Základy zdraví: 10 jednoduchých pravidel při nakupování zdravých potravin

- Depositphotos

S.D. Wells, 18. listopadu 2024, NaturalNews

Poptávka po zdravých potravinách, zejména po biopotravinách, za posledních více než 30 let prudce vzrostla. Ještě v roce 1990 utratili Američané za biopotraviny jen asi 1 miliardu dolarů, ale když se podíváme do roku 2023, tyto výdaje se vyšplhaly na 64 miliard dolarů. 

Samozřejmě, že mnoho průmyslově zpracovaných potravin, které nesou označení bio, stále obsahuje spoustu cukru, řepkového oleje a dalších zdraví škodlivých přísad, ale rozhodně se vyplatí nakupovat organické potraviny. 

Vyhýbání se chemickým pesticidům a zdraví škodlivým herbicidům (zde si představte glyfosát - výrobce Monsanto, předzdívaný MonSatan/vlastník Bayer) se stalo hlavní prioritou zastánců přírodního zdraví po celém světě.

Navíc s rozmachem internetu jsou všude k dispozici fenomenální recepty, které se snadno dodržují, včetně svépomocných videí na YouTube, takže kreativita se zdravými ingrediencemi je mnohem snazší než dříve. Mnohá nebo většinu z těchto jednoduchých pravidel při nakupování zdravých potravin možná dobře znáte, ale je snadné na ně zapomenout, když spěcháte nebo nakupujete hladoví.

Nejlepší je, když si před nákupem potravin dáte zdravé jídlo nebo zdravou svačinu, abyste zažehnali chutě na nezdravé potraviny a nutkání koupit si nějakou zpracovanou, lehce stravitelnou věc, která ničí vaše střeva, energii i jasné myšlení.

Přinášíme vám 10 základních zdravotních zásad jako připomínku a rychlého průvodce nákupem, abyste z každého nákupu potravin vytěžili maximum - udělejte si obrázek

1. Pokud nedokážete vyslovit ingredience, vraťte výrobek zpět.

2. Pokud je seznam ingrediencí kilometr dlouhý, produkt nekupujte.

3. Pokud je produkt inzerován v televizi, zapomeňte na něj (pouze velké korporace, které omezují kvalitu a falšují potravinářské produkty, si mohou dovolit televizní reklamní kampaně).

4. Pokud výrobek obsahuje řepkový olej, vraťte ho zpět (řepkový olej se v těle sráží a způsobuje ztrátu paměti, rychlé přibírání na váze a časem i rakovinu). (Více: Některé rostlinné oleje jsou tak toxické, jak to jen jde: záněty, oxidační stres, rakovina a další).

5. Pokud je položka již průmyslově zpracovaná a připravená, například v potravinovém baru, a neobsahuje seznam ingrediencí, ani na ni nemyslete (vzpomeňte si na kuřecí salát, bramborový salát, zelný salát atd.).

6. Pokud je na etiketě ryb napsáno „chovaná na farmě“, znamená to, že ji Big Food s největší pravděpodobností napíchal hormony, aby byla větší, a antibiotiky, aby zabránila infekci v přeplněných nádržích.

7. Lokálně pěstované produkty jsou obvykle čisté, bez chemických pesticidů a herbicidů, zejména na farmářských trzích, kde se můžete pěstitelů zeptat na jejich metody pěstování, abyste si byli jisti.

8. Obchod s recepty - pokud narazíte na výrobky, kde jejich obrázek vypadá chutně, ale ingredience obsahují i špatné volby, vyfoťte si je i s ingrediencemi (receptem) a nakupte všechny zdravé ingredience a vyrobte si jídlo sami, ale ty špatné suroviny nahraďte zdravými volbami.

9. Termíny All Naturala „Natural“ omezují pouze umělé přísady, ale podle FDA a USDA mohou výrobky stále obsahovat pesticidy a GMO.

10. U mnoha druhů „špinavého tuctu“ ovoce a zeleniny hledejte označení „vypěstováno ve skleníku“ nebo „certifikováno jako ekologické“, protože tyto potraviny snadno absorbují pesticidy, které nelze jednoduše smýt.

Tucet špinavců je seznam 12 druhů neekologické zeleniny a ovoce s nejvyšším obsahem reziduí pesticidů

Skupina Environmental Working Group testuje mnoho druhů produktů na přítomnost reziduí pesticidů, včetně neurotoxického insekticidu, který je vysoce toxický pro zvířata včetně lidí. Konvenční jahody jsou na prvním místě seznamu „špinavého tuctu“ a často obsahují 10 a více různých reziduí pesticidů. Ty se mohou do jahod vsáknout díky jejich poréznímu vnějšímu povrchu, takže jejich předchozí omytí příliš nepomůže.

Až 85 % listové zeleniny, včetně kapusty, hořčice, zeleného salátu a špenátu, obsahuje pesticidy a insekticidy, které jsou považovány za neurotoxické pro organismus. Broskve, hrušky, nektarinky, jablka, hroznové víno, třešně a borůvky jsou ovoce, u kterého byste se měli pokaždé držet označení „certifikované bio“, abyste se vyhnuli pesticidům, které ničí dobré střevní bakterie a mohou vést k IBS, bolestem hlavy, únavě, mozkové mlze, zhoršené funkci imunitního systému a nakonec k demenci. Seznam „špinavého tuctu“ uzavírají sladké papriky, pálivé papriky a zelené fazolky.

Nastavte si frekvenci zpráv o potravinách na FoodSupply.news a získejte aktuální informace o zdravých potravinách, které podporují udržitelnost a dlouhodobě vynikající zdraví.

Pokud máte konvenční produkty, tak ty důkladně opláchněte (vydrhněte kartáčkem) v teplé vodě s jedlou sodou nebo octem.

Zdroje pro tento článek zahrnují:

12 potravin s nejvyšším obsahem pesticidů (tucet špinavců)

- Pixabay

Poptávka po ekologických produktech v posledních dvou desetiletích exponenciálně vzrostla.

V roce 2010 utratili Američané za bioprodukty více než 26 miliard dolarů, zatímco v roce 1990 to byla pouhá jedna miliarda (1).

Jednou z hlavních obav, které vedou ke spotřebě biopotravin, je vystavení pesticidům.

Organizace Environmental Working Group (EWG) každoročně vydává seznam "Dirty Dozen™" - seznam 12 druhů neekologického ovoce a zeleniny s nejvyšším obsahem reziduí pesticidů.

Následují nejnovější potraviny zařazených do "Dirty Dozen", oddělování faktů od fikce, pokud jde o používání pesticidů, a vysvětlení jednoduchých způsobů, jak snížit expozici pesticidy.

Co je to seznam Dirty Dozen?

Environmental Working Group (EWG) je nezisková organizace, která se zaměřuje na vzdělávání veřejnosti v otázkách, jako jsou zemědělské postupy, ochrana přírodních zdrojů a vliv chemických látek na lidské zdraví (2).

Od roku 1995 vydává EWG seznam Dirty Dozen (Tucet špinavých) - seznam konvenčně pěstovaného ovoce a zeleniny s nejvyšším obsahem reziduí pesticidů.

Pesticidy jsou látky běžně používané v zemědělství k ochraně plodin před škodami způsobenými hmyzem, plevely a chorobami.

Při sestavování seznamu Dirty Dozen analyzuje EWG více než 38 000 vzorků odebraných USDA a FDA, aby vybrala ty nejhorší (3).

EWG používá šest měřítek pro určení kontaminace produktů pesticidy:

  • Procento testovaných vzorků s detekovatelnými pesticidy.
  • Procento vzorků se dvěma nebo více detekovatelnými pesticidy.
  • Průměrný počet pesticidů nalezených v jednom vzorku.
  • Průměrné množství nalezených pesticidů měřené v částech na milion.
  • Maximální počet pesticidů nalezených v jednom vzorku.
  • Celkový počet pesticidů nalezených v plodině.

EWG uvádí, že tato metodika "odráží celkové zatížení běžného ovoce a zeleniny pesticidy" (3).

Zatímco EWG tvrdí, že tento seznam může spotřebitelům pomoci vyhnout se zbytečné expozici pesticidům, někteří odborníci - včetně expertů na potraviny - tvrdí, že seznam odrazuje veřejnost od konzumace zdravých potravin.

Pesticidy jsou přísně regulovány americkým ministerstvem zemědělství a nedávné zprávy ukazují, že množství pesticidů nalezené v 99,5 % konvenčních produktů je hluboko pod doporučeními stanovenými Agenturou pro ochranu životního prostředí (4).

Program USDA pro údaje o pesticidech zajišťuje, že dodávky potravin v USA "jsou jedny z nejbezpečnějších na světě", a to díky přísným testovacím metodám (4).

Mnozí odborníci však tvrdí, že neustálé vystavení pesticidům - i v malých dávkách - se může v těle časem hromadit a vést k chronickým zdravotním potížím.

Kromě toho existují obavy, že bezpečné limity stanovené regulačními orgány nezohledňují zdravotní rizika spojená s konzumací více pesticidů najednou.

Z těchto důvodů vytvořila EWG seznam Dirty Dozen jako vodítko pro lidi, kteří chtějí omezit expozici pesticidům pro sebe a svou rodinu.

Shrnutí:

  • Tucet špinavých je seznam ovoce a zeleniny s nejvyšším obsahem reziduí pesticidů, který vytvořila organizace Environmental Working Group (EWG) s cílem informovat veřejnost o bezpečnosti potravin.

Seznam potravin Dirty Dozen 2018

Podle EWG mají následující konvenční ovoce a zelenina nejvyšší obsah reziduí pesticidů (5):

Jahody: Konvenční jahody jsou trvale na prvním místě seznamu Dirty Dozen. V roce 2018 EWG zjistila, že jedna třetina všech vzorků jahod obsahovala deset a více reziduí pesticidů.
Špenát: 97 % vzorků špenátu obsahovalo rezidua pesticidů, včetně permethrinu, neurotoxického insekticidu, který je vysoce toxický pro zvířata (6).
Nektarinky: V téměř 94 % vzorků nektarinek zjistila EWG rezidua pesticidů, přičemž jeden vzorek obsahoval více než 15 různých reziduí pesticidů.
Jablka: EWG zjistila rezidua pesticidů v 90 % vzorků jablek. Navíc 80 % testovaných jablek obsahovalo stopy difenylaminu, pesticidu zakázaného v Evropě (7).
Hrozny: Hrozny z konvenčního pěstování jsou na seznamu Dirty Dozen na prvním místě: více než 96 % z nich bylo pozitivních na rezidua pesticidů.
Broskve: Více než 99 % broskví testovaných organizací EWG obsahovalo v průměru čtyři rezidua pesticidů.
Třešně a višně: Ve vzorcích třešní zjistila EWG v průměru pět reziduí pesticidů, včetně pesticidu iprodion, který je v Evropě zakázán (8).
Hrušky: Více než 50 % hrušek testovaných EWG obsahovalo rezidua pěti a více pesticidů.
Rajčata: U konvenčně pěstovaných rajčat byla zjištěna rezidua čtyř pesticidů. Jeden vzorek obsahoval více než 15 různých reziduí pesticidů.
Celer: U více než 95 % vzorků celeru byla nalezena rezidua pesticidů. Bylo zjištěno až 13 různých druhů pesticidů.
Brambory: Vzorky brambor obsahovaly více hmotnostních reziduí pesticidů než jakákoli jiná testovaná plodina. Většinu zjištěných pesticidů tvořil herbicid chlorprofam.
Sladké papriky: Sladká paprika obsahovala méně reziduí pesticidů než ostatní ovoce a zelenina. Přesto EWG upozorňuje, že pesticidy používané na sladkých paprikách "mají tendenci být toxičtější pro lidské zdraví".

Kromě tradičního seznamu Dirty Dozen vydává EWG seznam Dirty Dozen Plus, který obsahuje dalších 36 druhů ovoce a zeleniny s vysokým obsahem reziduí pesticidů, včetně pálivých paprik, cherry rajčat, hrášku a borůvek.

Shrnutí:

  • Na prvním místě žebříčku Dirty Dozen 2018 jsou jahody, následované špenátem a nektarinkami. Některé potraviny na seznamu obsahovaly více pesticidů, včetně těch, které byly v Evropě zakázány.

Jsou pesticidy v našich potravinách škodlivé?

Názory na bezpečnost používání pesticidů v potravinách jsou rozporuplné.

Ačkoli jsou pesticidy používané na plodiny přísně regulovány a jejich množství je výrazně nižší než škodlivé limity, existují obavy, jak opakované vystavení těmto látkám ovlivňuje zdraví.

Několik studií spojuje expozici pesticidům s negativními zdravotními účinky, jako jsou dýchací problémy, reprodukční problémy, narušení endokrinního systému, neurologické poškození a zvýšené riziko některých druhů rakoviny (9).

Děti jsou považovány za osoby s větším rizikem vzniku toxicity pesticidů než dospělí, a to vzhledem k jejich menší velikosti, menšímu množství některých detoxikačních enzymů a skutečnosti, že vyvíjející se mozek je citlivější na neurotoxické pesticidy (10).

Studie prokázaly, že děti narozené matkám s vysokou expozicí pesticidům vykazovaly mentální opoždění až o dva roky, včetně poruch koordinace a vizuální paměti (11).

Vystavení pesticidům v dětství bylo rovněž spojeno se zvýšeným rizikem vzniku ADHD (12).

Jiná studie zjistila, že u těhotných žen, které žily v blízkosti zemědělské půdy, na níž se stříkaly pesticidy organofosfátové, pyretroidní nebo karbamátové, byla vyšší pravděpodobnost, že se jim narodí děti s diagnózou autismu nebo poruchami autistického spektra (13).

Dále bylo zjištěno, že zemědělci, kteří aplikovali některé pesticidy na své plodiny, měli ve srovnání s běžnou populací vyšší výskyt obezity a rakoviny tlustého střeva (14).

Pokud jde o hladinu pesticidů v těle, výzkumy ukazují, že výměna konvenčních produktů za jejich ekologické verze výrazně snižuje nebo eliminuje hladinu běžných pesticidů v moči (15, 16).

Je zřejmé, že vysoké hladiny vystavení pesticidům jsou spojeny s nepříznivými účinky na zdraví.

Většina dostupných studií se však zaměřuje na osoby, které s pesticidy přicházejí denně do přímého styku, například na pracovníky v zemědělství, nikoli na širokou veřejnost.

Shrnutí:

  • Je zřejmé, že expozice vysokými dávkámi pesticidů je škodlivá.

Obsahuje ekologická produkce pesticidy?

Ačkoli se normy pro ekologické zemědělství liší od konvenčních zemědělských postupů, ekologičtí zemědělci mohou na své plodiny používat určité schválené pesticidy.

Ekologičtí zemědělci se při ochraně plodin do značné míry spoléhají na střídání plodin, biologickou ochranu rostlin a hygienické postupy.

V ekologickém zemědělství však lze používat organické pesticidy, jako je měď, rotenon a spinosad (17).

Pro ekologické zemědělství je schváleno 25 organických pesticidů oproti neuvěřitelným 900, které jsou v současné době povoleny k používání na konvenčních plodinách (18).

Stejně jako pesticidy používané v konvenčním zemědělství jsou i ekologické pesticidy přísně regulovány z hlediska bezpečnosti, ale ve vysokých dávkách mohou být zdraví škodlivé.

Například profesní expozice organickému pesticidu rotenonu byla spojena se zvýšeným rizikem Parkinsonovy choroby (19).

Bohužel dlouhodobé studie zkoumající rizika konzumace konvenčního ovoce a zeleniny ve srovnání s ekologickým ovocem a zeleninou v běžné populaci chybí.

Pokud se pro biopotraviny rozhodujete spíše z ekologických než zdravotních důvodů, výzkumy potvrzují, že ekologické zemědělství má menší dopad na životní prostředí než konvenční.

Metody ekologického zemědělství snižují emise uhlíku, podporují biologickou rozmanitost a chrání půdu a podzemní vody (20).

Shrnutí:

  • Pesticidy používané v konvenčním i ekologickém zemědělství mohou být ve vysokých dávkách zdraví škodlivé.

Měli byste se vyhýbat konvenčním formám potravin z tzv. tuctu špinavých potravin?

Mnoho lidí si vybírá ekologické produkty v naději, že tak sníží své vystavení pesticidům.

K určení, zda je ekologická strava zdravější než strava obsahující konvenčně pěstované produkty, je zapotřebí více důkazů z výzkumných studií.

Pro ty, kteří mají možnost nakupovat organické verze produktů s vysokým obsahem pesticidů, bude tento postup pravděpodobně znamenat nižší celkové vystavení pesticidům.

Je však třeba poznamenat, že pesticidy se nenacházejí pouze v ovoci a zelenině.

Jsou hojně používány i na jiných plodinách, jako jsou obiloviny, a také na trávnících, květinových zahradách a k regulaci hmyzu (21, 22).

Vzhledem k tomu, že pesticidy jsou tak rozšířené, je nejlepším postupem, jak snížit jejich expozici, vybírat si pokud možno biopotraviny a praktikovat šetrnější metody péče o zahradu a hubení hmyzu.

Vzhledem k tomu, že ekologické produkty jsou často dražší než konvenční, mohou být pro mnoho lidí těžko dostupné.

Nemějte obavy, pokud si nemůžete koupit organické verze "tuctu špinavých potravin".

Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny daleko převyšuje riziko reziduí pesticidů na produktech a existují způsoby, jak tato rezidua snížit.

Shrnutí:

  • Přestože organické verze "tuctu špinavých" s největší pravděpodobností obsahují méně reziduí pesticidů, konzumace konvenčního ovoce a zeleniny je zpravidla bezpečná.

Způsoby, jak snížit expozici pesticidům z potravin

Následují jednoduché, bezpečné a účinné metody, které můžete použít ke snížení reziduí pesticidů v potravinách:

Vydrhněte je ve studené vodě: Opláchnutí ovoce a zeleniny ve studené vodě a jejich vydrhnutí měkkým kartáčkem může odstranit některá rezidua pesticidů (23).
Voda s jedlou sodou: Studie zjistila, že mytí jablek směsí 1 % jedlé sody a vody je při odstraňování reziduí pesticidů účinnější než samotná voda z vodovodu (24).
Oloupejte ovoce a zeleninu: Odstranění slupky z ovoce a zeleniny může významně snížit příjem reziduí pesticidů ve stravě (25).
Blanšírování: V jedné studii vedlo blanšírování produktů (vystavení vařící a následně studené vodě) k více než 50% snížení obsahu reziduí pesticidů ve všech vzorcích zeleniny a ovoce s výjimkou broskví (26).
Vaření: Studie zjistila, že vaření jahod významně snížilo rezidua pesticidů, a to o 42,8-92,9 % (27).
Opláchněte produkty ozonovanou vodou: Bylo zjištěno, že ozonizovaná voda (voda smíchaná s druhem kyslíku zvaným ozon) je obzvláště účinná při odstraňování reziduí pesticidů z potravin (28, 29).

Používání kteréhokoli z výše uvedených postupů založených na důkazech může významně snížit rezidua pesticidů na čerstvých produktech.

Shrnutí:

  • Drhnutí produktů pod studenou vodou, mytí roztokem jedlé sody nebo loupání jsou vynikající způsoby, jak snížit rezidua pesticidů na ovoci a zelenině.

Závěr

Cílem seznamu Dirty Dozen je informovat spotřebitele o tom, které ovoce a zelenina obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů.

Ačkoli tento seznam může být užitečný pro ty, kteří se obávají používání pesticidů v potravinách, není zatím jasné, nakolik byste se měli obávat především požití reziduí pesticidů.

Pro ty, kteří chtějí být opatrní, je nejlepší kupovat organické verze potravin a případně si je pěstovat sami.

Zatímco vliv pesticidů v kombinacích na zdraví není dosud zcela objasněn, význam konzumace ovoce a zeleniny pro zdraví, ať už konvenční nebo ekologické, je pevně dán.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

      LEDEN 2025 - 28 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života