálek (100 g) květáku obsahuje 44 miligramů cholinu, což je asi 10 % přiměřeného příjmu pro ženy a 8 % pro muže (1, 24).
Cholin má v těle několik důležitých funkcí.
Předně hraje významnou roli při udržování integrity buněčných membrán, syntéze DNA a podpoře metabolismu (25, 26).
Cholin se také podílí na vývoji mozku a produkci neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. Navíc pomáhá zabraňovat hromadění cholesterolu v játrech (26).
Studie na zvířatech ukazují, že nedostatek cholinu může zvyšovat riziko onemocnění jater a neurologických poruch, jako je Alzheimerova choroba (27, 28, 29).
Shrnutí:
- Květák je dobrým zdrojem cholinu, živiny, která mnoha lidem chybí. Podílí se na mnoha procesech v těle a působí jako prevence několika onemocnění.
6. Květák je bohatý na sulforafan
Květák obsahuje sulforafan, antioxidant, který byl podroben rozsáhlým studiím (30).
Mnoho studií zjistilo, že sulforafan je obzvláště užitečný při potlačování rozvoje rakoviny, protože inhibuje enzymy, které se podílejí na vzniku rakoviny a růstu nádorů (31, 32).
Výzkum ukazuje, že sulforafan může také pomáhat snižovat vysoký krevní tlak a udržovat zdravé tepny, což jsou oba hlavní faktory prevence srdečních onemocnění (33, 34).
A konečně studie na zvířatech naznačují, že sulforafan může hrát roli i v prevenci cukrovky a snižování rizika komplikací způsobených cukrovkou, jako jsou například onemocnění ledvin (35, 36, 37).
Shrnutí:
- Květák je bohatý na sulforafan, rostlinnou sloučeninu s mnoha příznivými účinky, jako je snížení rizika rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky.
7. Květák je alternativa obilovin a luštěnin s nízkým obsahem sacharidů
Květák je neuvěřitelně všestranný a lze jím ve stravě nahradit obiloviny a luštěniny.
Nejenže je to fantastický způsob, jak zvýšit příjem zeleniny, ale je také obzvláště užitečný pro ty, kteří dodržují nízkosacharidovou dietu.
Květák totiž obsahuje výrazně méně sacharidů než obiloviny a luštěniny.
Například 1 šálek (100 g) květáku obsahuje 5 g sacharidů. Přitom 1 šálek (158 g) rýže obsahuje 44 g sacharidů - téměř devětkrát více než květák (1, 38).
Následuje několik příkladů receptů, které lze připravit s květákem místo obilovin a luštěnin:
- Květáková rýže: Bílou nebo hnědou rýži nahraďte nastrouhaným a následně uvařeným květákem.
- Květáková kůrka na pizzu: Z květáku můžete připravit chutnou pizzu. Květák rozmixujte v kuchyňském robotu a poté z něj vytvořte těsto.
- Květákový hummus: V receptech na hummus lze cizrnu nahradit květákem.
- Květáková kaše: Místo bramborové kaše si zkuste připravit květákovou kaši s nízkým obsahem sacharidů.
- Květákové tortilly: Z květáku a vajec připravte tortilly s nízkým obsahem sacharidů, které můžete použít na wrapy, taco nebo burrito.
- Květákové těstoviny se sýrem: Uvařený květák lze kombinovat s mlékem, sýrem a kořením a připravit z něj makaróny se sýrem.
Shrnutí:
- Květák může v mnoha receptech nahradit obiloviny a luštěniny, což je skvělý způsob, jak jíst více zeleniny nebo dodržovat nízkosacharidovou dietu.
Květák se snadno přidává do jídelníčku
Květák je nejen všestranně použitelný, ale je také velmi snadné ho přidat do svého jídelníčku.
Začněme tím, že ho můžete konzumovat syrový, což vyžaduje jen velmi malou přípravu. Syrové růžičky květáku si můžete vychutnat jako svačinu namočené v humusu nebo jiném zdravém zeleninovém dipu.
Květák lze také připravovat různými způsoby, například vařením v páře, pečením nebo smažením. Je vynikající přílohou nebo se dá kombinovat s pokrmy, jako jsou polévky, saláty, smažená jídla a nákypy.
Shrnutí:
- Existuje mnoho způsobů, jak květák zařadit do svého jídelníčku. Lze ho konzumovat vařený i syrový a je fantastickým doplňkem téměř každého pokrmu.
Závěr
Květák má několik silných zdravotních přínosů, protože je skvělým zdrojem živin, včetně několika, které mnozí lidé potřebují ve větší míře.
Květák navíc obsahuje jedinečné antioxidanty, které mohou snižovat záněty a chránit před některými chorobami, jako je rakovina a srdeční choroby.
Květák navíc snadno zařadíte do svého jídelníčku. Je chutný, snadno se připravuje a v několika receptech může nahradit potraviny s vysokým obsahem sacharidů.
Průvodce zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce
Ing. Zdeněk Rozehnal
Padesátka je pro mnoho lidí velkým a vzrušujícím milníkem. Je to také období, kdy se naše tělo začíná měnit - a mění se i naše výživové potřeby. Udržováním vyváženého stravovacího režimu, který klade důraz na klíčové živiny, můžete zvýšit své šance na zdravé stárnutí a pokračovat tak v dynamickém a aktivním životním stylu.
V tomto článku najdete podrobného průvodce zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce.
Jak vypadá zdravé stárnutí?
I když je stárnutí nevyhnutelné a normální, můžete podniknout kroky, které podpoří zdravé stárnutí. Hlavním cílem této snahy je prodloužit počet zdravých a aktivních let, které jsou před vámi. V mnoha případech můžete žít velmi aktivním životním stylem až do pozdní dospělosti (1).
Zdravé stárnutí ovlivňuje řada faktorů, především (1):
- strava
- fyzická aktivita
- zdravotní stav a anamnéza (včetně srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny a duševního úpadku)
- genetika
- sociální podpora
- kouření a užívání návykových látek
- přístup ke kvalitní lékařské péči
Významnou roli ve zdravém stárnutí hraje zejména výživa, která snižuje riziko chronických onemocnění, úbytku svalové hmoty souvisejícího s věkem (sarkopenie), oslabení kostí (např. při osteoporóze), podvýživy a podváhy nebo nadváhy (1).
Shrnutí:
- Zdravé stárnutí zahrnuje prodloužení počtu zdravých a aktivních let života. Ačkoli je ve hře mnoho faktorů, dodržování celkově výživného stravovacího režimu je určitě přínosem.
Živiny a potraviny, na které je třeba se zaměřit
Po padesátce a zvláště po šedesátce je důležité, abyste denně přijímali dostatek několika klíčových živin.
Bílkoviny
Konzumace dostatečného množství bílkovin pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu, která je důležitá pro aktivní životní styl, silný metabolismus a správný stav imunitního systému (2, 3).
Mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin např. patří:
- libové maso
- drůbež
- ryby
- tofu
- vejce
- tempeh
- fazole a čočka
- ořechy a semínka
- mléčné výrobky
Současná doporučená denní dávka (DDD) bílkovin je 0,8 gramu na kg tělesné hmotnosti, většina výzkumů však ukazuje, že dospělí nad 50 let jich potřebují více. Ve skutečnosti můžete potřebovat 1,2-2,0 gramů na kg, abyste si zachovali svalovou hmotu a podpořili aktivní životní styl. Například člověk, který váží 68 kg, by potřeboval 82-135 gramů bílkovin denně (3, 4, 5, 6).
Většina lidí dokáže získat dostatek bílkovin pouze z potravy. Pokud máte problém získat dostatek nebo potřebujete rychlý zdroj bílkovin, můžete zkusit použít proteinový prášek nebo kvalitní doplněk stravy.
Vláknina
Konzumace vlákniny podporuje zdravý pohyb střev a trávení, podporuje zdraví srdce, zpomaluje vstřebávání cukru, čímž stabilizuje hladinu cukru v krvi, a pomáhá udržovat zdravou hmotnost (7, 8).
Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny např. patří:
- zelenina
- ovoce
- celozrnné potraviny, jako je oves, hnědá rýže, popcorn a ječmen.
- fazole a čočka
- ořechy a semena
Doporučená denní dávka vlákniny je 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže (7, 8).
Většina lidí může získat dostatek vlákniny pouze z potravy. Odborník vám také může doporučit doplněk stravy s vlákninou.
Vápník
Vápník je důležitým minerálem pro zdraví kostí, funkci nervů a srdeční a svalové kontrakce. Dostatečný příjem vápníku může pomoci předcházet poruchám souvisejícím s kostmi, jako je osteopenie a osteoporóza (9, 10, 11).
Mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku např. patří:
- mléčné výrobky, jako je mléko, sýry a jogurty
- listová zelenina s výjimkou špenátu
- obohacené nápoje, včetně sójového a mandlového mléka
Vzhledem k tomu, že ženy po menopauze mají vyšší riziko osteoporózy a nevstřebávají vápník tak efektivně, potřebují v průměru 1 200 mg denně, zatímco ostatní populace potřebuje kolem 1 000 mg denně (9, 10, 11).
Vápník je nejlepší získávat potravou, ale najdete ho i v mnoha multivitamínech.
Pokud vám odborník doporučí doplněk stravy s vápníkem, je nejlepší dávku rozdělit, aby se zvýšila vstřebatelnost - například užíváním dvou doplňků stravy po 500 mg v různou dobu místo jednoho doplňku stravy s obsahem 1 000 mg (9, 10, 11).
Vitamin D
Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Jeho nízká hladina je spojena s vyšším rizikem mentálního úpadku, křehkosti, špatného zdraví srdce, deprese, osteoporózy, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny (12, 13, 14, 15).
Vitamin D je také známý jako "sluneční vitamin", protože naše tělo si ho dokáže vyrobit při pobytu na slunci. Přesto může být přílišné vystavení slunečnímu záření nebezpečné, proto se snažte tento vitamin získávat především z doplňků stravy nebo potravin, jako jsou mléčné výrobky, houby, vaječné žloutky a tučné ryby.
Protože potravinové zdroje tohoto vitaminu jsou omezené, obecně se doporučuje po 50. roce věku užívat doplněk stravy s vitaminem D v množství 2 000 IU nebo vyšším. Odborník vám může doporučit vyšší dávky na základě vašich osobních potřeb a zeměpisné polohy (12).
V době od září do dubna je každoročně doporučeno užívat až 70 IU na kg tělesné hmotnosti, pokud máte hodnotu vitaminu D v krvi nižší než doporučené rozpětí 30-60 ng/ml (75-150 mmol/l).
Omega-3 mastné kyseliny
Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny je spojena s nižší mírou mentálního úpadku a neurologických onemocnění - jako je Alzheimerova choroba a demence - a také s lepším zdravím mozku, srdce a kůže (16, 17, 18, 19).
Mezi potravinové zdroje omega-3 mastných kyselin patří:
- tučné ryby (včetně lososa, sardinek, makrel, tuňáka a sleďů)
- ořechy a semena
- oleje (např. lněný olej)
- řasy
Mějte na paměti, že tučné ryby a řasy jsou hlavními zdroji kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), které jsou spojovány s omega-3 a mají největší přínos pro zdraví (16).
Ořechy, semena a oleje mají obvykle vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (ALA), omega-3, kterou tělo v malém množství přeměňuje na EPA a DHA (16).
DDD pro ALA je 1,1 a 1,6 gramu denně pro ženy a muže. Pro EPA a DHA neexistuje žádný obecný doporučený příjem, i když minimálně 250-500 mg kombinované EPA a DHA každý den je dobrým cílem (16).
Pokud nejíte tučné ryby 2-3krát týdně, případně pravidelně denně lněná semínka, uvažujte o užívání doplňku stravy na bázi ryb nebo řas s omegou-3.
Vitamin B12
Tento vitamin hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu, tvorbě červených krvinek, opravě DNA, funkci imunitního systému a zdraví mozku a srdce. Po padesátém roce věku se schopnost těla vstřebávat vitamin B12 snižuje, proto je ještě důležitější přijímat tento vitamin ve stravě (20, 21).
Vitamin B12 se nachází především v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, a také v obohacených snídaňových cereáliích. Osoby, které se stravují vegetariánsky nebo vegansky, mohou být ohroženy nízkou hladinou vitaminu B12 (21, 22).
Dospělí nad 50 let by se měli snažit přijímat 2,4 mcg vitaminu B12 denně (22, 23).
Odborník vám může doporučit, abyste užívali doplněk stravy s obsahem vitaminu B12, pokud máte jeho nízkou hladinu, jste vegetariáni nebo vegani, trpíte anémií nebo máte jiné zdravotní potíže, které snižují vstřebávání B12, jako je Crohnova choroba nebo celiakie (22, 23).
Draslík
Draslík je minerál a elektrolyt, který potřebujete získávat stravou. Dostatečný příjem draslíku je spojen s nižším rizikem vysokého krevního tlaku, mrtvice a srdečních onemocnění. Dále pomáhá podporovat zdravé kosti (24, 25).
Tento minerál se nachází v mnoha zdrojích potravy, např:
- zelenina a ovoce, jako jsou banány, pomeranče, rozinky, datle, guava, broskve, durian, brambory, zelí a listová zelenina.
- celozrné potraviny
- mléčné výrobky
- ořechy a semena
- maso a drůbež
DDD pro draslík je 2 600 mg pro ženy a 3 400 mg pro muže. Většina lidí může dostatek draslíku získat z potravy a doplňovat by ho měla pouze pod dohledem odborníka, protože příliš mnoho draslíku může být životu nebezpečné (24, 25, 26).
Antioxidanty
Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou vést k oxidačnímu stresu - jednomu z hlavních faktorů přispívajících ke stárnutí a chronickým onemocněním. Mezi antioxidanty patří vitaminy A, C a E a minerály, jako je zinek, měď a selen (27, 28, 29, 30).
Mezi nejlepší potravinové zdroje antioxidantů patří (31, 32):
- barevné ovoce a zelenina
- ořechy a semena
- celozrnné obiloviny
- hořká čokoláda
- káva a čaj
Neexistuje žádný obecný doporučený příjem a existuje jen málo důkazů, které by podporovaly užívání doplňků stravy s antioxidanty. Místo toho se snažte konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty při každém jídle (32).
Shrnutí:
- Mezi živiny, na které je třeba se zaměřit po padesátce a zvláště po šedesátce, patří bílkoviny, omega-3 tuky, antioxidanty, draslík, vápník, hořčík vláknina a vitaminy B12 a D. Před užíváním nových doplňků stravy se můžete poradit s odborníkem.
Změny ve stravování, které byste měli zvážit po padesátce a zvláště po šedesátce
Abyste svému tělu pomohli dobře stárnout, možná budete chtít provést několik drobných změn ve svém stravovacím režimu.
Jezte převážně plnohodnotné potraviny
Snažte se jíst převážně celé, minimálně průmyslově zpracované potraviny, včetně následujících:
- čerstvou nebo mraženou zeleninu a ovoce
- celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb a oves
- bílkoviny, jako je libové maso, drůbež, ryby, tofu a vejce
- zdravé tuky, včetně ořechů, semínek, avokáda a některých olejů
Omezte ultraprůmyslově zpracované potraviny, které obvykle obsahují hodně kalorií, soli, nasycených tuků a cukru a málo vlákniny, vitamínů a minerálů. Vysoký příjem těchto potravin je spojován se zvýšeným rizikem přibývání na váze, srdečních onemocnění a dalších chronických onemocnění (33, 34, 35).
Mějte na paměti, že ne všechny průmyslově zpracované potraviny jsou vyloučeny z jídelníčku. Fazole v plechovce, jogurt, rybí konzervy, obohacené snídaňové cereálie, přírodní arašídové máslo, humus a rajčatová omáčka s nízkým obsahem sodíku jsou minimálně průmyslově zpracované, ale obsahují spoustu výživných látek - a navíc jsou pohodlné.
Jezte zeleninu při každém jídle
Polovina talíře se zeleninou je snadný způsob, jak dodat každému jídlu další výživné látky. Zelenina je bohatá na mnoho důležitých živin, jako je vláknina, draslík, vitamíny a antioxidanty. Navíc jsou velmi syté a zároveň nízkokalorické, což může napomáhat regulaci hmotnosti (36, 37).
Zvolte si jako hlavní nápoj čistou pramenitou vodu
Obvykle vysoká konzumace sladkých nápojů je spojena se zvýšeným přírůstkem hmotnosti, obezitou, srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (38, 39, 40).
Pravidelná volba kvalitní vody jako nápoje může snížit příjem jednoduchých cukrů a "prázdných kalorií" neboli potravin a nápojů, které nepřinášejí žádnou výživovou hodnotu.
Mezi další vhodné nápoje patří čaj, káva, rostlinné mléko a ochucená voda.
Plánujte dopředu
Pokud máte nabitý program, plánování jídel dopředu je jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak se stravovat plnohodnotně.
Jednou týdně si zkuste naplánovat jídlo na celý týden tak, že si napíšete jídelníček, nebo se budete řídit jinými technikami plánování jídla. Takový postup vám může pomoci nakoupit správné potraviny, zabránit plýtvání potravinami a dosáhnout vašich zdravotních cílů.
Můžete také vyzkoušet společnosti zabývající se plánováním jídel, které připravují jídla na míru podle vašich zdravotních cílů a dietních potřeb.
Shrnutí:
- Chcete-li po padesátce a zvláště po šedesátce maximalizovat příjem živin, zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny, polovinu talíře zaplňte zeleninou, pijte hlavně čistou vodu a jiné nápoje s nízkým obsahem cukru a udržujte si pořádek v jídle jeho plánováním dopředu.
K jakým tělesným změnám dochází po padesátce a šedesátce?
Od narození se vaše tělo neustále mění a vyvíjí v závislosti na věku, prostředí a životním stylu. Když dosáhnete padesátky a šedesátky, měli byste věnovat pozornost několika důležitým změnám.
Úbytek svalové hmoty
Úbytek svalové hmoty související s věkem, známý také jako sarkopenie, zahrnuje postupný úbytek svalové hmoty s věkem (41, 42, 43, 44).
Ve věku 40 let ztrácíte každých 10 let v průměru 8 % svalové hmoty. Ve věku 70 let se tato míra zvyšuje až na 15 % za deset let (41).
Tento proces však můžete zpomalit prostřednictvím zdravého životního stylu, například dodržováním stravovacího režimu bohatého na bílkoviny a pravidelným posilovacím tréninkem (41, 42, 43, 44).
Úbytek kostní hmoty
S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko osteopenie - neboli úbytku kostní hmoty souvisejícího s věkem.
Aby si vaše kosti udržely svou pevnost, procházejí přirozeným cyklem zvaným osteogeneze. Během tohoto procesu jsou kosti odbourávány speciálními buňkami zvanými osteoklasty a poté silněji obnovovány buňkami zvanými osteoblasty (45, 46).
Postupem času se tento proces stává méně účinným, což znamená, že se vaše kosti nemohou obnovovat tak rychle a efektivně. To vede k tomu, že kosti časem slábnou, což může mít za následek sníženou pohyblivost a vyšší riziko pádů (45, 46).
Zpomalený metabolismus
Přelomová studie zjistila, že rychlost vašeho metabolismu zůstává od 20 do 60 let věku relativně stabilní, ale po 60. roce života se začíná pomalu snižovat v důsledku úbytku svalové hmoty a dalších faktorů souvisejících s věkem (47).
Po padesátce a zvláště po šedesátce se zaměřte na zachování svalové hmoty prostřednictvím fyzické aktivity a správné výživy. Tyto postupy mohou také zabránit nadměrnému nárůstu tuku, jehož přílišné množství je spojeno se zvýšeným rizikem chronických onemocnění a urychlením stárnutí (48, 49).
Shrnutí:
- S přibývajícím věkem začínáte ztrácet část svalové a kostní hmoty a váš metabolismus se začíná zpomalovat. Pravidelné cvičení a dostatečný příjem bílkovin a dalších živin mohou pomoci tyto procesy účinně oddálit.
Závěr
Po padesátce a zvláště po šedesátce se věnování zvýšené pozornosti výživě stává pro vaše celkové zdraví obzvláště klíčové.
Potraviny, které jíte, mohou pomoci podpořit dobré zdraví a zpomalit změny v těle související s věkem, jako je zpomalení metabolismu, úbytek svalové hmoty a úbytek kostní hmoty.
Snažte se zejména konzumovat stravu bohatou na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a antioxidanty a zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny. Může vám také prospět užívání multivitamínů nebo jiných doplňků stravy podle doporučení odborníka.
Mnohdy drobnými změnami ve stravě si můžete zajistit, že se vám bude zdravotně dařit i v dalších letech.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života