Přínosy a zápory odšťavňování ovoce a zeleniny
- Pixabay
Barbora Nová
Ovoce a zelenina jsou zdraví prospěšné, přičemž některé z nich dokonce snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina (1).
Odšťavňování je proces, který spočívá v získávání výživných šťáv z čerstvého ovoce a zeleniny, je v posledních letech stále populárnější. Mnoho lidí jej využívá k detoxikaci nebo k doplnění stravy o další živiny.
Zastánci tvrdí, že odšťavňování může zlepšit vstřebávání živin z ovoce a zeleniny, zatímco jiní tvrdí, že je zbavuje důležitých živin, jako je vláknina.
Následuje podrobný přehled odšťavňování a jeho účinků na zdraví.
Co je to odšťavňování?
Odšťavňování je proces, při kterém se získávají šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny, přičemž se zpravidla při něm z celého ovoce a zeleniny odstraní většina pevných látek včetně semen a dužiny.
Výsledná tekutina obsahuje většinu vitamínů, minerálů a antioxidantů přirozeně obsažených v celém ovoci nebo zelenině.
Metody odšťavňování
Metody odšťavňování jsou různé, od ručního mačkání ovoce až po motorové odšťavňovače.
Mezi dva běžné typy odšťavňovačů patří např:
- Odstředivé. Tyto odšťavňovače rozmělňují ovoce a zeleninu na dužinu pomocí vysokorychlostního otáčení s řezným nožem. Při odstřeďování se také odděluje šťáva od pevných látek.
- Lisování za studena. Tyto odšťavňovače, nazývané také mastičkáče, drtí a lisují ovoce a zeleninu mnohem pomaleji, aby získaly co nejvíce šťávy.
Nutriční kvalita šťávy získané z odstředivých a za studena lisovaných odšťavňovačů je podobná (2).
Účel odšťavňování
Odšťavňování se obecně používá ke dvěma účelům:
- Očista nebo detoxikace: Po dobu 3 dnů až několika týdnů se vyřadí pevná strava a konzumuje se pouze šťáva. Někteří lidé věří, že pití šťávy očistí jejich tělo od toxinů. Žádné důkazy však nepotvrzují jeho účinnost.
- Doplnění běžné stravy: Čerstvý džus lze použít jako vhodný doplněk každodenní stravy, který zvyšuje příjem živin z ovoce a zeleniny, které byste jinak nekonzumovali.
Shrnutí:
- Odšťavňování spočívá v získávání a pití šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny. Někteří lidé to dělají za účelem detoxikace, jiní jako doplněk své běžné stravy.
Šťáva je snadný způsob, jak získat velké množství živin
Mnoho lidí nezískává dostatek živin pouze ze stravy (3).
Také obsah živin v potravinách, které jíte, je mnohem nižší než dříve. Je to z velké části způsobeno způsoby zpracování a dobou, kterou trvá, než se produkty dostanou z pole do prodejen (4, 5).
Půda také nemá tolik živin, jakoměla dříve. Navíc znečištěné životní prostředí a vysoká míra stresu mohou také zvýšit vaše nároky na některé živiny.
Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které mohou chránit před nemocemi (6, 7).
Pokud je pro vás obtížné dostat do svého jídelníčku každý den doporučené množství ovoce a zeleniny, může být vhodným způsobem, jak zvýšit jejich příjem, odšťavňování.
Jedna studie zjistila, že doplňování rozmixované ovocné a zeleninové šťávy po dobu 14 týdnů zlepšilo u účastníků hladinu živin betakarotenu, vitaminu C, vitaminu E, selenu a folátů (8).
Přehled 22 studií dále zjistil, že pití šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny nebo z rozmixovaného práškového koncentrátu zlepšuje hladinu folátů a antioxidantů, včetně beta karotenu, vitaminu C a vitaminu E (9).
Shrnutí:
- Pokud se snažíte každý den sníst dostatek ovoce a zeleniny, je odšťavňování vhodným způsobem, jak získat širokou škálu důležitých živin.
Ovocná a zeleninová šťáva chrání před nemocemi
Spousta důkazů spojuje celé ovoce a zeleninu se sníženým rizikem onemocnění, ale studie týkající se ovocných a zeleninových šťáv se hledají obtížněji.
Zdraví prospěšné účinky ovoce a zeleniny jsou částečně způsobeny jejich vysokým obsahem antioxidantů, ale důležitou roli hraje také vláknina. Mnoho antioxidantů je vázáno na vlákninu a uvolňují se v trávicím systému (10).
Vysoký příjem ovoce a zeleniny se ukazuje jako slibný v mnoha oblastech zdraví. Šťávy mohou například snižovat riziko srdečních onemocnění. Šťávy z jablek a granátových jablek jsou spojovány se snížením krevního tlaku a hladiny cholesterolu (11, 12).
Konzumace ovocných a zeleninových šťáv v tekuté formě (nebo ve směsných koncentracích) může navíc snížit hladinu homocysteinu a markerů oxidačního stresu, což obojí souvisí se zlepšením zdraví srdce (9).
V jedné rozsáhlé studii bylo pozorováno snížené riziko Alzheimerovy choroby u těch, kteří pili ovocné a zeleninové šťávy třikrát nebo vícekrát týdně, ve srovnání s těmi, kteří je pili méně než jednou týdně (13).
Snížení rizika Alzheimerovy choroby může být způsobeno vysokým obsahem polyfenolů ve šťávách. Jedná se o antioxidanty, které se nacházejí v rostlinných potravinách a o nichž se předpokládá, že chrání mozkové buňky.
Shrnutí:
- Důkazy spojují ovocné a zeleninové šťávy se sníženým rizikem onemocnění, jako je rakovina, Alzheimerova choroba a srdeční choroby.
Nejlepší je konzumovat celé ovoce a zeleninu
Zastánci odšťavování často tvrdí, že pití šťávy je lepší než konzumace celého ovoce a zeleniny. Tvrdí, že odstranění vlákniny usnadňuje vstřebávání živin.
Neexistuje však žádný vědecký výzkum, který by to potvrzoval. Ve skutečnosti můžete potřebovat obsah vlákniny v ovoci nebo zelenině, abyste plně využili zdraví prospěšné účinky rostliny (14).
Například antioxidanty, které jsou přirozeně vázány na rostlinnou vlákninu, se během procesu odšťavňování ztrácejí. Ty mohou hrát důležitou roli ve zdravotních přínosech celého ovoce a zeleniny (15, 16).
Pozoruhodné je, že v závislosti na odšťavňovači se během procesu odšťavňování odstraní až 90% vlákniny. Část rozpustné vlákniny zůstane, ale většina nerozpustné vlákniny je odstraněna.
Potenciální zdravotní přínosy vlákniny
Vyšší příjem vlákniny je spojován s nižším rizikem srdečních onemocnění, obezity a cukrovky 2. typu (17, 18).
Studie ukázaly, že zvýšení zejména rozpustné vlákniny může zlepšit hladinu cukru a cholesterolu v krvi (19, 20).
Jedna studie srovnávala konzumaci celých jablek s pitím jablečného džusu. Zjistila, že pití čiré jablečné šťávy zvýšilo hladinu LDL cholesterolu o 6,9% ve srovnání s konzumací celých jablek. Předpokládá se, že tento účinek je způsoben obsahem vlákniny v celých jablkách (14).
Pozorovací studie navíc prokázala zvýšené riziko cukrovky 2. typu u lidí, kteří konzumovali ovocné šťávy, zatímco celé ovoce bylo spojeno se sníženým rizikem (21).
Lidé mají také tendenci cítit se více sytí, když jedí celé ovoce, ve srovnání s tím, když pijí ekvivalent džusu (20, 22, 23).
Jedna studie porovnávala vliv mixování a odšťavňování na obsah živin v grapefruitech. Výsledky ukázaly, že mixování, které zachovává více vlákniny, je lepší technikou pro získání vyššího množství prospěšných rostlinných látek (24).
Měli byste do svých šťáv přidávat vlákninu?
Množství vlákniny ve šťávách závisí na typu odšťavňovače, který používáte, ale některé zdroje doporučují přidávat zbytky dužiny do jiných potravin nebo nápojů, aby se zvýšil příjem vlákniny.
I když je to lepší než vlákninu vyhodit, důkazy naznačují, že opětovné přidání vlákniny do šťávy nepřináší stejné zdravotní výhody jako prostá konzumace celého ovoce a zeleniny (25).
Studie navíc zjistila, že přidání přirozeně se vyskytujícího množství vlákniny do džusu nezvyšuje pocit sytosti (26).
Shrnutí:
- Konzumace celého ovoce a zeleniny je pro vaše zdraví lepší. Při odšťavňování přicházíte o prospěšnou vlákninu a antioxidanty.
Odšťavňování za účelem hubnutí může být špatný nápad
Mnoho lidí používá odšťavňování jako strategii hubnutí. Většina džusových diet zahrnuje konzumaci 600-1000 kalorií denně pouze ze šťáv, což vede k výraznému kalorickému deficitu a rychlému úbytku hmotnosti.
To je však velmi obtížné udržet déle než několik dní. Džusová dieta vám sice může krátkodobě pomoci zhubnout, ale z dlouhodobého hlediska může takové přísné omezení kalorií zpomalit váš metabolismus (27).
Džusové diety také pravděpodobně povedou k dlouhodobému nedostatku živin, protože šťávy postrádají mnoho důležitých živin.
Shrnutí:
- Většina odšťavňovacích diet zahrnuje výrazné omezení kalorií, které je obecně dlouhodobě neudržitelné a může vést ke zpomalení metabolismu.
Šťávy by neměly nahrazovat jídlo
Používání šťáv jako náhrady jídla může být pro vaše tělo škodlivé. Je to proto, že džus sám o sobě není nutričně vyvážený, protože neobsahuje dostatečné množství bílkovin nebo tuků.
Konzumace dostatečného množství bílkovin během dne je nezbytná pro udržení svalové hmoty a dlouhodobého zdraví (28).
Zdravé tuky jsou navíc důležité pro udržení energie, hormonální rovnováhu a buněčné membrány. Mohou také poskytovat vitaminy rozpustné v tucích - vitaminy A, D, E a K.
Přesto je nepravděpodobné, že by nahrazení jednoho jídla denně džusem způsobilo škodu, pokud je zbytek stravy vyváženější.
Výživovou vyváženost džusu můžete zvýšit přidáním bílkovin a zdravých tuků. Mezi vhodné zdroje patří syrovátkový protein, mandlové mléko, avokádo, řecký jogurt a arašídové máslo.
Shrnutí:
- Džusy jsou nutričně nevyvážené, protože neobsahují dostatečné množství bílkovin nebo tuků. Přidání zdrojů bílkovin a tuků do džusů vám s tím může pomoci.
Šťávové očisty jsou zbytečné a potenciálně škodlivé
Pravidelná konzumace velkého množství ovocných šťáv je spojena se zvýšeným rizikem metabolického syndromu a obezity (25).
Kromě toho neexistují žádné důkazy o tom, že by vaše tělo mělo být detoxikováno vyloučením pevné stravy, protože vaše tělo je uzpůsobeno k tomu, aby samo odstraňovalo toxiny pomocí jater a ledvin.
Pokud navíc odšťavňujete neekologickou zeleninu, můžete nakonec konzumovat další toxiny, které s ní přicházejí, například pesticidy.
U osob s problémy s ledvinami je velká konzumace šťáv bohatých na šťavelany spojována se selháním ledvin (29).
Extrémnější džusové očisty jsou spojeny s negativními vedlejšími účinky, včetně průjmu, nevolnosti, závratí a únavy.
Shrnutí:
- Neexistují žádné důkazy o tom, že by džusové očisty byly pro detoxikaci organismu nezbytné. Odšťavňování také může škodit lidem, kteří mají problémy s ledvinami nebo užívají některé léky.
Ovocné šťávy obsahují velké množství cukru
Záleží na tom, co si k odšťavňování vyberete, a ovoce obsahuje mnohem více cukru než zelenina. Konzumace příliš velkého množství fruktózy, jednoho z přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci, je spojována s vysokou hladinou cukru v krvi, přibýváním na váze a zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu (25, 32, 33).
Asi 110 ml 100% jablečného džusu obsahuje téměř nula gramů vlákniny, ale obsahuje 13 gramů cukru a 60 kalorií (25).
Podobně 100% hroznová šťáva má ve 114 ml 20 gramů cukru.
Chcete-li udržet obsah cukru ve svých šťávách na nízké úrovni, zkuste odšťavňovat zeleninu a pak přidejte malý kousek ovoce, pokud chcete více sladkosti.
Shrnutí:
- Džusy založené převážně na ovoci mají mnohem vyšší obsah cukru než zeleninové.
Závěr
Čerstvé šťávy obsahují důležité vitaminy a antioxidanty, které mohou prospět vašemu zdraví.
Ovoce a zelenina jsou však stále nejzdravější a nejvýživnější, pokud se konzumují celé.
Jsou zelené koktejly zdravé?
Smoothies
- Pixabay
Zelené koktejly (smoothies) jsou stále hvězdami ve světě zdraví a wellness. Zelené koktejly, o kterých se říká, že pomáhají při všem od hubnutí až po akné, jsou stále oblíbené u odborníků na výživu, fitness influencerů a lékařů.
Zaslouží si však zelené koktejly svou pověst stálic ve světě zdraví a stravy?
V tomto článku najdete odpovědi na všechny otázky týkající se zelených smoothies, včetně toho, zda jsou zdravé, zda vám pomohou zhubnout a jak si doma připravit vlastní zelené smoothies.
Co jsou zelené smoothies?
Zelené smoothies můžete definovat jako koktejly, které obvykle obsahují zelené listy, jako je kapusta nebo špenát - odtud jejich zelený vzhled.
Na internetu najdete tisíce receptů na zelená smoothie, která si můžete připravit doma jen z několika málo ingrediencí a mixéru.
Složení a nutriční rozpis
Výživová hodnota vašeho smoothie závisí na použitých ingrediencích. Například smoothies připravená pouze z ovoce a zeleniny mají nižší obsah bílkovin a zdravých tuků než zelená smoothies připravená ze složek, jako jsou proteinové prášky a ořechová másla.
Bílkoviny, vláknina a tuky jsou základními složkami vyváženého a sytého jídla, protože tyto živiny pomáhají regulovat chuť k jídlu. Například bílkoviny jsou nejsytější makronutrient a mohou vám pomoci cítit se sytí mezi jídly (1).
Přestože se smoothies vyrobené výhradně z ovoce a zeleniny mohou pochlubit řadou vitaminů, minerálů a důležitých rostlinných látek, nezasytí vás na dlouho.
Nemusíte to však považovat za špatnou věc, zejména pokud pijete ovocné zelené smoothie spolu se sytým jídlem, které je bohaté na bílkoviny, vlákninu a tuky.
Pokud hledáte něco sytého nebo chcete po tréninku přidat další bílkoviny, zvažte přidání některých přísad s vysokým obsahem bílkovin, jako je proteinový prášek nebo řecký jogurt.
Obecně jsou zelené koktejly vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a bioaktivních rostlinných látek, přičemž všechny tyto látky jsou nezbytné pro udržení zdraví.
Shrnutí:
- Zelené koktejly jsou koktejly, které často obsahují zelenou listovou zeleninu, například kapustu. Výživový obsah zelených smoothies se liší, ale obvykle poskytují především vitaminy a minerální látky.
Jsou zelené smoothies zdravé?
Obecně lze zelené smoothies považovat za zdravou volbu, přičemž pro děti i dospělé představují snadný způsob, jak zkonzumovat více porcí zeleniny a ovoce. Přijměte je jako rychlou a snadnou možnost syté svačiny nebo lehkého jídla, podle toho, jaké ingredience použijete.
Mějte však na paměti, že vaše strava a životní styl jako celek určují vaše celkové zdraví.
Ačkoli přidání zelených smoothies do jídelníčku může zlepšit příjem živin a některé ukazatele vašeho zdraví, zelená smoothies nemohou nahradit nezdravou stravu, nedostatek spánku nebo sedavý způsob života.
Následuje několik důvodů, proč byste měli do svého jídelníčku zařadit zelené smoothies.
Vynikající zdroj živin
Jedním z hlavních důvodů, proč pít zelené smoothies, je obsah živin, protože většina zelených smoothies je plná ovoce a zeleniny, které mají vysoký obsah vitamínů a minerálů a také protizánětlivých a antioxidačních rostlinných látek.
Pití zelených smoothies by vám mohlo pomoci uspokojit potřebu živin, zejména pokud hledáte více vitamínů a minerálů. Například draslík, vápník a vláknina jsou považovány za "živiny veřejného zájmu", protože většina lidí jich nekonzumuje dostatek. Ingredience používané v zelených smoothies, jako je kapusta, poskytují všechny tři tyto živiny (2, 3, 4).
Kromě toho většina lidí konzumuje také nedostatečné množství hořčíku a vitaminu C (5, 6, 7).
Naštěstí jen jeden zelený koktejl obsahující 20 gramů kapusty, půl avokáda (100 gramů) a velký banán (130 gramů) může poskytnout 53% referenční hodnoty příjmu (RHP) vitaminu C a 25% RHP hořčíku (4, 8, 9).
To znamená, že vypitím jednoho zeleného smoothie denně byste mohli pokrýt velkou část své potřeby vitamínů a minerálů v závislosti na jeho složení.
Kromě dodávání vitaminů a minerálů mohou být zelené koktejly vhodným a rychlým zdrojem bílkovin, pokud obsahují proteinový prášek nebo řecký jogurt.
Pohodlné a všestranné
Zelené smoothie se snadno připravují a nevyžadují žádné kuchařské dovednosti. Navíc je můžete připravovat ve velkých dávkách a uchovávat je v lednici. To může být užitečné, pokud si chcete snadno a efektivně připravit jídlo.
Zelené koktejly navíc můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Nemáte rádi kapustu? Žádný problém - přidejte jinou listovou zeleninu, například špenát nebo římský list.
Zelené koktejly můžete také připravit s vyšším nebo nižším obsahem kalorií, bílkovin a tuků, podle toho, zda hledáte výživnou svačinu nebo syté jídlo na cesty.
Mohly by zlepšit některé aspekty zdraví
Výzkumy ukazují, že zvýšení konzumace ovoce a zeleniny může zlepšit mnoho aspektů vašeho zdraví. Například přidání většího množství zeleniny do vašeho jídelníčku konzumací celého ovoce a zeleniny v zelených koktejlech může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny a pomoci vám žít déle (10, 11).
Nezapomeňte však, že tyto zdravotní přínosy souvisejí spíše s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny než s konzumací samotných smoothies. Vše se vrací k čerstvým, výživným surovinám.
Dávejte přednost tomu, abyste do svého jídelníčku dostávali dostatek celého ovoce a zeleniny. Pokud vám zelené smoothies pomohou dosáhnout doporučeného příjmu alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně, pak mohou být zelené smoothies vaším klíčem ke zdravému životu.
Mějte na paměti, že průměrný dospělý obyvatel denně zkonzumuje pouze 1 porci ovoce a 1,5 porce zeleniny, takže přidání zeleného smoothie do vašeho denního jídelníčku může být vynikající volbou (11).
Shrnutí:
- Zelená smoothie jsou výživná a snadno připravitelná a mohou vám pomoci splnit doporučený příjem živin, jako jsou vitaminy, minerály a vláknina.
Nejčastější dotazy k zeleným smoothie
Stejně jako u většiny témat týkajících se výživy má mnoho lidí otázky týkající se zelených smoothies a jejich zdravotních přínosů.
Pomáhají při hubnutí?
Ne tak docela. Přidání zeleného smoothie do jídelníčku bez dalších změn v jídelníčku nebo úrovni aktivity vám nepomůže zhubnout. Pokud však zeleným smoothie nahradíte vysoce kalorickou svačinu nebo jídlo, můžete zjistit, že vám to časem pomůže regulovat váhu.
Pokud například nahradíte svou obvyklou svačinu v podobě tyčinky a chipsů zeleným smoothie, můžete přijmout méně kalorií. To může vést ke snížení hmotnosti, ale při regulaci hmotnosti hrají roli i další faktory, jako je fyzická aktivita a zdraví střev (12).
Nepovažujte však zelené smoothie za zázračný elixír pro hubnutí.
Namísto soustředění se na jednu potravinu nebo nápoj je účinnější podívat se na svůj jídelníček a životní styl jako na celek. Proveďte zdravé změny podporující hubnutí, například snižte příjem rychlého občerstvení a každý den udělejte více kroků.
Jsou dobrou volbou pro náhradu jídla?
To záleží na tom, jaká jsou. Může být zelený koktejl připravený ze zmraženého ovoce, zeleniny, bílkovin a ořechového másla dobrou volbou k snídani nebo obědu? Ano.
Abyste se však cítili dostatečně sytí a mohli nahradit jídlo, potřebovali byste zelený koktejl s vyšším obsahem kalorií.
Musíte ve svém smoothie používat zeleninu, aby bylo považováno za zdravé?
Ne, některým lidem je pití syrové zeleniny nebo zelenin nepříjemné. To je v pořádku - každý má své preference.
Pokud dáváte přednost ovocným smoothies, pijte ovocná smoothies. Absence zeleně neznamená, že ovocné smoothies jsou méně zdravé. Pokud každý den přijímáte svých 5 porcí ovoce a zeleniny, klidně pijte jakékoliv smoothie.
Jsou bezpečnou volbou pro osoby s cukrovkou?
Ano, zelené smoothies mohou být vhodnou volbou pro osoby s cukrovkou. Lidé s prediabetem nebo cukrovkou však mohou chtít přidat zdroj bílkovin, snížit obsah ovoce ve smoothie a přidat více zelené listové zeleniny, například kapusty.
To může zajistit, že smoothie podpoří lepší regulaci hladiny cukru v krvi.
Například zelené smoothie připravené z hrachového proteinového prášku, 1 šálku (140 g) mražených rozmixovaných bobulí, hrsti nebo dvou kapusty a čtvrtiny avokáda je vhodné pro diabetiky a zároveň má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a tuků.
Přidání bílkovin k jídlu bohatému na sacharidy zpomaluje trávení a může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Navíc každodenní konzumace optimálního množství bílkovin může pomoci zlepšit inzulinovou rezistenci a hladinu cukru v krvi (13, 14).
Jsou vhodné pro děti?
Ano! Malá studie z roku 2021, které se zúčastnilo 68 dětí předškolního věku, totiž zjistila, že 84,3% dětí ze skupiny ochutnávající smoothies z ovoce a tmavě zelené zeleniny ochotně ochutnalo všech pět zelených smoothies a ohodnotilo zelené smoothies jako "středně chutné" (15).
Děti navíc díky konzumaci zelených smoothies dosáhly 31% týdenního doporučení pro tmavě zelenou zeleninu stanoveného americkým ministerstvem zemědělství (15).
Děti vám mohou pomoci s přípravou zelených smoothies tak, že do mixéru vhodí ovoce nebo zeleninu a vyberou si, které ovoce a zeleninu by chtěly ochutnat.
Pokud dítěti kupujete předpřipravené zelené smoothie, zvažte výběr takového, které neobsahuje přidaný cukr.
Shrnutí:
- Zelené koktejly mohou být dobrou volbou pro děti a osoby s onemocněním, jako je cukrovka, ale nejsou zázračným prostředkem k hubnutí. Pokud pijete smoothie jako jídlo, ujistěte se, že má dostatek kalorií a bílkovin, aby vás zasytilo.
Jak si připravit zelené smoothie doma
Ať už si zelené smoothie připravujete doma, nebo si kupujete předem připravené smoothie v obchodě se smoothie nebo v obchodě s potravinami, můžete mít na paměti několik rad:
- Přečtěte si složení. Některá předem připravená zelená smoothie obsahují přidané cukry. Nejlepší je vynechat nápoje slazené cukrem, kdykoli je to možné, a raději se držet zelených smoothies bez přidaného cukru.
- Ujistěte se, že obsahuje dostatek kalorií a bílkovin. Pokud chcete smoothie nahradit jídlo, ujistěte se, že obsahuje dostatek kalorií a bílkovin. Každý má jiné potřeby, ale smoothie s méně než 350 kaloriemi a 15 gramy bílkovin vás nemusí uspokojit.
- Používejte ingredience, které máte rádi. Neexistuje důvod, proč pít zelené smoothie, které nesnášíte, jen proto, že je zdravé. Zkuste si připravit zelené smoothie z ingrediencí, které preferujete, jako je ovoce, zelenina, med, proteinový prášek a ořechové máslo.
Teď, když víte, že zelené smoothie může být zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, vás pravděpodobně zajímá, jak si ho můžete připravit doma.
Následuje recept na jednoduché a chutné zelené smoothie, které si můžete připravit během několika minut:
Ingredience:
- 1 velký banán (pokud možno zmrazený na kousky)
- 1/2 zralého avokáda
- 2 šálky (60 g) listové zeleně podle vlastního výběru (dobře se hodí špenát nebo kapusta)
- 1/2 zeleného jablka nakrájeného na plátky
- 1-2 odměrky (30-60 g) neslazeného vanilkového hrachového proteinu v prášku
- 2-2 1/2 šálku (470-590 ml) mléka podle vašeho výběru (nebo tolik, aby se smoothie spojilo)
Návod:
- Přidejte ingredience do mixéru a rozmixujte je na střední až vysoké rychlosti, dokud nebudou hladké a krémové. Z uvedených ingrediencí připravíte přibližně 2 porce.
Shrnutí:
- Zelené smoothie si můžete snadno připravit z několika jednoduchých ingrediencí. Pokud kupujete předem připravené zelené koktejly, vybírejte výrobky bez přidaného cukru a ujistěte se, že obsahují dostatek kalorií a bílkovin, pokud je chcete používat jako náhradu hlavních jídel.
Závěr
Zelené koktejly vám pomohou uspokojit potřebu živin a jsou chutným způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny.
Zelené smoothie může být skvělou volbou pro vás nebo vaše děti. Pokud žijete se zdravotními potížemi, jako je cukrovka, nebo chcete zdravě zhubnout, můžete si zelené smoothie namíchat také.
Není však nutné pít zelené smoothie, pokud vám nechutná.
Pamatujte, že pokud jde o zdraví, záleží především na vaší stravě a životním stylu jako celku. Zaměřte se na to, abyste obecně přijímali dostatek ovoce a zeleniny - ať už se zelenými smoothies, nebo bez nich.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života