Funguje jídlo jako lék?
- Pixabay
Barbora Nová
To, co jíme, má hluboký vliv na naše celkové zdraví a pohodu.
Výzkumy ukazují, že stravovací návyky ovlivňují riziko některých onemocnění. Zatímco některé potraviny mohou vést k chronickým zdravotním stavům, jiné mohou nabídnout terapeutické a ochranné vlastnosti.
Z tohoto důvodu mnoho lidí tvrdí, že jídlo je lék,
jako například dr. Henry Bieler, který vydal knihu "Jídlo je tvůj nejlepší lék".
Autor této knihy více jak 50 let pracoval jako lékař. Za svoji praxi zjistil, že příčinou nemocí nejsou bacily, protože každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu. Tato toxicita je důsledkem metabolických pochodů ve tkáních, což má za následek poškození a rozpad buněk a tím připravuje optimální podmínky k napadení tělesného systému patogeny.
Dr. Bieler uvádí dále: Použití chemicky uměle vyrobených léků v každé situaci nemocnému ubližuje. Celý článek.
Dieta sama o sobě nenahrazuje léky za všech okolností, nicméně v drtivé většině lze mnoha zdravotním stavům předcházet a léčit je změnami stravy a životního stylu.
Následují informace o léčivých účincích potravin, včetně toho, které potraviny by se měly a neměly používat k léčebným účelům.
Jak jídlo vyživuje a chrání vaše tělo
Mnoho živin v potravinách podporuje zdraví a chrání vaše tělo před nemocemi.
Jíst celé, výživné potraviny je důležité, protože jejich jedinečné látky spolupracují a vytvářejí efekt, který nelze napodobit doplňky stravy.
Vitamíny a minerály
Přestože vaše tělo potřebuje pouze malé množství vitamínů a minerálů, jsou pro vaše zdraví životně důležité.
Západní diety – s vysokým obsahem průmyslově ultrazpracovaných potravin a nízkým obsahem celých potravin, jako jsou čerstvé produkty – však obvykle postrádají vitamíny a minerály. Takové nedostatky zvýšují vaše riziko onemocnění.
Například nedostatečné množství vitamínu C může vést ke kurdějím. Tato porucha výživy může vyvolat řadu příznaků, včetně slabosti, anémie, dušnosti a bolesti na hrudi. Je to léčitelné a závažné příznaky se nevyvinou, pokud je léčba vyhledána včas (1).
Ačkoli je to jeden z nejčastějších nedostatků, nedostatek vitaminu D může mít hluboký dopad na celkové zdraví (2).
Například vitamín D je klíčový pro je spojena s osteoporózou a vyšším rizikem pádů (3). zdraví kostí . Strava postrádající dostatek vitamínu D
Vzhledem k jeho roli v imunitních funkcích může nízká hladina vitaminu D také zvýšit vaši náchylnost k virovým infekcím a riziku opakovaných infekcí.
- Nedostatek vitaminu D může zvyšovat riziko předčasného úmrtí
- Vitamín D by mohl skoncovat s covidem, jen kdyby o tom média mluvila
Prospěšné rostlinné sloučeniny
Výživné potraviny, včetně zeleniny, ovoce, fazolí a obilí, se mohou pochlubit řadou prospěšných sloučenin, jako jsou antioxidanty.
Antioxidanty chrání buňky před poškozením, které by jinak mohlo vést k onemocnění (4).
Předpokládá se, že polyfenolové antioxidanty mohou pomoci snížit riziko demence, srdečních chorob a vysokého krevního tlaku (5).
Výzkum také potvrzuje, že polyfenolové antioxidanty mohou mít pozitivní vliv na duševní zdraví. Studie z roku 2021 ukázala, že lidé, jejichž strava je bohatá na polyfenolové antioxidanty, mají nižší míru deprese (6).
Vláknina
Vláknina je nezbytnou součástí zdravé výživy. Nejenže podporuje správné trávení a vylučování, ale také vyživuje prospěšné bakterie ve vašem střevě (7).
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je zelenina, fazole, obiloviny a ovoce, pomáhají chránit před nemocemi, snižují záněty a posilují váš imunitní systém (8).
Na druhou stranu diety s nízkým obsahem vlákniny jsou spojeny se zvýšeným rizikem určitých zdravotních stavů, včetně rakoviny tlustého střeva a mrtvice (9).
Bílkoviny a zdravé tuky
Proteiny a tuky ve všech výživných potravinách hrají ve vašem těle různé kritické role.
Aminokyseliny – stavební kameny bílkovin – napomáhají imunitní funkci, syntéze svalů, metabolismu a růstu, zatímco tuky poskytují palivo a pomáhají vstřebávat živiny (10, 11).
Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v potravinách, jako jsou tučné ryby, pomáhají regulovat záněty a jsou spojeny se zlepšením zdraví srdce a imunity (12, 13).
Shrnutí:
- Celé, výživné potraviny se mohou pochlubit vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninou, bílkovinami a tuky, které podporují zdraví a jsou klíčem k optimální tělesné funkci.
Zdravá strava může snížit riziko onemocnění
Zejména výživné potraviny mohou snížit riziko onemocnění. U vysoce průmyslově zpracovaných potravin bývá opak pravdou.
Diety s vysokým obsahem slazených nápojů, rychlého občerstvení a rafinovaných obilovin mohou přispět k srdečním onemocněním, cukrovce a obezitě.
Tyto potraviny mohou poškodit střevní bakterie a podporovat inzulínovou rezistenci, chronický zánět a celkové riziko onemocnění (14).
Recenze 13 studií z roku 2023 ukázala, že strava bohatá na průmyslově ultra zpracované potraviny byla spojena s vyšším rizikem některých druhů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a prsu (15).
Výživná strava chrání před nemocemi
Na druhou stranu výzkumy ukazují, že strava bohatá na rostlinnou stravu a nízký obsah průmyslově zpracovaných produktů může posílit vaše zdraví.
Například středomořská strava, která je bohatá na zdravé tuky, celá zrna a zeleninu, je spojena se sníženým rizikem srdečních chorob, neurodegenerativních stavů, cukrovky, některých druhů rakoviny a obezity (16).
Mezi další stravovací návyky, které chrání před nemocemi, patří rostlinná strava, strava založená na celozrnných potravinách a paleo strava (17, 18).
Ve skutečnosti mohou některé diety zvrátit určité podmínky.
Například bylo zjištěno, že rostlinná strava dokáže zvrátit onemocnění koronárních tepen, zatímco životní styl s velmi nízkým obsahem sacharidů může u některých lidí pomoci odstranit diabetes typu 2 (19, 20).
A co víc, výživné stravovací návyky, jako je středomořská strava, jsou vázány na lepší kvalitu života, kterou sami uvádějí, a nižší míru deprese než typické západní diety. Mohou dokonce prodloužit déllku života (21, 22).
Tato zjištění potvrzují, že kvalitní strava funguje jako preventivní medicína.
Je důležité poznamenat, že sociální, ekonomické a politické faktory mohou přispět k přístupu člověka k jídlu. Potravinová nejistota a nedostatečný přístup k cenově dostupným, výživným potravinám mohou u jednotlivce zvýšit riziko určitých zdravotních stavů. Tento problém neúměrně ovlivňují i historicky marginalizované populace (23, 24).
Shrnutí:
- Dodržování zdravé výživy může prodloužit délku života, chránit před nemocemi a zlepšit celkovou kvalitu života.
Potraviny se silnými léčivými vlastnostmi
Přechod na stravu založenou na plnohodnotných potravinách může zlepšit vaše zdraví nesčetnými způsoby. Mezi potraviny, které nabízejí obzvláště silné výhody, patří:
- Bobuloviny: Četné studie zjistily, že živiny a rostlinné sloučeniny v bobulích mohou předcházet nemocem. Strava bohatá na bobule může ve skutečnosti chránit před chronickými stavy, včetně některých druhů rakoviny.
- Brukvovitá zelenina: Brukvovitá zelenina jako brokolice a kapusta obsahuje širokou škálu antioxidantů. Vysoký příjem této syrové zeleniny může snížit riziko srdečních onemocnění a podpořit dlouhověkost.
- Mastné ryby: Losos, sardinky a další tučné ryby bojují proti zánětu díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které také chrání před srdečními chorobami (25).
- Houby: Bylo prokázáno, že sloučeniny v houbách, mezi jejichž druhy patří reishi, coriolus, čaga posilují imunitní systém.
- Koření: Kurkuma, zázvor, skořice a další koření jsou plné prospěšných rostlinných sloučenin. Některé výzkumy ukazují, že to může pomoci zmírnit příznaky artritidy (26).
- Byliny: Byliny, jako je rozmarýn a šalvěj, dodávají pokrmům přirozenou chuť a mohou se pochlubit mnoha sloučeninami podporujícími zdraví.
- Zelený čaj: Zelený čaj byl důkladně prozkoumán pro své působivé výhody, které mohou zahrnovat snížení zánětu a nižší riziko onemocnění (27).
Ořechy, semena, avokádo, olivový olej, med, mořské řasy a fermentované potraviny jsou jen některé z mnoha dalších potravin studovaných pro jejich léčivé vlastnosti (28).
Přechod na stravu bohatou na plnohodnotné potraviny, jako je ovoce a zelenina, pokud jsou dostupné, vám může pomoci využít léčivé výhody jídla.
Shrnutí:
- Bobuloviny, brukvovitá zelenina, tučné ryby a houby jsou jen výběrem potravin, které mají silné léčivé vlastnosti.
Závěr
Jídlo dokáže mnohem víc, než že vám dodá jen energii. Mnoho potravin může dokonce podporovat zdraví.
Ve skutečnosti se ukázalo, že strava bohatá na živiny z celých potravin předchází mnoha chronickým stavům a může pomoci léčit některé stavy, jako je diabetes 2.
Dodržování výživné stravy je jedním z nejdůležitějších faktorů pro dlouhý a zdravý život.
10 hlavních odborně potvrzených výživových faktů
- Pixabay
Barbora Nová
Ve výživě je mnoho kontroverzí a často se zdá, že se lidé nemohou na ničem shodnout.
Existuje však několik výjimek.
Následuje 10 hlavních výživových faktů, na kterých se vlastně všichni shodnou (no, téměř všichni...).
1. Přidaný cukr je katastrofa a je toxinem pro mozek
Aby výrobci zlepšili chuť zpracovaných potravin, často do nich přidávají cukr. Tento druh cukru je známý jako přidaný cukr.
Mezi běžné druhy přidaného cukru patří stolní cukr (sacharóza) a sirupy, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.
Každý ví, že jíst příliš mnoho přidaného cukru je nezdravé.
Zatímco někteří si myslí, že cukr je prostá záležitost "prázdných" kalorií, jiní věří, že zvyšuje riziko nemocí, které každoročně zabijí miliony lidí.
Rozhodně platí, že přidaný cukr obsahuje prázdné kalorie. Nejsou v něm žádné živiny, kromě cukru. V důsledku toho může založení vaší stravy na produktech s vysokým obsahem přidaného cukru přispět k nedostatku živin.
Ale to je jen špička ledovce. S nadměrným příjmem cukru je spojeno mnoho dalších rizik, která se nyní dostávají do popředí zájmu.
Přidaný cukr je považován za hlavní příčinu obezity, srdečních chorob a cukrovky 2. typu (1).
Často je obviňován vysoký obsah fruktózy v přidaném cukru.
Je to proto, že fruktóza je metabolizována výhradně játry. Vysoký příjem je spojován s nealkoholickým ztučněním jater, inzulínovou rezistencí, zvýšenými triglyceridy, abdominální obezitou a vysokým cholesterolem v průběhu času (2, 3, 4, 5).
Úloha fruktózy v onemocnění je však kontroverzní a vědci plně nechápou, jak funguje (6).
Shrnutí:
- Přidaný cukr poskytuje prázdné kalorie a je považován za hlavní příčinu nemocí, které každoročně zabijí miliony lidí.
2. Omega-3 tuky jsou zásadní a většina lidí jich nemá dostatek
Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité pro správné fungování lidského těla.
Například kyselina dokosahexaenová (DHA), omega-3 mastná kyselina získaná ze zvířat, tvoří asi 10–20 % celkového obsahu tuku v mozku (7).
Nízký příjem omega-3 je spojen s nižším IQ, depresemi, různými duševními poruchami, srdečními chorobami a mnoha dalšími závažnými onemocněními (8).
Existují tři hlavní typy omega-3 tuků: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).
ALA pochází většinou z rostlinných olejů, zatímco nejlepšími zdroji EPA a DHA jsou tučné ryby, rybí tuk a některé oleje z řas. Dalšími dobrými zdroji EPA a DHA je maso ze zvířat krmených trávou a vejce obohacená o omega-3 nebo vejce od slepic z volného chovu.
Rostlinná forma, ALA, musí být přeměněna na DHA nebo EPA, aby správně fungovala v lidském těle. Tento proces přeměny je však u lidí málo účinný (9).
Proto je nejlepší jíst hodně potravin s vysokým obsahem DHA a EPA.
Shrnutí:
- Velká část populace nepřijímá dostatek omega-3 tuků ze stravy. Vyhýbání se nedostatku těchto esenciálních mastných kyselin může pomoci předcházet mnoha nemocem.
3. Umělé transmastné kyseliny jsou velmi nezdravé
Transmastné kyseliny vznikají jako vedlejší produkt při hydrogenaci rostlinných olejů.
Výrobci potravin často používají hydrogenaci ke ztužení rostlinných olejů pro použití ve výrobcích, jako je margarín.
Vzhledem k tomu, že transmastné kyseliny jsou spojovány se špatným zdravím, je margarín bez transmastných kyselin stále běžnější.
Vysoký příjem transmastných kyselin je spojen s různými chronickými onemocněními, jako je břišní obezita, záněty a srdeční choroby (10, 11, 12).
Doporučuji vyhnout se transmastným kyselinám, jako by na nich závisel váš život.
Shrnutí:
- Transmastné kyseliny se tvoří v chemicky zpracovaných olejích a jsou spojovány s nejrůznějšími chronickými onemocněními. Měli byste se jim vyhýbat jako moru.
4. Konzumace zeleniny zlepší vaše zdraví
Zelenina je pro vás dobrá, protože je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a nekonečné množství stopových živin, které věda právě začala odhalovat.
V observačních studiích je konzumace zeleniny spojena se zlepšením zdraví a nižším rizikem onemocnění (13, 14, 15).
Doporučuji jíst každý den různé druhy zeleniny. Jsou zdravé, syté a zpestří váš jídelníček.
Experti z Harvardu doporučují zařadit denně do stravy jednu třetinu zeleniny a jednu šestinu ovoce. Zelenina a ovoce by tedy měla tvořit denně 50 % stravy.
Shrnutí:
- Zelenina je bohatá na nejrůznější živiny. Každodenní konzumace zeleniny je spojena se zlepšením zdraví a nižším rizikem onemocnění.
5. Je důležité vyhnout se nedostatku vitaminu D
Vitamin D je jedinečný vitamin, který ve skutečnosti funguje jako hormon v těle.
Kůže vytváří vitamín D, když je vystavena ultrafialovým paprskům ze slunce. Takto lidé během evoluce získávali většinu svých denních potřeb.
Velká část světa má však dnes této kritické živiny nedostatek.
Na mnoha místech prostě není slunce po většinu roku k dispozici.
I tam, kde je slunce, má mnoho lidí tendenci zůstávat uvnitř a používat opalovací krém, když jdou ven. Opalovací krém účinně blokuje tvorbu vitaminu D v pokožce.
Pokud máte nedostatek vitamínu D, pak vám ve skutečnosti chybí hlavní hormon v těle. Nedostatek je spojen s mnoha závažnými onemocněními, včetně cukrovky, rakoviny, osteoporózy a dalších (16, 17, 18).
Chcete-li zjistit, zda jste ohroženi, navštivte lékaře a nechte si změřit hladinu v krvi. Doporučená hodnota 75-150 (200) mmol/l.
Bohužel může být obtížné získat dostatek vitaminu D ze stravy.
Pokud není možné více slunce dopřát si více slunce, je nejlepším způsobem, jak předejít nebo zvrátit nedostatek, užívání doplňku vitaminu D nebo polévkové lžíce oleje z tresčích jater každý den.
Vitamin D snižuje smrtnost ze všech příčin.
Shrnutí:
- Vitamin D je klíčový hormon v těle a mnoho lidí ho má nedostatek. Zvrácení nedostatku může mít silné zdravotní přínosy.
6. Rafinované sacharidy jsou pro vás špatné
Existuje mnoho různých názorů na sacharidy a tuky.
Někteří si myslí, že tuk je kořenem všeho zla, zatímco jiní věří, že sacharidy jsou klíčovými hráči při obezitě a dalších chronických onemocněních.
Na čem se ale téměř všichni shodnou, je to, že rafinované sacharidy nejsou tak zdravé jako nerafinované sacharidy.
Nerafinované sacharidy jsou v podstatě plnohodnotné potraviny, které jsou bohaté na sacharidy. Patří mezi ně celozrnné obiloviny, fazole, zelenina a ovoce. Rafinované sacharidy jsou naopak cukr a rafinovaná mouka.
Celé potraviny obsahují řadu prospěšných živin a antioxidantů.
Při zpracování potravin s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou obiloviny, se však odstraní nejvýživnější části. To, co zbývá, je obrovské množství lehce stravitelného škrobu.
Ti, kteří svou stravu zakládají na rafinovaných sacharidech, mohou postrádat vlákninu a mnoho dalších zdravých živin. V důsledku toho jsou vystaveni zvýšenému riziku chronických onemocnění (19).
Konzumace rafinovaných sacharidů také způsobí rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi. Zatímco vysoká hladina cukru v krvi je nezdravá pro všechny lidi, je mnohem větším problémem u lidí s cukrovkou (20).
Je jasné, že celozrnné obiloviny a nerafinované sacharidy jsou mnohem zdravější než jejich rafinované, zpracované protějšky.
Shrnutí:
- Rafinované sacharidy, jako jsou zpracované obiloviny, jsou nezdravé. Chybí jim živiny a jejich konzumace může vést k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi a inzulínu, což může způsobit nejrůznější problémy.
7. Neexistuje dokonalá dieta pro každého
Všichni lidé jsou jedineční. Jemné rozdíly v genetice, typu těla, fyzické aktivitě a prostředí mohou ovlivnit, jaký typ stravy byste měli dodržovat.
Některým lidem se nejlépe daří na nízkosacharidové dietě, zatímco jiným je lépe na vegetariánské stravě s vysokým obsahem sacharidů.
Faktem je, že to, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého.
Chcete-li zjistit, co byste měli dělat, může být zapotřebí trochu experimentovat.
Vyzkoušejte několik různých věcí, dokud nenajdete něco, co vás baví a o čem si myslíte, že se toho můžete držet. Různé tahy pro různé lidi!
Shrnutí:
- Nejlepší dieta pro vás je ta, která vám vyhovuje a můžete se jí dlouhodobě držet.
8. Doplňky stravy nikdy nemohou plně nahradit skutečné potraviny
"Nutricionismus" je myšlenka, že potraviny nejsou ničím jiným než souhrnem jejich jednotlivých živin.
Ale je to také past, do které má tendenci spadnout mnoho nadšenců do výživy.
Například ořechy nejsou jen skořápky nabité polynenasycenými tuky. Stejně tak ovoce nejsou jen vodnaté sáčky s cukrem.
Jedná se o skutečné potraviny s obrovskou škálou stopových živin.
Vitamíny a minerály, které můžete získat i z levného multivitamínu, jsou jen malou částí celkového množství živin v potravinách.
Doplňky stravy se proto nemohou rovnat rozmanitosti živin, které získáte ze skutečných potravin.
Mnoho doplňků stravy však může být prospěšných, zejména ty, které obsahují živiny, které ve stravě obecně chybí, jako je vitamin D.
Ale žádné množství doplňků nikdy nevynahradí špatnou stravu. Ani náhodou.
Shrnutí:
- Je mnohem důležitější jíst skutečné, výživné potraviny, než se spoléhat jen na doplňky stravy, které vám dodají potřebné živiny.
9. "Diety" nefungují – změna životního stylu je nutná
"Diety" jsou neúčinné. To je fakt.
Mohou přinést krátkodobé výsledky, ale jakmile dieta skončí a začnete znovu jíst nezdravé jídlo, váhu naberete zpět. A ještě něco navíc.
Tomu se říká jojo dieta a je velmi běžná.
Většina lidí, kteří na dietě hodně zhubnou, ji nakonec nabere zpět, kdykoli dietu "zastaví".
Z tohoto důvodu jediná věc, která vám může poskytnout skutečné dlouhodobé výsledky, je přijmout změnu životního stylu.
Shrnutí:
- Osvojení si zdravého životního stylu je jediný způsob, jak zajistit dlouhodobý úbytek hmotnosti a celoživotní zlepšení zdraví.
10. Nezpracované potraviny jsou nejzdravější
Průmyslově zpracované potraviny obecně nejsou tak zdravé jako plnohodnotné potraviny.
S tím, jak se potravinový systém industrializoval, se zhoršovalo zdraví obyvatelstva.
Během zpracování potravin je z potravin odstraněno mnoho prospěšných živin.
Nejen, že výrobci potravin odstraňují zdravé živiny, jako je vláknina, ale také přidávají další potenciálně škodlivé přísady, jako je přidaný cukr a transmastné kyseliny.
Zpracované potraviny jsou navíc nabité nejrůznějšími umělými chemikáliemi, z nichž některé mají pochybný bezpečnostní profil.
Průmyslově zpracované potraviny mají v podstatě méně dobrých věcí a mnohem více špatných věcí!
Shrnutí:
- Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat pro zajištění optimálního zdraví, je jíst skutečné jídlo. Pokud to vypadá, jako by to bylo vyrobeno v továrně, nejezte to!
Závěr
Průměrný věk, kdy je člověk zdravý v Česku je v roce 2023 u mužů 61 a u žen 62 let.
Ve věku 65 let je u Čechů 1 závažná nemoc, ve věku 85 5 a více.
Snažte se dodržovat správné prvky života, abyste co nejvíce oddálili nasazení zničujících chemických léků, které mnohdy v roce 2023 ani nejsou.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života