Proč je Natto velmi zdravé a výživné
Natto s rýží
- Pixabay
Barbora Nová
Natto je tradiční japonský pokrm, který se skládá z fermentovaných sójových bobů a vyznačuje se slizkou, lepkavou a vláknitou strukturou. Má mnoho výživových výhod.
Zatímco v západním světě o natto slyšel jen málokdo, v Japonsku je velmi oblíbené.
Tato fermentovaná potravina má jedinečnou konzistenci a překvapivou vůni. Ve skutečnosti mnozí říkají, že je to získaná chuť. Tím byste se však neměli nechat odradit.
Natto je neuvěřitelně výživné a je spojováno s různými zdravotními přínosy, které sahají od silnějších kostí až po zdravější srdce a imunitní systém.
Následuje vysvětlení, v čem je natto tak výživné a proč byste měli zvážit jeho vyzkoušení.
Co je natto?
Natto snadno poznáte podle jeho charakteristické, poněkud štiplavé vůně, zatímco jeho chuť bývá popisována jako oříšková.
V Japonsku se natto obvykle doplňuje sójovou omáčkou, hořčicí, pažitkou nebo jiným kořením a podává se s vařenou rýží.
Tradičně se natto vyrábělo zabalením vařených sójových bobů do rýžové slámy, která na svém povrchu přirozeně obsahuje bakterie Bacillus subtilis (1).
Bakterie tak mohly zkvasit cukry obsažené ve fazolích a nakonec z nich vzniklo natto.
Na počátku 20. století však vědci identifikovali a izolovali bakterie B. subtilis, čímž tento způsob přípravy zmodernizovali (2).
V současné době byla rýžová sláma nahrazena polystyrenovými krabicemi, v nichž lze bakterii B. subtilis přidat přímo do vařených sójových bobů a zahájit tak proces fermentace.
Shrnutí:
- Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Má lepkavou strukturu, štiplavý zápach a poněkud oříškovou chuť.
Natto je bohaté na více živin
Natto je velmi výživné. Obsahuje dobré množství mnoha živin, které jsou důležité pro optimální zdraví. Porce o hmotnosti 100 gramů poskytuje následující látky (3, 4):
- Kalorie: 211
- Tuk: 11 gramů
- Sacharidy: 13 gramů
- Vláknina: 5 gramů
- Bílkoviny: 19 gramů
- Mangan: 67 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Železo: 48 % RHP
- Měď: 74 % RHP
- Vitamín K: 19 % RHP
- Hořčík: 27 % RHP
- Vápník: 17 % RHP
- Vitamín C: 14 % RHP
- Vápník: 16 % RHP
- Zinek: 28 % RHP
- Selen: 16 % RHP
Natto obsahuje také menší množství vitaminu B6, kyseliny listové a kyseliny pantotenové, jakož i antioxidanty a další prospěšné rostlinné sloučeniny (5).
Natto je obzvláště výživné, protože jeho sójové boby procházejí procesem fermentace, který vytváří podmínky podporující růst probiotik.
Probiotika jsou prospěšné bakterie, které poskytují širokou škálu zdraví prospěšných látek. Mezi takové výhody patří například to, že potraviny jsou stravitelnější, což usnadňuje vstřebávání jejich živin ve střevech (6, 7, 8).
To je jeden z důvodů, proč je natto považováno za výživnější než vařené sójové boby.
Natto také obsahuje méně antinutrientů a více prospěšných rostlinných látek a enzymů než nefermentované sójové boby (5, 9, 10).
Shrnutí:
- Natto je bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Proces fermentace, kterým prochází, snižuje obsah antinutrientů, zvyšuje obsah prospěšných rostlinných sloučenin a pomáhá tělu vstřebávat živiny, které obsahuje.
Natto zlepšuje trávení
Vaše střeva obsahují biliony mikroorganismů - více než desetinásobek celkového počtu buněk, které se nacházejí ve vašem těle (11).
Správný typ bakterií ve střevech vytváří zdravou střevní flóru, která je spojena s řadou zdravotních výhod, jako je například lepší trávení (12, 13, 14).
Probiotika obsažená v natto mohou působit jako první obranná linie střev proti toxinům a škodlivým bakteriím.
Vědci uvádějí, že probiotika mohou kromě příznaků zánětlivých střevních onemocnění (IBD), Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy pomáhat snižovat plynatost, zácpu, průjmy spojené s antibiotiky a nadýmání (15, 16, 17).
Sójové boby navíc přirozeně obsahují antinutrienty, které mohou tělu ztížit jejich trávení. Antinutrienty mohou také snižovat množství živin, které vaše tělo z potravin vstřebává, a u některých lidí mohou způsobovat nadýmání nebo nevolnost (18).
Zajímavé je, že fermentace natto pomáhá snižovat množství antinutrientů, které se přirozeně vyskytují v sóji, a usnadňuje tak její trávení (6, 19).
Shrnutí:
- Natto obsahuje méně antinutrientů a více probiotik než nefermentované sójové boby. To snižuje nepříjemné zažívací příznaky a pomáhá tělu snadněji vstřebávat živiny.
Natto přispívá k posílení kostí
Natto je bohaté na několik živin, které přispívají ke zdravým kostem.
Pro začátek, 100 gramů natto poskytuje 17 % RHP vápníku, hlavního minerálu, který se nachází v kostech (20). Kromě toho je natto jedním z mála rostlinných zdrojů vitaminu K2.
Vitamin K2 hraje zásadní roli ve zdraví kostí tím, že aktivuje bílkoviny, které pomáhají budovat kosti a které pomáhají vápník do kostí dostat a udržet ho tam (21, 22).
Neměl by se zaměňovat s vitaminem K1, který hraje důležitou roli při srážení krve. Pro srovnání, natto obsahuje jak vitamín K1, tak K2 (3, 20).
Studie ukazují, že doplňky stravy s vitaminem K2 mohou zpomalit úbytek minerální hustoty kostí související s věkem a mohou snížit riziko některých typů zlomenin (23, 24, 25).
Nicméně některé studie týkající se vitaminu K2 a zdraví kostí používaly velmi vysoké dávky doplňků stravy. Konzumace natto sice může zvýšit hladinu vitaminu K2, ale zatím není známo, zda by konzumace samotného natto měla stejný přínos (26).
Shrnutí:
- Natto obsahuje vápník a vitamin K2, které přispívají k silnějším a zdravějším kostem.
Natto podporuje zdraví srdce
Natto může také přispívat ke zdravějšímu srdci. Je to částečně proto, že obsahuje vlákninu, která může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu (27, 28).
Při fermentaci natto navíc vzniká nattokináza, což je druh enzymu, který pomáhá rozpouštět krevní sraženiny. Předpokládá se, že se koncentruje zejména ve "vláknité části" natto (29, 30, 31).
Japonští vědci navíc uvádějí, že natto může pomáhat snižovat krevní tlak tím, že inaktivuje angiotenzin konvertující enzym (ACE), který pomáhá regulovat krevní tlak.
Několik studií totiž ukázalo, že doplňky stravy s nattokinázou snížily krevní tlak přibližně o 3-5,5 mmHg u účastníků s výchozími hodnotami krevního tlaku 130/90 mmHg nebo vyššími (32, 33).
A konečně, kromě posílení kostí může vitamin K2 obsažený v natto pomáhat předcházet hromadění vápenatých usazenin v tepnách, ačkoli výzkumy se různí (34, 35, 36).
V jedné studii byl pravidelný příjem potravin bohatých na vitamin K2 spojen s o 57 % nižším rizikem úmrtí na srdeční onemocnění (37).
V jiné studii zahrnující pouze ženy bylo každých 10 mcg vitaminu K2 zkonzumovaných denně spojeno s 9% snížením rizika srdečních onemocnění (38).
Pro srovnání, odhaduje se, že natto obsahuje na 100 gramů přibližně 1,1 mg vitaminu K2 (39).
Shrnutí:
- Natto obsahuje vlákninu, probiotika, vitamin K2 a nattokinázu. Tato kombinace může přispět ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku a snížit riziko srdečních onemocnění.
Natto může posílit váš imunitní systém
Natto obsahuje několik živin, které mohou pomoci posílit váš imunitní systém.
Za prvé, potraviny bohaté na probiotika, jako je natto, přispívají ke zdravé střevní flóře. Zdravá střevní flóra zase pomáhá předcházet růstu škodlivých bakterií a může dokonce zvýšit produkci vašich přirozených protilátek (40, 41, 42).
Probiotika navíc dále snižují riziko infekce a mohou vám pomoci rychleji se zotavit, pokud onemocníte (43, 44).
V jedné studii byly starším lidem podávány 2 miliardy CFU B. subtilis - probiotického kmene, který se nachází v natto - nebo placebo. U těch, kterým byl podáván probiotický kmen, byla pravděpodobnost, že budou trpět infekcí dýchacích cest, během čtyřměsíční studie o 55 % nižší (45).
Strava bohatá na probiotika navíc může snížit pravděpodobnost, že k zotavení z infekce bude potřeba antibiotik, přibližně o 33 % (46).
Kromě vysokého obsahu probiotik je natto bohaté na vitamin C, železo, zinek, selen a měď, které hrají důležitou roli v imunitní funkci (47, 48).
Shrnutí:
- Natto je bohaté na probiotika, vitamin C a několik minerálních látek, které přispívají ke zdravému imunitnímu systému.
Natto a jeho další potenciální přínosy
Pravidelná konzumace natto může přinést několik dalších výhod:
- Může snižovat riziko vzniku rakoviny: Natto totiž obsahuje sójové izoflavony a vitamin K2, které mohou být spojovány s nižším rizikem vzniku rakoviny (49, 50).
- Může vám pomoci zhubnout: Natto obsahuje velké množství probiotik a vlákniny, které mohou hrát roli v prevenci přibývání na váze a optimalizaci hubnutí (51, 52).
Přesto je důležité poznamenat, že množství studií přímo spojujících natto s těmito přínosy je stále malé.
Shrnutí:
- Natto může být prospěšné pro hubnutí, zdraví mozku a může poskytovat ochranu před některými typy rakoviny. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Měli byste jíst natto?
Konzumace natto je pro většinu lidí obecně bezpečná.
Nicméně natto obsahuje vitamin K1, který hraje roli při srážení krve. Z tohoto důvodu by se osoby, které již užívají léky na ředění krve, měly před zařazením natto do svého jídelníčku poradit s odborníkem.
Kromě toho se natto vyrábí ze sójových bobů, které jsou považovány za goitrogen (53).
To znamená, že může narušovat normální funkci štítné žlázy, zejména u jedinců s již špatně fungující štítnou žlázou.
Pro zdravé jedince to pravděpodobně nepředstavuje problém. Osoby s narušenou funkcí štítné žlázy však mohou chtít jeho příjem omezit.
Shrnutí:
- Jedinci, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají problémy se štítnou žlázou, by se však měli před zařazením natto do jídelníčku poradit s odborníkem.
Jak si vyrobit domácí natto
Natto je k dostání ve většině asijských supermarketů, ale lze si ho vyrobit i doma.
Následují ingredience, které budete potřebovat:
- 0,7 kg sójových bobů.
- voda
- zákys na natto nebo balení natto zakoupeného v obchodě
- velký hrnec na vaření
- sterilizovanou nádobu vhodnou do trouby s pokličkou.
- kuchyňský teploměr
- tlakový hrnec (volitelně)
Postupujte podle následujících kroků:
- Sojové boby důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte je do hrnce.
- Zalijte fazole čerstvou vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je namočené 9-12 hodin nebo přes noc. Použijte přibližně 3 díly vody na 1 díl sójových bobů.
- Fazole slijte, přidejte čerstvou vodu a vařte je přibližně 9 hodin. Můžete také použít tlakový hrnec, čímž zkrátíte dobu vaření na přibližně 45 minut.
- Uvařené boby slijte a vložte je do sterilizované nádoby vhodné do trouby. Nádobu můžete před použitím sterilizovat tak, že v ní budete alespoň 10 minut vařit vodu.
- Podle návodu na obalu přidejte k bobům zákys natto. Můžete také použít natto zakoupené v obchodě a jednoduše ho smíchat s uvařenými fazolemi.
- Vše promíchejte sterilizovanou lžící a dbejte na to, aby se všechny fazole dostaly do kontaktu se zákysovou směsí.
- Zakryjte nádobu a vložte ji do trouby, kde bude 22-24 hodin kvasit při teplotě 37,8 °C.
- Natto nechte několik hodin vychladnout a před konzumací jej nechte přibližně 24 hodin zrát v chladničce.
Natto obvykle zraje v chladničce 24-96 hodin, ale ti, kteří se nemohou dočkat, až natto ochutnají, tak mohou učinit přibližně po třech hodinách zrání.
Případné zbytky můžete uložit do mrazničky pro pozdější použití.
Shrnutí:
- Postupujte podle výše uvedených kroků a vyrobte si vlastní domácí natto.
Závěr
Natto je neuvěřitelně výživná potravina, na kterou stojí za to získat chuť.
Její pravidelná konzumace může posílit váš imunitní systém a kosti, ochránit vás před srdečními chorobami a pomoci vám snadněji trávit potraviny.
Pokud se chystáte ochutnat natto poprvé, začněte s malou porcí, přidávejte hodně koření a postupně si ho přidávejte.
Sóju ano, ale ne GMO, protože 95% sójových produktů vám může poškodit zdraví
Andre Evans
Sója je po dlouhou dobu medializována jako populární potravina pro zdraví.
Je používána vegetariány a vegany jako alternativa masa, sójové potraviny jsou popularizované a prodávané jako jedinečné zdravé potraviny. Nicméně okolo 95% produktů ze sóji vám může ve skutečnosti poškodit zdraví.
Sójové potraviny – zdravé či nezdravé?
Sója je hned po kukuřici druhou nejčastěji geneticky modifikovanou potravinou. To znamená, že bez označení, že jde o geneticky nemodifikovaný výrobek, je naprostá většina sójových produktů, které zdravě uvědomělí spotřebitelé používají, ve skutečnosti pro ně škodlivá díky nepřirozeným procesům genetické modifikace.
Z 95% geneticky modifikované sóji, v tomto množství je produkována dle přání Monsanta, nejen že obdržíte geneticky poskvrněné jídlo, ale i jídlo naplněné pesticidy. Použitím genetické modifikace je většina rostlin sóji uzpůsobena pro vyšší odolnost proti vysokým úrovním toxických pesticidů, které by normální rostliny rychle zahubily. Navíc hrozí přenos charakteru GMO rostlin i na organické rostliny sóji.
Ale i přesto je sója ve své nefermentované formě pouze velmi malou náhradou za skutečné živočišné proteiny, které poskytují odpovídající živiny, přičemž sója obsahuje estrogenní isoflavonoidy, které narušují schopnost těla správně produkovat hormony.
Je zde i kumulativní efekt vytvářený tím, jak osoba pravidelně konzumuje sójové produkty jako mainstreamový vegetarián nebo vegan. Tělo reaguje na podněty mnoha stopových toxinů, pesticidů z geneticky modifikované potraviny hormonální nerovnováhou.
Nakonec se zdraví pravidelných konzumentů sóji začne hroutit v několika formách
Zajímavá nedávno publikovaná případová studie zdůrazňuje případ jednoho 19ti letého , jehož pravidelná konzumace sójových produktů dovedla k neplodnosti a sexuální impotenci. Tento případ spolehlivě ukazuje jaké jsou některé následky pro lidské tělo při konzumaci stravy založené na sóji.
Přesto ale nejsou úplně všechny sójové produkty špatné. Tradičně fermentované sójové asijské potraviny např. Miso a Natto produkují přínosné vlastnosti pro lidské tělo skrze fermentaci, ale obecně – zpracovaná a balená sója ve stylu „veggie“ je většinou stejně problémová, jako běžná strava.
Nakonec je pozoruhodné konstatovat, že i v tom, co se zdá být nesporná pravda, může být mnoho klamů a apriorních představ. Po celá léta se zdraví si vědomí jednotlivci žili v přesvědčení, že tento produkt poskytuje vynikající úroveň kvality a výživy, a přesto se stali obětí stejné pasti jako tradiční jedlíci. Podobně můžou být i doktoři a profesoři zajímající se o zdraví a vědu zakořeněni do omylu.
Je to vždy na vás, abyste si zjistili, co je pravda a co je lež
Zdroj: naturalsociety.com/95-of-soy-products-may-be-damaging-your-health/
Více:
- GMO potraviny, DDT, Agent Orange - co mají společného? První nezávislý a navíc dvouletý výzkum!
- Pokud jsou tak pyšní na GMO, proč tak neoznačí na obalech tyto potraviny?
- GMO (Monsanto) a Ukrajina
- Maďarsko zapálilo 500 hektarů geneticky modifikované kukuřice
- Roundup od Monsanta způsobuje duševní nemoci a obezitu
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života