Jak funguje lyofilizace a jsou lyofilizované potraviny zdravé?
- Pixabay
Barbora Nová
Lyofilizace, také známá jako sušení mrazem, je forma dehydratace. Potraviny se nejprve zmrazí a poté vysuší pod tlakem, aby se odstranil obsah vody (1).
Obecně se má za to, že lyofilizace je nejlepší metodou sušení. Jako taková je to běžná praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu (1).
Ve skutečnosti můžete ve svém místním supermarketu snadno najít širokou škálu lyofilizovaných potravin, od hotových jídel po ovoce nebo svačiny.
Následuje vysvětlení, co je to lyofilizace a zda je zdravá nebo ne.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace nebo sušení mrazem je dehydratační technika založená na sublimaci vody v produktu (1, 2).
To znamená, že obsah vody ve výrobku přechází z pevného do plynného skupenství – nebo z ledu do páry – aniž by procházel kapalným skupenstvím (1).
Lyofilizace je považována za vysoce kvalitní metodu dehydratace z několika důvodů, včetně (1, 2):
- funguje při nízkých teplotách, což přispívá k zachování nutriční hodnoty, chuti, vzhledu a sloučenin citlivých na teplo
- zmrazování inhibuje chemické a mikrobiologické procesy, což výrazně oddaluje znehodnocení výrobku (prodlužuje tak jeho trvanlivost)
Jak to funguje?
Syrové ovoce, zelenina a maso jsou primárně složeny z vody, kterou lze rozdělit na „volnou“ a „vázanou“ vodu. Zatímco volná voda zamrzne, vázaná voda ne (1).
V procesu lyofilizace musí být odstraněna veškerá volná voda a část vázané vody a volná voda musí zůstat po celou dobu zmrzlá. Ve skutečnosti je to hlavní rozdíl mezi lyofilizací a vakuovým sušením – a nejnáročnější krok (1).
Proces lyofilizace lze rozdělit do tří kroků (1, 3, 4):
- Pomalé mrazení. Suroviny se nejprve hluboce zmrazí na teplotu mezi -50 až -100 °C. Tento proces trvá 12–35 hodin. Proč tak dlouho? Pokud by totiž surovina nebyla dokonale promrzlá, částice vody by se při nízkém tlaku začaly vařit a vznikla by pára, která by surovinu potrhala a spálila.
- Primární sušení. Následně dochází k pomalému zvyšování teploty, ale naopak ke snižování tlaku. Při postupném zvyšování tepla dochází k sublimaci a vzniklá vodní pára odchází do kondenzátoru, kde se znovu přemění na led. Primární sušení trvá zpravidla několik hodin až dní a plody přijdou až o 95 % vody.
- Sekundární sušení. Kousky, kterým první sušení nestačilo, prochází ještě druhou fází sušení. Při této fázi se odstraní zbývající molekuly vody, které se drží na povrchu. Teplota v sušící komoře se někdy zvedne až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží. Po druhém sušení v surovinách zůstává už jen 1–4 % vody. Jsou tak v té nejlepší lyofilizované kondici, připraveny vyrazit na cestu do skladu.
Lyofilizace by měla být prováděna za kontrolovaných podmínek, které nerozpouštějí vodu, protože přítomnost kapalné vody může změnit složení, tvar a fyzikální vlastnosti produktu (1).
To by pravděpodobně vedlo k výraznému snížení trvanlivosti produktu (1).
Jakmile je zmrzlá voda odstraněna sublimací, zbývající produkt vytvoří vysoce porézní strukturu. Přidáním vody se však produkt téměř okamžitě znovu rehydratuje (1).
Celý proces probíhá ve speciálním stroji, tzv. lyofilizátoru. Sušení mrazem má několik fází a některé suroviny se musí sušit i dvakrát.
Shrnutí:
- Lyofilizace je forma dehydratace, která odstraňuje obsah vody z produktu přeměnou z ledu na páru. Třífázový proces zachovává nutriční hodnotu, chuť a vzhled produktu a zároveň prodlužuje trvanlivost.
Jsou mrazem sušené potraviny zdravé?
Lyofilizované potraviny jsou zdravou volbou. Ve skutečnosti je lyofilizace jednou z nejběžnějších metod dehydratace díky svým četným výhodám.
Lyofilizace je jedním z nejlepších způsobů, jak zachovat aktivitu prospěšných rostlinných sloučenin, jako jsou fytochemikálie a živiny, při zachování barvy, chuti a struktury. To je důvod, proč se široce používá k výrobě vysoce hodnotných potravinářských produktů (3, 5, 6).
Studie například ukazují, že ve srovnání s jinými metodami sušení je lyofilizace nejúčinnější při zachování antioxidantů, jako jsou antokyany, flavonoidy a kyselina askorbová nebo vitamín C (3, 7).
Antioxidanty jsou prospěšné sloučeniny, které pomáhají bojovat proti škodlivým účinkům oxidačního stresu ve vašem těle. Jsou také sloučeninami, které jsou základem většiny zdravotních přínosů ovoce a zeleniny (7, 8).
I když však lyofilizace může někdy dokonce zvýšit fytochemickou koncentraci ovoce, v závislosti na ovoci může být pravdou i opak (3).
Kromě toho, vzhledem k tomu, že snížená aktivita vody inhibuje růst většiny bakterií, kvasinek a plísní, lyofilizace odstraněním obsahu vody z produktu pomáhá prodloužit trvanlivost potravin (2, 4, 5).
To je důležité zejména u čerstvých rostlinných potravin, které nemusí být dostupné po celý rok (). 3
A konečně, odstranění obsahu vody v produktu vede ke snížení objemu a hmotnosti, což usnadňuje manipulaci, skladování a přepravu (2, 3, 4).
Shrnutí:
- Lyofilizace pomáhá zachovat živiny a fytochemikálie v potravinách. Proto jsou lyofilizované potraviny zdravou volbou. Prodlužuje také životnost produktu a usnadňuje skladování, manipulaci a přepravu.
Potraviny, které lze sušit mrazem
Lyofilizované potraviny se často používají pro pěší turistiku, kempování, průzkum vesmíru, nouzové a přežití a vojenské dávky. Jsou preferovány před běžnými potravinami kvůli jejich nízké hmotnosti, dlouhé trvanlivosti, přenosnosti a snadné přípravě (9).
Zatímco rostlinné potraviny jsou nejoblíbenějšími lyofilizovanými produkty, touto metodou lze konzervovat širokou škálu potravin.
Následuje seznam některých potravin, které lze sušit mrazem (3, 5, 9):
- Ovoce: jahody, jablka, ostružiny, banány, hrušky, pomeranče a ovocné pyré
- Zelenina: téměř veškerá zelenina, jako je mrkev, chřest, houby, paprika, dýně a rajčata
- Maso: hovězí, rybí, kuřecí, vejce, vepřové, krůtí a krevety
- Obiloviny: vařená rýže, fazole, těstoviny, quinoa a polenta
- Luštěniny: vařené fazole, čočka, hrášek a tofu
- Mražená jídla: celá jídla jako Pad Thai, dušená jídla, chilli a svačiny
- Nápoje: mléko, džusy, káva a čaj na instantní nápoje
- Koření: zázvor, oregano, máta, bazalka a česnek
- Sladidla: javorový sirup na práškový cukr
Jak dlouho vydrží například lyofilizované ovoce?
I když se jedná o ovoce bez konzervantů, díky speciální metodě sušení vydrží i 2 roky. Ale pozor, pouze pokud není balíček s ovocem otevřený, protože lyofilizace je náchylná na vlhkost. Doporučuje se tedy ovoce sušené mrazem zkonzumovat co nejdříve.
Shrnutí:
- Lyofilizací lze konzervovat širokou škálu potravin, včetně ovoce, zeleniny, masa, celých jídel, obilovin, nápojů, koření a sladidel.
Možné nevýhody lyofilizace
Lyofilizace je vynikající metodou konzervace potravin. Existují však některé potenciální nevýhody, které je třeba zvážit.
Za prvé, zatímco snížení dostupnosti vody produktu snižuje mikrobiální růst, mikroorganismy způsobující nemoci v syrovém mase nebo vejcích mohou přežít proces sušení a zůstat přítomny během skladování. Pokud jsou konzumovány bez vaření, mohou způsobit onemocnění z potravin (4).
Potraviny lze sušit mrazem vařené nebo syrové. Pokud sušíte syrové maso nebo vejce mrazem, budete je muset před konzumací řádně uvařit (10).
Za druhé, navzdory zachování obsahu antioxidantů v potravinách umožňuje vysoká poréznost lyofilizovaných produktů snadný přístup ke kyslíku, což může vést k vyšším úrovním oxidace nebo degradace bioaktivních sloučenin (2, 7).
Shrnutí:
- Lyofilizace nezabije všechny bakterie přítomné v syrové stravě. Před lyofilizací tedy musíte uvařit syrové potraviny, abyste se vyhnuli nemocem z potravin. Vysoká poréznost lyofilizovaných potravin může vést k větší degradaci živin.
Můžete doma sušit potraviny mrazem?
Lyofilizace vyžaduje specializované a často drahé zařízení, které pracuje při specifické teplotě a tlaku.
O sušení mrazem by se nemělo pokoušet bez náležitého vybavení a školení.
Kolik stojí lyofilizátor?
Nejmenší lyofilizátory, které zvládnou zpracovat několik kilogramů potravin, stojí asi 250 tisíc korun. Lyofilizátory pro potravinářskou výrobu vyjdou na několik milionů korun.
Shrnutí:
- Lyofilizace je proces vyžadující specializované vybavení a bez něj není bezpečné zkoušet.
Závěr
Lyofilizace je způsob sušení zmrazených potravin procesem, který přeměňuje led na páru, také známý jako sublimace.
Jedná se o zdravou metodu konzervace potravin, protože zachovává většinu prospěšných rostlinných sloučenin a živin v potravinách, stejně jako jejich barvu, chuť a vzhled.
Nicméně nezabíjí škodlivé bakterie. Proto byste měli důkladně vařit lyofilizované syrové potraviny, jako je maso nebo vejce.
Lyofilizace vyžaduje speciální vybavení. Pokud nemáte domácí lyofilizační stroj, nepokoušejte se potraviny sušit mrazem.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života