10 probiotických potravin, které jsou super zdravé
Jogurt
- Pixabay
Barbora Nová
"Smrt začíná ve střevu" - lékaři na začátku minulého století, když ještě věděli hodně o zdraví.
A s tím velice úzce souvisí poznatek MVDr. MUDr. Joe Wallacha: "každý případ přirozené smrti, ať již u zvířete nebo u člověka, je projevem nedostatku živin". Dr. Wallach byl v roce 1991 navržen na Nobelovu cenu.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají při konzumaci zdraví prospěšné účinky (1).
Probiotika, kterým se obvykle říká prospěšné bakterie, poskytují nejrůznější silné výhody pro vaše tělo a mozek. Mohou (2, 3, 4):
- zlepšit zdraví trávicího traktu
- snižovat depresi
- podporovat zdraví srdce
Některé důkazy potvrzují, že vám dokonce mohou zajistit lepší vzhled pleti (5).
Konzumace probiotik ve formě doplňků stravy je jedním z oblíbených způsobů jejich získávání, ale můžete je získat také z fermentovaných potravin.
Následuje seznam 10 probiotických potravin, které jsou super zdravé.
1. Jogurt
Jogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, přátelských bakterií, které mohou zlepšit vaše zdraví. Jogurt se vyrábí z mléka, které bylo fermentováno probiotiky, především bakteriemi mléčného kvašení a bifidobakteriemi (6).
Konzumace jogurtu je spojována s mnoha zdravotními přínosy, včetně zlepšení zdraví kostí. Je prospěšný i pro lidi s vysokým krevním tlakem (7, 8).
U dětí může jogurt pomoci snížit průjem způsobený antibiotiky. Může dokonce pomoci zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku (9, 10, 11).
Jogurt může být navíc vhodný pro osoby s nesnášenlivostí laktózy. Bakterie totiž přeměňují část laktózy na kyselinu mléčnou, která tak dodává jogurtu kyselou chuť.
Mějte však na paměti, že ne všechny jogurty obsahují živá probiotika. V některých případech byly živé bakterie během zpracování zničeny. Z tohoto důvodu si určitě vybírejte jogurt s aktivními nebo živými kulturami.
Před koupí jogurtu si také vždy přečtěte jeho etiketu. I když je označen jako nízkotučný nebo odtučněný, může obsahovat velké množství přidaného cukru.
Shrnutí:
- Probiotický jogurt je spojován s řadou zdraví prospěšných účinků a může být vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy. Dbejte na to, abyste si vybrali jogurt s aktivními nebo živými kulturami.
2. Kefír
Kefír je fermentovaný probiotický mléčný nápoj. Vyrábí se přidáním kefírových zrn do kravského nebo kozího mléka. Kefírová zrna nejsou obilná zrna, ale kultury bakterií mléčného kvašení a kvasinek, které vypadají trochu jako květák. Královnou je tibetská houba.
Předpokládá se, že slovo "kefír" pochází z tureckého slova "keyif", což znamená dobrý pocit po jídle (12).
Kefír je skutečně spojován s různými zdraví prospěšnými účinky. Může zlepšovat zdraví kostí, pomáhat při některých zažívacích potížích a chránit před infekcemi (2, 13, 14).
I když je jogurt pravděpodobně nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, kefír je ve skutečnosti lepším zdrojem dobrých bakterií. Kefír obsahuje několik hlavních kmenů přátelských bakterií a kvasinek, což z něj činí rozmanité a silné probiotikum (15).
Stejně jako jogurt je kefír obecně dobře snášen lidmi, kteří nesnášejí laktózu (16).
Shrnutí:
- Kefír je fermentovaný mléčný nápoj. Je lepším zdrojem probiotik než jogurt a lidé s intolerancí laktózy mohou kefír často pít bez problémů.
3. Kysané zelí
Kromě probiotických vlastností je kysané zelí bohaté na vlákninu a také vitaminy C a K. Má také vysoký obsah sodíku a obsahuje železo a draslík (17).
Kysané zelí obsahuje také antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí (18).
Dbejte na to, abyste si vybírali nepasterizované kysané zelí a bez přidaných éček. Pasterizací se živé a aktivní bakterie zničí. Ideální volbou je vyrobit si jej sami.
Shrnutí:
- Kysané zelí je jemně nakrájené, kvašené zelí. Je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Určitě si vybírejte nepasterizované značky, které obsahují živé bakterie. Samovýroba je jistota.
4. Tempeh
Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Tvoří pevnou placičku, jejíž chuť je popisována jako oříšková, zemitá nebo podobná houbové. Tempeh pochází z Indonésie, ale stal se oblíbeným po celém světě jako náhražka masa s vysokým obsahem bílkovin.
Proces fermentace má ve skutečnosti překvapivé účinky na jeho nutriční profil. Sójové boby mají obvykle vysoký obsah kyseliny fytové, rostlinné sloučeniny, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek, jako je železo a zinek.
Fermentace však množství kyseliny fytové snižuje, což může zvýšit množství minerálních látek, které je vaše tělo schopno z tempehu vstřebat (19, 20).
Fermentací také vzniká určité množství vitaminu B12, což je živina, kterou sója neobsahuje (21, 22, 23).
Nicméně vitamin B12 se nachází hlavně v živočišných potravinách, jako je maso, ryby, mléčné výrobky a vejce (24).
Díky tomu je tempeh skvělou volbou i pro vegetariány i pro všechny, kteří chtějí do svého jídelníčku přidat výživné probiotikum.
Shrnutí:
- Tempeh je fermentovaný sójový výrobek, který slouží jako oblíbená náhrada masa s vysokým obsahem bílkovin. Obsahuje slušné množství vitaminu B12, což je živina, která se nachází především v živočišných produktech.
5. Kimchi
Kimči je fermentovaná kořeněná korejská příloha. Hlavní složkou je obvykle zelí, ale může se připravovat i z jiné zeleniny. Kimči se ochucuje směsí koření, jako jsou vločky červené chilli papričky, česnek, zázvor, šalvěj a sůl.
Obsahuje bakterie mléčného kvašení Lactobacillus kimchii a další bakterie mléčného kvašení, které mohou prospívat zdraví trávicího traktu (25, 26).
Kimči vyrobené ze zelí má vysoký obsah některých vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu K, riboflavinu (vitamin B2) a železa.
Shrnutí:
- Kimči je kořeněná korejská příloha, která se obvykle vyrábí z kvašeného zelí. Bakterie mléčného kvašení v něm obsažené mohou prospívat zdraví trávicího traktu.
6. Miso
Miso je japonské koření. Tradičně se vyrábí fermentací sójových bobů se solí a druhem houby zvaným koji. Miso lze také vyrobit smícháním sójových bobů s dalšími přísadami, jako je ječmen, rýže a žito. Tato pasta se nejčastěji používá do polévky miso, která je v Japonsku oblíbeným jídlem ke snídani.
Miso je obvykle slané. Můžete ji koupit v mnoha druzích, například v bílé, žluté, červené a hnědé. Miso je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Má také vysoký obsah různých vitaminů, minerálů a rostlinných sloučenin, včetně vitaminu K, manganu a mědi.
Miso je spojováno s některými zdraví prospěšnými účinky. Jedna studie uvádí, že častá konzumace polévky miso byla spojena s nižším rizikem rakoviny prsu u japonských žen středního věku (27).
Jiná studie zjistila, že ženy, které jedly hodně polévky miso, měly nižší riziko mrtvice (28).
Shrnutí:
- Miso je fermentovaná sójová pasta a oblíbené japonské koření. Je bohatá na několik důležitých živin a může snižovat riziko rakoviny a mrtvice, zejména u žen.
7. Kombucha
Kombucha je fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Tento oblíbený čaj je fermentován přátelskou kolonií bakterií a kvasinek. Konzumuje se v mnoha částech světa, zejména v Asii. Můžete si ji pořídit zde.
Nápoj je získáván kontrolovaným kvasným procesem. Podle staré tradice jsou kultury houby přidávany do čajového nálevu a pomocí cukru přivedeny ke kvašení. Kombucha však nekvasí do lihového stavu, ale při kvašení vylučuje do nápoje řadu cenných vitamínů a různé aminokyseliny a párové kyseliny.
Studie, které existují, potvrzují léčebné přínosy (29).
Dr. Rudolf Sklenář se zasloužil o rozvoj účinné biologické rakovinné terapie, při které kombucha hraje podstatnou roli. Denní lékařská praxe a jeho intenzivní bádání po mnoho let pomohly dr. Sklenářovi získat bohaté praktické poznatky a výsledky ohledně tohoto přírodního léčivého prostředku.
První veřejnou zmínku o svých lékařských poznatcích přinesl ohledně "čajové houby" již v roce 1964. "Houba" je nejen cenným biologickým terapeutikem při rakovinových onemocněních, ale má léčivé účinky také u jiných onemocněních látkové výměny. Podrobněji zde.
Shrnutí:
- Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který má celou řadu zdravotních přínosů.
8. Nakládané okurky
Pickles (známé také jako okurky) jsou okurky, které byly konzervovány v roztoku soli a vody. Po určitou dobu se nechají kvasit za použití vlastních přirozeně přítomných bakterií mléčného kvašení. Tímto procesem se stávají kyselými.
Nakládané okurky jsou skvělým zdrojem zdravých probiotických bakterií, které mohou zlepšit zdraví trávicího traktu. Mají také nízký obsah kalorií a jsou dobrým zdrojem vitaminu K, který je nezbytnou živinou pro srážlivost krve.
Mějte na paměti, že tyto nakládané okurky mají také vysoký obsah sodíku a nakládané okurky vyrobené za přítomnosti octa neobsahují živá probiotika.
Shrnutí:
- Nakládané okurky jsou okurky konzervované ve slané vodě a fermentované. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitaminu K. Nakládané okurky vyrobené s použitím octa však nemají probiotické účinky.
9. Natto
Natto je další fermentovaný sójový výrobek, podobně jako tempeh a miso, přičemž obsahuje bakteriální kmen zvaný Bacillus subtilis. Natto je základem japonské kuchyně a obvykle se míchá s rýží a podává se ke snídani.
Má charakteristickou vůni, kluzkou strukturu a výraznou chuť. Natto je bohaté na bílkoviny a vitamin K2, který je důležitý pro zdraví kostí a kardiovaskulárního systému (30, 31).
Studie u japonských seniorů zjistila, že pravidelná konzumace natto je spojena s vyšší hustotou kostních minerálů. To se přičítá vysokému obsahu vitaminu K2 v natto (32).
Jiné studie ukazují, že natto může pomáhat předcházet osteoporóze u žen (33, 34).
Shrnutí:
- Natto je fermentovaný sójový výrobek, který je základem japonské kuchyně. Obsahuje vysoké množství vitaminu K2, který může pomáhat předcházet osteoporóze a infarktu.
10. Některé druhy sýrů
Přestože většina druhů sýrů je fermentovaných, neznamená to, že všechny obsahují probiotika. Proto je důležité hledat na etiketách potravin slova "živé kultury" nebo "aktivní kultury".
Dobré bakterie přežívají proces zrání v některých sýrech, včetně goudy, mozzarelly, čedaru a tvarohu (35, 36).
Sýry jsou vysoce výživné a jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin. Jsou také bohatýé na důležité vitaminy a minerály, včetně vápníku, vitaminu B12, fosforu a selenu (37).
Mírná konzumace mléčných výrobků, jako je sýr, může dokonce snižovat riziko srdečních onemocnění a osteoporózy (38, 39).
Shrnutí:
- Probiotika obsahují pouze některé druhy sýrů - včetně čedaru, mozzarelly a goudy. Sýry jsou velmi výživné a mohou prospívat zdraví srdce a kostí.
Závěr - probiotické potraviny jsou neuvěřitelně zdravé
Existuje mnoho velmi zdravých probiotických potravin, které můžete jíst.
Patří mezi ně četné druhy fermentované sóji, mléčných výrobků a zeleniny. Z nich je zde uvedeno 11 - existuje jich však mnohem více.
Pokud nemůžete nebo nechcete jíst žádnou z těchto potravin, můžete také užívat probiotický doplněk stravy.
Probiotika z potravin i doplňků stravy mohou mít silný pozitivní vliv na vaše zdraví.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života