8 zdravotních výhod oleje z tresčích jater
- Pixabay
Barbora Nová
Olej z tresčích jater je druh doplňku stravy s rybím tukem, který má řadu zdravotních výhod. Je bohatý na zdravé tuky, vitaminy a antioxidanty.
Stejně jako běžný rybí olej má i olej z tresčích jater vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy, včetně snížení zánětů a hladiny cholesterolu (1, 2).
Obsahuje také vitaminy A a D, které poskytují mnoho dalších zdraví prospěšných látek.
Následuje 8 vědecky podložených výhod oleje z tresčích jater.
1. Vysoký obsah vitaminů A a D
Většina oleje z tresčích jater se získává z jater tresky obecné.
Olej z tresčích jater se již po staletí používá ke zmírnění bolesti kloubů a k léčbě křivice, onemocnění, které způsobuje křehkost kostí u dětí (3).
Přestože je olej z tresčích jater doplňkem stravy s rybím tukem, je zcela odlišný od běžného rybího oleje.
Běžný rybí olej se získává z tkání tučných ryb, jako je tuňák, sleď, ančovičky a makrela, zatímco olej z tresčích jater se získává z jater tresek.
Játra jsou bohatá na vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou vitaminy A a D, které mu dodávají působivý výživový profil.
Každá čajová lžička nebo 5 mililitrů oleje z tresčích jater poskytuje následující (4, 5, 6):
- Kalorie: 41
- Tuk: 4,5 gramů (g)
- Omega-3 mastné kyseliny: 890 miligramů
- Mononenasycené tuky: 2,1 g
- Nasycené tuky: 1 g
- Polynenasycené tuky: 1 g
- Vitamin A: 150 % denní referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Vitamin D: 56 % RHP
Olej z tresčích jater je neuvěřitelně výživný, jedna čajová lžička poskytuje 150 % RHP pro vitamin A a 56 % RHP pro vitamin D.
Vitamin A má v těle mnoho funkcí, mimo jiné udržuje zdravé oči, funkci mozku a pokožku (7, 8).
Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu A v oleji z tresčích jater mějte na paměti, že horní přípustná hladina vitaminu A pro dospělé muže a ženy starší 19 let je 3 000 mikrogramů (mcg) ekvivalentů aktivity retinolu (RAE). Každá lžička oleje z tresčích jater obsahuje 1350 mcg RAE (5).
Olej z tresčích jater je také jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitaminu D, který má důležitou roli při udržování zdravých kostí tím, že reguluje vstřebávání vápníku (9).
Shrnutí:
- Olej z tresčích jater je velmi výživný a poskytuje dobré množství vitaminů A a D.
2. Může zmírňovat záněty
Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu bojovat s infekcemi a hojit zranění.
Bohužel v některých případech může zánět přetrvávat na nízké úrovni po dlouhou dobu.
Tomuto stavu se říká chronický zánět, který je škodlivý a může zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku a některých onemocnění, například srdečních chorob (10).
Omega 3-mastné kyseliny obsažené v oleji z tresčích jater mohou chronický zánět snižovat tím, že potlačují bílkoviny, které ho podporují (11).
Olej z tresčích jater obsahuje také vitaminy A a D, které jsou silnými antioxidanty. Ty mohou snižovat zánět tím, že vážou a neutralizují škodlivé volné radikály (12, 13).
Zajímavé je, že studie také ukazují, že lidé, kteří mají nedostatek vitaminů A a D, jsou více ohroženi chronickými záněty (14, 15, 16).
Shrnutí:
Omega-3 mastné kyseliny v oleji z tresčích jater mohou pomáhat potlačovat bílkoviny, které podporují chronický zánět. Olej z tresčích jater je také skvělým zdrojem vitaminů A a D, které mají antioxidační vlastnosti.
3. Může zlepšit zdraví kostí
S přibývajícím věkem je nesmírně důležité udržet si zdravé kosti.
Je to proto, že po 40. roce života začínáte ztrácet kostní hmotu. To může vést ke zlomeninám v pozdějším věku, zejména po menopauze (17, 18).
Olej z tresčích jater je skvělým zdrojem vitaminu D ve stravě a může snižovat úbytek kostní hmoty související s věkem. Je to proto, že pomáhá tělu vstřebávat ze střev vápník - což je minerál nezbytný pro silné kosti (9).
Studie totiž ukazují, že pokud je užívání doplňku stravy s vysokým obsahem vápníku doprovázeno užíváním vitaminu D, jako je olej z tresčích jater, může u dospělých snížit úbytek kostní hmoty (19, 20).
K lepšímu pochopení účinků vitaminu D na hustotu kostí u zdravých dětí je zapotřebí více klinických a longitudinálních studií (21, 22).
Získávání dostatečného množství vitaminu D z potravin a doplňků stravy, jako je například olej z tresčích jater, je důležité zejména pro lidi, kteří žijí daleko od rovníku, protože jejich kůže nemá po mnoho měsíců v roce dostatek slunečního záření k syntéze vitaminu D (23).
Shrnutí:
- Olej z tresčích jater je bohatý na vitamin D, který pomáhá udržovat silné a zdravé kosti. Je důležitý zejména pro lidi, kteří žijí daleko od rovníku.
4. Může snižovat bolest kloubů a zlepšovat příznaky revmatoidní artritidy
Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které se vyznačuje poškozením kloubů.
V současné době neexistuje žádný lék na revmatoidní artritidu, ale starší studie ukazují, že olej z tresčích jater může snížit bolest kloubů a zlepšit příznaky revmatoidní artritidy, jako je ztuhlost a otok kloubů (24, 25).
V jedné starší studii užívalo 43 osob denně 1 g oleje z tresčích jater po dobu 3 měsíců. Zjistili, že se tím zmírnily příznaky revmatoidní artritidy, jako je ranní ztuhlost, bolest a otoky (24).
V jiné dřívější studii na 58 osobách vědci zkoumali, zda užívání oleje z tresčích jater sníží bolest při revmatoidní artritidě natolik, aby pomohlo lidem snížit užívání protizánětlivých léků.
Na konci studie 39 % osob, které užívaly olej z tresčích jater, pohodlně snížilo užívání protizánětlivých léků o více než 30 % (25).
Předpokládá se, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v oleji z tresčích jater mohou pomáhat snižovat zánět v kloubech a chránit je před poškozením (24).
Shrnutí:
- Díky schopnosti oleje z tresčích jater tlumit zánět může pomoci snížit bolest kloubů u osob trpících revmatoidní artritidou.
5. Může podporovat zdraví očí
Ztráta zraku je obrovský zdravotní problém, který postihuje více než 2,2 miliardy lidí na celém světě (26).
Existuje mnoho důvodů, proč lidé ztrácejí zrak, ale dvě z hlavních příčin jsou glaukom a věkem podmíněná makulární degenerace (AMD), které mohou být důsledkem chronického zánětu (26).
Některé výzkumy naznačují, že omega-3 mastné kyseliny snižují rizikové faktory glaukomu, jako je oční tlak a poškození nervů (27, 28).
Kromě toho může strava s vysokým obsahem vitaminu A snižovat riziko glaukomu a AMD ve srovnání se stravou s nižším obsahem vitaminu A (29, 30).
Přestože je vitamin A skvělý pro zdraví očí, nedoporučuje se užívat jeho vysoké dávky, protože mohou způsobit toxicitu vitaminu A (31).
Shrnutí:
Olej z tresčích jater je skvělým zdrojem omega-3 a vitaminu A, které mohou chránit před ztrátou zraku v důsledku zánětlivých očních onemocnění, jako je glaukom a AMD.
6. Může snižovat riziko srdečních onemocnění
Srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí, ročně postihují více než 17,9 milionu lidí (32).
Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují ryby, mají nižší riziko srdečních onemocnění. Tento účinek lze přičíst obsahu omega-3 mastných kyselin (33, 34).
Bylo prokázáno, že omega-3 mají pro vaše srdce mnoho pozitivních účinků, mj:
- Snížení triglyceridů: Omega-3 mastné kyseliny v oleji z tresčích jater mohou snížit hladinu triglyceridů v krvi o 15-30 % (2).
- Zvýšení HDL cholesterolu: Omega-3 mastné kyseliny v oleji z tresčích jater mohou zvyšovat HDL cholesterol, který je spojován s nižším rizikem srdečních onemocnění (35).
Užívání doplňků stravy s rybím tukem, jako je olej z tresčích jater, mohou účinně snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění (35).
Bohužel jen málo studií se konkrétně zabývalo souvislostí mezi olejem z tresčích jater a srdečními chorobami, protože mnoho studií klasifikuje olej z tresčích jater jako běžný rybí tuk.
Shrnutí:
- Olej z tresčích jater může pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Je třeba provést studie zaměřené konkrétně na olej z tresčích jater a rizikové faktory srdečních onemocnění, protože většina studií řadí olej z tresčích jater do skupiny běžných rybích olejů.
7. Může zlepšit příznaky úzkosti a deprese
Úzkost a deprese jsou běžné stavy, které dohromady postihují více než 615 milionů lidí na celém světě (36).
Zajímavé je, že studie naznačují, že může existovat souvislost mezi chronickým zánětem a úzkostí a depresí (37, 38, 39).
Mnohé studie zjistily, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v oleji z tresčích jater mohou snižovat zánět a zmírňovat příznaky úzkosti a deprese (40, 41).
Starší rozsáhlá studie na 21 835 lidech zjistila, že ti, kteří pravidelně užívali olej z tresčích jater, měli méně příznaků deprese samotné nebo v kombinaci s úzkostí (42).
Nicméně i když omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat příznaky úzkosti a deprese, jejich celkový účinek se zdá být malý.
Další výzkumy navíc přinesly smíšené výsledky. Například jeden přehled devíti studií zjistil, že doplňky stravy s omega-3 nemají významný vliv na snížení příznaků deprese u seniorů (43).
Mnoho studií také zjistilo souvislost mezi zvýšenou hladinou vitaminu D v krvi a snížením příznaků deprese, ale důkazy zatím nejsou příliš silné. Je třeba provést další studie (44).
Jak snižuje příznaky deprese, není zatím jasné, ale některé studie naznačují, že vitamin D se může vázat na receptory v mozku a stimulovat uvolňování hormonů zlepšujících náladu, jako je serotonin (45, 46).
Shrnutí:
- Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D obsažené v oleji z tresčích jater mohou přispívat ke zmírnění příznaků úzkosti a deprese, je však třeba provést další studie.
8. Může pomoci léčit žaludeční a střevní vředy
Vředy jsou malé trhliny ve sliznici žaludku nebo střev. Mohou způsobovat příznaky nevolnosti, bolesti v horní části břicha a nepříjemné pocity (47).
Často jsou způsobeny bakteriálními infekcemi, kouřením, nadměrným užíváním protizánětlivých léků nebo příliš velkým množstvím kyseliny v žaludku (47).
Studie na zvířatech naznačují, že olej z tresčích jater může pomoci při léčbě vředů, zejména v žaludku a střevech.
V jedné studii na zvířatech vědci zjistili, že nízké i vysoké dávky oleje z tresčích jater pomáhají léčit žaludeční i střevní vředy (48).
Ačkoli se použití oleje z tresčích jater při hojení vředů zdá být slibné, k jasným doporučením je třeba provést další studie u lidí.
Shrnutí:
- Olej z tresčích jater může pomoci při léčbě žaludečních a střevních vředů, ale je třeba provést další studie na lidech.
Snadno se přidává do jídelníčku
Olej z tresčích jater je neuvěřitelně snadné přidat do jídelníčku. Dodává se v mnoha formách, ale nejběžnější jsou tekuté formy a kapsle.
Pro příjem oleje z tresčích jater neexistují žádná pevně stanovená doporučení, takže většina doporučení vychází z bezpečné hladiny příjmu omega-3 mastných kyselin, vitaminu A a vitaminu D.
Běžná dávka je často 1-2 lžičky, ale užívání až 1 polévkové lžíce denně je obvykle bezpečné. Vyšší dávky se nedoporučují, protože by vedly k nadměrnému příjmu vitaminu A (49).
Přestože je olej z tresčích jater zdravý, někteří lidé musí být při jeho příjmu opatrní, protože olej z tresčích jater může působit jako prostředek na ředění krve.
Pokud tedy užíváte léky na snížení krevního tlaku nebo na ředění krve, poraďte se před užíváním oleje z tresčích jater s odborníkem.
Těhotné ženy by se před užíváním měly poradit s odborníkem, protože vysoké hladiny vitaminu A mohou dítěti uškodit (50).
Shrnutí:
- Olej z tresčích jater lze snadno přidat do jídelníčku. Držte se doporučeného množství, protože nadbytek oleje z tresčích jater může být škodlivý.
Závěr
Olej z tresčích jater je neuvěřitelně výživný druh doplňku stravy s rybím tukem. Je velmi vhodný a obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamin A a vitamin D.
Olej z tresčích jater vám může přinést zdravotní výhody, jako jsou silnější kosti, snížení zánětů a menší bolesti kloubů pro osoby s revmatoidní artritidou.
Pokud chcete vyzkoušet doplnění, běžná dávka je 1-2 lžičky tekutého oleje z tresčích jater denně. Můžete také vyzkoušet formu kapslí.
Pokud máte problém s rybí chutí, zkuste olej užívat s jídlem nebo ho přimíchat do koktejlů či jiných nápojů, abyste zakryli jeho chuť a zápach.
Není losos jako losos
- Pixabay
Nejsme-li vegany či vegetariány, běžně ryby jíme, v jídelníčku bychom na ně měli myslet zhruba 3 x týdně, pokud máme ověřený zdroj! Nicméně, není ryba jako ryba. A zvláště ty tučnější, jsou kromě prospěšných omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin či vitamínu D, rovněž i zdrojem těžkých kovů.
Časopis dTest 12. 2. 2018 publikoval článek, ve kterém píše: „Ryby, a zejména ty tučné jako makrela, sleď a losos, mají vysoký přirozený obsah rybích olejů. Proto je jejich konzumace zdravá a propagovaná. Rozhodně je příjemnější než představa lžičky rybího tuku. Znečištění životního prostředí však doléhá i na světové oceány. Těžké kovy a další škodlivé látky se dostávají do těla divoce žijících ryb. Proto se sice doporučuje, aby dospělý člověk jedl nejméně 350 g ryb týdně, ovšem maximálně 200 g ulovených ve volné přírodě. V dětské stravě je třeba se divokým rybám vyhýbat, zejména makrele a tuňákovi. V rybách z chovů těžké kovy nejsou, proto pro jejich konzumaci neexistují doporučené limity.“
Všeobecně se uvádí, že nejvíce těžkých kovů obsahují ryby, které zaujímá vyšší příčky potravního řetězce, zde řadíme například tuňáka bílého, mečouna, královskou makrelu, žraloka, candáta, bolena. Lepšími zdroji se pak zdá být treska, mořská štika, hejk, losos, sardinka, herink a pstruh.
Jonny Bowden ve své knize 150 nejzdravěších potravin na světě, píše konkrétně o rtuti toto: „Nejlepší odpovědí na varování o obsahu rtuti je pochopitelně nejíst ryby, o nichž víme, že jsou nejvíce, kontaminovány (mezi ně bohužel patří i konzervovaný tuňák bílý, nikoliv však lehký tuňák). Existuje však jeden důvod, proč rtuť v rybách nevzbuzuje takovou paniku, jakou byste možná čekali. Tím důvodem je selen. Tento úžasný protirakovinný stopový minerál, je v rybách a mořských plodech hojně zastoupen. Selen funguje jako účinný chelátor rtuti, kdy pomáhá zmírňovat její působení. Na konferenci, pořádané v roce 2005 ve Washingtonu vládami Spojených států, Norska, Kanady a Islandu a podporované Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů, byly předloženy důkazy toho, jak selen neutralizuje účinky rtuti přijaté stravou. Tato velmi důležitá, ovšem málo analyzovaná skutečnost nám pomáhá pochopit, jak je možné, že obyvatelé Seychelských ostrovů mohou jíst ryby 12 x týdně, aniž by vykazovali známky toxicity.“
Co však takový losos?
Losos je u nás rybou nesmírně oblíbenou. Již jsme se dozvěděli, že lososa řadíme na seznam ryb, které jsou minimálně kontaminovány těžkými kovy. Nicméně, rozdíl kvality masa ryby, která žila ve volné přírodě či síťové sádce, bude opravdu velký.
Losos je jednou z nejzdravějších potravin vůbec a to zejména proto, že je plný specifického typu tuku, který je pro zdraví daleko přínosnější, než téměř kterákoliv jiná potravina na světě. Druh tuku obsažený v lososu patří do skupiny zvané omega 3 tuky, což je souhrnný název pro skupinu tří mastných kyselin. Ty přispívají ke zdraví srdce i mozku, tlumí zánět, zlepšují krevní oběh, paměť, myšlení a kontrolu krevního cukru. A právě proto bychom měli dbát, odkud losos pochází.
Důvod je následující, stejně jako kterýkoli jiný tvor na Zemi, i losos se řídí mantrou, jsi to, co jíš. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny si losos vyrábí ze své stravy, stejně jako každá jiná ryba či zvíře vyrábí svou tkáň z potravy, kterou přijímá. Když se losos v divoké přírodě živí svou přirozenou stravou, výsledkem je ryba plná úžasných omega 3 NMK. Lososi chovaní na farmách se krmí zrním, jejich potrava má tedy velmi málo společného s tím, čím by se živili, pokud by mohli volit svobodu. Tyto ryby pak vykazují minimální množství omega-3 NMK. A pokud již nějaké vůbec produkují, nelze to vůbec srovnávat s jejich divokými bratry.
Losos z umělého chovu obsahuje více prozánětlivých tuků
Losos je vynikajícím příkladem kdysi skvělé potraviny, která se stala tak oblíbenou, že se změnila v žádané zboží. V lososích farmách jsou tisíce lososů namačkány v malých ohrazených prostorech, nazývané síťové sádky, což má vážné zdravotní dopady jak na ryby, tak i okolní vody. Ryby jsou v sádkách namačkány jako sardinky. V takových podmínkách se velmi rychle šíří infekce, takže ryby z farem dostávají velké množství antibiotik a to jak krmením, tak i injekčně. V přírodě jsou lososi masožravé ryby, živí se makrelami, sardinkami, krilem a jinými rybami.
Aby se však mohli chovat v sádkách, postupují farmáři stejně jako u skotu v továrních velkochovech krav, krmí je zrním!
Zrní není přirozenou stravou lososů o nic víc, než je přirozenou stravou krav. Důsledkem je zcela rozdílné složení tuku lososů z farem ve srovnání s tukem divokých lososů. Díky tomu obsahuje tuk lososů z umělých chovů mnohem vyšší podíl prozánětlivých omega 6 NMK (také spouštěč rakoviny), což je tuk, kterého konzumujeme víc, než je zdrávo.
Jen si představme, jak bychom vypadali a jak by bylo hodnoceno naše zdraví, kdybychom jedli pouze levnou monostravu, v podobě bílého pečiva. Nic víc a nic míň. Za moc bychom nestáli, že?
Divocí lososi získávají své růžové zabarvení tak, že se živí krilem a krevetami, které obsahují významné množství přírodního pigmentu astaxantinu. Astaxantin řadíme mezi karotenoidy, má dokonce desetinásobnou antioxidační aktivitu oproti beta-karotenu. Losos z farem však není krmen ani krilem, ani krevetami. Zabarvení získává jiným způsobem. Farmáři si vybírají odstín zbarvení dle vzorníku, přesně tak, jako si vybíráte barvu na vymalování pokoje. Říká se tomu SalmoFan a je to skutečně vzorník pro lososy z chovu, kde si můžete zvolit odstín červené či růžové, který by měl výsledný produkt mít. A podle toho je namíchána potrava.
Také se vám to nelíbí? Proto čtěte etikety, na kterých musí být uvedeno, odkud ryba pochází.
Nepodporujme faremní chov, tyto podmínky jsou nedůstojné jak pro ryby, tak i naše trávení
Pokud si však oblíbíte právě lososa z volné přírody, jedna 85 g porce vám nabídne 18 g prvotřídní bílkoviny, 360 mg draslíku a téměř polovinu denní doporučené dávky (DDD) důležitého protirakovinného minerálu selenu. Obsahuje i více než polovinu DDD vitamínu B12 a 30 % DDD niacinu, vitamínu B3.
Zdroj: Celostní medicína, Bowden - Jonny Bowden, 150 nejzdravějších potravin na svět
Více:
- Mléko, to je zvýšené riziko úmrtí a zlomenin - studie
- Soda bicarbona - noční můra farmaceutického průmyslu
- Jak se zdravě stravovat
- Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- Experti varují: Pokud používáte Alobal, hrozí vám vážné následky
- Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
- Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života