Jak může pití kávy změnit váš střevní mikrobiom? Nová studie zveřejněná 18. listopadu 2024

- Depositphotos

Barbora Nová

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů konzumovaných na celém světě. Pro mnohé je to každodenní základ, známý pro své potenciální metabolické a zdravotní výhody (1).

Nedávné studie potvrzují, že káva může mít také přímý vztah s naším střevním mikrobiomem (2).

V roce 2021 vědci zjistili, že z více než 150 zkoumaných potravin má tento oblíbený nápoj nejsilnější souvislost se složením střevního mikrobiomu, zejména s hladinou bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus, u přibližně 1 000 lidí (3, 4).

Aby lépe porozuměl vlivu konzumace kávy na střevní mikrobiom, analyzoval tento výzkumný tým kromě veřejně dostupných informací od téměř 54 200 lidí z celého světa také stravovací a lékařské údaje od více než 22 800 osob ze Spojených států a Velké Británie.

V rámci nového výzkumu porovnávali údaje ze vzorků stolice odebraných pijákům a nepijákům kávy, aby zjistili rozdíly v jejich střevních bakteriích.

Studie zjistila několik korelací, z nichž nejsilnější byla mezi příjmem kávy a bakterií L. asaccharolyticus: U pijáků kávy bylo zjištěno až osmkrát vyšší množství této bakterie než u nepijáků. Tento efekt byl pozorován po celém světě.

Zatímco přesné zdravotní účinky této bakterie jsou stále neznámé, vědci se domnívají, že by mohly souviset s účinky připisovanými pití kávy.

Výsledky byly zveřejněny v časopise Nature Microbiology (5).

Vliv kávy na střevní mikrobiom

Vědci provedli podle jejich názoru dosud nejrozsáhlejší studii o souvislosti mezi konzumací kávy a lidským střevním mikrobiomem.

Využili data z několika zdrojů, včetně:

Analyzovali více než 22 000 celometagenomových vzorků, což je technika používaná k detekci a měření množství veškeré mikrobiální DNA ve vzorku.

Hodnotili také stravovací návyky účastníků pomocí dotazníků o frekvenci stravování ze čtyř kohort PREDICT, MBS a MLVS.

Účastníci byli poté rozděleni do tří úrovní spotřeby kávy:

  • nekonzumenti, pokud vypili do 20 gramů kávy denně nebo méně než 3 šálky měsíčně
  • mírní konzumenti, pokud měli mezi 21–599 gramů kávy denně
  • vysocí konzumenti, pokud měli 600 nebo více gramů kávy denně nebo více než 3 šálky denně

Po vyloučení 1 % účastníků, jejichž spotřeba kávy byla v rámci skupin PREDICT extrémní, získali 22 867 účastníků.

Celkem 5 730 jedinců bylo kategorizováno jako nekonzumenti kávy, 14 647 jako mírní pijáci kávy a 2 490 jako vysocí konzumenti kávy.

Do studie byly rovněž zahrnuty veřejné údaje o mikrobiálním genetickém materiálu (metagenomika) ze vzorků stolice z 211 kohort, celkem 54 198 vzorků z různých zemí.

Dále byly použity údaje o aktivních genech z 364 vzorků stolice a údaje o metabolitech z krve ze 438 vzorků, a to jak z kohort MBS, tak z kohort MLVS.

Vědci pak pomocí strojového učení zjišťovali, jak pití kávy souvisí s typy a množstvím bakterií v našich střevech. Naučili počítačový program, aby identifikoval rozdíly ve střevních bakteriích u lidí, kteří kávu nikdy nepijí, u těch, kteří ji pijí střídmě, a u těch, kteří ji konzumují hodně.

Pití kávy může změnit váš mikrobiom střeva, ale kolik kávy musíte vypít?

V souladu s dřívějšími studiemi byla v této studii zjištěna silná souvislost mezi konzumací kávy a nárůstem specifických druhů mikrobiomu, zejména bakterie L. asaccharolyticus.

Ukázalo se, že medián početnosti L. asaccharolyticus byl významně vyšší ve skupině s vysokou spotřebou kávy, přičemž hodnoty se pohybovaly od 4,5 do 8krát vyšší než ve skupině, která kávu nikdy nekonzumovala.

Podobně skupina s mírnou konzumací vykazovala 3,4 až 6,4krát vyšší hladiny než skupina nikdy nepijící kávu.

Analýzy krevních metabolitů ukázaly, že u konzumentů kávy se vyskytovaly zejména sloučeniny jako kyselina chinová a trigonelin, což koreluje s vyššími hladinami L. asaccharolyticus (9, 10).

Mezi lidmi, kteří pili mírné množství kávy, a těmi, kteří pili velké množství kávy, byl menší rozdíl v účinku kávy na mikrobiom a u tří kohort nebyl rozdíl významný.

To ukazuje, že zvýšení konzumace kávy nad umírněnou konzumaci nemusí mít na mikrobiom výrazný vliv.

Jinými slovy, nemusíte pít velké množství kávy, abyste zaznamenali změny ve svém střevním mikrobiomu.

Vědci také provedli pokusy in vitro, kdy ke kulturám L. asaccharolyticus přidali kávu s kofeinem a bez kofeinu, přičemž obě tyto kávy zvýšily růst bakterií. To ukazuje, že za stimulaci růstu mohou být zodpovědné jiné sloučeniny v kávě než kofein.

Dále potvrdili souvislost mezi L. asaccharolyticus a konzumací kávy korelací odhadovaného příjmu kávy na obyvatele s prevalencí L. asaccharolyticus ve 25 zemích pomocí opětovné analýzy tisíců veřejně dostupných souborů dat.

Celkově tento výzkum přispívá k důkazům, že káva mění složení střevního mikrobiomu, přičemž L. asaccharolyticus zvláště reaguje na příjem kávy.

Je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně porozuměli mechanismům tohoto vztahu a potenciálním zdravotním důsledkům.

Vzhledem k tomu, že konzumace kávy je spojena s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin, autoři studie navrhují, aby se v budoucích studiích zkoumalo, zda bakterie L. asaccharolyticus může tento vztah zprostředkovat (11).

Proč mohou být prospěšné vyšší hladiny bakterie L. asaccharolyticus?

Alyssa Simpsonová, RDN, CGN, CLT, dietoložka zabývající se zdravým trávením ve Phoenixu, AZ, která se na studii nepodílela, uvedla, že „ačkoli zatím plně nerozumíme mechanismu, bakterie L. asaccharolyticus by mohla hrát roli při metabolismu polyfenolů obsažených v kávě, jako je kyselina chinová, na bioaktivní sloučeniny, které přispívají ke známým přínosům kávy.“

Káva může „pozitivně ovlivnit střevní mikrobiom zvýšením mikrobiální diverzity a podporou prospěšných bakterií prostřednictvím svých polyfenolů a prebiotických účinků.

Dr. Thomas M. Holland, MD, MS, lékař-vědec a odborný asistent na RUSH Institute for Healthy Aging, RUSH University, College of Health Sciences, který se na studii rovněž nepodílel, má podobný názor s tím, že ačkoli to nevíme jistě, bakterie L. asaccharolyticus „pravděpodobně souvisí se známými zdravotními účinky kávy, protože se podílí na metabolismu látek pocházejících z kávy, jako je kyselina chinová“.

„Tyto metabolity a další sloučeniny, jako jsou polyfenoly kyseliny chlorogenové a katechiny (podtřída flavonoidů), mohou ovlivňovat zdraví střev, zánět nebo metabolické procesy, což může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, nebo ke zlepšení rozmanitosti střevního mikrobiomu. Je známo, že kávové polyfenoly a chlorogenové kyseliny působí jako prebiotika, látky, které pomáhají vytvářet příznivé prostředí pro určité střevní mikroby."

Jak využít potenciální výhody kávy

Alyssa Simpsonová uvedla, že „ačkoli je příliš brzy doporučovat kávu speciálně pro zdraví střev, nicméně umírněná konzumace může být pro většinu lidí zdravou volbou a nabízí potenciální výhody mikrobiomu spolu s metabolickými a protizánětlivými vlastnostmi (12).

Pro největší potenciální výhody si vychutnejte kávu černou nebo s minimálními přísadami, jako je neslazené rostlinné mléko.

Pokud rádi sladíte, zvolte přírodní nízkokalorická sladidla, jako je stévie, mnišské ovoce nebo alulózu, která jsou šetrnější k hladině cukru v krvi.

Určitě se držte umírněné konzumace – 1-3 šálky denně – a vybírejte si vysoce kvalitní organickou kávu, abyste snížili možné se vystavení pesticidům a maximalizovali její zdravotní přínosy.“

Další potraviny, které mohou zvýšit hladiny L. asaccharolyticus

I když je káva hlavním známým zesilovačem bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus, tak podobné účinky mohou mít i jiné potraviny.

Například plody arónie obsahují kyselinu chlorogenovou a polyfenoly jako káva, přičemž jsou relativně novou potravinářskou plodinou, která se tradičně pěstuje v Rusku a východní Evropě, ale díky svému statusu ‚superpotravin‘ si našla cestu ke komerčnímu pěstování na Středozápadě a v dalších oblastech Severní Ameriky.

Také potraviny bohaté na kyselinu chlorogenovou, jako jsou borůvky, jablka a hrušky, mohou také podpořit růst bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus.

I když to není přímo spojeno s L. asaccharolyticus, konzumace fermentovaných potravin může také podporovat celkovou diverzitu střevního mikrobiomu a podporovat zdravá střeva.

Závěr

Nedávný výzkum potvrzuje potenciální souvislost mezi konzumací kávy a složením našeho střevního mikrobiomu.

Konkrétně káva může významně zvýšit hladiny druhu bakterií nazývaných Lawsonibacter asaccharolyticus.

Nová studie posiluje stávající důkazy, že káva by mohla podporovat růst této bakterie ve střevech, což může potenciálně přispívat ke zdravotním přínosům kávy.

Odborníci upozorňují, že je ještě příliš brzy na definitivní závěry, ale mírné začlenění kávy do vaší stravy může zlepšit složení vašeho střevního mikrobiomu a podpořit celkové zdraví.

Káva a kofein - kolik kávy můžete denně pít?

- Pixabay

Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Z toho důvodu je pro mnoho lidí největším zdrojem antioxidantů (1, 2).

Studie také ukazují, že konzumenti kávy mají nižší riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, neurologické poruchy a onemocnění jater (3).

Možná vás však zajímá, kolik kávy je bezpečné pít a zda její nadměrný příjem nepřináší nějaká rizika.

Následuje vysvětlení, kolik kávy můžete bezpečně vypít.

Kolik kofeinu je v šálku kávy?

Kofein, účinná látka obsažená v kávě, je nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě (4).

Obsah kofeinu v kávě je velmi variabilní a pohybuje se od 50 do více než 400 mg v jednom šálku.

Malý šálek doma uvařené kávy může poskytnout 50 mg, zatímco 475 ml kávy Starbucks grande obsahuje více než 300 mg.

Obecně lze předpokládat, že průměrný 240ml šálek kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu.

Některé zdroje uvádějí, že 400 mg kofeinu denně - což odpovídá 4 šálkům (945 ml) kávy - je pro většinu zdravých dospělých bezpečné (3, 5).

Mnoho lidí však bez problémů pije mnohem více.

Mějte na paměti, že existuje mnoho dalších zdrojů kofeinu, včetně čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů, čokolády a některých léků (6, 7).

Shrnutí:

  • Obsah kofeinu ve vašem ranním džusíku se může pohybovat od 50 do více než 400 mg. Mnoho zdrojů doporučuje 400 mg kofeinu denně jako bezpečnou horní hranici pro zdravé dospělé osoby.

Krátkodobé příznaky nadměrného příjmu kofeinu

Pokud vypijete příliš mnoho kávy během krátké doby, mohou se u vás objevit psychické a fyzické příznaky, včetně:

  • neklidu
  • úzkosti
  • závratě
  • žaludeční nevolnosti
  • podrážděnosti
  • nespavosti
  • zrychleného srdečního tepu
  • třesu

Pokud se u vás tyto příznaky po vypití kávy objeví, je možné, že jste na kofein citliví a měli byste zvážit snížení jeho příjmu nebo se mu zcela vyhnout.

Ačkoli je možné zemřít na předávkování kofeinem, je to téměř nemožné pouze z kávy. Museli byste vypít více než 100 šálků (23,7 litru) za jediný den.

Existuje však několik vzácných případů, kdy lidé zemřeli po užití kofeinových doplňků stravy (8).

Shrnutí:

  • Požití příliš velkého množství kofeinu může způsobit různé příznaky, které se většinou týkají mozku a trávicího systému.

Lidé snášejí různá množství kofeinu

Kofein působí na lidi různým způsobem. Bylo objeveno mnoho genů, které ovlivňují citlivost lidí na tento stimulant (9, 10).

Tyto geny ovlivňují enzymy, které rozkládají kofein v játrech, a také receptory v mozku, na které kofein působí.

Účinky kofeinu na spánek jsou rovněž geneticky podmíněné. Někteří lidé mohou vypít kávu a okamžitě usnout, zatímco jiní jsou po celou noc vzhůru.

V závislosti na vaší genetické výbavě můžete snášet hodně kofeinu - nebo velmi málo. Většina lidí je někde uprostřed.

Velmi důležitá je také vaše získaná tolerance. Ti, kteří pijí kávu každý den, mohou tolerovat mnohem více než ti, kteří ji pijí jen zřídka.

Je také důležité si uvědomit, že citlivost na kofein mohou ovlivnit zdravotní potíže.

Pokud trpíte úzkostí, panickou poruchou, srdeční arytmií, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo jinými zdravotními potížemi, můžete kofein tolerovat méně. Pokud chcete vědět více o své toleranci, poraďte se s odborníkem.

Shrnutí:

  • Citlivost na kofein je velmi variabilní a závisí na genech a receptorech pro kofein ve vašem mozku.

Káva a dlouhověkost

Přestože vysoký příjem kofeinu způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, je káva spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je dokonce spojována s prodlouženou délkou života.

V jedné studii provedené na 402 260 lidech ve věku 50-71 let měli ti, kteří vypili 4-5 šálků kávy denně, nejnižší riziko úmrtí během 12-13 let trvání studie (11).

Dva další přehledy podpořily podobné výsledky (12, 13).

Výzkumy se však různí. Jedna nedávná studie zjistila, že pití 4 a více šálků denně je spojeno se zvýšeným - nikoli sníženým - rizikem úmrtí u lidí mladších 55 let (14).

Zde se nabízí otázka, nefinancují některé pozitivní studie výrobci a prodejci kávy? Všimněte si také, že tyto a většina dalších studií nespecifikují, zda se "šálek" vztahuje na standardní 240ml šálek nebo jen na obecnou nádobu, kterou mohou lidé používat k pití kávy nezávisle na objemu.

Nicméně rozdíly v objemu mezi různě velkými šálky na kávu nejsou obecně příliš velké.

Shrnutí:

  • Ačkoli důkazy nejsou jednoznačné, několik studií naznačuje, že pijáci kávy žijí déle - přičemž optimální množství kávy se pohybuje kolem 4-5 šálků denně.

Káva a snížené riziko onemocnění

Káva je také spojována se sníženým rizikem různých onemocnění, včetně:

  • Diabetes 2. typu. Čím více kávy lidé pijí, tím nižší je u nich riziko cukrovky 2. typu. Jedna studie zjistila, že s každým denním šálkem se toto riziko snižuje o 7% (15).
  • Cirhóza jater. Pití 4 a více šálků kávy denně přináší největší snížení - až o 84% - rizika cirhózy jater, což je závažný důsledek některých jaterních onemocnění (16, 17).
  • Rakovina jater. Riziko rakoviny jater se snižuje o 44% na každé 2 šálky denně (18).
  • Alzheimerova choroba. V jedné studii bylo 3-5 šálků denně spojeno s 65% snížením rizika Alzheimerovy choroby (19).
  • Parkinsonova choroba. Káva je spojena se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby, přičemž největší snížení bylo pozorováno při 5 a více šálcích denně (20).
  • Deprese. Studie ukázaly, že 4 a více šálků kávy denně jsou spojeny s o 20% nižším rizikem deprese a o 53% nižším rizikem sebevraždy (21, 22).

Cílit na 4-5 šálků kávy denně se tedy zdá být optimální.

Vzhledem k tomu, že všechny tyto studie měly pozorovací charakter, nemohou prokázat, že káva způsobila snížení výskytu onemocnění - pouze to, že pijáci kávy měli menší pravděpodobnost, že těmito nemocemi onemocní.

Přesto stojí za to mít tyto výsledky na paměti.

Ve většině případů by měla mít stejné příznivé účinky i káva bez kofeinu. Výjimkou je Parkinsonova choroba, na kterou má zřejmě vliv především kofein.

Shrnutí:

  • Konzumace kávy je spojována se snížením rizika mnoha onemocnění, přičemž největší účinky se projevují při konzumaci přibližně 4-5 šálků denně.

Kofein v těhotenství

U těhotných žen může kofein projít placentou a dostat se k plodu. Plod má však s metabolismem kofeinu problémy.

Více studií spojuje vysoký příjem kofeinu během těhotenství se zvýšeným rizikem potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti (23, 24, 25, 26).

Obecně se doporučuje, aby těhotné ženy omezily příjem kofeinu na 100-200 mg denně, tedy asi 1-2 šálky (240-475 ml) kávy.

Mnozí odborníci však doporučují se kávě v těhotenství zcela vyhnout. Pokud chcete být v naprostém bezpečí, je to rozumná volba.

Shrnutí:

  • Objevily se obavy z vlivu kofeinu na vyvíjející se plod, proto se obecně doporučuje vyhnout se konzumaci kávy nebo ji minimalizovat, pokud jste těhotná.

Doporučený příjem

Důkazy naznačují, že optimální množství může být 4-5 šálků kávy denně.

Toto množství je spojeno s nejnižším rizikem předčasného úmrtí a také s nižším rizikem řady běžných onemocnění, z nichž některá postihují stovky milionů lidí.

To samozřejmě neznamená, že musíte pít kávu.

Lidé, kteří jsou citliví na kofein, mají určité zdravotní potíže nebo jim tento nápoj prostě nechutná, by se mu měli rozhodně vyhnout.

A co víc, pokud máte kávu rádi, ale zjistili jste, že má tendenci vyvolávat ve vás úzkost nebo problémy se spánkem, možná byste měli její konzumaci omezit nebo vyloučit.

Kromě toho můžete výhody kávy snadno znehodnotit tím, že do ní přidáte cukr nebo jiné nezdravé, vysoce kalorické přísady.

Přesto je možné kávu optimalizovat tak, abyste z ní získali maximum prospěšných látek.

Shrnutí:

  • Důkazy naznačují, že největší přínos pro zdraví má 4-5 šálků kávy denně. Pokud jste však citliví na kofein, měli byste se zaměřit na nižší množství nebo se kávě vyhnout úplně.

Závěr

Pro lidi, kteří si kávu rádi dopřávají, existuje jen málo důkazů o škodlivosti - a spousta důkazů o prospěšnosti. Nicméně pozitivní studie mohou být financovány výrobci a prodejci kávy.

Optimální je sice 4-5 šálků denně, ale mnoho lidí snese bez problémů i více. Na druhou stranu jsou lidé, kteří kávu nesnášejí. Mnohdy je pro nepřijatelnější káva bez kofeinu.

Pokud rádi pijete hodně kávy a nepociťujete žádné vedlejší účinky, není důvod s jejím pitím přestat.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

      LEDEN 2025 - 22 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

  100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

 31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

 

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života