Proč může po konzumaci červeného vína bolet hlava
- Pixabay
Barbora Nová
Flavanol quercetin může být příčinou bolestí hlavy, které někteří lidé po pití červeného vína mají.
- Podle nové studie ovlivňuje sloučenina obsažená v červeném víně způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může způsobovat bolesti hlavy.
- Červené víno způsobuje bolesti hlavy častěji než bílé víno, a to kvůli vyššímu množství histaminů, tříslovin a quercetinu.
- Pro minimalizaci bolestí hlavy odborníci doporučují pít bílé víno, zůstat hydratovaný a vyhnout se pití na lačný žaludek.
Během svátků je víno obvykle nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Bohužel u některých lidí může i malé množství vína - zejména červeného - způsobit bolest hlavy.
Nová studie, publikovaná 20. listopadu 2023 v časopise Scientific Reports, zkoumala důvod, proč červené víno způsobuje bolesti hlavy ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji, které nemají stejný účinek. Vědci zjistili, že bohatý obsah flavonolů v červeném víně, konkrétně quercetinu, ovlivňuje způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může vést k bolesti hlavy (1).
Zajímavé je, že quercetin je antioxidant, který se nachází v ovoci, jako jsou hrozny a zelenina. V kombinaci s alkoholem však může mít negativní vedlejší účinky.
"Nejzajímavějším aspektem této nové studie je to, že účinek quercetinu není přímý," uvedl vinařský chemik a odpovídající autor studie dr. And, emeritní profesor na katedře vinařství a enologie Kalifornské univerzity v Davisu. "Jinými slovy, zjistili jsme, že 'viníkem' je glukuronid quercetinu, ale pokud byste ho konzumovali v jiné potravině, hlava by vás nebolela." rew Waterhouse
"Podle naší hypotézy se bolest hlavy objeví pouze při současné konzumaci quercetinu a alkoholu. Myslím, že právě proto trvalo tak dlouho, než se to podařilo vyřešit."
Co způsobuje bolesti hlavy způsobené červeným vínem?
"Červené víno obsahuje ve srovnání s bílým vínem více tříslovin a histaminů, které jsou faktory přispívajícími k bolestem hlavy," uvedla doktorka MaryAnn Maysová, neuroložka z Clevelandské kliniky.
"Quercetin nový potenciální faktor, další viník toho, proč lidé pociťují bolesti hlavy po pití červeného vína."
Konkrétně quercetin mění formu, když je metabolizován s alkoholem.
"Problémy vznikají při interakci quercetinu s alkoholem během metabolismu, protože se přeměňuje na jinou formu - glukuronid quercetinu," uvedla Carolyn , certifikovaná zdravotní sestra z Mercy Personal Physicians v Baltimoru ve státě Maryland. Stolteová
"Vědci zjistili, že tento metabolismus vede k hromadění acetaldehydu - zavedeného toxinu. To způsobuje klasické příznaky zčervenání, bolesti hlavy a nevolnost, které jsou běžně spojovány s červeným vínem," vysvětlila.
Historicky se má za to, že červené víno obsahuje také vyšší množství histaminů a tříslovin než víno bílé, na které mohou být někteří lidé citliví, dále uvedla Carolyn Stolteová. U osob se sklonem k bolestem hlavy může i malé množství vína vyvolávat bolesti kvůli quercetinu.
Kromě toho je obsah quercetinu ovlivněn pěstováním hroznů, přičemž vystavení slunečnímu záření během růstu může vést k vyššímu obsahu quercetinu.
"Když konzumujeme alkohol, naše tělo se rychle pustí do práce, aby ho rozložilo na jiné sloučeniny, kterých se snáze zbaví," řekl dr. Nate Wo, instruktor medicíny a odborný pracovník v oblasti lékařského vzdělávání v sekci všeobecného vnitřního lékařství na Yale School of Medicine. od
"Jedna z těchto sloučenin se nazývá acetaldehyd. Acetaldehyd je známý tím, že způsobuje mnoho nepříjemných příznaků kocoviny, které všichni známe, včetně bolestí hlavy. Naštěstí si naše tělo vytváří enzym, který acetaldehyd také odbourává. Jmenuje se aldehyddehydrogenáza."
"Pravděpodobně znáte ve svém životě někoho, na koho alkohol působí silněji. Když se napijí, jsou velmi zarudlí. Zdá se, že nedokážou pít tolik jako ostatní, a když se napijí, mohou mít horší bolesti hlavy. U některých je to způsobeno genetickou odchylkou, která způsobuje, že aldehyddehydrogenáza pracuje méně efektivně. V důsledku toho se v jejich těle rychleji hromadí acetaldehyd a kocovinu prožívají silněji."
- Dr. Nate Wood
Podobný účinek může mít i derivát quercetinu obsažený v červeném víně, tzv. quercetin-3-glukuronid. Nový výzkum ukazuje, že skutečně blokuje aldehyddehydrogenázu.
Stejně jako u těch, kteří mají genetickou odchylku, pak aldehyddehydrogenáza nepracuje příliš dobře, hromadí se acetaldehyd a následují bolesti hlavy. Protože se ukázalo, že červené víno obsahuje více tohoto derivátu quercetinu než víno bílé, mohlo by to vysvětlovat, proč se předpokládá, že červené víno způsobuje větší bolesti hlavy než víno bílé.
Proč jsou někteří lidé náchylnější k bolestem hlavy z vína než jiní?
Za prvé je důležité si uvědomit, že "existují dvě části metabolismu alkoholu: alkoholdehydrogenáza a acetaldehyddehydrogenáza," uvedla dr. Maysová. "Quercetin by mohl tento metabolismus blokovat, tím by mohlo dojít k nahromadění acetaldehydu."
V úvahu je třeba vzít také genetickou složku, protože některým jedincům může chybět enzym, který dokáže metabolizovat alkohol ve víně, což zahrnuje odbourávání histaminů. Tito jedinci jsou náchylnější.
Východoasijská genetika a alkohol
Například přibližně 40 % východoasijské populace se setkává s nežádoucími reakcemi na pití alkoholu, včetně zarudnutí obličeje a bolestí hlavy. Konkrétně mají dysfunkční formu aldehyddehydrogenázy (2).
Když někteří východní Asiaté pijí, hladina acetaldehydu v jejich krvi je vyšší a způsobuje více negativních vedlejších účinků alkoholu: zrudnutí v obličeji, bolesti hlavy, zrychlený tep a nevolnost.
U nich budou účinky červeného vína na organismus pravděpodobně podobné jako u jiných druhů alkoholu. Derivát quercetinu nemá možnost vyvinout žádný blokační účinek na jejich enzym aldehyddehydrogenázu, protože tento enzym již nefunguje.
Ti, kteří mají v těle funkční formu aldehyddehydrogenázy, však mohou při konzumaci červeného vína zaznamenat horší bolesti hlavy ve srovnání s jinými druhy alkoholu. Je to způsobeno tím, že derivát quercetinu blokuje funkční aldehyddehydrogenázu v jejich těle.
"Naše chápání toho, proč jsou někteří jedinci náchylnější k bolestem hlavy vyvolaným vínem, se stále vyvíjí," uvedla Carolyn Stolteová.
"Nový výzkum naznačuje, že může existovat genetická složka ovlivňující citlivost na víno. Způsob, jakým lidé metabolizují sloučeniny, jako jsou histaminy, třísloviny a quercetin, se liší, což by mohlo souviset s jejich individuální genetickou výbavou.
Je také důležité vzít v úvahu celkový zdravotní stav a zdravotní potíže jedince.
Například u osob se základní migrénou je v porovnání s běžnou populací vyšší pravděpodobnost, že budou mít bolesti hlavy vyvolané vínem. To chtějí vědci z Kalifornské univerzity v budoucnu více prozkoumat.
Ženy mohou být náchylnější k bolestem hlavy
"Ženy mají více tělesného tuku než muži, který ukládá alkohol," uvedla Dolores Woodsová, registrovaná dietoložka z UTHealth Houston School of Public Health.
"Ženy mají také v krvi nižší obsah alkoholdehydrogenázy (enzymu, který metabolizuje alkohol), takže ženám trvá déle, než alkohol metabolizují, než mužům."
Jak minimalizovat bolesti hlavy způsobené pitím vína
Dr. Maysová doporučuje dodržovat následující zásady:
- Vyhýbejte se červenému vínu, pijte bílé víno (vyhýbejte se mu nebo ho používejte v malém množství).
- Vybírejte si kvalitní vína. Méně kvalitní vína mohou mít vyšší obsah cukru.
- Vyhněte se pití na lačný žaludek.
- Praktikujte pravidlo 1:1 (sklenka vína a pak sklenka vody nebo doušek vína a pak doušek vody).
Je také důležité si uvědomit, že některá červená vína jsou lepší než jiná. Dr. Maysová doporučuje pinot noir. "Pinot noir je lepší volbou ve srovnání s víny, jako je cabernet. Může to být způsobeno tím, že má nižší množství tříslovin. Svou roli mohou hrát také určité hrozny nebo oblasti pěstování."
Pokud však jde o konkrétní druhy červeného vína, je třeba provést další výzkum.
Co se týče bílých vín, doporučuje se: "Sauvignon blanc, chardonnay nebo šumivá vína, protože mají nižší obsah histaminů.
Bílá vína mají nižší obsah tříslovin. Pokud si myslíte, že bolesti hlavy způsobují siřičitany, logicky zkuste víno bez přidaných siřičitanů.
Závěr
Nový výzkum ukazuje, že sloučenina quercetin obsažená v červeném víně ovlivňuje způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může mít za následek bolesti hlavy.
Červené víno má větší šanci způsobit bolesti hlavy kvůli vyššímu množství tříslovin, quercetinu a histaminů.
Pro snížení rizika bolestí hlavy odborníci doporučují přejít na bílé víno, pít hodně vody a vyhnout se pití na lačný žaludek.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života